LESOTHO: Anècdotes curioses

girona_1990_people

juliol 13, 2022

Lesotho també es coneix com “el regne del cel”. Sabeu per què?

Lesotho és un paradís. És un país muntanyós que està situat a més de 1.000 metres d’alçada. De fet, és el país que té la cota més baixa a més altitud del món. La seva situació entre les muntanyes escarpades del Drakensberg, a l’interior de Sud-Àfrica, fa que sigui un destí ideal per aquells amants de la naturalesa i el senderisme.

El país es divideix en dues parts: Highlands (si vols llegir la nostra ruta per aquesta zona, pots clicar aquí) i el Lowlands. A Lesotho, podràs trobar una de les set estacions d’esquí oficials que existeixen a Àfrica. A Lesotho també podràs gaudir d’una cervesa al pub més alt del continent africà, situat al Sani Pass (si vols veure la nostra experiència creuant aquest pas de muntanya, pots clicar aquí). A Lesotho, també gaudiràs de dos parcs nacionals on els seus punts més alts es troben a més de 3.000 metres d’altitud (si voleu saber-ne més sobre el Ts’helanyane NP, cliqueu aquí). I, finalment, Lesotho, també és un dels països més freds que pots trobar al continent africà, amb una temperatura mitja anual d’entre 7 i 10 ºC.

Per aquest motiu, Lesotho també rep el sobrenom del “regne del cel” per la seva altitud i la seva localització per sobre dels 1.000 metres d’alçada, un dels països més propers al cel que existeixen.

Lesotho, un país rodejat de Sud-Àfrica, on la seva moneda té el mateix valor que el rand sud-africà

Lesotho és un dels pocs països que existeixen al món que estan rodejats per un altre país. Aquest país està rodejat per Sud-Àfrica, un dels països més grans del continent. La seva resistència dalt de les muntanyes i la seva història han provocat que no s’annexionés a les institucions sud-africanes i, fins al dia d’avui, mantingués la seva independència.

Si vols entrar o sortir de Lesotho per terra, el teu següent destí segur que serà Sud-Àfrica. De fet, a Sud-Àfrica, també trobem un altre país que està rodejat pel seu territori. És el cas d’Eswatini (si voleu descobrir aquest petit país, cliqueu aquí). Al món, trobem molts pocs països amb aquestes característiques. Alguns d’aquests serien el Vaticà o San Marino, per exemple.

El fet que Lesotho estigui envoltat pel país sud-africà ha tingut els seus efectes en els aspectes comercials i econòmics. Un d’ells, és la moneda. El Loti és la moneda oficial de Lesotho, i aquest té el mateix valor que el rand sud-africà. Per aquest motiu, quan viatges per Lesotho podràs pagar tranquil·lament amb rands i segurament el canvi te’l tornaran amb lotis, una nova moneda per a guardar a la teva col·lecció.

L’aigua, els diamants i la llana, tres dels recursos més importants de Lesotho

Lesotho és un país amb molts recursos que, malauradament, se’n van fora del país i no tenen un retorn esperat per la població local. Un d’ells són els diamants. A la zona del Highlands (si voleu llegir la nostra ruta, cliqueu aquí); trobem la mina amb el percentatge més alt de diamants més grans del món. Aquesta rep el nom de Letseng, i produeix diamants que tenen fama de vendre el preu per quirat més alt que qualsevol altre mina del món. Aquesta mina està gestionada per una emrpesa sud-africana i només el 30% dels beneficis van a parar directament al govern de Lesotho.

Un dels altres recursos més importants d’aquest país de muntanya és l’aigua. Lesotho és un país on trobem molta aigua i que té un acord amb Sud-Àfrica per proporcionar-li una part. Aquest projecte (anomenat Lesotho Highlands Water Project) contempla la gestió i creació de cinc preses grans en àrees rurals remotes del país, com un mitjà per completar el subministrament d’aigua de Lesotho i de la veïna Sudàfrica. Una d’elles és la presa de Katse (si voleu llegir la nostra experiència, cliqueu aquí). El principal objectiu d’aquest tractat és recollir aigua dels principals rius del país i crear llacs on emmagatzemar-la; per llavors ser traslladada per túnels des del nord, fins als rius sud-africans que arriben a la presa del riu Vaal. Allà, grans poblacions com Johannesburg o Pretòria, densament poblades de població, se’n veurien beneficiades. La presa subministra actualment uns 30 metres cúbics per segon d’aigua a Sud-àfrica. Aquest país paga a Lesotho 35 milions de dòlars a l’any, més una quantitat variable basada en els beneficis calculats de l’ús de l’aigua continu del seu país.

I, finalment, la llana que s’obté de la gran quantitat d’ovelles que trobem al país. La llana de Lesotho és un dels recursos més importants del país. Allà, hi fa molta fred, i veureu que la gent local moltes vegades porta una manta a sobre feta amb llana del seu país. Avui en dia, aquesta llana s’exporta a Sud-Àfrica i també a Xina. La llana de Lesotho es considera una llana de molt bona qualitat, i és molt probable que als nostres polars, si posa l’etiqueta de Made in China, la llana provingui d’aquest petit país africà. Nosaltres vam tenir la sort de veure el procés d’esquilar ovelles per obtenir-ne la llana que es realitza entre els mesos d’abril i maig, just abans de començar l’hivern (si vols saber-ne més sobre aquest procés, clica aquí).

La manta i el mokorotle, indumentària típica de Lesotho

Com hem comentat abans, a Lesotho trobaràs molta gent local caminant amb la seva manta, coneguda com a manta Kobo. La manta Kobo és la indumentària tradicional més habitual del país, no només perquè abriga la gent del fred que fa, sinó també com a símbol identitari amb les seves formes i els seus dissenys. Els seus dibuixos fan referència a reis del passat, i hi ha mantes que només es posen en ocasions especials, com en dies de casament o dies festius. Tots els habitants de Lesotho tenen una manta Kobo, una peça de roba molt arrelada al país.

L’altra indumentària típica de Lesotho la trobem representada al costat d’una de les muntanyes més importants del país, Thaba Bosiu també coneguda com a muntanya de nit (si voleu llegir la nostra experiència allà, podeu clicar aquí). La silueta de la muntanya Qiloane va inspirar la forma del barret típic del país: el mokorotle. Es tracta d’un con trenat amb palla o un tipus d’herba local i rematat a la punta amb un disseny intricat.

El mokorotle ha esdevingut tot un símbol nacional. Està representat a la bandera de Lesoto i forma part també de la decoració de moltes llars, per indicar que s’hi respecten els costums i tradicions. A més, serveix com a instrument de protecció davant d’influències malignes. Aquesta, juntament amb la manta Kobo, seran algunes de les indumentàries que veureu durant el vostre viatge a Lesotho.

El poni és el mitjà de transport habitual pels habitants de Lesotho

Un dels fets que crida més l’atenció quan arribes a Lesotho pel Sani Pass és veure els ponis i els cavalls a la carretera com a mitjà de transport. Alguns pastors els fan servir per tal de transportar el ramat, altres com a mitjà de càrrega i altres per moure’s d’un poble a un altre. A Lesotho, el poni i el cavall són un dels mitjans de transport més habituals per la població local, i això et fa transportar a centenars d’anys enrere, com aquelles pel·lícules del Western i com deuria ser a casa nostra alguns segles abans.

Per això, una de les activitats que més recomanem fer a Lesotho és fer un recorregut amb poni i cavall per les zones rurals del país. D’aquesta manera, veuràs com viatgen ells i passaràs per entorns d’una bellesa espectacular. A nivell turístic, hi ha dos destins que són molt populars per a fer aquestes excursions, com són Malealea (pots llegir la nostra experiència aquí) i Semonkong (pots veure el que vam fer en aquest article). Però, nosaltres, aquesta experiència d’anar amb cavall la vam viure en una altra zona més rural: a Malumong. Allà, amb la família Ntlhoki, vam viure una de les millors experiències del viatge: una ruta de dos dies en cavall per les terres altes del país. Si vols llegir com ho vam viure, pots clicar aquí.

Lesotho, un dels pocs països africans on hi predomina principalment un grup ètnic: els Basotho

Lesotho significa, etimològicament, “el país dels qui parlen sesotho”. I, el sesotho és la llengua que parlen la població basotho. Aquest país és un dels pocs països africans on hi predomina un majoritari grup ètnic: els Basotho. Aquest és un fet si més no curiós en un continent on les fronteres van ser traçades de forma artificial i a on trobem diferents grups tribals que conviuen en un mateix país.

La cultura basotho no s’explicaria sense la figura del rei Moeshoeshoe I. Aquest rei, que va viure durant el segle XIX, va aconseguir unir els petits clans que vivien a les muntanyes. Es va casar amb 140 dones de diferents clans per poder formar part de cada un d’aquests i formar un sol poble. Thaba Bosiu va ser un dels refugis a on es va reunir la major part de la població i és considerat el lloc a on es va fundar el regne de Lesotho, que abans es coneixia com a Basutolandia (la terra dels basothos). Si voleu saber-ne més sobre la història d’aquest país, cliqueu aquí. Durant el teu viatge a Lesotho, a més a més, trobaràs diferents coves com les Ha Kome (si vols llegir la nostra experiència, clica aquí) on també s’hi va resguardar el rei amb altres clans que han conviscut a Lesotho i que actualment coneixem com a poble basotho.

El fet de trobar només un grup ètnic predominant en un país fa que les diferències entre les poblacions de diferents zones del país sigui mínima. Per tant, és una bona oportunitat per a parlar sesotho i així comunicar-te amb la gent basotho, que es caracteritza per ser molt senzilla i hospitalària, d’aquest país.

Categories: LESOTHO
Etiquetes:
LESOTHO: Informació pràctica i els seus imprescindibles

LESOTHO: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Maseru Superfície: 30.355 km2 Habitants: 2.125.268 habitants (2019) Densitat població: 70,01 habitants per km2.  Idiomes: Les llengües oficials del país són el sesotho i l'anglès. De fet, Lesotho és dels pocs països africans on només predomina...

read more
LESOTHO: Semonkong i les cascades Maletsunyane

LESOTHO: Semonkong i les cascades Maletsunyane

Semonkong, o lloc del fum, és un poble situat al sud-oest del país, a la regió de Maseru. El nom de “lloc del fum” ve degut a les Cascades Maletsunyane, que hi ha a prop seu i que són les cascades d’un sol salt més altes del sud d’Àfrica de 192 metres i que creen una...

read more
LESOTHO: Thaba Bosiu, la muntanya més important del país

LESOTHO: Thaba Bosiu, la muntanya més important del país

Thaba Bosiu és un dels llocs més especials per a visitar durant el teu recorregut a Lesotho. És considerat el bressol de la nació basotho, i allà hi han ocorregut els principals esdeveniments històrics del país i també hi podeu trobar enterrats els principals reis del...

read more
LESOTHO: Sani Pass

LESOTHO: Sani Pass

Una de les maneres més icòniques per a entrar o sortir de Lesotho és passar per Sani Pass. El Sani Pass és un pas de muntanya apte només per vehicles tot terreny que suposa un repte per tot amant de la carretera i els cotxes 4x4 que connecta Sudàfrica amb el Regne de...

read more
LESOTHO: La presa Katse

LESOTHO: La presa Katse

La presa Katse és un espectacle d’enginyeria, un intent humà de controlar l’aigua, que en aquesta zona, n’hi ha a cabassos. Visitant aquest espectacle arquitectònic es pot entendre sense masses coneixements, lo colossal que arriba a ser aquesta obra i els avantatges i...

read more
LESOTHO: Ts’ehlanyane NP

LESOTHO: Ts’ehlanyane NP

El Parc Nacional Ts’ehlanyane és el parc nacional més gran de Lesotho. De fet, és un dels dos parcs nacionals que trobem al país, juntament amb el Sehlabathebe, més inaccessible, que es troba situat al sud del Sani Pass. El Ts’ehlanyane forma part de l’àrea de...

read more
LESOTHO: Les coves Ha Kome

LESOTHO: Les coves Ha Kome

Les coves Ha Kome són un dels llocs més curiosos que pots visitar de Lesotho i han estat qualificades com a Patrimoni de la Humanitat. Aquestes coves consten de cinc cases rupestres fetes de fang construïdes dins d’una gran caverna. Les coves de Kome també es coneixen...

read more

0 Comments

Submit a Comment