KÈNIA: La reserva de Samburu

girona_1990_people

octubre 27, 2021

Situat al nord de Kènia, entre Isiolo i Archer’s Post, trobem una de les reserves més boniques de Kènia pel que fa a paisatge. Dividida en 3 parts diferents separades per un riu, l’Ewaso Ng’iro, proporciona una línia de vida als animals i les persones de la zona. Al parc, podràs veure diferents animals seguint la riba on destaquen, si tens sort, els lleopards.

Reserva de Samburu.

A més a més, a part de lleons, búfals i elefants hi trobaràs animals específics d’aquesta zona com són la girafa reticulada (girafa Thornicroft), les zebres Gebry’s, l’estruç somalí i els oryx beisa. És una zona amb un clima sec on les altes temperatures i les sequeres extremes dels últims anys han provocat que alguns pastors entrin a la reserva a la recerca de pastures pels seus animals, causant diferents problemàtiques difícils de gestionar.

En aquesta zona on habita la tribu samburu, també podràs fer una excursió al Mount Ololokwe, una muntanya considerada sagrada per la gent d’allà, i a on podràs gaudir d’unes fantàstiques vistes de tota la regió.

A dalt del Mount Ololokwe!

Com arribar-hi?

Samburu es troba a 355 km al nord de Nairobi.  L’ opció més fàcil és arribar-hi amb el teu propi cotxe o un vehicle de lloguer. També existeixen safaris que inclouen el parc dins les seves rutes. El temps de conducció és d’unes sis hores, per una bona carretera que va direcció a Etiòpia. També hi ha vols regulars diaris des de Nairobi fins a la pista d’aterratge de Samburu.

Des de la capital de Nairobi, utilitzeu l’autopista Thika que surt de la ciutat i continueu per la carretera Nyeri Karatina i gireu a la dreta a la ciutat de Marwa, a 12 km de la ciutat de Karatina. Després, aneu cap al nord, sortint de Nanyuki, passant per Timau i cap a Isiolo, mantenint-vos bàsicament a la carretera principal. Un cop a Archer’s Post, només cal que conduïu uns quants quilòmetres fins a la porta d’Archer de la reserva de Samburu.

Archer Gate per a entrar a la reserva de Samburu.

Nosaltres vam accedir-hi des de la carretera que passa per Embu, Chogoria i Meru i que després connecta amb Isiolo. Havíem d’anar primer al Mount Kenya però en veure les males previsions de temps, vam decidir anar primer al parc del Samburu i després tornar a Chogoria per anar al llac Ellis i al Mount Kenya (per saber-ne més sobre l’experiència al Mount Kenya, clica aquí).

Permisos i preus

El preu d’entrada al parc per persona és de 70$, que dura un període de 24h. El preu d’entrada del cotxe és de 400 KSH. L’horari de d’entrada va des de les sis del matí a les sis de la tarda.

Nosaltres a part, al anar amb el nostre cotxe, vam agafar un guia local, en Joseph, de la tribu Samburu, que ens va acompanyar per localitzar més fàcilment els animals. Tot i això no vam tenir la sort de veure el lleopard. El guia no paga entrada i només hauràs d’acordar amb ell, el preu que li pagaràs per les hores de safari que vols fer.

Normes de la reserva de Samburu.

Els animals autòctons de la reserva de Samburu

El Samburu destaca per ser una reserva on diuen que es pot localitzar fàcilment el lleopard. Nosaltres no vam tenir aquesta sort. A part, però, al Samburu podreu gaudir d’animals autòctons que només es poden trobar allà com:

– La girafa reticulada o girafa somalí: L’animal més alt del món és un dels més bonics i elegants de veure.  Si voleu aprendre més sobre aquest animal podeu llegir aquest article on donem informació sobre aquest fantàstic animal. Aquesta girafa es diferencia de les altres per les seves taques a la pell de forma poligonal de color marró fosc tirant a vermellós separades per unes línies blanques. La podem trobar a Kenia, Somàlia i a Etiòpia.

Girafes reticulades a la reserva de Samburu.

– L’Oryx beisa: També s’anomena Oryx de la costa est per diferenciar-los dels altres. Té un pelatge marró gris platejat que el diferencia dels altres. Les seves banyes són llargues, estretes i pràcticament paral·leles. Pot ser caçat per lleons, lleopards, hienes… tot i que normalment, l’hem vist tranquil·lament menjant i pasturant pel parc.

Oryx beisa a la reserva de Samburu.

– L’estruç somalí: Aquesta estruç és una mica diferent a les que habitualment hem vist a casa nostra. Sovint se les pot veure en grups petits o en parelles. Els mascles tenen el coll i les potes de color blau-gris, però el bec i la part davantera de les potes es tornen roses quan es reprodueixen.  Les femelles tenen les cames i el coll de color carn o marró apagats. És divertit veure-les córrer i en època de reproducció quan el mascle persegueix a la femella.

Estruç somalí a la reserva de Samburu.

– La zebra Gebry’s: La zebra de Gebry’s és una zebra especial. Té  ratlles més abundants i més estretes que les de la zebra comuna. Aquesta zebra només la pots trobar a Kenya i a Etiòpia.

Zebra Gebry’s a la reserva de Samburu.

Què fer a la Reserva de Samburu?

Samburu no és només una reserva. Allà podràs també fer diferents activitats com són:

– Visitar la reserva de Samburu, Buffalo Springs i Shaba.

Fa uns quants anys, en el passat, aquestes reserves eren la mateixa. Avui en dia per raons administratives, són 3 parts diferents del mateix ecosistema àrid i desèrtic que caracteritza aquesta zona. Així doncs si vols visitar les tres reserves hauràs de pagar tres entrades diferents (70$ d’entrada cada cop) o bé, com vam fer nosaltres, triar una de les tres per veure si tens sort i pots veure tots els animals que s’hi poden observar.

Lleona a la reserva de Samburu.

Totes les tres reserves tenen punts forts que cal tenir en compte per poder triar (si ets dels que viatja amb el pressupost ajustat). La reserva de Samburu destaca per la concentració d’animals al voltant del riu Ewaso Ng’iro, la reserva del Buffalo Springs per uns manantials  d’aigua calenta que sorgeixen d’aigües subterrànies i a on els animals s’hi aproximen a beure i la reserva de Shaba per ser la més desconeguda i amb uns paisatges espectaculars.

Elefant menjant a la reserva de Samburu.

– Fer una excursió al Mount Ololokwe

La muntanya Ololokwe és una muntanya especial i sagrada per la tribu Samburu. Aquesta muntanya ha estat vinculada a la vida dels seus avantpassats i és un lloc on realitzen cerimònia de transició a la vida adulta, pregàries per demanar que plogui, rituals de matances de bestiar… És un lloc especial i ho notareu des del primer moment que trepitgeu aquesta muntanya.

Mount Ololokwe.

Si vols fer el trekking i pujar al cim d’aquesta muntanya caldrà que et dirigeixis al Sabache Ecocamp que és la porta d’entrada d’aquests excursió i a on hauràs de pagar una taxa de 1.000 KSH per persona i 1.000 KSH per un guia que farà la ruta amb tu. La ruta per pujar és d’unes 2-3 hores depèn de quantes parades facis pel camí per respirar i veure les fantàstiques vistes.

Vistes durant l’ascens al Mount Ololokwe.

Cal dir que la primera part de la ruta discorre per uns antics camins d’elefants, per tant, prepara’t perquè el camí fa pujada. Un cop superada la primera hora, el camí ja no té tanta pendent i és més fàcil pujar fins a dalt on veuràs unes vistes espectaculars de tota la zona.

Ascensió al Mount Ololokwe.

Hi ha la possibilitat de dormir a dalt de tot, però necessitaràs portadors i també pagar una taxa de uns 100$. Pel nostre pressupost ajustat, vam optar per l’opció d’excursió de pujar i baixar el mateix dia. El Sabache Ecocamp, també disposa de càmping per si vols ja ser-hi i no matinar tant.

És recomanable començar molt aviat per evitar la calor, portar bon calçat, molta aigua i alguna cosa de menjar.

Vistes des del Mount Ololokwe.

– Fer un bany a la piscina natural de la reserva de Buffalo Springs.

La piscina natural de la reserva de Buffalo Springs, és una piscina d’aigua calenta que prové d’un manantial subterrani. Encerclada per un mur de pedra, la font d’aigua és cristal·lina i és possible banyar-s’hi per combatre la calor de la zona. Durant la Segona Guerra Mundial, un esquadró d’avions de combat italians volava cap a Etiòpia, quan van veure un enorme ramat de búfals bevent del manantial.  Aquests, van confondre els búfals amb les tendes dels britànics, que avançaven cap a la frontera d’Etiòpia, de manera que els van llançar una bomba. Es diu que el lloc actual on hi ha aquesta piscina doncs, és el forat de la bomba que van deixar anar els italians contra els anglesos.

Si visites aquesta part del parc, podràs banyar-t’hi gratuïtament. Si no visites la reserva de Buffalo Springs, pagant a l’entrada d’aquesta reserva el tiquet per la piscina, podràs accedir-hi igualment. El preu de l’entrada a la piscina és d’uns 15$.

– Fer una excursió al Magado Crater

El cràter Magado es troba a l’extrem nord-est de la serralada de Nyambeni.  És una petita regió que cal comprovar prèviament la situació del territori i si és perillós anar allà. La zona ara és més segura però cal tenir en compte quatre avisos dels locals abans d’anar-hi, per ser tant proper amb la frontera amb Somàlia. A nosaltres ens van recomanar anar-hi amb un cotxe i un guia local. No vam anar-hi per falta d’un contacte fiable a última hora.

El cràter tenia un petit llac però que s’ha anat evaporant per formar una escorça de sal de sosa. Els Meru, la població local de la zona, han estat recollint aquesta sosa en aquest cràter des de fa milers d’anys. Aquesta sosa forma un paisatge únic dins del cràter fent que tingui diferents colors.

Dic-dic a la reserva de Samburu.

A on dormir?

A prop de la porta principal del parc Samburu hi ha varis allotjaments de tot tipus i de tots els pressupostos. Nosaltres recomanem els següents:

– Nashipa Ecocamp: És un campament portat per la comunitat de la zona. Tenen cabanyes amb tots els àpats inclosos per 13.000 KSH per persona o també es pot acampar per 1.000 KSH per persona. Realitzen activitats culturals per conèixer la tribu Samburu, tenen guies disponibles pel parc, fan danses tradicionals… No disposen de molta ombra, però si no hi ha molta gent podràs col·locar-te a sota d’un arbre. Nosaltres vam dormir-hi 3 nits i en destaquem molt la bona ubicació ( a 2 minuts de la porta) i el bon menjar. Podeu contactar amb en James a través del telèfon (WhatsApp): +254 716 955321.

Sala d’estar al Nashipa Ecocamp.

– Camels Gate Lodge: Està situat al poble d’Archers Post, a 10/15 minuts de la porta de la reserva de Samburu. Disposen d’habitacions individuals i dobles en bandes. Tenen un tranquil restaurant molt bo i bé de preu de cuina local. Nosaltres vam anar-hi a dinar un dia i creiem que és una molt bona opció per la gent que no vol acampar i vol una experiència local. Podeu contactar amb l’Elisabeth a través del telèfon: +254 712 835211 o reservant a través d’una plataforma de reserves online.

Entrada al Camels’ Gate Lodge.

– Sabache Ecocamp: Situat als peus del Mount Ololokwe està gestionat també per la comunitat local. Totes les persones que hi treballen són gent de la comunitat Samburu que viu a la zona. Disposen de càmping  per uns 1.500 KSH per persona i també d’unes tendes totalment equipades i moblades per uns 45$. És un bon punt per passar-hi la nit abans de fer l’excursió al cim de la muntanya. Podeu consultar la seva web aquí.

La nostra ruta

DIA 1: Vam arribar al Nashipa Ecocamp després de fer un canvi d’última hora en el nostre recorregut. Primer, havíem d’anar al Mount Kenya i al llac Ellis però a mesura que anàvem avançant el temps anava empitjorant. Així que vam decidir seguir fins el següent punt del viatge: Samburu. A mesura que anàvem conduint cap allà el paisatge anava canviant dràsticament i la temperatura exterior anava pujant. Tot es tornava més àrid, deixàvem enrere els camps verds per extensions bastes de sorra i alguns camells. Finalment, a la tarda vam arribar al Nashipa Ecocamp, just a la porta del Samburu. Vam acampar a sota l’ombra d’un arbre mentre ens vam dedicar a fer gestions també importants del viatge com rentar plats, rentar la roba, posar ordre al cotxe… La tarda passava molt ràpid i no teníem temps d’entrar a la Reserva, així que finalment vam agafar un guia, en Joseph que també treballava al campament, per l’endemà passar tot el dia dins del parc de Samburu amb ell.

El nostre càmping a Nashipa Ecocamp.

DIA 2: Ens vam llevar ben d’hora per entrar al parc amb els primeres llums del sol del matí. De fet, vam matinar tant que la porta encara estava tancada! Un cop realitzats els formalismes d’entrada, ens van rebre al cap de 5 minuts les zebres Gebry’s. Eren ben diferents de les que havíem vist! Eren una família amb cries que estava jugant al costat de la carretera.

Família de zebres de bon dematí a la reserva de Samburu.

Diuen que aquest parc és un dels més fàcils per veure lleopards però nosaltres ho vam intentar durant tot el dia i no vam tenir sort! És veu que tenen un conflicte intern amb els ramaders de la zona, que entren al parc a la recerca de millors pastures, i això provoca que molts animals s’espantin i s’allunyin dels camins principals.  

El nostre safari va continuar tot veient dic-dic, antílops diferents, més zebres, girafes reticulades… fins que en uns arbustos vam trobar un parell de lleones dormint sota l’ombra! Una estava al terra mentre que l’altre descansava sobre una petita branca de l’arbre. Vam seguir veient altres animals com elefants solitaris que menjaven i travessaven arbustos sencers, fins que vam arribar a dinar al costat de la riba del riu envoltat de monos. Havíem de vigilar per no quedar-nos sense dinar! A Botswana, ja vam tenir una experiència dolenta amb els monos i no la volíem repetir.

Parell de lleones descansant a la reserva de Samburu.

Durant la tarda, vam seguir buscant sense sort el lleopard, fins que vam trobar una lleona amb les seves cries enmig del camí. Una imatge impactant abans de dir adeu al Samburu, una reserva on vam estar quasi bé tot el dia sols observant els animals en llibertat.  

Lleona amb les seves cries a la reserva de Samburu.

DIA 3: Avui canviàvem el safari pel senderisme. Ens vam llevar ben d’hora per conduir al voltant de 40 minuts direcció nord fins arribar al Sabache Camp, als peus del Mount Ololokwe. Allà vam deixar el cotxe i amb un guia local vam començar a pujar la muntanya. La primera hora va ser molt dura, amb un desnivell molt alt i uns camins entre roques que només feien que pujar! A més, el sol començava a apretar. Finalment, vam arribar a dalt del cim i després de caminar 30 minuts més per un camí més planer on vam trobar diferents pastors que habiten a la muntanya amb el seu ramat, vam arribar a un lloc espectacular, amb unes vistes impressionants a tota la sabana africana i la reserva de Samburu. L’esforç de la pujada havia valgut realment la pena!

A dalt del Mount Ololokwe!

Després de menjar alguna cosa i veure com diferents àligues volaven per sobre nostre, vam tornar cap al Sabache Camp i, després, vam parar a dinar a Archers Post, al Camels Gate Lodge. A la tarda, volíem anar a banyar-nos a unes piscines naturals provocades per les bombes de la Guerra Mundial al Buffalo Springs. Ens havien dit que eren gratuïtes, però quan vam arribar, resulta que es consideren que estan a dins una altra reserva i que s’ha de pagar de nou l’entrada. Així que ens vam quedar amb les ganes de fer-nos un bany, i vam tornar al campament comunitari a descansar després de gaudir d’uns dies de safari i senderisme molt interessants.

Vistes des del Mount Ololokwe.

DIA 4: Ens despertàvem per últim cop al Nashipa Ecocamp abans de recollir totes les coses, acomiadar-nos de tot el personal, estirar per les agulletes del dia anterior i esmorzar. Avui tocava fer el camí de tornada per anar a visitar el Mount Kenya tot esperant que el temps fos millor que els dies anteriors. Per sort, el cel estava serè així que vam encertar amb el nostre canvi de plans d’última hora! Deixàvem la zona àrida de Samburu per endinsar-nos al paisatge verd del Mount Kenya i el llac Ellis.

Dia de carretera!

El Samburu és una reserva única a Kènia que, malauradament, per les grans sequeres que s’estan produint, es troba en una situació complicada. Ha d’administrar la necessitat de les pastures locals amb els animals salvatges que viuen a la Reserva, convertint en un dels principals reptes a resoldre a curt plaç. De totes maneres, la seva visita és molt interessant pel seu paisatge diferent a altres zones del país, pels animals autòctons que hi pots trobar, per la comunitat samburu i per les opcions de senderisme que pots fer al seu voltant. 

Girafes reticulades, un des animals autòctons de la reserva de Samburu.

Categories: KENIA
Etiquetes:
KÈNIA: El llac Victòria

KÈNIA: El llac Victòria

El llac Victòria és el llac interior més gran d'Àfrica i el llac tropical més gran del món. Amb una superfície de 68.800 quilòmetres quadrats, aquest gran llac africà es troba a l'Àfrica Central i es troba en una antiga conca a les fronteres de tres països: Tanzània,...

read more
KÈNIA: L’illa de Lamu

KÈNIA: L’illa de Lamu

Lamu és un arxipèlag situat a la costa nord de Kènia, just al límit amb la frontera amb Somàlia. Està format per 6 illes: Manda, Pate, Lamu, Kiwayu, Kiunga i Lama. Les dues ciutats més grans, Lamu i Shela, es troben a l’illa de Lamu.  L’illa Manda es troba en...

read more

KÈNIA: La reserva del Masai Mara

El Masai Mara és un dels safaris més impressionants que pots fer a Àfrica. Fa frontera amb el Serengeti de Tanzània (si vols llegir la nostra experiència en aquest parc de Tanzània podeu clicar aquí), donant lloc a un dels espectacles més bonics de la naturalesa com...

read more
KÈNIA: Ol Pejeta

KÈNIA: Ol Pejeta

La reserva privada d'Ol Pejeta és un dels destins més desconeguts de Kènia. Situada a prop de la ciutat de Nanyuki, als peus del Mount Kènia, és l'únic lloc, a part del Masai Mara, on podràs veure els Big Five. A més a més, realitzen una tasca de conservació de la...

read more
KÈNIA: El Mount Kenya

KÈNIA: El Mount Kenya

El Mount Kenya és considerat la segona muntanya més alta d'Àfrica, darrere el Kilimanjaro. Envoltat d'altres pics famosos per l'escalada com el pic Batian (5.199m)  i el pic Nelion (5.188m), el més famós pels caminants és el el pic Lenana (4.985m). Si...

read more
KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

La zona sud de Kenya és una autèntica desconeguda ja que molts tours de safaris no passen per aquesta zona perquè cau bastant lluny de la resta de punts turístics i hauràs de demanar expressament que l'incloguin dins de la ruta si realment vols anar-hi. L'altre opció...

read more
KÈNIA: El bosc de Kakamega

KÈNIA: El bosc de Kakamega

El bosc de Kakamega és l'única zona que es conserva a Kènia de l'anell de bosc tropical que creua tot Àfrica, des de Guinea a l'oceà Índic passant pel Congo. Situat a l'oest del país, és una opció força desconeguda pel que fa al turisme, però molt bonica de recórrer...

read more
KÈNIA: El llac Nakuru

KÈNIA: El llac Nakuru

El llac Nakuru és un parc nacional que destaca per la presència de flamencs, pelicans i aus. També hi pots trobar hipopòtams i manades de búfals que s'apropen a l'aigua per refrescar-se. A més a més, és dels pocs llocs de Kènia on encara es poden veure rinoceronts en...

read more
KÈNIA: Kericho i les plantacions de te

KÈNIA: Kericho i les plantacions de te

Kènia és el tercer productor mundial de te, superat per la Xina i la Índia; però, en canvi, és el país que exporta més te de tot el món. Principalment, exporta a la majoria de països aràbics i a alguns països europeus com Anglaterra. La regió principal on produeixen...

read more

0 Comments

Submit a Comment