LESOTHO: Les coves Ha Kome

girona_1990_people

juliol 7, 2022

Les coves Ha Kome són un dels llocs més curiosos que pots visitar de Lesotho i han estat qualificades com a Patrimoni de la Humanitat. Aquestes coves consten de cinc cases rupestres fetes de fang construïdes dins d’una gran caverna. Les coves de Kome també es coneixen com a coves de Komaisa o “les grans cavernes”.

Hi ha diferents versions sobre l’origen d’aquestes coves, però el que sí que està clar és que van servir de refugi per a diferents grups tribals que s’escapaven de les batalles que es van originar el segle XIX i de la població caníbal que es diu que habitava en aquesta zona i que atemoria a tothom qui passava per allà. A més a més, en aquesta zona també hi van habitar històricament la població san.

Avui en dia, en aquestes cinc cases rupestres que són dels descendents dels antics habitants que hi vivien, encara hi viu alguna família com la Mamutunusi, una dona gran que vam poder conèixer i que ens va convidar a entrar dins la seva casa que està construïda a la cova. Allà, podràs veure l’antic amagatall d’almenys 3 grups tribals diferents que van establir el seu refugi allà.

Pel que fa al tema de la fauna animal, és interessant observar els ratpenats que viuen a les coves de Kome, ja que es posen cap per avall, un fet inusual per aquests animals. L’explicació d’aquesta posició és que els sostres de les coves estan coberts per una gruixuda capa de guano, que serveix de terra natural als ratpenats. El guano també proporciona una font d’aliment per aquests animals, així com per a les aranyes i els rosegadors que també es poden trobar a les coves Ha Kome.

Podràs anar amb cotxe fins al centre d’informació de Ha Kome, que es troba a uns 500 metres dalt de les coves, i a on trobaràs també artesania local. Allà aparcaràs el teu vehicle (també pots acampar tot i que no hi ha dutxes), i per accedir caminant fins a les coves hauràs de pagar els 70 Rands per persona de l’entrada (aproximadament 4.20€). T’acompanyarà un guia i és molt recomanable portar un bon calçat per fer el recorregut de baixada fins descobrir aquests habitatges que queden amagats sota el congost de la serra de Pulange.

La visita a les coves habitatge Ha Kome no et portarà molt de temps, i podràs combinar en un mateix dia aquesta activitat tot visitant la interessant muntanya de Thaba Bosiu (a uns 45 minuts en cotxe de les coves Ha Kome. Aquí podràs trobar més informació d’aquest lloc tan especial), tal com vam fer nosaltres. Un dia on resseguiràs la història de Lesotho i podràs conèixer com una cultura i un grup s’ha mantingut tan arrelat en aquestes terres altes del continent africà.

Com arribar-hi?

Les coves de Ha-Kome estan situades a la zona de Pulange, al districte de Berea, aproximadament a mitja hora en cotxe de Teyateyaneng, la capital del districte de Berea, i a una hora en cotxe de Maseru.

Si vens del nord, és a dir de la zona de Leribe (també conegut com Hlotse) o Butha-Buthe, hauràs d’anar per la carretera principal A1 direcció Maseru fins a la població de Teyateyaneng. Allà, just passat la població hauràs de trencar cap a l’esquerra per una carretera secundària, que també està asfaltada, i que passa per alguna petita població com Mahatlanes. Hauràs de recórrer els 18 quilòmetres d’aquesta carretera i trencar un altre cop cap a l’esquerra seguint les indicacions de Ha Kome. L’última part del trajecte només són 2 quilòmetres en un camí de terra on al final baixaràs per un camí a on es recomanable anar amb un cotxe alt i des d’on ja podràs veure la perspectiva de les coves Ha Kome a sota del congost on trobaràs l’oficina d’informació turística a on has de deixar el cotxe.

Si vens de Maseru, tens l’opció de conduir fins Teyateyaneng per l’A1 i seguir les indicacions anteriors, o bé sortir pel sud de la capital per l’A2 i just a 5 quilòmetres agafar un trencant a la teva esquerra direcció Bokatis Store on començaràs a conduir per la B21, una carretera d’asfalt que acaba al cap de 14 quilòmetres i a on hauràs de trencar cap a l’esquerra direcció Thaba Bosiu, que es troba només a poc menys de 4 quilòmetres. De Thaba Bosiu, un dels llocs històrics més importants del país, hauràs de seguir la carretera principal (que és la que arriba fins a Teyateyaneng) durant uns 26 quilòmetres fins arribar a un trencant a la teva dreta on trobaràs les indicacions de Ha Kome i a on estaràs només a 2 quilòmetres de l’oficina d’informació.  

Si vens de Semonkong (A3) o Thaba-Tseka (A5), hauràs de trencar sis quilòmetres abans d’arribar a la incorporació a l’A2 a la teva dreta per agafar la carretera que et portarà directament a Thaba Bosiu (al cap de 9 quilòmetres), i posteriorment a les coves Ha Kome. I si vens de Malealea per l’A2, podràs trencar per la carretera A3 direcció Thaba-Tseka, i al cap de sis quilòmetres agafar la carretera de la teva esquerra que va direcció a Thaba Bosiu. Un cop passat aquest punt històric de Lesotho, et faltaran finalment 28 quilòmetres per arribar a les coves Ha Kome.

Les diferents versions de l’origen de les coves Ha Kome

Tal com us hem comentat, l’origen d’aquestes coves és totalment incert. Ha Kome (que etimològicament vol dir “el lloc de Kome”) és un dels tresors amagats de Lesotho. És un poble que es va amagar durant centenars d’anys de tots els seus veïns. Aquest lloc, situat a la vall de Phuthiatsana, es troba als peus de la serra de Pulange, en un vast congost d’un petit afluent d’un riu. En aquest congost es troben diferents coves que podríem imaginar que eren refugi també del poble san, un dels pobles més antics del continent africà (per a més informació sobre aquest poble que també vam conèixer a Botswana, podeu clicar aquí).

En aquest congost hi trobem actualment dos grups tribals diferents: els Basia, que es van establir a dalt de tot del congost amb una població fixa d’uns 800 habitants, i els Bataung que es van traslladar dins el congost, a 800 metres al nord-oest de les coves, i que eren els que vivien a Ha Kome. De fet, si els visiteu podreu conèixer el cap tribal que tindrà com a cognom Kome, ja que els seus avantpassats vivien dins la cova.

L’origen de l’arribada de Kome i la seva família a aquest congost i la construcció d’aquestes cases no és clara. Actualment hi ha diferents versions. Una versió diu que Teleka, el pare de Kome i del grup ètnic dels Basia, es va escapar de les dures batalles que tenien lloc a prop del seu poble situat a la zona de Matatiele. Teleka es va traslladar amb la seva família per a trobar un lloc segur, i va arribar en aquest congost on va trobar aquestes coves. Aquí seria un lloc ideal per passar desapercebut per tots els habitants de la zona.

Tanmateix, al cap de poc va arribar una altra persona de la zona de Mekoatleng’l que es deia Khut’soane (conegut com el clan dels “lleopards”) i que es va establir en el mateix congost, a poca distància de la família de Teleka. Malgrat que es podien veure perfectament, els dos grups diferents van conviure sense dir-se res durant uns quants mesos, ja que temien que l’altre fos un caníbal. El primer cop que es van trobar, van veure que cap dels dos eren caníbals i Teleka va autoritzar que Khut’soane es casés amb la seva filla i així passaria a formar part també del grup tribal dels Basia i evitaria tenir més enemics en aquelles coves que només ells havien descobert. Així, doncs, es va establir una nova família on en Kome, fill de Teleka, seria el cap tribal i d’aquí el nom de Ha Kome.

Una altra versió explica que aquestes coves van ser creades per Kgotso Komaise, que buscava refugi després de ser desplaçat de casa seva per un terratrèmol. Diuen que ell i la seva família es van instal·lar a les coves buscant refugi dels caníbals que antigament habitaven la zona i de les guerres que hi havia entre diferents clans produïdes per una sequera de finals del segle XVIII.

Kgotso era del clan Basia, també conegut com el clan “gat”, que venia de Eastern Cape. En veure que estaven en perill, van buscar amagatall a una zona més remota, buscant refugi sota aquesta gran roca de granit. Kgotso i la seva família van començar a construir les seves cases a sota d’aquesta roca granítica, on amb el pas de les generacions s’ha creat una comunitat amb més de 300 persones que viuen al poble situat a sobre d’aquesta roca.

La tercera versió diu que el rei Moshoeshoe es va escapar amb Teleka de Botha-bothe, i van trobar aquest congost per a refugiar-se de les diferents batalles i per a tenir una àmplia visió de qui podria venir i estar amagats també dels caníbals, que vivien dins les coves. A partir del poder i la força de negociació de Moshoeshoe, els caníbals van quedar sotmesos al seu poder i van poder moure’s a les coves, on diuen que Teleka, amb poders màgics, va matar una serp que era la que controlava el poder de tota la vall i ell va agafar les regnes d’aquest congost.

I, finalment, una altra versió diu que un home zulú conegut amb el nom de Zanjane es va establir en aquest congost durant l’any 1820 quan els bòers estaven conquerint diferents territoris de la zona de Lesotho. Allà, es va refugiar amb els caníbals i el rei Moshoeshoe el va trobar durant el seu recorregut cap a Thaba Bosiu i es va incorporar al seu equip controlant tota aquella zona amb els Basia i els Bataung. Aquest home va establir el clan dels “lleons”.

Com veieu, són moltes les històries que intenten explicar l’origen d’aquestes cases construïdes dins les coves. Unes construccions molt curioses que van servir de refugi per a molta gent i que avui en dia, encara continuen tenint vida gràcies a algunes famílies dels descendents que no volen marxar d’aquest lloc tan màgic per a la seva història i significat.

Categories: LESOTHO
Etiquetes:
LESOTHO: Anècdotes curioses

LESOTHO: Anècdotes curioses

Lesotho també es coneix com "el regne del cel". Sabeu per què? Lesotho és un paradís. És un país muntanyós que està situat a més de 1.000 metres d'alçada. De fet, és el país que té la cota més baixa a més altitud del món. La seva situació entre les muntanyes...

read more
LESOTHO: Informació pràctica i els seus imprescindibles

LESOTHO: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Maseru Superfície: 30.355 km2 Habitants: 2.125.268 habitants (2019) Densitat població: 70,01 habitants per km2.  Idiomes: Les llengües oficials del país són el sesotho i l'anglès. De fet, Lesotho és dels pocs països africans on només predomina...

read more
LESOTHO: Semonkong i les cascades Maletsunyane

LESOTHO: Semonkong i les cascades Maletsunyane

Semonkong, o lloc del fum, és un poble situat al sud-oest del país, a la regió de Maseru. El nom de “lloc del fum” ve degut a les Cascades Maletsunyane, que hi ha a prop seu i que són les cascades d’un sol salt més altes del sud d’Àfrica de 192 metres i que creen una...

read more
LESOTHO: Thaba Bosiu, la muntanya més important del país

LESOTHO: Thaba Bosiu, la muntanya més important del país

Thaba Bosiu és un dels llocs més especials per a visitar durant el teu recorregut a Lesotho. És considerat el bressol de la nació basotho, i allà hi han ocorregut els principals esdeveniments històrics del país i també hi podeu trobar enterrats els principals reis del...

read more
LESOTHO: Sani Pass

LESOTHO: Sani Pass

Una de les maneres més icòniques per a entrar o sortir de Lesotho és passar per Sani Pass. El Sani Pass és un pas de muntanya apte només per vehicles tot terreny que suposa un repte per tot amant de la carretera i els cotxes 4x4 que connecta Sudàfrica amb el Regne de...

read more
LESOTHO: La presa Katse

LESOTHO: La presa Katse

La presa Katse és un espectacle d’enginyeria, un intent humà de controlar l’aigua, que en aquesta zona, n’hi ha a cabassos. Visitant aquest espectacle arquitectònic es pot entendre sense masses coneixements, lo colossal que arriba a ser aquesta obra i els avantatges i...

read more
LESOTHO: Ts’ehlanyane NP

LESOTHO: Ts’ehlanyane NP

El Parc Nacional Ts’ehlanyane és el parc nacional més gran de Lesotho. De fet, és un dels dos parcs nacionals que trobem al país, juntament amb el Sehlabathebe, més inaccessible, que es troba situat al sud del Sani Pass. El Ts’ehlanyane forma part de l’àrea de...

read more

0 Comments

Submit a Comment