SUD-ÀFRICA: Ruta del Panorama

girona_1990_people

març 6, 2022

La Ruta del Panorama és una ruta que transcorre per uns dels paisatges més espectaculars de Sud-Àfrica, enmig de cascades, muntanyes, pobles miners, valls i llargs canyons que et deixaran bocabadat. Aquesta carretera de vistes impressionants es troba a la província de Mpumalanga, molt a prop dels límits del Kruger NP. Graskop és el poble de referència per a visitar els diferents punts d’interès de la Ruta de Panorama i un molt bon lloc com a camp base per a descobrir aquesta zona.

Paisatge de la Ruta del Panorama.

Una de les atraccions principals d’aquesta ruta és el Blyde River Canyon, considerat el tercer canyó més llarg del món. Seguint la Ruta del Panorama, trobaràs diferents miradors des d’on podràs gaudir de la bellesa d’aquest canyó i de les diferents formes escarpades que s’originen a les seves muntanyes. Algunes d’elles donen lloc a diferents cascades com les Lisbon Falls, on si fa calor podràs gaudir d’un bany i de diferents excursions per la zona; o a algunes de les coves més antigues del món, com les Sudwala caves.

Sudwala Caves.

A la Ruta del Panorama també trobem una història minera molt important, ja que en algunes de les poblacions del voltant s’hi van trobar algunes de les mines d’or més valuoses del segle XIX. Avui en dia, a la Ruta del Panorama trobaràs recreacions de poblats miners que s’han mantingut tal com eren en el seu moment de màxima esplendor, com Pilgrim’s Rest.

La Ruta del Panorama és un lloc perfecte per aquells que els hi agradi la muntanya, la naturalesa i les activitats a l’aire lliure. Hi ha moltíssimes activitats a fer i és una bona parada per desconnectar després o abans d’entrar al Kruger NP (si vols saber la nostra experiència en aquest parc nacional de Sud-Àfrica, pots clicar aquí). Prepara bé el teu itinerari, tingues en compte que molts dels punts d’interès tanquen a les 17h i que només pots pagar en efectiu, emplena el cotxe de benzina i gaudeix d’una de les carreteres més boniques de Sud-Àfrica.

Lisbon Falls.

Com arribar-hi?

La Ruta del Panorama transcorre per la R532. És una carretera d’uns 110 quilòmetres que passa per les dues principals poblacions de la zona: Graskop i Sabie; i a on trobaràs els principals punts d’interès de la zona.

Si vens del nord o de les entrades d’Orpen Gate o més amunt del Kruger NP, haureu de conduir per la R36, passar la població Thabalesoba on comença un port de muntanya que et portarà al cap de 25 quilòmetres al començament de la R532, és a dir, la Ruta del Panorama. Molt a prop d’allà trobaràs les Echo Caves.

Paisatge des de la carretera de la Ruta del Panorama.

Si vens d’Orpen Gate, hauràs de conduir fins a l’encreuament de la R40, i allà trencar a la dreta i al cap de 25 quilòmetres per una carretera plena de tarongers on la muntanya et quedarà a la teva esquerra, et trobaràs la R527 que passarà a ser més endavant la R36. Si a l’encreuament de la R40, gires a l’esquerra aniràs a parar al cap de pocs quilòmetres a una població on trobaràs gasolineres, supermercats i restaurants per recarregar el cotxe abans de conduir cap a la Ruta del Panorama.

Si vens del sud (Nelspruit) o de les portes del sud del Kruger NP (Malalane Gate o Crocodile Bridge Gate), hauràs de conduir per la N4, fins arribar a Nelspruit, on hauràs d’agafar la R37 durant 50 quilòmetres abans d’agafar la R532 direcció a Sabie. Allà, ja estaràs conduint per la Ruta del Panorama. Abans d’agafar aquest trencant, podràs desviar-te a 30 quilòmetres de Nelspruit a l’esquerra per arribar fins les Sudwala Caves.

Vista panoràmica de les muntanyes de la Ruta del Panorama.

Si vens de l’oest, és a dir, de la zona de Johannesburg, el més indicat és conduir per la N4 fins arribar al trencant de la R539 que es troba 25 quilòmetres abans d’arribar a Nelspruit (que també es coneix com Mbombela). Aquesta carretera és la que porta a Sudwala Caves, i al cap de 25 quilòmetres més ja arribaràs al trencant de la R37 on hauràs de girar a l’esquerra fins arribar a la població de Sabie. Des de l’aeroport de Johannesburg fins a Sabie hi ha aproximadament una 350 quilòmetres (unes 4 hores).

Pensa que a la Ruta del Panorama només trobaràs gasolineres a Sabie i Graskop, per tant, tingueu en compte per tal de no quedar-te sense benzina.

Ruta del Panorama, amb en Joan i la Berta.

Quina és la millor època per a visitar la Ruta del Panorama?

El millor moment per a visitar les diferents atraccions turístiques d’aquesta zona és a l’hivern, és a dir, entre els mesos de juny i setembre. En aquesta època, el temps és més sec i calorós, permetent que puguis gaudir de les diferents vistes panoràmiques de la ruta, així com també dels banys a les cascades i les rutes a peu. Tanmateix, aquesta també és la considerada temporada alta, per la qual cosa és molt probable que trobis forces turistes i gent local gaudint de les vacances escolars.

Ruta del Panorama al Novembre.

Si viatges entre els mesos de novembre a març, trobaràs molts menys turistes però el temps serà més inestable, i farà més fred. Durant aquesta època de l’any que és considerada temporada baixa, trobaràs molts dies a la zona del voltant de Graskop una boira espessa que farà que no puguis gaudir dels miradors en la seva totalitat, i que hagis d’anar amb molt de compte quan condueixis per la carretera.

Nosaltres vam fer la Ruta del Panorama dues vegades durant el mes de Novembre del 2021. A la primera, vam tenir sort i vam poder gaudir d’un clima assolellat i calorós per tal de banyar-nos a les Lisbon Falls o de gaudir dels miradors de The Three Rondavels. A la segona, en canvi, ens va acompanyar un temps plujós i boirós que va fer que no poguéssim gaudir de la bellesa natural de la Ruta del Panorama.

Ruta del Panorama.

Què fer a la Ruta del Panorama?

– Visitar les Lisbon Falls i fer-te un bany al peu de les cascades

Les Lisbon Falls és una de les activitats de la Ruta del Panorama que més ens va agradar. Amb una altura de 90 metres, aquest salt d’aigua és un dels més espectaculars de tota la província de Mpumalanga.

Lisbon Falls des de dalt el mirador.

Es troben situades a uns 5 minuts en cotxe al nord de Graskop, i el preu de la seva entrada és de 15 Rands per persona. Només accepten pagaments en efectiu. Allà, podràs veure les cascades des de dalt un mirador, però si t’atreveixes podràs baixar caminant per observar el salt d’aigua des de diferents perspectives fins que arribis als peus de la cascada.

De camí al peu de les Lisbon Falls.

Nosaltres vam anar caminant fins a baix les Lisbon Falls, i al contemplar la seva majestuositat i la piscina natural que es formava, no ens ho vam pensar i ens hi vam banyar. El bany està permès, així que si vas a les Lisbon Falls tindràs l’ocasió de banyar-te sota un salt d’aigua de 90 metres d’alçada i connectar-te plenament amb la natura.

La Laia banyant-se a les Lisbon Falls.

– Veure les característiques Three Rondavels i el mirador sobre el Blyde River Canyon

Si vens del nord, aquesta serà la primera parada que faràs durant la Ruta del Panorama. Situat a uns 60 quilòmetres de Graskop, el preu de l’entrada és de 35 Rands per persona (només pagaments en efectiu) i des d’allà podràs gaudir d’unes fantàstiques vistes sobre el Blyde River Canyon i de tres formacions que sobresurten com el Three Rondavels.

The Three Rondavels.

Aquestes tres muntanyetes són com barrets que s’erigeixen a uns 1.400 metres d’altitud.  Des d’aquest mirador, però, també podràs veure altres pics, així com també la boca del canyó que desemboca al Blyderivierspoortdam. Antigament, aquesta àrea pertanyia a la tribu BaPedi, un grup indígena que utilitzaven aquestes muntanyes escarpades per vigilar l’enemic (principalment, les tribus swazis) i per buscar temperatures més fredes quan feia calor a la vall.

Mirador del Blyde River Canyon.

Un dels millors moments per anar-hi és durant les últimes hores de sol a la tarda, on la llum sobre el canyó i les vistes del mirador es torna d’un color més ataronjat ideal per a fer unes fantàstiques fotografies. Tingues en compte, però, que la porta d’accés al recinte la tanquen a les 17h. Nosaltres vam arribar a les 16.50h i un cop a dins, ens hi vam estar fins les 18h-18.30h aproximadament.

The Three Rondavels amb la família.

– Visitar les coves de Sudwala, considerada una de les més antigues del món

Les coves Sudwala són conegudes pels seus estromatòlits. Els estromatòlits són fòssils de les primeres plantes productores d’oxigen de la terra. Per tant, aquests estromatòlits fossilitzats són l’evidència més vella de vida a la Terra i van créixer a l’àrea de Lowveld fa 2.5 bilions d’anys, quan tota aquesta zona estava coberta d’aigua. Per això, són considerades les coves més velles del món.

Sudwala Caves.

L’entrada a les coves és de 100 Rands per persona, amb un guia interactiu que fa la visita molt amena. Aquestes coves es troben situades al costat de la R539, a uns 50 quilòmetres al sud de Sabie, i ben a prop de la N4 que va de Nelspruit (Mbombela) a Johannesburg.

Aquestes coves van ser refugi pel rei Somcuba, rei swazi del segle XIX que es negava a deixar el tron al seu germà petit Mswati. Va fugir i es va amagar en aquestes coves amb els seus seguidors. El guardià del rei Somcuba es deia Sudwala i d’aquí l’origen del nom de les coves. Un cop els van trobar, van incendiar l’entrada de la cova per tal de matar-los, però el rei Somcuba i els seus seguidors van sobreviure gràcies al corrent d’aire natural que passava per la cova i que feia treure el fum. Actualment, encara es poden veure restes de l’incendi a les coves de Sudwala.

Formacions a l’interior de les Sudwala Caves.

Les coves tenen 6 quilòmetres de passatges interiors, on podràs veure diferents formacions com el Samson’s Pillar, la formació més vella de la cova amb més de 180 milions d’anys i que es troba a 60 metres per sota de la superfície terrestre. A part, hi ha altres conjunts de roques (Three Pray Nuns, Lowveld Rocket…) amb estalagmites i estalactites que creixen 2.5 centímetres cada 100 anys. Finalment, a dins les coves també trobaràs l’amfiteatre, el més gran que es troba a l’interior duna cova de l’hemisferi sud (37 metres d’alçada i 70 metres de diàmetre), i a on hi ha una acústica molt bona amb una capacitat de 350 persones. Una visita molt recomanable per a descobrir un dels tresors amagats de la Ruta del Panorama.

Amfiteatre de les Sudwala Caves.

– Anar a veure l’antic poble miner de The Pilgrim’s Rest

Pilgrim’s Rest representa el naixement de la indústria minera de l’or a Sud-Àfrica. Va ser a l’any 1873 quan van descobrir or a la zona de Mac. Molts exploradors es van acostar a aquella àrea, però va ser un miner conegut com Alex Patterson el primer que va descobrir or fluvial a la vall de Pilgrim’s Creek. Malgrat que no va dir res i ho va mantenir en secret, William Trafford, que era un altre buscador d’or, va registrar la seva llicència en el “lloc on els peregrins poden trobar un lloc per descansar” i va aconseguir començar amb l’explotació de mines d’or a Pilgrim’s Rest. Amb la gran quantitat d’or que hi havia, es va començar a desenvolupar un poble, i ja a finals del 1873, pocs mesos després del descobriment, hi havia 1.500 excavadors buscant or.

Pilgrim’s Rest.

El 1881, David Benjamin, un financer londinenc, va obtenir tots els drets per extreure or de les mines de Pilgrim’s Rest i va formar la Transvaal Gold Exploration Company, una de les empreses més importants de mines d’or del món.

Durant un centenar d’anys, aquest poble es va convertir en el gran poble miner d’or de Sud-Àfrica, fins que al voltant de la dècada dels 70 Transvaal va decidir tancar totes les operacions d’aquestes mines d’or després d’haver aconseguit més de 5 milions d’onzes d’or. Cada cop, la producció era menor i era més complicat aconseguir or pur del mineral, ja que la part més profunda d’aquest es tornava més sulfhídric. De totes maneres, la Transvaal encara manté operatives diferents mines d’or del país sent una de les empreses mineres més antigues de tot Sud-Àfrica.

El fet que Pilgrim’s Rest es convertís en un poble on s’hi trobava molt d’or, també el va convertir en un destí molt llaminer pels atracadors. Pilgrim’s Rest semblava un poble de cowboys de l’oest americà, i allà van passar diferents històries com la de 1897, on dos bandolers van atacar tot un carregament d’or que tenia un valor de 12.000 pounds. No els van trobar més. Només van veure que un miner que es deia Strauss va desaparèixer després del robatori, i sen va anar a la costa est americana on es va convertir en un home de negocis creant una cadena hotelera. Seria ell el lladre?

Un dels altres atracaments més famosos de Pilgrim’s Rest és el del barber local Tommy Dennilson, que passava per certes dificultats econòmiques i no tenia diners per pagar els seus deutes. Després de saber que hi hauria un transport de 3.000 pounds de monedes d’or per part del banc de Pilgrim’s Rest, va decidir anar amb el seu cavall i atracar el carregament. Finalment, no hi havia monedes d’or però sí 129 pounds de monedes de plata. Va agafar els diners i va anar al Royal Hotel a pagar el seu deute amb monedes de plata. Ràpidament, la policia el va descobrir i va estar empresonat durant 5 anys. Quan va sortir de la presó, va tornar a Pilgrim’s Rest on va obrir el Highwayman’s Garage que encara es pot veure a l’actualitat.

Pilgrim’s Rest.

Per arribar fins a Pilgrim’s Rest, hauràs de sortir de Graskop direcció a Sabie per la R532 i conduir durant 5 quilòmetres on t’hauràs de desviar cap a la R533, on després de 11 quilòmetres i passar un port de muntanya, arribaràs al poble miner.

Avui en dia, si visites Pilgrim’s Rest podràs veure com era aquell poble que a inicis del segle XX era un dels més importants per tots aquells que es dedicaven a la recerca de l’or. S’han mantingut bona part de les construccions, així que podràs caminar pel carrer principal passant per l’antiga oficina de correus, el Royal Hotel o la destil·leria; entre d’altres, i transportar-te cent anys enrere quan aquest poble vivia l’esplendor de les mines d’or.

Museu i punt d’informació turística de Pilgrim’s Rest.

– Passejar per la ciutat de Graskop i aventurar-se a una de les diferents activitats que organitzen al Graskop Gorge Lift

Graskop és un poble tranquil situat a dalt de la muntanya. Allà, podràs caminar pels carrers de les diferents cases de segona residència de la població i anar a provar un dels famosos pancakes del Harrie’s Pancakes, un local obert l’any 1986.

A més a més, als afores del poble i just abans del Panorama View Chalet trobem el Graskop Gorge Lift, que consisteix en un ascensor que baixa uns 51 metres per una gorga fins arribar a un bosc on podràs fer una excursió pels seus ponts, plataformes i miradors. Els preua d’entrada i de les diferents activitats els pots trobar aquí. Obren de 08.30 a 17h de la tarda i allà també podràs gaudir del seu restaurant, la seva botiga de souvenirs, o divertir-te baixant amb tirolina. 

Panorama Chalets.

– Visitar el God’s Window i gaudir de les fantàstiques vistes de la regió

A uns 10 minuts de Graskop, trobem una de les principals atraccions de la Ruta Panorama, segurament el lloc on la gent es fa més fotografies. El God’s Window és un mirador situat a 1.700 metres d’alçada des d’on podràs observar tota la regió de Mpumalanga i, en un dia clar, arribar a veure la ciutat de Maputo a Moçambic.

God’s Window.

Allà, podràs fer una caminada per un bosc autòcton i gaudir dels diferents miradors cap a la regió. Es coneix com la finestra de Déu perquè diuen que quedes a dalts dels núvols. A l’aparcament, també trobaràs diferents parades d’artesania i souvenirs.

Bosc autòcton per arribar a God’s Window.

L’entrada val 25 rands per persona i et serveix per a tot el dia. Només pots pagar en efectiu. Si vols, pots anar-hi al dematí i tornar a la tarda per veure la posta de sol des del mirador (tingues en compte que tanquen a les 5 de la tarda). Des d’allà, les postes han de ser impressionants, tot i que qualsevol moment del dia és bonic per a veure les diferents vistes sobre la regió.

Vistes i salt des del God’s Window.

– Visitar el Pinnacle Rock, una formació misteriosa que sobresurt de la resta del paisatge

Molt a prop del God’s Window, trobem el Pinnacle Rock que consisteix en una roca de quarsita d’uns 30 metres d’altura que sobresurt d’un bosc dens d’arbres.

Pinnacle Rock.

L’entrada val 20 Rands per persona i només pots pagar en efectiu. Allà hi ha dues plataformes per observar com sobresurt aquesta roca, tot i que també podràs caminar per un camí que va més enllà del lavabo i que et porta fins a la part posterior d’unes cascades.

Cascades al costat de Pinnacle Rock.

El millor moment per a visitar Pinnacle Rock és o ben d’hora al dematí, o sinó ja cap a la tarda, perquè durant el dia el sol brilla just darrere el Pinnacle Rock, fent que no sigui ideal per a fer bones fotografies.

L’Esteve i el Pinnacle Rock.

– Visitar les Mac Pools amb les seves petites cascades

Aquestes cascades que no vam visitar es troben situades entre les poblacions de Sabie i Graskop. Allà, és on van descobrir els primers minerals d’or i, per aquest motiu, van fer explotar amb dinamita la roca per veure si sortia més or. Per aquest motiu, avui en dia són unes petites formacions d’aigua que creen petites piscines naturals ideals per a desconnectar durant un dia de calor.

L’entrada és de 30 rands per persona i allà podràs trobar diferents espais de pícnic així com recorreguts per a fer al costat del riu que et portaran a diferents piscines naturals per a refrescar-te i un lloc ideal per a fer una barbacoa o gaudir del teu dinar.

– Visitar el Bourke’s Luck Potholes

Aquesta atracció, situada a pocs quilòmetres del Three Rondavels, nosaltres no la vam incorporar al nostre itinerari perquè consideràrem que el preu era excessiu. És una de les activitats més cares (uns 55 Rands per persona) des don podràs veure una bona panoràmica del Blyde River Canyon. De totes maneres, pensem que des del Three Rondavels ja obtens aquesta panoràmica del canyó i que pots aprofitar per a veure altres punts com les Lisbon Falls o el God’s Window, per exemple.

Blyde River Canyon i The Three Rondavels.

A on dormir a la Ruta del Panorama?

Graskop i Sabie són les dues principals poblacions que trobaràs en el teu camí per la Ruta Panorama. Allà, trobaràs serveis essencials com gasolineres, restaurants, supermercats i allotjaments. Entre aquests, nosaltres destaquem:

– Panorama Chalets & Rest Camp: Aquest és un dels allotjaments més bonics de Graskop. Es troba als afores del poble, just després del Graskop Gorge Lift. Disposa de xalets, habitacions i zona d’acampada amb una piscina de somni que queda enclavada just sobre una roca on pots observar tota la vall al teu davant. A més a més, té un dels millors restaurants del poble, The Divine, on podràs provar curries excel·lents a uns preus més que acceptables. Si vols reservar al restaurant, pots contactar amb la seva propietària (Terri) directament al +27711855266 (no cal que t’allotgis allà per anar al The Divine). I, si vols dormir al Panorama Chalets, aquí et deixem la seva pàgina web.

Piscina del Panorama Chalet.

– Le Soleil: Aquest allotjament (que el pots trobar per Airbnb) és una bona opció si viatgeu més de dues persones a la Ruta del Panorama. Està situat a la part residencial de Graskop, i es tracta d’una casa sencera amb jardí, cuina, menjador, aparcament, terrassa, dos lavabos i dues habitacions per un màxim de 5 persones. Nosaltres vam estar-hi amb la família i ens vam sentir com a casa. Podeu contactar directament amb la seva propietària (Marihette) al +27723074885.

Le Soleil.

– The Sabie Town House Guest Lodge: Aquest allotjament es troba a la població de Sabie. Disposa de piscina a l’aire lliure, aparcament privat, bungalous i habitacions privades amb esmorzar inclòs. Molt ben valorat pels seus clients, si voleu contactar amb ells podeu clicar aquí, a la seva pàgina web.

La nostra ruta

Nosaltres vam visitar la Ruta del Panorama dues vegades durant el Novembre del 2021. A la primera, amb la família de la Laia, ens hi vam quedar dues nits on vam poder gaudir de bon temps i vam poder visitar els diferents punts d’interès de la zona. A la segona, amb dos amics (en Joan i la Berta), vam enganxar un dia ben plujós i boirós i només ens hi vam quedar una nit. Per tant, a continuació només explicarem la ruta de 3 dies que vam fer amb la família de la Laia:

DIA 1: Aquell dia ens vam llegar al càmping de Letaba. Encara estàvem gaudint del Kruger NP, recorrent els seus diferents camins i observant els diferents animals. Al voltant de Satara, quan ja conduíem direcció a la porta de sortida d’Orpen, vam tenir la sort de veure un lleó i una lleona que estaven sota l’ombra d’un arbre mentre un grup de babuïns estaven enfilats a un arbre. De tant en tant, els lleons s’aixecaven i corrien cap als simis que s’enfilaven de nou. Fins que al cap d’uns minuts, els lleons es van tornar a aixecar i van marxar corrents cap a l’interior… No sabíem què passava allà, però almenys els babuïns van poder baixar tranquil·lament de l’arbre i seguir amb la seva vida rutinària.

També, abans d’acomiadar-nos del Kruger NP, vam tenir la sort de gaudir d’una passarel·la de moda amb set girafes que caminaven al costat nostre, travessaven el camí, bevien aigua del Giriviana Dam i es paraven en posició per a prendre una gran fotografia. Després d’aquesta escena tan bonica d’un dels animals més elegants de la sabana africana, tocava dir adeu al Kruger NP.

Les últimes girafes del Kruger NP.

Vam sortir per Orpen Gate i vam arribar fins a la població d’Acornhoek, on vam anar a comprar al supermercat, carregar el cotxe de benzina i vam dinar. Ara sí que tocava fer els primers quilòmetres direcció a Graskop. Abans, però vam passar per un paisatge ple de tarongers i un port de muntanya. La carretera ja s’enfilava fins que vam arribar al cartell: aquí començava la Ruta del Panorama!

Feia un dia molt bonic, i la conducció era preciosa passant entre diferents turonets, aldees rurals i un paisatge ben verd mentre anàvem pujant d’altitud. La primera parada va ser al Three Rondavels. Vam tenir sort que vam arribar allà 10 minuts abans que tanquessin les portes d’accés, així que vam poder gaudir de la immensitat del Blyde River Canyon i de la bellesa del paisatge durant tota la tarda, amb només la companyia d’una parella més. Allà, vam poder fer algunes fotografies i veure un dels canyons més imponents i grans del món. Si allò era espectacular, el canyó del Colorado ha de ser increïble!

Mirador del The Three Rondavels amb la família.

Vam marxar allà al voltant de les 18,30h de la tarda. Ens havíem ben entretingut llegint la història del lloc, fent fotografies i descansant en un paisatge molt bonic. Ara tocava conduir al voltant d’una hora més fins arribar a la població de Graskop, on teníem l’allotjament. Ja es feia fosc el dia, i amb ell arribaven les boires que caracteritzen aquesta regió. Vam arribar ja de nit a Le Soleil, el nostre allotjament per les següents dues nits, on vam poder fer un bon sopar i descansar després d’un dia ben intens.

Blyde River Canyon.

DIA 2: Avui al dematí tocava visitar els punts d’interès que es trobaven a prop de Graskop. Vam començar, doncs, conduint fins al God’s Window, un mirador que es troba a uns 1.700 metres d’altitud i des d’on un dia clar pots arribar a veure Moçambic. Aquell dia era assolellat, però amb alguna presència de boirina que dificultava veure més enllà de l’horitzó. De totes maneres, vam poder gaudir de les vistes i de la passejada pel bosc autòcton que hi ha entre els diferents miradors del God’s Window.

God’s Window.

Després, vam anar fins al The Pinnacle Rock, on un cop vam pagar l’entrada en efectiu (penseu que no accepten targeta a cap dels llocs d’interès de la Ruta de Panorama), vam poder contemplar aquesta formació que sobresortia del conjunt forestal. Realment, era un fet estrany i curiós. Més al costat, hi havia una cascada que queia per un dels diferents escarpaments de les muntanyes de la zona de Graskop.

Pinnacle Rock amb la família.

El matí ja anava avançant, i amb ell la calor. Així que vam anar fins a les Lisbon Falls, una de les cascades més imponents de tota la província de Mpumalanga. Des d’allà, hi ha un mirador on pots veure la cascada des de dalt. De totes maneres, també hi ha un camí d’aproximadament 20 minuts que et portarà fins als peus de les cascades. El camí és molt bonic, ja que vas veient tota la vall i les muntanyes al teu davant. Un cop ja estàs al costat del riu, vas sentint cada cop més fort el soroll del salt d’aigua.

De camí al peu de les Lisbon Falls.

A les Lisbon Falls, la gent s’hi pot banyar. I si no s’hi pogués, segur que molts igualment ho farien perquè quan arribis allà, et sents immensament petit sota la cascada més alta de la regió. Nosaltres no ens ho vam pensar ni dos segons. Estàvem allà sols, així que ens vam despullar i vam anar a banyar-nos a les fredes aigües de les cascades. Podies arribar ben bé a sota dels rajos d’aigua, així que la sensació de llibertat i d’estar dins la pròpia naturalesa era increïble.

Als peus de la Lisbon Falls!

Pensàvem que estàvem sols, però al cap de res va arribar un grup de noies franceses i uns turistes d’Holanda que també anaven a fer el mateix: banyar-se en aquelles fredes aigües de Lisbon Falls. Sort que feia calor i, per tant, et podies refrescar ben tranquil·lament!

Lisbon Falls des de dalt.

Després de fer vàries fotografies del lloc i contemplar la grandesa del salt d’aigua, vam pujar fins arribar de nou a l’aparcament del cotxe. Era ja hora de dinar, així que vam tornar al nostre apartament per cuinar i descansar. A la tarda, encara teníem més punts per a recórrer.

Aquella tarda, vam anar direcció al Pilgrim’s Rest. Veure un antic poble miner a Sud-Àfrica, que és un dels països amb més presències de mines del món, era una activitat que ens cridava l’atenció. Així que vam arribar allà, on vam anar al punt d’informació. Malauradament, a les 17h de la tarda tancaven molts dels espais, així que només vam poder caminar pel carrer principal del poblat i observar els diferents llocs que encara es mantenien intactes des de la febre d’or del segle XIX que van convertir Pilgrim’s Rest en un dels pobles més pròspers de tot Sud-Àfrica.

The Pilgrim’s Rest.

Al vespre, abans de la posta de sol, vam tornar a Graskop per anar a veure una de les piscines més impressionants de la Ruta del Panorama. Aquesta es troba dins el Panorama Chalets, i és una piscina on tens unes vistes fantàstiques de tota la vall. Al costat, hi havia el restaurant The Divine, on vam poder gaudir d’un bon tast de cerveses artesanes (amb noms d’animals com The Impala o The Kudu) i un bon sopar de curries cuinat per la Terrie, una dona entranyable que porta aquest local.

El millor curry de la Ruta del Panorama!

Després d’aquest dia tan bonic enmig de paratges de naturalesa, miradors de pel·lícula, pobles amb història i àpats boníssims, tocava anar a descansar al nostre apartament. Havíem pogut gaudir de bona part de la Ruta del Panorama, un lloc on ens hi haguéssim quedat molts dies més!

Ruta del Panorama.

DIA 3: Avui tocava ja acomiadar-nos de la tranquil·la població de Graskop i avançar direcció a Johannesburg. Abans, però, ens pararíem a veure les coves Sudwala que es trobaven just després de Sabie.

Les coves Sudwala estan en un lloc d’alta muntanya, amagades. Per això, és normal que fos un bon refugi pel rei swazi Somcuba! Vam pagar l’entrada i vam esperar que arribés la nostra guia, una noia que explicava d’una forma molt amena tota la història i les formes de les coves. Penseu que Sudwala és considerada una de les coves més velles de la història de la Terra.

Sudwala Caves, considerada les coves més antigues del món.

Allà, t’endinsaràs dins la terra i caminaràs per llargs passatges on podràs veure l’amfiteatre, diferents figures d’estalactites i estalagmites que es van movent a mesura que avancen els anys, diferents formes geomètriques, i si vols podràs avançar per un camí baix i estret fins arribar al punt més llunyà de les coves (si vols, pots anar més enllà però ho has de fer amb una excursió organitzada i guia).

És increïble veure com fa tant milions d’anys aquestes coves ja existien i anaven agafant forma. A més, aquestes estan molt ben conservades fent que la seva visita es converteixi en molt interessant si tens temps i estàs per la zona.

Ara sí, deixàvem enrere la Ruta del Panorama després de dos dies contemplant els seus paisatges i la seva naturalesa. Ara tocava conduir direcció a Johannesburg, on el panorama allà seria totalment diferent: una ciutat que és considerada una de les grans metròpolis del planeta (si en vols saber més sobre la nostra experiència en aquesta ciutat, pots clicar aquí).

Ruta del Panorama.

Categories: SUD-ÀFRICA
Etiquetes:
SUD-ÀFRICA: Tips per a la conducció

SUD-ÀFRICA: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Sud-Àfrica amb cotxe:  A Sud-Àfrica es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et...

read more
SUD-ÀFRICA: Anècdotes curioses

SUD-ÀFRICA: Anècdotes curioses

- Sabies que Sud-Àfrica és el país amb més llengües oficials del món? Degut a la seva diversitat d'ètnies i cultures, Sud-Àfrica també és coneguda com la nació de l'arc de Sant Martí. Després de l'abolició de les polítiques de l'apartheid, la nova Constitució...

read more
SUD-ÀFRICA: Els pingüins africans

SUD-ÀFRICA: Els pingüins africans

Els pingüins viuen sobretot a l’hemisferi sud menys una espècie, el pingüí de les Galápagos que viu més amunt de l’Equador. Aquests animals tan simpàtics que coneixem per les imatges del National Geographic vivint sobre el gel de l’Antàrtida, tenen diferents espècies...

read more
SUD-ÀFRICA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

SUD-ÀFRICA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Pretòria, Ciutat del Cap i Bloemfontein Superfície: 1.219.090 km2 Habitants: 58.775.000 habitants (2019) Densitat població: 48,21 habitants per km2.  Idiomes: Sud-Àfrica és un dels països del món amb més idiomes oficials a la seva constitució. En trobem...

read more
SUD-ÀFRICA: Tankwa Karoo NP

SUD-ÀFRICA: Tankwa Karoo NP

El Tankwa Karoo NP és un lloc on es para el temps. El silenci invadeix tot el paisatge i només el vent és capaç de trencar aquell moment on s’atura el rellotge i et trobes tu, les muntanyes i el desert. Aquest parc nacional allunyat de les rutes habituals, de camí amb...

read more
SUD-ÀFRICA: La Ruta dels Vins

SUD-ÀFRICA: La Ruta dels Vins

La Ruta dels Vins és una activitat molt interessant a fer si et trobes a la zona de Ciutat del Cap. Amb uns paisatges impressionants, entre muntanyes, rius i valls, trobem una regió on la vinya és el principal cultiu. Allà, és on es produeix el vi de Sud-Àfrica; un vi...

read more
SUD-ÀFRICA: El Cap Bona Esperança i els seus voltants

SUD-ÀFRICA: El Cap Bona Esperança i els seus voltants

Ciutat del Cap és una ciutat multicultural, cosmopolita i amb una gran diversitat d’activitats que es poden fer visitant els diferents punts emblemàtics de la ciutat com també, desplaçant-te a pocs quilòmetres d’ella. És una ciutat que tot i les seves dimensions,...

read more
SUD-ÀFRICA: Ciutat del Cap

SUD-ÀFRICA: Ciutat del Cap

Ciutat del Cap és una de les ciutats més boniques del sud d’Àfrica. Considerada la segona ciutat més poblada del país després de Johannesburg (si vols llegir la nostra experiència allà, pots clicar aquí); és la capital legislativa de Sud-Àfrica i a on es troba...

read more
SUD-ÀFRICA: La Ruta del Jardí

SUD-ÀFRICA: La Ruta del Jardí

La Ruta del Jardí és una de les rutes més boniques de tot el món. Transcorre al costat d’una de les costes més espectaculars del continent, la costa sud-africana, on podràs gaudir de bonics i variats paisatges en els més de 700 quilòmetres que formen aquesta ruta....

read more

0 Comments

Submit a Comment