BENIN: Informació pràctica i els seus imprescindibles

girona_1990_people

desembre 8, 2023

Capital: Porto-Novo

Superfície: 114.763 km2

Habitants: 12.996.895 habitants (2021)

Densitat població: 113,25 habitants per km2. 

Idiomes: Benín és un país amb una gran diversitat lingüística. Podem trobar fins a 55 llengües, tot i que l’idioma oficial del país és el francès. Les altres llengües són considerades com a idiomes nacionals. Entre aquests, destaca el fon, que el parla aproximadament un 24% de la població, el yoruba, el yom, el bariba o el houeda; entre d’altres.

Moneda: La moneda oficial del país és el Franc de l’Àfrica Occidental (CFA). Al canvi, 1 euro són 655 CFA. Pots mirar el canvi actual, al següent link. Aquesta moneda és compartida per set països més de l’Àfrica Occidental com són Senegal, Togo, Costa d’Ivori, Mali, Níger, Burkina Faso o Guinea Bissau. Per tant, podràs fer servir els seus bitllets a diferents països africans.

Clima: El clima de Benin és tropical, càlid i humit. És un país estret i molt llarg, per la qual cosa podem dividir el clima del país en dos àrees: el nord i el sud del país. Al nord, el clima és tropical amb una sola estació plujosa, que va de maig a setembre, a on el juliol i l’agost es converteixen en els mesos més plujosos. Al sud, el clima és subequatorial amb dues estacions seques i dues estacions plujoses. L’estació plujosa més llarga té lloc entre l’abril i el juliol (juny és el mes que plou més), mentre que durant l’agost i el setembre hi ha una estació seca curta, seguida d’una estació plujosa curta entre el setembre i l’octubre. Finalment, del novembre al març hi ha l’estació seca més llarga. Nosaltres vam anar a Benín al maig del 2022 i malgrat estar allà durant l’estació de pluja llarga, vam poder viatjar tranquil·lament pel país ja que la pluja feia acte de presència en forma de xàfecs diaris curts i intensos. Això, sí, Benín és un país a on fa molta calor amb temperatures que oscil·len durant tot l’any entre els 23º i els 35º.

Internet / targeta SIM: La principal targeta SIM que vam utilitzar pel nostre telèfon era de l’empresa MTN. Vam comprar a la seu de MTN del barri de Cocotiers (situat al costat de l’allotjament d’Haie Vive) un pack de 10 GB per 12.000 CFA. Pel que fa a Internet, vam tenir força cobertura excepte a la zona del Pays Taneka i Pays Somba que la connexió era més limitada. Porteu sempre efectiu perquè el pagament en targeta encara no era molt popular quan vam visitar el país durant el maig del 2022. Hi ha caixers automàtics per treure diners com, per exemple, els bancs de Societe Generale o Banque Atlantique.

Visa: Per accedir a Benín, amb passaport espanyol, necessitaràs tramitar una visa que podràs fer-la online en aquest enllaç. Recomanem que com a mínim feu la visa dues setmanes abans de viatjar al país per evitar qualsevol contratemps. Al ser online, hauràs de registrar el teu email allà i posar les dades del teu passaport i el motiu de viatje i el tipus de visa que vols (30 o 90 dies). Solen tardar entre 1 a 4 dies per a tramitar la visa que hauràs d’imprimir per tal d’ensenyar a l’aeroport i que et puguin segellar el passaport i permetre l’entrada al país. El preu per a una visa turística de 30 dies és de 50 euros, mentres que si vols estar-hi més dies i agafar la visa turística de 90 dies, hauràs de pagar 100 euros. Pensa que també hauràs de pagar 1,55€ per visa com a concepte de gestió de la visa.

Pressupost: En total, vam estar 22 dies a Benín i vam gastar un total de 610,24 euros per persona. Com a activitats, s’ha de tenir en compte que vam fer un recorregut de 3 dies amb l’Euloge de Loana Travel per tal de conèixer els grups Holi i Fulani, visitar Abomey i veure una dansa Geledé i una dansa d’iniciació al vudú. Ens va fer un preu especial perquè tenia moltes ganes de conèixer la nostra experiència al continent africà durant el nostre any sabàtic per Àfrica. Llavors, també vam visitar pel nostre compte Cotonou, Porto Novo i Ganvié; i amb guies locals Ouidah, Grand Popo, Pays Taneka i Pays Somba. A continuació, teniu desglossat totes les despeses de Benín:

QUÈ VEURE A BENIN?

1.- COTONOU I EL MERCAT DE DANTOKPA

Cotonou és la ciutat més poblada del país. Situada al costat del mar, el seu port comercial és un dels més importants del Golf de Guinea, fet que la converteix en la ciutat més important econòmicament parlant. Allà, podràs trobar, entre d’altres, el mercat de Dantokpa, un dels mercats més grans de l’Àfrica Occidental, situat al costat del llac Nokoué i a on podràs trobar una gran diversitat de productes com artesanies, aliments, roba o electrodomèstics. A més a més, podràs passejar per les platges de Fidjrosse i veure l’ambient que s’hi respira; moure’t amb Zem, les motocicletes que són el transport públic per excel·lència del país; i conèixer el món artístic que s’amaga darrere aquesta ciutat africana.

2. GANVIE, LA VENECIA AFRICANA

Ganvié, que significa llibertat a l’aigua, és una de les poblacions més icòniques de Benín. Es tracta d’una població flotant construïda sobre les aigües del llac Nokoué, a poca distància de Cotonou, a on s’hi va refugiar durant el segle XVII el poble Tofinu per tal de no ser capturats pel gran regne de Dahomey. Avui en dia, Ganvié és una ciutat d’unes 40.000 persones que fan vida sobre l’aigua. Allà, podràs veure les seves cases flotants, navegar amb canoa pels seus carrers, contemplar com es mou la gent des de la “finestra del món” i gaudir del mercat matinal que es celebra cada dia a les seves aigües i a on les dones, sobre les seves canoes de fusta, venen menjar per a totes les persones que surten de la ciutat.

3. OUIDAH, LA HISTÒRIA DELS ESCLAUS I LA PORTA DEL NO RETORN

Ouidah és una de les ciutats que té més història de Benín. D’un ambient relaxat i tranquil, allà hi trobem una gran història cultural que explora tot allò relacionat amb el vudú. De fet, durant el mes de gener s’hi celebra el Festival Internacional del Vudú, un dels més importants del país. Tanmateix, aquesta ciutat és coneguda per una història tràgica que va succeir durant centenars d’anys. Ouidah va ser el principal punt de sortida d’esclaus del continent africà durant l’apogeu d’enviaments de mà d’obra barata cap al Nou Món de la mà dels colonitzadors. Avui en dia, podràs ser testimoni dels diferents indrets per a on van passar aquests esclaus, que van sortir del continent per la porta del no retorn, deixant enrere el seu origen i la seva dignitat.

4. PAYS TANEKA, UN POBLE AMAGAT ENTRE MUNTANYES

La regió Taneka és una regió preciosa, situada a uns 654 metres d’alçada, que es troba al centre del país, a prop de la ciutat de Djougou. Es tracta d’una zona rural situada dalt d’una muntanya a on s’hi va refugiar un grup de persones per tal de no ser capturats pels seus enemics. Avui en dia, en aquest indret hi podem trobar una Àfrica molt autèntica que es resisteix a canviar. Amb cases de fang situades sota arbres mil·lenaris que simbolitzen l’esperit dels seus avantpassats, aquest grup tribal ha sabut preservar l’autenticitat de la seva cultura, amb un sistema de governança de reis, dignataris i sacerdots animistes. Malgrat les dificultats de viure en una zona sense accés a llum i aigua, l’hospitalitat que vam trobar al Pays Taneka és una de les millors experiències que ens emportem del nostre viatge a Benín.

5. GRAND POPO I LA BOUCHE DU ROI

Grand Popo és una regió que es troba a primera línia de mar, just al costat de Togo. Tot i que històricament va ser un lloc important durant el comerç dels eclaus, avui en dia és el destí de platja per excel·lència del país. A més a més, a Grand Popo trobem el riu Mono i la seva desembocadura coneguda com “La Bouche du Roi” a on podràs gaudir d’un paisatge espectacular, amb centenars de palmeres que es troben al costat del riu, els diferents manglars i illes a on hi habiten petits poblats, un art de pesca molt fotogènic que utilitzen els seus pescadors locals  i una gent riallera, humil i senzilla que, de ben segur, convertiran aquest destí com a un dels més bonics de Benín.

6. ELS GRUPS ÈTNICS DEL CENTRE DE BENÍN: ELS HOLI, ELS FULANI I LA DANSA GELEDÉ DEL GRUP YORUBA

Al centre de Benín, al voltant de les ciutats de Cové i Dassa trobem exemples de grups ètnics minoritaris que formen part d’aquesta gran multiculturalitat de Benín. Visitar l’ètnia Holi, que destaca per les seves escarificacions corporals; veure una dansa Geledé, declarada Patrimoni Immaterial de la UNESCO, i que realitza la tribu Yoruba per tal de donar gràcies per la collita i l’ausència de malalties; o conèixer el poble nòmada Fulani amb les seves cases de troncs en forma de iglú són algunes de les coses que podràs descobrir en aquesta regió. Nosaltres vam tenir la sort de tenir un gran guia que ens va portar en aquests llocs remots per a descobrir la diversitat de grups que trobem a Benín.

7. PORTO NOVO, AGUEGUE I EL MERCAT D’ADJARRA

Porto Novo és la capital política de Benín. D’un ambient tranquil, en aquesta ciutat podem trobar una fusió única de cultura brasilera i africana, amb la seva mesquita afrobrasilera; així com també diferents museus que expliquen el patrimoni cultural d’aquest país. A prop, trobem Aguegue, un poble que habita al costat del llac Nokoué i el mercat d’Adjarra, un vibrant centre comercial a l’aire lliure que destaca pels seus colors i les seves parades a on podràs trobar des de tam-tams tradicionals, cistells fets a mà fins a animals vius i productes d’alimentació. Mercat i color són dues de les paraules que podrien definir el país de Benín.

8. PAYS BETAMMARIBE, TAMBE CONEGUT COM PAYS SOMBA, UN GRUP QUE DESTACA PER LES SEVES FORTIFICACIONS: LES TATA

El Pays Betammaribè, situat al nord-oest de Benín i també conegut com Pays Somba, és una regió que destaca pel seu paisatge rural i per les seves cases tradicionals conegudes com a Tata Somba. Aquest grup ètnic viu en diferents poblacions frontereres de Benín i Togo, i destaca per les seves fortificacions de terra de dues plantes que servien per protegir-se dels seus possibles invasors i que s’integren harmoniosament en el paisatge agrícola de la regió. A més a més de la seva impressionant arquitectura, el Pays Betammaribè té una cultura rica i diversa amb tradicions que es mostren en les seves celebracions festives.

9. ABOMEY, SEU D’UN DELS REGNES MÉS IMPORTANTS D’ÀFRICA

Abomey, antiga capital del Regne de Dahomey, és una ciutat amb molta història. Coneguda pels seus palaus reials, declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO, la ciutat destaca pel seu passat a on va ser un dels regnes més temuts i importants de l’Àfrica Occidental, amb la presència d’un exèrcit de dones conegudes com les Amazones de Dahomey. En aquesta ciutat, podràs trobar moltes vivències que giren entorn al vudú, una pràctica religiosa i espiritual profundament arrelada a la regió. Per exemple, podràs visitar el mercat fetitxe de Bohicon conegut com el mercat de les ànimes o, si tens sort, assistir a alguna cerimònia vudú com la que vam veure nosaltres i que era una dansa d’iniciació de nous adeptes al vudú per venerar al Déu Zakpata.

10. PARC NACIONAL DE PENDJARI

El parc nacional de Pendjari és un dels pocs llocs a l’Àfrica Occidental a on es poden veure animals salvatges. S’hi poden trobar lleons, elefants, cocodrils, hipopòtams, búfals, antílops…que cohabiten en un entorn de rius i muntanyes molt bonic. Malauradament, aquest parc porta força temps tancat per motius de seguretat degut al conflicte amb diferents grups gihadistes del nord del país que han provocat diferents morts i segrestos de turistes. Al maig del 2022 el parc estava tancat. Si s’hi vol anar, cal comprovar com està la situació i si s’hi pot accedir amb les mesures de seguretat pertinents.

Categories: BENIN
Etiquetes:
BENIN: Com organitzar un viatge pel país?

BENIN: Com organitzar un viatge pel país?

Benín és un país situat a la costa de Guinea que té al voltant de 12 milions d’habitants. És un país allargat amb una extensió de 114.763 km2. Ex-colònia francesa, avui en dia aquest petit país destaca per la seva gran diversitat cultural i per a tenir el vudú com a...

read more
BENIN: Pays Taneka, el poble amagat a les muntanyes

BENIN: Pays Taneka, el poble amagat a les muntanyes

El Pays Taneka és una de les zones que més ens va agradar del nostre viatge a Benín. Situat entre les ciutats de Djougou i Natitingou, aquest grup ètnic ha viscut refugiat a les muntanyes que reben el nom de Taneka durant milers d’anys per tal d’amagar-se dels atacs...

read more
BENIN: Porto Novo, la capital amb aires brasilers del país

BENIN: Porto Novo, la capital amb aires brasilers del país

Porto Novo és l'actual capital de Benín. Tot i tenir només 250.000 habitants i un ambient molt més relaxat que Cotonou, sempre ha tingut un pes important a la història. Avui en dia, és una ciutat que alberga els principals museus del país com el Museu Etnogràfic on...

read more
BENIN: Grand Popo, les platges paradisíaques de Benín

BENIN: Grand Popo, les platges paradisíaques de Benín

Grand Popo és una regió turística que es troba aproximadament a dues hores de Cotonou i que està just a sota de Togo. És una zona que destaca per les seves platges, i que es troba situada en un braç de terra que hi ha entre l’oceà Atlàntic i els aiguamolls del riu...

read more
BENIN: Ganvié, la Venècia africana

BENIN: Ganvié, la Venècia africana

Ganvié és una de les poblacions més icòniques de Benín. El motiu? Doncs que es tracta d’una població flotant construïda sobre les aigües del llac Nokoué, a poca distància de Cotonou. Diuen que Ganvié és la Venècia africana, tot i que nosaltres dissertem i podríem dir...

read more
BENIN: Cotonou, la ciutat dels Zem

BENIN: Cotonou, la ciutat dels Zem

Cotonou és la ciutat més gran i més important de Benín. És a on trobem l'aeroport internacional, el nostre primer punt d'arribada a la ciutat que segur que et sorprendrà. Tot i ser la ciutat més poblada, no és la capital oficial de Benín. Aquesta és Porto Novo....

read more

0 Comments

Submit a Comment