TANZANIA: Illa de Zanzíbar

girona_1990_people

agost 14, 2021

Zanzíbar és un arxipèlag format per diverses illes entre les que destaquen Pemba, Mafia i Unguja (que és la més gran i la que vam visitar nosaltres). Unguja sovint també és coneguda com a illa de Zanzíbar on trobem la seva capital, Stone Town. Aquesta illa es troba a l’oceà Índic i és coneguda per les seves platges paradisíaques de sorra blanca, però que també té una gran importància en el transcurs de la història de l’esclavitud africana  i dels intercanvis comercials entre Arabia, India i Àfrica. 

Jambiani.

Durant el segle XIX, Zanzíbar es va convertir en el punt d’arribada i sortida de milions d’esclaus que provenien de l’interior del continent. Aquest negoci lucratiu estava dirigit majoritàriament per àrabs, indis i europeus que enviaven els esclaus al Pròxim Orient i a les colònies asiàtiques. El mercat més nombrós d’esclaus de tot Àfrica de l’Est es trobava a Stone Town. Podeu llegir més sobre aquesta barbàrie de la història en el següent article

Amb una extensió de 1.666 quilòmetres quadrats (85 km de llarg i uns 30 km d’amplada), a Zanzíbar hi viuen uns 1,5 milions de persones que es mostren molt orgullosos de ser d’aquesta illa. Només cal revisar la història dels últims segles per entendre aquest sentiment.

Locals jugant a futbol a la platja de Nungwi.

L’any 1963 Zanzíbar es va independitzar del Regne Unit formant una monarquia controlada pels sultans àrabs que havien dirigit el país anteriorment. Tanmateix, no va durar massa perquè el gener del 1964 va esclatar una revolució liderada per l’africà d’origen ugandés John Okello amb l’objectiu d’enderrocar el govern que tant de temps havia oprimit els esclaus africans. Van morir moltes persones d’origen àrab i d’origen indi, i a partir de llavors, el país va ser dirigit per Abeid Karume, líder moderat del Partit Afro-Shirazi (PAS). 

Al cap de pocs mesos (26 d’abril del 1964), l’illa de Zanzíbar i el territori de Tanganyika es van unir formant el país que actualment coneixem com a República Unida de Tanzania. Zanzíbar passaria a tenir una autonomia especial que ha conservat fins el dia d’avui. De fet, passejant per l’illa veureu molta gent amb samarretes de Zanzíbar i amb un sentiment molt nacionalista diferenciant-se de l’actual Tanzania. Zanzíbar també és coneguda com el Hong Kong africà. 

Platja de Nungwi.

La barreja intercultural dels seus habitants, les platges paradisíaques, el paisatge tropical, la seva història i la vida africana que s’hi copsa converteixen Zanzíbar com una de les illes més especials i autèntiques de l’oceà Índic. 

Com arribar-hi?

Per arribar a Zanzíbar, tenim dues opcions: o amb avió aterrant a l’únic aeroport de l’illa (Aeroport Abeid Amani Karume), o amb ferry des de Dar-es-Salaam a Stone Town. 

Hi ha vols intercontinentals que volen des de Doha amb Qatar Airways o des de Dubai amb Emirates. Un cop arribis a l’aeroport, hauràs de formalitzar la visa a Immigració (recorda que pots veure aquí el tema de visats). Per canviar diners, recomanem fer el canvi de divisa a l’oficina de fora l’aeroport que es troba a l’aparcament de cotxes. Sorprenentment, el canvi que tenen és bastant bo. Nosaltres vam obtenir el següent canvi: 1$ – 2.309 TSH. A fora també s’esperen totes les agències de lloguer de cotxe i els taxis que et portaran a Stone Town per uns 10$ aproximadament. També pots fer servir el transport públic (dala-dala) sortint del recinte de l’aeroport. 

Arribant a l’aeroport Abeid Amani Karume de Zanzíbar.

Viatjar amb ferry és l’opció ideal si estàs a Dar-es-Salaam. El ferry surt del costat de Dar Es Salaam Maritime Institute i et deixa al passeig marítim d’Stone Town, al centre de la ciutat. El trajecte dura al voltant de 3 hores i costa al voltant d’uns 35$ per persona i per trajecte. Hi ha diferents sortides durant el dia i també pots reservar amb antelació per Internet. Una de les companyies més recomanades és Azam Marine. Millor comprar el bitllet a les oficines, i no a les persones que us trobareu rondant a prop. Pensa que necessitaràs el teu passaport i el carnet de vacunació de la febre groga per a poder fer el trajecte cap a Zanzíbar. 

Com moure’s per l’illa?

La millor manera per moure’s per Zanzíbar és llogant un cotxe. L’illa fa uns 85 km de llargada i, encara que disposa de transport públic, aquest no destaca per la seva rapidesa ni per arribar a tots els llocs. L’altra forma és llogar un conductor privat o un taxi però us sortirà molt més car.

Nosaltres vam llogar un cotxe a l’agència de la Sabry (+255 786414044). Ens va rebre a l’aeroport amb el cotxe, ja disposats a sortir de la ciutat. La Sabry és una dona amb qui ràpidament us podeu posar en contacte via Whatsapp i que ofereix una molt bona relació qualitat-preu. Per a conduir per l’illa, necessitareu un permís de conduir especial que té un cost de 10$ per conductor i que et tramitarà la mateixa agència de lloguer amb una foto de carnet i una fotocòpia del carnet de conduir del teu país d’origen. Nosaltres li vam enviar tota la informació per Whatsapp i quan vam arribar, la Sabry ja ho tenia tot a punt. 

La Sabry amb el nostre cotxe de lloguer.

Permís de conduir per a Zanzíbar.

Una altra opció per recórrer l’illa és llogant una moto. Durant els dies que vam estar allà, vam veure alguns turistes que anaven amb moto (tipus scooter) per visitar alguns racons de l’illa. Nosaltres vam estar molt contents de llogar el cotxe amb la Sabry, que es va portar molt bé amb nosaltres i inclús ens va permetre deixar el cotxe de tornada al centre de la ciutat per estar ja allà situats. Un 10 i molt recomanable! 

Amb la Sabry a Stone Town.

Consells pràctics per a visitar Zanzíbar

Zanzibar és una de les illes més conegudes de l’Oceà Índic. Si vols veure platges paradisíaques i gaudir de la vida africana en petit format, aquest és el lloc ideal. De totes maneres, nosaltres et donem uns consells pràctics que t’ajudaran a gaudir encara més d’aquest arxipèlag:

  • Si condueixes per l’illa, respecte escrupulosament els límits de velocitat. Pensa que a l’illa es condueix per l’esquerra, i que el límit de velocitat de la carretera general no pot superar els 60 km/h (a l’entrada dels pobles i a les ciutats, aquesta baixa fins els 50 km/h i a vegades els 40 km/h). Malgrat que trobaràs molts conductors que t’avançaran, no acceleris massa perquè hi ha forces controls policials a les carreteres. Nosaltres, al primer dia, ens en vam trobar un que ens va fotografiar anant a 57 km/h i ens volien posar una multa per sobrepassar el límit de velocitat (que no estava senyalitzat). Al final, ho vam solucionar pagant uns 20.000 TSH per esborrar la fotografia, però per això, us aconsellem que no correu massa si viatgeu amb cotxe per l’illa. Conduïu a poc a poc també perquè a Zanzíbar les carreteres les comparteixen els cotxes, les bicicletes, els nens, els carros carregats de fruita i la gent que camina tranquil·lament. D’aquesta manera, segur que no us emporteu cap ensurt.

Carretera al centre de l’illa de Zanzíbar.

  • Cal tenir en compte que a Zanzíbar bona part de la població és musulmana. Per tant, és important utilitzar una vestimenta adecuada que no cridi massa l’atenció (no anar amb pantalons molt curts, amb tirants, molt escotats, nois sense samarreta…). A les platges, no és aconsellable fer topless tot i que està permès anar amb biquini i banyador. 

La Laia a la platja de Jambiani.

  • Si sou amants de la fotografia, cal tenir en compte que a molts llocs la fotografia no està ben acceptada. És millor abans de fotografiar una persona o un grup, preguntar si no els hi fa res sortir en aquella foto. És important demanar permís per respectar la intimitat de les altres persones. 

Home tallant tonyina al mercat del peix de Nungwi.

  • És molt important tenir en compte les marees quan viatgis a l’illa. Nosaltres, al Mediterrani, no hi estem gens acostumats però a Zanzíbar és necessari que preguntis quan és marea alta i baixa si vols fer una caminada llarga per la platja. Penseu que hi ha punts que són intransitables durant la marea alta. També per banyar-vos podeu preguntar quan són les marees. Si hi  ha marea alta, serà millor fer-hi un bany ja que si la marea és baixa, hauràs d’endinsar-te molt mar endins per poder nedar. 

Marea pujant mentre caminem per la platja a Nungwi.

  • Zanzíbar és una illa tropical on predomina la calor. Nosaltres hi vam anar en època baixa (juliol) i ja en feia molta. Us aconsellem que porteu crema solar, gorra i que durant les hores de més sol aprofiteu per relaxar-vos a l’hotel, al restaurant o a l’ombra. Penseu també en emportar-vos un bon repelent de mosquits ja que ens trobem en una illa tropical. 

Jozani Forest.

Llocs a visitar:

1. Stone Town

Stone Town és la capital de l’arxipèlag. Per aquí han passat comerciants, mariners, exploradors, mercaders d’esclaus i, fins i tot, Freddy Mercury que va néixer aquí. La barreja de la cultura àrab, índia i swahili es nota en l’arquitectura de la ciutat i els seus edificis (sobretot, en el barri antic amb les seves portes majestuoses); en els rostres i el caràcter de la gent; en la seva gastronomia amb gran presència d’espècies i fusions culinàries; en la seva vestimenta amb tradicions que han perdurat al llarg dels anys; i, en general, en el tarannà propi de la ciutat.

Carrer del Barri Vell d’Stone Town.

Si voleu viure tota aquesta mescla de sensacions, el millor que podeu fer és caminar sense rumb pels carrerons laberíntics del Barri Vell i viure el passat i el present d’aquesta ciutat de pedra que és Patrimoni de la Humanitat. 

Passeig marítim d’Stone Town.

QUÈ FER A STONE TOWN?

Visitar el mercat dels esclaus i el seu Museu:

Si vas a Zanzíbar, és imprescindible que coneguis el que també va ser aquesta illa: el mercat més nombrós d’esclaus de l’Àfrica de l’Est. El principal negoci lucratiu de molts comerciants de l’illa era el tràfic d’esclaus. Els portadors i els mercaders viatjaven en caravana a l’interior del continent africà, on encadenaven els natius africans i els convertien en esclaus. Aquests eren portats cap a Stone Town per a ser mostrats a la plaça, venuts i traslladats principalment cap a l’Orient Mitjà.

Cambra subterrània del mercat dels esclaus.

De mitjana, cada any passaven al voltant de 50.000 esclaus per Zanzíbar. Esgarrifa veure que fins el 1909 no es va abolir del tot l’esclavitud a l’illa. Si voleu saber-ne més, podeu llegir aquest article.

Interior de la cambra de les dones esclaves.

Ara, al lloc on hi havia el mercat hi ha un monument commemoratiu i una catedral anglicana en honor a John Kirk, un company d’expedició de David Livingstone, que comprava esclaus per deixar-los en llibertat i que va pressionar als sultans per abolir aquesta pràctica inhumana. 

Memorial commemoratiu del mercat dels esclaus.

El cost de l’entrada és de 11.500 TSH per persona. És imprescindible fer el recorregut amb guia, i d’aquesta manera podeu saber més sobre la història d’aquest lloc. També hi ha un museu on podreu veure fotografies i explicacions de les rutes migratòries i l’esclavitud. 

Veure el mercat de Darajani i la gran multitud d’espècies:

Situat a la part alta de la ciutat, el mercat de Darajani és un lloc ple de vida dividit en diferents sectors (fruita, carn, espècies, roba…) on trobaràs l’essència real del dia a dia de la població de Stone Town. 

Parades d’espècies al mercat de Darajani.

Secció del mercat de peix a Darajani.

Entrar al fort omanita de la ciutat:

El fort de Stone Town és l’edifici més antic de la ciutat. Va ser construït pels àrabs com a edifici de protecció un cop van foragitar els portuguesos d’allà. Durant el segle XIX es va convertir en una presó, i als anys 1990 van construir un amfiteatre adjacent on es celebra el Zanzibar International Film Festival. Es troba situat al costat de la Casa de les Meravelles, l’antic palau del Sultà de Zanzíbar que va ser un dels edificis més bonics d’Stone Town (encara que porta molts anys en renovació i actualment no es pot visitar). La visita al fort és gratuïta. 

Amfiteatre del fort omanita d’Stone Town.

Perdre’s pels carrers del Barri Vell:

Caminar sense rumb per la part antiga de la Ciutat de Pedra és una de les millors activitats que es poden fer. Si vols, pots anar amb un guia que t’anirà explicant els diferents racons del Barri Vell on trobaràs les grans portes swahili, arquitectura d’influència àrab i índia, carrers estrets amb venedors ambulants, botigues de souvenirs, la catedral de Sant Josep… 

Carrer del Barri Vell.

Una de les portes del Barri Vell d’Stone Town.

Sopar als jardins de Forodhani:

Els jardins de Forodhani es troben situats just davant el fort omanita, al costat del mar. Al vespre, trobaràs moltes paradetes de menjar (kebabs, peix, carn…) amb cuiners que t’intentaran convèncer que els seus plats són els millors. Un molt bon lloc per a sopar i passejar pel passeig marítim que connecta la part antiga amb el mar.

Forodhani Gardens al capvespre,

 – Veure la posta de sol des de l’Africa House Hotel:

A Stone Town, hi ha forces hotels que tenen història. Alguns d’ells són l’Emerson Spice Hotel (antiga casa de comerciants, a més de ser l’última casa del governant swahili de Zanzíbar) o l’Africa House Hotel. Aquest últim va ser construït per un comercial d’esclaus que va donar l’hotel a la família reial i que va esdevenir “the English Club”, el lloc on es reunien els britànics. Encara conserva aquest aroma, i és molt bonic anar a fer un beure a la seva terrassa de la planta superior situada davant el mar. Perfecte per a veure la posta de sol. 

Terrassa de l’Africa House Hotel.

Visitar la casa de Freddy Mercury:

El líder de la banda “The Queen” va néixer i va passar la seva infantesa a l’illa de Zanzíbar. Es pot visitar la seva casa familiar situada al centre de la ciutat i a pocs metres del passeig marítim. L’entrada val 10$ per adults i 5$ per nens menors de 12 anys.

Casa de Freddy Mercury.

Fer la ruta de les espècies:

A la part central de l’illa i a prop d’Stone Town, es poden realitzar alguns tours per veure les diferents plantes d’on provenen les espècies. Zanzíbar és l’illa de les espècies per excel·lència i pot ser molt interessant una visita si es té el temps per poder-la fer. A nosaltres, aquesta activitat ens va quedar pendent però us podem recomanar algunes plantacions com el Village Green Spice Farm situat a Uzini, el Tangawizi Spice Farm situat a prop del Masingini Forest o el Kidichi Spice Farms al nord d’Stone Town.

A ON DORMIR A STONE TOWN?

Stone Town té una àmplia oferta d’allotjaments per a tots els pressupostos. Podem trobar hotels de luxe situats al passeig marítim com també opcions més econòmiques. Nosaltres destaquem:

zLife Hostel: Aquí és on ens vam allotjar nosaltres. És un allotjament molt cèntric i amb molt bona ubicació (vam anar a tot arreu caminant). Disposa de dormitoris compartits (10$ per persona) i habitacions dobles (al voltant de 30$ per habitació) que donen a un pati interior molt bonic. Algunes d’elles tenen lavabo compartit, mentre que altres tenen lavabo interior. A més a més, disposa de cuina comunitària i un petit restaurant a la planta de baix. Té wifi i molt bona relació qualitat-preu. En Marcus, el seu propietari, us atendrà molt i molt bé. Per a reservar, cliqueu aquí.

Pati interior del zLife Hostel.

Stone Town Sea View: Situat a la part oriental de la ciutat, es troba a pocs minuts caminant del Barri Vell i just al costat del mar. Disposa d’una terrassa superior i ofereix habitacions dobles pel voltant de 30 euros la nit. 

Jafferji House & Spa: Està situat darrere l’antic fort omanita, molt a prop dels jardins de Forodhani i de la part antiga de la ciutat. És un hotel que ha mantingut l’arquitectura tradicional swahili i té més de 100 anys d’antiguitat (era una casa d’un mercader). Els preus ronden al voltant de 90 euros la nit per una habitació doble i té molts bons comentaris i referències. Per a més informació, cliqueu aquí

Swahili House: Situat enmig del barri antic, aquest hotel va ser una casa d’un mercader indi. Han mantingut l’essència tradicional i ofereixen habitacions dobles de més alt standing per un preu al voltant de 120€ la nit. Té una terrassa molt bonica al pis superior i una piscina. Per a més informació, cliqueu aquí.

A ON MENJAR A STONE TOWN?

La Ciutat de Pedra disposa de molts llocs per a poder gaudir de la gastronomia swahili i de la barreja cultural de Zanzíbar. Alguns dels llocs que recomanem són:

Lukmaan Restaurant: Situat molt a prop del mercat dels esclaus, és un lloc imprescindible per anar a menjar. Un restaurant on la gent local hi va menjar, i on trobaràs una àmplia oferta gastronòmica per molt bon preu. Nosaltres vam dinar per 30.000 TSH (al voltant de 5,50 euros per dues persones). Un lloc autèntic per a gaudir de la gastronomia swahili.

Interior del Restaurant Lukmaan.

Forodhani Gardens: Al vespre, moltes paradetes de menjar s’ajunten en aquests jardins per a oferir menjar de carrer. Trobaràs peix i carn que et cuinaran a l’instant, així com també kebabs i la tradicional pizza swahili (una massa de pa local amb pollastre, ceba, espècies, pebrot verd i verduretes). Nosaltres vam sopar per 12.000 TSH 2 persones. 

Forodhani Gardens.

Mashallah Café: Situat al Barri Vell de la ciutat, és un lloc local on trobaràs bons currys i uns preus molt econòmics. 

Krishna Food House: Restaurant indi situat a prop del fort omanita, és un dels millors llocs per a menjar vegetarià i indi. 

2. Nungwi

Nungwi, considerat el segon poble més gran de Zanzíbar amb aproximadament 5.000 habitants, està situat a l’extrem nord de l’illa. Aquesta zona conté unes de les millors platges de Zanzíbar, a la zona oest, on es pot observar la posta de sol mentre camines per platges de sorra blanca. Més al sud, trobem la població de Kendwa amb platges també espectaculars.

Posta de sol a la platja de Nungwi.

Nungwi és el punt de partida per anar a fer snorkel a la illa de Mnemba, propietat de Bill Gates i a on hi ha un resort exclusiu només apte per multimilionaris.

Illa de Mnemba.

És el lloc turístic per excel·lència de Zanzíbar, però Nungwi no es redueix només a això: la gent, la barreja de cultures, el mercat del peix, el poble on es pot veure la vida local… ho emplenen tot de l’essència de vida africana. 

QUÈ FER A NUNGWI?

Caminar per la platja de Nungwi fins a Kwenda:

La part oest de l’illa està formada per platges de sorra blanca amb aigües turqueses que s’allarguen quilòmetres i quilòmetres. Pots anar caminant en un trajecte d’uns 7 quilòmetres des de Nungwi fins a Kwenda per la platja, on podràs gaudir de la posta de sol, fer un banyet, veure com juguen a futbol i xerrar amb els locals que venen souvenirs (en cap moment els vam trobar molt pesats) per a deixar passar el temps i gaudir de l’entorn i de les platges.  

Camí de Nungwi a Kwenda.

Fer snorkel a la illa de Mnemba:

Aquesta petita illa és una illa privada situada a uns 3 quilòmetres al nord-est de Nungwi. Està envoltada per un escull de corall que ha estat declarat zona de conservació marina. Per això, és molt bonic fer una excursió amb barca i fer snorkel allà. Penseu que l’illa és propietat de Bill Gates, i per tant, està prohibit caminar per dins a no ser que siguis un dels hostes privilegiats de l’únic resort de luxe de l’illa. 

Snorkel a l’illa de Mnemba.

Snorkel a l’illa de Mnemba.

Moltes vegades, aquesta excursió es combina amb una visita als dofins on pots nedar amb ells. Però, a nosaltres, aquesta experiència no ens va agradar gens. Semblava una cursa entre totes les barques a veure qui s’acostava més i intercedia en el pas dels dofins per veure’ls millor. Sí que vam veure dofins saltant, però vam trobar que els acosaven de massa a prop. Tot el pack de snorkel i dofins ens va costar 20 USD per persona des de Nungwi. 

Dofins a Nungwi.

A Mnemba hi ha un dels millors fons marins de l’illa de Zanzíbar i la millor època per fer buceig és d’octubre a desembre, encara que nosaltres ho vam fer el mes de juliol i va ser també espectacular. 

Snorkel a l’illa de Mnemba.

Visitar el mercat dels pescadors de Nungwi:

Nungwi és un poble principalment de pescadors. Al vespre, moltes barques surten cap a Pemba o Mafia a pescar durant tota la nit. Tornen durant la primera hora del dematí a Nungwi, on exposen a la llotja tots els peixos que han pescat i que seran subhastats pels compradors que es presenten al mercat.

Llotja de Nungwi.

El mercat està situat a la platja del costat de l’aquari de tortugues, i és tota una experiència veure com descarreguen els peixos de les barques, els porten al mercat, els subhasten i els carreguen en motos i cotxes. Millor anar-hi d’hora al dematí. Sobretot, vigileu amb el tema fotografies i demanar permís si voleu fer-ne alguna de primer pla o algun retrat. 

Pescadors carregant el peix cap a la llotja.

Caminar pel poble per veure la vida africana:

Nungwi és el segon poble més nombrós de Zanzíbar, per darrere de Stone Town. Per tant, malgrat la gran oferta turística que hi ha a la zona, també hi ha un poble de vida africana molt interessant per a veure.

Poble de Nungwi.

És contradictori veure com a primera línia de mar trobem grans hotels amb tot de luxes mentre que al darrere hi ha famílies que necessiten anar cada dia a buscar l’aigua i no tenen una gran cobertura d’electricitat. Si realment és vol viure aquesta vida africana, cal anar al carrer i descobrir una Àfrica diferent, sense grans luxes però amb molta hospitalitat i calidesa.

Poble de Nungwi.

Us recomanem que camineu pel poble per poder veure els nens com van a l’escola, com agafen aigua dels pous, com les famílies renten la roba, com preparen el menjar, com juguen, com fan petar la xerrada i com fan vida al carrer. En tot moment, ens vam sentir segurs i benvinguts.

Ens va sorprendre molt positivament aquest estil de vida africana que no esperàvem veure a Zanzíbar, i per això, us recomanem que apreneu quatre paraules en swahili per poder saludar i comunicar-vos amb la gent d’allà. Aquí us deixem un enllaç per a saber-ne més. 

Platja del poble de Nungwi.

A ON DORMIR A NUNGWI?

Nungwi és un dels principals destins turístics de l’illa de Zanzíbar. Hi trobareu resorts, hotels, càmpings i albergs situats al voltant de les zones de les platges per a tot tipus de pressupostos. Nosaltres us recomanem:

Pasha Hotel: Nosaltres ens vam allotjar aquí durant 2 nits. Allotjament molt ben situat, al costat de la platja i a pocs minuts caminant del poble. Té habitacions dobles grosses amb lavabo interior. El preu és de 30 USD la nit per una habitació doble amb esmorzar inclòs. El propietari és turc i és molt amable. Té un petit bar on serveixen l’esmorzar i zones de relax. Possibilitat també de deixar el cotxe dins el recinte. Un lloc tranquil i amb molt bona ubicació. Per a més informació, cliqueu aquí.

La nostra habitació a Pasha Hotel.

Pati del Pasha Hotel.

Papaya Guesthouse: Situat a prop del Pasha Hotel, és un hotel que es troba a pocs minuts d’una de les platges més boniques de l’illa. Té un pati interior i diferents habitacions a més d’un restaurant on pots anar a menjar encara que no t’allotgis a l’hotel. Preus al voltant de 35 euros per una habitació doble i esmorzar inclòs. Per a més informació, cliqueu aquí.

Kendwa Rasta Style: Situat a la població de Kendwa, aquest hostel es troba a 500 metres de la platja. És una de les opcions més econòmiques per a qui es vulgui allotjar a Kendwa. Disposa de bungalous, un jardí i un ambient relaxant amb una sala comunitària amb vistes al mar, on durant el dia podràs escoltar bona música. Els preus giren al voltant dels 30 euros per bungalou (2 persones) i amb l’esmorzar inclòs. Per a més informació, cliqueu aquí.

Green’s Nungwi: Aquest allotjament es troba a uns 400 metres de la platja principal de Nungwi, més apartat que el Pasha o el Papaya Guesthouse. Disposa d’habitacions dobles amb lavabo compartit o lavabo privat i algunes d’aquestes inclouen cuina per a poder cuinar tu mateix. Té un bonic jardí a l’interior amb una piscina. El preu de mitjana per una habitació doble amb esmorzar inclòs és de 55 euros la nit. Per a més informació, cliqueu aquí.

Habibi’s Bottle House: Aquest allotjament està construït amb materials d’ampolles de plàstic utilitzades. Es troba a la part est del poble, allunyat de les platges principals, però ofereixen bicicletes gratuïtes per poder-te moure. El lloc és molt tranquil i pots fer molta vida local. El preu de les habitacions dobles és al voltant de 40 euros la nit amb esmorzar inclòs. Per a més informació, cliqueu aquí.

Baobab Sandys Resort: Per a pressupostos elevats, aquest resort està situat just davant del mar, entre Nungwi i Kwenda. Disposa de tots els luxes possibles i d’una terrasseta situada a peu de platja. El preu oscil·la els 130€ la nit per a dues persones. Per a més informació, cliqueu aquí.

A ON MENJAR A NUNGWI?

Cocoa  guesthouse & restaurant: Hostal i restaurant de menjar local portat per una família. Nosaltres vam anar-hi a sopar, i ens van tractar molt bé. Benvinguda molt càlida del propietari, captain Morgan. Relació qualitat-preu molt bona. Restaurant dels més barats de la zona. No deixeu de provar l’amanida de pop amb chilly suau

Amanida de pop amb chilly suau del Cocoa Restaurant.

M&J Cafe: Restaurant amb una bonica terrassa, més allunyat del mar. Es troba situat davant un pàrquing de cotxes i al costat d’una escola de primària. Serveixen entrepans, wraps, hamburgueses, pasta, peix… a bon preu i bo. Servei molt amable i atent. 

Baraka beach restaurant: Restaurant situat a primera línia de la platja de Nungwi. És un restaurant més barat que la resta que estan situats al seu voltant. Fan peix fresc amb acompanyaments, currys, marisc… Servei correcte i molt pendent del que necessitàvem. Una mica lents al servir. 

The Corner: Restaurant pizzeria situat molt a prop de la platja principal de Nungwi, al costat de les botigues de souvenirs i el petit supermercat. Bon ambient i bon servei. Molt recomanables les pizzes fetes al forn de llenya. També en fan per emportar. 

Pizza Salami a The Corner.

3. Matemwe

Matemwe és un poble petit situat al nord-est de l’illa. Els seus habitants es dediquen a la pesca i a la recol·lecció d’algues. Té unes fantàstiques platges de sorra blanca amb palmeres: el somni idíl·lic de tothom que li agradi la platja i el mar.

Banyet a Matemwe.

Les seves platges estan rodejades d’una barrera de corall que fa que les seves aigües turqueses siguin tranquiles per fer-s’hi un bon banyet quan la marea és alta.

Nosaltres vam fer una parada a Matemwe de camí cap al Jozani Forest, sense quedar-nos-hi a dormir. Molta de la gent local ofereix excursions també a l’illa de Mnemba, ja que des de Matemwe es troba més a prop que de Nungwi.

Platja de Matemwe.

4. Jozani Forest

Jozani Forest és una reserva natural situada al centre de l’illa, i té l’objectiu de preservar els seus boscos tropicals. Fa unes dècades, aquest bosc cobria bona part del territori de l’illa però a causa de l’acció humana i la desforestació es va anar extingint fins que el 1960 el van declarar reserva natural protegida. 

Jozani Forest.

Gràcies a la protecció dels boscos que quedaven, s’ha aconseguit mantenir una gran biodiversitat de fauna: més de 40 espècies d’ocells, rèptils,100 espècies de papallones i els famosos monos endèmics de l’illa que estan en perill d’extinció, els monos Colobus vermells. Aquests són la icona del parc natural Jozani Forest i actualment es calcula que en queden uns pocs més de 2.500 exemplars a la reserva. A causa de la desforestació, aquests animals han anat desaparaixent, però gràcies a la reserva protegida s’està recuperant aquesta espècie.

Monos Colobus vermells.

Els monos Colobus vermells es caracteritzen per tenir una llarga cua per a mantenir l’equilibri, una corona de pèl blanc al cap, una marca rosa als llavis i al nas, i la pell d’esquena d’un color vermell i negre que els defineix com una espècie única en el món. A diferència d’altres primats, els Colobus no tenen els dits del polze dels peus oposables. Per a solucionar aquesta mancança, els seus quatre dits restants s’alineen en forma de ganxo i així els permet enfilar-se a les branques sense dificultat. 

Pel que fa a la flora, pots fer un passeig pel bosc tropical i descobrir diferents tipus d’arbres. Alguns dels que pots veure són caobes vermelles africanes, palmeres d’oli i de ràfia, falgueres i sicòmors. També et pots desplaçar fins a la zona dels manglars on hi ha unes plataformes per caminar-hi. Aquesta àrea es troba a 2 quilòmetres del mar. Per tant, quan la marea puja i és lluna plena la zona s’emplena d’aigua. Durant la resta de dies, pots caminar i passejar per aquest bosc de manglars tan curiós i característic de la zona. 

Manglars del Jozani Forest.

L’entrada al parc costa 10 euros per persona (es pot pagar en euros) i inclou un guia, la propina del qual no està inclosa en el preu. El guia ens va portar a veure els monos Colobus que són molt socials (es recomana no acostar-s’hi massa per a no traspassar malalties d’humans als primats), després vam anar a caminar pel bosc tropical i finalment vam visitar el bosc de manglars. 

Monos Colobus vermells.

Jozani Forest és una visita interessant a Zanzíbar per veure un paisatge diferent al de platges paradisíaques i poder gaudir de la natura i els animals en una reserva que, afortunadament, està protegida amb l’objectiu de mantenir la biodiversitat d’una illa que dècades enrere encara era més tropical del que és actualment. 

5. Jambiani

Jambiani és un poble de pescadors que es troba a la costa sud-est de l’illa de Zanzíbar. Situat a una hora i mitja de Stone Town, és un dels llocs amb més encant de l’illa perquè encara guarda l’autenticitat de la vida local.

Platja de Jambiani.

Destaca també per les seves platges verges vorejades per palmeres de coco, tot i que al estar encarat de cares a l’oceà Índic, hi bufa més vent que a la costa oest. Això fa que sigui un paradís pels amants del kitesurf, sobretot a Paje que és una població més turística situada al nord de Jambiani. 

La principal font d’ingressos de Jambiani és la pesca i la producció d’algues. Durant la marea baixa, trobareu moltes dones que caminen mar endins per a recollir les algues i tornen cap a la platja amb un sac ple al cap per després poder-les vendre. Són dones locals que a part d’encarregar-se de totes les feines de la llar i cuidar de la família, també treballen en la producció d’algues marines. 

Platja de Jambiani.

L’exportació d’algues marines a Zanzíbar es va iniciar el 1930 quan es va enviar per primer cop una varietat d’alga vermella local a França, Dinamarca i Estats Units. Avui en dia, és la segona entrada de divises de l’illa per darrere del turisme. Algunes d’aquestes algues s’utilitzen per a la indústria alimentària, altres per a la farmacèutica i altres per a la química (xampús, perfums, pastes de dents, cremes…).

Els ingressos generats per aquest cultiu d’algues han permès a les agricultores millorar els seus estàndards de vida i els de la seva família, tot i que les condicions de treball són molt dures i els sacs d’algues són molt mal pagats. Per a saber-ne més, us recomanem que llegiu aquesta notícia de El País, que encara que sigui del 2014, continua sent molt vigent.

L’ambient que es respira a Jambiani és molt relaxat, amb un poble que està a primera línia de mar i a on pots observar com és la vida local d’allà. Trobaràs nens jugant amb vaixells de plàstic a la platja, partits de futbol, pescadors que tornen amb les seves canoes d’alta mar, gent gran fent petar la xerrada i un poble molt amable i autèntic on obtindràs una bona idea de la vida d’un poble pescador a l’illa de Zanzíbar. 

Gent local a la platja de Jambiani.

QUÈ FER A JAMBIANI?

Caminar pel poble de Jambiani:

Jambiani és un poble molt tranquil situat a primera línia de mar on els principals carrers són de sorra. Amb poca presència de vehicles, podràs passejar per allà i saludar la gent, veure com els nens van a l’escola, com les famílies renten la roba, com van a buscar aigua als pous i, en general, observar la vida local i descobrir la simplicitat i tranquil·litat de la vida africana.

Jambiani.

Veure com recullen les algues durant la marea baixa:

Una de les activitats econòmiques més importants de Jambiani és la producció d’algues marines. Cultivades sobretot a la part sud del poble, és una activitat molt interessant de veure mentre poses els peus dins l’aigua cristal·lina de l’oceà Índic.

Producció d’algues marines.

Quan la marea és baixa, moltes dones caminen mar endins a recollir les algues de les seves plantacions. Aquestes no són més que un quadrat format per pals on, gràcies al pas de les marees, s’hi formen plantacions d’algues que els locals van revisant dia a dia. És una activitat feixuga realitzada principalment per dones i nens que tornen a la platja amb sacs plens d’algues portats al cap. Si ho voleu veure, us recomanem que us acosteu a la platja quan la marea sigui baixa. 

Dones carregant sacs d’algues.

Visitar la platja de Paje i si t’atreveixes, fer kitesurf.

Paje és una població que es troba a 6 quilòmetres al nord de Jambiani. És un poble molt més turístic que Jambiani on trobaràs els principals serveis com bancs, comerços i nombrosos allotjaments.

És un destí turístic principalment pels amants del kitesurf. A la costa est de l’illa hi bufa força vent, i en aquesta població són molts els que s’animen a fer volar les seves veles mentres practiquen el surf entre les onades. A la platja, molts locals i nens observen aquest esport mentre comenten la jugada.

Kitesurf a la platja de Paje.

Pots anar a Paje amb transport públic i tornar caminant per la platja fins a Jambiani (passeig d’una hora aproximadament). Sobretot, has de revisar l’estat de les marees ja que si la marea és alta hauràs de remontar per la costa perquè el camí per la platja et quedarà tallat per l’aigua. 

Veure com surt el sol des de la llarga platja de Jambiani:

La platja de Jambiani és una platja que s’allarga uns 4 quilòmetres. Si hi vas a primera hora, podràs veure com surt el sol des de l’horitzó de l’oceà. Al capvespre, quan s’apaga el dia, també són molt bonics les diferents tonalitats que agafa l’aigua i la sorra.

Platja de Jambiani.

La platja de Jambiani és una platja verge i salvatge, molt més tranquil·la que la resta de platges de l’illa. Quan hi ha marea baixa, es formen uns bancs de sorra en els quals hi pots accedir mullant-te els peus i veure una tonalitat de blaus molt bonica del mar i una perspectiva de tota la platja amb els seus cocoters. Un bon lloc per relaxar-se i desconnectar. 

L’Esteve a la platja de Jambiani.

Visitar la Kuza Cave:

La cova de Kuza, que a nosaltres ens va quedar pendent, és una antiga cova de pedra calcària amb una piscina natural d’aigua dolça d’un color blau turquesa ben transparent. La gent local coneix el lloc com Panga na Maji, que significa cova amb aigua, i per a ells és com un espai sagrat on pots connectar amb la natura.

Situada a uns 3 quilòmetres al nord de Jambiani, s’hi pot arribar caminant. Un cop allà, has de pagar una entrada de 20.000 TSH o 10$ i caminar uns 10 minuts per arribar a la cova. Et donen una màscara d’snorkel per a poder nedar, i és un lloc bastant desconegut per la qual cosa fa que puguis gaudir del lloc tranquil·lament. 

Foto de Kuza Cave extreta de https://travelnotesonline.com/

Visitar el restaurant The Rock a Pingwe:

Un dels restaurants més espectaculars de l’illa de Zanzíbar és The Rock, situat a la població de Pingwe a 20 quilòmetres al nord de Jambiani. Es tracta d’un restaurant situat sobre una roca que, amb marea alta, només és accessible amb barca; mentres que en marea baixa s’hi pot arribar caminant.

The Rock.

Sorprèn veure un restaurant envoltat d’aigua! Si vas a fer-hi un àpat, el transport amb barca ja està inclòs. El preu mig és al voltant d’uns 60$ per àpat i per persona. Nosaltres no hi vam anar perquè no s’ajustava al nostre pressupost, però vam fer un volt per la platja que també era molt agradable.

La Laia i el the Rock.

A ON DORMIR A JAMBIANI?

Jambiani és un lloc molt tranquil que no disposa de tanta oferta hotelera com la seva veïna Paje que és més turística. De totes maneres, també trobem diferents opcions, entre les quals recomanem:

Bahari Pizza Bungalows: Nosaltres vam estar en aquest hotel situat a primera línia de mar durant 2 nits. Regentat per la Francesca, és un lloc espectacular amb una ubicació ideal just davant de la platja. Disposa de diferents bungalous molt complets amb una habitació àmplia, lavabo, dutxa i un espai a fora per relaxar-te. El seu restaurant està situat a la platja, i pots sortir de l’allotjament i trepitjar la platja a l’instant. Situat també al costat del poble de Jambiani, és un dels millors llocs per allotjar-te i visitar aquesta part de l’illa. Gran relació qualitat-preu. Per a reservar, podeu clicar aquí.

Exterior del bungalou de Bahari Pizza Bungalows.

Interior de l’habitació del Bahari Pizza Bungalows.

Moringe Home Stay: Una opció més local però que no es troba a primera línia de mar és allotjar-te amb una família local del poble. Aquest és el cas de Moringe Home Stay, situat a la part sud de Jambiani. Es tracta d’una casa local que ofereix habitacions amb esmorzar per un preu al voltant de 20€ la nit. 

Mau’s Place: Situat al nord de Jambiani, i prop de les coves Kuza; aquest allotjament local regentat per a una família es troba prop de la carretera principal i a uns 300 metres de la platja. Ofereix habitacions amb dret a cuina i una rebuda molt acollidora. Els preus oscil·len els 20 euros la nit amb esmorzar inclòs. Des d’allà, podràs gaudir també de la vida local de Jambiani visitant l’escola del poble i coneixent els veïns.  

Driftwood Beach Lodge: Per a pressupostos més elevats, aquest lodge està situat al sud del poble de Jambiani. L’hotel disposa de piscina de temporada, bar, jardins i habitacions familiars. Es troba a primera línia de platja al costat d’altres establiments hotelers. Els preus giren al voltant de 110 euros la nit per a una habitació doble amb esmorzar inclòs. Per a més informació, podeu clicar aquí.

A ON MENJAR A JAMBIANI?

Bahari Pizza: Aquest és el millor lloc per a menjar les millors pizzes de Zanzíbar. Es nota que està regentat per una italiana. Tenen molta varietat de pizzes i són de molt bona qualitat a uns preus acceptables. Nosaltres, que érem dues persones, per dos pizzes i les cerveses ens van cobrar un total de 21 euros. El lloc està situat just davant de la platja. 

Pizza al Bahari Restaurant, a primera línia de la platja.

Captain Cook Restaurant: Situat enmig del poble de Jambiani, aquest és un lloc familiar on podràs menjar diferents plats swahilis. Entre ells, el més destacat, és el Coconut Crashed Fish que el cuinen de meravella. Caminant per la platja, veuràs un cartell que t’indica el trencant per endinsar-te al poble i poder menjar a un dels millors llocs de Jambiani. 

Coconut Crashed Fish.

Fadhil Restaurant: Un altre dels llocs locals més bons de Jambiani, et recomanem que vagis a dinar en aquest restaurant que es troba a prop de la platja, enmig de poble. És un local d’una família que elaboren plats tradicionals amb peix fresc molt bo. Vam provar les sèpies i les gambes amb salsa Massala i era per llepar-se els dits! Vés-hi per dinar perquè tarden una mica a servir els plats, i així et podràs refugiar de la calor i el sol del migdia. 

Sèpia amb salsa Massala.

Exterior del Fadhil Restaurant.

6. Kizimkazi

Kizimkazi és una població de pescadors situada al sud-oest de l’illa de Zanzíbar famosa per les excursions per anar a veure dofins en llibertat i poder nedar amb ells. Nosaltres vam fer aquesta activitat al nord de l’illa i ens va decebre bastant pel poc respecte amb els animals. Molts visiten el poble durant el dia per fer l’excursió de dofins i tornen cap a Stone Town. També destaca per les seves platges d’aigües turqueses i de sorra blanca; i la tranquilitat i amabilitat de la seva gent. 

Nosaltres no vam tenir temps de visitar Kizimkazi. Ara, aquest poble s’ha fet famós perquè la presidenta de Tanzania actual és d’allà.

Quina va ser la nostra ruta? Planning de 5 dies creuant l’illa:

DIA 1: Arribem a l’aeroport internacional i allà ja ens espera la Sabry amb el nostre cotxe de lloguer. Fem tots els tràmits del cotxe i treiem diners. Conduïm fins a Nungwi, al nord de l’illa, en un trajecte que dura al voltant de 2 hores i on ens posen la primera multa del viatge. Descansem al Pasha Hotel i aprofitem per anar a fer un bany a la platja del costat de l’allotjament. A la tarda, fem un volt pel poble mentre observem la vida local i tornem a la mateixa platja on passegem mentre contemplem la posta sol que s’amaga darrere el mar.

Posta de sol a Nungwi.

DIA 2: Al matí, fem l’activitat d’snorkel i dofins a l’illa de Mnemba des de Nungwi. Al tornar, dinem a Nungwi i després aprofitem per relaxar-nos caminant fins a Kwenda per la platja i veure la posta de sol. Dormim al Pasha Hotel a Nungwi. 

Anant amb barca cap a l’illa de Mnemba.

DIA 3: Ens aixequem ben d’hora per anar caminant fins el mercat del peix a Nungwi i observar com arriben les barques i com porten els peixos que són subhastats al moment. Aprofitem per tornar a fer un volt pel poble on veiem com els nens van a escola, els adults van a buscar aigua, obren els primers locals de menjar i el dia es desperta lentament a la segona població més gran de Zanzíbar. Després, agafem el cotxe i conduïm fins a Matemwe on aprofitem per fer un banyet i seguim el nostre recorregut fins arribar a l’hora de dinar al Jozani Forest, on visitem els monos Colobus vermells. Abans, intentem parar de camí al Village Green Spice Farm situat a Uzini però no hi trobem a ningú. Ens diuen que degut al coronavirus i a la poca presència de turistes, millor trucar i reservar amb antelació.

A la tarda arribem a Jambiani on descansarem al nostre bungalou del Bahari Pizza Bungalows i caminarem per la platja per observar les diferents tonalitats de colors mentre s’apaga el dia. 

Just arribats a Jambiani.

DIA 4: Al matí  aprofitem per observar com la gent local es dedica al cultiu d’algues marines a la platja de Jambiani. Veiem dones que entren mar endins i surten amb sacs carregat d’algues sobre el cap i fem un volt pel poble que es va despertant poc a poc. Seguim conduint el nostre cotxe pels pobles del nord de Jambiani. Parem a Paje on fem un volt per la platja mentre observem com els locals riuen dels malabarismes dels banyistes amb el kitesurf.

Després, pugem més cap amunt fins al restaurant The Rock on observem com els clients van i venen amb la barca ja que la marea és alta. Tornem a Jambiani on aprofitarem per caminar per la platja, fer-nos un bany i acabar el dia sopant una de les millors pizzes de Zanzíbar al Bahari Pizza Restaurant. Dormim una altra nit a Jambiani.

Caminant mar endins durant la marea baixa.

DIA 5: Ens aixequem ben d’hora per veure com surt el sol des de la platja i ja tornem cap a Stone Town (trajecte d’1 hora i 15 minuts aproximadament). Allà, tornem el cotxe a la Sabry als Forodhani Gardens i ens instal·lem al nostre allotjament (zLife Hostel) que està al centre de la ciutat.

Aprofitem per perdre’ns pels carrers de la Ciutat de Pedra, visitar el mercat de Darajani, el fort omanita, la casa de Freddy Mercury (des de fora sense entrar a fer la visita) i el mercat dels esclaus on quedem impressionats per la història tan recent i dura que ha viscut aquesta illa.

Dinem al Lukmaan que es troba a prop del mercat d’esclaus, i ens tornem a perdre pels carrers del Barri Vell abans d’anar a fer un beure a la terrassa de l’Africa House Hotel, mentre veiem com es pon el sol i com passen els dhows per davant nostre. Al vespre, anem als Forodhani Gardens que s’emplenen de vida local i mengem asseguts en un banc del passeig marítim mentre contemplem la vida tranquil·la d’una de les ciutats més importants i estratègiques dels últims segles d’Àfrica de l’Est. 

Platja de Stone Town.

L’endemà, ens toca aixecar-nos aviat per agafar un vol cap Arusha i dir adéu a una illa que ens ha sorprès gratament per la quantitat de vida africana que hem vist. La nostra primera imatge era una Zanzíbar de resort i en marxem amb una nova imatge de calidesa humana, amabilitat i autenticitat molt positiva. Caldrà veure si Zanzíbar troba el punt d’equilibri entre l’arribada de visitants i el turisme sostenible i responsable com a font principal d’ingressos i de desenvolupament dels seus habitants.

Gràcies Zanzíbar!

Categories: TANZANIA
Etiquetes:
TANZANIA: Com organitzar el teu safari a Tanzània?

TANZANIA: Com organitzar el teu safari a Tanzània?

Tanzània és un dels destins d'Àfrica més famosos per anar a fer un safari. En aquest país, trobem els coneguts parcs nacionals del Serengeti, el Tarangire o el Llac Manyara, així com també el Cràter del Ngorongoro, el Llac Eyasi i el Llac Natron. És el lloc per...

read more
TANZANIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

TANZANIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Dodoma Superfície: 945.087 km2 Habitants: 58.005.463 habitants (2019) Densitat població: 61,38 habitants per km2.  Idiomes: L'idioma principal a Tanzània és el swahili, encara que força gent a les ciutats o zones turístiques també parla l'anglès. Per a...

read more
TANZANIA: Les tribus del llac Eyasi: els Hadzabe i els Datoga

TANZANIA: Les tribus del llac Eyasi: els Hadzabe i els Datoga

Tanzània és un país amb moltes ètnies i tribus diferents que fan que sigui un país molt ric culturalment i sociològicament. Hi ha 120 tribus diferents, cadascuna amb la seva cultura, les seves tradicions i les seves creences. Tribu Hadzabe al nord-est de Tanzània. La...

read more
TANZANIA: Les girafes, símbol nacional de Tanzània

TANZANIA: Les girafes, símbol nacional de Tanzània

Les girafes sempre destaquen pel seu coll esvelt i alt, que pot arribar a mesurar dos metres i pel seu caminar tranquil i pausat que pot arribar a ser moltes vegades hipnòtic. Quan les veus tan altes i delicades, sembla que hagin de competir en una passarel·la de...

read more
TANZANIA: Les muntanyes Usambara

TANZANIA: Les muntanyes Usambara

Les muntanyes Usambara són una bonica serralada situada entre Tanga (l’oceà Índic) i Moshi (la muntanya de Kilimanjaro), al nord-est de Tanzània. Envoltada de vistes impressionants, consta de més de 120 petits poblats rurals amb una població d’aproximadament 50.000...

read more
TANZANIA: Història de l’esclavitud a Zanzíbar

TANZANIA: Història de l’esclavitud a Zanzíbar

A mitjans del segle XIX, els carrers de Zanzíbar eren plens d’esclaus. Alguns es quedaven a l’illa i altres només hi estaven de pas abans de ser venuts al mercat dels esclaus més gran de l’Àfrica de l’Est. Tots els esclaus provenien del continent africà i eren...

read more

0 Comments

Submit a Comment