KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

girona_1990_people

setembre 27, 2021

La zona sud de Kenya és una autèntica desconeguda ja que molts tours de safaris no passen per aquesta zona perquè cau bastant lluny de la resta de punts turístics i hauràs de demanar expressament que l’incloguin dins de la ruta si realment vols anar-hi. L’altre opció és fer-ho pel teu compte, una opció que recomanem plenament ja que hi ha un dels parcs més populars de Kènia: l’Amboseli.

Situat al costat de la frontera de Tanzània, l’Amboseli és un parc nacional on podràs gaudir d’una gran quantitat d’elefants i de la majestuositat del Kilimanjaro, la muntanya més alta d’Àfrica que es troba situada a Tanzània. Durant els dies de cel clar, podràs veure la silueta d’una de les muntanyes més especials del món mentre observes manades d’elefants que caminen pel teu voltant.

El Mount Kilimanjaro al fons.

És territori de la tribu massai i, per tant, un lloc on podràs endinsar-te a la seva cultura i conèixer més de fons la seva història. Si vols saber-ne més sobre les tribus a Kènia, pots clicar aquí.

Amb en Peter i la seva família a Kimana.

Com arribar-hi?

Per arribar a Kimana, que és la població que serveix de porta d’entrada per visitar el parc nacional de l’Amboseli, hi ha diferents rutes segons d’on vingueu:

La més habitual és utilitzar la carretera que va de Nairobi fins a Mombasa i girar a la dreta a la C102 fins arribar a la població de Kimana. Un cop heu passat aquesta població, trobareu indicat un cartell per a girar a la dreta direcció al parc. De Kimana fins al llac Chala, caldrà que seguiu la carretera que passa per Kuku, travessa una part del Tsavo West N.P, i gireu a la dreta direcció a Chala/ Taveta.

Nosaltres però al venir de Diani Beach, vam fer-ho al revés, vam arribar fins a Taveta i allà un cop al llac Chala, vam fer el trajecte anteriorment descrit al revés fins a l’Amboseli. Un cop a l’Amboseli, vam dirigir-nos cap al Samburu, al nord del país.

Ramats en el nostre camí per la zona sud de Kènia.

Què cal portar?

Com tots els safaris, és important que tingueu en compte les següents recomanacions a l’hora de fer la maleta abans d’anar-hi:

  • Portar el que és just i necessari a la motxilla: Tendim a posar de tot a dins la maleta, tot i que els “per si de cas” normalment ens els podem estalviar. Hem de tenir en compte que la motxilla o la maleta que agafem sigui preferiblement de tela/lona, que no sigui rígida, ja que en els safaris no es disposa de molt espai dins del cotxe i es sol posar l’equipatge a dalt del vehicle per guanyar espai.

  • Agafar roba molt diversa: A Kènia les temperatures canvien molt durant el dia. Sol fer fresca als matins i al vespre, mentre que al migdia normalment fa molta i molta calor. Uns pantalons llargs pel matí/nit, juntament amb unes samarretes/camises de màniga llarga us protegiran del fred com també dels mosquits. És important agafar roba lleugera i còmoda, amb la que et sentis a gust i puguis fer molt tipus de moviments. A la vegada, tingueu en compte que els colors foscos, com el blau marí, atrauen als insectes, sobretot a la mosca tse-tse que és activa durant el dia. És aconsellable portar colors naturals com: el verd fosc, caqui, marró, beix…

  • Molt recomanable portar ulleres de sol, barret o mocador pel cap, crema solar i protector de llavis.

  • Incloure un impermeable dins de la motxilla: molts cops plou de forma imprevista i de cop, així que tenir un impermeable a mà pot ser útil per no acabar moll com un ànec. També va bé com a protecció del vent a les primeres hores del matí o del vespre.

  • Porta uns prismàtics bons i/o una bona càmera de fotos. Et serviran per veure molt millor els animals que trobis, que de vegades, no els trobes al costat de la carretera. Si t’agrada la fotografia, tingues en compte que és bo tenir un teleobjectiu d’uns 300, amb bateries extres de recanvi, un bon kit de neteja del material perquè hi ha molta pols, suficients targetes de memòria i alguns filtres que protegeixin també els objectius.

  • Viatja amb una bona assegurança mèdica. Nosaltres et recomanem que contractis a Chapka Assegurances, una empresa que ofereix packs a mida pel teu viatge. Si cliques aquí, tindràs un % de descompte.

Permisos i entrades

L’entrada a l’Amboseli, quan vam anar-hi a l’estiu 2021, valia 35$. En aquest preu, hauràs d’incloure una tarifa de 300 KSH si entres amb el teu cotxe (de menys de sis seients).

Per altra banda, per entrar al llac Chala hauràs de pagar 50 KSH per persona i una taxa de 150 KSH pel cotxe. Nosaltres vam demanar al guardià del lodge (ara tancat) que hi ha a dalt del cràter si podíem fer pernocta allà i sense haver de pagar res, ens vam quedar a dormir en aquell fantàstic lloc amb unes vistes espectaculars.

Zona de Kimana i Amboseli amb el Mount Kilimanjaro al fons.

Què fer a la zona de Kimana i Amboseli?

En aquesta part sud del país que està tocant a Tanzània, hi ha diferents activitats a realitzar entre les quals destaquem:

– Gaudir de les fantàstiques vistes del llac Chala

El llac Chala està situat a la frontera de Kenya i Tanzània, en una zona poc turística. És un fascinant cràter situat just a l’est del gran Kilimanjaro, per tant si tens sort podràs veure’l des d’allà. El llac està situat a 8 quilòmetres al nord de Taveta, a Kenya, i a uns 60 quilòmetres a l’est de la ciutat de Moshi, a Tanzània.

Llac Chala

El llac Chala va néixer fa 250.000 anys després de l’activitat volcànica al mont Kilimanjaro i és un dels llacs volcànics més antics del país. Les vores del cràter mesuren 171 metres d’alçada.  L’aigua del llac prové majoritàriament de les aigües subterrànies i fa 98m de profunditat.

Segons quan hi vagis, el color de les aigües del llac varien de color verd, turquesa a blau intens, provocat pels corrents d’aigua dolça que es troben sota el cràter. Durant la teva visita, podràs nedar-hi, llogar una barca per fer un passeig pel llac i pescar. El llac té uns camins bastant clars per baixar fins la riba del llac. Nosaltres no vam tenir sort, però enganxar la magnífica vista del mont Kilimanjaro en un dia clar i assolellat, ha de ser una experiència espectacular.

Càmping lliure al llac Chala.

– Submergir-se a la cultura Massai convivint amb una família

Nosaltres vam fer càmping al terreny de la família massai d’en Peter i la Jacqueline. Tenen una bonica extensió de terreny al costat de la seva boma (el lloc on habiten els massai) on pots acampar-hi per un preu mòdic. A més a més, estan construir-hi una dutxa i un lavabo per més comoditat pels futurs visitants.

Conviure amb una família massai és la millor manera de conèixer com viuen, quines són les seves tradicions i intercanviar diferents punts de vista. Si voleu saber més sobre la cultura massai, cliqueu aquí.

Amb la tribu massai a Kimana.

En Peter ens va acompanyar a fer una volta caminant per les terres masais al voltant de l’Amboseli, allà on ells viuen. Va ser molt bonic perquè ens va ensenyar diferents llocs importants per a ells: vam visitar l’escola de la comunitat, els punts d’aigua on recullen l’aigua per les seves cases i a on abeura el bestiar cada dia després de les pastures, altres bomes  de famílies veïnes…

Caminant amb en Peter per territori massai.

També, en aquest recorregut a peu, vam poder veure animals. Com ja hem dit més d’un cop, els animals no entenen de fronteres, i aquest és un bon exemple. Cada dia els animals entren al parc per anar a beure aigua en els diferents llacs que hi ha, però passen pel territori massai de la comunitat. Així que amb la ruta a peu en vam poder veure bastants. Més tard, vam anar amb el nostre cotxe amb en Peter i la Jacqueline a la recerca dels elefants. En vam veure molts i molts! Grans manades que anaven direcció a l’Amboseli a beure aigua! Després d’aquesta fantàstica experiència, vam decidir no entrar a dins del parc (ja havíem vist molts elefants) i aprofitar els últims moments amb ells.

Elefants a les afores de l’Amboseli NP.

– Gaudir del parc natural d’Amboseli

Si disposeu de temps i pressupost, us recomanem que aneu a visitar el parc natural de l’Amboseli. Nosaltres al viatjar durant un any tenim el pressupost més reduït i vam optar després de l’experiència amb la família d’en Peter i la Jacqueline, que no el faríem. Coronat pel mont Kilimanjaro, el cim més alt d’Àfrica, el Parc Nacional Amboseli és un dels parcs més populars de Kenya per ser un bon lloc per veure grans manades d’elefants.  El nom “Amboseli” prové d’una paraula massai que significa “pols salada”.

Els amants de la natura poden explorar cinc hàbitats diferents que van des del llit dessecat del llac Amboseli, aiguamolls amb fonts de sofre, la sabana i els boscos. Si teniu sort, podreu veure-hi els Big Five.

Des de l’Observation Hill (un turó d’observació), podreu tenir una visió general de tot el parc, especialment els pantans i els elefants, i veure molts animals com búfals, hipopòtams i una gran varietat d’aus aquàtiques (com el pelicà, l’oca egípcia…).

Girafes i zebres a les afores de l’Amboseli NP.

A on dormir?

– Càmping a dalt del llac Chala: Nosaltres vam fer càmping lliure a prop del lodge que ara està tancat, de dalt del cràter del llac. Vam demanar permís al guardià i ens va deixar passar la nit allà fent foc sota les estrelles i les vistes del llac.

Vistes des de la tenda al càmping lliure del llac Chala.

– Càmping amb la família massai d’en Peter i la Jacqueline: Si voleu anar a l’Amboseli i voleu viure una experiència completa aquest és el vostre lloc. Està situat molt a prop de la Kimana Gate, per una carretera de terra que està prou bé. El càmping disposarà de lavabo i dutxa pels visitants amb un preu mòdic. Podreu conviure amb aquesta bonica família, compartir focs al terra i cels estrellats, i si us ve de gust, visitar les terres massais sota la guia d’en Peter, que ja el considerem el nostre amic. Aneu-hi de veritat, no us en penedireu. Si voleu contactar amb ells, podeu trucar a en Peter al telèfon: 0745283512 i si voleu contactar per WhatsApp, haureu de parlar amb el seu cosí Ole Keleya (+254 717 044226).

La família d’en Peter.

– Kimana Community Campsite: Bonic càmping al costat de la Kimana Gate del parc Amboseli, just per entrar. El preu per acampar són 1.000 KSH per persona i nit. Es pot dormir en unes tendes per uns 5.000 KSH la nit per a dues persones. Tenen dutxes d’aigua freda i lavabos. Bones vistes al Kilimanjaro. Disposen de bar i restaurant.

– We4Kenya Guesthouse: Allotjament a pocs km de l’entrada de Kimana. Disposen d’habitacions en tendes o en cottages. També s’hi pot fer càmping. Preus al voltant de 60$ per tenda (2 persones) i 80$ el cottage per a dues persones. Podeu consultar el seu web aquí

La nostra ruta

DIA 1: Va ser el primer dia que conduíem el cotxe per terres kenyanes després d’haver-lo anat a buscar a Mombasa i haver-lo portat a Diani Beach per preparar-lo per començar l’aventura. El camí de carretera va començar sense masses complicacions i amb paisatges canviants fins arribar a la tarda vespre al llac Chala. Allà, després de pagar l’entrada, vam pujar amb el cotxe fins a dalt del cràter on vam aprofitar per baixar fins a la riba del llac i parlar amb uns pescadors. Després ja vam anar cap al lodge que ara està tancat, i després de parlar amb el guardià ens vam instal·lar allà. La primera nit amb el cotxe i ja faríem càmping lliure, l’aventura prometia! Ens vam adormir sota un cel estrellat i amb unes bones vistes del llac retingudes a la retina.

La nostra foguera al llac Chala.

DIA 2: El segon dia ens vam dirigir cap a Kimana, porta d’entrada del parc natural de l’Amboseli. Després de fer unes gestions a la ciutat mirant un tema de l’embrague del nostre cotxe, ens vam dirigir cap a la Kimana Gate on ens esperava en Peter per dirigir-nos cap a casa seva. Allà, al costat de la seva boma, ens esperaven els seus fills i els seus familiars ben contents de que arribéssim. Ens vam instal·lar al terreny del davant i vam passar la tarda jugant amb els nens i parlant amb els adults. A la nit, al voltant d’un foc gegant, vam compartir històries i aventures.

Preparant crispetes com a benvinguda a la boma d’en Peter.

DIA 3: El dia següent ens vam aixecar per a fer un recorregut per les terres massai del voltant. En Peter ens volia ensenyar el seu territori i el dels seus veïns, com vivien i com cuidaven els seus ramats de vaques. També vam passar per l’escola de la comunitat on ens van explicar com treballaven i quines mancances tenien. Entre tota la comunitat procuren donar un àpat al dia a tots els nens i nenes que hi assisteixen.

Escola de primària de la comunitat massai.

A part, vam poder veure molts animals que anaven en busca de l’aigua del parc de l’Amboseli i estaven travessant les terres massai. La sensació de caminar a peu i ser vulnerable a qualsevol animal, va donar més emoció a la caminada. Al migdia vam agafar el cotxe amb en Peter i la Jacqueline, i vam fer un recorregut  per les terres al voltant del parc, on vam poder-hi veure gegants manades d’elefants. Va ser espectacular! Mai havíem vist tants elefants junts! A la tarda, vam tenir sort que el cel es va aclarir i vam poder veure la silueta del Kilimanjaro davant nostre. La muntanya més alta d’Àfrica davant dels nostres ulls!

Amb en Peter i la Jacqueline al nostre cotxe.

DIA 4: Ben d’hora al matí vam tornar a fer un recorregut per les terres massai a prop del parc per veure més elefants. En vam tornar a veure’n molts i sobretot un de molt vell i amb uns ullals molt allargats que els Massai el coneixen com a Teddy. Després, ens vam acomiadar de la família, sabent que no seria l’últim cop que ens tornaríem a veure. Si hi havia la possibilitat, tornaríem i amb més dies per poder gaudir del que ja considerem que són els nostres amics.

Elefant a fora de l’Amboseli NP.

Categories: KENIA
Etiquetes:
KÈNIA: El llac Victòria

KÈNIA: El llac Victòria

El llac Victòria és el llac interior més gran d'Àfrica i el llac tropical més gran del món. Amb una superfície de 68.800 quilòmetres quadrats, aquest gran llac africà es troba a l'Àfrica Central i es troba en una antiga conca a les fronteres de tres països: Tanzània,...

read more
KÈNIA: La reserva de Samburu

KÈNIA: La reserva de Samburu

Situat al nord de Kènia, entre Isiolo i Archer's Post, trobem una de les reserves més boniques de Kènia pel que fa a paisatge. Dividida en 3 parts diferents separades per un riu, l'Ewaso Ng’iro, proporciona una línia de vida als animals i les persones de la zona. Al...

read more
KÈNIA: L’illa de Lamu

KÈNIA: L’illa de Lamu

Lamu és un arxipèlag situat a la costa nord de Kènia, just al límit amb la frontera amb Somàlia. Està format per 6 illes: Manda, Pate, Lamu, Kiwayu, Kiunga i Lama. Les dues ciutats més grans, Lamu i Shela, es troben a l’illa de Lamu.  L’illa Manda es troba en...

read more

KÈNIA: La reserva del Masai Mara

El Masai Mara és un dels safaris més impressionants que pots fer a Àfrica. Fa frontera amb el Serengeti de Tanzània (si vols llegir la nostra experiència en aquest parc de Tanzània podeu clicar aquí), donant lloc a un dels espectacles més bonics de la naturalesa com...

read more
KÈNIA: Ol Pejeta

KÈNIA: Ol Pejeta

La reserva privada d'Ol Pejeta és un dels destins més desconeguts de Kènia. Situada a prop de la ciutat de Nanyuki, als peus del Mount Kènia, és l'únic lloc, a part del Masai Mara, on podràs veure els Big Five. A més a més, realitzen una tasca de conservació de la...

read more
KÈNIA: El Mount Kenya

KÈNIA: El Mount Kenya

El Mount Kenya és considerat la segona muntanya més alta d'Àfrica, darrere el Kilimanjaro. Envoltat d'altres pics famosos per l'escalada com el pic Batian (5.199m)  i el pic Nelion (5.188m), el més famós pels caminants és el el pic Lenana (4.985m). Si...

read more
KÈNIA: El bosc de Kakamega

KÈNIA: El bosc de Kakamega

El bosc de Kakamega és l'única zona que es conserva a Kènia de l'anell de bosc tropical que creua tot Àfrica, des de Guinea a l'oceà Índic passant pel Congo. Situat a l'oest del país, és una opció força desconeguda pel que fa al turisme, però molt bonica de recórrer...

read more
KÈNIA: El llac Nakuru

KÈNIA: El llac Nakuru

El llac Nakuru és un parc nacional que destaca per la presència de flamencs, pelicans i aus. També hi pots trobar hipopòtams i manades de búfals que s'apropen a l'aigua per refrescar-se. A més a més, és dels pocs llocs de Kènia on encara es poden veure rinoceronts en...

read more
KÈNIA: Kericho i les plantacions de te

KÈNIA: Kericho i les plantacions de te

Kènia és el tercer productor mundial de te, superat per la Xina i la Índia; però, en canvi, és el país que exporta més te de tot el món. Principalment, exporta a la majoria de països aràbics i a alguns països europeus com Anglaterra. La regió principal on produeixen...

read more

0 Comments

Submit a Comment