Ciutat del Cap és una ciutat multicultural, cosmopolita i amb una gran diversitat d’activitats que es poden fer visitant els diferents punts emblemàtics de la ciutat com també, desplaçant-te a pocs quilòmetres d’ella. És una ciutat que tot i les seves dimensions, gaudeix d’un entorn espectacular al voltant que fa que sigui molt fàcil fer escapades d’un dia per visitar als afores i desconnectar del bullici i l’agitació de la gran ciutat. Algunes d’aquestes activitats que es poden fer als afores de Ciutat del Cap són: la Ruta dels Vins, la Ruta del Jardí i el Cap Bona Esperança.
La Ruta dels Vins de la zona de Paarl, Franschhoek i Stellenbosch és una àrea on es poden fer diverses cates de vins i tasts de menjar combinats amb sortides a peu per un entorn muntanyós molt bonic. Us recomanem que si esteu interessats, cliqueu aquí.
La Ruta del Jardí consisteix en més de 700 km de costa on es poden visitar diferents llocs naturals espectaculars i poblacions costeres per a fer senderisme, veure animals marins, fer esports d’aventura, visitar parcs naturals… És una de les costes més boniques del continent que segur que no et deixarà indiferent. Si vols veure el nostre recorregut per aquesta ruta, pots clicar aquí.
Finalment, la visita del Cap Esperança és l’altra activitat a fer als afores de Ciutat del Cap (si vols saber què fer dins la ciutat, pots clicar aquí) i que tot seguit en aquest article explicarem. Es pot fer un recorregut d’un dia i tornar a la ciutat a dormir com vam fer nosaltres, o bé, si tens molts de dies, pots allotjar-te a alguns dels llocs que tot seguit explicarem i així allargar la teva estada.
Tota la península del Cap Bona Esperança es mereix una visita. És un lloc molt bonic amb costa escarpada, plena de penya-segats amb onades que xoquen amb les seves roques, platges amb aigües més tranquil·les que conviden a un bany i d’altres perfectes per aprendre surf, colònies de pingüins i finalment, a la punta de tot del camí, el far que encara ara il·lumina el rumb de moltes embarcacions.
Com arribar-hi?
La península del Cap de Bona Esperança es troba situada al sud de Ciutat del Cap. Allà, hi ha diferents punts d’interès que pots recórrer en un dia sortint aviat de la ciutat, i arribant de nou un cop vista la posta de sol. A continuació, marcarem com arribar a la platja de Muizenberg, a Boulder’s Beach, com accedir a l’entrada del Cap Bona Esperança, conduir pel Chapman’s Peak i tornar per Camps Bay a Ciutat del Cap. Es tracta d’una ruta circular que pots fer també a la inversa. Pensa que a Ciutat del Cap també trobaràs transports privats i organitzats que et podran portar a fer aquest recorregut per la península del Cap de Bona Esperança.
Per arribar a la platja de Muizenberg des de Ciutat del Cap, la millor manera és agafar, en primer lloc, la N2, una de les artèries principals de la ciutat que surt just després de l’estació de trens i del castell de Bona Esperança. Al cap d’uns 4-5 quilòmetres, en comptes de seguir per la N2 direcció a l’aeroport, t’hauràs de desviar cap a la M3, també coneguda com Simon van der Stel Freeway. Hauràs de conduir per aquesta carretera durant uns 16 quilòmetres, passant els trencants de Kirstenbosch i Groot Constantia, fins al final d’aquesta ruta; on després hauràs de girar a la teva esquerra per enganxar la M4, que ja porta directament cap a la platja de Muizenberg. Allà, veuràs que hi ha una petita carretera que va per la muntanya, però tu has de seguir la de la costa durant 6 quilòmetres, i en un semàfor on veuràs un petit pont per travessar a la teva esquerra, girar seguint la R310, passar per sota el pont de les vies del tren, i al cap de pocs metres aparcar en els diferents pàrquings que hi ha a prop de la platja de Muizenberg. Els aparcaments són gratuïts, tot i que trobaràs gent amb una armilla groga que vigila els cotxes i que cobren una propina.
El següent punt durant la nostra ruta a la península del Cap Bona Esperança després de visitar Muizenberg va ser Boulder’s Beach. Per arribar-hi, nosaltres recomanem agafar la carretera que passa per la muntanya ja que té unes bones vistes sobre Muizenberg i l’entorn. Per agafar aquesta carretera, que és la M75, hauràs de tirar enrere com si tornessis a Ciutat del Cap, i a la mateixa població de Muizenberg, a menys d’un quilòmetre del pont de la via, agafar un trencant a l’esquerra (Old Boyes Drive) que, en una forta pendent, puja fins arribar a la M75.
Aquesta M75 passa per dalt de la muntanya, amb diferents punts per parar per mirar la perspectiva de la costa i la muntanya. Hauràs de conduir per aquí durant només uns 4 quilòmetres, fins que tornaràs a baixar un altre cop a la carretera de la costa, la M4. Al cap d’uns 5 quilòmetres, i després de passar pel poble i la platja de Fish Hoek, arribaràs a una bifurcació, on si giressis a la dreta (per la M6) arribaries directament al Chapman’s Peak. Però, nosaltres, com que volem arribar a Boulder’s Beach, hem de seguir recta per la M4 durant uns 6.5 quilòmetres fins arribar a la colònia dels pingüins. Aquesta queda amagada entre urbanitzacions que queden passada la població de Simon’s Town, així que ves a poc a poc per trobar el trencant a la teva esquerra que et portarà fins a l’aparcament principal del Boulder’s Beach.
Des de Boulder’s Beach fins a l’entrada del Cap Bona Esperança no hi ha pèrdua. Has de continuar conduint per la M4 durant uns 9-10 quilòmetres direcció al sud. Veuràs que cada cop més aniràs abandonant la civilització i entrant en una zona de penya-segats, muntanyes i natura. Ja estaràs quasi a territori salvatge. Just després de passar el trencant de Smitswinkelbaai tented camp, a la teva esquerra tindràs la indicació que et marcarà l’entrada al Cap Bona Esperança. La recepció per fer el pagament de les teves entrades es troba a uns 700 metres del trencant.
Un cop a dins el Cap Bona Esperança, hi ha un conjunt de carreteres que estan asfaltades i marcades. Aniràs trobant diferents trencants per veure miradors i passaràs les oficines centrals del parc. Si vols veure primer el Cap Bona Esperança, situat al sud-oest, hauràs de trencar a la teva dreta al cap de 10 quilòmetres de l’entrada principal. En canvi, si vols anar al Cape Point, hauràs de continuar endavant i després d’una petita rotonda, pujar fins arribar al punt on surt el telefèric i que és on hi ha l’aparcament per als vehicles.
Finalment, un cop gaudit d’aquestes atraccions turístiques, podrem tornar per Ciutat del Cap passant per la part oest de la península. Des del trencant del Cap Bona Esperança, trencarem a l’esquerra tot seguint la M4 que es converteix, ara, en la M65. Al cap de 8 quilòmetres, ens desviarem a l’esquerra direcció a Kommetjie. Seguirem per la M65 durant 18 quilòmetres, passant aquesta població i alguns suburbis amb uns habitatges més pobres, fins arribar al trencant de la M6. Allà, girarem a l’esquerra direcció al poble de Chapman’s Peak seguint la M6. Tingues en compte que al cap de 800 metres de trencar a la M6, t’hauràs de mantenir a l’esquerra per tal de girar cap a Chapman’s Peak i no seguir recte. Al cap de 6 quilòmetres, ja hauràs arribat a Chapman’s Peak.
Després de la població, comença la carretera que travessa les muntanyes amb la costa escarpada just al teu costat i una vista impressionant. Pensa que hauràs de pagar un peatge en efectiu de 54 Rands. Són un total d’uns 8-10 quilòmetres aproximadament amb un paisatge molt bonic i diferents miradors on podràs parar a gaudir de les vistes. Després, ja hauràs arribat a la població de Hout Bay. Allà, a la segona rotonda, just després de passar la gasolinera BP i la comissaria de policia, hauràs de desviar-te a l’esquerra per seguir la Victoria Road (M6) fins a Camps Bay. Aquesta carretera passa per la costa, i després d’11 quilòmetres, ja hauràs arribat a la platja principal de Camps Bay i a tota la zona d’ambient que hi ha a primera línia de platja.
Finalment, per arribar a Ciutat del Cap des de Camps Bay, tens dues opcions: seguir la M6, la ruta de costa, que et portarà al costat de l’estadi de futbol i del Waterfront (a uns 8 quilòmetres de Camps Bay); o, just abans d’arribar a la platja principal, trencar a la teva dreta i agafar la M62 que puja a dalt de la muntanya fins a la intersecció, situada a 4 quilòmetre de Camps Bay, entre Table Mountain i Signal Hill. Si segueixes recte, aniràs a parar a baix la ciutat, a la zona del barri del Bo-kaap i el CBD.
Aquesta és l’explicació de com arribar en els principals punts d’interès si segueixes la ruta circular Ciutat del Cap – Muizenberg – Boulder’s Beach – Cap de Bona Esperança – Chapman’s Peak – Camps Bay – Ciutat del Cap. Si ho vols fer a la inversa, hauràs de seguir les indicacions al revés. Pensa que entremig hi ha diferents carreteres de muntanya que ressegueixen el Table Mountain i que també són molt interessants de recórrer amb el teu vehicle o bicicleta, com, per exemple, la M63. Una península amb uns paisatges molt i molt bonics.
Què fer al Cap Bona Esperança i als seus voltants?
– Iniciar-te en el Surf a la platja de Muizenberg
Muizenberg és una població situada a davant la badia de False bay. La platja de Muizenberg és coneguda per ser una de les millors platges per a poder aprendre a fer surf per les seves onades petites i llargues perfectes per qualsevol iniciant d’aquest món.
Aquest esport tan famós en el país i sobretot a Ciutat del Cap comença a tenir adeptes gràcies a les explicacions de molts instructors de surf que hi ha a Muizenberg. Aquesta localitat està totalment enfocada a aquest tipus de turisme: pàrquings al costat de la platja on poder deixar el cotxe amb les teves taules de surf, instal·lacions de lavabos i dutxes, agències de surf que ofereixen hores de classe i material, restaurants i bars encarats a la platja per descansar i recuperar forces…
A la vegada, també cal dir que existeix un sistema de vigilància per l’albirament de taurons a la zona i un codi de colors, que fan que davant de qualsevol senyal de perill, s’avisi a tothom que està a l’aigua que ha de sortir immediatament. Així que ja saps, t’animes a aprendre aquest fantàstic esport en una platja amb un ambient espectacular?
– Gaudir dels divertits pingüins africans de Boulder’s Beach
La platja de Boulder’s Beach es troba situada a 16 quilòmetres de Muizenberg. Aquesta platja té una població de 3.000 pingüins africans, després de realitzar diferents mesures de preservació i conservació de la zona on tenen la colònia.
Aquests divertits animals es consideren en perill d’extinció ja que està decreixent exponencialment la seva població. El 1931 hi havia un milió i mig de pingüins africans però el 2012 ja només en quedaven 23.700. Aquestes xifres esfereïdores han fet que s’hagin iniciat programes de conservació protegint-los, prohibint la recol·lecció dels seus ous, prohibint la pesca en les seves zones marines, entre d’altres. Si vols saber més sobre aquests fantàstics animals, pots clicar aquí.
A Boulder’s Beach, trobaràs un recorregut a través de diferents plataformes de fusta on podràs visitar la zona d’aquesta colònia de pingüins. Podràs triar dos tipus d’itineraris: un on pots accedir a la zona interior i a les dues plataformes properes a la platja; i l’altre, des de Foxy Beach, on podràs accedir a peu a la zona de la sorra de la platja per nedar i veure’ls de més a prop.
Els preus de les entrades són de 170 Rands per persona. Accepten també la targeta Wild Card, que et permetrà entrar gratuïtament a Boulder’s Beach. Els horaris d’entrada van en funció de les hores de llum. De desembre a gener i d’abril a setembre, pots accedir a Boulder’s Beach de 8-17h. De febrer a març i d’octubre a novembre, l’horari és de 8-18,30h.
Al costat del pàrquing, hi ha un altre itinerari, aquest gratuït, que ressegueix la costa d’aquesta urbanització i a on, podràs veure també pingüins (això sí, no amb tanta quantitat). Nosaltres a més, vam trobar un bonic lloc per fer-nos un banyet! Abans de marxar altre cop amb el cotxe, mira si no tens un pingüí a sota que s’hagi posat a l’ombra per estar fresc.
– Anar al punt més al sud-oest del continent i descobrir el Cape Point i el Cap Bona Esperança
Aquest parc nacional es troba just a la punta de la península. El Cap Bona Esperança és un cap famós dintre el món de la navegació i de la història d’aquest país. És la punta més al sud-oest del continent africà on ja fa molts anys, molts vaixells al buscar noves rutes comercials cap a Àfrica van descobrir que seria un bon lloc per un assentament humà, de parada, de subministrament de queviures i a la vegada estratègic. Se’l coneixia també com a Cap Tempestes, ja que tota aquella zona habitualment no hi ha gaire bona mar i hi ha onades de grans dimensions que poden ser un malson per el navegant més experimentat.
Aquesta punt va ser descobert per Bartolome Dias, un dels principals navegants portuguesos del segle XV que tenia la missió de trobar una ruta entre l’oceà Atlàntic i l’oceà Índic. Poc després, però, se li va canviar el nom a l’actual, més esperançador. Cal dir però que no cal confondre’l amb el Cap Agulhas, situat dins la Ruta del Jardí, que és el cap més austral de tot el continent, que també va ser descobert pel mateix explorador portuguès.
S’hi accedeix per la porta principal del parc nacional, allà on hauràs de formalitzar el pagament de l’entrada de uns 360R per persona. Podeu veure les diferents tarifes i els horaris tot seguit. Penseu que si teniu la Wild Card, l’entrada és gratuïta.
Després, caldrà conduir la carretera d’uns 14km que és famosa perquè porta al punt més al sud-oest del continent. Hi ha dos punts principals d’interès dins del parc: el Cap Bona Esperança i el Cape Point.
El Cap Bona Esperança es troba situat a la bifurcació d’aquesta carretera principal a la dreta, on la carretera ressegueix la costa fins arribar al punt més al sud-oest del continent. Allà hi ha un pàrquing on pots aparcar el teu vehicle i trobaràs un cartell que marca les coordenades. Pot ser que hagis de fer cua per fer la famosa foto en aquest punt!
Des d’aquest cartell surt un camí que pots fer a peu i que arriba fins el far de Cape Point. Són uns 2km però amb bastant de desnivell, una hora anar i una altra de tornada si deixes el cotxe allà. Nosaltres en vam fer un tram petit per a veure les vistes però vam tornar al pàrquing per arribar amb cotxe a l’altre punt.
El Cape Point és el punt on es troba el far antic que il·luminava els navegants en l’època del comerç de les espècies. Es va posar en funcionament l’any 1860 a una alçada de 249m sobre el nivell del mar. El problema va ser que moltes vegades aquest far quedava tapat per la boira i els núvols i era ineficaç. Per això, es va construir un nou far a 87m sobre el nivell del mar, aquest cop al Dias Point, a poca distància de l’antic far.
Al far antic s’hi pot arribar a través d’un telefèric o també a peu a través d’uns camins de pujada amb diversos miradors. Un cop arribis al far, veuràs una vista de 360º de la zona! Un espectacle!
Existeix també un camí estret cap al far actual en funcionament, al Dias Point, que es troba just a la punta de la península i que surt de les antigues cases del faroner. Et recomanem que el facis per veure i gaudir del panorama: onades que xoquen amb els penya-segats, l’horitzó interminable, roques afilades, plantes endèmiques de la zona… molt bonic!
– Conduir per la carretera del Chapman’s Peak
Aquesta carretera passa ben just al costat de la costa, per una zona rocosa amb bastants de penya-segats. És una ruta panoràmica amb vistes molt boniques que va resseguint durant uns 10 quilòmetres la costa de la població de Chapman’s Peak fins arribar a Haut Bay. Aquesta carretera també és coneguda pels locals per anar-hi a fer barbacoes i pícnics els dies de festa o bé per veure-hi la posta de sol. Cal pagar un peatge per passar-hi de 54R per vehicle en efectiu.
És una carretera estreta, així que condueix a poc a poc perquè les vistes s’ho mereixen. Té diferents miradors on poder parar i contemplar millor el paisatge. Et recomanem fer-ho a última hora de la tarda, a la Golden hour, quan la llum agafa els colors ataronjats. Segur que no et deixa indiferent!
– Veure la posta de sol des de Camps Bay i anar algun bar de moda
Camps Bay és una població annexa quasi a Ciutat del Cap que està de moda entre la gent rica de la zona. Ple de residències luxoses, restaurants i bars cars, gent amb ferraris pels carrers… té una bonica platja i una piscina natural d’aigua salada al costat del mar que valen la pena visitar.
No som massa d’aquest ambient, però creiem que també s’ha de veure per entendre les diferències socials que hi ha al país, i concretament amb els diferents barris de Ciutat del Cap. Nosaltres vam anar a la platja on hi havia gent banyant-se, prenent el sol, fent-se fotografies amb el nou model de vestit que s’havien comprat… ple de gent per no avorrir-se! A més, vam veure una posta de sol a la piscina d’aigua salada que s’emplena de forma natural quan hi ha marea alta. És totalment gratuïta.
T’aconsellem també, que vagis a prendre una beguda a algun dels bars de moda al costat de la platja. El diumenge a la tarda, quan hi vam passar, els bars estaven plens, amb molt d’ambient i gent ballant!
Com veus, aquesta ruta d’un dia és molt completa i es pot ampliar en funció dels dies que tinguis. Aquesta península amb una gran història a darrere, té un encant especial i molts llocs diferents que no et cansaràs de descobrir! Una visita imprescindible si visites Ciutat del Cap.
0 Comments