Thaba Bosiu és un dels llocs més especials per a visitar durant el teu recorregut a Lesotho. És considerat el bressol de la nació basotho, i allà hi han ocorregut els principals esdeveniments històrics del país i també hi podeu trobar enterrats els principals reis del país.
Als peus de la muntanya, trobareu la recreació d’un poble basotho tradicional, amb les seves cases circulars fetes de fang i un museu que explica més detalladament les característiques d’aquest poble que viu a les muntanyes del sud d’Àfrica. A més a més, hi ha un amfiteatre on moltes vegades s’hi realitzen actuacions de cant i ball típics de la cultura basotho.
Thaba Bosiu és el lloc històric, espiritual i cultural més important del país. En aquesta muntanya, el rei Moshoeshoe I va establir la seva fortalesa l’any 1824 per protegir el seu poble de les diferents guerres, i va fundar el que avui es coneix com a Lesotho.
La seva visita és obligada si estàs pel país i vols conèixer la història d’un dels grups (el poble basotho) que ha aconseguit mantenir-se més unit al seu país i a la seva cultura, a diferència de molts altres països africans on hi trobem diferents expressions culturals i a on hi conviuen diferents clans tribals.
Com arribar-hi?
Thaba Bosiu es troba a 1.804 metres d’altitud sobre el nivell del mar, i en un dia es pot combinar molt bé la seva visita amb les coves Ha Kome (per veure la nostra experiència, pots clicar aquí). Es troba situada a uns 25 quilòmetres de Maseru, la capital del país.
Si vens de Malealea, Maseru o Semonkong, hi pots arribar agafant el trencant que surt de Makhalanyane per l’A3 (la carretera que va de Maseru a Roma i Semonkong), i que es troba just 6 quilòmetres abans (o després, depèn del sentit en el que circulis) d’arribar al creuament amb l’A2. Des d’allà, hauràs de conduir 9 quilòmetres per una carretera ampla i en bon estat fins arribar al recinte de Thaba Bosiu on podràs aparcar el teu cotxe.
Si vens del nord, és a dir de la zona de Leribe (també conegut com Hlotse) o Butha-Buthe, hauràs d’anar per la carretera principal A1 direcció Maseru fins a la població de Teyateyaneng. Allà, just passat la població hauràs de trencar cap a l’esquerra per una carretera secundària, que també està asfaltada, i que passa per alguna petita població com Mahatlanes. Al cap de 18 quilòmetres aproximadament, si vas a les coves Ha Kome, t’hauries de desviar a l’esquerra, però nosaltres seguirem per la pròpia carretera uns 26 quilòmetres més fins arribar a Thaba Bosiu. Aquesta carretera secundària es troba en bon estat i passa per diferents poblacions rurals, abans d’arribar a la muntanya més mística i històrica del país.
Permisos i preus
El recinte obre cada dia de 6h a 22h, i és molt aconsellable fer la visita amb guia ja que d’aquesta manera coneixeràs tots els detalls de la cultura basotho i la seva història, que és una de les més interessants que hem sentit durant el nostre viatge a Àfrica, juntament amb la visita a Great Zimbabwe (podeu llegir la nostra experiència aquí). L’entrada a Thaba Bosiu val 80 malutis per persona, i aquí hauràs de sumar una propina si la vols deixar al guia que t’acompanyi.
La història de Thaba Bosiu
A les següents línies, intentarem resumir els diferents esdeveniments que van tenir lloc en aquesta muntanya tan especial del país. De totes maneres, la millor manera per a conèixer aquest lloc és anant-hi i trepitjar la muntanya a on es va refugiar la població de Lesotho, i a on podràs veure també els diferents reis del país enterrats.
El nom de Thaba Bosiu significa etimològicament “muntanya a la nit”. El nom prové d’una llegenda que narra la història sobre uns doctors tradicionals que van decidir cremar una corda feta d’herba i que rodejava la muntanya, i amb el que van aconseguir que la muntanya, durant la nit, cada cop sigués més alta fent que sigués impossible arribar-hi pels seus enemics. També, es diu que Thaba Bosiu s’anomena així perquè el rei i els seus seguidors hi van arribar de nit. A nosaltres ens agrada més la història mística que diu que la muntanya, durant la nit, es fa més i més alta.
El rei Moshoeshoe I era de Leribe. Era un guerrer pacífic, fill del cap dels clan dels kuena, que formava part d’un dels 16 clans diferents que vivien a les terres de l’actual Lesotho. Ell intentava predicar la pau entre els diferents clans que lluitaven per la falta de recursos, però al veure que no aconseguia els seus objectius, va decidir unir els diferents clans a través de la següent estratègia: casar-se moltes vegades amb persones de diferents clans per tal de formar-ne part. Es va casar amb 140 dones i va tenir una gran multitud de fills; i va aconseguir unificar tots els grups que vivien a Lesotho.
Cap a la dècada dels 20 del segle XIX, els zulús que provenien de Sud-Àfrica havien iniciat una gran expansió territorial (conegut com Mfecane, que significa aixafament en zulú) conquerint diferents territoris de la regió, entre ells, el de Lesotho. En aquella zona d’Àfrica, a part dels zulus i altres clans més petits, també hi havia diferents exèrcits europeus com els bòers o els britànics que volien conquerir nous territoris. Tot plegat va provocar molta inestabilitat en la regió que actualment forma part de Lesotho.
El rei Moshoeshoe I, que va ser proclamat monarca l’any 1822, va caminar durant 9 dies amb diferents guerrers dels clans que vivien a Lesotho i es va refugiar a la muntanya de Thaba Bosiu dels atacs dels enemics, on hi va arribar l’any 1824.
Des d’allà, el rei i els seus guerrers van poder protegir-se de tots els atacs, no només pel fet de ser una fortalesa natural al ser una muntanya situada enmig d’una plana; sinó també perquè tenia tot lo necessari per sobreviure: aigua, provisions i ramat. Des d’allà, el rei Moshoeshoe I va poder repel·lir tots els atacs dels enemics. Finalment, però, l’any 1868 va demanar protecció a l’imperi britànic perquè els ajudessin contra els bòers sud-africans. El rei Moshoeshoe I va morir dos anys després, l’any 1870.
El rei Moshoeshoe I va coincidir durant el seu regnat amb el rei Shaka dels zulús. A la regió sud d’Àfrica convivien dos regnes que lluitaven contra els diferents clans i les potències europees. De totes maneres, les formes eren molt diferents: Shaka destacava per a ser un guerrer ferotge i violent; mentre que Moshoeshoe destacava per la seva estratègia i la seva diplomàcia. Diuen que aquests dos regnes no es van acabar d’enfrontar-se directament ni violentament perquè Moshoeshoe donava regals com vaques o menjar a Shaka (sabent que era molt més violent i poderós a nivell de força que ell); i ell l’ajudava a foragitar aquells guerrers locals que es volien afrontar amb el rei basotho.
Més endavant, un dels fills i successor del primer rei de Lesotho, Letsie I, es va enfrontar als britànics. Era cap a l’any 1880 i el poble basotho va aconseguir que el seu territori no quedés annexionat a la Unió Sud-africana, i per això, es va mantenir independent fins a l’actualitat.
Una de les tradicions que hi havia quan alguns dels enemics pujava “en so de pau” a la muntanya de Thaba Bosiu per parlar amb el rei Moshoeshoe I, era deixar les seves armes a baix. Per això, avui en dia hi ha una tradició on els visitants agafen una pedra i la deixen a terra simbolitzant que arriben amb propòsits pacífics. Quan deixis la pedra, hauràs de dir: “Lihomo murramuhashal” (que significa pau al fill del rei).
A més a més, en aquella muntanya podem veure representat un dels elements decoratius més importants del país: el mokorotle. El mokorotle és el barret típic que porta la població basotho. Es tracta d’un barret en forma de con, trenat amb palla i herba local que és un símbol d’identitat del país. Aquest element surt a la bandera del país i es diu que la seva forma va sorgir a partir de la silueta de la muntanya Qiloane, que es pot veure des de Thaba Bosiu.
Thaba Bosiu és un dels llocs més importants de Lesotho, no només per la seva història, sinó pel que significa per la seva gent. Gràcies a aquesta muntanya, va néixer el poble basotho que avui conviu a les terres d’aquesta regió muntanyosa del sud d’Àfrica. Allà, podràs aprendre moltes coses de la seva cultura i gaudir d’una de les experiències més interessants del país. Una visita que no es podeu perdre si voleu conèixer Lesotho!
0 Comments