TANZANIA: Les girafes, símbol nacional de Tanzània

girona_1990_people

agost 14, 2021

Les girafes sempre destaquen pel seu coll esvelt i alt, que pot arribar a mesurar dos metres i pel seu caminar tranquil i pausat que pot arribar a ser moltes vegades hipnòtic. Quan les veus tan altes i delicades, sembla que hagin de competir en una passarel·la de moda. La girafa és símbol nacional de Tanzània i l’animal terrestre més alt del món. La seva altura pot arribar quasi als sis metres. Es creu que segons la teoria de l’evolució de Darwin, les girafes tenen aquest coll tan llarg perquè es van haver d’adaptar a les condicions del terreny, el van anar desenvolupant al llarg del temps i així poder accedir a les fulles més altes dels arbres. El que és curiós però, és que tenen el mateix nombre de vèrtebres que els humans, però en el seu cas, molt més allargades.

Les girafes en el Serengeti.

Existeixen quatre espècies de girafes: les girafes del Sud, les girafes del Nord, les girafes Massai i les girafes reticulades. Les girafes del Nord tenen tres subespècies (Kordofan, Nubia i la d’Àfrica Occidental) i les girafes del Sud en tenen dues (les girafes Angolanes i les Sud-africanes).

Tenen una gran resistència a la falta d’aigua. Poden aguantar varis dies sense beure ja que no suen i tenen un sistema digestiu que els permet absorbir l’aigua de les fulles que ingereixen.  Amb la seva llarga llengua, que pot mesurar uns 50 cm, mengen les fulles més altes i eviten les punxes de les acàcies, el seu menjar preferit. La llengua és de color blau fosc per protegir-la de les cremades del sol de la sabana.

Girafes menjant fulles d’acàcia.

Tenen un cor que pesa uns 12kg, de gran tamany que bombeja sang a gran potencia per a poder arribar a dalt del cap. Tenen també unes vàlvules als vasos sanguinis del coll que li permeten regular el flux de la sang. Per exemple, quan les girafes han de beure aigua i baixen el cap, aquestes vàlvules regulen la quantitat de sang i la seva pressió (per evitar que aquestes es desmaïn).

Girafa en el parc nacional de Serengeti.

Les girafes no són gaire dormilegues. Normalment dormen entre 10 minuts i dues hores al dia, i ho fan dretes per evitar que possibles depredadors se les mengin. Són animals socials que solen viure en grup de 6 a 30 membres. Aquestes manades però no són fixes, els seus membres van variant.

Les girafes són polígames. La gestació dura entre 15-18 mesos, i normalment només dona llum a una cria. Les girafes mascle lluiten per ser el mascle dominant de la manada utilitzant el seu coll. Es donen cops amb els dos colls, fins que un d’ells és el guanyador. Es poden distingir els mascles de les femelles, fixant-nos amb els ossicons, les protuberàncies òssies que tenen al cap en forma de “banyes”: els de les femelles són més petits i coberts de pèl, mentre que els dels mascles són més alts i amples de la punta.

Girafa somrient.

Cada girafa és diferent. Se les pot distingir pel coll com també per les taques de la seva pell. Cada girafa té un patró diferent de taques, que la fa única i diferent de les altres. És com la seva empremta dactilar.  El tipus de pelatge que té fa que sigui molt resistent a les altes temperatures de la sabana africana, com també l’ajuda a camuflar-se molt bé entre la vegetació. Com més fosques siguin les taques, més vella és la girafa.

Girafa al Chobe National Park (Botswana)

Destaquen perquè són pacífiques i tranquil·les. Normalment no busquen problemes. La seva altura les permet anticipar-se a alguna ocasió de perill, ja que veuen els atacants des de lluny i poden prevenir l’atac. El seu moment més vulnerable és quan beuen aigua d’una bassa, riu o llac. Prefereixen fugir abans que desafiar als altres animals. Són ràpides, poden córrer a uns 56 km/h en un esprint. La coça d’una girafa pot arribar a ser mortal, i protegeixen a les seves cries dels atacs dels lleons així.

Una girafa tranquil·la.

Les girafes viuen exclusivament al continent africà. Per culpa de la pèrdua d’hàbitat i la fragmentació d’aquest, es troben també en perill d’extinció. Hi ha hagut un gran davallada de la població de girafes al món. A l’actualitat, es troben localitzades a 21 països africans, especialment al Camerun, Txad, Uganda, Kènia, Tanzània, Zàmbia, Namíbia, Botswana, Zimbabwe i Sudàfrica.  

Grup de girafes al Serengeti.

Hi ha també molta caça furtiva de girafes a Àfrica. Molts caçadors il·legals es barallen també per caçar-les i posar-les com a trofeu, juntament amb el lleó i l’elefant. A més a més, amb l’augment del VIH, ha augmentat també l’interès per les girafes. En algunes comunitats rurals existeix la creença que si consumeixes cervell o la medul·la òssia d’aquests animals, estaràs curat del sida. En èpoques també de crisi econòmica, hi ha moltes zones d’Àfrica, que les caçaven i les cacen per la gran quantitat de carn que tenen i que són relativament fàcils de matar.

És important fer una crida d’atenció sobre el perill que té la girafa d’extingir-se, ja  que si seguim aquest ritme es poden veure totalment eliminades algunes subespècies en poques dècades. Està sent una extinció silenciosa, per ser menys “mediàtica” que d’altres animals, que pot fer que aquest animal tan bonic i únic es vegi totalment eliminat del planeta Terra.

Girafa a la sabana africana.

Categories: TANZANIA
Etiquetes:
TANZANIA: Com organitzar el teu safari a Tanzània?

TANZANIA: Com organitzar el teu safari a Tanzània?

Tanzània és un dels destins d'Àfrica més famosos per anar a fer un safari. En aquest país, trobem els coneguts parcs nacionals del Serengeti, el Tarangire o el Llac Manyara, així com també el Cràter del Ngorongoro, el Llac Eyasi i el Llac Natron. És el lloc per...

read more
TANZANIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

TANZANIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Dodoma Superfície: 945.087 km2 Habitants: 58.005.463 habitants (2019) Densitat població: 61,38 habitants per km2.  Idiomes: L'idioma principal a Tanzània és el swahili, encara que força gent a les ciutats o zones turístiques també parla l'anglès. Per a...

read more
TANZANIA: Les tribus del llac Eyasi: els Hadzabe i els Datoga

TANZANIA: Les tribus del llac Eyasi: els Hadzabe i els Datoga

Tanzània és un país amb moltes ètnies i tribus diferents que fan que sigui un país molt ric culturalment i sociològicament. Hi ha 120 tribus diferents, cadascuna amb la seva cultura, les seves tradicions i les seves creences. Tribu Hadzabe al nord-est de Tanzània. La...

read more
TANZANIA: Les muntanyes Usambara

TANZANIA: Les muntanyes Usambara

Les muntanyes Usambara són una bonica serralada situada entre Tanga (l’oceà Índic) i Moshi (la muntanya de Kilimanjaro), al nord-est de Tanzània. Envoltada de vistes impressionants, consta de més de 120 petits poblats rurals amb una població d’aproximadament 50.000...

read more
TANZANIA: Illa de Zanzíbar

TANZANIA: Illa de Zanzíbar

Zanzíbar és un arxipèlag format per diverses illes entre les que destaquen Pemba, Mafia i Unguja (que és la més gran i la que vam visitar nosaltres). Unguja sovint també és coneguda com a illa de Zanzíbar on trobem la seva capital, Stone Town. Aquesta illa es troba a...

read more
TANZANIA: Història de l’esclavitud a Zanzíbar

TANZANIA: Història de l’esclavitud a Zanzíbar

A mitjans del segle XIX, els carrers de Zanzíbar eren plens d’esclaus. Alguns es quedaven a l’illa i altres només hi estaven de pas abans de ser venuts al mercat dels esclaus més gran de l’Àfrica de l’Est. Tots els esclaus provenien del continent africà i eren...

read more

0 Comments

Submit a Comment