KÈNIA: El procés del te, des de l’arbre a la tassa

girona_1990_people

setembre 27, 2021

Kènia és el tercer productor mundial de te, superat per la Xina i la Índia; però, en canvi, és el país que exporta més te de tot el món. Principalment, exporta a la majoria de països aràbics i a alguns països europeus com Anglaterra. Per tant, visitar les plantacions de te i conèixer el procés de plantació i com manufacturen un dels aliments que solem beure a casa nostra és una obligació si passes per la zona de Kericho, la regió productora principal de Kènia.

Regió de Kericho

Kericho és una regió que es troba a uns 2.000 metres d’altitud, a l’oest de Kènia. Situat entre Nakuru i el llac Victòria, aquesta zona es caracteritza per un clima tropical càlid i humit, amb precipitacions abundants. Aquest temps és molt adient per a cultivar te, ja que necessita aigua i a la vegada temperatures caloroses. Amb una població al voltant de 200.000 habitants , la majoria de gent viu i treballa pel te.

Nosaltres vam tenir la sort d’allotjar-nos a una plantació de te que es diu Chesumot, i de visitar una de les principals fàbriques del país: Kaisugu Tea. Per això, en aquest article us intentarem explicar el procés del te. Si viatgeu a Kènia, us animem visitar els seus camps i veure com recol·lecten les fulles de te i el processen a la zona de Kericho.

Chesumot Tea Plantation.

Chesumot, la plantació on miris on miris només veuràs te

La plantació de Chesumot, situada a 2.000 metres d’altitud, es troba a uns 10 quilòmetres abans d’arribar a la ciutat de Kericho. Amb una extensió de 404 hectàrees,  aquesta plantació té arbres plantats del 1947, sent una de les més antigues de la zona de Kericho.

Chesumot Tea Plantation.

A Chesumot vam poder observar diferents varietats de fulles de te. Principalment, vam veure les fulles de te liles i les fulles de te verdes (amb un color molt viu i intens) que es converteixen, posteriorment quan són processades a fàbrica, en el te que trobem a casa nostra. I, dins de cada varietat, trobem diferents sub-tipus que es classifiquen segons la mida de les fulles. Per exemple, amb la varietat de fulles de te verd, trobem el 3/3, 31/8 o 15/10.

Chesumot Tea Plantation.

A Kericho es processa principalment te negre, ja que el te blanc és molt car de produir perquè només s’agafa la part de l’arrel de la fulla mentre que s’ha de tirar tota la resta.

A la plantació hi treballen al voltant de 200 treballadors on un 90% s’encarreguen de recollir les fulles de te de forma manual, mentre que el 10% de treballadors s’encarrega de recol·lectar-lo amb maquinària. Principalment, agafen les fulles de forma manual perquè els terrenys on està situada la plantació són molt abruptes dificultant l’accés de la maquinària. A més a més, amb terrenys verticals si tallessin les fulles amb màquina farien malbé bona part dels arbres del te.

Chesumot Tea Plantation.

El te és un arbre perenne, és a dir, les seves fulles no cauen. Són arbres que duren molt de temps. Al cap de 6 mesos de plantar-lo ja tens les primeres fulles de te i cada 4 anys en tallen les branques (com si podessin) per aconseguir després una major producció. Aquesta ja surt al cap de 3 mesos però s’esperen una mica més per tenir més productivitat.

Un cop l’arbre ja té forces fulles de te (penseu, com hem dit, que el clima a Kericho és càlid i tropical afavorint la collita tot l’any encara que els mesos forts són d’octubre a febrer), aquestes es recullen (de forma manual o amb màquina) i es posen en uns sacs que són revisats abans d’enviar a fàbrica per a descartar qualsevol fulla dolenta. Habitualment, les fulles que recol·lecten es solen manufacturar a fàbrica al cap de 3 hores d’haver-les collit per garantir així una molt bona qualitat del te.

Veure els treballadors i les treballadores com amb les seves mans van avançant ràpidament entre les diferents fileres d’arbres de te i van col·locant les fulles en els seus respectius sacs que carreguen a l’esquena és una mostra de la gran quantitat de gent a Kericho que treballa en el món del te. Penseu que quan es cultiva, l’arbre pot arribar només a un metre i mig per a facilitar la seva recol·lecció manual, ja que sinó seria molt difícil recollir les fulles.

Chesumot Tea Plantation.

A més a més, abans de collir, alguns treballadors desbrossen el sotabosc de l’arbre per a facilitar l’accés i per a evitar males produccions. Pel que fa al viver, abans a Chesumot els arbres que plantaven provenien de la Xina però ja fa uns anys i gràcies a diferents instituts de recerca que s’han creat a Kènia, ja disposen també del seu propi viver d’arbres.

Així, doncs, les diferents varietats de fulles de te que recol·lecten a les 404 hectàrees de la plantació de Chesumot arriben a fàbrica recent collides i a punt per a ser processades i convertir-les amb el te negre que actualment coneixem.

Chesumot Tea Plantation.

Kaisugu Tea, una de les principals fàbriques processadores de te a Kènia

L’empresa Kaisugu Limited, situada a les afores de Kericho, és una de les empreses principals productores de te a Kènia. Amb una plantilla de 500 treballadors, 150 dels quals treballen a la fàbrica, disposa de plantacions pròpies i també recull fulles de te de 6.000 productors, entre ells, Chesumot. Processen una mitja de 95.000 kg de te al dia, podent arribar si és necessari a una producció diària de 120.000 kg. Exporten als principals països àrabs i també a alguns països europeus com Anglaterra.

Kaisugu Tea Factory.

Nosaltres vam tenir la sort que el seu gerent ens va convidar a veure la fàbrica i a continuació, us intentarem explicar el procés des que arriba la fulla de te fresca de les plantacions fins que es converteix en el te negre amb pols que tenim a les bosses de te de casa nostra.

A l’exterior de la fàbrica trobem un moll on descarreguen les fulles de te dels diferents proveïdors de la fàbrica i, després d’una ràpida inspecció tècnica, aquestes són traslladades dins la fàbrica a 19 màquines que deshidraten les fulles amb aire calent fins a tenir un 80% d’aigua a la fulla. Penseu que al trobar-nos en un clima tropical, a les fulles fresques hi trobem una gran quantitat d’aigua. A més a més, durant aquest procés de deshidratació que sol durar al voltant de 15 hores, els polifenols del te es converteixen en aminoàcids per donar-li un gust característic, fent tot el circuit amb elements naturals, i es deixa macerar a l’espera de passar a la següent etapa del procés. En aquest primer pas, ja obtenim una fulla més seca i amb un toc característic gràcies a aquesta primera etapa.

Kaisugu Tea Factory.

Kaisugu Tea Factory.

La segona etapa del procés consisteix en tallar les fulles del te en diferents rodes de tall, per a després fer un procés de fermentació que li donarà color a les fulles del te. Aquestes passen per un circuit on amb un procés de temperatura i temps, l’aigua de la fulla ja es va reduint al voltant del 60% i aquesta ja comença a tenir un color més marronós característic del te negre.

Kaisugu Tea Factory.

El tercer pas del procés és l’evaporació, on a través d’un assecador que arriba al voltant dels 150 graus (amb una caldera on cremen llenya que tenen guardada des de ja fa 4 mesos perquè s’assequi) l’aigua de la fulla ja es redueix al 3% i el color del te ja passa a ser el negre.

Kaisugu Tea Factory.

En la quarta etapa del procés, es separa el te obtingut segons el seu diàmetre i les seves característiques per obtenir el te que vol el client i passa per l’equip de laboratori que donen el vistiplau per al seu envasat final, l’últim pas abans de ser exportat des de Mombasa cap al món.

Kaisugu Tea Factory.

El procés total des que arriben les fulles de te fresques de les plantacions fins que està empaquetat sol durar unes 18 hores aproximadament. A Kaisugu, empaqueten principalment en sacs d’entre 60 i 75kgs que són exportats a empreses que, elles mateixes i amb la seva marca, empaqueten el te amb les bosses que estem acostumats a trobar en els bars i restaurants de casa nostra.

Kaisugu Tea Factory.

Encara que molts ho desconeixíem, Kènia és el primer país exportador de te al món que, principalment, prové de la zona de Kericho. Poder provar la qualitat d’un te que és cultivat, recollit i processat en una regió verda i humida com aquesta és una experiència que recomanem que feu si algun dia viatgeu a Kènia. A més a més, allà podreu gaudir d’un paisatge de valls de plantacions de te meravellós i caminar per diferents tonalitat de verds que et faran sentir com si estiguessis enmig d’un quadre costumista.

Chesumot Tea Plantation.

Categories: KENIA
Etiquetes:
KÈNIA: El llac Victòria

KÈNIA: El llac Victòria

El llac Victòria és el llac interior més gran d'Àfrica i el llac tropical més gran del món. Amb una superfície de 68.800 quilòmetres quadrats, aquest gran llac africà es troba a l'Àfrica Central i es troba en una antiga conca a les fronteres de tres països: Tanzània,...

read more
KÈNIA: La reserva de Samburu

KÈNIA: La reserva de Samburu

Situat al nord de Kènia, entre Isiolo i Archer's Post, trobem una de les reserves més boniques de Kènia pel que fa a paisatge. Dividida en 3 parts diferents separades per un riu, l'Ewaso Ng’iro, proporciona una línia de vida als animals i les persones de la zona. Al...

read more
KÈNIA: L’illa de Lamu

KÈNIA: L’illa de Lamu

Lamu és un arxipèlag situat a la costa nord de Kènia, just al límit amb la frontera amb Somàlia. Està format per 6 illes: Manda, Pate, Lamu, Kiwayu, Kiunga i Lama. Les dues ciutats més grans, Lamu i Shela, es troben a l’illa de Lamu.  L’illa Manda es troba en...

read more

KÈNIA: La reserva del Masai Mara

El Masai Mara és un dels safaris més impressionants que pots fer a Àfrica. Fa frontera amb el Serengeti de Tanzània (si vols llegir la nostra experiència en aquest parc de Tanzània podeu clicar aquí), donant lloc a un dels espectacles més bonics de la naturalesa com...

read more
KÈNIA: Ol Pejeta

KÈNIA: Ol Pejeta

La reserva privada d'Ol Pejeta és un dels destins més desconeguts de Kènia. Situada a prop de la ciutat de Nanyuki, als peus del Mount Kènia, és l'únic lloc, a part del Masai Mara, on podràs veure els Big Five. A més a més, realitzen una tasca de conservació de la...

read more
KÈNIA: El Mount Kenya

KÈNIA: El Mount Kenya

El Mount Kenya és considerat la segona muntanya més alta d'Àfrica, darrere el Kilimanjaro. Envoltat d'altres pics famosos per l'escalada com el pic Batian (5.199m)  i el pic Nelion (5.188m), el més famós pels caminants és el el pic Lenana (4.985m). Si...

read more
KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

La zona sud de Kenya és una autèntica desconeguda ja que molts tours de safaris no passen per aquesta zona perquè cau bastant lluny de la resta de punts turístics i hauràs de demanar expressament que l'incloguin dins de la ruta si realment vols anar-hi. L'altre opció...

read more
KÈNIA: El bosc de Kakamega

KÈNIA: El bosc de Kakamega

El bosc de Kakamega és l'única zona que es conserva a Kènia de l'anell de bosc tropical que creua tot Àfrica, des de Guinea a l'oceà Índic passant pel Congo. Situat a l'oest del país, és una opció força desconeguda pel que fa al turisme, però molt bonica de recórrer...

read more
KÈNIA: El llac Nakuru

KÈNIA: El llac Nakuru

El llac Nakuru és un parc nacional que destaca per la presència de flamencs, pelicans i aus. També hi pots trobar hipopòtams i manades de búfals que s'apropen a l'aigua per refrescar-se. A més a més, és dels pocs llocs de Kènia on encara es poden veure rinoceronts en...

read more

0 Comments

Submit a Comment