La Ruta del Jardí és una de les rutes més boniques de tot el món. Transcorre al costat d’una de les costes més espectaculars del continent, la costa sud-africana, on podràs gaudir de bonics i variats paisatges en els més de 700 quilòmetres que formen aquesta ruta.
La carretera N2 que va de Port Elizabeth a Cape Town és la principal artèria per on passa la Ruta del Jardí. Durant el camí, podràs trobar diferents parcs nacionals on podràs veure platges, desembocadures de rius, la força de l’oceà, boscos que arriben fins al mar, muntanyes, vinyes, llacunes i un entorn molt verd que t’acompanyarà durant tot el recorregut. A més a més, trobaràs paisatges únics com la Reserva Natural De Hoop amb la seves dunes de sorra que xoquen contra les onades de l’oceà Índic; i la punta més al sud del continent africà: el Cap Agulhas, que separa l’oceà Índic de l’oceà Atlàntic.
La costa sud-africana també és un dels millors llocs del món per visualitzar animals marins. Principalment, les balenes franques australs que entre juny i novembre van a les aigües d’aquesta costa a aparellar-se i alimentar-se abans de migrar de nou cap a l’Antàrtida. Alguns dels punts de la Ruta del Jardí que llegiràs més endavant són alguns dels millors llocs del món per veure aquests mamífers marins tan espectaculars.
Hi ha gent que hi dedica dues setmanes senceres per fer la Ruta del Jardí, mentre altres només tenen 2-3 dies per recórrer la costa. A continuació, nosaltres destacarem els punts principals d’interès de la Ruta del Jardí, i així podeu tenir més informació per planificar els dies i la ruta que fareu durant la vostra visita a Sud-Àfrica. Només us aconsellem que recorreu la Ruta del Jardí amb tranquil·litat per gaudir dels paisatges i les nombroses activitats que pots fer. Sens dubte, una de les zones més boniques de Sud-Àfrica.
Tsitsikamma NP
Aquest parc nacional d’uns 70 quilòmetres de llarg separa les fronteres de les províncies de Western Cape i Eastern Cape a Sud-Àfrica. Situat just davant l’oceà Índic, i al costat de les muntanyes; el seu entorn és espectacular i la seva visita és obligada si vols recórrer la famosa Ruta del Jardí.
A Tsitsikamma NP, podràs fer diferents recorreguts a peu de diferents nivells d’exigència amb vistes increïbles; caminar sobre ponts penjants que creuen la desembocadura del Storm’s River; fer kayak; acampar i desconnectar davant l’oceà; i, fins i tot, i si ho tens reservat amb molts mesos d’antelació, començar el conegut recorregut de l’Otter Trail, una travessia de 5 dies que travessa tot el parc enmig de cascades, rius i paisatges brutals.
El Tsitsikamma NP és la primera parada durant la Ruta del Jardí si vas de l’est cap a l’oest. Allà, els boscos verds creixen al costat del mar; els rius arriben a l’oceà a través de barrancs rocosos; i si tens sort podràs veure dofins i, a l’època corresponent, balenes australs. Una parada obligatòria si no et vols perdre un dels regals més bonics de la naturalesa que pots trobar a Sud-Àfrica.
Com arribar-hi?
El Tsitsikamma NP és la teva primera parada de la Ruta del Jardí si vens de l’est (Port Elizabeth), o la teva última parada si vens de l’oest (Cape Town). És un parc nacional amb unes vistes impressionants de l’oceà i on podràs gaudir d’un paisatge molt bonic.
Per arribar a la porta d’entrada del Storm’s River Mouth venint de l’est, hauràs de conduir per la N2 i un cop passada la població de Stormsrivier, girar a la teva esquerra al cap d’uns 3 quilòmetres. Després hauràs de conduir per aquesta carretera durant uns 6 quilòmetres fins a arribar a la porta d’entrada on hauràs de registrar-te i posteriorment pagar les teves entrades, si és que no ho has fet abans per Internet. Des de Port Elizabeth són un total de 190 quilòmetres que podràs fer en poc menys de dues hores.
Si, en canvi, vens de l’oest, hauràs de conduir per la N2 (i pagar el peatge de Tsitsikamma que es troba just a Nature’s Valley i que té un cost de 171 Rands per vehicle) i a uns 20 quilòmetres després del peatge, girar a la teva dreta per conduir els 6 quilòmetres fins arribar a la porta d’entrada. Des de Knysna, són un total de 90 quilòmetres que pots fer en una hora de cotxe.
Permisos i preus
El Tsitsikamma NP és un parc nacional gestionat per Sanparks, l’organització que gestiona la gran majoria de parcs naturals del país. Els preus per dia per accedir al parc és de 272 Rands per adult i turista internacional (uns 15 euros per persona). Pots pagar amb targeta de crèdit.
A Sud-Àfrica però, hi ha la possibilitat de comprar la Wild Card. La Wild Card és una targeta que et permet visitar tots els parcs de Sud-àfrica sense haver de pagar l’entrada per cada dia que els visites. És una molt bona opció si visites uns quants parcs o t’estàs molts de dies dins el mateix parc. Dura un any, és a dir des del dia de la compra fins al cap de 365 dies, podràs visitar els més de 80 parcs del país, entre ells, Tsitsikamma NP.
Pots comprar la Wild Card per internet aquí i rebràs un correu electrònic amb un comprovant de la compra que podràs imprimir i ensenyar a les portes d’entrada dels parcs. A la vegada, si reserves algun allotjament de dins algun parc nacional, recorda posar que tens la Wild Card, i així no haver de pagar les taxes de conservació i només pagaràs l’allotjament que reservis.
Els preus de la Wild Card depenen de si compres la targeta per a una persona, per a una parella o bé, per família. A la vegada també, dependrà de quants parcs vols que t’entrin a la targeta. Si consultes el seu web, podràs veure un llistat de parcs per a cada opció i fer els càlculs pertinents. Nosaltres, al viatjar per a tot Sud-Àfrica, vam comprar l’opció ALL PARKS CLUSTER INTERNATIONAL per parella, i ens va costar 5.100R. Són molt de diners de cop, però un cop comences a fer càlculs de parcs i la quantitat de dies que hi estaràs, normalment surt molt a compte. Així que abans de començar el viatge, et recomanem que facis un llistat de tots els parcs que visitaràs, consultis els preus de les entrades i ho comparis amb la Wild Card, d’aquesta manera veuràs si surt realment a compte o no per el teu viatge!
Què fer al Tsitsikamma NP?
El Tstistikamma NP és un parc natural situat just al costat de l’oceà i amb un paisatge increïble. Allà, podràs fer moltes activitats entre les que destaquem:
– Anar amb Kayak des de la desembocadura del Storm’s River
Aquesta és una de les activitats estrella que pots fer al Tsitsikamma NP. Des de la desembocadura del riu, pots navegar amb kayak per l’oceà Índic i entrar fins al Storm’s River passant per sota del pont penjant. Un cop entris al curs del riu, podràs travessar pel mig del riu al voltant d’alts barrancs rocosos i un entorn fabulós. Un cop arribis a un punt on no pots avançar més amb kayak, podràs recórrer un tros més de riu amb una espècie de matalàs inflable que aquí anomenen lilo i banyar-te tot saltant des d’alguna roca.
Organitzada per Untouched Adventures, aquesta excursió que has de reservar amb antelació surt del final de l’aparcament del Storms River Mouth Rest Camp. Té una durada aproximada de 2-3 hores, vas acompanyada de dos monitors i el preu d’aquesta activitat és de 695 Rands per persona. Tot el material està inclòs (kayak, lilo, neoprè, bosses estanques…) excepte les sabates que tenen un cost de 50 Rands per persona (nosaltres vam portar els nostres propis escarpins).
En cas que faci mal temps, l’empresa organitzadora t’avisa amb un dia d’antelació per informar-te que aquella activitat es cancel·la. I, quan fa una mica de vent i les onades de l’oceà Índic són considerables, no comences a anar amb kayak fins al pont penjant (que hi arribes a peu a través del River Mouth Trail), que es troba just a la desembocadura i així és més tranquil. A nosaltres, ens van cancel·lar l’activitat degut a les condicions meteorològiques; però vam poder posposar-la per un altre dia, tot i que vam començar a anar amb kayak des del pont penjant.
Si t’agraden les activitats més d’aventura, aquesta és una bona opció per a complementar la teva visita al Tsitsikamma NP. Podràs navegar per un dels rius més importants com és l’Storm’s River, gaudir dels seus paisatges i passar una bona estona.
– Caminar pel River Mouth Trail i travessar el pont penjant que creua el Storm’s River
Des de l’aparcament per a visitants del Storm River Mouth Rest Camp, i just al costat de les oficines d’Untouched Adventures, surt un petit camí d’uns 2 quilòmetres que arriba fins a la desembocadura de l’Storm River. Aquest és un dels recorreguts més populars que pots fer quan visitis el Tsitsikamma NP.
El camí, que surt just després d’una petita platja, està ben indicat i ben preparat. Recomanat per a totes les edats, a l’inici trobaràs uns escalons que pujaran i seguiràs caminant per una plataforma de fusta que transcorre per sota dels arbres frondosos i al costat del mar. Entremig, trobaràs alguns planells informatius sobre algunes espècies característiques d’aquesta zona.
Finalment, arribaràs a unes escales empinades que baixen fins als tres ponts penjants (el principal fa 77 metres de llargada) que travessen la desembocadura del Storm’s River. Aquests ponts són amples, i no tenen cap perill. Des d’allà, podràs veure com les aigües del riu es troben amb l’oceà Índic.
Aquest camí és de fàcil accés i té una durada aproximada d’una hora anant a un ritme lent per a fer fotografies dels diferents miradors i perspectives de l’oceà que aniràs trobant durant el teu recorregut. Una opció molt bonica per a gaudir de plena naturalesa a la Ruta del Jardí.
– Fer algunes de les rutes a peu com el Waterfall Trail
Un dels altres trekkings que recomanen fer al Tsitsikamma NP és el Waterfall Trail. Aquest és un camí de 6 quilòmetres que comença a prop de l’aparcament de caravanes que dormen dins el Storm’s River Mouth Rest Camp; i que coincideix amb l’inici del famós Otter Trail que parlarem en el següent punt de coses a fer.
Aquest recorregut, a diferència del Mouth River Trail, és més exigent. Aproximadament, es tarda una hora i mitja anar i una hora i mitja tornar. Un cop recorregut els 3 primers quilòmetres d’aquest camí, trobaràs una cascada espectacular que forma una petita piscina natural on et pots banyar. Hauràs de tenir en compte les marees (hauràs d’anar amb compte amb la marea alta), i portar banyador i si vols algun entrepà per poder menjar allà a la cascada.
Nosaltres, quan hi vam anar, ens vam trobar l’accés a aquest camí tancat degut a les pluges que havien caigut. De totes maneres, diuen que és una de les excursions més boniques a fer si visites Tsitsikamma NP. A part, trobaràs altres rutes diferents com The Lourie Trail (1 quilòmetre – 1 hora) que s’endinsa dins el bosc; o el Blue Duiker Trail (4 quilòmetres – 2 hores). Per a saber-ne més sobre aquests recorreguts, pots clicar aquí.
– Realitzar la travessia a peu del Otter Trail
L’Otter Trail és una de les rutes a peu més impressionants que pots fer a Sud-Àfrica. Està gestionada per Sanparks, i només la podràs fer seguint els seus itineraris que són un total de 5 dies i 4 nits, travessant tot el parc nacional i on creuaràs rius a peu (amb cordes i aigua fins a la cintura); passaràs pel costat de cascades i aniràs resseguint la línia de l’oceà Índic fins arribar al final del recorregut, a la zona de Nature’s Valley.
Si t’interessa fer aquest recorregut, aquí trobaràs informació més detallada sobre les diferents etapes i les coses que necessites portar. De totes maneres, si t’animes pensa que hauràs de reservar amb molts de mesos d’antelació ja que al haver-hi poques places, aquestes s’acaben ràpidament. Nosaltres vam mirar com estaven les dates al novembre, i el primer dia disponible era ja pel mes d’agost de l’any següent.
– Descansar i desconnectar acampant just davant l’oceà
Un cop entris al Tsitsikamma NP, arribaràs al Storm’s River Mouth Rest Camp. Gestionat per Sanparks, allà trobaràs un entorn fantàstic per a desconnectar just davant de l’oceà. Podràs sentir les onades com xoquen contra les roques; veure diferents animals marins com dofins i balenes (quan és l’època); sentir-te espiat per les llúdrigues que viuen a les roques de la platja; i observar l’horitzó mentre fas una cervesa tranquil·lament.
Nosaltres vam trobar molta gent que venia a passar més d’un dia al Tsitsikamma NP amb l’únic propòsit de descansar i gaudir de l’entorn. Així que si disposes de dies i tens ganes de desconnectar, Tsitsikamma NP és una de les millors opcions dins la Ruta del Jardí.
A on dormir al Tsitsikamma NP?
Dins el Tsitsikamma NP, i a pocs quilòmetres de la porta d’entrada, trobem únicament un únic allotjament que està gestionat per Sanparks. Aquest és el:
– Storm’s River Mouth Rest Camp: Aquest allotjament situat a primera línia de mar disposa de diferents opcions per a dormir: bungalous; cabanes familiars; i diferents zones d’acampada (per a vehicles, per a tendes, per a autocaravanes…) just davant l’oceà Índic. A part, disposa de restaurant, botiga, zona de lavabos, piscina i un entorn fantàstic per a desconnectar mentre mires l’horitzó de l’oceà Índic. Amb una gran relació qualitat-preu, és l’única opció que trobaràs dins el Tsitsikamma NP, i millor reservar abans a través de la pàgina web de Sanparks que trobaràs aquí.
Nature’s Valley
Aquesta petita població es troba situada en un extrem del Tsitsikamma NP (a la banda oposada del Storm’s River). Destaca per tenir una de les platges més boniques del país, de sorra blanca i envoltada de muntanya i boscos espessos. Potser per això, en aquest poble hi pots trobar forces cases de segona residència, tot i que no és tampoc un destí molt turístic.
El camí a Nature’s Valley és molt bonic, ja que baixes de dalt de tot de les muntanyes fins al mar per una carretera sinuosa que travessa els boscos fins arribar als peus de l’Oceà Índic. Allà, trobaràs també una llacuna natural que desemboca al mar. A més a més, podràs fer diferents recorreguts des d’on podràs obtenir unes vistes fantàstiques de la platja i de diferents rius.
Si fas un recorregut per la Ruta del Jardí, visitar Nature’s Valley és imprescindible si t’agrada el senderisme; visitar platges semi-desertes i gaudir d’un entorn que encara és molt verge.
Com arribar-hi?
Nature’s Valley es troba just a l’altra extrem del Storm’s River Mouth del Tsitsikamma NP. Per tant, serà una de les primeres parades si recorres la Ruta del Jardí d’est a oest; o una de les últimes si ho fas a l’inrevés.
Per arribar a Nature’s Valley, has de baixar per una carretera sinuosa que arriba fins als peus de la platja. Aquesta carretera és la R102 que comença i acaba a la N2. Per tant, si vens de l’est (Port Elizabeth), just després del peatge de Tsitsikamma (171 Rands per vehicle) hauràs de desviar-te a l’esquerra i conduir durant 9 quilòmetres fins arribar a la població de Nature’s Valley. A l’entrada del poble, a la teva esquerra hi ha un carrer que et porta a un aparcament situat just abans de la platja i al costat de la llacuna.
Si vens de l’oest (Knysna o Cape Town), has de conduir per la N2 fins arribar al Groot River Pass a la teva dreta. Aquest trencant es troba 14 quilòmetres després de creuar el pont de la N2 sobre el Keurboomsrivier, i és l’inici de la R102. Des d’allà, hauràs de conduir durant 11 quilòmetres fins arribar a baix la població de Nature’s Valley. De Knysna a Nature’s Vally hi ha aproximadament uns 60 quilòmetres que pots fer en menys d’una hora de trajecte.
Permisos i preus
Per accedir a tota la zona de Nature’s Valley, fer les diferents caminades i gaudir de la platja, no caldrà pagar cap concepte en forma d’entrada. Només si dorms en alguns dels allotjaments que gestiona Sanparks en aquesta zona, llavors sí que hauràs de pagar unes taxes de conservació que en aquest cas són de 120 Rands per adult i dia (uns 7 euros per persona).
Per tant, nosaltres t’aconsellem que visitis el Nature’s Valley i facis les activitats que et proposem més a baix, però que alhora de dormir busquis un altre allotjament que no sigui el gestionat per Sanparks, així t’estalvies de pagar la taxa de conservació.
Què fer a Nature’s Valley?
Les principals activitats que recomanem fer a Nature’s Valley són:
– Caminar fins al mirador The Point i banyar-te a la platja de Nature’s Valley
Nature’s Valley disposa d’una de les millors platges del país en un entorn fabulós i verge. Podràs deixar el cotxe, i després de creuar un petit riu que surt de la llacuna cap al mar (vigilant de no travessar durant la marea alta), endinsar-te a la fantàstica platja de Nature’s Valley, una de les millors de la Ruta del Jardí.
Allà, podràs banyar-te a les aigües de l’Oceà Índic, i caminar fins arribar a dalt al mirador The Point que es troba sobre un penya-segat. Durant el recorregut, trobaràs una petita i bonica cala on podràs anar a fer-te un bany. Des del mirador, moltes vegades s’observen dofins i és un recorregut molt bonic per tal d’observar la platja des d’una altra perspectiva.
El famós Otter Trail (que comença al Tsitsikamma NP) finalitza a la platja de Nature’s Valley, coincidint amb el camí al mirador The Point. A part, podràs també fer una volta a la llacuna natural on podràs veure gent navegant amb kayak i pescant.
– Caminar pel Salt River Trail
A l’altre costat de la platja, oposat al mirador The Point, comença el Salt River Trail. Aquest recorregut circular que surt de l’entrada a la platja que trobem al costat de l’únic bar del poble, és una de les caminades més boniques a fer per aquesta zona. Cal tenir en compte que la primera part que voreja l’oceà només es pot realitzar durant la marea baixa. Per tant, caldrà que consultis abans l’horari de les marees del dia de l’excursió.
La primera part del camí transcorre entre roques escarpades al costat de l’oceà fins arribar a un punt on veuràs ja el Salt River. Per arribar-hi, és probable que t’hagis de descalçar i posar els peus a l’aigua. Durant el camí, trobaràs alguns pescadors que s’apropen a les roques per a veure si tenen sort aquell dia.
Un cop arribat al Salt River, no cal que creuis el riu. Trobaràs una altra indicació que et farà pujar per la segona part del recorregut circular. Aquesta transcorre per l’interior, travessant boscos on és probable que vegis alguns animals i flora autòctona molt interessant. Aquest recorregut arriba fins a un mirador des d’on podràs veure una bona panoràmica de la platja de Nature’s Valley i el seu poble.
El recorregut de 5 quilòmetres dura al voltant de 2-3 hores. És una bona opció per a poder gaudir de la naturalesa en la seva plenitud, i descobrir nous indrets de la Ruta del Jardí.
– Anar a menjar al Nature’s Valley Restaurant&Pub
A Nature’s Valley només trobaràs un restaurant que també és un pub on podràs beure unes bones cerveses artesanes i menjar unes bones hamburgueses. Nosaltres hi vam menjar per uns 8 euros de mitjana per persona.
Situat a prop de l’inici del Salt River Trail, té terrassa, llar de foc, aparcament i un personal molt amable. És un lloc únic al poble (és l’únic bar) on allà s’hi troba la gent local, convertint aquest espai com el centre cívic de la població.
– Saltar del pont més alt de tot el món, el Bloukrans Bridge
A 13 quilòmetres a l’oest de Nature’s Valley, trobaràs un dels ponts més grans d’Àfrica des d’on hi ha el salt amb bungy més alt de tot el món, amb els seus 216 metres d’altura sobre el riu Bloukrans. Per arribar des del lloc on has de saltar hi arribes amb tirolina. Allà, han tingut lloc diferents records mundials com el de Veronica Dean, que el 2008 va fer 19 salts en una hora; o Scott Hunty, que el 2011 va fer 107 salts en 24 hores.
Si t’agrada l’aventura i ets aficionat a fer salts amb bungy, o si vols que sigui la teva primera vegada, quin millor lloc que fer-ho que al Bloukrans Bridge, considerat el pont amb el salt de bungy més alt del món!
A on dormir a Nature’s Valley?
Allà, nosaltres vam dormir a un lloc que no us recomanem ja que tenen un problema greu amb la gran presència de babuïns. Ens vam allotjar al Nature’s Valley Camp que està gestionat pel Sanparks, però vam trobar monos força agressius que estaven atents a qualsevol descuit per robar-te el menjar o entrar al cotxe. Per això, nosaltres no el recomanaríem.
Hi ha força gent que visita Nature’s Valley durant el dia i dorm a alguna de les poblacions properes com Plettenberg Bay. De totes maneres, si us voleu quedeu a dormir a prop de Nature’s Valley, recomanem:
– Wild Spirit Backpackers: Aquest allotjament disposa de dormitoris, habitacions dobles i familiars, tendes i zona d’acampada. Situat al voltant de boscos autòctons i a prop de les muntanyes de Tsitsikamma NP, és una gran opció per a desconnectar durant la teva visita a la Ruta del Jardí. Si vols anar a Nature’s Valley, però, necessitaràs el vehicle. Com a mínim, demanen una reserva de dues nits. Amb un ambient més alternatiu, és un dels millors llocs que podràs trobar en aquesta zona i on podràs relaxar-te amb un entorn fabulós. Per a més informació, pots clicar aquí.
– Tranquility B&B: Aquest allotjament es troba situat a la mateixa població de Nature’s Valley, molt a prop de la platja. Disposa de piscina, jardí i habitacions dobles. Amb una molt bona decoració i molts bons comentaris, és una opció per a pressupostos més elevats. Si voleu més informació, podeu clicar aquí.
Knysna
Knysna és la principal ciutat de la Ruta del Jardí. Es troba aproximadament a uns 270 quilòmetres de Port Elizabeth, i a uns 490 quilòmetres de Cape Town. És una ciutat amb vida que té un bonic passeig marítim i força ambient, sobretot durant les vacances d’estiu i de Nadal.
Destaca per la seva gran llacuna i les diferents illetes interiors que hi podràs arribar a través d’una barca. A part, a l’interior trobaràs alguns recorreguts per alguns dels boscos més espectaculars de la Ruta del Jardí. A més a més, la costa de Knysna és escarpada amb alguns penya-segats i algunes platges com Brenton on Sea des d’on podràs albirar alguns animals marins mentre camines i contemples la posta de sol.
A Knysna trobaràs moltes activitats a fer. És una ciutat que té totes les comoditats i serveis possibles (gasolineres, supermercats, restaurants, allotjaments, tallers mecànics…); així que a continuació explicarem alguna de les activitats que pots fer al voltant de la seva zona.
Com arribar-hi?
Knysna és una de les ciutats més importants de la Ruta del Jardí. La N2, la carretera principal, passa pel mig d’aquesta població. Per tant, arribar-hi no té pèrdua. Si vens de Cape Town, hauràs de seguir la N2 durant uns 490 quilòmetres, al voltant de 4-5 hores de ruta amb cotxe. Abans de Knysna venint de Cape Town, et podràs aturar a Hermanus, Cap Agulhas o De Hoop Nature Reserve.
Si vens de l’est, Knysna es troba a uns 270 quilòmetres de Port Elizabeth (unes 3 hores de viatge). Abans, podràs visitar Tsitsikamma NP, Nature’s Valley i Plettenberg Bay; entre d’altres. Pensa que just a Nature’s Valley, hauràs de pagar el peatge de Tsitsikamma de la N2 que és de 171 Rands per vehicle (pagats en efectiu).
Què fer a Knysna?
Al ser una de les ciutats més importants de la Ruta del Jardí, a Knysna hi ha moltes activitats a fer. Hi pots dedicar més d’un dia si tens temps, però sense oblidar-te dels altres punts d’interès com són Tsitsikamma, Nature’s Valley o De Hoop; entre d’altres. Entre les activitats a fer, nosaltres destaquem:
– Un creuer a la llacuna
L’activitat estrella d’aquesta ciutat de la Ruta del Jardí és fer un creuer per la seva llacuna. Hi ha moltes ofertes diferents per varis pressupostos, però totes elles tenen el mateix objectiu: gaudir de les vistes navegant per aquestes aigües tranquil·les i visitar alguna illa com Leisure Island i Featherbed Nature Reserve.
Un dels creuers més populars és el John Benn, que ofereix la possibilitat de dinar al vaixell o també de veure la posta de sol. El vaixell surt de la terminal de Featherbed Ferry, al costat del Cruise Café Restaurant. El creuer dura uns 90 minuts. Pots mirar de reservar l’activitat, clicant aquí.
– Visitar alguna de les seves platges
Les platges de Knysna destaquen també per ser unes de les més boniques de la zona. La platja de la població Brenton on Sea (a 5 minuts de Knysna) és una de les millors per poder-s’hi banyar i veure postes de sol increïbles. A més, just al costat tenen un dels millors restaurants on vam menjar, el Restaurant Butterfly Blu Us aconsellem menjar pizzes (eren espectaculars) i/o també marisc. Nosaltres vam pagar uns 23 euros per persona per un molt bon àpat amb unes molt bones vistes.
Un altra platja coneguda és la Buffalo Bay, una platja més familiar que també disposa de socorristes. És una de les platges més concorregudes durant l’estiu i de les més boniques que pots veure a aquesta zona de Knysna, a la Ruta del Jardí.
– Fer una volta per la ciutat i el seu passeig marítim
El passeig marítim de la ciutat sempre és el lloc que té més gent, ple de restaurants de diferents tipus, botigues que venen diferents productes i a la vegada, bandes de música o performance d’algun artista que crida l’atenció del públic.
Knysna és una població que destaca per les seves ostres. Per tant, és un bon plat que recomanem que mengis aquí. A més a més, tenen un festival que s’anomena Knysna Oyster Festival relacionat amb les ostres i que dura 10 dies. Una bona ocasió per aprofundir en aquest tipus de marisc!
– Fer una caminada pel Diepwalle Forest
Aquest bosc es troba situat a l’interior de la Ruta del Jardí, a uns 30 minuts de Knysna. Allà, podràs gaudir de diferents rutes de senderisme, observar diferents espècies d’aus, banyar-te en piscines naturals, fer excursions en bicicleta i conduir per carretes panoràmiques amb unes grans vistes.
Recomanen fer el que es coneix com Elephants Trail, on trobaràs tres opcions de caminades diferents: la Black Route, camí circular de 9 quilòmetres i que es realitza entre 3-4 hores; la White Route, ruta circular de 8 quilòmetres i també es pot fer en 3-4 hores; i, finalment, la Red Route, més difícil, de 7 quilòmetres i amb una durada de 4 hores. Tens opció d’allotjament al Diepwalle Forest Camping.
– Visitar algunes de les reserves d’animals que trobaràs al voltant de Knysna
Al voltant de Knysna, tens diferents activitats a fer relacionades amb els animals. Algunes que destaquem són la Featherbed Nature Reserve, que és una reserva privada que només s’hi pot arribar amb vaixell. Allà, podràs gaudir de vistes fantàstiques als penya-segats dels Caps de Knysna (on la llacuna s’uneix amb l’oceà Índic); veure flora i fauna característica d’aquesta reserva i passejar pels diferents recorreguts que disposa.
A més a més, també és molt interessant la visita a Knysna Elephant Park, un espai de protecció que alberga diferents elefants orfes, abandonats i maltractats. Situat a 10 quilòmetres de Knysna, allà podràs caminar al seu costat i els podràs veure en un hàbitat molt més natural que no pas en un zoo, per exemple. De totes maneres, si l’elefant és un dels teus animals preferits, no pots deixar de visitar l’Addo Elephant National Park (si vols llegir la nostra experiència, pots clicar aquí).
Finalment, a uns 40 quilòmetres a l’interior de la ciutat de Knysna, podràs visitar el Plettenberg Game Reserve, una altra reserva on podràs veure diferents animals com lleons, guepards, rinoceronts, elefants, girafes i gossos salvatges; entre d’altres. Si en vols saber més, pots clicar aquí.
A on dormir a Knysna?
A Knysna trobaràs moltíssimes opcions d’allotjament per a tots els gustos i tots els públics. Nosaltres destaquem principalment:
– Brenton on the Rocks: Nosaltres vam dormir aquí. Situat a Brenton on Sea, i molt a prop d’una fantàstica platja ideal per a passejar durant la posta de sol i gaudir de la costa sud-africana, aquest allotjament té unes vistes espectaculars davant el mar. Des d’allà, vam poder observar dofins saltant, i a vegades també s’hi poden veure balenes. Disposa de diferents tipus d’habitacions (nupcials, familiars, dobles…). En Nico cuida molt bé tots els detalls i la decoració d’aquest lloc. Una gran relació qualitat-preu per gaudir d’un dels millors allotjaments de la Ruta del Jardí. Si haguéssim tingut temps, ens hi haguéssim quedat una setmana sencera! Pots consultar més informació aquí.
– Jembjo’s Knysna Lodge&Backpackers: Una opció més econòmica per estar al centre de Knysna és aquest hostal, on ofereixen diferents tipus d’habitacions (dobles, dormitoris…) amb uns preus que giren al voltant de 180 Rands per persona i nit. Té un petit espai per aparcament, wifi, i es troba situat a pocs minuts caminants del passeig marítim. Si vols més informació, pots contactar amb ells al telèfon +27 44 382 2658.
De Hoop Nature Reserve
Aquesta reserva natural que es troba situada a la Ruta del Jardí (entre Mosselbaai i Hermanus) és un dels llocs més verges que podràs trobar a Sud-Àfrica. Allà, veuràs com les dunes de sorra blanca arriben fins a l’oceà Índic; i com el paisatge està cobert de diferents plantes curioses com els fynbos. A més, si tens sort, podràs visualitzar alguns animals com zebres de muntanya, elands i antílops; entre d’altres.
De Hoop Nature Reserve forma part de la Cape Floristic Region, una àrea que va ser declarada el 2004 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO per la seva gran diversitat de flora, amb moltes espècies que són endèmiques de la zona. Abans, aquesta reserva era privada però el 1956 l’Administració de la Província del Cap la va adquirir formant un espai de 36.000 hectàrees.
A més a més, De Hoop Nature Reserve disposa d’una de les reserves marines més espectaculars del país i una de les més grans d’Àfrica, amb una extensió de 23.000 hectàrees dins el mar i que ocupa uns 5 quilòmetres i mig de tota la costa. Allà, venen el 40% de totes les balenes franques australs del món a criar-se entre els mesos de juliol a novembre aproximadament. Nosaltres, vam arribar just al final de l’estació de balenes, i vam tenir sort de veure’n alguna saltar entre el gran onatge que hi havia degut al fort vent que bufava a la zona.
Si visites el De Hoop Nature Reserve, podràs gaudir d’uns paisatges únics amb dunes de sorra i terres amb una flora molt característica; fer diferents caminades (algunes com el Whale Trail durant 5 dies en un recorregut de 55 quilòmetres); rutes amb bicicleta; veure diferents tipus d’animals i descobrir un lloc verge i natural poc visitat de la Ruta del Jardí. Una de les parades obligatòries durant el teu viatge a Sud-Àfrica!
Com arribar-hi?
La De Hoop Nature Reserve segurament és el lloc més allunyat i remot de tota la Ruta del Jardí. Situada a uns 50 quilòmetres a l’est de Bredasdorp, es troba a menys de 3 hores amb cotxe de Ciutat del Cap.
Si vens de Ciutat del Cap, has de conduir per la N2 fins arribar a Caledon, i allà desviar-te per la R316 i conduir durant 70 quilòmetres (al voltant d’una hora) fins arribar a Bredasdorp. Un cop arribat a Bredasdorp, pots agafar la R319 direcció Swellendam (la direcció contrària a Struisbaai i Cap Agulhas); i al cap d’uns 8 quilòmetres després de Bredasdorp, trencar a la dreta per un camí de terra direcció De Hoop/Malgas/Infanta. Condueix durant uns 35 quilòmetres per aquest camí fins que arribis al trencant de l’entrada principal del De Hoop Nature Reserve, que estarà a la teva dreta. Al cap d’uns sis quilòmetres, hi hauràs arribat al punt on pagaràs les teves entrades i accediràs a la Reserva Natural.
Si vens de l’est de la Ruta del Jardí, la ruta més fàcil per no perdre’t és arribar fins a Swellendam per la N2, i a uns 14 quilòmetres després de passar aquesta població, trencar a la teva esquerra per agafar la R319 fins a Bredasdorp. Uns 8 quilòmetres abans de Bredasdorp, hauràs de trencar a la teva esquerra direcció De Hoop/Malgas/Infanta i conduir durant uns 35 quilòmetres fins a l’últim trencant que tindràs a la teva dreta abans d’arribar a la porta d’entrada del De Hoop Nature Reserve.
Tingues en compte que l’horari de la reserva natural és de 7h a 18h, i que si arribes a les 17h ja no et deixen entrar. Per tant, planifica la ruta i arriba amb temps per poder gaudir d’un dels llocs més espectaculars de la Ruta del Jardí.
Permisos i preus
L’entrada per visitar el De Hoop Nature Reserve és de 50 Rands per persona (al voltant de 3 euros). Malgrat no estar gestionat per Sanparks, si viatges amb la Wild Card l’entrada és gratuïta.
La Wild Card és una targeta que et permet visitar tots els parcs de Sud-àfrica sense haver de pagar l’entrada per cada dia que els visites. És una molt bona opció si visites uns quants parcs o t’estàs molts de dies dins el mateix parc. Dura un any, és a dir des del dia de la compra fins al cap de 365 dies, podràs visitar els més de 80 parcs del país, entre ells el De Hoop Nature Reserve.
Pots comprar la Wild Card per internet aquí i rebràs un correu electrònic amb un comprovant de la compra que podràs imprimir i ensenyar a les portes d’entrada dels parcs. Els preus de la Wild Card depenen de si compres la targeta per a una persona, per a una parella o bé, per família. A la vegada també, dependrà de quants parcs vols que t’entrin a la targeta. Si consultes el seu web, podràs veure un llistat de parcs per a cada opció i fer els càlculs pertinents. Nosaltres, al viatjar per a tot Sud-Àfrica, vam comprar l’opció ALL PARKS CLUSTER INTERNATIONAL per parella, i ens va costar 5.100R. Són molt de diners de cop, però un cop comences a fer càlculs de parcs i la quantitat de dies que hi estaràs, normalment surt molt a compte. Així que abans de començar el viatge, et recomanem que facis un llistat de tots els parcs que visitaràs, consultis els preus de les entrades i ho comparis amb la Wild Card, d’aquesta manera veuràs si surt realment a compte o no per el teu viatge!
Què fer a De Hoop Nature Reserve?
A De Hoop Nature Reserve tens moltíssimes activitats a fer. El principal problema és l’allotjament, ja que els únics que trobem dins la reserva són d’un pressupost alt, però pots visitar la Reserva des d’alguna de les poblacions del voltant com Hermanus, Struisbaai, Bredasdorp o Swellendam. Entre les activitats que pots fer a la reserva, destaquem:
– Veure les balenes franques australs des de la costa
Entre els mesos de juny a novembre, a la De Hoop Nature Reserve podràs veure fàcilment balenes franques australs, convertint aquesta zona (juntament amb Hermanus) amb una de les millors àrees per l’observació d’aquests animals. Durant aquests mesos, moltes balenes s’acosten a la Reserva Natural protegida per aparellar-se, alimentar-se i donar llum a les seves cries.
El lloc més accessible per a veure aquests mamífers marins és a Koppie Allen, on trobaràs una passarel·la que separa les dunes a la teva dreta (mirant al mar), i l’inici del camí coster de Koppie Allen a la teva esquerra. Podràs pujar a alguna de les dunes per tal de veure les balenes en un paisatge molt especial. Pensa, però, que si fa vent, la sorra s’escamparà i per tant, serà bastant incòmode anar a les dunes, tant per tu com per la teva càmera fotogràfica.
A més, podràs veure altres animals marins com dofins, lleons marins o foques que neden al costat de la platja. Pensa que et pots banyar sota la teva pròpia responsabilitat, però al trobar-te a una reserva natural protegida, no podràs pescar, ni treure cap espècie marina, ni cap petxina del lloc.
– Caminar per la reserva a través del camí coster de Koppie Allen
Aquest recorregut, que comença a Koppie Allen, és un dels més espectaculars que pots fer a la De Hoop Nature Reserve. Es tracta d’un camí lineal de 5 quilòmetres on, a través de vàries passarel·les, vas caminant per les diferents platges verges i salvatges de la Reserva; mentre observes els diferents animals marins i les diferents espècies de flora de la zona. Podràs fer aquest recorregut en unes hores. És millor fer-ho durant la marea baixa, ja que d’aquesta manera és més fàcil caminar per la sorra de la platja. A l’entrada de la Reserva, trobaràs un paper que t’indicarà de l’horari de les marees.
D’altra banda, des de la zona de Potberg (a l’est de la reserva), també podràs fer un recorregut pel conegut com a De Hoop Klipspringer Trail de 6 quilòmetres. És un recorregut circular que passa a través de les muntanyes de Potberg, amb podràs gaudir de bones vistes a la vall del riu Breede.
– Fer un safari per la De Hoop Nature Reserve
És cert que a De Hoop no trobaràs lleons ni elefants, però el seu paisatge i la seva situació fan que fer un safari amb el teu propi vehicle o amb un vehicle privat de la Reserva sigui una de les activitats imprescindibles a fer si entres dins la Reserva.
A De Hoop Nature Reserve, trobaràs fins a 86 espècies de mamífers diferents (terrestres i marins), tals com zebres de muntanya, elands, bontebok, dofins, balenes, foques, antílops… A més, podràs trobar fins a 260 espècies d’ocells entre les que destaquen els voltors del Cap que els observaràs millor a l’est de la Reserva; i diferents aus aquàtiques (flamencs, pelicans…) que veuràs en alguns dels aiguamolls. A més a més, durant el teu safari també podràs trobar algunes de les plantes endèmiques de la zona, on destaquen principalment la nombrosa presència de fynbos.
– Recórrer a peu durant 5 dies el Whale Trail, una ruta de 55 quilòmetres
Per aquells que tinguin temps i vulguin gaudir d’una de les excursions més espectaculars de Sud-Àfrica (juntament amb el Otter Trail), podran aventurar-se a fer la Whale Trail, un recorregut de 5 dies que travessa tota la De Hoop Nature Reserve. Et recomanem que estiguis preparat físicament, ja que caminaràs entre la costa i les muntanyes, gaudint d’unes vistes espectaculars i podent visualitzar balenes amb molta facilitat durant la seva època de reproducció. Aquest recorregut comença a Potberg i acaba a Koppie Allen, però s’ha de reservar amb antelació ja que hi ha poques places disponibles. Si voleu reservar, podeu mirar aquí la web i contactar amb ells per email o telèfon.
– Fer una ruta amb bicicleta per la De Hoop Nature Reserve
Pels amants del ciclisme, a la De Hoop Nature Reserve hi ha diferents circuits per a realitzar amb bicicleta de muntanya. Podràs portar la teva pròpia bicicleta, o llogar-la a l’allotjament que trobaràs dins la Reserva natural. Pedalaràs entre diferents animals salvatges (no et preocupis que no hi cap depredador), paisatges de muntanya, zones de sorra i vistes a la costa que no et deixaran indiferent.
A l’entrada tindràs informació dels quatre circuits que pots fer. Aquests són el Dassie Trail (12 quilòmetres), el Fynbos Trail (13 quilòmetres) i dos recorreguts més tècnics i exigents de 30 i 55 quilòmetres que passen entre la muntanya i la costa i on podràs gaudir de les balenes i dels paisatges únics que ofereix aquesta reserva.
A on dormir a De Hoop Nature Reserve?
Tots els allotjaments i les activitats organitzades que pots realitzar dins la Reserva Natural estan gestionades de manera privada per De Hoop Collection. Per a dormir a dins o a prop de la Reserva, nosaltres destaquem:
– Morukuru Family De Hoop: Aquest és un allotjament de luxe que es troba situat just a Koppie Allen, amb vistes increïbles a l’oceà, a les dunes de sorra i a la reserva natural. Des d’allà, surten els principals recorreguts com el camí coster, i tens la platja a pocs metres per gaudir d’un bany o de l’observació de les balenes australs. Amb diferents tipus d’habitacions amb tots els luxes, els preus giren al voltant de 5.800 Rands (330 euros) per persona per a una habitació doble en temporada baixa, i 7.800 Rands (uns 450 euros) per persona per a una habitació doble en temporada alta. Per a més informació, pots clicar aquí.
– De Hoop Collection: Situat entre l’entrada de la reserva i Koppie Allen, aquest allotjament és el punt neuràlgic del De Hoop Nature Reserve, des d’on podràs menjar al seu restaurant (The Fig Tree) i reservar totes les activitats organitzades. Com allotjaments, trobaràs xalets, habitacions i càmpings en un preus que oscil·len entre 95 i 300 euros per a dues persones. Per a més informació, pots clicar aquí.
– Die Buitekamer: Aquest allotjament es troba entre Bredasdorp i l’entrada del De Hoop Nature Reserve. Està situat als afores de la ciutat (a uns 15 quilòmetres), i a 35 quilòmetres de la Reserva. Situat en una zona rural, disposa d’un apartament per a 2-4 persones amb uns preus d’uns 40 euros per a dues persones. Per a més informació, pots clicar aquí.
– Taste of Heaven: Situat al centre de Bredasdorp, aquesta casa d’hostes ofereix aparcament gratuït i habitacions familiars per a descansar després de visitar la De Hoop Nature Reserve. Està situat a uns 45 quilòmetres de l’entrada de la Reserva, així que és un bon lloc per a descansar si vols visitar De Hoop durant més d’un dia. Els preus giren al voltant d’uns 35 euros per a una habitació de dues persones. Per a més informació, pots trucar al +27 84 478 2831.
Cap Agulhas
El Cap Agulhas és el punt més austral d’Àfrica del Sud. Situat al costat de la població de Struisbaai, en aquest cap és on trobaràs la separació oficial entre els dos oceans: l’Atlàntic i l’Índic. Allà, es troben les fredes corrents de Benguela (oceà Atlàntic), amb les caloroses corrents d’Agulhas (oceà Índic).
Molta gent pensa erròniament que el punt més austral del continent africà es troba al Cap Bona Esperança, al sud de Ciutat del Cap (si en vols saber més sobre la nostra experiència a aquesta península pots clicar aquí). Però, el punt més al sud d’Àfrica es troba aquí, al cap Agulhas. Descobert per Bartolome Dias, un dels principals navegants portuguesos del segle XV que tenia la missió de trobar una ruta entre l’oceà Atlàntic i l’oceà Índic, el va nombrar Cap Agulhas el 16 de Maig de 1488. El nom de Agulhas, que significa agulles, se’l va donar perquè en aquest punt l’agulla de la brúixola marcava exactament cap al nord, sense cap desviació magnètica. A part, les agulles de les roques escarpades del voltant del cap feien de la travessia amb vaixell una verdadera aventura pels mariners, i justificaven totalment el seu nom.
Com la majoria de caps, trobaràs un far en funcionament en el qual podràs pujar; i un cartell mític que marca la separació entre els dos oceans. Si segueixes la costa, podràs trobar també algun vaixell encallat a les roques del cap.
La seva visita, encara que estigui oficialment fora de la Ruta del Jardí, val molt la pena per tal d’observar la força dels oceans i imaginar, després del mar a l’horitzó, l’Antàrtida, la terra que hi ha més al sud del Cap Agulhas.
Com arribar-hi?
El Cap Agulhas és el punt més al sud d’Àfrica. Es troba a uns 7 quilòmetres de Struisbaai, la principal població d’aquesta zona. Per arribar a Struisbaai, hauràs d’agafar la R319 durant uns 30 quilòmetres que surt de la població de Bredasdorp.
Si vens de la costa oest (Gansbaai, Hermanus…), pots agafar una carretera d’uns 70 quilòmetres que surt just després de Gansbaai i arriba just al sud de Bredasdorp, des d’on podràs enllaçar amb la R319 fins a Struisbaai.
Si vens de Cape Town, la millor opció és seguir la N2 fins a Caledon, i allà desviar-te per la R316 i conduir durant 70 quilòmetres (al voltant d’una hora) fins arribar a Bredasdorp, des d’on podràs agafar la R319 fins a Struisbaai.
Si vens de l’est de la Ruta del Jardí, la millor opció és seguir per la N2 i agafar l’inici de la R319. El trencant es troba just a uns 14 quilòmetres després de la població de Swellendam. D’allà a Struisbaai, hi ha uns 90 quilòmetres (una horeta i poc amb cotxe) passant per la població de Bredasdorp.
Finalment, si vens, com vam fer nosaltres, de De Hoop Nature Reserve, la millor opció és arribar a Bredasdorp a través del camí que va de Ouplaas a Bredasdorp (uns 40 quilòmetres). Aquest camí de terra l’agafaràs just després de conduir els pocs més de sis quilòmetres que hi ha des de la porta d’entrada de De Hoop fins al trencant del camí principal. Un cop arribis a Bredasdorp, hauràs de seguir per la R319 fins arribar a Struisbaai, la porta d’entrada al Cap Agulhas.
Permisos i preus
El Cap Agulhas és un parc nacional gestionat per Sanparks, l’organització que gestiona la gran majoria de parcs naturals del país. Els preus per dia per accedir al parc és de 200 Rands per adult i turista internacional (uns 11.50 euros per persona).
A Sud-Àfrica però, hi ha la possibilitat de comprar la Wild Card. La Wild Card és una targeta que et permet visitar tots els parcs de Sud-àfrica sense haver de pagar l’entrada per cada dia que els visites. És una molt bona opció si visites uns quants parcs o t’estàs molts de dies dins el mateix parc. Dura un any, és a dir des del dia de la compra fins al cap de 365 dies, podràs visitar els més de 80 parcs del país, entre ells, Cap Agulhas.
Pots comprar la Wild Card per internet aquí i rebràs un correu electrònic amb un comprovant de la compra que podràs imprimir i ensenyar a les portes d’entrada dels parcs. A la vegada, si reserves algun allotjament de dins algun parc nacional, recorda posar que tens la Wild Card, i així no haver de pagar les taxes de conservació i només pagaràs l’allotjament que reservis.
Els preus de la Wild Card depenen de si compres la targeta per a una persona, per a una parella o bé, per família. A la vegada també, dependrà de quants parcs vols que t’entrin a la targeta. Si consultes el seu web, podràs veure un llistat de parcs per a cada opció i fer els càlculs pertinents. Nosaltres, al viatjar per a tot Sud-Àfrica, vam comprar l’opció ALL PARKS CLUSTER INTERNATIONAL per parella, i ens va costar 5.100R. Són molt de diners de cop, però un cop comences a fer càlculs de parcs i la quantitat de dies que hi estaràs, normalment surt molt a compte. Així que abans de començar el viatge, et recomanem que facis un llistat de tots els parcs que visitaràs, consultis els preus de les entrades i ho comparis amb la Wild Card, d’aquesta manera veuràs si surt realment a compte o no per el teu viatge!
Nosaltres vam anar amb el cotxe fins al Cap Agulhas i en cap moment ningú ens va demanar la Wild Card, ni vam haver de pagar cap entrada per en Joan i la Berta, els nostres dos amics que ens van venir a veure a Sud-Àfrica. No sabem si aquell dia els rangers estaven de festa o si realment no s’ha de pagar cap entrada.
Què fer a Cap Agulhas?
– Caminar fins al punt més austral del continent
Si visites al Cap Agulhas, just després de passar el far, a mà esquerra trobaràs un aparcament per a deixar el cotxe, i a pocs metres de distància trobaràs el cartell que indica la separació entre els dos oceans. Aquest és el punt més austral d’Àfrica.
Allà, veuràs la immensitat dels oceans davant teu, i més enllà, podràs imaginar l’Antàrtida, el següent tros de terra que hi ha després d’aquest cap. Passejar per la platja d’Agulhas per gaudir d’unes vistes impressionants, i escoltar el soroll de les onades és una activitat que has de fer si visites el Cap Agulhas.
Si t’agrada la pesca i vols pescar en aquelles roques, pensa que hauràs de demanar permís per anticipat a la Struisbaai Post Office. Pensa que estàs en un parc nacional, i per tant, la pesca sense permís està legalment castigada.
Passejant per la costa, també trobaràs alguns vaixells encallats com el Meisho Maru, un pesquer japonès que va naufragar a les aigües del Cap Agulhas. Degut a les corrents que es troben en aquesta zona, aquest cap s’ha convertit en un lloc de naufragis i un pas complicat per tots els mercants que van de l’Oceà Atlàntic a l’Oceà Índic. El Meisho Maru es troba a uns 20 minuts caminant des del cartell dels dos oceans, però també, si vols, pots agafar el cotxe i al cap d’uns centenars de metres per la carretera principal, el trobaràs encallat just davant la costa.
– Visitar el far que es troba situat al costat del Cap Agulhas
Construït l’any 1848, el far de Cap Agulhas és el segon far en funcionament més antic de Sud-Àfrica. Situat a pocs metres del punt on s’uneixen els dos oceans, allà podràs visitar un petit museu que mostren, entre d’altres, diferents trampes de pedra que utilitzaven les primeres tribus khoisànides per a pescar els peixos.
A més a més, podràs pujar els seus 71 escalons de fusta per tal de veure des de dalt del far una vista panoràmica de tota la costa. Una opció ideal per a fer fotografies però penseu que bufarà un fort vent en aquella zona i per tant, assegureu-vos de no portar gorres o barrets i de vigilar amb les fortes ratxes d’aire.
– Fer un recorregut pel continent africà en un mapa que està enclavat a terra
Finalment, una altra activitat molt interessant per tots aquells amants de la geografia i d’Àfrica és observar el mapa d’Àfrica que hi ha clavat a terra, just abans d’arribar al cartell que indica la separació dels dos oceans.
Aquest mapa en relleu és una bona oportunitat per demostrar el que coneixes d’aquest continent, i per moure’t de forma ràpida pels diferents països i les diferents formacions geològiques que hi ha marcades. Podràs navegar pel riu Congo, caminar pel desert del Sàhara, travessar la vall del Rift, seguir el riu Nil i pujar fins al Kilimanjaro.
A on dormir a Cap Agulhas?
La població principal que es troba situada més a prop del Cap Agulhas és Struisbaai, un poble de segones residències que disposa dels principals serveis (restaurants, supermercats, allotjaments, gasolineres…). Entre els allotjaments, nosaltres destaquem:
– Struisbaai Caravan Park: Per aquells que viatgen amb caravana o amb un cotxe preparat per a dormir-hi, just al costat de la platja principal de Struisbaai trobem aquesta àrea de càmping amb lavabos, electricitat i diferents parcel·les per acollir diferents grups. Els preus varien segons temporada, però giren al voltant de 240 Rands per dues persones i cotxe (uns 14 euros).
– Cape Agulhas Backpackers: Aquest lloc situat al centre de Struisbaai disposa de diferents tipus d’habitacions, cuina, lavabos, zona de barbacoa, piscina, aparcament i wifi; entre d’altres. Els preus per a dormitoris són de 180 Rands per persona (uns 10 euros), i inclús pots posar la teva tenda al jardí per 150 Rands per persona (uns 8,50 euros). Per a més informació, podeu clicar aquí.
– Struisbaai Secure Garden Flat: Aquí és on vam estar nosaltres. Vam reservar per Booking i es tracta d’un apartament molt ben equipat, amb cuina, aparcament i espai per a 4-6 persones. Una molt bona opció per a disposar del teu propi espai i gaudir de l’entorn del Cap Agulhas. Està situat a l’entrada de la població, però a prop dels principals serveis d’Struisbaai. Nosaltres vam pagar 648 Rands per 4 persones i nit (uns 9 euros per persona). Disposa de diferents apartaments, així que si voleu més informació o contactar directament amb la propietària (Janese), podeu escriure un WhatsApp al +27783099221.
Hermanus
Hermanus és un poble de costa situat a la província de Western Cape. És considerat un dels millors llocs del món per tal d’observar les balenes franques australs. Des d’allà surten diferents vaixells i tens l’oportunitat de contemplar aquests mamífers marins de ben a prop. A a més, a part de les balenes, també trobaràs una zona de bodegues de vins situades a la vall Hemel-en-Aarde, amb unes vistes impressionants.
Situat a uns 90 minuts de Cape Town, és una de les parades més concorregudes de la Ruta del Jardí sobretot si visites aquesta zona durant l’època de les balenes (entre juny i octubre/novembre). Nosaltres, finalment, no vam poder-hi anar. Malgrat tenir una excursió reservada per veure, a finals de Novembre, les balenes que encara no havien migrat cap a l’Antàrtida; les condicions meteorològiques amb fortes ratxes de vent i un onatge molt mogut van provocar la cancel·lació durant tres dies de totes les sortides amb vaixell per a veure les balenes. De totes maneres, si les previsions del temps són bones, us recomanem que aneu a Hermanus per tal de veure aquests mamífers marins tan espectaculars.
Com arribar-hi?
Si vens de l’est tot fent la Ruta del Jardí, Hermanus serà la teva última parada. Situada a uns 120 quilòmetres de distància de Cape Town, sol ser el primer o l’últim destí de la Ruta del Jardí.
Per arribar-hi, des de Cape Town, hauràs de conduir per la N2 (la carretera principal de la Ruta del Jardí) fins arribar a la població de Botrivier. Allà, hauràs de desviar-te per la R43 i conduir durant uns 30 quilòmetres (on travessaràs el Bot River i passaràs a prop de diferents bodegues de vins) fins arribar a Hermanus. També tens l’opció des de Cape Town de seguir la R44 que passa per la costa (Gordon’s Bay i Betty’s Bay) i que acaba a uns 20 quilòmetres abans d’Hermanus, a la R43. Amb aquest recorregut fas més volta ja que són uns 80 quilòmetres per la costa però també podràs gaudir d’unes bones vistes al mar.
Si vens de l’est, també tens vàries opcions per arribar a Hermanus. La primera és seguir la N2 fins a la població de Botrivier. La segona, si vens de Cap Agulhas, és seguir la R316 que va de Bredasdorp fins a Caledon, i trencar a la R326 on al cap de 25 quilòmetres et trobaràs a la població de Stanford, a la R43 i a 25 quilòmetres d’Hermanus.
Què fer a Hermanus?
Les principals activitats que pots fer a Hermanus i als seus voltants són:
– Veure les balenes franques australs
Hermanus és una de les millors localitzacions del món per a veure aquests animals. Durant l’època de reproducció (de juny a novembre aproximadament), aquests animals es troben situats davant la costa d’Hermanus i la Reserva Marina De Hoop. Per tant, si portes uns binoculars (i a vegades, sense); podràs veure les balenes saltar des del passeig marítim o des d’alguna de les platges del poble, com Grotto Beach, un bon lloc per a banyar-te tot i que l’aigua diuen que està molt freda.
Si no n’has tingut prou de veure les balenes des de terra, també tens l’opció de fer alguna excursió en vaixell per tal de veure les balenes de ben a prop. Pensa que hauràs de reservar amb antelació, i que a vegades, a última hora et poden cancel·lar el tour degut a les condicions meteorològiques (com ens va passar a nosaltres en tres ocasions). Si t’ho anul·len, et reintegren la totalitat dels diners que has pagat.
Durant l’excursió amb vaixell, a part de veure balenes, també podràs veure altres animals marins com dofins. La durada del tour sol ser d’una hora i mitja, i solen sortir a les 9h del dematí (la més recomanada ja que encara bufa poc vent); les 11h i algunes companyies, també surten a les 15h de la tarda. Els preus de les diferents empreses són d’uns 1.000 Rands per persona (uns 55-60 euros per persona). Una de les principals empreses que fa aquesta excursió i que té molts bons comentaris és Souther Right Charters. Podràs trobar més informació aquí.
– Fer una ruta de vins per les principals bodegues d’Hermanus
Malgrat no trobar-se a la zona vinícola per excel·lència de Sud-Àfrica, com són Stellenbosch, Paarl i Franschhoek (si vols saber-ne més sobre la nostra experiència de vins que vam fer pots clicar aquí), a Hermanus també es troben diferents bodegues de vins situades a la vall Hemel-en-Aarde.
Aquestes bodegues normalment ofereixen diferents tastos, i a vegades van acompanyats de xocolata, melmelada o salats. Tot depèn del que prefereixis. Entre les bodegues que hem sentit a parlar, destaquem la Whalehaven Wines (tasts de vins amb xocolata per 75 Rands per persona, amb tast de 4 vins); la Sumaridge Estate Wines (amb vinyes situades als peus d’un llac); La Vierge o Newton Johnson; entre d’altres.
Si vols fer la ruta de vins a Hermanus sense haver d’agafar cotxe, hi ha algunes agències locals que t’acompanyen a les diferents bodegues i així pots veure les copes que vulguis sense preocupar-te d’haver d’agafar el cotxe després. Alguna d’aquestes són Hermanus Wine Hoppers.
– Submergir-te a alta mar entre taurons blancs a Gansbaai
A 40 quilòmetres al sud d’Hermanus trobem la població de Gansbaai, coneguda per ser un lloc on podràs submergir-te a alta mar amb taurons blancs. El trajecte amb vaixell dura uns 20-30 minuts i després es tira al mar oli de peix per cridar l’atenció dels taurons. Un cop estan a la zona, tu et submergeixes dins una gàbia per poder-los observar de ben a prop i fins i tot, a vegades amb un pal posen alguna tonyina per cridar l’atenció dels taurons.
Nosaltres teníem clar que no faríem aquesta activitat ja que la considerem molt negativa pel medi ambient i el medi marí, ja que acostumem els taurons a apropar-se als humans, canviar les seves rutes habituals i en fem un espectacle turístic que, sincerament, no cal. A més, els preus giren al voltant de 1.500 rands (uns 90 euros per persona); per tant, per tots aquests motius nosaltres vam descartar fer aquesta activitat.
A on dormir a Hermanus?
Hermanus és una població turística que disposa de diferents tipus d’allotjaments. Entre aquests, destaquem:
– Hermanus Backpackers: Aquest allotjament disposa de diferents habitacions per a relaxar-te durant la teva estada a Hermanus. Té piscina, wifi, sala d’estar, cuina, i donen gratuïtament al dematí una torrada amb melmelada i cafè. Els preus per una habitació doble amb lavabo privat són de 615 Rands per nit (35 euros la nit); i per un llit en un dormitori de 210 Rands per nit (12 euros per persona). Per a més informació, pots clicar aquí.
– 77 on 7th Street: Aquest apartament per a dues persones ofereix una habitació doble, amb lavabo, wifi, cuina, televisió i vistes a la muntanya. Té aparcament privat i jardí. Està molt ben valorat a Booking i els preus són de 35 euros per a dues persones i nit.
La nostra ruta
DIA 1: Aquest dia ens vam despertar amb en Joan i la Berta a l’Addo Elephant National Park. Després d’esmorzar i fer un recorregut cap al sud del parc on encara vam tenir sort de veure unes grans manades d’elefants banyant-se a unes basses del parc, i poder trobar els pocs exemplars de lleons que hi ha a l’Addo; vam arribar a la població de Colchester.
Des d’allà, vam conduir passant pels afores de la ciutat de Port Elizabeth tot seguint la N2 fins arribar a la nostra primera parada de la Ruta del Jardí: el Tsitsikamma NP. Hi havia, però, un problema. Aquells dies (novembre 2021) havia plogut molt a la zona, i quan nosaltres vam arribar continuava plovent. Així que vam demanar canviar la nostra reserva (teníem dues tendes davant l’oceà), per una cabanya per a dues persones i una tenda amb el cotxe.
Després d’aconseguir arreglar aquest tema de la reserva a la recepció d’entrada, vam entrar al Storm’s River Mouth Rest Camp per una carretera sinuosa des d’on ja es podia anar veient l’oceà i com les seves onades xocaven amb força contra les roques i els espigons del càmping. Ens vam instal·lar a la cabanya, i vam dinar allà. Després de dinar, i quan semblava que la pluja havia parat per una estona, vam sortir a caminar per aquell parc nacional. Com que havia plogut molt, tots els camins estaven tancats per seguretat, així que ens vam haver de conformar amb un passeig per la carretera.
De totes maneres, aquella passejada va estar molt bé. Veure el dia gris com es barrejava amb l’oceà i creava un clima humit i fred, mentre algunes de les llúdrigues sortien de les roques també tenia el seu encant. L’endemà teníem planificada una excursió amb kayak i lilo per la desembocadura de l’Storm’s River; però havia quedat cancel·lada per les condicions meteorològiques.
Així que el primer dia de la Ruta del Jardí vam aprofitar per desconnectar, caminar relaxadament i jugar a cartes mentre a fora hi havia un temporal de vent davant el mar que, de tant en tant, ens esquitxava d’aigua (del mar i també dels núvols de pluja). L’endemà canviaríem plans i aniríem ja de bon dematí a Nature’s Valley, la nostra segona parada de la Ruta del Jardí.
DIA 2: Ens vam despertar amb una meteorologia més bona que la del dia anterior. Almenys no plovia i els núvols anaven desapareixent. De totes maneres, les restes del temporal de pluja i vent eren ben visibles. Aigua que baixava per alguns corriols i algunes carreteres tallades de la Ruta del Jardí. Per sort, el River Mouth Trail ja estava obert així que vam aprofitar per anar caminant fins a on arriba la desembocadura del Storm’s River Mouth i creuar per algun dels seus ponts penjants. Una excursió bonica per a gaudir d’unes bones vistes de l’oceà i per veure la força amb què baixava l’aigua del riu i que es barrejava amb el fort onatge de l’oceà.
Quan vam tornar, vam conduir durant menys d’una hora fins que vam arribar als peus d’una de les platges més boniques de Sud-Àfrica: Nature’s Valley. Nature’s Valley és un poble de segones residències tranquil, que està situat just sota les muntanyes. Per arribar-hi, has de baixar per una carretera de corbes fins que arribes a la llacuna que durant marea alta es connecta amb l’oceà Índic.
Vam aparcar el cotxe i, valents, vam decidir posar-nos el banyador i el biquini. El sol ja sortia i semblava que els dies grisos havien quedat enrere. Vam anar fins a la platja, un espai verge i amb poca presència humana. Aquí és on s’acaba el famós Otter Trail, un recorregut de 5 dies que travessa tot el parc nacional. Per arribar a la platja, vam travessar el rierol que connectava la llacuna amb el mar: xancletes a fora i arremangats fins arribar a l’altre costat. Per sort, l’aigua no estava molt alta!
Un cop superat el rierol, vam caminar per la sorra observant diferents ous d’animals marins, i ens vam banyar. Després, vam pujar fins a un mirador (The Point) on teníem una gran vista panoràmica de la platja de Nature’s Valley. Al tornar, com que el camí passava pel costat d’una cala molt bonica, no ens ho vam pensar i vam baixar per fer-nos un bany en un entorn natural. Per alguns, era la primera vegada que ens banyàvem a l’oceà Índic! Després d’una sessió de fotografies a la platja, era hora de tornar al cotxe. Però teníem un problema: el rierol havia crescut i ja no vèiem segur creuar per on havíem passat. Després de buscar diferents opcions, ens vam ajuntar els quatre agafant-nos de les mans mentre l’aigua ens arribava fins quasi la cintura i creuàvem aquell rierol. No sé si algú ens observava des de lluny, però l’escena semblava molt aventurera. Per sort, vam aconseguir creuar el riu i vam tornar al cotxe per instal·lar-nos al que seria el nostre càmping aquella nit: dues cabanyes al Nature’s Valley Camp.
I, sort, que eren cabanyes…perquè si haguessin sigut tendes segurament els babuïns i els monos haguessin entrat a dins! A l’arribar al càmping, vam obrir la porta del darrere per treure els ingredients per cuinar un bon plat de pasta amb formatge ratllat. Després d’un matí banyant-nos a la platja, teníem molta gana! Doncs, just quan la Berta i la Laia treien el formatge ratllat de la nevera, un mono va aparèixer i els hi va robar tot el paquet. A dalt, n’hi havia més que estaven esperant la seva oportunitat per robar-nos qualsevol cosa. No tenien por dels humans, i amb la seva mirada i els seus moviments semblaven que en qualsevol moment ens podrien atacar! Així que ens vam tancar a la cuina que estava vallada amb reixes (com si fos una presó), i anàvem fent petits viatges al cotxe vigilant que cap dels monos se’ns acostés. Realment, en aquesta zona tenien un greu problema amb els babuïns.
Després de poder dinar més o menys tranquils, vam recollir i vam anar amb cotxe fins a l’altra part de la platja on començava un petit recorregut circular, el Salt River Trail. Vam començar caminant per les roques de la costa, mentre uns pescadors ens avançaven amb els seus cubells i les seves canyes de pescar. Al cap d’una estona, ja podíem veure la desembocadura del Salt River. Després de descalçar-nos per arribar fins al camí (sort de la Laia, ja que l’Esteve volia creuar fent escalada per les roques, un camí totalment inviable), vam poder observar el Salt River i tornar per l’interior. En aquest cas, vam passar entre arbres i diferents plantes molt interessants; fins arribar a un mirador des d’on vèiem tot el poble, abans d’arribar al punt on havíem començat: la platja de Nature’s Valley.
Després de tornar al nostre allotjament i dutxar-nos, vam tornar al poble per sopar a l’únic lloc que estava obert aquell dia. Era el Pub del poble, que també feia de centre cívic i on s’ajuntava la gent del poble al voltant d’una llar de foc. Un lloc on hi havia cerveses artesanes i hamburgueses. Després d’aquest sopar tan tradicional, vam tornar a dormir vigilant de no tenir cap mono i cap babuí a la nostra cabanya. Finalment, com que no havia plogut durant tot el dia, vam decidir que l’endemà tornaríem al Tsitsikamma NP per fer l’activitat de Kayak. A veure si aquesta vegada el temps acompanyava…
DIA 3: Avui tocava llevar-nos aviat per ser abans de les 9 del dematí, un altre cop, al Storm’s River Mouth Rest Camp, des d’on començava l’activitat de kayak i lilo pel riu. Vam sortir de Nature’s Valley amb el dinar ja cuinat i preparat, i uns minuts abans de les 9 ja érem a l’altra part del Tsitsikamma NP.
Allà, vam haver d’esperar que tornessin dos monitors que havien anat a veure les condicions del riu. Depeníem plenament de la seva aprovació per sortir a fer kayak. Van venir amb kayak per l’oceà Índic mentre intentaven esquivar les diferents onades de grans dimensions. Finalment, podríem fer l’activitat però hauríem de sortir des de la desembocadura del riu. Així que un cop calçats i vestits amb el neoprè, i acompanyats d’una parella d’Àustria, vam caminar pel River Mouth Trail fins arribar als ponts penjants, el lloc des d’on agafaríem el kayak.
Amb l’ajuda de dos monitors, vam pujar al kayak i vam començar a remar al sentit contrari d’on baixava la corrent del riu. Afortunadament, ja no baixava amb tanta força com ho feia el dia anterior; i per tant, vam poder gaudir d’una bona ruta entre penya-segats escarpats i alguna cova. Desafortunadament, l’aigua no estava del tot neta (segurament de tota la força que havia arrossegat des de la muntanya). Tot i així, vam gaudir d’un bon dematí fent kayak. Vam arribar fins a unes roques, i allà vam deixar els kayaks i vam agafar els lilos, una espècia de matalàs inflable que anaves dirigint amb les teves mans. Vam recórrer uns quants metres fins arribar a unes cascades petites des d’on ja no podríem avançar més.
A la tornada del lilo, vam aprofitar per prendre algunes fotografies, i saltar des d’alguna roca a l’aigua mentre alguns dels monitors estava molt content d’explicar-nos la sèrie de La Casa de Papel. Al dir-li que veníem de Barcelona, ho va associar amb aquesta sèrie i ens explicava tots els seus personatges favorits.
Vam tornar amb kayak tranquil·lament gaudint de les últimes remades d’aquesta activitat del Tsitsikamma NP, fins arribar just abans del pont penjant on vam tornar cap al punt de sortida mentre ens creuàvem amb altres grups que començaven l’activitat. Després de deixar tot el material, vam aprofitar per dinar just davant l’oceà; i tot seguit avançar fins al següent punt de la Ruta del Jardí: Knysna.
En Joan i la Berta ens havien vingut a veure a Sud-Àfrica i a nosaltres ens feia molta il·lusió. Venien de vacances, però també tenien pendent una lluna de mel després de casar-se a l’abril del 2021. Així que, com a sorpresa, els hi vam regalar una habitació de lluna de mel a un allotjament molt bonic de Brenton on Sea, situat davant el mar i a prop de la zona de Knysna.
Vam arribar allà, i vam poder gaudir de les fantàstiques vistes a l’oceà mentre observàvem alguns dofins que nedaven a la llunyania. El dia anterior, des d’allà havien vist alguna balena, així que encara potser tindríem sort i podríem veure aquest gran mamífer marí.
Vam aprofitar les últimes hores de sol per passejar per la platja de Brenton On Sea, i descobrir alguns dels efectes fotogràfics del mòbil d’en Joan. Vam gaudir d’una bona caminada mentre el sol es ponia, i podíem observar algunes espècies marines que estaven a la sorra com meduses i ous; entre d’altres. Després, quan es va començar a fer fosc, vam anar a sopar a un restaurant, el Butterfly Blu, que tenia unes vistes fantàstiques al mar.
Vam gaudir d’un excel·lent àpat, amb unes pizzes d’estil croates espectaculars i marisc, acompanyat d’un bon vi, unes bones postres i una excel·lent companyia. Ja era hora de retirar-nos i tornar cap a l’hotel, però abans tocava pagar… De sobte, ens vam adonar que no portàvem res de diners ni targetes de crèdit a sobre! Així que vam haver de demanar al cambrer, que ja tenia ganes de plegar, que s’esperés i l’Esteve va anar ràpid caminant (i corrent quan podia, que el camí feia pujada) a buscar la cartera i tornar amb cotxe per pagar el deute que teníem. Per sort, no ens van fer fregar plats, i vam poder tornar cap a l’hotel a descansar. L’endemà al dematí seguiríem la nostra ruta cap al De Hoop Nature Reserve.
DIA 4: El dia va començar molt aviat…massa. A les 05:50 del dematí rebíem un missatge de WhatsApp de la Berta: “Si esteu desperts! Balenes o dofins a la viiistaa!”. Nosaltres ens vam llevar més tard, però quan vam veure el missatge, l’Esteve va sortir ràpid a veure si veia els animals, mentre la Laia es quedava al llit. Hi havia dofins, però no hi havia rastres de balenes… La Berta, en una anada al lavabo de bon dematí, havia vist animals saltant; però les balenes es deixaven desitjar. En principi, esperàvem veure-les a una excursió que ja teníem reservada a Hermanus, un dels llocs on es poden veure aquests mamífers amb més facilitat.
Vam esmorzar al Brenton on the Rocks, on en Nico ens va preparar un bon esmorzar; i després de gaudir de les vistes d’aquest lloc, vam continuar conduint per la Ruta del Jardí. La nostra següent parada era De Hoop, una reserva natural que estava apartada però que tenia un paisatge únic: dunes que desembocaven al mar.
Vam parar a dinar a un fast-food d’una gasolinera, i al voltant de les 15 hores de la tarda arribàvem a l’entrada principal de De Hoop. Per arribar, la carretera s’havia convertit en un camí de terra amb rectes llarguíssimes i envoltats de camps agrícoles. A l’entrada, vam pagar l’entrada corresponent i al cap de pocs metres d’entrar amb el cotxe, ja vam poder veure al fons les dunes i l’oceà Índic. Aquell dia bufava un vent considerable, i quan més t’acostaves cap a Koppie Allen, el punt de partida d’algun recorregut per la costa, notaves que el vent bufava encara amb més força.
Vam arribar a l’aparcament i vam baixar del cotxe. Quasi sortim volant del vent que feia… Déu n’hi do, amb aquelles ratxes seria bastant complicat caminar per les dunes! Vam abrigar-nos i vam baixar per la passarel·la de fusta fins a un mirador, des d’on veiem la mar brava i les onades gegantines. De cop i volta, a l’horitzó, vam albirar alguna cosa que saltava. Era massa gran per ser una foca o un dofí… Vam fregar-nos els ulls i vam tornar a mirar. Davant nostra, teníem una balena saltant enmig de les onades! Era la nostra primera balena del viatge! Malgrat el vent, la fred i les onades, estava allà saltant i desplaçant-se cap a l’est. Vam seguir caminant per un tros del recorregut del camí coster que travessa la platja, mentre intentàvem veure més balenes. De tant en tant, també es veia alguna foca jugant amb les onades. El paisatge de la Reserva era molt bonic, amb platges totalment verges i un entorn natural molt bonic.
Com que el parc tancava a les 18h, vam tornar enrere i vam caminar una estona per les dunes. Malauradament, el fort vent feia aixecar els granets de sorra que impactaven amb força contra nosaltres, així que girats d’esquena ens vam aventurar uns metres més fins que vam quedar envoltats de sorra. Semblava un petit oasis de desert davant el mar.
Vam tornar cap al cotxe i vam conduir fins a l’entrada per arribar a temps i poder sortir de la Reserva dins l’horari. Pel camí, vam veure alguns animals salvatges com antílops que descansaven en una esplanada, i molta flora que no vam tenir temps de descobrir. També vam trobar alguns ciclistes, ja que aquella reserva és coneguda per poder fer diferents rutes ciclistes a prop del mar molt boniques.
Després de sortir, vam avançar direcció a Struisbaai, on teníem reservat un apartament. Aquest poble estava situat a pocs quilòmetres de Cap Agulhas, el punt més al sud del continent africà. Vam arribar a l’apartament quan el dia ja s’apagava i ens vam instal·lar. Era una casa acollidora on vam poder treure’ns tota la sorra de les dunes. Mentre la Laia i la Berta parlaven amb els seus amics pel mòbil; l’Esteve i en Joan van aprofitar per fer una sessió de fúting pels voltants de Struisbaai. Van anar a córrer a la recerca del far del Cap Agulhas, i tot i que van trobar una mostra en miniatura del far, el van poder veure des de la distància funcionant. Aquell far era el segon far en actiu més antic de Sud-Àfrica, i demà el veuríem de clar i de més a prop.
Malauradament, aquella tarda havíem rebut una mala notícia. L’excursió que teníem reservada per veure balenes a Hermanus havia quedat cancel·lada degut a les condicions meteorològiques. Bufava un fort vent que feia impossible la sortida de vaixells a la recerca de balenes. No les podríem veure des d’Hermanus, però almenys havíem tingut la sort de veure’n alguna saltant des de la distància des de De Hoop Nature Reserve.
DIA 5: Ens vam llevar d’hora per anar a veure un dels punts icònics de la Ruta del Jardí: el Cap Agulhas, el punt més al sud d’Àfrica i on convergeixen els dos oceans: l’oceà Índic i l’oceà Atlàntic. Vam arribar fins a l’aparcament on no hi havia ningú, i vam poder gaudir del mític cartell que indica la separació dels dos continents i el punt més austral del continent. Al costat, també hi havia un mapa d’Àfrica clavat a terra a través del qual vam poder fer volar la nostra imaginació i recórrer diferents punts d’aquest continent.
Després de fer algunes fotografies conjuntes i immortalitzar el punt més austral del continent africà; vam caminar fins a la zona on hi havia un vaixell pesquer encallat, el Meisho Maru. Resulta que el Cap Agulhas era una zona amb fortes corrents i de difícil navegació, i per això, també era un lloc de forces naufragis. Aquell dia, amb la força del vent que bufava a terra, vam entendre com de complicat deu ser si t’agafa una tempesta com aquesta a alta mar; i vam entendre perquè havien cancel·lat l’excursió per anar a veure balenes des d’Hermanus. El mar estava realment molt agitat.
De totes maneres, era increïble caminar per aquella costa i pensar que més al sud d’on començava el mar, l’Antàrtida era la següent terra ferma. Al Cap Agulhas, la brúixola marca el nord sense cap desviació magnètica; i l’entorn és molt bonic, amb petites platges, roques i camins pels que passejar mentre contemples la força dels dos oceans a la vegada: l’Índic i l’Atlàntic.
Després d’una estona gaudint d’aquell indret, vam anar fins al far que l’Esteve i en Joan havien vist il·luminat des de la distància el dia anterior. Allà, vam poder observar el far des de l’exterior i una figura de fusta d’una dona que normalment es trobava a la proa de la majoria de vaixells de la zona entre els segles XVI i XIX.
Era hora ja d’anar tirant cap a la regió dels vins sud-africans, quan mentre posàvem gasolina a Bredasdorp, vam començar a rebre les primeres notícies que canviarien els últims dies del viatge. Feia dies que estàvem de viatge i ja no pensàvem amb el Covid, però resulta que a Sud-Àfrica s’havia una nova variant molt contagiosa coneguda com òmicron, i alguns estats europeus començaven a posar restriccions a tots els vols que venien de Sud-Àfrica. Això significava que moltes companyies aèries estaven cancel·lant els seus vols i en Joan i la Berta volaven de Ciutat del Cap cap a Barcelona en 4 dies!
Així que vam decidir canviar l’itinerari i anar cap a l’aeroport de Ciutat del Cap per assabentar-nos del que estava passant i trobar alguna solució. Tot era informació d’última hora, i ningú sabia què acabaria passant… Vam estar preguntant a totes les companyies aèries, hi havia gent que pagava 3.000 euros per un vol per tornar a casa, començava a venir premsa a l’aeroport, i ens vam esperar a un vol que sortia direcció a Amsterdam aquella nit per veure si sobraven seients i hi havia lloc disponible per en Joan i la Berta.
Després d’unes hores de nerviosisme, amb gent que s’intentava colar a la cua, passatgers que tenien vols en dies posteriors però que volien avançar-los per sortir quan més aviat millor, i tothom pendent de les últimes notícies del mòbil; vam quedar-nos a la cua (érem dels primers) d’aquells que volien canviar el bitllet de dia i volar aquella mateixa nit cap a Europa. Finalment, just pocs minuts abans que s’obrís el check-in i quan l’avió ja havia aterrat arribava la pitjor notícia. Aquell avió tornaria cap a Europa però només amb treballadors de les empreses aèries, així que molts passatgers van perdre el vol, mentre nosaltres intentàvem buscar noves solucions perquè poguessin tornar.
Era tard, així que després de compartir els telèfons amb alguns catalans que es trobaven a la mateixa situació, vam buscar un allotjament a prop de l’aeroport. Aquell dia havíem començat visitant el punt més al sud d’Àfrica, però a la tarda la majoria de turistes volien volar cap al nord per tal de no trobar-se atrapats a Sud-Àfrica. Nosaltres, per sort, teníem mesos de marge per tornar a casa; però en Joan i la Berta havien de tornar com a molt tard el dimarts següent.
Els dies següents els vam passar a Cape Town, on vam poder gaudir d’alguns dels seus punts d’interès com el Table Mountain, el Waterfront, el Cap Bona Esperança, la platja de surfistes de Muizenberg, o el Chapman’s Peak; entre d’altres. Primer, nerviosos i amb trucades a ambaixades i companyies aèries per trobar una sortida; i després, una miqueta més tranquils, quan en Joan i la Berta van poder canviar el vol de dimarts (que en principi estava cancel·lat ja que era via París, i els vols des de Sud-Àfrica estaven prohibits) per un de dilluns a Amsterdam, que estava assegurat que sortia. Finalment, els nostres amics van poder volar cap a Barcelona i nosaltres vam seguir la nostra ruta per Àfrica.
0 Comments