KÈNIA: El bosc de Kakamega

girona_1990_people

setembre 27, 2021

El bosc de Kakamega és l’única zona que es conserva a Kènia de l’anell de bosc tropical que creua tot Àfrica, des de Guinea a l’oceà Índic passant pel Congo. Situat a l’oest del país, és una opció força desconeguda pel que fa al turisme, però molt bonica de recórrer on podràs fer diferents excursions com el recorregut circular fins el riu Yala o la sortida i la posta de sol des de Lirhanda Hill mentre camines i contemples una multitud d’arbres al teu voltant, moltes papallones, diferents espècies d’ocells, babuïns i monos.

El bosc de Kakamega

Kakamega té una gran biodiversitat d’animals i plantes que hi viuen. El bosc té 380 espècies de plantes que inclouen 150 espècies d’arbres diferents, 170 espècies de flors i 60 tipus d’orquídies diferents. El bosc també hi viuen 330 espècies d’aus, 27 espècies de serps, set espècies de primats i més de 400 espècies de papallones.

El bosc també és una important font d’aliment, farratge per a bestiar, llenya, materials de construcció i medicaments per a les comunitats dels voltants. Per exemple, l’escorça de la cirera africana conté un compost que es pot utilitzar per tractar l’ampliació de la pròstata, les llavors de l’arbre Upus (Antiaris toxicaria) són utilitzades per les comunitats locals com a analgèsics i de les arrels del gingebre africà (Mondia whitei) conegut localment com a “Mukombero” s’utilitzen com a remei per millorar la gana, augmentar la fertilitat i com a antidepressiu.

Malgrat tot, per culpa de l’acció humana, el bosc de Kakamega està desapareixent. Les comunitats que hi viuen, de l’ètnia luhya,  s’han unit per abordar i reduir algunes de les pràctiques que estan conduint a la desaparició del bosc i així preservar els 200km quadrats d’extensió que encara queden d’aquest bosc tropical.

El bosc de Kakamega.

Com arribar-hi?

– Amb cotxe: Nosaltres vam accedir a Kakamega Forest des de Kisumu en un trajecte del voltant de 90 quilòmetres i que vam fer amb una hora i mitja. Condueix la carretera que va des de Kisumu a la ciutat de Kakamega (A1), una carretera en bon estat on a vegades trobaràs carrils desdoblats per avançar als camions. Si vols saber els nostres tips sobre la conducció a Kènia, clica aquí. Uns 10 quilòmetres abans d’arribar a Kakamega, just abans d’entrar a la població de Mukumu, hauràs de trencar a mà dreta seguint les indicacions de Rondo Retreat. La carretera passarà a ser de terra i hauràs d’anar seguint fins que just abans d’arribar a Rondo Retreat, hauràs de trencar a mà esquerra per accedir al Kakamega Forest Station.

– Amb transport públic: Hi ha diferents matatus que cobreixen el trajecte Kisumu – Kakamega. Un cop arribis a la ciutat de Kakamega, podràs agafar un boda-boda per uns 200 KSH per persona. També hi ha l’opció d’agafar un taxi, encara que costarà més car. Compta que pagaràs uns 1.500-2.000 KSH pel trajecte.

– Amb avió: Kakamega es troba situada a una hora i mitja de la ciutat de Kisumu, que disposa d’un aeroport amb vols procedents, principalment, de Nairobi i Mombasa. Per tant, si tens el temps just i vols desconnectar a Kakamega Forest, pots agafar un avió, encara que serà l’opció que encarirà més el teu pressupost.

La ruta a Kakamega.

Què cal portar?

És un bosc plujós, per tant, porta unes bones xiruques i un bon impermeable per les pluges i tempestes intermitents. A Kakamega quasi sempre plou, les precipitacions anuals superen els 2.000 mm.  Les pluges cauen entre abril i novembre amb una temporada seca entre desembre i març.  L’època de pluges sol anar acompanyada de fortes tempestes.  Les temperatures oscil·len entre els 15 -27 graus centígrads. A les nits fa fresqueta. Pensa també en portar repel·lent de mosquits, perquè al ser un bosc tropical i ploure, n’hi ha molts.

El bosc de Kakamega.

Permisos i entrades

El cost de l’entrada per a visitar el Kakamega forest és de 696 KSH per a turistes no residents, amb taxa inclosa. Aquesta entrada té una durada de 24 hores.

Per tal d’adquirir l’entrada, s’ha d’anar al Kakamega Forest Station situat uns centenars de metres a l’esquerra de la carretera que va al Rondo Retreat. Allà, també podràs pagar el càmping que gestionen els ràngers de la Reserva, i contractar diferents opcions de guia segons l’excursió o el recorregut que vulguis fer.

Camí pel bosc de Kakamega.

Què fer al bosc de Kakamega?

El bosc de Kakamega és perfecte per a desconnectar de les grans aglomeracions, relaxar-se i fer algunes caminades per l’entorn. El parc obre a les 6 del matí fins a les 19h del vespre. Allà, podràs fer diferents activitats entre les que destaquem:

– Realitzar diferents rutes a peu

Les rutes més populars es troben a la part sud del parc, des de l’allotjament Rondo Retreat. Nosaltres us aconsellem fer-ne dues que són complementàries.

  • Ruta del Lirhanda Hill: El Lirhanda Hill és el punt més alt de tot el bosc de Kakamega, on s’hi poden veure unes grans vistes de 360° de tot el bosc tropical. És des d’aquí dalt on et fas a la idea de la immensitat del bosc i veus com s’estén fins l’horitzó. És un bon lloc per anar-hi a veure la sortida o la posta de sol. Nosaltres vam anar-hi a la tarda i quasi ens enganxa el ruixat que normalment fa als vespres. Preferiblement si podeu, aneu-hi al matí que el temps serà millor i no hi haurà núvols. Pots anar-hi amb un guia del parc, els seus preus són de 500 KSH per persona. Nosaltres vam anar-hi sense guia i seguint la ruta marcada a l’aplicació Maps.me sense problemes.

A dalt de Lirhanda Hill.

  • Ruta circular al riu Yala: És una ruta d’unes 4 hores que comença i acaba al Rondo Retreat. Es pot fer amb guia i el seu preu és de 1.000 KSH per persona. Nosaltres vam fer-la sense, seguint el camí marcat per l’aplicació Maps.me, i sense dificultats. La ruta és molt bonica de fer i et permet endinsar-te dins del bosc per veure monos, moltes papallones, ocells i diferents arbres i flors. La primera part, i per nosaltres la més bonica,  vas seguint el curs d’aigua d’afluents del riu que et condueixen finalment al riu Yala. La segona part, et permet endinsar-te més dins del bosc però la última part, amb un camí més ample semblant a una pista forestal, no ens va agradar tant.

Caminant per la ruta del riu Yala.

Altres rutes a peu que hi ha són per anar a veure les cascades Isiukhu, els Mukangu trails, observació d’aus i de papallones, etc…. Pots preguntar a algun guia de la Forest Station que t’acompanyi.

Passejant pel bosc de Kakamega.

Passejar per les plantacions de te que hi ha al voltant de Kakamega Forest Station i visitar el poble

Veureu que la gent és molt amable i amb ganes de conversar. Segurament, és possible veure com recol·lecten el te. Nosaltres ja ho havíem vist a Kericho, així que vam decidir no repetir l’activitat. Podeu llegir més sobre les plantacions de te i el procés de fabricació aquí.

Camins del Kakamega Forest.

A on dormir?

Us aconsellem dormir a prop de la Reserva, així podreu gaudir d’una experiència més completa. Tot i això, no hi ha masses opcions d’allotjament al bosc de Kakamega. Aquestes són les següents:

– Càmping a prop de Kakamega Forest Station: Aquest càmping està gestionat per la pròpia estació de ràngers del parc. Disposa d’una gran extensió amb arbres grans que fan ombra. Lavabo com a latrina. Ens van portar garrafes d’aigua per rentar plats. Les bandes estan encara en procés de construcció. El preu del càmping és de 700 KSH per persona.

El nostre càmping.

– Rondo Retreat Lodge: Bonic lodge situat al mig del Kakamega forest. Disposa de diferents mòduls amb vàries habitacions. Es pot llogar tot el mòdul o l’habitació. Té un gran i genial jardí on poder veure fauna i flora de la reserva. Està portat des del Trinity fellowship. Des d’aquest Lodge, comencen moltes rutes boniques per a fer a peu. És un gran lloc per descansar i relaxar-te en un entorn espectacular. Les habitacions costen al voltant de 15.000 KSH amb pensió completa per persona.

Habitació del Rondo Retreat.

– Isecheno Blue Guesthouse: Es troba situada a prop de la Kakamega Forest Station. Dormir una nit costa 900 KSH per persona, l’esmorzar 450 KSH i els dinar i sopar 650 KSH. Es pot reservar a través de l’Abraham, guia del parc, al seu telèfon que és el +254 726 951 764.

– Homestay: L’estada a casa d’una família local també és possible. L’habitació costa 600 KSH. El menjar, la dutxa i el lavabo són dels estàndards locals, no esperis luxes si tries aquesta opció. Es pot reservar a través de l’Abraham, guia del parc, al seu telèfon que és el +254 726 951 764.

La nostra ruta

DIA 1: Conduïm de Kisumu al bosc de Kakamega. Quan poseu direcció al Google Maps o al  GPS que feu servir, és important que poseu Kakamega Forest Station i no el nom de la Reserva. Nosaltres vam cometre aquest petit error i ens va portar pel mig de diferents poblats de la zona, una experiència única que us recomanem però més planificada. Al viatjar de tarda, ja ens vam instal·lar al càmping de la estació i ens vam relaxar allà. Vam tenir la sort de veure ocells i monos de diferents tipus.

El bosc de Kakamega.

DIA 2: Vam dirigir-nos al Rondo Retreat on vam començar la nostra ruta a peu al Yala River. Portàvem dinar en un  tupper, això ens permetria encantar-nos pel camí i parar quan volguéssim. De tornada, vam dirigir-nos al Lirhanda Hill, on vam quedar meravellats de la gran vista que té! Es va començar a girar vent i núvols negres, i de sobte unes gotes grosses i fredes, van fer que marxéssim més ràpid del previst d’aquest lloc espectacular. Vam tornar a dormir al càmping per tal del dia següent conduir cap al nou destí.

El bosc de Kakamega.

Categories: KENIA
Etiquetes:
KÈNIA: El llac Victòria

KÈNIA: El llac Victòria

El llac Victòria és el llac interior més gran d'Àfrica i el llac tropical més gran del món. Amb una superfície de 68.800 quilòmetres quadrats, aquest gran llac africà es troba a l'Àfrica Central i es troba en una antiga conca a les fronteres de tres països: Tanzània,...

read more
KÈNIA: La reserva de Samburu

KÈNIA: La reserva de Samburu

Situat al nord de Kènia, entre Isiolo i Archer's Post, trobem una de les reserves més boniques de Kènia pel que fa a paisatge. Dividida en 3 parts diferents separades per un riu, l'Ewaso Ng’iro, proporciona una línia de vida als animals i les persones de la zona. Al...

read more
KÈNIA: L’illa de Lamu

KÈNIA: L’illa de Lamu

Lamu és un arxipèlag situat a la costa nord de Kènia, just al límit amb la frontera amb Somàlia. Està format per 6 illes: Manda, Pate, Lamu, Kiwayu, Kiunga i Lama. Les dues ciutats més grans, Lamu i Shela, es troben a l’illa de Lamu.  L’illa Manda es troba en...

read more

KÈNIA: La reserva del Masai Mara

El Masai Mara és un dels safaris més impressionants que pots fer a Àfrica. Fa frontera amb el Serengeti de Tanzània (si vols llegir la nostra experiència en aquest parc de Tanzània podeu clicar aquí), donant lloc a un dels espectacles més bonics de la naturalesa com...

read more
KÈNIA: Ol Pejeta

KÈNIA: Ol Pejeta

La reserva privada d'Ol Pejeta és un dels destins més desconeguts de Kènia. Situada a prop de la ciutat de Nanyuki, als peus del Mount Kènia, és l'únic lloc, a part del Masai Mara, on podràs veure els Big Five. A més a més, realitzen una tasca de conservació de la...

read more
KÈNIA: El Mount Kenya

KÈNIA: El Mount Kenya

El Mount Kenya és considerat la segona muntanya més alta d'Àfrica, darrere el Kilimanjaro. Envoltat d'altres pics famosos per l'escalada com el pic Batian (5.199m)  i el pic Nelion (5.188m), el més famós pels caminants és el el pic Lenana (4.985m). Si...

read more
KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

La zona sud de Kenya és una autèntica desconeguda ja que molts tours de safaris no passen per aquesta zona perquè cau bastant lluny de la resta de punts turístics i hauràs de demanar expressament que l'incloguin dins de la ruta si realment vols anar-hi. L'altre opció...

read more
KÈNIA: El llac Nakuru

KÈNIA: El llac Nakuru

El llac Nakuru és un parc nacional que destaca per la presència de flamencs, pelicans i aus. També hi pots trobar hipopòtams i manades de búfals que s'apropen a l'aigua per refrescar-se. A més a més, és dels pocs llocs de Kènia on encara es poden veure rinoceronts en...

read more
KÈNIA: Kericho i les plantacions de te

KÈNIA: Kericho i les plantacions de te

Kènia és el tercer productor mundial de te, superat per la Xina i la Índia; però, en canvi, és el país que exporta més te de tot el món. Principalment, exporta a la majoria de països aràbics i a alguns països europeus com Anglaterra. La regió principal on produeixen...

read more

0 Comments

Submit a Comment