BENIN: Com organitzar un viatge pel país?

girona_1990_people

desembre 8, 2023

Benín és un país situat a la costa de Guinea que té al voltant de 12 milions d’habitants. És un país allargat amb una extensió de 114.763 km2. Ex-colònia francesa, avui en dia aquest petit país destaca per la seva gran diversitat cultural i per a tenir el vudú com a religió oficial. Per tant, la seva visita té un atractiu a nivell ètnic i tradicional que segur que no et deixarà indiferent.

Per arribar-hi, al ser colònia francesa, podràs trobar molts vols directe que provenen de Bèlgica o França. Si hi arribes amb el teu propi transport, hi entraràs des de Togo (a l’oest) o des de Nigèria (l’est). Al nord, hi ha Burkina Faso però actualment aquesta zona no és gens recomanable anar-hi per la presència de grups gihadistes en aquesta zona transfronterera.

Benín és un país que pots visitar per lliure, ja que molts dels punts turístics es troben al sud i centre de la regió i estan molt ben connectats amb taxis i autobusos. A més, si vas cap a la regió del Pays Taneka o el Pays Somba també hi podràs arribar amb trajectes d’autobús de llarga durada que solen durar de 6 a 8 hores. L’empresa ATT és una de les més fiables pel que fa al transport i podràs trobar les seves oficines a la Plaça de l’Etoile Rouge a Cotonou per a preguntar tot el referent a preus i trajectes.

Tanmateix, tot i que pots arribar als diferents punts del país per a tu mateix, el que sí que recomanem és que contractis a diferents guies locals a cada zona per tal de comprendre millor tota la part històrica, cultural i tradicional que t’aporta aquest país. A més a més, si vols veure en directe algun ritual tradicional del vudú o conèixer grups ètnics minoritaris com els Holi o els Fulani (si en voleu saber més, cliqueu aquí), sí que és imprescindible que hi puguis anar amb un guia que et pugui facilitar l’entrada com a foraster i la visita en aquestes celebracions.

Com hem dit, Benín és un país multicultural amb presència de molts grups ètnics que tenen característiques pròpies com, per exemple, les escarificacions a la cara o el fet de viure amagats entre muntanyes després d’haver fugit de tribus enemigues. Si vols conèixer de primera mà alguns dels grups ètnics nòmades situats en campaments o en petits poblats com els Holi, els Taneka o els Fulani, la presència d’un guia serà essencial.

Penseu, també, que el vudú no és una religió de cara enfora que encara mantenen per obtenir diners dels turistes que volen tirar fotografies. No. El vudú és una de les principals religions del país que es viu activament i, per tant, per a entendre els diferents rituals o arribar a poblats que celebrin alguna festivitat relacionada amb aquesta religió, la millor forma de fer-ho és amb algun guia local.

Nosaltres vam tenir el millor guia que podíem tenir per entendre la diversitat cultural del país i les seves tradicions. Vam viatjar uns dies amb l’Euloge, el president de Loana Travel, qui ens va portar en un trajecte circular a conèixer els grups ètnics situats a la regió de Cové (que es troben a llocs bastant inaccessibles), veure una dansa Geledé tradicional Yoruba i visitar Abomey per a conèixer de més a prop la personalitat del vudú i assistir a un ritual d’iniciació.  Per qui no el conegueu, l’Euloge és una persona molt maca que parla espanyol (entre altres llengües) i que és de Benín. Té una agència que organitza viatges (individuals, per parelles, per grups) per diferents països del Golf de Guinea, i quan el vam escriure per preguntar informació, ens va dir que volia viatjar amb nosaltres per tal de mostrar-nos la riquesa cultural que té Benín. Organitza viatges fets a mida i és una persona excel·lent i professional que té una empresa d’agència de viatges local molt interessant. El nostre viatge a Benín no hagués estat tan complet sense ell. Per aquells que vulgueu contactar amb ell, podeu veure la seva web aquí o enviar un Whatsapp directament al +22994753719.

A part de l’Euloge, també vam tenir diferents guies locals que ens van explicar les peculiaritats de cada lloc. A continuació, destaquem cada un dels guies que vam fer servir nosaltres:

Grand Popo: Aquí vam anar amb en Mathias de l’allotjament Chez Mathias per tal de recórrer l’última part del riu Mono en canoa i conèixer alguns dels petits poblats que viuen allà i veure l’art de la pesca de molts pescadors que tiraven les seves xarxes d’una forma molt fotogènica. A més, vam arribar fins a la Bouche de Roi, el lloc a on el riu es troba amb el mar. Una excursió molt completa. Si voleu contactar amb en Mathias, el podeu trucar o escriure per Whatsapp al +229 97 18 22 46.

Ouidah: Aquesta ciutat és un dels llocs més històrics de Benín ja que era l’última parada per a molts esclaus que abandonaven forçosament Àfrica abans d’emprendre un viatge sense tornada a alta mar per anar a treballar com esclaus al Nou Món. Nosaltres vam fer un recorregut per les últimes etapes del trajecte que feien els esclaus amb l’Hipòlit. Podràs contactar amb ell al següent telèfon: +229 96 49 04 56.

Pays Taneka: Aquest grup tribal que es va refugiar a les muntanyes que porten el mateix nom (Taneka) és una de les zones que ens va agradar més del país. L’arquitectura de les seves cases de fang, el seu sistema jeràrquic i la bellesa rural del seu entorn el converteixen en un dels llocs imprescindibles per a conèixer durant el teu viatge a Benín. Nosaltres vam dormir a Taneka Beri a un allotjament comunitari que treballa per a mantenir les tradicions d’aquest grup. Si voleu dormir allà, podeu contactar amb en Latif, el seu manager, al +229 97 05 50 70. A més a més, si voleu fer servir algun guia local per a conèixer les diferents localitats i característiques del grup Taneka, us recomanem que contacteu amb en Samadu, un noi jove molt eixerit que parla francès. El podeu escriure o trucar al seu mòbil que és el +229 97 55 59 25.

Pays Somba o Betammaribè: Aquest grup que es troba situat al nord del país és un dels més visitats de Benín. És un poble que destaca per la seva particular arquitectura amb les seves cases de dos plantes que tenen forma de fortificacions conegudes com les tata Somba. Avui en dia, aquest poble manté intacte moltes de les seves costums i els seus rituals. Nosaltres vam poder dormir a una Tata i conèixer de més a prop aquest grup gràcies a l’Alphonse, un home que viu a Tagaye, un poble Somba a pocs quilòmetres de Natitingou, i que ofereix casa seva per a gaudir d’aquesta experiència. Si voleu contactar amb ell, el podeu trucar (no té Whatsapp) al +229 66 95 11 66. A més a més, com que vam passar una nit a Boukombé vam poder viatjar amb un motorista, en Bernard, que vam conèixer per tal de visitar diferents cases Somba i veure de més a prop aquestes belleses arquitectòniques. Si el voleu contactar, el podeu trobar al +229 96 52 55 05.

Benín és un país amb moltes tradicions i per això considerem important explicar-vos com organitzar un viatge en aquest interessant país d’Àfrica Occidental. S’hi pot anar per lliure, amb transport públic o també amb un viatge totalment organitzat. Si teniu algun dubte, ens podeu escriure per Instagram o a africanlanders@gmail.com que estarem encantats en ajudar-vos. Facis el que facis, però, el que sí que recomanem és que contactis amb diferents guies a cada regió perquè si no, se t’escaparan molts detalls i moltes informacions sobre les tradicions i la cultura dels diferents grups que conviuen a Benín. D’aquesta manera, segur que el teu viatge serà molt més especial.

Categories: BENIN | INFO
Etiquetes:
BENIN: Informació pràctica i els seus imprescindibles

BENIN: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Porto-Novo Superfície: 114.763 km2 Habitants: 12.996.895 habitants (2021) Densitat població: 113,25 habitants per km2.  Idiomes: Benín és un país amb una gran diversitat lingüística. Podem trobar fins a 55 llengües, tot i que l'idioma oficial del país és...

read more
BENIN: Pays Taneka, el poble amagat a les muntanyes

BENIN: Pays Taneka, el poble amagat a les muntanyes

El Pays Taneka és una de les zones que més ens va agradar del nostre viatge a Benín. Situat entre les ciutats de Djougou i Natitingou, aquest grup ètnic ha viscut refugiat a les muntanyes que reben el nom de Taneka durant milers d’anys per tal d’amagar-se dels atacs...

read more
BENIN: Porto Novo, la capital amb aires brasilers del país

BENIN: Porto Novo, la capital amb aires brasilers del país

Porto Novo és l'actual capital de Benín. Tot i tenir només 250.000 habitants i un ambient molt més relaxat que Cotonou, sempre ha tingut un pes important a la història. Avui en dia, és una ciutat que alberga els principals museus del país com el Museu Etnogràfic on...

read more
BENIN: Grand Popo, les platges paradisíaques de Benín

BENIN: Grand Popo, les platges paradisíaques de Benín

Grand Popo és una regió turística que es troba aproximadament a dues hores de Cotonou i que està just a sota de Togo. És una zona que destaca per les seves platges, i que es troba situada en un braç de terra que hi ha entre l’oceà Atlàntic i els aiguamolls del riu...

read more
BENIN: Ganvié, la Venècia africana

BENIN: Ganvié, la Venècia africana

Ganvié és una de les poblacions més icòniques de Benín. El motiu? Doncs que es tracta d’una població flotant construïda sobre les aigües del llac Nokoué, a poca distància de Cotonou. Diuen que Ganvié és la Venècia africana, tot i que nosaltres dissertem i podríem dir...

read more
BENIN: Cotonou, la ciutat dels Zem

BENIN: Cotonou, la ciutat dels Zem

Cotonou és la ciutat més gran i més important de Benín. És a on trobem l'aeroport internacional, el nostre primer punt d'arribada a la ciutat que segur que et sorprendrà. Tot i ser la ciutat més poblada, no és la capital oficial de Benín. Aquesta és Porto Novo....

read more

0 Comments

Submit a Comment