LESOTHO: Dels Highlands als Lowlands de Lesotho: una ruta pel nord del país

girona_1990_people

juliol 7, 2022

Una de les rutes més boniques del país a nivell de paisatge, és la ruta del Nord que segueix la carretera A1 del país. Aquesta ruta passa per alguns dels punts més alts del país, el que es coneix com els Highlands, i posteriorment va baixant a les terres baixes conegudes com a Lowlands. Aquest recorregut és una de les rutes més boniques per a fer amb el cotxe d’est a oest del país o viceversa.

Però per què diem que el país està dividit en Highlands i Lowlands? Lesotho consta bàsicament de dues parts a nivell de relleu: els Highlands (terres altes) i els Lowlands (terres baixes). Els Highlands es troben al sud-est del país, abastant quasi tota la part oriental de Lesotho, entre les famoses muntanyes de Drakensberg i Maloti. Aquestes terres altes formades antigament per una capa de lava han estat erosionades durant milers d’anys pel riu Senqu (o riu Orange per als sud-africans) i els seus afluents, que drenen aquestes terres altes cap al sud-oest a través de diferents valls profundes i verdes. Aquestes terres tenen un relleu accidentat, amb pujades i baixades de grans pendents però també tenen una bellesa indescriptible que volem que descobriu.

Les terres altes de Lesotho són la conca de la majoria dels grans rius que subministren aigua i electricitat a Sudàfrica. Aquest fet, provoca una situació curiosa de dependència del gegant sud-africà amb aquest petit país que habita al cor de les seves terres  i la creació d’un gran projecte hidroelèctric (que sobretot beneficia Sud-Àfrica) amb la creació de moltes preses d’aigua i centrals hidroelèctriques a Lesotho. Si voleu saber més sobre aquest tema podeu consultar aquí l’article sobre la nostre visita a la Katse Dam, la segona presa d’arc de formigó més gran d’Àfrica que forma part del projecte d’aigua de les terres altes de Lesotho, que inclourà en un futur 5 grans preses a regions rurals remotes del país.

En canvi, les terres baixes o Lowlands, són aquelles terres que es situen per sota dels 2.000m, entre els 1.500 i 1.800m, i és allà on es concentra majoritàriament la majoria de la població basotho i les terres cultivables del país (només un 11% ho són).

Foto extreta de https://www.researchgate.net/figure/Map-of-Lesotho-showing-ecozones-and-administrative-districts-Study-plots-in-lowlands-are_fig1_329878963 

La ruta que us proposem s’inicia a Mokhotlong, on vam poder viure una de les millors experiències que vam fer a Lesotho, el pony trekking amb la família Ntlhoki i on vam poder conèixer poblets i paisatges més remots dels Highlands durant dos dies convivint amb gent local (si voleu saber més sobre aquesta vivència cliqueu aquí). Posteriorment, passa per la mina de diamants Letseng coneguda per haver-s’hi trobat el percentatge més alt de diamants més grans del món i també recorre passos de muntanya altíssims al costat de les muntanyes d’Africaski, l’estació d’esquí de Lesotho i una de les poques que existeixen al continent africà. Més endavant, la ruta continua per les coves Liphofung, on s’hi poden veure pintures rupestres San i pel parc natural Ts’ehlanyane on s’hi poden fer rutes de senderisme molt boniques. Finalment el recorregut acaba a la ciutat de Leribe (o també coneguda com Hlotse).

Aquesta ruta pot ser de est a oest com descrivim nosaltres, ja que vam entrar al país a través del Sani Pass (si voleu saber més informació sobre aquest pas de muntanya, clica aquí) o bé, al revés començant per la ciutat de Leribe.

Com arribar-hi?

Una de les millors maneres per arribar a les terres altes de Lesotho, conegudes com a Highlands, és a través del pas de muntanya del Sani Pass que separa Sud-Àfrica de Lesotho. Aquest pas puja 1.332 metres en només 9 quilòmetres, i et permetrà arribar a la frontera amb Lesotho, a 2.874 metres d’altitud. Des d’allà, hauràs de conduir uns 45 quilòmetres fins arribar a l’A1, a la zona de Mokhotlong, des d’on podràs fer aquest recorregut que et proposem d’est a oest. La carretera que surt de la frontera fins a l’A1 està en molt bon estat i ja transcorre per les altes muntanyes d’aquest país, conegut també com el regne del cel.

En canvi, si vens del Lowlands, és a dir de la zona de Leribe, hauràs de passar per la ciutat de Butha-Buthe (et recomanem que posis benzina aquí ja que després, durant el teu recorregut pel Highlands no en trobaràs cap més fins arribar a Mokhotlong), i des d’allà fer la ruta a l’inversa, seguint sempre per la carretera principal A1, una carretera panoràmica en molt bon estat que et portarà cap als punts més alts del país.

Els principals punts d’interés que hem marcat en aquest recorregut es troben al voltant de la carretera principal A1. És el cas de la mina de diamants Letseng, l’estació d’esquí Africaski o els diferents passos de muntanya. Les coves Liphofung ja es troben quasi al Lowlands de Lesotho. Si vens del Highlands, trobaràs un trencant a la teva dreta senyalitzat que et dirigirà a l’entrada del recinte. Si, en canvi, vens de Butha-Buthe, la principal ciutat d’aquesta zona, el trencant el trobaràs a uns 30 quilòmetres de la ciutat i a mà esquerra. Pel que fa al Ts’helanyane NP, en el següent article trobareu la manera d’arribar-hi.

Quan anar-hi?

La temporada càlida o estiu a Lesotho va d’octubre a març. El mes més calorós és el gener. Es poden arribar a tempeartures entre 10-18ºC. L’hivern o temporada freda de la zona va de març a octubre, sent el mes de juliol el més fred de l’any. Les temperatures normalment oscil·len entre -3ºC a 10ºC (penseu però que com més altura, més fred farà també).

El problema però, és que les èpoques de pluja coincideixen amb la temperatura càlida, així que trobarem més pluja quan fa més bona temperatura. El mes que plou més doncs, és també el gener i els mesos que plou menys és el juny-juliol.

Per nosaltres, els mesos més aconsellables serien l’abril i el maig ja que és relativament sec i no fa massa fred o bé, de setembre a octubre, ja que encara no hauran començat les pluges d’estiu.

Tot i això, ja sabeu que el temps és relatiu i canviant actualment. Nosaltres vam visitar Lesotho a l’abril, teòricament un dels millors mesos per a fer-lo i tot i això, la setmana anterior a pujar, havia estat tota la setmana plovent fort tot el dia.

Què fer a la ruta pel nord de Lesotho?

– Veure de lluny la mina de diamants de Letseng

Situada a les muntanyes Maloti, aquesta mina és la més alta del món ja que es troba a 3.200 m sobre el nivell del mar a la zona de Lets’eng la Terae. La mina Letseng produeix diamants que tenen fama de vendre el preu per quirat més alt que qualsevol altre mina. La mitjana mundial del preu per quirat és d’aproximadament 81$, mentre que la seva mitjana va ser de més de 1.894$ per quirat durant els primers sis mesos de 2007.

Una de les curiositats d’aquesta mina, ha estat que el 2018 s’hi va trobar el cinquè diamant més gran del món, de 910 quirats amb un valor d’uns 40 milions de dòlars, que té unes qualitats impressionants per la seva puresa.  Fa uns mesos també vam escriure, sobre la mina Karowe a Botswana, on s’hi ha trobat el segon diamant més gran del món. Si voleu saber més sobre aquesta , podeu clicar aquí.

L’empresa sud-africana que gestiona la mina s’anomena Gem Diamonds. Sí, com llegiu bé, no és una empresa del país. Només el 30% dels beneficis d’aquesta mina van a parar directament al govern de Lesotho, l’altre 70% va íntegrament com a benefici d’aquesta empresa. Com veureu, els diamants i l’aigua són els principals recursos naturals del país, però els beneficis per a ells són pocs si comparem amb el valor que generen.

Si voleu visitar la mina Letseng, caldrà que prèviament aneu a Maseru a demanar un permís especial a la seu de Gem Diamonds. Nosaltres vam intentar entrar-hi sense el permís, i evidentment, va ser impossible.

– Conduir la ruta coneguda com “El sostre d’Àfrica” i els seus passos de muntanya

La ruta que va de Mokhotlong a Leribe és una carretera on hi ha molts dels passos de muntanya amb més altitud del país. No us podeu imaginar quines vistes té! Si teniu sort i us fa un bon dia per a veure les vistes, podreu divisar a l’horitzó una de les millors vistes que heu tingut mai! La carretera passa per un paisatge espectacular, amb vistes impressionants entre muntanyes i un aire fred que et cala fins els ossos. Per a fer aquesta carretera cal assegurar-se anar-hi amb bon temps, conduir sempre de dia i vigilar en les zones obagues de la carretera, ja que moltes vegades encara s’hi pot trobar gel o neu.

Durant la ruta de l’A1 ens agradaria destacar 3 passos de muntanya que creiem que és interessant que els feu: 

  • EL PAS DE TLAEENG: és un port d’alta muntanya a una altitud de 3225m sobre el nivell del mar. És el tercer port de muntanya més alt del país que connecta amb l’altre port de muntanya, més a l’est, més famós i espectacular: el Sani Pass. Situat a les terres altes de Lesotho, als Highlands, la carretera que hi passa és l’A1 però aquest primer tram també es conegut com la carretera d’Oxbow a Mapholaneng. La carretera té 102 km de llarg i va de nord a sud des d’Oxbow fins a Mokhotlong.

  • EL PAS DE MAHLASELA: és un port d’alta muntanya a una altitud de 3.278 m sobre el nivell del mar. Situat després de l’estació d’esquí Afriski, és el pas de muntanya més alt de Lesotho, i té unes vistes espectaculars. És un dels millors per a conduir i per a fer una parada a la carretera per divisar les fantàstiques vistes.

  • EL PAS DE MOTENG: és l’últim port d’alta muntanya d’aquest tram de l’A1, és el desè port de muntanya més alt del país amb una altitud de 2.820m. Les fortes nevades provoquen que a vegades tanquin aquest coll, així que sempre cal preguntar abans a la gent local. Com els altres dos, té unes grans vistes dels voltants.

– Visita l’estació d’esquí de Lesotho: Africaski

I sí, evidentment, en un país d’altes muntanyes i molt de fred, hi ha una estació d’esquí envoltada d’un paisatge espectacular a 3.050m d’altitud. Durant els mesos d’hivern de juny a agost, les temperatures arriben a sota zero, i la única pista d’esquí del país, engega el seu funcionament. Té grans allotjaments de luxe sobretot per sud-africans que hi van a passar les vacances. Aquí podràs trobar més informació.

És una de les set estacions d’esquí que podem trobar al continent africà. Les altres les podem trobar a Argèlia (2), Marroc (3), i Sud-Àfrica (1). Si t’agrada el món de l’esquí i coincideix que viatges en època de neu, Lesotho pot ser un bon destí per practicar aquest esport d’hivern!

– Admirar les fantàstiques pintures rupestres san de les coves Liphofung

Les coves Liphofung es troben mig amagades entre l’immensitat del paisatge que ens rodeja en aquesta part de Lesotho, baixant ja de les altes muntanyes dels Highlands. Les coves Liphofung, que vol dir lloc de l’Eland, reben el nom de les pintures de l’antílop més gran d’Àfrica pintades pels caçadors–recol·lectors San (bosquimans) que van habitar-hi en època prehistòrica. En aquestes coves s’hi poden veure pintures rupestres de persones caçant, persones celebrant la cerimònia de la pluja, animals, persones lluitant… Totes les pintures s’acompanyen de panells informatius que t’ajuden a veure millor les formes i el perquè les feien d’aquella manera. 

Més tard, al segle XIX, el rei Moshoeshoe I va refugiar-s’hi quan era jove i més endavant, quan va esdevenir el fundador del regne Sotho, el va utilitzar com a sanatori natural pels soldats ferits durant una batalla que va tenir lloc el 1840. Si vols saber més sobre la història del país, clica aquí.

Les coves Liphofung consten d’un centre de visitants on a part de les coves i les pintures San, es poden visitar unes exposicions sobre la cultura tradicional basotho i la seva història. L’entrada val 50 malutis per persona (uns 3€). Es pot contractar els serveis d’un guia, per fer més amena la visita amb un cost de 50 malutis la visita per a dues persones.

– Fer una ruta de senderisme pel Ts’ehlanyane NP

Aquest parc nacional es troba situat a una serralada que delimita els Highlands amb els Lowlands del país. És un dels dos parcs nacionals de Lesotho i es troba a una hora aproximadament de Butha-Buthe, dirigint-nos per una carretera en bon estat que avança cap a l’interior del país. El parc consta de més de 5.600 hectàrees de valls, muntanyes, … i té una altitud que oscil·la entre els 1.940m i els 3.112m d’altitud. Per aquest motiu, és un parc ideal per a fer diferents rutes de senderisme amb un paisatge molt bonic. Clicant en aquest enllaç, podeu saber més informació sobre aquest parc nacional i les rutes de senderisme a fer.

A on dormir a la ruta pel nord de Lesotho?

Durant tota aquesta ruta pel nord del país, trobareu poques opcions d’allotjament, tot i que és fàcil acampar lliurement en diferents punts. Tot i això, caldrà tenir en compte, l’època en què viatgeu, perquè al ser la part més alta del país, fa molta fred! Nosaltres destaquem els següents allotjaments:

– Mamohase Homestay: Aquest allotjament portat per en Moruti, es troba situat a prop de les coves Liphofung. És una bona parada tècnica al començament dels Lowlands de Lesotho. Només es pot pagar en efectiu. Nosaltres vam acampar amb el nostre cotxe per 70 malutis per persona /nit (4.20€). També disposa de cabanyes i habitacions. Per a més informació podeu trucar al +26659047042.  

– Maliba Mountain Lodge: Per aquells que us agradi el luxe, aquest allotjament de cinc estrelles està situat a l’inici del Ts’ehlanyane NP. Disposa de diferents tipus d’habitacions i de tots els serveis possibles. No hi ha opció per a fer acampada. Malgrat ser l’únic allotjament que es troba al parc, nosaltres vam decidir no anar-hi perquè era molt car pel nostre pressupost i vam conduir una hora més fins a Leribe. Per més informació, podeu clicar aquí.

– Bird Haven Guesthouse Leribe: Aquest és un dels allotjament amb més bona relació qualitat- preu de la zona. Es troba al final d’aquesta ruta que ressegueix l’A1 pel nord del país. Disposa de diferents tipus d’habitacions amb diferents noms d’ocells amb esmorzar inclòs i aparcament. A Leribe (o Hlotse) hi ha diferents establiments de restauració per anar-hi a fer un àpat o beure una cervesa. Si voleu més informació sobre aquest allotjament podeu clicar aquí.  

La nostra ruta

Després de passar la nit amb la família Nlthoki a la regió de Mokhotlong, ens llevàvem amb moltes agulletes al cul. Es notava que havíem estat dos dies en cavall per la zona dels Highlands de Lesotho, i que ens havia passat factura! Vam dir adeu a tota la família que tan bé ens havia acollit aquells dies (aquestes són les experiències que t’emportes a casa quan viatges), i vam tornar a la ciutat de Mokhotlong per tal de fer algunes compres i mirar de solucionar el tema d’una roda que perdia aire.

Mokhotlong era una antiga estació de policia que controlava el pas de mercaderies entre Lesotho i Sud-Àfrica i que avui en dia s’ha convertit en una ciutat a on pots trobar tots els serveis. Hi havia diferents mercats, i també al costat de la carretera, un taller de rodes a on un noi jove ens va solucionar el problema en un moment. No era el primer cop que ens sortien foradets a la roda que feien que perdés aire… Però teníem la sort que només eren això: foradets, i que podíem tapar tranquil·lament sense haver de canviar la roda completa.

Avui dormiríem ja al Lowlands. Després de pujar al Sani Pass, i de la nostra experiència amb els cavalls recorrent poblets molt rurals de dalt de les muntanyes, travessaríem el Highlands per dirigir-nos cap a la part baixa del país (que tot i ser baixa, està situada a més de 1.300 metres d’altura!) on viu la major part de la població.

Vam deixar enrere Mokhotlong, i al cap de res vam trobar un punt de visió panoràmica a on es veia el riu i totes les muntanyes. Ens vam desviar i vam aturar-nos per tal de prendre més fotografies per guardar-les en el record. Conduir per aquesta carretera era una meravella. No només perquè estava en molt bon estat, i tot eren revolts amples, sinó també pel paisatge que l’envoltava.

Després d’aquesta primera parada, vam continuar fent ruta amb l’objectiu d’arribar a l’Africaski, una de les poques estacions d’esquí del continent africà. Abans, però, en un revolt la Laia va veure com uns pastors netejaven unes ovelles en un abeurador gran que hi havia d’aigua al tocar de la carretera, i al cap de pocs metres, a la nostra dreta vam veure com una tancat elevat on hi havia ovelles a fora. Durant els mesos d’abril i maig, ens van dir que era l’època en el qual esquilaven les ovelles per tal de vendre la llana… Així que segurament aquell era un lloc d’esquilar ovelles.

Vam sortir de la carretera enfilant-nos per un petit camí que ens va portar al costat del tancat on hi havia diferents ramats d’ovelles. Vam baixar i allà dins hi havia diferents persones que estaven esquilant les ovelles. Vam caminar també fins a on estaven els pastors rentant els animals. Es veu que quan s’apropa l’hivern, molts pastors porten els seus ramats a esquilar. Abans, netegen bé les ovelles i després aquestes van a la “perruqueria”, a on unes persones amb tisores tallen la llana. Uns altres la posen sobre la taula, la classifiquen i la pesen abans de posar-la en sacs. Ens van dir que aquesta llana anava principalment cap a Sud-Àfrica i cap a la Xina, i que segurament si els nostres polars que portàvem posava Made in China, la llana havia vingut de Lesotho! Si voleu saber-ne més sobre el procés i veure algunes fotos, podeu clicar en el següent enllaç.

Havíem tingut molta sort en coincidir per casualitat en aquest lloc. Dies abans havíem buscat per Internet i per iOverlander i no havíem trobat cap informació al respecte, i els locals a qui havíem demanat si sabien d’algun lloc tampoc ens ho van saber dir… Un dels avantatges quan vas en cotxe és la llibertat de parar a on vols i quan vols; i aquesta llibertat ens havia permès conèixer una de les activitats principals dels pastors de Lesotho.

Seguíem tranquil·lament fent ruta pels Highlands, travessant diferents ports de muntanya (alguns quasi a 3.000 metres d’altitud). El dia, direcció a Sud-Àfrica, estava cada cop més negre; però a la nostra esquerre, a Lesotho, només es veien alguns núvols blancs. Conduint per l’A1, vam trobar un cartell ben gran que indicava: Letseng mine. I a la nostra dreta vam poder veure tota una construcció minera d’una de les mines més importants d’Àfrica. Nosaltres, amb la nostra bona fe, vam agafar aquest trencant per veure si ens deixarien visitar les instal·lacions o ens explicarien què feien allà.

Vam arribar fins a la porta que estava custodiada per uns vigilants que ens van mirar ben estranyats. De la porta, sortien i entrava gent que anaven totalment identificats. Vam anar cap als guàrdies i els hi vam dir que teníem moltes ganes de veure la mina, i a veure si hi havia alguna opció d’entrar perquè érem uns fanàtics d’aquests temes… No coneixíem gaire res de mines, però vam pensar que era l’única excusa amb la que podríem entrar…

El guàrdia ens va fer esperar a l’aparcament una bona estona, que vam aprofitar per a dinar el menjar que havíem comprat al dematí al supermercat de Mokhotlong. I al cap d’una estona, quan començava a caure alguna gota, va sortir i ens va dir lo que ja esperàvem: que aquí ningú sense autorització no podia entrar, i que si volíem entrar, primer havíem d’anar a la seu central, situat a Maseru, per tal d’explicar el motiu de la visita, i que llavors, si teníem una resposta positiva, ens donarien un paper i una persona del recinte ens acompanyaria a visitar una part de la mina… Nosaltres estàvem allà de pas, així que l’únic que vam poder fer va ser fer una foto externa (i d’amagats, perquè estava prohibit), i tornar a la carretera principal per seguir la nostra ruta pel nord de Lesotho.

Després d’uns 25 quilòmetres de la mina de Letseng, ja vam veure davant nostre una muntanya que tenia una pendent sense cap tipus de vegetació, i uns punts metàl·lics que quan ens hi acostàrem, vam veure que eren els telecadires de l’estació d’esquí Africaski. Al costat de la carretera A1 es trobava l’estació d’esquí que estaven arreglant per tal de tenir-la en funcionament al cap de pocs mesos. I és que es veu que aquesta estació rep molts de turistes sud-africans que volen esquiar a Àfrica! De totes maneres, és una estació molt petita si les comparem amb les que tenim aquí als Pirineus. És bastant inversemblant veure una estació d’esquí a Àfrica. De fet, només n’hi ha 7 en tot el continent! Però Lesotho és un bon lloc perquè allà a l’hivern hi fa molta fred i totes les precipitacions del Highlands són en forma de neu.

Ja s’acostava la tarda i cada cop ens acostàvem més al Lowlands. Després de pocs quilòmetres de deixar enrere l’estació d’esquí, al travessar un coll de muntanya vam veure davant nostre la carretera com baixava amb molta pendent fent revolts fins arribar al que semblava, des de la llunyania, les terres baixes de Lesotho. Just en aquella baixada, vam passar al costat d’un salt d’aigua que queia al costat del voral. El paisatge, la carretera i la conducció per l’A1 era espectacular!

Un cop arribats al Lowlands vam començar a veure més assentaments de població. Nens que tornaven de l’escola caminant, gent a fora les cases xerrant, més vehicles i la temperatura que també era més alta que al Highlands. Faltaven pocs minuts per les 16,30h, quan ens vam trobar un trencant que indicava la direcció de les Liphofung Caves. Ens hi vam desviar i al cap de 5 minuts ja estàvem en un aparcament d’on sortia un autobús ple d’estudiants que tornaven d’una visita cultural a aquestes coves de Lesotho.

Vam ser dels últims a arribar, però ens van permetre entrar al recinte. Vam haver de pagar l’entrada i després, amb un guia, vam caminar fins a unes coves plenes de pintures rupestres. De fet, Liphofung significa el lloc de l’Eland, un dels animals més importants que representaven els bosquimans. Aquestes coves també havien sigut un refugi del rei Moshoeshoe I durant la unió dels diferents clans del país, i vam poder gaudir també d’unes exposicions sobre la cultura tradicional basotho que vam veure ràpidament perquè el guia tenia ganes de tancar la barraca.

Ara sí, que ja havíem arribat al Lowlands i tocava trobar un allotjament per la zona. Vam anar fins a un càmping que estava marcat, però quan hi vam arribar, vam obrir la porta del recinte i no vam trobar ningú. Les portes de les cases estaven totalment obertes, així que vam deixar el cotxe al mig del jardí i vam decidir muntar ja la tenda a l’espera que vingués algú… Però, allà no passava ningú, fins que al cap d’una hora va venir en Moruti, que era el propietari, amb qui vam negociar un preu per acampar i vam poder passar la primera nit al Lowlands, rodejat d’una plana ben rural i amb les muntanyes al nostre darrere. Havia sigut un dia de ruta espectacular, passant per unes carreteres molt boniques i descobrint més detalls sobre aquest país que ens estava enamorant!

Categories: LESOTHO
Etiquetes:
LESOTHO: Anècdotes curioses

LESOTHO: Anècdotes curioses

Lesotho també es coneix com "el regne del cel". Sabeu per què? Lesotho és un paradís. És un país muntanyós que està situat a més de 1.000 metres d'alçada. De fet, és el país que té la cota més baixa a més altitud del món. La seva situació entre les muntanyes...

read more
LESOTHO: Informació pràctica i els seus imprescindibles

LESOTHO: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Maseru Superfície: 30.355 km2 Habitants: 2.125.268 habitants (2019) Densitat població: 70,01 habitants per km2.  Idiomes: Les llengües oficials del país són el sesotho i l'anglès. De fet, Lesotho és dels pocs països africans on només predomina...

read more
LESOTHO: Semonkong i les cascades Maletsunyane

LESOTHO: Semonkong i les cascades Maletsunyane

Semonkong, o lloc del fum, és un poble situat al sud-oest del país, a la regió de Maseru. El nom de “lloc del fum” ve degut a les Cascades Maletsunyane, que hi ha a prop seu i que són les cascades d’un sol salt més altes del sud d’Àfrica de 192 metres i que creen una...

read more
LESOTHO: Thaba Bosiu, la muntanya més important del país

LESOTHO: Thaba Bosiu, la muntanya més important del país

Thaba Bosiu és un dels llocs més especials per a visitar durant el teu recorregut a Lesotho. És considerat el bressol de la nació basotho, i allà hi han ocorregut els principals esdeveniments històrics del país i també hi podeu trobar enterrats els principals reis del...

read more
LESOTHO: Sani Pass

LESOTHO: Sani Pass

Una de les maneres més icòniques per a entrar o sortir de Lesotho és passar per Sani Pass. El Sani Pass és un pas de muntanya apte només per vehicles tot terreny que suposa un repte per tot amant de la carretera i els cotxes 4x4 que connecta Sudàfrica amb el Regne de...

read more
LESOTHO: La presa Katse

LESOTHO: La presa Katse

La presa Katse és un espectacle d’enginyeria, un intent humà de controlar l’aigua, que en aquesta zona, n’hi ha a cabassos. Visitant aquest espectacle arquitectònic es pot entendre sense masses coneixements, lo colossal que arriba a ser aquesta obra i els avantatges i...

read more
LESOTHO: Ts’ehlanyane NP

LESOTHO: Ts’ehlanyane NP

El Parc Nacional Ts’ehlanyane és el parc nacional més gran de Lesotho. De fet, és un dels dos parcs nacionals que trobem al país, juntament amb el Sehlabathebe, més inaccessible, que es troba situat al sud del Sani Pass. El Ts’ehlanyane forma part de l’àrea de...

read more
LESOTHO: Les coves Ha Kome

LESOTHO: Les coves Ha Kome

Les coves Ha Kome són un dels llocs més curiosos que pots visitar de Lesotho i han estat qualificades com a Patrimoni de la Humanitat. Aquestes coves consten de cinc cases rupestres fetes de fang construïdes dins d’una gran caverna. Les coves de Kome també es coneixen...

read more

0 Comments

Submit a Comment