KÈNIA: Mombasa i la costa de Kènia

girona_1990_people

setembre 27, 2021

La costa de Kènia és una de les zones més espectaculars del país. Ha sigut un dels punts més estratègics de la història de l’Àfrica Oriental. Des d’allà, sortien moltes caravanes d’exploradors per endinsar-se a l’Àfrica interior. Són moltes les potències que s’han barallat per aquesta zona: primer, amb el descobriment dels portuguesos al segle XVI; posteriorment, amb la influència dels sultans omanites; i després sota colonització anglesa amb l’arribada de població índia i, més al nord, amb la colonització italiana de Somàlia. Tenir el control de la costa significava tenir poder perquè controlaves tot el trànsit de mercaderies i l’accés a un dels llocs més verges d’aquell moment, com era l’interior del continent.

Per això, a la costa trobem diferents signes de la història passada d’aquesta colonització. Per exemple, alguns forts com el Fort Jesús de Mombasa o el fort de Lamu (aquí podràs llegir sobre l’interessant història d’una de les illes més estratègiques de l’oceà Índic); alguna mesquita a primera línia de mar com el Kongo Mosque; algunes ruïnes de poblats swahilis com Gede; i alguna línia de transport com el Lunatic Express que sortia de Mombasa direcció a l’actual Uganda i que servia per al transport de mercaderies de l’interior del continent al mar, per després ser exportat a les principals potències mundials.

Ruïnes de Gede

A la costa també es pot gaudir de molts parcs marins amb barreres de corall, com a Watamu o al Kisite NP. A part, trobem platges quilomètriques de sorra blanca, badies com el Mida Creek que es troben a dins la península formant un paisatge de manglars i aus molt bonics, i illes com Wasini i Lamu que encara mantenen l’hospitalitat i el caràcter swahili dels seus avantpassats.

Kisite NP.

Per tot això, recórrer la costa de Kènia és una de les activitats que no et pots perdre si viatges allà. És un paisatge i una cultura diferent als animals o als poblats que trobis a l’interior del país; amb moltes activitats a fer.

Nosaltres vam recórrer sense cap mena de problema tota aquesta part amb transport públic, mentre esperàvem el nostre cotxe que havia d’arribar a Mombasa. Si vols saber-ne més sobre els mitjans de transport públic que vam agafar, pots clicar aquí.

Interior d’un matatu direcció a Mombasa.

A continuació, us detallarem els principals destins que vam visitar; tenint en compte que l’experiència dels 5 dies que vam estar a la illa de Lamu la pots llegir en aquest altre article.

Platja de Tiwi.

MOMBASA

Mombasa és la segona ciutat més important de Kènia. Amb una població del voltant d’1.200.000 habitants, havia sigut l’antiga capital del país però a l’any 1963, l’any de l’independència del país, va ser delegada per Nairobi. Està situada davant l’oceà Índic, sent el seu port un dels més importants i amb més trànsit de l’Àfrica Oriental.

Vista del Fort Jesus des de la riba de Mombasa.

En realitat, Mombasa és una illa que està connectada a la península per mitjà de diferents ponts i també per un ferri on creuen diàriament milers de persones que van a treballar a la ciutat. Pel que fa a la seguretat, en cap moment nosaltres ens vam sentir insegurs però sí que has de prendre certes mesures com no caminar durant la nit pels carrers interiors del casc antic o guardar bé les teves pertinences.

Mombasa és una ciutat frenètica que ha sigut refugi de moltes cultures (portuguesos, àrabs, indis i swahilis). Aquesta barreja ha donat molta vida a la ciutat, amb els seus tuk-tuk i una decadència encantadora d’una de les ciutats històriques més importants de la costa oriental d’Àfrica que et recomanem que no deixis de visitar.

Mombasa, també coneguda com la ciutat blava i blanca.

Com arribar-hi?

Mombasa és una gran ciutat que disposa d’aeroport internacional: el Moi International Airport. Està situat a les afores de la ciutat, en un trajecte al voltant de 40 minuts amb Uber des del centre la ciutat, que ens va costar 600 KSH. Des d’allà, surten diàriament vols nacionals cap a Nairobi, Kisumu (Llac Victòria) o Lamu entre d’altres; a part d’algun vol internacional amb Ethiopian Airlines o des de Frankfurt (Alemanya).

També hi pots arribar amb autobús des de Nairobi o des de Dar Es Salaam (Tanzània). Nosaltres hi vam arribar amb Tahmed Express des de Tanga (Tanzània) creuant la frontera per Lunga Lunga. Altres companyies que realitzen trajectes de llarga distància són Modern o Coast Bus.

Arribada a Kènia amb Tahmed Express Bus.

Una altra forma d’arribar-hi és amb matatus, un dels transports més habituals a Kènia (si vols saber més sobre els mitjans de transport que vam agafar al país, clica aquí). En aquest cas, hi ha vàries estacions repartides per a tota la ciutat. Si vens de la zona nord (Malindi, Watamu o Kilifi), el matatu et deixarà a l’estació de Buxton situada just després del pont de Nyali (i des d’on també podràs agafar els matatus que viatgen cap al nord de la costa). Si vens de la zona sud (Diani Beach, Shimoni, Lunga Lunga), el matatu et deixarà a l’estació de Likoni, des d’on hauràs d’agafar el ferri (que és gratuït i que dura 5 minuts) per arribar a la gran ciutat de Mombasa.

Ferri de Likoni.

De totes maneres, abans la manera més romàntica d’arribar a Mombasa era amb el Lunatic Express, una línia de tren que van construir els britànics al segle XIX per unir la capital de Mombasa amb el seu protectorat d’Uganda. Per això, van enviar molts treballadors indis de la colònia que ja estaven acostumats al treball forçat per a la construcció d’aquesta línia ferroviària. D’aquí van arribar una gran quantitat d’indis, alguns dels quals es van establir a la ciutat. Aquesta línia de tren creuava alguna de les zones amb més presència de fauna salvatge com el Tsavo. En molts escrits, s’indica com molts treballadors eren menjats pels animals, i com molts tenien por de treballar allà pel temor dels animals salvatges. La solució va ser matar els diferents animals que es trobaven a la zona que actualment coneixem con Tsavo i que és el parc nacional més gran de Kènia. Amb el Lunatic Express podies creuar lentament el parc i observar diferent fauna salvatge des de les finestres del teu seient.

L’antic Lunatic Express.

Ara, amb l’ajuda del govern xinès, s’ha modernitzat el transport ferroviari, s’han adquirit nous trens i s’han construït diferents estacions, entre les quals l’estació central de Mombasa que es troba situada a Miritini, a uns 40 minuts a les afores de la ciutat. Per tant, si viatges a Nairobi amb tren, per exemple, hauràs d’anar a aquesta nova estació i agafar els nous trens que són més moderns. 

Actual estació de tren de Miritini, a les afores de Mombasa.

Què fer a Mombasa?

Mombasa, al ser la principal ciutat marítima de Kènia i la segona ciutat del país, té una història molt interessant al seu darrere. Ara, la ciutat guarda certs aires de decadència amb el passat que la fan molt especial. Les principals activitats que recomanem són:

Uhuru Gardens i avinguda d’ivori

Aquests jardins es troben situats a la Moi Avenue, a uns 10 minuts caminant del casc antic de la ciutat. Són uns jardins ideals per a descansar a una ombra durant les caloroses hores de sol del migdia, mentre observes una gran quantitat de ratpenats que volen durant dia i nit per sobre dels arbres del parc.

A més a més, aquí podràs fer una de les fotos més icòniques de la ciutat de Mombasa: fotografiar els dos ivoris que estan situats a banda i banda de l’avinguda i que donen entrada a l’antiga ciutat de Mombasa. Aquests es van construir a l’any 1956 per commemorar la visita de la princesa  Margarita quan Kènia encara estava sota del protectorat britànic.

Els ivoris de la Moi Avenue i els Uhuru Gardens a la seva esquerra.

– Recórrer els carrers del casc antic

Mombasa és una barreja molt interessant de cultura índia, àrab i swahili. Recorrent el casc antic de la ciutat podràs veure homes que prenen el te al carrer mentre peten la xerrada; establiments de kebabs i shawarma a l’aire lliure; mesquites i temples de diferents religions; edificis colonials com el White House; algun dels primers hotels que va tenir Kènia com el Africa Hotel; l’antiga plaça de les duanes que era un dels punts més importants comercialment de l’antiga Mombasa; i passejar per molts carrerons mentre observes les diferents façanes dels edificis i les grans portes i sents el clàxon i el soroll del gran nombre de tuks-tuks que passen per l’illa de Mombasa.

Mombasa.

Si vols, pots fer el recorregut en solitari (nosaltres vam seguir els punts d’interès de l’aplicació Maps.me) o contractar un guia per un preu al voltant de 1.000 KSH. Aquests els trobaràs al voltant del Fort Jesús. 

Recorrent el casc antic de Mombasa.

Visitar el mercat de les espècies

Al mercat de Mackinnon, situat just a la frontera entre el casc antic i la principal avinguda que creua de nord a sud la ciutat (la Mombasa Road), trobaràs diferents estands i parades de fruites, verdures i espècies. En un altre pavelló, podràs veure el mercat de la carn i també, al seu voltant, visitar centenars de paradetes amb roba i diferents articles de la llar. És un bon punt de partida per començar a recórrer el casc antic de la ciutat. De totes maneres, no esperis un gran mercat com els de la medina de Fez (Marroc) o el d’Addis Abeba (Etiòpia). Pensa que si vols fer fotografies, abans hauràs de demanar permís.

Mercat de Mackinnon.

– Visitar el Fort Jesús

El Fort Jesús és una fortalesa que es troba davant el mar que va ser construïda pels portuguesos a finals del segle XVI. Va servir per protegir els portuguesos dels diferents atacs que rebien des del mar i la ruta comercial que anava de Mombasa a la Índia. Més tard, quan aquests van ser expulsats pels àrabs i al cap d’uns segles va passar sota domini del protectorat britànic, es va convertir en una presó.

A dia d’avui, és un museu on pots informar-te sobre la història de Mombasa i veure diferents elements de guerra utilitzats durant els segles anteriors. Aquesta fortalesa, declarada Patrimoni Mundial de l’UNESCO, és una de les fortificacions militars més ben conservades del segle XVI. El cost de l’entrada és de 1.200 KSH.

Fort Jesus.

Veure la posta de sol des d’alguns dels miradors marítims del casc antic

Entre el fort Jesús i la plaça de duanes, trobaràs diferents miradors on la gent local s’ajunta per fer la xerrada, per donar-se un bany a les mogudes aigües del canal de Mombasa o per gaudir de les vistes cap a la península de la zona de Nyali. Nosaltres us recomanem que descanseu al mirador que es troba al costat del Mombasa Club, un recinte privat on durant el protectorat britànic era allotjament de la classe rica colonitzadora i ara s’ha convertit en un espai on podràs nedar a la seva piscina i prendre alguna cosa.

Des d’aquest mirador del costat del Club (no fa falta accedir-hi a dins), podràs veure el Fort Jesús i adolescents banyant-se a la riba. Un bon lloc per acomiadar-se del casc antic d’una de les ciutats més històriques de l’Àfrica Oriental.

Mirador al passeig marítim del casc antic de Mombasa.

A on dormir?

Coast Safari Hotel: Situat a pocs minuts caminant del casc antic i darrer un centre comercial situat a pocs metres d’on et deixen les principals línies d’autobusos com Tahmed Express, aquesta va ser la nostra opció d’allotjament mentre estàvem a Mombasa. Disposa d’habitacions amb mosquiteres i lavabo privat; i d’un restaurant on podràs fer algun àpat i gaudir del teu esmorzar. Et recomanem que agafis alguna habitació dels pisos superiors per allunyar-te del soroll del carrer tot i que, al no tenir ascensor, et tocarà pujar escales. Té seguretat, wifi i una molt bona localització. El preu de l’habitació és de 1.400 KSH per nit i habitació. Si vols reservar pots trucar al 00254717357458; encara que nosaltres vam anar-hi sense reserva i sempre solen tenir habitacions disponibles.

Part exterior del nostre allotjament a Mombasa.

Regency Park Hotel: Situat entre les principals avingudes de Moi Avenue i Haile Selassie Road, aquest hotel ofereix restaurant i habitacions a un preu bastant econòmic. Es troba situat a pocs minuts del casc antic i disposa de wifi. Per a més informació, podeu trucar al +254 729 555587.

Tulia House Backpackers: Situat a la zona de Nyali, ja a fora de l’illa de Mombasa, aquesta és una bona opció per si vols estar més tranquil del bullici de la ciutat i a prop d’alguna de les platges per banyar-te. Disposa de llocs d’acampada, dormitoris i habitacions privades, a part de wifi, zones comunes i piscina. Els preus oscil·len al voltant de 24 euros l’habitació doble privada. Per a més informació, clica aquí.

A on menjar?

A la ciutat de Mombasa trobaràs moltíssimes opcions per a menjar. Des d’empreses de fast food, menjar de carrer, restaurants indis, menjar swahili i llocs àrabs. Nosaltres et recomanem:

Tarboush Restaurant: Restaurant situat al casc antic de la ciutat i on podràs gaudir de bons shawarma. Local que s’emplena fàcilment de gent i que té una terrassa al carrer. Nosaltres hi vam menjar per 3.50€ cadascú (Shawarma i patates masai).

Camel Inn Restaurant: Situat just al costat del Fort Jesús i del Mombasa Club, té una tranquil·la terrassa on pots prendre un suc o un smoothie o menjar algun dels seus plats. Es pot pagar amb targeta de crèdit, i és un bon lloc per a relaxar-te després de caminar pel casc antic o desconnectar en algun dels miradors de la ciutat.

Restaurant Baraka: Restaurant de menjar local situat també al barri antic, direcció al Fort Jesús. Disposa de buffet on podràs escollir diferents plats, des d’arrossos, carns o peix. Nosaltres vam fer un arròs amb pollastre per 5 euros. Es pot pagar també amb targeta de crèdit.

La Tusker és una de les cerveses més famoses de Kènia.

WATAMU

Al nord de la costa de Kènia trobem la ciutat de Malindi, una ciutat de colònia europea i on la visita al mercat del casc antic és molt interessant. D’influència italiana, allà era el punt on en principi s’havia d’establir la frontera entre Kènia i Somàlia. Els anglesos i els italians van acordar que establirien la frontera en el lloc on hi havia un pilar, que suposadament era el que va construir segles abans Vasco de Gama a Malindi, però els anglesos es van afanyar a construir un pilar més al nord i allà és on finalment es va marcar la frontera entre els dos països.

Just a 10 minuts al sud de Malindi trobem la població de Watamu, una població turística amb gran presència d’italians que destaca per tenir un dels millors parcs marins de la costa de Kènia i una de les platges més boniques.

Platja de Watamu.

En aquesta zona, però, no tot es limita al mar. Podràs també fer diferents recorreguts històrics i veure altres paisatges diferents que es troben situats a la part nord de la costa de Kènia.

Ruïnes de Gede.

Com arribar-hi?

Per arribar a Watamu, la millor opció és agafar un matatu a la Buxton Station de Mombasa (situat al costat del pont de Nyali) i viatjar en un trajecte entre 2-4 hores cap al nord, depenent del tipus de transport que agafis. Si vols anar ràpid, pots agafar el matatu express que va fins a Malindi, i baixar al trencant que va cap a Watamu (i que es troba a uns 5 quilòmetres del centre de la població). En aquest cas, el cost serà de 550 KSH per persona més 50 KSH que et costarà un piki-piki o un tuk-tuk que et porti fins el centre de la població. Si no, també tens l’opció d’agafar un matatu que et portarà al centre de Watamu per 400 KSH però amb un trajecte més llarg perquè farà més parades.

Entrada de Watamu.

Si viatges amb avió, la millor opció és aterrar a l’aeroport de Malindi. Diferents companyies locals com Safari Link o Skyward Express volen des de Mombasa o Lamu fins a Malindi en un trajecte del voltant de 30 minuts. Des d’allà, podràs agafar un tuk-tuk, un matatu o un piki-piki que et portarà fins a Watamu.

Què fer a Watamu?

– Fer un recorregut amb canoa pel Mida Creek per observar els manglars i les diferents espècies d’aus.

Entre Watamu i Kilifi, trobem el Mida Creek, un lloc de parada obligatòria on et pots quedar a dormir en alguns dels allotjaments de la comunitat local. Aquí habita el poble giriama, una comunitat tranquil·la i alegre que intenta preservar aquest lloc idíl·lic.

Mida Creek amb canoa i una mica de vent.

El Mida Creek és com una badia on l’aigua de mar entra dins la terra formant una cala de 32 quilòmetres quadrats amb illes, aiguamolls plens de diferents espècies de manglars i diferents espècies de peixos, crancs i aus.

Manglars del Mida Creek.

És un lloc de pau, on podràs caminar sobre ponts penjants mentre observes diferents espècies d’aus o podràs fer una excursió amb canoa per les aigües del Mida Creek i parar-te a fer un bany a alguna de les petites illes, com la illa de Sudi o la Green Island. Nosaltres vam fer aquesta excursió i ens va encantar. Ens va costar 1.000 KSH per persona, però val molt la pena ja que gaudeixes de la bellesa i la tranquil·litat d’aquest lloc tan especial com és el Mida Creek.

Bany a Green Island.

– Veure la posta de sol des del restaurant Crab Shack

Aquest restaurant local que es troba entre Watamu i Mida Creek ofereix una de les millors postes de sol que pots veure a Watamu. Des de la taula de la cabanya del restaurant, tindràs unes vistes meravelloses al Mida Creek i podràs observar com el sol s’amaga darrere l’horitzó mentre alguna canoa de pescadors passa pel teu davant. Un lloc molt tranquil i relaxant ideal per a veure la posta de sol. El transport del poble de Watamu al restaurant ens va costar 50 KSH per persona i trajecte amb boda-boda.

Posta de sol amb vistes a Mida Creek.

– Visitar les ruïnes de Gede

Les ruïnes de Gede són el principal jaciment arquitectònic de la costa de Kènia. Situat al bosc Arabuko-Sokoke i a prop del trencant de Watamu de la carretera principal, és un dels llocs més ben conservats de la cultura swahili. Sembla ser que aquest assentament es va crear al voltant del segle XI degut a l’increment i a la presència del comerç. Durant el seu màxim estat d’esplendor, hi habitaven al voltant de 2.500 persones.

Ruïnes de Gede.

L’antiga ciutat de Gede estava dividida en dues parts: la part interna on vivia la noblesa i classe benestant; i la part externa, on vivia la classe baixa. De la primera part, es conserven diferents edificis perquè les parets eren fetes de corall i una estructura de carrers molt ben organitzada. Entre aquestes, destaca les diferents mesquites, el gran palau que data del segle XV i a on es creu que van viure tres generacions de sultans omanites, els banys públics i les diferents cambres de les esposes dels sultans. De la segona part, no tenim gaires mostres perquè les cases suposadament eren de fang i palla i han anat desapareixent. 

A l’antic palau de Gede.

També podràs visitar el museu on guarden alguna de les peces que han anat trobant durant les excavacions, com ceràmica de porcellana xina, ceràmica àrab i ceràmica local que demostren que Gede va ser un punt important en les relacions comercials.

La desaparició de l’assentament de Gede, avui en dia, encara és un misteri. No s’han trobat rastres de batalles ni guerres que mostrin una fugida per aquest motiu. Així, doncs, les principals hipòtesis per a aquesta estranya desaparició són algunes malalties com la pesta; la falta d’aigua; o la por a ser atacats pels àrabs i la tribu Galla de Somàlia durant la desaparició dels portuguesos ja que al ser un punt comercial, pensaven que els vincularien amb ells.

Ruïnes de Gede.

Actualment, a la zona de Gede hi habita la comunitat Giriama, la mateixa que habita al Mida Creek. Aquesta comunitat considera les ruïnes un lloc sagrat i creuen que estan protegides per esperits que maleeixen a qualsevol que vulgui fer malbé aquest lloc històric de la costa de Kènia.

L’entrada al recinte i al museu costa 500 KSH per persona més 500 KSH pels dos que van destinats a la comunitat. Un guia t’acompanyarà durant el recorregut, on també podràs observar diferents monos. Aquest guia habitualment esperarà també una propina en la visita d’aproximadament dues hores que farà durant tot el recinte.

Ruïnes de Gede.

– Fer snorkel al parc marí de Watamu

Watamu destaca per tenir un dels parcs marins més bonics i amb més quantitat d’espècies de la costa de Kènia. Millor que el del seu parc veí de Malindi, són moltes les agències que organitzen una excursió de mig dia per fer snorkel allà. Pots pagar l’entrada a l’oficina que tenen entre la platja de Watamu i la Turtle Bay i viatjar amb una barca que té el terra de vidre per a observar la fauna aquàtica. Nosaltres vam viatjar allà al juliol i vam enganxar uns dies de molt de vent i, per això, vam descartar realitzar aquesta activitat. Es recomana fer snorkel d’octubre a març on tens molts punts per disfrutar de la vida submarina de Watamu i gaudir inclús de les tortugues marines.

– Caminar per les platges de Watamu i fer-se un bany

Watamu disposa de platges de color turquesa i sorra blanca. Entre les principals i que podràs accedir caminant des del poble, destaquem la Turtle Bay, la platja de Garoda o la Watamu Bay des d’on veuràs les Lovers Islands, dos roques que emergeixen de l’aigua.

Watamu Bay.

Relaxar-te, desconnectar i caminar per les platges de Watamu és una activitat imprescindible per a gaudir de la teva estada a aquesta població. A més a més, si vols et pots fer un bany però tingues en compte l’horari de les marees. I si ets amant de les fotografies, aprofita els bancs de sorra i els colors de l’aigua durant la marea baixa.

Platges de Watamu.

Fer una excursió a la depressió de Marafa i visitar el Hell’s Kitchen

A uns 30 quilòmetres al nord-est de Malindi, trobem la població de Marafa. Des d’allà podràs fer una excursió a un paisatge totalment diferent: una depressió on la pedra vermella s’alça creant diferents precipicis que sembla que estiguis al planeta Mart. A dins la depressió, veuràs roques de diferents tonalitats de vermell i blanc provocades per l’erosió de la pluja i el vent coneguda com la Hell’s Kitchen.

Diu la llegenda que a la depressió hi habitava una família molt rica que es banyava dins la llet de les seves vaques. Déu, al veure els excessos d’aquesta família que aprofitava la llet per banyar-s’hi, els va castigar enfonsant casa seva sota terra. Les parets blanques i vermelles representen la llet i la sang d’aquesta família.

El preu de l’entrada és de 600 KSH per persona i si vols baixar a la depressió has de contractar un guia que costarà al voltant de 1.000 KSH. A Marafa hi ha algun restaurant i opcions de càmping i allotjament molt bàsiques. Nosaltres no la vam visitar, però ens queda pendent pel següent cop.

Foto extreta de Tripadvisor de Marafa.

A on dormir?

Watamu és una població turística on trobem molta presència d’italians i italianes. Com hem vist, pots fer diferents activitats al seu voltant i, per això, per dormir nosaltres destaquem:

Seawhispers Inn: Situat al costat de la platja de Watamu, és un lloc fantàstic i amb molt bona ubicació per a gaudir de les platges. Tenen habitacions dobles amb lavabo i dutxa, i disposa de wifi i un bon restaurant on pots fer els àpats. El personal és molt amable. Gran relació qualitat-preu i gran opció d’allotjament si vols gaudir de les platges i el parc marí de Watamu.

Habitació del Seawhispers Inn.

Per a més informació, cliqueu aquí.

Menjador del Seawhispers Inn.

Nature Camp Mida Creek: Aquest és el millor allotjament que pots estar si vols gaudir del Mida Creek i de la comunitat Giriama. En Harrison i la seva família han anat construint diferents tipus d’allotjament i cuiden molt especialment aquest lloc. Ofereixen classes de cuina, et preparen àpats locals i pots dormir en cabanyes dalt dels arbres amb dutxa i lavabo per a un preu molt econòmic. A més, hi ha opció d’acampar si vas amb la teva tenda.

La nostra cabanya al Nature Camp de Mida Creek.

En Harrison i els seus companys com en Shizo et portaran a conèixer la comunitat, a prendre beguda local al bar i t’organitzaran diferents excursions com anar amb canoa pel Mida Creek o veure els ocells des dels ponts penjants. Un gran lloc on desconnectaràs (no hi ha wifi), et relaxaràs i gaudiràs d’una comunitat i d’un entorn fabulós. Pots veure més informació a la compte d’Instagram a @naturecamp_midacreek o trucar o enviar WhatsApp a en Harrison directament al +254 718 297050.

Nature Camp Mida Creek, gent espectacular!

A on menjar?

Crab Shack Restaurant: Aquest lloc és un lloc espectacular per les vistes que tens sobre el Mida Creek, sobretot durant la posta de sol. Allà podràs menjar (amb uns preus més cars) diferents varietats de plats. Nosaltres vam fer 2 sucs, 1 espaguetis a la marinera, samoses de cranc i 1 cervesa per un preu total de 14 euros. El menjar i el servei és bo, però evidentment aquest restaurant és especial per les vistes que té.

Spaghettis a la marinera al Crab Shack.

Amico Mio: Aquest restaurant situat a la població de Watamu està situat a peu de carretera on tenen una barbacoa que et poden cuinar diferents tipus de carn a un preu molt econòmic. Nosaltres vam fer un pollastre amb patates fregides per 2 euros cadascú. El propietari és molt amable i també organitza excursions al parc marí de Watamu.

Amici Miei: Aquest restaurant italià es troba situat a la carretera principal i disposa d’una terrassa amb boniques taules per relaxar-te. Ofereixen una àmplia carta de plats amb preus de nivell europeu, però de molt bona qualitat. Una bona opció amb molta presència de turistes.

Caminant pel Mida Creek en marea baixa.

ILLA DE WASINI

L’illa de Wasini, considerada com “la germana petita de Lamu” és coneguda per a la seva proximitat al Kisite NP, un parc marí amb barreres de corall i a on podràs veure dofins en llibertat. Amb una superfície de 7 quilòmetres de llarg i 3 quilòmetre d’ample, no trobaràs cap vehicle motoritzat dins de la illa, podent passejar així entre arbres de baobabs, observar els seus manglars i visitar els 3 pobles que formen la illa: Wasini, Mkwiro i un poble de pescadors que s’ha format recentment al sud de la illa. Refugi de la tribu Vumba, és un lloc imprescindible a visitar durant la teva estada a Kènia.

Arribada a l’ila de Wasini.

El seu nom prové de “Cha-sini”, és a dir, la illa on habitaven els xinesos. Era una illa d’intercanvi comercial entre àrabs i xinesos. De totes maneres, la seva prosperitat es va aturar de cop quan, durant la segona guerra mundial, els alemanys van bombardejar aquesta petita illa. Els àrabs van marxar i la tribu Vumba es va establir a la veïna illa de Gazi. Així, Wasini es va convertir en una illa oblidada on només la visitaven pescadors i petits agricultors.

Amb una població de 2.000 habitants, és un oasis de pau i tranquilitat, amb una comunitat molt hospitalària (ens van convidar a un casament local entre una noia de la illa i un noi d’Arusha), uns paisatges molt bonics i un lloc a on quedar-se. Com diuen alguns, un paradís a la Terra.

Illa de Wasini.

Com arribar-hi?

Per arribar a l’illa de Wasini, l’única opció és amb barca des del port de Shimoni. El trajecte dura al voltant de 15 minuts i costa 100 KSH per persona (abans de pujar, però, tanca el preu amb el conductor de la barca). Pensa que un cop arribis a Wasini t’hauràs de descalçar si hi ha marea baixa per arribar a dins l’illa.

Shimoni és una població que es troba situada al sud de la costa. Per arribar-hi, la millor opció és agafar algun dels matatus que surten de l’estació de Likoni (just després del ferri de la illa de Mombasa) direcció a Shimoni en un trajecte que dura al voltant d’unes 2-3 hores per un preu de 350 KSH per persona i trajecte. Sobretot, agafa el matatu que va fins a Shimoni, i no el que va fins a la frontera de Lunga-lunga perquè et deixarà al trencant i després hauràs d’agafar un boda-boda que et porti fins a Shimoni.

Trajecte amb barca de Shimoni a Wasini.

Què fer a l’illa de Wasini?

– Fer snorkel al Kisite NP

El Kisite Mpunguti NP és el Masai Mara en versió marina. Té una superfície de 39 km² i el formen 4 illes rodejades per la seva barrera de corall. S’hi poden veure dofins, tortugues marines, aus aquàtiques, milers de peixos de corall… Si tens sort,de juliol a octubre, s’hi poden veure també balenes. Fer snorkel en aquest paradís és una de les millors experiències que faràs al país si t’agrada el mar. Nosaltres vam disfrutar moltíssim i vam veure molts animalons marins.

Fons marí del Kisite NP.

A més a més, a l’illa de Mpunguti és un dels llocs on encara es pot trobar el cranc de coco, una espècie en perill d’extinció i que és el cranc de terra més gran del món. És una espècie de cranc nocturna que sol menjar altres crancs, restes de menjar i també coco. Aquest animal, al món, només es pot veure aquí, a Madagascar i a l’illa de Chumbe a Tanzània.

Illa de Mpunguti.

L’excursió al Kisite NP es comença des de l’oficina de Kènia Wildlife Service (KWS) de Shimoni que es troba a prop del moll. Allà hauràs de pagar l’entrada al parc marí que val 15$ per persona. A part, cal afegir el cost de la barca que t’hi portarà. Nosaltres vam aconseguir anar amb la gent de Wasini coral Adventure que es troben a l’illa de Wasini per molt bon preu. S’organitzen excursions des de diferents punts de la costa, com Diani Beach o Mombasa, on normalment el matí es visita el parc marí i després es va a dinar a un dels restaurants de l’illa de Wasini.

Kisite NP.

– Veure la posta de sol des de la punta de l’illa

Des del poble de Wasini, passat l’escola, pots anar caminant fins a la punta de l’illa on trobaràs manglars i una vista impressionant amb Tanzània a l’horitzó. El camí és de fàcil accés entremig de baobabs i de gent local saludant efusivament. Des de la punta, es pot veure una bona posta de sol i fer bones fotografies.

Posta de sol a l’illa de Wasini.

Creuar tota la illa caminant des de Wasini fins a Mkwiro

Una altra de les excursions que pots fer a l’illa és anar caminant per un camí interior que et conduirà a uns manglars molt bonics a la part sud de l’illa ( amb una zona plena de plàstics que malauradament arriben des del mar).

Camí a Mkwiro.

Des d’allà, podràs dirigir-te fins a Mkwiro. Mkwiro és una població pescadora molt menys desenvolupada turísticament que Wasini. Això fa que quan la gent et veu, la gent et saluda i els nens et segueixen amb curiositat. Nosaltres vam aprofitar per dinar a Mkwiro en una casa local i tornar amb la marea baixa per la costa cap a Wasini. Aquesta activitat la pots fer tranquil·lament tu sol sense guia. 

Platja de Mkwiro.

Caminar per la platja en marea baixa per veure els baobabs enfilats sobre els penya-segats

L’illa de Wasini està feta de corall. Aquest fet fa que quedi elevada quan la marea baixa. És en aquest moment que es pot aprofitar per visitar des de baix, els baobabs que creixen entre les pedres de corall de l’illa. Aquests baobabs s’aboquen als penya-segats i formen un bonic paisatge.

Baobabs sobre els penya-segats.

Després de comprovar els temps de la marea, pots anar caminant per la costa fins a la punta nord de l’illa (al costat de Mkwiro) on veuràs aquests baobabs. Amb la barca, també veuràs altres baobabs a la part est de l’illa que en aquest cas són inaccessibles.

Caminant per la costa durant la marea baixa.

Caminar pel poble de Wasini

Wasini és un poble molt hospitalari, on la gent et rebrà amb els braços oberts. Pots passejar a través dels seus carrerons i anar a la plaça del poble on hi ha el local social i un espai per veure pel·lícules i futbol. Trobaràs nens a totes les cantonades que et saludaran. A la platja principal del poble, podràs veure com arriben els pescadors i com la gent fa vida al voltant del mar.

Nens jugant al poble de Wasini.

Nosaltres vam tenir la sort de coincidir que feien un casament al poble on tothom estava convidat. Va ser una experiència inoblidable!

Casament al poble de Wasini.

A on dormir?

L’illa de Wasini no disposa de gaires opcions d’allotjaments. És una illa petita i poc desenvolupada turísticament parlant. Per això, els llocs que recomanem són:

Sunrise Cottages: Situat a pocs metres de la costa, aquest lloc ofereix habitacions amb lavabo i dutxa a l’interior. Gestionat per la família d’en Rashid, és una molt bona opció com a punt de partida per a visitar l’illa. Ofereix també opció d’àpats amb previ encàrrec. Bona relació qualitat-preu. Nosaltres vam dormir aquí i vam estar-hi molt bé. Per a més informació, podeu contactar amb ell a través del WhatsApp al telèfon +254 728 888633.

Entrada de Sunrise Cottages.

Blue Monkey Beach Cottages: Aquest lloc està gestionat per un noi local casat amb una noia d’Alemanya que ha viatjat i ha viscut per molts països. Ofereixen allotjament amb bandes just al costat del mar i està una mica més allunyat del poble de Wasini.

Wasini Mpunguti Lodge: Aquest lodge està situat just davant la costa del poble de Wasini on podràs gaudir d’una fantàstica vista del mar des de la terrassa de l’habitació. Gestionat per en Kassim, hauràs de negociar abans el preu amb ell tenint en compte si t’inclou els àpats o no. Un bon lloc també per estar a Wasini.

A on menjar?

Els principals restaurants de la illa de Wasini estan enfocats de cara al mar i reben diàriament molts comensals que van a dinar després de visitar el Kisite NP, just abans de tornar a Shimoni, Mombasa o Diani Beach. En aquest cas, els preus solen ser molt elevats. Si vas a Mkwiro, allà hauràs de preguntar a la gent per saber on podràs dinar. A Wasini, nosaltres destaquem:

– Island Cafe: Un restaurant amb menjar local gestionat per en Mussa i la seva família. Està situat al costat de la plaça del poble de Wasini, i és un lloc on acudeixen els habitants del poble a escoltar la ràdio mentre prenen un te. Pots esmorzar allà, i també dinar o sopar però abans millor ves a preguntar que tenen ja que no hi ha molta varietat. Nosaltres un dia per sopar vam menjar unes mongetes molt bones per 0,40€. Un lloc molt autèntic on et submergiràs a la vida local.

Esmorzar al Island Cafe.

– Wasini Coral Adventure: Aquest és un dels restaurants que està situat de cares al mar i que a l’hora de dinar reben tots els turistes que han anat al Kisite NP. Fan un menú molt complet amb peix fresc, arròs, sopes i marisc. El preu és de 1.000 KSH per persona.

Plaça del poble de Wasini.

DIANI BEACH

Diani Beach és un dels llocs per excel·lència de Kènia. Amb més de 20 quilòmetres de platja de sorra blanca, caminar relaxadament per allà és un dels petits plaers que no et pots perdre si viatges a Kènia.

Diani Beach.

Allà, podràs gaudir de multituds d’opcions d’allotjaments i restauració. És un dels llocs més preparats pel turisme. Però, és normal, amb aquestes platges tan espectaculars qualsevol hi vol anar.

Com a lloc turístic, també has de tenir en compte que hi ha forces venedors ambulants que et voldran vendre una excursió al Kisite NP, una volta amb vaixell o vendre cocos i teles africanes. A nosaltres, però, en cap moment se’ns van fer pesats. Els rebíem amb un somriure i després de parlar una miqueta de swahili ens deixaven tranquils.

Diani Beach.

Com arribar-hi?

Per arribar a Diani des de Mombasa o des del sud, hauràs d’agafar un matatu que et deixi a la intersecció d’Ukunda. Ukunda és el poble interior que es troba a uns 5 quilòmetres de la platja de Diani.

Per connectar amb els més de 20 quilòmetres de platja de Diani, trobem una carretera de costa que va resseguint tots els lodges, restaurants i les diferents entrades de cada platja.

A Diani, hi ha molts de tuk-tuk i boda-boda que seran el teu taxi habitual per a moure’t pels diferents punts de Diani Beach. Aprofita’ls per desplaçar-te i poder caminar per la platja per gaudir de la bellesa d’un dels racons més coneguts de Kènia.

Tuk-tuks a l’interesecció del Carrefour amb la carretera de la costa.

Què fer a Diani Beach?

Fer un recorregut amb canoa pel riu Mwachema

El riu Mwachema és un riu que desemboca a l’oceà Índic, ben a prop del Kongo Mosque. La seva desembocadura forma un petit delta fluvial que es barreja amb les marees del mar, formant un paisatge pintoresc i una molt bona zona de bany.

Desembocadura del riu Mwachema.

Si vols, pots endinsar-te al riu amb una canoa durant la posta de sol i gaudir de diferents manglars i espècies d’aus. Nosaltres vam fer un recorregut d’unes dues hores amb canoa per un preu de 700 KSH per persona.

Amb canoa pel riu Mwachema.

Visitar la Kongo Mosque:

Al costat de la desembocadura del riu Mwachema (també conegut com riu Kongo) es troba la Kongo Mosque, una de les mesquites més antigues de l’Àfrica Oriental. Situada a peu de platja, es diu que es va construir cap al segle XIV pels primers comerciants perses que volien tenir un lloc d’oració mentre comercialitzaven a la costa est de Kènia. És una mesquita senzilla, sense minaret, feta de corall que es diu que va estar enterrada sota terra molt de temps fins que la van tornar a descobrir fa uns 300 anys.

Kongo Mosque, a primera línia de mar.

En Hassin, el seu imam, et mostrarà molt amablement els diferents racons de la mesquita a canvi d’un preu voluntari. Al voltant, trobaràs grans baobabs que creen un entorn i un paisatge molt bonic amb la platja, el mar, la mesquita i els arbres.

Aquesta mesquita actualment continua en actiu pels creients musulmans, així que tingues en compte que estàs entrant en un lloc sagrat. No vagis amb banyador ni biquini i respecta l’entorn.

Interior de la Kongo Mosque.

– Fer un bany a l’African Pool i caminar per la platja de Tiwi

Al nord de Diani Beach, creuant la desembocadura del riu Mwachema trobarem una altra població que es diu Tiwi. Aquesta té una platja verge, amb palmeres al seu voltant, també molt bonica. Allà trobaràs pescadors ancorant les seves barques, dones buscant algues i petxines i un ambient menys turístic que Diani Beach.

Platja de Tiwi.

Passat aquesta platja de Tiwi caminant, arribaràs a unes roques on, durant la marea baixa, es forma de manera natural una piscina. Aquesta piscina es caracteritza per tenir la forma d’Àfrica i inclús una petita illa que representa Madagascar.

African Pool. A quin país està l’Esteve?

La visita és gratuïta i pots anar-hi sense guia seguint la costa, però si et banyes vigila les teves pertinences. Ens van dir que a vegades hi havia hagut robatoris a la zona. Nosaltres, en cap moment, ens vam sentir insegurs.

A l’African Pool podràs banyar-te mentres vas creuant les fronteres imaginàries dels països del continent, i gaudir d’un entorn molt bonic amb vistes al mar. Sobretot, revisa abans l’estat de les marees perquè només és accessible i visible amb marea baixa.

African Pool.

– Caminar per les quilomètriques platges de Diani Beach

Diani Beach és una platja que fa més de 20 quilòmetres. De sorra blanca i envoltada de palmeres, pots caminar els dies que vulguis que mai no et cansaràs.

Diani Beach.

Mira les marees per caminar durant la marea baixa i gaudir de la sortida o posta de sol. Alguna de les platges més conegudes són la Kongo River, Tradewinds, The Maji, Bidi Badu o Swahili Beach. Totes aquestes tenen un accés públic des de la carretera de la costa.

La Laia a Diani Beach.

A part, però, també hi ha diferents platges situades davant de diversos lodges que donen a primera línia de mar i que només hi podràs accedir si passes per la platja. Alguna d’aquestes són la Nomads Beach, Safari Beach, Diani Blue, Leopard Beach, Diani Reef o Bahari Dhow Beach.

Diani Beach.

– Desconnectar, relaxar-te i fer un bany a Diani Beach

Si visites aquesta part de Kènia, segurament estaràs enmig de les teves vacances de feina. Per tant, la millor activitat que pots fer és desconnectar i descansar.

Diani Beach.

Estira’t a una de les platges, pren el sol, fes un bany i torna’t a estirar una estona. Estàs de vacances i a Diani Beach tens molts racons per desconnectar.

Diani Beach.

Durant les vacances, a vegades no cal cada dia fer coses. Descansar a una platja de sorra blanca fabulosa envoltada de palmeres també és una molt bona opció per gaudir de les teves vacances.

La Laia mirant cap a l’horitzó…

A on dormir?

A Diani trobaràs moltíssimes opcions d’allotjament per a tots els gustos i pressupost. Hi ha lodges situats a primera línia amb accés directe a la platja, apartaments amb cuina situats prop de la costa, hostels i albergs per pressupostos més ajustats i, també, opcions d’acampada. Nosaltres hem volgut destacar un de cada tipus segons els gustos de cadascú:

– Diani Wonder Apartment: Aquí és on vam estar nosaltres dues setmanes. És un apartament que es troba situat a 10 minuts de la platja caminant, i que té a prop el supermercat Carrefour. L’apartament està molt bé: disposa de wifi, nevera, cuina, una sala d’estar, habitació, balcó privat, lavabo i dutxa. A més a més, disposa d’espai per a deixar el teu vehicle i és un lloc molt segur amb guàrdia a la nit. Al pis superior té un restaurant on amb reserva prèvia pots gaudir d’esmorzars, dinars i sopars. En Ronny ho gestiona molt bé i té una molt bona relació qualitat-preu i una localització excelent per gaudir de les platges de Diani Beach. Podeu contactar directament amb en Ronny al +254 721 286979.

Façana principal de Diani Wonder Apartments.

Habitació de l’apartament de Diani Wonder Apartments.

– Tiwi Lodge: Si estàs fent un viatge overlander o viatges amb tenda de campanya, aquest és el teu lloc. Situat a primera línia de mar de la platja de Tiwi, al nord de Diani, l’entorn és espectacular i els preus molt econòmics que giren al voltant de 500KSH per persona. Un molt bon lloc per a relaxar-te, estar a prop de l’African Pool i gaudir de les platges d’aquesta part de Kènia.

Càmping a primera línia de mar a Tiwi Lodge.

Kusini Beach Cottages: Aquest lodge gestionat per un català que ha treballat molts anys en el món del turisme a Àfrica és un dels llocs més espectaculars per estar-hi si el que busques és comoditat, estar a primera línia de mar, gaudir de la piscina amb vistes a la costa i desconnectar. Una opció ideal amb molts de detalls que segur que faran de la teva estada a Diani Beach una estada especial. Pots consultar la seva web aquí.

– Stilts Backpackers: També conegut com a Stilts Tree Houses, és un hostel econòmic que ofereix tendes, cabanyes i també habitacions a un preu econòmic. Situat prop del restaurant Ali barbour’s Cave, disposa de wifi i bar. Un bon lloc per estar si el teu pressupost és mitjà-baix.

A on menjar?

A Diani trobem una oferta gastronòmica molt àmplia. Allà trobaràs diferents supermercats com el Carrefour o el Naivas d’Ukunda on podràs comprar menjar preparat, però també restaurants locals i internacionals que preparen un menjar excel·lent. Alguns d’aquests són:

Leonardo’s Restaurant: Un dels millors llocs per anar a menjar a Diani Beach. Situat al costat del Leopard Beach Resort, a la carretera que passa per la costa de Diani, trobem aquest lloc que té una molt bona decoració i un molt bon servei. Gestionat per un italià, ofereix unes pizzes d’excelent qualitat a part d’altres plats de carta. Vam pagar de mitja uns 12 euros per persona per dues pizzes, dues cerveses i un tiramisú.

Interior de Leonardo’s Restaurant.

Stuary Restaurant: Aquest restaurant es troba just al costat de la Kongo Mosque, a primera línia de platja. Té una terrassa a l’ombra molt relaxant i ofereix també lloguer d’equip per fer surf. Disposen de diferents ofertes diaries (els divendres, comprant una pizza te’n regalen una altra), i diferents plats com hamburgueses o peix fresc del dia. Ens va costar 13 euros per persona per un peix, dos sucs, dos begudes i una hamburguesa amb patates molt bona. Gran relació qualitat-preu per l’espai a on està situat i per l’ambient que s’hi respira.

Terrassa de l’Stuary Restaurant.

– Arniello’s Restaurant: Aquest restaurant, gestionat per un italià, es troba situat a la carretera que ressegueix la costa de Diani, ben a prop del supermercat Carrefour. Fan molt bones pizzes amb uns preus europeus. Nosaltres vam pagar 11 euros per persona per una pizza, un gelat i una birra cadascú.

Una de les pizzes d’Arniello’s Restaurant.

– Ali barbour’s cave restaurant: Aquest restaurant és un dels més famosos de Diani Beach. Nosaltres no hi vam anar, però es tracta d’una cova on podràs entaular-te mentre observes les estrelles. Només fan sopars i es troba localitzat a prop del Desert Rose Cottage, a la zona sud de Diani Beach. Per a més informació de preus, podeu clicar aquí.

La nostra ruta

DIA 1: Després d’haver arribat el dia anterior de Tanga (Tanzània) havent creuat la frontera de Lunga-lunga, aprofitem el matí per a fer diferents gestions com comprar una targeta SIM o canviar diners per tenir els nostres primers xílings kenyans entre mans.

Després ens endinsem dins el casc antic de la ciutat ple de gent, on entrem al mercat i passem pel costat de diferents mesquites i temples. A l’antiga plaça de les duanes, uns nens juguen a futbol entre les parets del que va ser un dels punts més importants de la ruta comercial d’Àfrica amb Aràbia.

Antiga plaça de les duanes a Mombasa.

Dinem al centre i després de descansar durant les hores de més calor, tornem al casc antic per a relaxar-nos en algun dels miradors marítims de la ciutat, veure el Fort Jesús des de fora i viure la decadència bonica del centre d’una de les ciutats més importants de l’Àfrica Oriental.

Mirador des del casc antic de Mombasa.

DIA 2-3-4-5: Estada a Lamu. Si vols saber-ne més clica aquí.

DIA 6: Arribem al matí a l’aeroport de Mombasa des de Lamu, i després tornem a la ciutat per agafar un matatu direcció cap al nord, a la població de Watamu. Arribem allà a primera hora de la tarda, i encara tenim temps de gaudir d’un passeig a les boniques platges de Watamu.

S’acosta la marea alta, així que tornem a l’allotjament després d’un dia llarg de trajecte entre avions, matatus i tuk-tuks.

Caminant per les platges de Watamu.

DIA 7: Al matí, aprofitem per tornar a caminar per la platja de Watamu. Quin vent que fa! Tot i que ens n’han parlat molt bé, descartem fer l’excursió al parc marí de Watamu per les condicions meteorològiques adverses. Així, doncs, aprofitem per agafar un boda-boda i anar fins les ruïnes de Gede, un jaciment arqueològic molt ben conservat i molt ben explicat per en Harry, el nostre guia.

Ruïnes de Gede.

Després de dinar, descansem una estona i tornem agafar un boda-boda que ens portarà fins el Crab Shack, un restaurant amb vistes espectaculars al Mida Creek. És la primera vegada que el veiem, així que estem tot el vespre allà gaudint de la posta de sol i d’un bon sopar.

Posta de sol des del Crab Shack.

DIA 8: Al matí, ens quedem a l’allotjament a descansar i a preparar l’equipatge per moure’ns al Nature Camp de Mida Creek, amb la família d’en Harrison. Agafem un tuk-tuk des del poble per arribar-hi. El Nature Camp és un espai molt bonic amb cabanyes als arbres i un entorn molt natural.

Relaxant-nos al Nature Camp Mida Creek.

Anem amb alguns nens de la comunitat Giriama que habiten allà a comprar a la botiga del poble algunes aigües i preparem diferents jocs per a passar-nos-ho bé amb els més petits. Demà la majoria se’n van a un altre poble a l’escola, així que després d’acabar exhausts, ens quedem parlant amb en Shizo sobre la seva comunitat i sobre Kènia. Una molt bona sobretaula durant la nostra primera nit al Nature Camp.

Amb alguns nens de la comunitat Giriama.

DIA 9: Avui agafem la canoa i anem d’excursió per les aigües del Mida Creek. En Shizo serà el capità de la nostra canoa. Anem caminant fins el punt de sortida on observem algun dels ponts penjants des d’on es poden observar diferents aus, i comencem la nostra ruta amb canoa passant per diferents varietats de manglars.

Parem a la Green Island mentre observem un pescador que intenta caçar crancs, i ens fem un bany. Després d’un matí a les aigües del Mida Creek tornem cap a terra. Al ser marea baixa, deixem la canoa més lluny i caminem per un paisatge molt bonic que sembla lunar. Dinem al Nature Camp i a la tarda ens relaxem allà. Després anem a beure vi de coco al bar de la comunitat, i sopem unes patates molt bones que fan en una botiga local. Un dia 100% local avui.

Passejant per la comunitat Giriama en un dia on hem visitat el Mida Creek.

DIA 10: Avui tornarem un altre cop a la ciutat de Mombasa. Aprofitarem per tornar a dormir al nostre allotjament d’allà, al Coast Safari Hotel, i a la tarda tornar a fer una volta pels carrers i les façanes decadents del casc antic de la ciutat. Ens parem a un mirador on observem algun grup de nens banyant-se al mar, un parell de jubilats estrangers que intenten creuar nedant el canal i uns joves ballant. El dia es va apagant mentre sentim els clàxons dels tuk-tuks i les veus dels matatus. Avui nosaltres no pujarem enlloc. Ens quedem a dormir a Mombasa.

Mombasa i la seva decadència.

DIA 11: Ens aixequem d’hora i després d’esmorzar agafem un tuk-tuk fins a Likoni Ferri, on allà entre milers de persones que van i venen creuarem un dels canals del mar fins deixar enrere l’illa de Mombasa. Des de l’estació de matatus de Likoni, n’agafarem un que va cap a Shimoni on arribarem al cap de dues hores i mitja. Allà, creuarem amb barca fins arribar a la illa de Wasini i retrobar-nos amb la Laura, una amiga de La Garriga que vam fer a Lamu.

Després d’uns dies, ens retrobem amb la Laura a Wasini.

Aprofitem per instal·lar-nos al nostre allotjament i caminar pel poble de Wasini mentre tothom ens dóna la benvinguda. De cop, sentim música i quan ens apropem cap on surten les melodies de l’altaveu, trobem moltes dones que estan preparant molt de menjar. De dins surt una dona que resulta ser la tieta de la núvia i ens explica que demà arriba el nuvi des d’Arusha (Tanzania).

Avui el casament ja ha començat i totes les dones del poble s’ajunten per a preparar el convit de l’endemà. Pelen cebes, tallen patates i riuen mentre sona la música i algunes ballen enmig d’un escenari improvisat. Demà a la tarda ens esperen amb les nostres millors gales per poder veure el casament de la filla de Wasini amb el tanzà d’Arusha. Aprofitem per veure la posta de sol des de la costa del poble i intentem dormir mentre la música continua fins a altes hores de la matinada.

Primera posta de sol des de Wasini.

DIA 12: Avui a les 8h ja estem embarcats a una barca amb en Bilal com a capità. Anem fins a Shimoni que és on hi ha les oficines del Kisite NP, i després de pagar l’entrada i esperar que la pluja matinal pari, anem direcció a Kisite. Avui fa una mica de vent, però no és tan exagerat com el dia de Watamu, així que esperem tenir sort i gaudir del fons marí de Kisite.

Oficines de Kisite NP a Shimoni.

Passem pel costat de l’illa de Wasini, des d’on observem una gran quantitat de baobabs enfilats sobre els diferents penya-segats de la illa, i seguim navegant direcció Tanzània a l’espera de poder veure alguns dels grups de dofins en llibertat que habiten en aquesta àrea. En Bilal ens assenyala la petita illa de Kisite, que nosaltres no veiem fins que ens acostem.

A la petita illa de Kisite.

De cop, ens indica que ens posem les nostres màscares de submarinisme i que saltem i anem nedant fins a uns centenars de metres més enllà. Saltem i quan enfonsem el cap sota l’aigua, quedem meravellats de la bellesa del fons marí de Kisite NP. Un dels millors llocs on hem fet snorkel! Barreres de corall de diferents colors, diferents espècies de peixos, peixos irisats, peixos camuflats i un paisatge espectacular. Anem nedant tranquil·lament…potser ja portem una o dues hores sota l’aigua però nosaltres ni ens en assabentem.

Fons marí de Kisite NP.

En Bilal ens ve a buscar i ens porta, aprofitant que hi ha marea baixa, fins la illa de Kisite, una roca envoltada d’una sorra blanca i amb aigua de color turquesa molt bonica. Tornem cap a Wasini a dinar, i de cop entre les onades ens apareix una tortuga. Realment, Kisite NP és una visita obligada! A la tarda ens preparem per veure el casament.

Allà, coneixem la família del nuvi i observem a la parella al centre mentre diferents amics els hi porten regals, el fotògraf no para de tirar fotos, els músics animen a la gent i alguns nens ballen avergonyits des d’una cantonada. Els nuvis ja estan casats i ara ja comença la festa! La música cada cop és més animada i el grup de músics comença a ballar i a moure l’esquelet. Nosaltres, com no, també ho fem! Ens anem a dormir cansats després d’un dia de moltes emocions, mentre la festa a l’altra banda del poble encara continua.

Casament a l’illa de Wasini.

DIA 13: Al matí, el poble està amb silenci després de la ressaca del casament del dia anterior. Nosaltres aprofitem per creuar tota l’illa caminant i anar fins a Mkwiro, un poble que queda situat totalment oposat a Wasini.

Passem per diferent baobabs i manglars i per alguna zona amb bastant de plàstic procedent del mar, fins que arribem a Mkwiro, un poble local i sense cap infraestructura turística (només un centre de busseig abandonat). Al ser marea baixa, decidim caminar per la costa just sota els penya-segats on el dia anterior havíem vist els baobabs.

Baobabs en marea baixa.

Diferents tipus de cranc de diverses mides s’aparten mentre anem avançant amb un grup de nens que ens acompanya. Tornem a la platja, i allà mentre un altre nen afaita el cap d’un adult (segurament el seu pare), preguntem si hi ha algun lloc per dinar. Resulta que hem preguntat a la persona indicada: l’alcalde de la població!

Ens fa acompanyar per a diferents llocs però ja és massa tard, així que ens donen un plat de blat de moro i mongetes a una casa del poble mentre comença a caure un xàfec a la illa. Ens refugiem a dintre, i quan acaba la pluja, l’alcalde ens avisa que hem d’anar tirant cap a Wasini aviat. La marea està pujant i si no ens afanyem, haurem de tornar per on hem vingut.

Arribem justos a Wasini, on veiem com acomiaden els nuvis que marxen en barca i els músics. Ara, la música sona a través dels nens que canten i piquen ampolles de plàstic com si fossin tambors. Aprofitem les últimes hores de sol, per caminar fins a la punta de l’illa passat el poble Wasini on gaudim d’una espectacular posta de sol per acomiadar-nos de Wasini, un paradís i tresor amagat de la costa de Kènia.

Última posta de sol de Wasini.

DIA 14: Ens aixequem a l’illa de Wasini i tornem a Shimoni per agafar un matatu fins a Ukunda, des d’on surt el trencant cap a Diani Beach. Arribem al que serà el nostre allotjament durant dues setmanes mentre esperem que arribi el nostre cotxe a Mombasa.

A la tarda agafem un boda-boda que ens portarà uns quilòmetres més enllà per tornar cap a casa caminant per la platja espectacular, llarguíssima i de sorra blanca de Diani Beach tot contemplant com s’apaga el dia a una de les platges més boniques de Kènia.

Primera passejada a Diani Beach.

DIA 15: Avui ens aixequem d’hora i aprofitant que fins les 11h tenim marea baixa anem a visitar i a banyar-nos a l’African Pool que es troba situada just després de la platja de Tiwi.

African Pool.

Abans, però, parem un moment a la Kongo Mosque amb en Hasim, l’imam de la mesquita, que molt amablement ens ensenya l’interior d’una de les mesquites més antigues de Kènia i que es troba just davant del mar.

Parlant amb en Hassim, l’imam de la Kongo Mosque.

Dinem al costat de la Kongo Mosque en un restaurant amb un ambient molt tranquil i relaxat, i aprofitem les últimes hores del dia per fer un recorregut amb canoa pel riu Mwachema, un riu que desemboca al mar i que separa Tiwi de Diani.

Amb canoa pel riu Mwachema.

DESPRÉS: Nosaltres ens vam quedar uns 10 dies més a Diani esperant l’arribada del nostre contenidor a Mombasa (si vols conèixer més sobre el procés d’enviar un contenidor, pots clicar aquí). Així que vam aprofitar per descansar, relaxar-nos i caminar per les diferents àrees de Diani Beach. D’aquesta manera, ens acomiadàvem de la costa de Kènia on hem viscut moltes vivències diferents que ens han encantat.

Diani Beach per molts dies més!

Categories: KENIA
Etiquetes:
KÈNIA: El llac Victòria

KÈNIA: El llac Victòria

El llac Victòria és el llac interior més gran d'Àfrica i el llac tropical més gran del món. Amb una superfície de 68.800 quilòmetres quadrats, aquest gran llac africà es troba a l'Àfrica Central i es troba en una antiga conca a les fronteres de tres països: Tanzània,...

read more
KÈNIA: La reserva de Samburu

KÈNIA: La reserva de Samburu

Situat al nord de Kènia, entre Isiolo i Archer's Post, trobem una de les reserves més boniques de Kènia pel que fa a paisatge. Dividida en 3 parts diferents separades per un riu, l'Ewaso Ng’iro, proporciona una línia de vida als animals i les persones de la zona. Al...

read more
KÈNIA: L’illa de Lamu

KÈNIA: L’illa de Lamu

Lamu és un arxipèlag situat a la costa nord de Kènia, just al límit amb la frontera amb Somàlia. Està format per 6 illes: Manda, Pate, Lamu, Kiwayu, Kiunga i Lama. Les dues ciutats més grans, Lamu i Shela, es troben a l’illa de Lamu.  L’illa Manda es troba en...

read more

KÈNIA: La reserva del Masai Mara

El Masai Mara és un dels safaris més impressionants que pots fer a Àfrica. Fa frontera amb el Serengeti de Tanzània (si vols llegir la nostra experiència en aquest parc de Tanzània podeu clicar aquí), donant lloc a un dels espectacles més bonics de la naturalesa com...

read more
KÈNIA: Ol Pejeta

KÈNIA: Ol Pejeta

La reserva privada d'Ol Pejeta és un dels destins més desconeguts de Kènia. Situada a prop de la ciutat de Nanyuki, als peus del Mount Kènia, és l'únic lloc, a part del Masai Mara, on podràs veure els Big Five. A més a més, realitzen una tasca de conservació de la...

read more
KÈNIA: El Mount Kenya

KÈNIA: El Mount Kenya

El Mount Kenya és considerat la segona muntanya més alta d'Àfrica, darrere el Kilimanjaro. Envoltat d'altres pics famosos per l'escalada com el pic Batian (5.199m)  i el pic Nelion (5.188m), el més famós pels caminants és el el pic Lenana (4.985m). Si...

read more
KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

La zona sud de Kenya és una autèntica desconeguda ja que molts tours de safaris no passen per aquesta zona perquè cau bastant lluny de la resta de punts turístics i hauràs de demanar expressament que l'incloguin dins de la ruta si realment vols anar-hi. L'altre opció...

read more
KÈNIA: El bosc de Kakamega

KÈNIA: El bosc de Kakamega

El bosc de Kakamega és l'única zona que es conserva a Kènia de l'anell de bosc tropical que creua tot Àfrica, des de Guinea a l'oceà Índic passant pel Congo. Situat a l'oest del país, és una opció força desconeguda pel que fa al turisme, però molt bonica de recórrer...

read more
KÈNIA: El llac Nakuru

KÈNIA: El llac Nakuru

El llac Nakuru és un parc nacional que destaca per la presència de flamencs, pelicans i aus. També hi pots trobar hipopòtams i manades de búfals que s'apropen a l'aigua per refrescar-se. A més a més, és dels pocs llocs de Kènia on encara es poden veure rinoceronts en...

read more

0 Comments

Submit a Comment