SUD-ÀFRICA: La Ruta dels Vins

girona_1990_people

març 28, 2022

La Ruta dels Vins és una activitat molt interessant a fer si et trobes a la zona de Ciutat del Cap. Amb uns paisatges impressionants, entre muntanyes, rius i valls, trobem una regió on la vinya és el principal cultiu. Allà, és on es produeix el vi de Sud-Àfrica; un vi que destaca a nivell internacional per la seva qualitat.

Tast de vins a Sud-Àfrica!

Aquesta regió està formada, principalment, per les ciutats de Paarl (al nord), Franschhoek (a l’est) i Stellenbosch (a l’oest); on trobaràs centenars de bodegues de vins i uns recorreguts molt interessants per a descobrir camps de vinya, provar vins de varietats autòctones i gaudir d’un entorn molt bonic. Podràs desconnectar i relaxar-te mentre assaboreixes una bona copa de vi.

Regió de la Ruta dels Vins.

La ciutat de Franschhoek, que en afrikaans vol dir “racó francès”, té el seu origen al 1688, quan els protestants hugonots que fugien de França es van instal·lar a la zona de Franschhoek, portant amb ells la tradició de cultivar vinya i fer vi que tenien al seu país. És una ciutat situada als peus de les muntanyes i amb un paisatge molt verd. Avui en dia, hi ha més de 50 bodegues situades al voltant d’aquesta població; i es considera un dels racons culinaris més prestigiosos del país.

Penseu que a partir de la segona meitat del segle XVII, molts colons europeus es van començar a establir a la regió de Ciutat del Cap (si en vols saber més sobre aquesta ciutat, pots clicar aquí). Aquella era una bona zona per aturar-se i descansar durant el recorregut d’Europa cap a Àsia. Els colons europeus que van començar a viure a Ciutat del Cap es van anar expandint, i alguns d’ells es van instal·lar a Stellenbosch. Un dels seus fundadors, Simon Van Der Stel, va decidir plantar roures per decorar la ciutat i, per això, també se la coneix com la ciutat dels roures. El 1679 van ser plantades les primeres vinyes de Stellenbosch. Aquesta ciutat és considerada la capital de les vinyes de Sud-Àfrica. Els paisatges al voltant d’aquesta ciutat són espectaculars, amb vinyes situades a petits turonets que es troben davant de majestuoses muntanyes, i que fan que, actualment, aquesta població tingui més de 200 productors de vi.

Finalment, la ciutat de Paarl està situada al nord de la Ruta dels Vins, a uns 30 quilòmetres de Stellenbosch. Allà va ser on va néixer oficialment la llengua de l’afrikaans, i destaca per ser un lloc de producció de vi (amb uns 70 productors); però també de cerveseries artesanes, bodegues de brandy i producció d’oli d’oliva; entre d’altres.

Vinyes de Sud-Àfrica.

A Stellenbosch hi toca més el sol i està més a prop del mar, mentre que Franschhoek queda situat entremig de muntanyes i el sol només hi toca els migdies. Per això, els vins negres són una de les especialitats de Franschhoek, ja que al tocar-hi menys el sol, fa que el raïm no tingui tants de sucres naturals. A més a més, a Paarl podràs realitzar l’Spice Route, un recorregut a peu entre diferents bodegues de vins, cerveseries artesanes i destil·leries de brandy que podràs combinar amb un bon oli d’oliva i diferents tipus de xocolates.

Per tant, com pots veure, a la regió de vins més important del país podràs gaudir d’una bona gastronomia i d’una bona experiència relacionada amb el món de la vinya i de la producció de vi. Una activitat que no et pots perdre i que et permetrà desconnectar uns dies en un entorn rural mentre aprens coses noves i interessants sobre el món vinícola.

La Ruta dels Vins.

Com arribar-hi?

La regió vinícola més important de Sud-Àfrica es troba a pocs quilòmetres de ciutat del cap. La regió està formada pel triangle que conformen les següents poblacions: Franschhoek, a l’est; Stellenbosch, a l’oest; i Paarl, al nord.

Franschhoek.

Si vens de Ciutat del Cap, hauràs de sortir de la ciutat per la N2, la ruta que va cap a Port Elizabeth i la Ruta del Jardí. Just a l’alçada de Klipfontein, als afores de Ciutat del Cap, hauràs de sortir de la N2 per agafar, després de passar l’aeroport internacional i a la teva esquerra, la R300 i conduir durant uns 6 quilòmetres fins arribar a la M12, coneguda com també l’Stellenbosch Arterial. Aquesta carretera et portarà al cap d’uns 23 quilòmetres fins al centre d’aquest poble. De totes maneres, abans ja començaràs a veure vinyes i diferents bodegues al teu entorn. Benvinguda a la Ruta dels Vins!

Si vens del sud, és a dir, de la costa com, per exemple, Hermanus o la Ruta del Jardí (si vols llegir la nostra experiència, pots clicar aquí), hauràs de seguir la N2 direcció a Ciutat del Cap fins Somerset West, on t’hauràs de desviar cap al nord seguint la R44. Al cap d’uns 20 quilòmetres per aquesta carretera, ja estaràs al centre d’Stellenbosch per començar a gaudir dels vins de la zona.

Si vens de l’est (de Bloemfontein o Johannesburg), el primer lloc on arribaràs de la Ruta dels Vins serà a Paarl. Conduiràs per la N1 que et portarà directament al costat de la població de Paarl, al nord de la regió vinícola de Sud-Àfrica. Si vens del nord del país, que és per la ruta N7, hauràs de conduir fins Malmesbury, on podràs agafar la R45 que et portarà al cap de 50 quilòmetres just a la població de Paarl, al costat de la N1.

La Ruta dels Vins.

Per conduir entre aquestes tres poblacions que formen la famosa regió vinícola del país, pots recórrer la R45 per fer el trajecte de Paarl a Franschhoek (25 quilòmetres). Si vas de Paarl a Stellenbosch, hauràs d’agafar la R45 i al cap de 10 quilòmetres, girar a la dreta seguint el curs del riu Dwarsrivier i a on creuaràs al cap de poc la bodega de Boschendal, i després conduir durant 15 quilòmetres fins arribar a Stellenbosch. Si vols anar de Stellenbosch a Franschhoek, hauràs de seguir la R310 que passa per vàries bodegues i quan arribis al final d’aquest camí, trobaràs ja la R45. Cap a l’esquerra, aniràs a Paarl; i, cap a la dreta, arribaràs al cap de 15 quilòmetres a la població de Franschhoek. Per tant, com pots veure, les distàncies entre aquestes tres poblacions són relativament curtes en un paisatge que es caracteritza totalment per ser terra de vinya i cellers de vins.

Des de Ciutat del Cap, són moltes les agències que preparen tours organitzats per recórrer la Ruta dels Vins en un dia d’anada i tornada; o també amb l’opció de dormir en algun dels allotjaments que ofereixen les bodegues. Si vas amb el teu propi cotxe, pensa que hauràs de conduir i que, per tant, no podràs fer molts tast de vins. Per això, t’aconsellem que o agafis un tour organitzat, o com vam fer nosaltres, fixis un camp base a prop d’aquests tres pobles per poder arribar a diferents bodegues sense necessitat d’agafar el cotxe. Sobretot, quan ja portes tres bodegues visitades…

La Ruta dels Vins.

Quant val visitar la Ruta dels Vins?

Aquesta regió destaca per la nombrosa presència de bodegues que cultiven i produeixen vi a una de les zones més importants de Sud-Àfrica. Si les vols visitar, moltes d’elles ofereixen diferents programes com tastos de vins, visites exhaustives a les seves vinyes i, inclús, allotjament a la seva bodega. Tingues en compte, però, l’horari de les bodegues ja que, moltes, més enllà de les 16h-17h de la tarda ja no ofereixen tastos de vins.

Per tal de tenir una referència del cost que pot tenir visitar la Ruta dels Vins, hem fet una taula on podràs veure el que ens va costar a cada una de les cinc bodegues que vam visitar de Stellenbosch i Franschhoek (a Paarl, no vam visitar cap bodega). A l’apartat de “Les bodegues que vam visitar” podràs trobar més informació sobre els tipus de vins que vam provar, així com també els preus de les ampolles:

Pensa, a més a més, que a cada bodega podràs comprar ampolles de vi. Els preus són realment molt econòmics en relació a la qualitat que ofereixen, i si ho comparem, sobretot, amb els preus que tenim a Europa. Podràs pagar, tant els tastos com les ampolles, amb targeta de crèdit. Degut a la bona relació qualitat-preu de moltes bodegues d’aquesta zona, molta gent aprofita per comprar alguna ampolla de vi (i, fins i tot, caixes senceres) i emportar-se cap a casa algun record gastronòmic de Sud-Àfrica.

Un dels diferents tast de vins que vam fer…

Les bodegues que vam visitar

A la regió de vins de Ciutat del Cap trobem una gran quantitat de bodegues. Aquesta terra és coneguda per ser molt fèrtil en el cultiu de diferents varietats de raïm i, per això, al llarg de tots aquests centenars d’any s’hi han instal·lat molts de cellers que tenen les seves pròpies plantacions i que produeixen diferents tipus de vi.

La Ruta dels Vins.

A continuació, destacarem les bodegues que nosaltres vam visitar i on vam fer algun tast per provar la qualitat dels seus vins. De totes maneres, en aquella zona trobaràs moltes altres bodegues on podràs provar i descobrir els tresors amagats que s’amaguen darrere les centenàries botes de vi d’aquesta regió.

– Bodegues Spier

Aquesta bodega es va establir el 1692 com a celler de Stellenbosch. És una de les més antigues de Sud-Àfrica i, actualment, porten més de 300 anys d’herència treballant en el món vinícola. És una de les bodegues més premiades pels seus vins i també pel turisme responsable que intenten promocionar a través del seu celler. Si vols, podràs fer un tast de vins amb xocolata. Nosaltres, vam fer només un tast de sis vins per un preu de 50 Rands per persona. Per a més informació sobre la bodega, pots clicar aquí.

Interior de les bodegues Spier.

Vam començar provant un Chenin Blanc, raïm típic de Sudàfrica i que només es pot trobar a la vall del Loira a França i a Austràlia. L’Spier Signature Wines Chenin Blanc (amb un preu de 68R) és un vi jove, afruitat, ideal per prendre a l’estiu amb temperatures altes. Després vam provar un Chardonnay 2019 (Spier Seaward), amb un preu de 120R, un vi fermentat un any en bota de gust fresc amb aromes de mango i raïm rubí, gust a nectarina i punt de vainilla al final.

Després, vam provar un vi negre (Spier Pinotage 2020) amb un preu de 78R. Es tracta d’un vi jove amb un tipus de raïm autòcton anomenat Pinotage que recorda a pruna i una mica de canyella. Ha estat uns 6/8 mesos en un dipòsit i és el millor vi en relació qualitat preu de la bodega.

El Pinotage és una varietat sud-africana que va sorgir l’any 1925 després de la investigació del professor Abraham Perold de la Universitat de Stellenbosch. És un creuament entre la planta Hermitage, també coneguda com Cinsaut; i la planta del Pinot Noir. Aquesta varietat brota a mitjans de setembre, floreix durant les primeres setmanes de Novembre i madura durant les últimes setmanes de febrer.

Finalment, vam provar uns vins més vells, d’una qualitat molt bona però més cars que els altres. Primer vam provar l’Spier Creative Block 3, 2017 (amb un preu de 185R). Aquest vi ha estat 18 mesos en bota de fusta francesa i es tracta d’una barreja de tres raïms: Shiraz, Mourvèdre i Viognier. Gust de cirera amb un rerefons de pebre picant molt interessant. En segon lloc, vam provar l’Spier 21 Gables Cabernet Sauvignon, un vi del 2018 que val 310R. Aquest vi ha estat 21 mesos en bota i el seu gust recorda a mora, grafit, xocolata i cafè. Per això, al final, notes els tanins d’aquest vi més aspre.

Una primera visita molt interessant per començar a descobrir aquesta regió de vins de Sud-Àfrica!

Tast de vins a Spier.

– Bodegues Lanzerac

Aquesta bodega es va fundar el 1692, el mateix any que es va fundar la bodega Spier. Es troba situada als afores de la ciutat de Stellenbosch, a la vall de Jonkershoek; i allà podràs gaudir de diferents experiències que t’endinsaran totalment en aquest món. Alguna d’aquestes són caminades per les vinyes, tasts complets de vins, allotjament, tastos amb xocolata… Nosaltres vam fer un tast de cinc ampolles de vi per 75 Rands per persona. El tast el vam fer a la terrassa del restaurant, amb vistes directes a la vinya i una posta de sol molt bonica. Per a més informació sobre aquesta bodega, pots clicar aquí.

Bodegues Lanzerac.

En primer lloc vam provar un Lanzerac Chenin blanc 2020, que costa uns 85R. Aquest és un vi jove, afruitat, amb un gust de poma i cítrics. Al final deixa un toc més floral, de flors de tarongers. D’aquesta producció en van fabricar 500.000 ampolles. Després d’aquest vi blanc, vam provar un vi rosat del mateix any: Lanzerac Pinotage Rosé 2020.  De color blanc trencat, aquest vi afruitat i amb gust de cirera costa uns 95R.

Més tard, vam passar al sector de vins negres, primerament amb un Merlot del 2020: Lanzerac Merlot 2020. Aquest vi jove ha estat uns 12 mesos en bota de roure i té aromes d’espècies exòtiques i tocs de vainilla. Té un cost de 175R. En segon lloc, vam tastar un Pinotage del 2019 que té un cost 190R. La Bodega de Lanzerac va ser de les primeres de la zona a conrear aquesta varietat autòctona de raïm, el Pinotage. El del 2019 ha estat conservat en bota de roure uns 14 mesos.

Caminant per les vinyes de Lanzerac, a Stellenbosch.

Finalment, el vi més bo que vam provar en aquesta bodega va ser un Cabernet Sauvignon del 2018, que costa uns 190 R. Es tracta d’un vi amb aromes de fruita madura d’estiu combinat amb sabors de mores joves amb tocs de cacau, ametlla i vainilla. Un excel·lent vi que produeixen en aquest celler!

Tast de vins a Lanzerac.

– Bodegues Boschendal

Les bodegues Boschendal són les segones bodegues més antigues de Sudàfrica després de Groot Constantia de Ciutat del Cap. Van ser fundades el 1685, i són una de les bodegues icòniques de la població de Franschhoek. Nosaltres, amb la simpatia i la gran amabilitat del sommelier Kuazi, vam poder gaudir d’un bon tast de cinc ampolles de vi acompanyat d’una taula de formatges per 209 Rands per persona. Per a més informació sobre aquesta bodega, pots clicar aquí.

Interior de la bodega Boschendal.

Vam començar provant un Cabernet Sauvignon del 2018, una varietat de raïm que es planta amb molta quantitat a Stellenbosch. Aquest vi en concret, de 225R, ha estat 16 mesos en bota de roure francès. Gust de pruna i aromes de tabac i un toc de gra de cafè al final que fa que notis bastant els tanins del vi.

Tot seguit, vam tastar el vi que ens va agradar més d’aquesta bodega: el Boschendal Nicolas 2018. És un vi negre ideal per acompanyar formatges, que ha estat 16 mesos en bota i barreja 6 varietats de raïm diferents: 28% de Shiraz, 25% de Merlot, 14% Cabernet Sauvignon, 13% Malbec, 11% Petit Verdot i 9% Cabernet Franc. El nom és un homenatge a un dels fundadors del celler. Val uns 199R. Un preu molt econòmic en relació a la seva qualitat.

Després, vam provar un vi negre de Shiraz (65%), Cabernet Sauvignon (27%) i Cabernet Franc (8%), anomenat Black Angus del 2018. Aquest és un dels vins més venuts de la bodega que ha estat 18 mesos en bota de roure francès. Gust de cirera i pebre negre. El seu preu és de 345R.

Ja per acabar vam provar dos vins més especials. Primer un vi orgànic on el seu raïm és collit tot manualment d’unes vinyes de 14 anys. Aquest vi, Organic Wine Syrah 2014, ha estat 18 mesos en bota en barrils de l’any 2009. Té una producció petita, de 1.870 ampolles que valen 305R. Al ser orgànic, els gustos i les olors varien en funció de l’evolució del vi. En segon lloc, un vi dolç, el Boschendal Vin d’Or 2018. En aquesta zona vinícola, els vins dolços no són molt habituals però aquesta bodega, ha fet aquest que ha estat 14 dies fermentant-se al sol i que és una barreja de Moscatell, Riesling i Cotton Candy. Gustos de mel, pinya i cítrics. El seu preu és de 410R. És molt interessant provar-lo perquè es tracta d’un vi completament diferent a la resta.

Tast de vins a Boschendal.

– Bodegues Delaire Graff

Aquesta bodega de Franschhoek té un 80% de les vinyes que són de la varietat Chardonnay i Cabernet Sauvignon. Com que són varietats que necessiten més sol, les vinyes estan dirigides a l’equador. Al estar a una zona muntanyosa, la major part de la collita es fa a mà, garantint una molt bona qualitat però a la vegada, amb uns costos més elevats que afecten al preu final de l’ampolla. Allà, ens va atendre un cambrer molt simpàtic, en Lennox, i vam poder gaudir d’un tast de sis ampolles de vi per 110 Rands per persona. Si vols tenir més informació sobre aquesta bodega, pots clicar aquí.

Interior de la bodega Delaire Graff.

En aquesta bodega, vam fer un tast exclusivament de vins negres. Primerament, vam tastar un Shiraz del 2019 que ha estat 10 mesos en bota de roure. Aquest vi té un gust suau amb aromes de mora i un toc de pebre. El seu cost és de 325R. Després, vam provar un vi negre amb molt de cos: el Delaire Graff Botmaskop 2018. Aquest vi està format per 5 varietats de raïm diferents, ha estat 18 mesos en bota i té un preu de 640R.

Tot seguit, vam beure el Delaire Graff Banghoek Reserve Merlot 2018. Aquest vi negre és molt complicat de fer ja que el treuen abans del procés de fermentació per tal que tingui un grau d’alcohol més alt del que és habitual a les varietats de Merlot. En aquest cas, té 14,5% d’alcohol i ha estat conservat 16 mesos en bota. Té un preu de 780R.

Façana de Delaire Graff.

El vi que ens va agradar més, va ser el Delaire Graff Cabernet Sauvignon 2018. És el vi més car que vam provar (1550R). És un vi amb molt de cos, corpulent tot i que l’olor és més suau. Gustos de fruita madura, picant i de llarga durada al final. Un vi molt bo.

Ja per acabar vam provar dos vins una mica diferents, un vi d’origen portuguès anomenat Delaire Graff Cape Vintage 2019 i un vi dolç anomenat Delaire Sunburst. El primer, és un vi negre dolç que ha estat conservat amb barrils de roure de 20 anys durant 12 mesos en bota. Posteriorment, ha estat 18 mesos més guardat directament a l’ampolla. El segon vi, es tracta d’un vi dolç que ha estat 16 mesos en barrica, un vi molt bo amb gust de poma i albercoc. Els dos costen uns 700R per ampolla aproximadament.

Tast de vins a Delaire Graff.

– Bodegues Oldenburg Vineyards

Aquestes vinyes estan situades a la vall de Banghoek amb una vista privilegiada a les muntanyes. L’Adrian i la Vanessa són els fundadors d’aquest celler, i allà les vinyes creixen en un entorn ideal, als peus de Rondekop; un bonic i cònic turonet que s’eleva a 410 metres del nivell del mar amb antics sòls rocosos. L’Stefan ens va atendre a última hora i allà vam provar set ampolles de vi per un preu de 200 Rands per persona. Per a més informació sobre aquesta bonica bodega, pots clicar aquí.

Exterior de la bodega Oldenburg.

En primer lloc, vam provar un vi blanc dels més bons que hem provat en aquesta zona. Es tracta d’un Chenin Blanc, una varietat sud-africana que en aquesta bodega es recol·lecta dues setmanes més tard que a Stellenbosch degut a l’alçada de les vinyes. Això fa que tingui un gust més afruitat que la resta de vins d’aquesta varietat de la zona. Amb tocs de pera, poma i cítrics, és un vi de molt bona qualitat. El preu és de 170 Rands per ampolla.

Després vam beure un vi d’una varietat que és molt complicada de fer en aquesta zona: la garnatxa negra. Vam provar un vi del 2016, que destaca pels seus aromes salats i sabors de mores madures. A més a més, et deixa un gust picant al paladar molt interessant. El preu d’aquest vi és de 310 Rands per ampolla. També vam provar un Merlot del 2018 de molt bona qualitat, que té un 14% d’alcohol i que val 260 Rands.

Posteriorment, vam tastar un Cabernet Franc del 2017. Aquesta varietat es cultiva molt en aquesta zona per l’alçada de les vinyes. El van començar a fabricar el 2014, per tant vam provar un vi de tercer any. Conservat 18 mesos en bota de roure, et sorprendrà quan el provis. El seu preu és de 350 Rands per ampolla.  

Interior de la bodega Oldenburg, amb unes fantàstiques vistes.

Finalment, un dels vins més especials d’aquesta bodega, és el Oldenburg Vineyards Cabernet Sauvignon del 2018. Aquest vi amb tocs de xocolata, destaca per tenir cos i ser contundent. A vegades han utilitzat un 15/20% de la producció total de Cabernet Sauvignon per elaborar aquest vi. El preu total per ampolla és de 270 Rands.

Després de provar dos vins més i per acabar la nostra Ruta dels Vins, vam anar a caminar per l’entorn de les vinyes d’Oldenburg mentre gaudíem d’una fantàstica posta de sol darrere les muntanyes i un paisatge de turons plens de vinyes després d’un segon dia intens provant diferents vins de la zona. Realment, a nosaltres que ens agrada el món del vi, vam quedar gratament sorpresos de la seva qualitat i la gran relació qualitat-preu que tenen aquests vins en comparació a Europa.

Tast de vins a Oldenburg.

A on dormir a la Ruta dels Vins?

Si vols visitar aquesta zona vinícola amb tranquil·litat, et recomanem que dormis en alguns dels allotjaments que es troben a Paarl, Franschhoek o Stellenbosch. Si tens el temps més just, pots visitar algunes bodegues i anar a dormir a Ciutat del Cap. Pensa, però, que si has de conduir no podràs fer molts de tastos d’ampolles de vi.

La majoria de bodegues d’aquesta regió vinícola ofereixen vàries opcions d’allotjament entre les seves vinyes. De totes maneres, els preus són alts i estaven fora del nostre pressupost. Penseu que en alguns llocs demanaven 3.000 Rands per una habitació doble. Per això, nosaltres vam buscar una opció que s’ajustés més al nostre pressupost. Entre aquestes, destaquem:

– Orange Ville Guesthouse: Situat entre Stellenbosch i Franschhoek i a pocs quilòmetres de moltes bodegues de vins, aquest allotjament és un dels millors llocs per a estar com a camp base per visitar les diferents bodegues de la zona. Disposa d’habitacions, apartaments privats i també lloc per a càmping amb lavabos, piscina i un entorn molt bonic amb diferents rutes a peu i vinyes situades ben a prop. En Harry, el propietari, que viu allà ens va donar una gran benvinguda. El preu del càmping és de 150 Rands per persona (uns 8-9 euros). Si voleu saber-ne més o reservar, podeu clicar aquí.

Piscina de l’Orange Ville.

Amb les dones de Potjie2pint, amb qui vam coincidir al càmping.

– Franschhoek camping: Espai molt bonic situat als afores de la ciutat de Franschhoek. Amb vistes a la muntanya i piscina, aquest càmping té deu parcel·les a un preu de 450 Rands per a dues persones. Disposa de wifi i espai per a fer barbacoes. Si en voleu saber més, podeu clicar aquí.

– Otter’s bend Lodge: Situat al centre de Franschhoek, aquest allotjament ofereix habitacions per un preu de 350 Rands per habitació. També disposa d’habitacions familiars (llit de matrimoni més una llitera) per a 4 persones per un preu de 500 Rands; i càmping per 250 Rands per a dues persones. Si en voleu saber més, podeu clicar aquí o parlar directament amb en Mark, el seu propietari, al seu Whatsapp +27 79 747 4632.

Si vols gaudir d’una experiència diferent durant el teu viatge a Sud-Àfrica, i endinsar-te en una de les àrees més importants del món del vi, aquesta és la teva opció. Nosaltres en vam gaudir molt, sent conscients que hi ha moltíssimes bodegues a visitar i que no les podràs fer totes. Tanmateix, l’entorn entre Franschhoek, Stellenbosch i Paarl és espectacular, amb muntanyes, valls i paisatges plens de vinya que podràs gaudir caminant i recorrent-los mentre tastes una bona copa de vi envoltat d’una de les zones més boniques del país.

La Ruta dels Vins.

Categories: SUD-ÀFRICA
Etiquetes:
SUD-ÀFRICA: Tips per a la conducció

SUD-ÀFRICA: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Sud-Àfrica amb cotxe:  A Sud-Àfrica es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et...

read more
SUD-ÀFRICA: Anècdotes curioses

SUD-ÀFRICA: Anècdotes curioses

- Sabies que Sud-Àfrica és el país amb més llengües oficials del món? Degut a la seva diversitat d'ètnies i cultures, Sud-Àfrica també és coneguda com la nació de l'arc de Sant Martí. Després de l'abolició de les polítiques de l'apartheid, la nova Constitució...

read more
SUD-ÀFRICA: Els pingüins africans

SUD-ÀFRICA: Els pingüins africans

Els pingüins viuen sobretot a l’hemisferi sud menys una espècie, el pingüí de les Galápagos que viu més amunt de l’Equador. Aquests animals tan simpàtics que coneixem per les imatges del National Geographic vivint sobre el gel de l’Antàrtida, tenen diferents espècies...

read more
SUD-ÀFRICA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

SUD-ÀFRICA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Pretòria, Ciutat del Cap i Bloemfontein Superfície: 1.219.090 km2 Habitants: 58.775.000 habitants (2019) Densitat població: 48,21 habitants per km2.  Idiomes: Sud-Àfrica és un dels països del món amb més idiomes oficials a la seva constitució. En trobem...

read more
SUD-ÀFRICA: Tankwa Karoo NP

SUD-ÀFRICA: Tankwa Karoo NP

El Tankwa Karoo NP és un lloc on es para el temps. El silenci invadeix tot el paisatge i només el vent és capaç de trencar aquell moment on s’atura el rellotge i et trobes tu, les muntanyes i el desert. Aquest parc nacional allunyat de les rutes habituals, de camí amb...

read more
SUD-ÀFRICA: El Cap Bona Esperança i els seus voltants

SUD-ÀFRICA: El Cap Bona Esperança i els seus voltants

Ciutat del Cap és una ciutat multicultural, cosmopolita i amb una gran diversitat d’activitats que es poden fer visitant els diferents punts emblemàtics de la ciutat com també, desplaçant-te a pocs quilòmetres d’ella. És una ciutat que tot i les seves dimensions,...

read more
SUD-ÀFRICA: Ciutat del Cap

SUD-ÀFRICA: Ciutat del Cap

Ciutat del Cap és una de les ciutats més boniques del sud d’Àfrica. Considerada la segona ciutat més poblada del país després de Johannesburg (si vols llegir la nostra experiència allà, pots clicar aquí); és la capital legislativa de Sud-Àfrica i a on es troba...

read more
SUD-ÀFRICA: La Ruta del Jardí

SUD-ÀFRICA: La Ruta del Jardí

La Ruta del Jardí és una de les rutes més boniques de tot el món. Transcorre al costat d’una de les costes més espectaculars del continent, la costa sud-africana, on podràs gaudir de bonics i variats paisatges en els més de 700 quilòmetres que formen aquesta ruta....

read more
SUD-ÀFRICA: Addo Elephant National Park

SUD-ÀFRICA: Addo Elephant National Park

L’Addo NP és el parc per excel·lència dels elefants. L’elefant és un dels animals més imponents, elegants i majestuosos que pots veure en un safari. També, és considerat un dels més intel·ligents. Si t’agraden molt aquests animals i vols passar un dia sense parar de...

read more

0 Comments

Submit a Comment