Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Sud-Àfrica amb cotxe:
- A Sud-Àfrica es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et caldrà també el carnet de conducció internacional.
- Cal respectar els límits de velocitat. Vigileu amb la policia i els radars, normalment es troben en els canvis de límits de velocitat i també a diferents autopistes. En vam trobar sobretot en les carreteres principals. Si us demanen per parar, no oblideu mai de somriure i ser amables. Normalment, funciona.
- És necessari portar el cinturó de seguretat en tot moment i revisar constantment l’estat del vostre vehicle. Porteu recanvis i assegureu-vos d’ajustar la pressió de les rodes en funció del terreny on esteu. També reviseu sovint la quantitat d’oli de cotxe i líquid refrigerant que teniu.
- Mireu per quin tipus de carretera esteu circulant i així, adeqüeu el mode de conducció a ella. Penseu que Sud-Àfrica és el país on vam trobar més vehicles circulant per la carretera, així que estigueu atents amb els altres cotxes, sobretot en els avançaments de carrils a l’autopista o en les carreteres secundàries. Pel que fa als animals, les carreteres de Sud-Àfrica destaquen per ser carreteres amb tanques al costat per evitar el trànsit d’animals, excepte dins els parcs nacionals que els animals estan absolutament en llibertat. Per tant, si vols fer càmping lliure al costat d’algunes de les carreteres principals serà complicat. No només per trobar espai, sinó també per la teva pròpia seguretat.
- A Sud-Àfrica, tindreu l’opció de conduir pel Kruger NP sense necessitat d’agafar cap vehicle de safari. Per tant, quan estigueu conduint pel parc, tingueu en compte el temps dels trajectes interns per no arribar tard quan tanquen les portes, i vigileu la conducció amb els animals salvatges. No us acosteu massa, sobretot a elefants, i aneu a poc a poc. Si voleu llegir la nostra experiència al Kruger NP per veure les carreteres on vam trobar més animals, podeu clicar aquí.
- Sud-Àfrica és un país gegant. La xarxa viària està ben connectada amb autopistes de més de dos carrils per sentit. Aquestes, moltes vegades, tenen peatges que hauràs de pagar en efectiu de preus diferents. Nosaltres vam pagar peatges de 13 a 99 Rands per vehicle. Per exemple, per anar de Johannesburg a la Ruta del Jardí (si vols saber la nostra experiència en aquesta ruta, clica aquí) compteu que pagareu aproximadament uns 300 Rands per vehicle.
- Les ciutats de Sud-Àfrica destaquen per ser ciutats amb una gran quantitat de població. Són grans metròpolis com si estiguessis conduint per Nova York, París, Madrid o Barcelona. Per això, nosaltres recomanem que si voleu visitar Ciutat del Cap i Johannesburg (si vols saber la nostra experiència en aquesta última ciutat, clica aquí) busqueu un allotjament que tingui aparcament, i després us moveu per la ciutat en transport públic, Uber o a peu. D’aquesta manera, t’estalviaràs totes les cues i també estaràs més segur ja que són ciutats que moltes vegades no recomanen conduir de nit o entrar a depèn de quins barris.
- Molta gent sempre ens ha avisat que Sud-Àfrica és un dels països més perillosos en quant a seguretat. Hem sentit notícies de gent que ha estat robada en plena carretera (sobretot, a la zona de Durban), i quan et trobes a les rodalies de grans ciutats, és normal trobar cartells avisant del perill de robatori. Per tant, si algú us fa senyals per parar, no feu cas i continueu la marxa. Estigueu sempre atents i viatgeu amb les portes tancades en clau.
- Sud-Àfrica és un país que no tindreu cap problema en el tema de gasolina o gasoil. A les autopistes, hi ha moltes estacions de servei per carregar el teu dipòsit. Només a la zona del Kgalagadi Transfrontier Park és recomanable que reviseu els quilòmetres que voleu fer per veure si cal portar dipòsit de reserva o carregar el dipòsit ben ple abans d’entrar a aquesta zona. Això, sí, durant el vostre viatge a Sud-Àfrica no espereu a última hora per emplenar el dipòsit: el nostre consell és que quan estigui el dipòsit mig ple, el torneu a emplenar fins a dalt.
- Sud-Àfrica té una regió situada a prop de Ciutat del Cap que destaca per ser l’àrea vinícola més important del país. Si visiteu aquesta zona (podeu llegir la nostra experiència aquí), us recomanem que reserveu un allotjament a alguna de les poblacions principals com Stellenbosch, Franschhoek o Paarl per llavors desplaçar-se a peu o amb taxi, i així poder provar els diferents vins de les més de 200 bodegues que hi ha sense patir amb els efectes de l’alcohol quan ja portis més de tres bodegues visitades.
- Sud-Àfrica és un país que es pot transitar tranquil·lament amb un turisme. Molta gent lloga cotxes de lloguer de matrícula sud-africana i que no són 4×4. La major part de carreteres estan asfaltades, inclús el Kruger NP o l’Addo NP (si vols saber la nostra experiència en aquest parc nacional, clica aquí) que podràs recórrer sense la necessitat de tenir un 4×4. És un país relativament fàcil de conduir.
- És important que adquiriu un mapa del país, juntament amb mapes que funcionin per GPS. Nosaltres vam funcionar molt bé amb l’aplicació MAPS.ME. Us podeu descarregar el mapa per zones o de tot el país. Sobretot, va molt bé a l’hora de travessar una gran ciutat com pot ser Johannesburg o Ciutat del Cap (si vols saber la nostra experiència en aquesta última ciutat, clica aquí).
- Sud-Àfrica és un país molt bonic per a fer amb cotxe, ja que trobaràs algunes carreteres que passen per paisatges espectaculars. Per exemple, la Ruta del Panorama a l’est del país, o la Ruta del Jardí que transcorre al costat de la costa sud-africana. A més a més, podràs conduir pel Cap Bona Esperança, una península amb un entorn que et farà gaudir molt la teva conducció (si vols saber la nostra experiència de conducció en aquesta península clica aquí). Pensa que a Sud-Àfrica hi ha el punt més austral del continent africà, situat al Cap Agulhas.
- A l’hora de planificar la vostra ruta, no mesureu els trams que vulgueu fer en quilòmetres, sinó amb el temps que us diuen que trigareu. Sud-Àfrica és un país amb un gran extensió de terreny i les distàncies són immenses. Pensa que de Johannesburg a Ciutat del Cap trigaràs aproximadament dos dies de viatge. Per això, molta gent visita Ciutat del Cap i després agafa un vol i lloga un vehicle a Johannesburg per recórrer el Kruger NP i la Ruta del Panorama (si vols saber la nostra experiència durant aquesta ruta de l’est del país, clica aquí).
- Pel que fa al Carnet de Passage (CdP), Sud-Àfrica està integrada dins la comunitat d’Àfrica del Sud (SADC). Per tant, si vens d’algun país veí (excepte Moçambic), no caldrà que et segellin el carnet perquè és com si fos tot un mateix país. El SADC el conformen Botswana, Lesotho, Namíbia, Sud-Àfrica i Eswatini. Nosaltres, com que teníem el segell de Botswana, no vam segellar el carnet; tot i que quan entrem per Moçambic, si que ho farem. Tampoc ens van demanar cap assegurança del vehicle, tot i que nosaltres estàvem assegurats amb la COMESA. Si no viatges amb CdP, podràs realitzar un permís temporal d’importació a les duanes d’entrada conegut com a TIP.
0 Comments