SUD-ÀFRICA: Tankwa Karoo NP

girona_1990_people

març 28, 2022

El Tankwa Karoo NP és un lloc on es para el temps. El silenci invadeix tot el paisatge i només el vent és capaç de trencar aquell moment on s’atura el rellotge i et trobes tu, les muntanyes i el desert. Aquest parc nacional allunyat de les rutes habituals, de camí amb la frontera amb Namíbia, es troba entremig de les muntanyes Roggeveld a l’est, les Cederberg a l’oest i les Kouebokkeveld al nord.

Tankwa Karoo NP.

El parc té una extensió de 146.000 hectàrees i està gestionat per Sanparks. Una de les coses més interessants del parc és que té un bioma especial i hi creixen diferents tipus de plantes suculentes i també que hi viuen més de 188 espècies d’ocells diferents. També hi podràs veure, si tens sort, kudus, springbok o steenbok; entre d’altres. Ha estat declarat un punt de biodiversitat del país.

Al ser de clima desèrtic, les pluges són molt escasses, menys de 100mm anuals però al costat de Oudebaaskraal Dam si tens sort, podràs veure amb més facilitat algunes espècies que van a buscar aigua en aquest punt.

Tankwa Karoo NP.

Nosaltres vam descobrir aquest lloc perquè dues dones viatgeres que estaven a la Ruta dels Vins ens el van recomanar. No el teníem a la nostra llista, però quan viatgem sempre estem oberts a canviar la nostra ruta per a descobrir nous llocs. En aquest cas, com que estava situat al nord del país i prop de la frontera de Namíbia, vam decidir anar-hi a fer una visita d’un dia. Temps suficient per gaudir de la solitud i veure un paisatge lunar i rocós totalment diferent del que estàvem acostumats a la resta de Sud-Àfrica.

Malgrat ser un punt allunyat de tota la ruta turística de Sud-Àfrica com pot ser el Kruger NP (si vols llegir la nostra experiència pots clicar aquí), Ciutat del Cap (pots llegir com va ser la nostra visita aquí) o la Ruta del Jardí (per veure com vam fer la ruta, clica aquí); el Tankwa Karoo NP és un lloc únic a Sud-Àfrica al ser un parc totalment desèrtic entre muntanyes i on et sentiràs únicament com l’únic ésser viu en molts quilòmetres, a part dels diferents animals i ocells que trobaràs durant el teu camí.

Vistes des del Tankwa Karoo NP.

Com arribar-hi?

El Tankwa Karoo NP es troba a unes 5 hores de Ciutat del Cap, entremig de les ciutats de Ceres, Calvinia i Sutherland. Per arribar-hi, conduiràs a través de camins de terra amb rectes llarguíssimes i un paisatge erm a banda i banda amb les muntanyes de Cederbeg com a teló de fons.

Mapa del Tankwa Karoo NP.

Si vens del nord, la millor manera d’arribar-hi és a traves de la població de Calvinia, on trobaràs una gasolinera per emplenar el dipòsit. La carretera de Calvinia (R27) es troba a uns 120 quilòmetres del trencant de la N7, la carretera que va de Ciutat del Cap a la frontera de Namíbia. Passaràs un port de muntanya molt bonic, i just 4 quilòmetres abans d’arribar a la població, a la teva dreta trobaràs un trencant que et portarà cap a Tankwa Karoo NP. Aquesta és la carretera R355, un camí de terra que conduiràs durant uns 50 quilòmetres per després desviar-te a la teva esquerra direcció a la porta d’entrada de Calvinia del Tankwa Karoo NP, on arribaràs després de recórrer uns 37 quilòmetres. Ja hauràs arribat al Tankwa Karoo NP i només et faltarà conduir fins la recepció del parc per tramitar tots els permisos. La recepció es troba a uns 20 quilòmetres de la porta de Calvinia.

Creuament cap al Tankwa Karoo NP.

Si vens del sud, com vam fer nosaltres, la millor manera d’arribar-hi és a través de la població de Ceres. Per arribar a Ceres ho pots fer a través d’un pas de muntanya molt bonic que és la carretera R301 i que surt just després de Wellington, un poble que està uns 10 quilòmetres al nord de Paarl. Nosaltres, quan hi vam passar, estava tancat per manteniment; així que vam haver de conduir per la R44 direcció a Gouda, i des d’allà agafar la R46 fins a Ceres. Un trajecte de 80 quilòmetres des de Wellington a Ceres a través d’una bona carretera. Aquí a Ceres, t’aconsellem que emplenis el dipòsit perquè ja no trobaràs cap més gasolinera fins arribar a Calvinia, al nord del Tankwa Karoo NP.

Un cop arribis a Ceres, hauràs de seguir per la pròpia R46 cap a l’est durant 40 quilòmetres més fins arribar a la carretera de terra R355. Aquest és el camí que connecta Calvinia amb Ceres i que passa per la part oest del Tankwa Karoo NP. Al primer encreuament que trobaràs al cap de 6 quilòmetres, t’hauràs de mantenir a l’esquerra i conduir durant 63 quilòmetres fins que trobaràs senyalitzat el Tankwa Karoo NP a la teva dreta.

Hauràs de sortir de la R355 i agafar aquesta nova carretera que és la P2250, i conduir durant 70 quilòmetres per l’interior del parc per arribar a la recepció. Passaràs per zones que antigament eren d’aigua com el Tankwa Dam i alguns rius, però que quan nosaltres hi vam passar estaven completament secs. De Franschhoek a la recepció del Tankwa Karoo NP vam tardar unes 6 hores conduint de forma tranquil·la.

Recepció del Tankwa Karoo NP.

Hi ha una altra entrada més remota (Middelpos Entrance) que es troba just a l’inici del Gannaga Pass, al nord-est del parc. Per arribar-hi, hauràs de conduir per la P2250 durant 26 quilòmetres des de la població de Middelpos. Aquest poble es troba a cinquanta quilòmetres del trencant de la carretera R63, que va de Bloemfontein fins a Calvinia passant per Victoria West.

Tankwa Karoo NP.

Permisos i preus

El Tankwa Karoo NP està gestionat per Sanparks, l’organització que gestiona la majoria de parcs naturals del país. El preu de l’entrada és de 200 Rands per persona. Pots pagar amb targeta de crèdit.

A Sud-Àfrica però, hi ha la possibilitat de comprar la Wild Card. La Wild Card és una targeta que et permet visitar tots els parcs de Sud-àfrica sense haver de pagar l’entrada per cada dia que els visites. És una molt bona opció si visites uns quants parcs o t’estàs molts de dies dins el mateix parc. Dura un any, és a dir des del dia de la compra fins al cap de 365 dies, podràs visitar els més de 80 parcs del país, entre ells, el Tankwa Karoo NP.  

Pots comprar la Wild Card per internet aquí i rebràs un correu electrònic amb un comprovant de la compra que podràs imprimir i ensenyar a les portes d’entrada dels parcs. A la vegada, si reserves algun allotjament de dins algun parc nacional, recorda posar que tens la Wild Card, i així no haver de pagar les taxes de conservació i només pagaràs l’allotjament que reservis.

Els preus de la Wild Card depenen de si compres la targeta per a una persona, per a una parella o bé, per família. A la vegada també, dependrà de quants parcs vols que t’entrin a la targeta. Si consultes el seu web, podràs veure un llistat de parcs per a cada opció i fer els càlculs pertinents. Nosaltres, al viatjar per a tot Sud-Àfrica, vam comprar l’opció ALL PARKS CLUSTER INTERNATIONAL per parella, i ens va costar 5.100R. Són molt de diners de cop, però un cop comences a fer càlculs de parcs i la quantitat de dies que hi estaràs, normalment surt molt a compte. Així que abans de començar el viatge, et recomanem que facis un llistat de tots els parcs que visitaràs, consultis els preus de les entrades i ho comparis amb la Wild Card, d’aquesta manera veuràs si surt realment a compte o no pel teu viatge!

Tankwa Karoo NP.

Què fer al Tankwa Karoo NP?

Si vas al Tankwa Karoo NP, el temps s’aturarà. Malgrat tot, podràs fer diferents activitats com:

– Conduir pel Gannaga Pass

El Gannaga Pass es troba a dalt de les muntanyes de Roggeveld. Pots conduir a través de la carretera que travessa aquestes muntanyes alçant-se de la plana desèrtica del Karoo i gaudir de les fantàstiques vistes que et va oferint l’ascensió. Es pot fer amb cotxe, amb moto, bicicleta o a peu. Pensa que la baixada encara és millor, perquè gaudiràs d’una millor vista de tot el parc.

Gannaga Pass.

Nosaltres ho vam fer a la tarda, i vam poder gaudir d’una carretera de muntanya que anava pujant en forma de esses, mentre deixàvem enrere un paisatge rocós i desèrtic característic d’aquest parc nacional. Hi ha diferents miradors durant l’ascensió per parar i poder fer alguna fotografia.

Vistes des de dalt del Gannaga Pass.

– Pujar al Elandsberg viewpoint amb 4X4

Si quan visites al parc vas amb 4×4 i t’agrada fer rutes amb tot-terreny, aquesta és la teva activitat! Aquest mirador es troba a dalt de tot de les muntanyes, al nord del parc nacional. Nosaltres no ho vam fer perquè no disposàvem de molt de temps i teníem amenaça de pluja cap a l’oest; però diuen que la primera part del recorregut és la més complicada. Després, un cop arribes a dalt i vas direcció al mirador, el camí es torna més fàcil i des d’allà podràs gaudir d’unes fantàstiques vistes si el temps t’ho permet.

Tankwa Karoo NP.

– Intentar veure animals al mig del parc i distingir algunes plantes curioses

El Tankwa Karoo NP no és un parc que destaqui per la seva vida animal. Allà, si tens sort, podràs veure springbok, òrix, babuïns… Per tant, si busques vida salvatge animal durant el teu viatge a Sud-Àfrica t’aconsellem que prioritzis altres parcs com l’Addo Elephant NP (pots llegir el nostre article aquí) o el Kruger NP.

Tanmateix, aquest parc sí que destaca per l’observació d’aus. Sobretot, d’agost a octubre quan pots veure molts dels ocells endèmics d’aquesta àrea com són l’alosa vermella, l’alosa d’orelles negres, el Karoo Korhan, l’alosa Karoo… També, podràs gaudir de la seva flora, que destaca per 615 espècies de plantes suculentes.

Antílop al Tankwa Karoo NP.

– Gaudir de la solitud del parc

No hi ha cobertura en tot el parc, així que aprofita per a fer una desintoxicació tecnològica i desconnectar de la resta del món. Al Tankwa Karoo NP trobaràs el silenci necessari per meditar, reflexionar i gaudir d’estar en un lloc remot amb poca i quasi nul·la presència humana.

Tankwa Karoo NP.

Aprofita per endur-te un bon llibre de lectura o algun dietari i escriure durant la teva estada en aquest parc nacional. A la nit, surt a contemplar també les estrelles. Al ser un lloc bastant inhabitat, els cels són espectaculars. Per tant, el Tankwa Karoo NP serà un bon lloc per tal de desconnectar de la vida agitada de la ciutat i dels llocs més turístics del país.

Tankwa Karoo NP.

A on dormir al Tankwa Karoo NP?

Al Tankwa Karoo NP, podràs dormir en diferents opcions d’allotjament. Hi ha càmpings informals, en els quals no hi ha res, és a dir, ni lavabos ni accés a aigua. Has de ser autosuficient i gaudiràs d’estar plenament en un entorn desèrtic i salvatge del parc. També hi ha càmpings formals on trobaràs lavabos, cuina i punts d’aigua però no punts d’electricitat. Finalment, trobaràs també lodges que tenen totes les comoditats que es poden tenir en aquest lloc, com energia, aigua calenta, llum… Per tant, entre aquestes opcions nosaltres destaquem:

– Swaapwagterspos Campsite: Accessible amb tots els vehicles, aquest càmping informal era el que nosaltres havíem d’anar. No hi ha aigua ni tampoc lavabos. Dos vehicles per plaça. Preu de 155 R per dues persones. Tanmateix, no hi vam acabar anant i vam dormir en una esplanada del parc ja que no vam ser capaços de trobar el camí per arribar-hi.

El nostre campament al Tankwa Karoo NP.

– Steenkampshoek camp: Aquest càmping informal situat al sud de la recepció del parc és accessible només per cotxes amb 4×4. No hi ha aigua ni tampoc lavabos. Dos vehicles per plaça. Preu de 155R per dues persones.

– Langkloof campsite: Aquest càmping formal, accessible per tots els vehicles menys en època de pluges que és aconsellable cotxes 4×4, està situat a l’est de la recepció del Tankwa Karoo NP. Té lavabos amb dutxa, pica i també lloc per fer foc. Disposa també de cuina. No té punt d’electricitat. Preu de 420R per dues persones.

– Elandsberg Rest Camp/Cottages: Aquest Lodge de cases totalment equipades per a 2 a 6 persones està situat al nord del parc, ben a prop de la ruta d’Elandsberg. Disposen de totes les facilitats possibles: energia solar, lavabos, cuina, televisió per satèl·lit, lloc per a fer foc, piscina… Els preus giren al voltant dels 1755R per a 4 persones.

Tankwa Karoo NP.

El Tankwa Karoo NP és un parc força desconegut pels turistes internacionals. Si viatges dues o tres setmanes pel país, realment queda allunyat dels altres atractius turístics de Sud-Àfrica que pensem que valen molt més la pena que no pas aquest d’aquí. En canvi, si viatges amb el teu cotxe durant un any sabàtic i tens temps, el Tankwa Karoo NP és una bona opció per observar un paisatge diferent, descobrir un nou parc nacional i gaudir d’un entorn deshabitat i de cels estrellats.

Tankwa Karoo NP.

Categories: SUD-ÀFRICA
Etiquetes:
SUD-ÀFRICA: Tips per a la conducció

SUD-ÀFRICA: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Sud-Àfrica amb cotxe:  A Sud-Àfrica es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et...

read more
SUD-ÀFRICA: Anècdotes curioses

SUD-ÀFRICA: Anècdotes curioses

- Sabies que Sud-Àfrica és el país amb més llengües oficials del món? Degut a la seva diversitat d'ètnies i cultures, Sud-Àfrica també és coneguda com la nació de l'arc de Sant Martí. Després de l'abolició de les polítiques de l'apartheid, la nova Constitució...

read more
SUD-ÀFRICA: Els pingüins africans

SUD-ÀFRICA: Els pingüins africans

Els pingüins viuen sobretot a l’hemisferi sud menys una espècie, el pingüí de les Galápagos que viu més amunt de l’Equador. Aquests animals tan simpàtics que coneixem per les imatges del National Geographic vivint sobre el gel de l’Antàrtida, tenen diferents espècies...

read more
SUD-ÀFRICA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

SUD-ÀFRICA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Pretòria, Ciutat del Cap i Bloemfontein Superfície: 1.219.090 km2 Habitants: 58.775.000 habitants (2019) Densitat població: 48,21 habitants per km2.  Idiomes: Sud-Àfrica és un dels països del món amb més idiomes oficials a la seva constitució. En trobem...

read more
SUD-ÀFRICA: La Ruta dels Vins

SUD-ÀFRICA: La Ruta dels Vins

La Ruta dels Vins és una activitat molt interessant a fer si et trobes a la zona de Ciutat del Cap. Amb uns paisatges impressionants, entre muntanyes, rius i valls, trobem una regió on la vinya és el principal cultiu. Allà, és on es produeix el vi de Sud-Àfrica; un vi...

read more
SUD-ÀFRICA: El Cap Bona Esperança i els seus voltants

SUD-ÀFRICA: El Cap Bona Esperança i els seus voltants

Ciutat del Cap és una ciutat multicultural, cosmopolita i amb una gran diversitat d’activitats que es poden fer visitant els diferents punts emblemàtics de la ciutat com també, desplaçant-te a pocs quilòmetres d’ella. És una ciutat que tot i les seves dimensions,...

read more
SUD-ÀFRICA: Ciutat del Cap

SUD-ÀFRICA: Ciutat del Cap

Ciutat del Cap és una de les ciutats més boniques del sud d’Àfrica. Considerada la segona ciutat més poblada del país després de Johannesburg (si vols llegir la nostra experiència allà, pots clicar aquí); és la capital legislativa de Sud-Àfrica i a on es troba...

read more
SUD-ÀFRICA: La Ruta del Jardí

SUD-ÀFRICA: La Ruta del Jardí

La Ruta del Jardí és una de les rutes més boniques de tot el món. Transcorre al costat d’una de les costes més espectaculars del continent, la costa sud-africana, on podràs gaudir de bonics i variats paisatges en els més de 700 quilòmetres que formen aquesta ruta....

read more
SUD-ÀFRICA: Addo Elephant National Park

SUD-ÀFRICA: Addo Elephant National Park

L’Addo NP és el parc per excel·lència dels elefants. L’elefant és un dels animals més imponents, elegants i majestuosos que pots veure en un safari. També, és considerat un dels més intel·ligents. Si t’agraden molt aquests animals i vols passar un dia sense parar de...

read more

0 Comments

Submit a Comment