LESOTHO: Informació pràctica i els seus imprescindibles

girona_1990_people

juliol 11, 2022

Capital: Maseru

Superfície: 30.355 km2

Habitants: 2.125.268 habitants (2019)

Densitat població: 70,01 habitants per km2. 

Idiomes: Les llengües oficials del país són el sesotho i l’anglès. De fet, Lesotho és dels pocs països africans on només predomina principalment un grup tribal: el poble basotho (si en voleu conèixer la seva història, cliqueu aquí). Per tant, a diferència de molts altres països on trobem molts idiomes en un sol territori (com el cas de Sud-Àfrica), si viatges a Lesotho només hauràs d’aprendre unes paraules amb sesotho per entendre’t amb la gent local. El nom del país, etimològicament, significa “el país dels qui parlen sesotho”.

Moneda: La moneda oficial del país és el Loti (LSL). Al canvi, 1 euro són 20 LSL. Pots mirar el canvi actual, al següent link. El Loti de Lesotho està molt vinculat al Rand sud-africà, i comparteixen el mateix valor (o quasi, depenent de la volatilitat del mercat). A molts llocs del país pots pagar en rands o lotis, així que el canvi de moneda no serà necessari si portes rands sud-africans.

Clima: Lesotho és un país que es troba a molta altitud. La temporada càlida o estiu a Lesotho va d’octubre a març. El mes més calorós és el gener. Es poden arribar a tempeartures entre 10-18ºC. L’hivern o temporada freda de la zona va de març a octubre, sent el mes de juliol el més fred de l’any. Les temperatures normalment oscil·len entre -3ºC a 10ºC (penseu però que com més altura, més fred farà també). El problema però, és que les èpoques de pluja coincideixen amb la temperatura càlida, així que trobarem més pluja quan fa més bona temperatura. El mes que plou més doncs, és també el gener i els mesos que plou menys és el juny-juliol. Per nosaltres, els mesos més aconsellables serien l’abril i el maig ja que és relativament sec i no fa massa fred o bé, de setembre a octubre, ja que encara no hauran començat les pluges d’estiu.

Conducció carreteres: Les carreteres de Lesotho són espectaculars. Sobretot, la zona del Highlands on trobes ports de muntanya a més de 3.000 metres d’altitud. Per entrar al país, hi ha un dels passos més coneguts i mítics del continent africà com és el Sani Pass (si en voleu saber més, cliqueu aquí) a on conduiràs en terra de ningú durant uns 9 quilòmetres amb un desnivell de més de 1.300 metres acumulats. Una passada de ruta que si fas amb un dia serè tindràs un paisatge molt bonic de tot el Drakensberg i la plana sud-africana. Als Highlands, trobem la carretera principal (l’A1) que està molt ben asfaltada i passa per un paisatge increïble (aquesta és la ruta que vam fer nosaltres i que pots seguir en aquest enllaç). En canvi, el Lowlands destaca per ser on viu la major part de la població i, per tant, trobaràs més trànsit i volum de persones caminant pels vorals de la carretera. De totes maneres, la major part de carreteres estan asfaltades i en bon estat. Només destacaríem 3 carreteres que vam fer i que no estan tan bé que són la que va de Katse Dam a Thaba-Tseka o els últims quilòmetres per arribar a Malealea (són carreteres de terra on hauràs d’anar a poc a poc, però que no requereixen de molta dificultat). Si no fas el Sani Pass, no et caldrà 4×4 per descobrir els diferents indrets del país. Però, si en canvi, ets un aficionat de les rutes tot-terreny, a Lesotho també en trobaràs algunes com són les que van de Malealea a Semonkong per Roma i Makhakhe. En aquest apartat, trobareu més informació sobre tips per a la conducció si visites Lesotho amb cotxe.

Internet / targeta SIM: Malgrat ser un país que està a molta altitud, a Lesotho hi trobem cobertura telefònica. Les principals targetes SIM del país són d’Econet. De fet, era l’única opció que teníem quan vam arribar al Sani Pass. La vam comprar en un petit quiosc d’uralita i ens va costar 10 Rands (pots pagar en Rands o Lotis). Aquesta companyia té diferents packs de dades. Nosaltres vam comprar la de 3.2 Gigues per 80 Rands (uns 4,80€ el canvi).

Visa: Per accedir a Lesotho, amb passaport espanyol, no necessitaràs tramitar cap visa. Només hauràs de tenir en compte que per Sud-Àfrica tens 90 dies en un any natural. Això vol dir que si entres a Lesotho, els dies que passis allà també et contaran com si fos visa de Sud-Àfrica, sempre que sigui el mateix any.

Pressupost: En total, vam estar només 10 dies a Lesotho i vam gastar un total de 631,96 euros per a dues persones. Com a activitats, vam fer un ruta a cavall de 2 dies per la vall de Malumong. A continuació, teniu desglossat totes les despeses de Lesotho:

QUÈ VEURE A LESOTHO?

1.- SEMONKONG I LES CASCADES MALETSUNYANE

Les cascades Maletsunyane són les cascades d’un sol salt més altes del sud d’Àfrica, amb una caiguda de 192 metres. Situades molt a prop del poble de Semonkong, tota aquesta zona del Lowlands destaca per ser una part molt rural del país, on podràs gaudir d’excursions en pony i podràs veure tota l’espectacular panoràmica d’aquesta cascada des de l’altra banda del cingle on cau. També podràs fer una ruta a peu més exigent que et portarà fins els peus del salt d’aigua, encara que per nosaltres és més bonic des de dalt perquè et permet una visió general de la cascada, la plana i l’entorn de Semonkong. Una de les visites obligades si vols descobrir Lesotho!

2. UNA RUTA PELS HIGHLANDS DEL PAÍS

Els Highlands de Lesoto, situats al voltant de 3.000 metres d’alçada, és la part on trobem les principals muntanyes del país. Fer una ruta per aquestes carreteres en alçada és una gran experiència que no et pots perdre, i a on podràs gaudir de paisatges alucinants, carreteres sinuosos que pugen i baixen en bon estat i que estan envoltades de petits salts d’aigua i pastors que guien els seus ramats a cavall, visitar una de les set estacions d’esquí del continent africà, arribar fins a Mokhotlong abans d’afrontar el famós Sani Pass, aprendre sobre el procés d’esquilar ovelles i veure, des de lluny, una de les mines més importants d’Àfrica. Pensa que quan és el seu hivern, tota aquesta part estarà nevada i per tant, segurament necessitaràs cadenes per a circular. Nosaltres hi vam anar just abans que comencés a fer més fred (mes d’abril) i, malgrat estar sota zero a les nits, vam gaudir molt de la conducció per aquesta part de Lesotho.

3. THABA BOSIU, LA MUNTANYA MÉS IMPORTANT DEL PAÍS

Thaba Bosiu és el lloc històric, espiritual i cultural més important del país. En aquesta muntanya, el rei Moshoeshoe I va establir la seva fortalesa l’any 1824 per protegir el seu poble de les diferents guerres, i va fundar el que avui es coneix com a Lesotho. És un dels llocs més especials per a visitar durant el teu recorregut a Lesotho, ja que podràs descobrir curiositats de la població basotho, la història d’un poble que va sobreviure a les muntanyes i que ha aconseguit ser independent. Una muntanya amb màgia pròpia que, segons diu la llegenda, a les nits es feia sempre més alta per evitar que els enemics hi arribessin. Avui, però, de dia i a través d’unes escales, sí que hi arribareu i coneixereu la història d’aquest fantàstic país.

4. TS’EHLANYANE NP

El Ts’ehlanyane NP és un dels dos parcs nacionals que trobem a Lesotho. Situat a la frontera entre el Lowlands i el Highlands, està format per 5.500 hectàrees de boscos i muntanyes situades en un entorn molt espectacular. Des d’allà, tens vàries opcions de senderisme per acostar-te a les muntanyes Maluti. Penseu que les altituds en les que es troba aquest parc oscil·len entre 1.940 i 3.112 metres. Aquest desnivell fa que algunes de les excursions siguin exigents, però que el paisatge, amb muntanyes escarpades i una vall que segueix el riu Hlotse, sigui molt bonic. Una bona parada durant el teu recorregut per Lesotho.

5. EL SANI PASS

El Sani Pass és un pas de muntanya apte només per vehicles tot terreny que suposa un repte per tot amant de la carretera i els cotxes 4×4 que connecta Sudàfrica amb el Regne de Lesotho. La carretera puja 1.332 metres en només 9 quilòmetres amb desnivells d’1:3 i en bastant revolts molt ajustats de 180 graus. La carretera és de terra perquè la van construir fa pocs anys per tal de facilitar el comerç entre aquests dos països. A mesura que vas deixant Sud-Àfrica, vas guanyant alçada per arribar al país conegut com “El Regne dels cels”. Si fa un dia assolellat, l’entorn és brutal; amb vistes a centenars de quilòmetres de tota la vall sud-africana i un paisatge bucòlic que és el preludi del que t’espera a dalt de les muntanyes de Lesotho. Si us agrada conduir, aquesta activitat us encantarà. Després, podreu brindar amb una cervesa a un pub considerat el més alt d’Àfrica!

6. MALEALEA, LA VALL DE MAKHOMALONG I LES PORTES DEL PARADÍS

A l’oest del país, hi ha un petit paradís envoltat de muntanyes: la vall de Makhomalong. Aquesta vall verda envoltada de les muntanyes Maloti es troba ben resguardada de la veïna i agitada Maseru, la capital. En aquesta vall, trobem una petita població anomenada Malealea on hi trobem un projecte turístic comunitari molt interessant. En aquesta zona, a més a més, enclavades al congost de Pitseng, podràs veure i meravellar-te amb les pintures rupestres de Tohlong, un conjunt de pintures San; i també podràs caminar per la vall tot resseguint el riu Makhaleng fins arribar a la cascada de Botsoela amb unes grans vistes. I, si encara no en tens prou, aquesta zona també és coneguda per les seves excursions amb pony, a on recorreràs part de la vall amb aquest animal descobrint petits pobles rurals i un ambient molt senzill i hospitalara. Un lloc on desconnectar. Un paradís espectacular que no et decepcionarà!

7. LA PRESA KATSE

La presa Katse és un espectacle d’enginyeria, un intent humà de controlar l’aigua, que en aquesta zona, n’hi ha a cabassos. Aquesta presa d’aigua, és la segona presa en forma d’arc més gran d’Àfrica, i una de les més altes. Situada entremig de les muntanyes Maloti que fan fins a uns 3.000m d’altitud, aquesta presa de 185m d’alçada es troba enclavada entre les muntanyes retenint el riu Malibamat’so.  Aquesta presa proporciona aigua al país de Lesotho, però també a la poblada Sud-àfrica, sobretot a la província de Gauteng (Johannesburg i Pretòria), a través d’un tractat econòmic que van firmar els dos països. De fet, a Lesotho hi ha un projecte de construcció de preses per tal d’aprofitar la quantitat d’aigua que cau en aquest país. Si vas a Katse, podràs veure la presa per dins i conèixer més detalls de la importància que té l’aigua a Lesotho.

8. UNA RUTA EN CAVALL PER LA REGIÓ DE MOKHOTLONG AMB LA FAMILIA NTLHOKI

El cavall és un dels animals més populars de Lesotho. Molts pastors l’utilitzen per pasturar el ramat, i molts per moure’s pel país. Viatjar per aquest país et transporta, en certs moments, en un western africà. Nosaltres vam voler formar part d’aquesta pel·lícula fent una ruta amb cavall de dos dies sencers per la regió de Mokhotlong, situada a prop del Sani Pass i al bell mig dels Highlands de Lesotho. I podem dir que aquesta és una de les millors pel·lícules que hem fet durant el nostre viatge a Lesotho. A partir d’una família local de Malumong com a directors, vam poder descobrir l’escenografia dels Highlands, amb pobles rurals enfilats a dalt de turons a la recerca de la llum del sol; els inicis del riu Orange, un dels rius més importants del sud d’Àfrica; i la gent local que amb les seves mantes tradicionals i el seu tarannà van ambientar a la perfecció aquest gran guió. Si aneu a Lesotho, no us podeu perdre aquesta experiència!

9. LES COVES HA KOME

Les coves Ha Kome són un dels llocs més curiosos que pots visitar de Lesotho. Qualificades com a Patrimoni de la Humanitat, la seva presència són tot un misteri que encara no s’ha descobert. Amagades sota unes roques, hi ha construïdes cinc coves rupestres que funcionen com a cases, i que serviren com a amagatall per la gent que es volia refugiar dels enemics. Unes construccions molt curioses que es troben a prop de la capital i de Thaba Bosiu, i que avui en dia encara respiren vida gràcies a algunes famílies que no volen marxar d’aquest lloc tan màgic per la seva misticitat, la seva història i el seu significat.

Categories: LESOTHO
Etiquetes:
LESOTHO: Anècdotes curioses

LESOTHO: Anècdotes curioses

Lesotho també es coneix com "el regne del cel". Sabeu per què? Lesotho és un paradís. És un país muntanyós que està situat a més de 1.000 metres d'alçada. De fet, és el país que té la cota més baixa a més altitud del món. La seva situació entre les muntanyes...

read more
LESOTHO: Semonkong i les cascades Maletsunyane

LESOTHO: Semonkong i les cascades Maletsunyane

Semonkong, o lloc del fum, és un poble situat al sud-oest del país, a la regió de Maseru. El nom de “lloc del fum” ve degut a les Cascades Maletsunyane, que hi ha a prop seu i que són les cascades d’un sol salt més altes del sud d’Àfrica de 192 metres i que creen una...

read more
LESOTHO: Thaba Bosiu, la muntanya més important del país

LESOTHO: Thaba Bosiu, la muntanya més important del país

Thaba Bosiu és un dels llocs més especials per a visitar durant el teu recorregut a Lesotho. És considerat el bressol de la nació basotho, i allà hi han ocorregut els principals esdeveniments històrics del país i també hi podeu trobar enterrats els principals reis del...

read more
LESOTHO: Sani Pass

LESOTHO: Sani Pass

Una de les maneres més icòniques per a entrar o sortir de Lesotho és passar per Sani Pass. El Sani Pass és un pas de muntanya apte només per vehicles tot terreny que suposa un repte per tot amant de la carretera i els cotxes 4x4 que connecta Sudàfrica amb el Regne de...

read more
LESOTHO: La presa Katse

LESOTHO: La presa Katse

La presa Katse és un espectacle d’enginyeria, un intent humà de controlar l’aigua, que en aquesta zona, n’hi ha a cabassos. Visitant aquest espectacle arquitectònic es pot entendre sense masses coneixements, lo colossal que arriba a ser aquesta obra i els avantatges i...

read more
LESOTHO: Ts’ehlanyane NP

LESOTHO: Ts’ehlanyane NP

El Parc Nacional Ts’ehlanyane és el parc nacional més gran de Lesotho. De fet, és un dels dos parcs nacionals que trobem al país, juntament amb el Sehlabathebe, més inaccessible, que es troba situat al sud del Sani Pass. El Ts’ehlanyane forma part de l’àrea de...

read more
LESOTHO: Les coves Ha Kome

LESOTHO: Les coves Ha Kome

Les coves Ha Kome són un dels llocs més curiosos que pots visitar de Lesotho i han estat qualificades com a Patrimoni de la Humanitat. Aquestes coves consten de cinc cases rupestres fetes de fang construïdes dins d’una gran caverna. Les coves de Kome també es coneixen...

read more

0 Comments

Submit a Comment