LESOTHO: La presa Katse

girona_1990_people

juliol 7, 2022

La presa Katse és un espectacle d’enginyeria, un intent humà de controlar l’aigua, que en aquesta zona, n’hi ha a cabassos. Visitant aquest espectacle arquitectònic es pot entendre sense masses coneixements, lo colossal que arriba a ser aquesta obra i els avantatges i inconvenients que hi ha darrere d’una intervenció com aquesta a la natura.

Aquesta presa d’aigua, és la segona presa en forma d’arc més gran d’Àfrica, i una de les més altes. La primera es troba al llac Kariba, entre Zambia i Zimbabwe. Si voleu saber-ne més d’aquesta última, cliqueu aquí.

Situada entremig de les muntanyes Maloti que fan fins a uns 3.000m d’altitud, aquesta presa de 185m d’alçada es troba enclavada entre les muntanyes retenint el riu Malibamat’so.  Aquesta presa proporciona aigua al país de Lesotho, però també a la poblada Sud-àfrica, sobretot a la província de Gauteng (Johannesburg i Pretòria), a través d’un tractat econòmic que van firmar els dos països.

És impossible no quedar-se impressionat per la gran majestuositat d’aquesta obra quan estàs a baix de tot de la presa i lo insignificant que et sents al seu costat: el brogit de l’aigua que surt, la paret colossal que tens al costat i tu allà a baix, pensant què passaria si ara mateix es trenqués aquella construcció.

Ens agradi o no, a part de la funció pràctica que fa la presa d’aigua que és la creació d’energia elèctrica i la distribució d’aigua a Lesotho i a Sudàfrica, cada dia els pocs turistes que venen a Lesotho, inclosos nosaltres, intenten arribar fins al bell mig del país, per a visitar aquesta monumental construcció que juga un paper tan important a la vida del sud d’Àfrica, com si d’un cor bategant es tractés.

Com arribar-hi?

Per arribar a la presa Katse hi ha dues opcions, segons si vens del nord des de Leribe (també anomenat Hlotse) o bé del sud des de Thaba-Tseka.

Si vens des de Leribe, caldrà que deixis la bonica, ample i asfaltada carretera A1, per endinsar-te més al centre del país tot resseguint l’A25, una carretera asfaltada però una mica més estreta. En general, està en bones condicions. La distància entre Leribe i el centre d’informació de Katse Dam és d’uns 120km, unes 2h 30min, si fas alguna parada estratègica a mig camí per estirar cames i veure el paisatge. Hi haurà un moment, que veuràs una indicació, pots desviar-te de la carretera A25 i passar amb el teu cotxe per sobre la presa. Una experiència tota curiosa! Les indicacions et portaran després, fins a dalt el punt d’informació on podràs aparcar i demanar hora per a poder iniciar la visita a la presa.

Si vens des de Thaba – Tseka, has de seguir també l’A25, però aquest cop no és una carretera asfaltada. Trobaràs grava, terra i forats. Ara bé, el paisatge és molt bonic i passaràs per zones i pobles rurals. El trajecte és d’uns 60km, però pensa que com a mínim et suposarà unes dues horetes de camí per l’estat de la carretera.  

Quan anar-hi?

La temporada càlida o estiu a Lesotho va d’octubre a març. El mes més calorós és el gener. Es poden arribar a tempeartures entre 10-18ºC. L’hivern o temporada freda de la zona va de març a octubre, sent el mes de juliol el més fred de l’any. Les temperatures normalment oscil·len entre -3ºC a 10ºC (penseu però que com més altura, més fred farà també).

El problema però, és que les èpoques de pluja coincideixen amb la temperatura càlida, així que trobarem més pluja quan fa més bona temperatura. El mes que plou més doncs, és també el gener i els mesos que plou menys és el juny-juliol.

Per nosaltres, els mesos més aconsellables serien l’abril i el maig ja que és relativament sec i no fa massa fred o bé, de setembre a octubre, ja que encara no hauran començat les pluges d’estiu.

Tot i això, ja sabeu que el temps és relatiu i canviant actualment. Nosaltres vam visitar Lesotho a l’abril, teòricament un dels millors mesos per a fer-lo i tot i això, la setmana anterior a pujar, havia estat tota la setmana plovent fort tot el dia.

Què fer a la presa de Katse?

-Realitzar una visita a la Katse Dam:

Recomanem al màxim la visita a aquesta presa d’aigua. Ja de per sí, és impressionant visitar-ne una, però és que a més, estàs visitant la segona presa més gran i alta d’Àfrica! Així que sense dilemes, mira la forma d’arribar-hi si tens la possibilitat perquè la visita t’agradarà molt!

La visita comença des del centre de visitants, on pagues l’entrada i t’adjudiquen un guia que et farà tota la visita a la presa i t’explicarà les seves característiques i com funciona. Primer des de l’exterior i després, podràs entrar a dins i visitar les diferents parts interiors. La visita conclou a la part de dalt de la presa, on es veu per una banda l’embassament i per l’altra, el salt d’aigua.

La visita té un preu de 30 rands per persona adulta (1.64€) i 15R per nen (0.82€). Dura aproximadament una hora. Es fan tres visites al dia: una a les 9h, una a les 11h i una a les 14h.

-Aprendre algunes de les curiositats frikis que té la construcció

Com bona obra d’enginyeria, té una gran quantitat de curiositats que són dignes per explicar-les durant més d’una hora. Si aneu a fer la visita, el simpàtic guia, us explicarà les característiques i el funcionament d’aquesta amb més claredat. Aquí teniu però, un apunt de 9 curiositats o fets que ens agradaria ressaltar de la construcció:

1. La paret de la presa fa 185 metres d’alçada, 60 metres d’amplada a la base i 9 metres d’amplada a la part superior. És corba de costat a costat i de dalt a baix, el que la converteix en un dels 30 murs de presa d’arc de formigó de doble corba del món.

2. La construcció de la presa d’aigua va fer-se durant sis anys i es van necessitar 2.32 milions de metres cúbics de formigó per construir-la. Van haver de crear una carretera nova des de Leribe per poder carregar camions plens de ciment per transportar-lo des de Ficksburg (a uns 24km de Leribe) a Katse.

3. Dins del mur de la presa hi ha una sèrie de galeries paral·leles que utilitzen instruments làser de precisió per comprovar el moviment de la paret i el comportament de la presa. Les galeries també actuen com a túnels de drenatge per a les filtracions d’aigua de la muntanya.

4. La presa subministra actualment uns 30 metres cúbics per segon d’aigua a Sud-àfrica. Aquest país paga a Lesotho 35 milions de dòlars a l’any, més una quantitat variable basada en els beneficis calculats de l’ús de l’aigua continu del seu país.

5. Durant l’excavació inicial, es va descobrir que la roca del llit del riu Malibamat’so era sísmicament inestable, per la qual cosa els enginyers van incorporar una unió mòbil a la base de la presa per permetre que es flexionés. Impressionant, oi?

6. Katse Dam també és una de les deu preses d’arc de formigó més grans del món en volum, amb una capacitat de prop de 2.000 milions de metres cúbics i una superfície de 38,5 quilòmetres quadrats.

7. Una de les conseqüències més dolentes del projecte ha estat la relocalització dels habitatges de la població que vivia a la zona. Unes 20.000 persones van perdre les seves cases, les terres de conreu o els pasturatges comunals (tot i que es van oferir habitatges nous de mida similar en altres llocs). Però els efectes encara se senten avui, amb algunes comunitats que abans compartien llaços socials ara tallades les unes de les altres per l’embassament.

8. El projecte de la presa també ha estat font de corrupció generalitzada, on els tribunals del país, han hagut d’encausar grans empreses involucrades a l’escàndol, a més d’un buròcrata de Lesotho que va acceptar els suborns. Fins ara, hi ha hagut una sèrie de condemnes i almenys una empresa inhabilitada pel Banc Mundial per la seva participació en l’escàndol.

9. Katse Dam forma part del projecte d’aigua de Lesotho Highlands, que inclourà 5 preses grans en àrees rurals remotes, com un mitjà per completar el subministrament d’aigua del país i de la veïna Sudàfrica. El principal objectiu serà recollir aigua dels principals rius del país i crear llacs on emmagatzemar-la. L’aigua es traslladarà per túnels des del nord, fins als rius sud-africans que arriben a la presa del riu Vaal. Allà grans poblacions com Johannesburg o Pretòria, densament poblades de població, se’n veurien beneficiades.

Si voleu saber més sobre aquest tema de l’aigua i la problemàtica que comporta pel país, us recomanem que llegiu aquest article de Mundo Negro “ El oro blanco erosiona Lesotho” de Carla Fibla García-Sala.

-Fer un pícnic des d’un dels miradors a l’embassament

Un pla perfecte pel dia de visita a la presa, és buscar un dels miradors a l’embassament o a la presa, i instal·lar-s’hi al migdia, quan fa més bon temps. Emporteu-vos el dinar o cuineu-lo allà si aneu equipats per fer-ho, taula oberta i cadires desplegades, unes bones olivetes i au, a gaudir de la vista!

Les muntanyes verdes i altes al teu voltant, el so de l’aigua de la presa quan cau, els ocells que volen sobre teu i una bona companyia, i ja ho tens tot.

Recorda que si no fas càmping lliure, és preferible conduir de dia. Per tant, ves mirant el rellotge per no marxar molt tard de la presa i estar al lloc on vols dormir abans que es faci fosc.

-Visitar el jardí botànic de Katse:

El jardí botànic que es troba ben a prop de la presa de Katse, és una mostra de totes les plantes que es poden trobar a la zona. Abans de fer-se la presa, es van rescatar tot un seguit de plantes de la zona que s’inundaria i les van replantar al jardí botànic per a mitigar l’impacte de la presa. Sobretot es van recuperar aloes d’espiral.

La col·lecció es centra en les plantes medicinals que tradicionalment utilitza el poble basotho . El jardí botànic també consta d’un gran banc de llavors. Actualment, és el jardí botànic més alt de l’hemisferi sud amb una altitud de 2.229 metres.

Quan vam anar-hi, a l’abril del 2022, encara estava tancat pel Covid, però esperem que pròximament es pugui tornar a visitar. Si aneu a visitar la presa, no dubteu en acostar-vos-hi, que us explicaran tot el projecte.

A on dormir a la presa de Katse?

– Choks Guesthouse: Aquesta petita guesthouse es troba a les afores de Lejone. Situada a mig camí entre Leribe i la Katse Dam, és una bona opció si s’ha fet curt el dia, i es necessita parar abans. Disposa d’habitacions petites però netes, en un lloc tranquil. Habitació doble per a dos persones per 450 malutis.  Si vols contactar amb l’allotjament pots trucar al: +2665179 5134 // +26657886780 o bé, consultar la seva página web aquí.

– Mohale Oa Masite Hotel: Es troba situat ben bé al centre de la ciutat de Thaba-Tseka. Disposa d’habitacions dobles amb esmorzar i wifi gratuït. Si vols contactar amb l’allotjament pots  trucar al +26622900980.

– Sisters of Charity B&B: Aquest modest allotjament a Thaba-Tseka, forma part de l’església de les germanes de la caritat. Disposen d’habitacions senzilles i netes a un preu de 600 malutis per una habitació doble/nit amb esmorzar inclòs. Té aparcament gratuït a davant. Nosaltres vam acampar al seu aparcament negociant amb la persona responsable en aquell moment.  

Categories: LESOTHO
Etiquetes:
LESOTHO: Anècdotes curioses

LESOTHO: Anècdotes curioses

Lesotho també es coneix com "el regne del cel". Sabeu per què? Lesotho és un paradís. És un país muntanyós que està situat a més de 1.000 metres d'alçada. De fet, és el país que té la cota més baixa a més altitud del món. La seva situació entre les muntanyes...

read more
LESOTHO: Informació pràctica i els seus imprescindibles

LESOTHO: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Maseru Superfície: 30.355 km2 Habitants: 2.125.268 habitants (2019) Densitat població: 70,01 habitants per km2.  Idiomes: Les llengües oficials del país són el sesotho i l'anglès. De fet, Lesotho és dels pocs països africans on només predomina...

read more
LESOTHO: Semonkong i les cascades Maletsunyane

LESOTHO: Semonkong i les cascades Maletsunyane

Semonkong, o lloc del fum, és un poble situat al sud-oest del país, a la regió de Maseru. El nom de “lloc del fum” ve degut a les Cascades Maletsunyane, que hi ha a prop seu i que són les cascades d’un sol salt més altes del sud d’Àfrica de 192 metres i que creen una...

read more
LESOTHO: Thaba Bosiu, la muntanya més important del país

LESOTHO: Thaba Bosiu, la muntanya més important del país

Thaba Bosiu és un dels llocs més especials per a visitar durant el teu recorregut a Lesotho. És considerat el bressol de la nació basotho, i allà hi han ocorregut els principals esdeveniments històrics del país i també hi podeu trobar enterrats els principals reis del...

read more
LESOTHO: Sani Pass

LESOTHO: Sani Pass

Una de les maneres més icòniques per a entrar o sortir de Lesotho és passar per Sani Pass. El Sani Pass és un pas de muntanya apte només per vehicles tot terreny que suposa un repte per tot amant de la carretera i els cotxes 4x4 que connecta Sudàfrica amb el Regne de...

read more
LESOTHO: Ts’ehlanyane NP

LESOTHO: Ts’ehlanyane NP

El Parc Nacional Ts’ehlanyane és el parc nacional més gran de Lesotho. De fet, és un dels dos parcs nacionals que trobem al país, juntament amb el Sehlabathebe, més inaccessible, que es troba situat al sud del Sani Pass. El Ts’ehlanyane forma part de l’àrea de...

read more
LESOTHO: Les coves Ha Kome

LESOTHO: Les coves Ha Kome

Les coves Ha Kome són un dels llocs més curiosos que pots visitar de Lesotho i han estat qualificades com a Patrimoni de la Humanitat. Aquestes coves consten de cinc cases rupestres fetes de fang construïdes dins d’una gran caverna. Les coves de Kome també es coneixen...

read more

0 Comments

Submit a Comment