KÈNIA: L’illa de Lamu

girona_1990_people

octubre 27, 2021

Lamu és un arxipèlag situat a la costa nord de Kènia, just al límit amb la frontera amb Somàlia. Està format per 6 illes: Manda, Pate, Lamu, Kiwayu, Kiunga i Lama. Les dues ciutats més grans, Lamu i Shela, es troben a l’illa de Lamu.  L’illa Manda es troba en aigües costaneres protegides i tranquil·les, mentre que Kiwayu és la més remota amb platges impressionants.

Platja de Shela a l’illa de Lamu.

Les vistes, les espècies i els aromes evoquen la rica història de les influències portugueses, índies, britàniques, iemenites i omanites. És difícil de descriure Lamu si no el vius, però l’estada allà va semblar un somni: crida a les pregàries de les mesquites, postes de sol daurades, platges de sorra fina, casetes de corall amb buguenvíl·lies, plats amb espècies, carrerons estrets del casc antic….

Lamu Town.

Lamu Town és patrimoni mundial de l’UNESCO per ser considerat l’assentament més antic i més ben conservat de la cultura swahili. Per tant, visitar aquest arxipèlag significa viatjar a través de la història i conviure amb un poble on l’hospitalitat i l’amabilitat són el pa de cada dia. Per a nosaltres, ha estat un dels llocs que ens han agradat més del país i que no dubtaríem en tornar-hi amb els ulls tancats.

Lamu, Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Com arribar-hi?

Per anar a Lamu s’hi pot arribar de dues maneres: amb avió o per carretera creuant un petit tros de canal. Tanmateix, degut a la situació política de Somàlia i a la inestabilitat de la zona pròxima a l’arxipèlag de Lamu no s’aconsella viatjar-hi per terra. Si, de totes maneres, vols agafar un matatu i anar-hi per carretera hauràs de tenir en compte que a l’últim tram t’acompanyarà un convoi d’escortes per evitar qualsevol incident. Això provocarà que el preu sigui més elevat i que també sigui més lent.

Així, doncs, actualment la millor manera per arribar a Lamu és amb avió. Hi ha diferents companyies aèries que volen diàriament a Lamu des de Nairobi, Mombasa o Malindi. Alguna d’aquestes són Skyward Express o Safarilink. Si agafes l’avió des de Nairobi, segurament faràs una escala a Mombasa per recollir més passatgers abans d’arribar a Lamu. Nosaltres vam volar des de Mombasa anada i tornada per uns 80 euros. El trajecte dura al voltant de 50 minuts.

Aeroport de Lamu, situat a l’illa de Manda.

L’aeroport de l’arxipèlag de Lamu es troba situat a l’illa de Manda. No esperis un aeroport convencional. A Manda aterres sobre una carretera que no està asfaltada, descarreguen les maletes en un carro transportat per una persona a mà i, a vegades, l’escàner per passar les motxilles no funciona, revisant manualment cada equipatge que portes.

Un cops surts de l’aeroport, pensa que encara no estaràs a Lamu Town. Necessitaràs agafar una barca que, en un trajecte del voltant de 10 minuts, et portarà fins el moll del poble principal de l’arxipèlag. Aquest transport costa 100 KSH per persona i trajecte. Si dorms a Shela, segurament també podràs agafar un transport marítim des de l’aeroport que et porti fins allà.

Vista de Lamu des del trajecte del Manda Airport a la ciutat de Lamu Town.

Què fer a l’illa de Lamu?

Lamu és un arxipèlag que conserva molt bé la cultura swahili. Allà, podràs parlar amb la gent local i gaudir de la seva hospitalitat. Molts turistes s’enamoren d’aquest lloc, i solen tornar-hi ja que consideren l’illa com un dels millors llocs per viure. Nosaltres vam conèixer vària gent que ja havia visitat l’illa anteriorment o que havia decidit quedar-se viure a Lamu. Allà, les principals activitats que pots fer són:

– Caminar per la llarga platja de Shela

Shela es troba situada a l’altra punta de Lamu Town. És una població que destaca per les seves boniques cases davant del mar que solen ser d’europeus que tenen allà la segona residència. De totes maneres, a la segona línia de mar hi pots trobar els habitants locals que van començar a habitar a Shela després de moure’s del poble de Takwa, a l’illa de Manda.

Poble de Shela.

Shela es caracteritza per tenir una platja quilomètrica totalment verge ple de dunes i de sorra. Allà, podràs caminar enmig de la immensitat del paisatge a la vora del mar mentre observes a l’horitzó les dunes. Aquesta barreja de desert i platja converteix aquesta població en un dels principals punts d’interès de Lamu.

Platja de Shela.

A Shela hi pots arribar amb barca des de Lamu Town per uns 200-400 KSH, o també pots decidir caminar pel passeig marítim que separa les dues poblacions durant 30 minuts. Has de tenir en compte, però, les marees; ja que si hi ha marea alta hauràs de caminar per l’interior passant pel costat d’un centre recreatiu que té piscina. En canvi, durant la marea baixa pots passar pel passeig i per la sorra sense cap problema.

Pensa també que a la platja de Shela, al estar envoltada de dunes, no hi ha cap ombra, així que evita les hores de més sol, i posa’t un barret i molta crema solar mentre gaudeixes caminant d’una de les millors platges de la costa de Kènia.

Platja de Shela.

– Recórrer els carrers del casc antic de Lamu Town i entrar en alguna casa swahili

Lamu és considerat l’assentament swahili més ben conservat del món. Per això, és imprescindible que durant un dia et perdis pels seus carrerons estrets del casc antic.

Carrers del casc antic de Lamu.

La plaça del poble de Lamu serà el teu punt de partida. Des d’allà podràs avançar pel carrer principal de l’illa (un carreró estret on hauràs d’esquivar els burros que van carregats i alguna motocicleta) per a visitar la part del mercat, i visitar la plaça amb la principal mesquita del poble i la biblioteca, i a on se celebra un festival cultural molt interessant que té lloc al Novembre.

Plaça de Lamu Town.

Cap a l’altre costat de la plaça del poble, t’endinsaràs en el casc antic on caminaràs enmig de cases swahilis molt boniques i amb molta història. Actualment, el 80% de les propietats dels edificis del barri vell de Lamu són de gent europea o americana. Durant el teu recorregut, creuaràs diferents botigues de souvenirs on destaca una botiga que elabora manualitats de peixos a partir de plàstics que es troben a la platja i al mar de Lamu. Un espai molt interessant a visitar.

Botiga artesanal on elaboren peixos amb diferents tipus de materials reciclats.

Pots realitzar el recorregut pel casc antic de Lamu amb un guia local. D’aquesta manera, podràs saber diferents curiositats de l’illa i entrar a alguna casa swahili de l’època on hi vivien els antics mercaders i comercials de l’època. Per a nosaltres, va ser una visita molt interessant perquè vam tirar enrere la màquina del temps i semblava que estàvem vivint el moment de màxima esplendor de la ciutat recorrent alguna de les majestuoses cases swahili que trobes a Lamu. Si vols, pots contactar amb l’Abbas al +254726021274, un guia local molt interessant.

Recorrent el poble de Lamu Town

– Visitar el museu de Lamu

A Lamu Town hi ha un museu molt pedagògic sobre la història de Lamu on podràs saber-ne més sobre la influència de l’arxipèlag i el poder que va tenir durant les diferents rutes comercials entre Àfrica i Àsia als segles passats. Nosaltres ho hem intentat explicar en aquest article, però segur que al museu aprendràs molt més sobre les costums del poble swahili, els intercanvis comercials i la barreja d’altres cultures que va tenir lloc a tota la costa est de Kènia.

És un museu poc concorregut que conserva i exposa diferents objectes de l’època i que té moltes explicacions sobre la importància de Lamu, que el van convertir en un dels llocs més destacats de la història de Kènia.

Interior del museu de Lamu.

Es troba situat just en el passeig marítim del poble, i la seva entrada val 500 KSH per persona. Inicialment, ens van dir que només es podia pagar amb Mpesa (pagament a través d’una aplicació mòbil); però al final ens van deixar pagar en efectiu. Amb l’entrada del museu, també va inclosa una visita al fort de Lamu que es troba situat a la plaça principal, i des d’on podràs gaudir de vistes al centre d’un dels assentaments més ben conservats de la cultura swahili.

Museu de Lamu.

– Visitar les ruïnes de Takwa

Les ruïnes de Takwa es troben situades enmig dels canals de l’illa de Manda. Es tracta de les restes d’una ciutat swahili que es va establir entre el segle XV i el segle XVII. Constava d’aproximadament 150 cases de corall, muralles, tombes i una mesquita. Els seus habitants es van desplaçar al segle XVII a la població de Shela, situada al sud de Lamu Town, per la falta d’aigua que tenien a l’illa de Manda, entre altres motius.

Pots visitar les ruïnes a través d’una excursió organitzada des de l’illa de Lamu, que et portarà amb barca fins allà i amb un guia que t’explicarà la importància d’aquest poble a la història de Lamu. Nosaltres, finalment, no vam realitzar aquesta activitat. 

– Veure la posta de sol des de la platja de Manda o de les dunes de Shela

Si estàs a una illa, una de les activitats principals que no et pots perdre és la posta de sol. I, si a més, l’arxipèlag a on et trobes disposa de dunes de sorra, doncs encara amb més motiu has de contemplar com el sol s’amaga darrere el mar.

A Lamu, hi ha diferents punts on pots gaudir de la posta de sol. Un dels més espectaculars és de dalt d’alguna de les dunes de la platja de Shela. Des del Jambo Guest House, organitzen un tour molt interessant caminant per la part interior de l’illa on descobriràs la vida real dels locals que viuen a l’illa, podràs veure una part més rural, beure alguna de les begudes pròpies que tenen com la beguda de coco i, finalment, gaudir d’una fantàstica posta de sol des de les dunes. El preu d’aquest tour és de 750 KSH per persona i el pots reservar a través de l’Arnold (+254713411714) o directament des del Jambo Guest House el matí abans.

Posta de sol des de les dunes de Shela.

Veure la posta de sol des de les dunes de Shela és una de les activitats que més ens va agradar fer a Lamu, ja que el paisatge és espectacular i, a més a més, camines per un entorn més rural i desconegut de l’illa amb un guia local que et podrà explicar moltes anècdotes de Lamu.

Camí interior durant el tour per la part més rural de Lamu.

Un altre lloc per veure la posta de sol és des de la platja de l’illa de Manda, que queda just davant de la població de Shela. Per anar-hi, pots agafar des del poble de Shela una barca per 100 KSH per persona i en 5 minuts estàs a l’altra illa. Des de Manda, tindràs la visió de la platja quilomètrica de Shela al teu davant, amb el mar, les dunes i, al darrere, la posta de sol. Un lloc molt bonic on podràs gaudir d’un bany mentre contemples la posta de sol a l’arxipèlag de Lamu.

Posta de sol des de l’illa de Manda.

– Veure la posta de sol des d’un dhow

Una de les activitats estrelles i turístiques de Lamu és veure la posta de sol des d’algun dhow que navegarà pels principals canals de l’arxipèlag. Allà, envoltat de les veles hissades, del mar, d’un ambient més íntim i de la navegació d’una de les barques més icòniques de la costa est africana, podràs veure una posta de sol molt bonica.

Els dhows són una barca de fusta que van ser el principal mitjà de transport durant l’esplendor de Lamu en el passat. Construït amb fustes, en aquesta barca transportaven diferents materials comercials com manglars entre la costa de Kènia i Aràbia i Pèrsia. Lamu, al ser considerat un dels punts més estratègics en la ruta comercial, es va convertir també en un punt on es construïen aquests dhows per a ser utilitzats a alta mar guiats a través de les veles. Avui en dia, aquesta barca és un símbol de la història swahili i de Lamu; i són molts els locals que encara l’utilitzen per la pesca.

Dhows tradicionals per anar a veure la posta de sol.

Nosaltres no vam fer aquesta activitat ja que havíem vist diferents postes de sol també fantàstiques des de Manda i les dunes de Shela. A més a més, els dies d’agost que hi vam anar, el mar estava una mica mogut. Podràs reservar l’excursió des del teu propi allotjament a Lamu, o negociant amb alguns dels capitans que trobaràs al passeig marítim.

– Parlar amb la gent i gaudir de la seva hospitalitat

Passejar pels carrers i establir conversa amb la gent és una de les activitats més boniques que es pot fer. Seu al banc de la plaça principal del casc antic i observa com la vida va passant. De seguida hi haurà unes quantes persones que s’acostaran per saber més de tu, per preguntar-te d’on vens i com és que estàs allà, …La gent és un dels patrimonis d’aquesta ciutat i de seguida vagis on vagis et sentiràs benvingut i com a casa. Intenta aprendre quatre paraules amb swahili, t’ajudaran a establir converses i que la gent et vegi amb uns altres ulls. Si en vols saber més sobre l’idioma swahili, pots clicar aquí.

Plaça de Lamu Town.

A on dormir a l’illa de Lamu?

– Jambo Guest House: Aquesta és l’opció més bona per a dormir a Lamu. Aquesta casa swahili reformada pel seu propietari alemany, l’Arnold, és una joia enmig de la ciutat. Situada al centre del casc antic de Lamu Town, disposa d’habitacions dobles molt ben equipades, una terrassa de somni amb vistes espectaculars i la calidesa del seu propietari i dels seus treballadors que et faran sentir com a casa. L’Arnold cuida de tots els detalls perquè la teva estada a Lamu sigui molt bona i dona molts bons consells d’activitats a fer, restaurants per anar-hi a menjar, bones converses… A la vegada, ofereix activitats diferents que et permeten una mirada no tant turística de la ciutat. Si teniu la possibilitat de visitar Lamu, no deixeu d’allotjar-vos a Jambo GuestHouse, us hi trobareu molt a gust! Estada de 10! Podeu consultar el web aquí o bé contactar amb l’Arnold a través del correu info@jambohouse.com o al +254713411714.

Habitació interior del Jambo Guest House.

Esmorzar al Jambo Guest House.

Menjador del Jambo Guest House.

– Jannat House: Antiga casa swahili reformada situada al casc antic de la ciutat de Lamu. Disposa d’habitacions dobles per uns 40$. Té piscina i un bonic jardí. Podeu consultar  la seva web aquí o reservar a través dels portals habituals de reserves d’hotels.

A on menjar a l’illa de Lamu?

– Shuwari Food: Restaurant relativament nou situat a la riba del mar, al final del passeig de la ciutat de Lamu, direcció a Shela. Destaquem els sandwichs de vedella, formatge, pebrot verd i ceba, per llepar-se els dits!! El personal és molt amable i el lloc és molt tranquil i agradable. La mitjana dels preus del plat són de 500KSH.

Shuwari Foods, al passeig marítim de Lamu.

– Olympic Restaurant: Restaurant que estava situat a la riba del passeig de la ciutat de Lamu, però que actualment es troba situat en un carreró perpendicular. Fa falta fer reserva unes hores abans i acordar què menjaràs. Recomanem la tonyina amb espècies al curri. Acorda abans el preu amb la família que ho porta. Boníssim!

Menjar local a l’Olympic Restaurant.

– Forodhani Restaurant: En Mahfud porta aquest restaurant regentat per gent local. Normalment tenen el plat del dia que quan vam anar-hi era Pilau amb carn. Bona conversa amb gent local i personal molt amable.

– Mangrove Restaurant: Situat a prop del moll on surten les barques de Lamu, disposa de vistes a primera línia de mar. Fan plats locals. Cal destacar la brasa i el biryani. Relació qualitat-preu molt bona.

– Stop Over Shela: Situat al principi de Shela i encarat al mar, té una gran varietat de plats per escollir. Recomanem menjar peix fresc i els curris. Uns mica més car que els restaurants de Lamu, al ser més turístic.

La nostra ruta a l’illa de Lamu

DIA 1: Vam arribar al migdia a l’arxipèlag de Lamu des de Mombasa amb avió, on ens esperava un amic de l’Arnold que ens va acompanyar fins al Jambo Guest House. Després d’una càlida benvinguda, l’Arnold ens va ensenyar un mapa i ens va explicar diferents llocs per a visitar i per anar a menjar. A la tarda, vam fer el nostre primer passeig pel poble de Lamu, un dels assentaments swahilis més ben conservats del món, on vam poder gaudir de l’hospitalitat i l’amabilitat de la gent i veure ja que Lamu és un lloc únic i diferent de tota la resta de la costa de Kènia.

Part de Lamu Town.

DIA 2: Era Al-Fitr, una festa religiosa musulmana, i això es notava en les vestimentes de la gent que anava amunt i avall pels carrers de Lamu. Nosaltres, amb la Laura una noia de La Garriga que vam conèixer al Jambo Guest House, vam anar caminant fins a la platja de Shela. Com que era marea baixa, vam poder fer tot el recorregut pel passeig marítim i per la costa fins arribar a la població de Shela i passejar enmig de la població tot observant les cases blanques que són segona residència de molts europeus i que semblava Cadaqués. Al darrere del poble, però, encara hi viu gent local que sempre et saluda amb un somriure. Passat Shela, vam trobar la platja quilomètrica de dunes i sorra. Una platja espectacular i molt fotogràfica.

Passejant amb la Laura a la platja de Shela.

Després de fer un banyet ràpid, ens vam quedar a dinar a Shela i a la tarda vam agafar una barca per creuar a l’illa de Manda i gaudir de la posta de sol que s’anava esfumant darrere la platja de Shela que teníem davant nostre, mentre fèiem un banyet i unes cerveses. Vam tornar al capvespre amb barca cap a Lamu Towm, on el passeig marítim s’omplia de vida local, amb vestits tradicionals, gent amunt i avall i converses amb els homes que estaven prenent la fresca.

Posta de sol des de l’illa de Manda.

DIA 3: Vam aprofitar per fer dos tours que ens va recomanar l’Arnold del Jambo Guest House. Al matí, vam visitar amb la Laura el casc antic i el barri swahili de Lamu Town amb un guia local que saludava a tothom. A la vida swahili de poble (i no tan poble), la salutació és important. Vam entrar en algunes de les cases més antigues de Lamu que encara conserven les tradicions arquitectòniques de la cultura swahili, vam recórrer els carrers principals del casc antic enmig d’una munió de persones que anaven amunt i avall, observàrem els diferents estils de portes que es troben a la ciutat, visitàrem un taller de fusteria i vam aprendre més sobre la història de Lamu Town. Una visita molt interessant.

Interior d’una antiga casa swahili a Lamu Town.

Després d’acomiadar-nos de la Laura, vam anar a dinar a un menjador local i a la tarda vam aprofitar per anar caminant i veure la posta de sol des de dalt de les dunes de Shela. Hi anàrem amb l’Arnold i un guia local passejant per l’interior de l’illa on observàrem una vida més rural. Després de fer uns glops a un vi de coco fermentat que beu la població local, vam pujar fins a dalt de les dunes on contemplàrem, de nou, com es ponia el sol darrere un paisatge impressionant. A Lamu, mai et cansaràs de veure postes de sol!

Posta de sol des de les dunes de Shela.

DIA 4: Al matí, vam seguir coneixent més sobre la història de Lamu visitant el seu museu que és molt interessant i pedagògic. A part, l’entrada inclou una visita al Fort des d’on podràs veure una perspectiva del poble diferent, des de les alçades. La calor apretava fort, així que després de fer una volta pels carrerons del casc antic, anàrem al nostre allotjament a descansar.

Carrerons de Lamu Town.

A la tarda, havíem quedat a les 4h a l’illa de Manda amb un home local que ens havia convidat a una festa familiar que feia a casa seva. Quan arribàrem allà amb barca després de caminar fins a Shela i conèixer pel camí vàries espanyoles que feien voluntariat a una ONG molt coneguda de l’arxipèlag, ens vam trobar una curiosa sorpresa. Ja sortia l’últim vaixell amb les últimes persones de la festa familiar de l’illa de Manda que havíem d’anar. Resulta que l’home es referia a les 4h swahili (que seria a les 10 del dematí), mentre nosaltres vam entendre a les 4h de la tarda. Conceptes del temps diferents! Malgrat tot, vam aprofitar per veure de nou la posta de sol des de l’illa de Manda i tornar amb barca cap a Lamu Town juntament amb tots els dhows que havien sortit al capvespre per veure com s’apagava el dia des del canal de Manda. Al vespre, vam repetir sopar al Shuwari Food i vam anar a dormir després d’un dia relaxant a Lamu. Ja li estàvem agafant el ritme a l’arxipèlag.

El nostre transport entre les diferents illes de l’arxipèlag de Lamu.

DIA 5: Malgrat estar ja acostumats i immersos a la vida local, ja tocava acomiadar-nos de Lamu per seguir coneixent nous indrets de la costa kenyana. Després de gaudir d’un bon esmorzar al Jambo Guest House, vam fer una última volta pel poble abans d’agafar una barca fins al Manda Airport i agafar l’avió de tornada cap a Mombasa. Des de l’aire, dèiem adeu a Lamu, un dels llocs més especials de Kènia on l’hospitalitat i l’amabilitat de la seva gent, les seves postes de sol i el ritme tranquil i relaxant dels seus habitants converteixen l’arxipèlag com una visita obligada si estàs a Kènia.

Lamu, un lloc on encara es conserva l’essència de la cultura swahili.

Categories: KENIA
Etiquetes:
KÈNIA: El llac Victòria

KÈNIA: El llac Victòria

El llac Victòria és el llac interior més gran d'Àfrica i el llac tropical més gran del món. Amb una superfície de 68.800 quilòmetres quadrats, aquest gran llac africà es troba a l'Àfrica Central i es troba en una antiga conca a les fronteres de tres països: Tanzània,...

read more
KÈNIA: La reserva de Samburu

KÈNIA: La reserva de Samburu

Situat al nord de Kènia, entre Isiolo i Archer's Post, trobem una de les reserves més boniques de Kènia pel que fa a paisatge. Dividida en 3 parts diferents separades per un riu, l'Ewaso Ng’iro, proporciona una línia de vida als animals i les persones de la zona. Al...

read more

KÈNIA: La reserva del Masai Mara

El Masai Mara és un dels safaris més impressionants que pots fer a Àfrica. Fa frontera amb el Serengeti de Tanzània (si vols llegir la nostra experiència en aquest parc de Tanzània podeu clicar aquí), donant lloc a un dels espectacles més bonics de la naturalesa com...

read more
KÈNIA: Ol Pejeta

KÈNIA: Ol Pejeta

La reserva privada d'Ol Pejeta és un dels destins més desconeguts de Kènia. Situada a prop de la ciutat de Nanyuki, als peus del Mount Kènia, és l'únic lloc, a part del Masai Mara, on podràs veure els Big Five. A més a més, realitzen una tasca de conservació de la...

read more
KÈNIA: El Mount Kenya

KÈNIA: El Mount Kenya

El Mount Kenya és considerat la segona muntanya més alta d'Àfrica, darrere el Kilimanjaro. Envoltat d'altres pics famosos per l'escalada com el pic Batian (5.199m)  i el pic Nelion (5.188m), el més famós pels caminants és el el pic Lenana (4.985m). Si...

read more
KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

La zona sud de Kenya és una autèntica desconeguda ja que molts tours de safaris no passen per aquesta zona perquè cau bastant lluny de la resta de punts turístics i hauràs de demanar expressament que l'incloguin dins de la ruta si realment vols anar-hi. L'altre opció...

read more
KÈNIA: El bosc de Kakamega

KÈNIA: El bosc de Kakamega

El bosc de Kakamega és l'única zona que es conserva a Kènia de l'anell de bosc tropical que creua tot Àfrica, des de Guinea a l'oceà Índic passant pel Congo. Situat a l'oest del país, és una opció força desconeguda pel que fa al turisme, però molt bonica de recórrer...

read more
KÈNIA: El llac Nakuru

KÈNIA: El llac Nakuru

El llac Nakuru és un parc nacional que destaca per la presència de flamencs, pelicans i aus. També hi pots trobar hipopòtams i manades de búfals que s'apropen a l'aigua per refrescar-se. A més a més, és dels pocs llocs de Kènia on encara es poden veure rinoceronts en...

read more
KÈNIA: Kericho i les plantacions de te

KÈNIA: Kericho i les plantacions de te

Kènia és el tercer productor mundial de te, superat per la Xina i la Índia; però, en canvi, és el país que exporta més te de tot el món. Principalment, exporta a la majoria de països aràbics i a alguns països europeus com Anglaterra. La regió principal on produeixen...

read more

0 Comments

Submit a Comment