L’Addo NP és el parc per excel·lència dels elefants. L’elefant és un dels animals més imponents, elegants i majestuosos que pots veure en un safari. També, és considerat un dels més intel·ligents. Si t’agraden molt aquests animals i vols passar un dia sense parar de veure’ls, aquest és el teu parc.
L’Addo NP és el tercer parc nacional més gran de Sud-Àfrica després del Kruger NP (si vols veure la nostra experiència allà, pots clicar aquí), i el Kgalagadi Transfrontier Park. Allotja, aproximadament, a uns 700 elefants i, a part, pots veure-hi també els altres big five (lleons, lleopards, búfals i rinoceronts) i els famosos escarabats piloters.
L’Addo NP ha estat un parc amb una història d’èxit gràcies al pla de conservació de la zona que s’ha fet des del 1931. Abans d’aquesta data, va arribar un punt que quedaven només onze elefants per culpa de la caça dels colons d’aquesta regió que cultivaven terres i criaven bestiar. S’ha treballat per tal que cada cop, aquest parc tingui més hectàrees i hi puguin viure més animals.
Aquest parc està dividit en dues parts: la part terrestre i la part marina. A la part marina, situada al costat de Port Elizabeth, podràs veure-hi dofins, taurons blancs, pingüins i, quan és l’època, balenes. L’Addo NP és un parc no gaire conegut, però té paisatges impressionants. A més a més, és un parc que trobem molt adient per a famílies amb nens, ja que hi ha un centre d’interpretació molt pedagògic i les distàncies són curtes. Per nosaltres, és una parada obligatòria durant el teu recorregut per Sud-Àfrica.
Com arribar-hi?
Si vens del nord, segueix la N10 direcció a la població de Paterson, i gira a la dreta (la R342) fins arribar a la porta del camp principal de l’Addo NP. Si vens del sud, des de Port Elizabeth, caldrà que segueixis la N2 que et portarà fins la població de Colchester, i allà a la teva esquerra, trobaràs la porta de Matyholweni Camp per accedir a l’interior de l’Addo NP.
Els camins d’accés a l’Addo NP són asfalts i estan en bon estat. A més a més, a dins al parc la majoria de rutes es poden fer sense necessitat d’utilitzar un tot-terreny. Nosaltres vam veure molts turismes que visitaven aquest parc nacional. Si t’agrada el món del 4×4, hi ha dues zones dins el parc (Darlington i Kabouga Area) on podràs realitzar rutes amb tot-terreny i prèvia reserva a la recepció del camp principal de l’Addo NP. A part, des de la pròpia recepció, també podràs llogar safaris amb cotxes del parc que et portaran a visitar els diferents indrets de l’Addo.
Aquest parc es troba situat just abans de l’inici de la Ruta del Jardí, un recorregut coster que va de Port Elizabeth a Cape Town per la N2 travessant diferents parcs nacionals, boscos, cascades, rius, muntanyes i llacunes; entre d’altres. Si vols saber la nostra experiència a la Ruta del Jardí, pots clicar aquí. L’Addo NP és una bona parada prèvia abans d’endinsar-te cap a la costa.
Permisos i preus
L’Addo NP està gestionat per Sanparks, l’organització que gestiona la majoria de parcs naturals del país. El preu de l’entrada és de 360 Rands per persona. Pots pagar amb targeta de crèdit. L’horari del parc és de 7 del dematí a 7 del vespre.
A Sud-Àfrica però, hi ha la possibilitat de comprar la Wild Card. La Wild Card és una targeta que et permet visitar tots els parcs de Sud-àfrica sense haver de pagar l’entrada per cada dia que els visites. És una molt bona opció si visites uns quants parcs o t’estàs molts de dies dins el mateix parc. Dura un any, és a dir des del dia de la compra fins al cap de 365 dies, podràs visitar els més de 80 parcs del país, entre ells, l’Addo NP.
Pots comprar la Wild Card per internet aquí i rebràs un correu electrònic amb un comprovant de la compra que podràs imprimir i ensenyar a les portes d’entrada dels parcs. A la vegada, si reserves algun allotjament de dins algun parc nacional, recorda posar que tens la Wild Card, i així no haver de pagar les taxes de conservació i només pagaràs l’allotjament que reservis.
Els preus de la Wild Card depenen de si compres la targeta per a una persona, per a una parella o bé, per família. A la vegada també, dependrà de quants parcs vols que t’entrin a la targeta. Si consultes el seu web, podràs veure un llistat de parcs per a cada opció i fer els càlculs pertinents. Nosaltres, al viatjar per a tot Sud-Àfrica, vam comprar l’opció ALL PARKS CLUSTER INTERNATIONAL per parella, i ens va costar 5.100R. Són molt de diners de cop, però un cop comences a fer càlculs de parcs i la quantitat de dies que hi estaràs, normalment surt molt a compte. Així que abans de començar el viatge, et recomanem que facis un llistat de tots els parcs que visitaràs, consultis els preus de les entrades i ho comparis amb la Wild Card, d’aquesta manera veuràs si surt realment a compte o no pel teu viatge!
Què fer a l’Addo Elephant NP?
Les principals activitats que aconsellem fer durant la teva visita a l’Addo NP són:
– Visitar totes les basses d’aigua possibles i gaudir dels animals que van a beure-hi aigua
T’aconsellem que la ruta del parc la facis seguint tots els punts d’aigua que trobis, així t’asseguraràs de veure animals, sobretot famílies d’elefants que van a beure aigua a les diferents basses. Un cop hi arribis, tanca el motor del cotxe i gaudeix de l’espectacle. Et sorprendràs com el temps passa particularment de pressa veient aquests fantàstics animals que poden beure més de 200 litres d’aigua diaris, dutxant-se i refregant-se en el fang de les basses. Si vols saber més sobre aquests fantàstics animals, pots clicar aquí.
Intenta guardar una distància de seguretat i deixar un espai perquè aquests puguin passar lliurement. Sobretot, estigues en silenci i així els animals actuaran en normalitat i no estaran en posició d’alerta. Mai et posis al mig d’una mare i la seva cria perquè aquesta s’enfadarà i anirà contra tu per protegir-la.
A l’Addo NP hi trobaràs diferents basses d’aigua que estan senyalitzades. Quan paguis l’entrada corresponent o et registris a recepció, et donaran el mapa del parc a on podràs veure els diferents punts d’aigua que hi ha per tot el parc. Nosaltres destaquem:
- Domkrag Dam: Aquesta bassa (punt número 3 del mapa) es troba molt a prop del Main Camp. És un dels primers llocs per parar i veure si tens sort per trobar els elefants. Nosaltres, de tornada, vam trobar alguna família que s’hi refrescava. Pensa, però, que en el parc hi ha molts més punts d’aigua i, per tant, tingueu-ho present a l’hora de planificar la vostra ruta. A prop del Domkrag Dam hi ha alguns miradors com el Zuurkop Lookout point on podràs baixar (sota la teva responsabilitat) per veure la immensitat de l’Addo NP.
- Ghwarrie Pan i Rooidam: Aquests dos punts que estan situats de forma contigua (punt 12 i 13 del mapa) es troben a la part més a l’oest del parc. Són unes basses d’aigua que estan més apartades, però que hi pots trobar molta vida animal. Nosaltres hi vam trobar altres espècies d’animals diferents als elefants, com per exemple, diferents tipus d’antílops i estruços.
- Marien Baree Waterhole: Aquesta bassa d’aigua (el punt número 26 del mapa) es troba situada entre la part del Main Camp i Colchester. Allà, nosaltres vam tenir la sort de veure grans manades d’elefants que s’anaven tornant per beure aigua i banyar-se. Alguns, fins i tot, es barallaven entre ells. En vam veure de tot tipus: mascles dominants, femelles, cries, elefants gegants… Un espectacle increïble!
- Hapoor Dam: Aquesta bassa (el punt número 22 del mapa) es troba situat a prop de Mpunzi Loop; i és un lloc de pas de molts elefants que aprofiten per abeurar-se. Allà, tens la sort que estàs just al costat de l’aigua i, per tant, si tens sort els veuràs de ben a prop. Nosaltres vam veure com un parell d’elefants es submergien sota l’aigua, i jugaven entre ells; mentre nosaltres estàvem ben en silenci just al costat.
– Intentar no atropellar cap escarabat piloter
L’escarabat piloter no volador és una espècie en perill d’extinció. Trobaràs senyals a tot el parc avisant que redueixis la velocitat per no atropellar-los. Normalment, es troben a prop dels excrements dels altres animals. Allà, els escarabats aprofiten per pondre-hi els ous i per fer les seves famoses pilotes.
És interessant parar i veure la gran feina que fan amunt i avall empenyent amb les seves potes de darrere les pilotes de femta i herbes. Nosaltres vam intentar no atropellar-ne cap, però ja t’avisem que és una missió molt difícil per la quantitat d’excrements d’elefants i escarabats piloters que trobaràs durant el teu camí. Un animal petit, però amb una història molt curiosa.
– Visitar el centre d’interpretació de l’Addo NP
Aquest centre d’interpretació, de visita gratuïta, té informació interessant a descobrir pels més grans i pels més petits sobre la història del parc, ecologia, conservació d’espècies… Són molt interessants les històries de la tortuga Domkrag que volia aixecar amb la seva closca els cotxes tot posant-s’hi a sota; i, també, la de l’elefant Hapoor, un elefant mascle dominant que matava als búfals que se li encaraven i que destrossava les terres de cultiu dels voltants.
A més a més, podràs trobar diferents elements interactius com descobrir de quin animal són les petjades que trobaràs, o transportar una pilota tal com fa un escarabat piloter. Una parada interessant i pedagògica a fer durant la teva visita a Addo NP.
– Allotjar-te al Main Camp i visitar el mirador que es troba sota una bassa d’aigua
L’Addo NP ofereix allotjament a dins el parc que està en molt bones condicions. Després de fer un recorregut per tot el parc, pots dormir allà mentre descanses o et banyes a la piscina. A més a més, just al costat hi ha una bassa d’aigua que s’il·lumina durant la nit i on podràs veure diferents animals.
Durant les últimes hores del dia, quan ja hagin tancat les portes del parc, podràs visitar aquesta bassa on hi solen anar elefants i altres animals com les hienes. Té un mirador elevat, i un altre amagat just a sota de la bassa d’aigua. S’hi arriba tot passant el centre d’interpretació i per un camí que t’aconsellem fer en silenci. Des d’allà, podràs veure de ben a prop tots els animals que vinguin a abeurar-se. Agafa unes cerveses i gaudeix!
– Intentar veure altres animals i trobar els únics exemplars de lleons de l’Addo NP
Com hem dit, l’Addo NP destaca per la gran presència d’elefants. Però, no tot es redueix a això. També hi trobaràs altres animals com, per exemple, els lleons. N’hi ha molts pocs exemplars, així que et pots convertir en tot un explorador i anar a la recerca d’aquests felins durant la teva estada a l’Addo NP.
Nosaltres vam tenir sort de trobar-los, així que et donarem una pista. Moltes vegades, ens van dir que es troben a la part sud del parc, o bé a prop de l’Ngulube Loop o el Harvey’s Loop. La part sud destaca per ser més muntanyosa i tenir menys punts d’aigua i més vegetació. Per tant, condueix a poc a poc perquè els lleons podran aparèixer en qualsevol moment.
A on dormir a l’Addo Elephant NP?
A dins l’Addo NP trobaràs el Main Camp on hi ha la recepció principal i diferents tipus d’allotjament per tots els públics: tendes, cabanyes, cases familiars… També tenen una zona d’acampada on pots posar la teva tenda, caravana, furgoneta… Tots els camps tenen un punt de llum i d’aigua, lavabos i dutxes i un espai de cuina. A més, el parc disposa d’una petita botiga per si necessites alguna cosa de menjar, fustes, begudes… També hi ha un restaurant que tothom en parla molt bé (Cattle Barron), on podràs menjar per uns 10 USD aproximadament. I, finalment, té una piscina on podràs refrescar-te durant les hores de més calor.
Nosaltres vam dormir dins a l’Addo NP, un lloc que recomanem molt ja que està en molt bones condicions i molt ben situat per visitar el parc. A més, allà hi ha una bassa d’aigua que s’il·lumina durant la nit i on podràs veure animals de ben a prop. Si vols saber els preus dels diferents tipus d’allotjament del Main Camp, en aquest enllaç de Sanparks els podràs trobar.
Si vols dormir a fora el parc, trobaràs també vàries opcions a Colchester, al sud, o a Paterson. A part, a dins el parc hi ha lodges privats amb tots els luxes i per a pressupostos molt alts, com són el Gorah Elephant Camp, River Bend Lodge i Kuzuko Lodge.
La nostra ruta
DIA 1: El dia anterior, havíem recorregut més de 1.200 quilòmetres conduint de Graskop a Cradock, una població que es troba al costat del Mountain Zebra NP. Aquell dia vam aprofitar que era un dia de carretera per escoltar música, diferents podcasts d’El búnquer, i xerrar amb en Joan i la Berta, els nostres amics que van venir a veure’ns a Sud-Àfrica. Durant aquell dia, abans d’arribar a l’allotjament Irelander del poble de Cradock, vam poder gaudir d’una fantàstica posta de sol en un carretera buida de vehicles i que passava entremig de grans extensions de terreny, i del creuament del riu Orange.
Després de conduir durant tot el dia anterior, ens vam llevar a Cradock i al voltant de les 11h del dematí ja estàvem a la recepció de l’Addo NP. Allà, vam fer tots els tràmits i vam escollir el nostre lloc d’acampada. Aquell dia, dormiríem allà mentre gaudíem de la visita d’un parc bastant desconegut, però amb moltes sorpreses.
Vam anar a fer el primer safari amb el nostre cotxe pels camins del parc. Realment, eren unes carreteres en molt bon estat que podies fer sense problema amb un turisme qualsevol. Ens va sorprendre trobar molts de cartells amb el dibuix de l’escarabat piloter, avisant-nos que vigiléssim amb ells de no atropellar-los. Vam parar vàries vegades a observar com construïen les pilotes i veure com es movien. Algun cotxe va parar pensant-se que havíem vist un gran animal, però quan veien que miràvem escarabats, començaven a riure i continuar la seva ruta. Però, els escarabats piloters també són un animal a tenir en compte i, segons en Joan, molt interessants!
Durant el nostre primer recorregut, vam arribar fins al Hapoor Dam, una bassa d’aigua on vam tenir la sort de veure una família d’elefants que bevia aigua i se n’anava passant ben a prop del nostre vehicle; i després dos elefants que es remullaven i es submergien com si fossin submarins sota l’aigua marró de la bassa. Realment, estaven gaudint com si fossin nens dins d’una banyera.
Després d’aquesta escena tan divertida, vam anar al Main Camp a preparar el nostre dinar i a banyar-nos a la piscina. Aquella tarda tocava relaxar-se després de tota la jornada maratoniana del dia anterior. A la piscina del Main Camp s’hi estava molt bé, i a més vam poder veure una tortuga que era bastant grossa!
Abans de sopar, ens vam acostar al centre d’interpretació dels animals i amb quatre cerveses, vam caminar fins al mirador subterrani des d’on vam esperar que s’acostés algun animal. Malauradament, no vam tenir la sort que havien tingut altre gent que havia fet unes fotografies molt properes dels animals des d’aquell lloc. Però, les cerveses igualment es van acabar mentre el sol s’amagava entre les muntanyes.
Era hora de sopar i de dormir entre sorolls de hienes que udolaven a la distància. L’endemà, faríem un recorregut per la part sud de l’Addo NP a la recerca dels pocs exemplars de lleons, abans de sortir i conduir fins a l’inici de la Ruta del Jardí, la nostra pròxima parada després de l’Addo NP.
DIA 2: Aquell dia no ens vam llevar gaire d’hora, com fèiem normalment quan estàvem de safaris. Al Kruger NP, per exemple, ens solíem aixecar a les 04:30h del dematí per tal de descobrir els animals durant les primeres hores del dia. Els elefants, però, van més per lliure i dormen molt poc; així que vam aixecar-nos més tard, vam recollir i vam anar direcció a la part sud de l’Addo NP.
Durant el trajecte, vam veure diferents elefants que es creuaven enmig del camí, així com també un mascle solitari que es tirava sorra per sobre. Es trobava en època de zel, i el feia ser més agressiu de lo normal. Tant, que fins i tot ens va marcar terreny, i vam haver de marxar! De cop i volta, en una pujada, vam veure uns cotxes parats. Ens hi vam acostar. Estaven al costat del Marien Baree Waterhole. Quan els vam avançar sense saber què veien, ens vam quedar totalment petrificats! Allà, a la bassa, hi havia desenes de manades d’elefants que s’estaven remullant; alguns que marxaven mentre altres venien; alguns que marcaven terreny; cries intentant sortir sense èxit de la bassa; elefants joves barallant-se entre ells; mascles solitaris i una gran concentració d’elefants. Realment, la major que havíem vist durant tot Sud-Àfrica!
Ens hi vam quedar una estona, observant-los atentament, captant amb centenars de fotografies cada moviment, i gaudint d’aquell espectacle de la naturalesa tan salvatge. Quan estàs allà, el temps passa ràpidament! Quan ens vam adonar de l’hora que era, vam decidir seguir a la recerca dels lleons… Si no, no arribaríem al Tsitsikamma NP, el nostre següent destí!
Aquell dia, el guàrdia de la porta d’entrada ens havia dit que a la zona de l’Ngulube Loop o el Harvey’s Loop es on es troben principalment els lleons. Vam conduir fins arribar al trencant on separen aquests dos camins, i allà vam trobar uns cotxes parats. No vèiem cap elefant, així que vam suposar que eren els lleons de l’Addo NP.
Ens hi vam acostar i ens vam posar a la cua, però els cotxes moltes vegades anaven d’una forma totalment anàrquica. Els lleons només es podien veure des d’una posició on hi havia un cotxe que mai sortia d’allà. A vegades, quan fas safaris en parcs més accessibles com l’Addo NP, has de ser conscient que trobaràs altres vehicles i que potser t’hauràs d’esperar per poder veure els animals. Nosaltres, com a la carnisseria, vam esperar fins que vam poder veure als lleons.
Allà, asseguda hi havia una lleona que semblava, amb la seva mirada, com si tingués un problema de vista. Al fons, hi havia una altra lleona; i entremig, una tortuga que compartia espai amb aquests felins. Era molt graciós veure la closca d’aquest animal entre les dues lleones! Realment, havíem tingut molta sort d’haver descobert els pocs exemplars de lleons de l’Addo NP.
Ara sí, ens acomiadàvem del parc després d’una jornada plena d’elefants, direcció a la Ruta del Jardí, la nostra següent parada del viatge. Teníem ganes ja de veure el mar i la costa sud-africana, així que vam avançar fins arribar al Tsitsikamma NP. Ens havíem despertat amb un dia assolellat i radiant; i ara arribàvem a la Ruta del Jardí sota un aiguat i unes intenses pluges que ens van acompanyar durant més d’un dia allà.
0 Comments