El Parc Nacional Ts’ehlanyane és el parc nacional més gran de Lesotho. De fet, és un dels dos parcs nacionals que trobem al país, juntament amb el Sehlabathebe, més inaccessible, que es troba situat al sud del Sani Pass. El Ts’ehlanyane forma part de l’àrea de conservació transfronterera de Maluti-Drakensberg, i està situat just davant dels Highlands del país, és a dir, les muntanyes Mulati.
Aquest parc protegeix més de 5.500 hectàrees de boscos i muntanyes situades en un entorn molt espectacular. Per arribar-hi, resseguiràs el contorn del riu Hlotse, travessant una vall amb pobles locals molt i molt bonica; fins que arribaràs a l’entrada del parc nacional, situada a poc menys d’una hora de la ciutat de Butha-Buthe.
El parc nacional de Ts’ehlanyane té una altitud que oscil·la entre els 1.940 i els 3.112 metres i es va formar per protegir tota la fauna al voltant de la unió dels rius Ts’ehlanyane i Holomo i el projecte d’aigua de Lesotho Highlands (si vols saber-ne més sobre la importància de l’aigua a Lesotho, et recomanem que llegeixis el següent article sobre Katse Dam). Aquest parc inclou un dels pocs boscos autòctons que resten a Lesotho, amb plantes de sotabosc que són úniques en aquest hàbitat. També, degut a la seva varietat altitudinal, trobem muntanyes escarpades i moltes opcions de senderisme on, moltes d’elles, requereixen estar en bona condició física.
A més a més, a Ts’ehlanyane es poden trobar fins a 24 espècies de mamífers de mida petita i mitjana que inclouen el gat salvatge africà, el xacal d’esquena negra, el porc espí, el caracal, el babuí; entre altres. No és un parc que destaqui per la seva presència d’animals, però sí per la seva bellesa paisatgística i per les diferents excursions que pots fer per tal de gaudir de les vistes del Highlands i de les muntanyes de Lesotho. Per això, nosaltres el considerem un dels llocs imprescindibles (i poc visitat) durant el teu viatge a aquest petit país del continent africà.
Com arribar-hi?
Només hi ha una porta d’entrada per accedir al parc nacional Ts’ehlanyane. Aquesta es troba just abans del Maliba Lodge, un allotjament de luxe que es troba dins el parc i des d’on s’organitzen diferents activitats.
Per tant, per arribar al Ts’ehlanyane NP haurem d’agafar una carretera de 32 quilòmetres que està en molt bon estat i que ressegueix, a la part final, el riu Hlotse. Aquesta carretera s’agafa des de l’A1, a 6 quilòmetres al sud de la ciutat de Butha-Buthe i 22 quilòmetres al nord de Leribe (també coneguda com Hlotse).
Aquesta carretera de 32 quilòmetres passa per diferents poblacions locals com Matsohani o Khabos, que són nuclis situats al costat de l’asfalt on podràs veure el dia a dia de la gent basotho. Per tant, hauràs de vigilar amb els pastors, els animals i la gent que aniràs creuant durant el teu recorregut per arribar a Ts’ehlanyane NP, un parc que s’hi pot accedir molt fàcilment amb qualsevol tipus de vehicle.
Permisos i preus
Per entrar al Ts’ehlanyane NP s’ha de pagar una entrada de 50 Lotis per persona (que equival a 50 Rands sud-africans ja que el valor de la moneda de Lesotho és igual al valor del Rand). Al canvi durant l’època que hi vam anar (abril 2022), eren 3 euros per persona. A part, s’haurà de pagar una taxa pel vehicle de 20 Lotis per persona. Per tant, si sou dues persones i un cotxe, haureu de pagar un total de 120 Lotis que equival a uns 7.20 euros en total, un parc molt econòmic per tal de gaudir d’un dia de senderisme molt bonic.
Penseu que ens trobem a un dels països amb més altitud del món. Per tant, és molt probable que durant el seu hivern podeu trobar-hi neu a l’entrada del parc i que les excursions quedin restringides. Per tant, per nosaltres la millor època per anar-hi és de novembre a abril, on podrem gaudir de l’entorn verd i de les vistes a Lesotho des del Ts’ehlanyane NP.
Què fer al Ts’ehlanyane NP?
Nosaltres vam passar un dia sencer al Ts’ehlanyane NP sense fer-hi nit, ja que vam anar a dormir a Leribe. Al parc nacional, la principal activitat que aconsellem fer té a veure amb el senderisme, ja que hi ha vàries rutes per tal de gaudir de la bellesa d’aquest parc. En aquest enllaç podràs trobar un mapa de les diferents opcions. D’entre les activitats a fer al Ts’ehlanyane, destaquem:
– Fer el trekking circular que puja fins a dalt de les muntanyes
Aquesta és la ruta que vam fer nosaltres. De fet, no la vam fer completa ja que és una ruta força llarga, i vam arribar fins dalt de la muntanya des d’on es poden observar diferents cascades, i vam tornar pel mateix costat. Si la fas completa, aquesta ruta té una distància de 13 quilòmetres.
Vam deixar el cotxe a l’aparcament, just després de fer el pagament de l’entrada, i des d’allà vam anar caminant cap a l’altra costat del Maliba Lodge tot seguint un camí de carro que passa pel costat del recinte de l’allotjament. Després de creuar un petit riu, tot descalçant-nos les sabates, vam començar a guanyar altitud passant per estrets camins.
A mesura que guanyàvem alçada, les vistes que teníem al darrere eren cada vegada més espectaculars. Els Lowlands quedaven als nostres peus, mentre seguíem pujant direcció als Highlands, recorrent un dels parcs nacionals més espectaculars de Lesotho.
El camí de pujada era exigent, i fèiem petits descansos per gaudir de tot l’horitzó que teníem davant nostra. De camí, ens vam creuar amb 3 pastors que pasturaven unes ovelles i que baixaven dels Highlands. Anaven saltant i baixant a una velocitat increïble, mentre intentaven controlar el petit ramat d’ovelles que els acompanyaven.
Era ja al voltant del migdia, i vèiem molt complicat poder fer la volta completa, així que quan estàvem ja a prop del cim, la Laia va parar a descansar i l’Esteve va pujar sense maletes fins a dalt de tot per gaudir de les vistes. Des de dalt, les vistes eren increïbles. Es podia veure tota la perspectiva del Lowlands, les cascades i de, ben a prop, els Highlands. Estàvem a la frontera entre aquestes dues parts de Lesotho, en un entorn verge molt bonic.
Al cap de poca estona, l’Esteve va baixar fins a trobar-se de nou a la Laia que jeia sobre una roca descansant i contemplant el paisatge. Allà, vam dinar i vam tornar a baixar pel mateix recorregut fins arribar a l’aparcament del cotxe. Aquesta ruta de senderisme és una de les més populars, i podeu trobar la seva descripció en el següent enllaç.
– Realitzar altres rutes de senderisme pel parc
A part de la ruta circular que hem explicat en el primer apartat, al Ts’ehlanyane NP es poden realitzar altres excursions com:
– The Cave Trail: D’una distància d’uns 8 quilòmetres d’anada i tornada, aquesta ruta puja uns 500 metres de desnivell fins arribar a unes coves. El punt de sortida es troba just al costat de l’aparcament del parc, i és recomanable que s’avisi als treballadors del parc que es farà aquesta ruta perquè està més apartada que la resta.
– The Waterfall Trail: Aquesta ruta de quasi 9 quilòmetres surt del Maliba Lodge i arriba a una vall que condueix cap a les cascades. És un recorregut exigent, i el pots combinar amb la ruta circular que vam fer nosaltres, però recomanem que comenceu ben d’hora ja que és una ruta llarga, i més si pareu per a prendre diferents instantànies (que, segurament, serà el cas perquè el paisatge és brutal).
– Upper Trail: Aquesta ruta és molt menys exigent que les altres. D’una distància de 3 quilòmetres, aquesta ruta surt del Maliba Lodge i arriba fins a les Black Pool, situat a 1 hora i 20 minuts des de l’inici.
– Lower Trail: Una altra ruta tranquil·la és aquesta excursió que durarà aproximadament 3 hores (anada i tornada). És una ruta que segueix el riu Hlotse i de molt poc desnivell, fet que la converteix en una activitat ideal si la vols fer amb nens.
Trobareu més informació sobre aquestes excursions en el següent enllaç.
– Córrer la Lesotho Ultra Trail
Per aquells que siguin amants de les curses de muntanya, al mes de Novembre es realitzen diferents curses per la zona del Ts’helanyane NP. Pots córrer una marató de muntanya, una Ultra de 50km i una mitja marató de 21 quilòmetres, recorrent els diferents camins que formen part del parc i gaudint de les vistes espectaculars que ens proporciona aquest entorn. Per a més informació, podeu clicar aquí.
A on dormir al Ts’ehlanyane NP?
Si es vol dormir a dins el parc, només tindrem una opció apte per aquells viatgers que vagin amb un pressupost mitjà-alt. Per això, a continuació també explicarem altres opcions que es troben a Leribe i a prop de Butha-Buthe:
– Maliba Mountain Lodge: Per aquells que us agradi el luxe, aquest allotjament de cinc estrelles està situat a l’inici del Ts’ehlanyane NP. Disposa de diferents tipus d’habitacions i de tots els serveis possibles. No hi ha opció per a fer acampada. Malgrat ser l’únic allotjament que es troba al parc, nosaltres vam decidir no anar-hi perquè era molt car pel nostre pressupost i vam conduir una hora més fins a Leribe. Per més informació, podeu clicar aquí.
– Bird Haven Guesthouse Leribe: Aquest és un dels allotjament amb més bona relació qualitat- preu de la zona. Leribe, també conegut com Hlotse, és una ciutat que es troba a la carretera principal A1, a una hora de l’entrada del parc. Disposa de diferents tipus d’habitacions amb diferents noms d’ocells amb esmorzar inclòs i aparcament. A Leribe (o Hlotse) hi ha diferents establiments de restauració per anar-hi a fer un àpat o cervesa. Si voleu més informació sobre aquest allotjament podeu clicar aquí.
– Mamohase Homestay: Aquest allotjament portat per en Moruti, es troba situat a prop de les coves Liphofung. Es troba passat la ciutat de Butha-Buthe, a una hora i mitja de l’entrada al parc. Des d’allà, es pot tenir accés a la carretera A1 per arribar als Highlands. Només es pot pagar en efectiu. Nosaltres vam acampar amb el nostre cotxe per 70 malutis per persona /nit (4.20€). També disposa de cabanyes i habitacions. Per a més informació podeu trucar al +26659047042.
0 Comments