TANZANIA: Les muntanyes Usambara

girona_1990_people

agost 14, 2021

Les muntanyes Usambara són una bonica serralada situada entre Tanga (l’oceà Índic) i Moshi (la muntanya de Kilimanjaro), al nord-est de Tanzània. Envoltada de vistes impressionants, consta de més de 120 petits poblats rurals amb una població d’aproximadament 50.000 persones que habiten allà d’una forma molt senzilla. La principal població de les muntanyes Usambara és Lushoto.

Les muntanyes Usambara, amb una longitud de 90 quilòmetres i uns 30-50 quilòmetres d’amplada, es van formar fa gairebé dos milions d’anys per diferents falles geològiques. Les muntanyes estan envoltades de selva tropical verge que ha estat isolada durant molt de temps formant un medi natural molt interessant per a observar la natura i passejar-hi durant uns dies.

Paisatge de Lushoto.

Tot i ser un dels llocs més bonics de Tanzània, aquestes muntanyes són encara un dels llocs més desconeguts del país. Són un autèntic paradís pels amants de la natura i el senderisme. Des d’allà, podràs observar la gran plana que  hi ha entre Tanga i Moshi i el Mkomazi National Park a la distància; i podràs triar entre diferents opcions de senderisme que van des d’excursions d’un sol dia fins a rutes de 4 dies creuant tota la serralada.

Les muntanyes Usambara són una de les joies ocultes de Tanzània. Si vols relaxar-te en un ambient de temperatures fresques, gaudir d’un lloc tranquil amb una quasi nul·la massificació de turistes, viure un estil de vida totalment rural amb poblats petits de muntanya i caminar enmig d’una gran biodiversitat de serralades, boscos, cascades, penya-segats i vistes increïbles, les muntanyes Usambara són el teu lloc.

Les muntanyes Usambara.

Com arribar-hi?

El principal punt de partida per a visitar les muntanyes Usambara és la població de Lushoto. Per arribar-hi, només hi ha una opció: agafar la carretera que surt de Mombo, una població situada al mig de la ruta principal entre Moshi i Tanga, i conduir durant els 32 quilòmetres que pugen muntanya amunt en un recorregut que es realitza aproximadament en una hora.

La millor manera d’arribar a Lushoto és amb transport públic. Hi ha autobusos que viatgen des de Dar-es-Salaam, al sud; i altres des de Moshi i Arusha, al nord i que van directament a Lushoto. Solen tardar entre unes 6-9 hores. També tens l’opció d’anar amb un autobús que faci el recorregut Dar – Arusha (com les companyies Dar Express o Kilimanjaro Express) i que et deixi a la població de Mombo, i des d’allà podràs agafar un altre transport (minibus o dala-dala) que et pot portar cap a Lushoto. 

Si viatges des de Dar-es-Salaam, hi ha diferents autobusos que surten de l’Ubungo Bus Terminal direcció a Lushoto. Solen sortir a les 6 del dematí en un trajecte que dura al voltant de 6 hores. El bitllet costa 15.000 TSH per persona i trajecte, i t’aconsellem que el compris el dia abans des de la mateixa terminal. Normalment, les estacions d’autobusos són un lloc molt concorregut on s’ajunta molta gent que et vindrà d’una forma bastant agressiva a intentar portar-te al teu autobús a canvi d’una comissió. Si no tens bitllet, seran molts els que et voldran vendre bitllets a un preu més elevat del que correspon. Per tal d’evitar aquest estrés, t’aconsellem que vagis el dia abans a comprar el tiquet i així, el dia de sortida, només hauràs d’arribar al teu autobús i ja està. A Dar-es-Salaam, una de les companyies d’autobusos que fa el trajecte Dar-Lushoto és Maning Nice Company.

Si viatges des d’Arusha, hi ha diferents companyies que surten de la Terminal de Bus del centre d’Arusha direcció a Lushoto. Algunes d’aquestes són Chakito, Fasaha i Mwambao que ofereixen trajectes amb destinació final a Lushoto. Surten a diferents hores del dia, però nosaltres recomanem sortir amb el primer de les 6 del dematí. En el nostre cas, vam comprar el bitllet el dia abans a l’empresa Chakito per un cost de 20.000 TSH per persona i trajecte (tot i que a l’autobús hi havia gent local que portava el bitllet amb un cost de 15.000 TSH); i vam tardar unes 9 hores. Has d’estar a l’estació mitja hora abans de la sortida, i pujar al teu autobús que estarà ja encarat a punt de sortir de la terminal. Penseu que aquest autobús també para a Moshi i a alguna altra població, així que podràs baixar durant el trajecte i comprar alguna cosa de menjar si vols.

Chakito bus, empresa de transport que va d’Arusha a Lushoto.

Si viatges des de Tanga, hi ha molts mini-busos i dala-dala que també realitzen el trajecte de Tanga a Lushoto i viceversa en unes 4 hores i amb un cost de 7.000 TSH per persona i trajecte.

Nosaltres, com que veníem d’Arusha, vam decidir fer un dia de trajecte i agafar el primer autobús que sortia d’Arusha i anava directament a Lushoto, així ens estalviàvem negociar un altre mitjà de transport a Mombo i arribàvem directament com a punt final al nostre destí: les muntanyes Usambara.

Mapa de les muntanyes Usambara.

Consells pràctics per a visitar les muntanyes Usambara

Aprèn una mica de swahili, t’ajudarà a vincular amb la gent. Les muntanyes Usambara són un lloc molt rural i local en què predominantment la gent té bona fe. La gent és tranquil·la, somrient i amb ganes d’ajudar-te. Si coneixes unes quantes frases senzilles de swahili, salutacions, els números i quatre verbs la gent t’obrirà les portes de casa seva o del que necessitis. Ens vam trobar que molta gent d’Usambara no parlava gens d’anglès i molts cops quatre frases i paraules amb swahili ens van salvar. Ens agrada veure com els turistes fan esforços per comunicar-se amb la nostra llengua i li donen valor, oi? Doncs nosaltres, també ho hem d’intentar allà on anem, ja veureu que només farà que tingueu sorpreses agradables. Si voleu saber més sobre el swahili, cliqueu aquí.

Compte amb els aires de muntanya! Usambara és una serralada de muntanyes bastant altes, a Lushoto feia fresqueta i refrescava a les nits. Recorda al fer la motxilla, d’emportar-te uns jerseis, pantalons llargs i mitjons amb vambes per la fred (també t’aniran bé pels mosquits). No te’n descuidis tampoc del repel·lent de mosquits, tot i ser a la muntanya, els mosquits encara hi són!

Camins entre els pobles de Lushoto i Yogoi.

Els camins pugen i baixen, vigila amb el calçat o utilitza els boda-boda! Vam caure en l’error de pensar-nos que pel fet d’estar a un poble, els camins serien més o menys planers i sense molt de desnivell. Però error! Lushoto mateix es troba situat a un dels vessants de la muntanya, així que tots els camins i carreteres pujaven i baixaven bastant! És important doncs posar-se un bon calçat, que permeti caminar bastant i per terrenys no tots planers. Eviteu també les estones de més sol, així us evitareu també una bona suada! Hi ha l’opció  d’agafar els boda-boda, que són unes motos que fan de taxi, per anar d’un punt a l’altre. A Lushoto n’hi havia moltes i eren molt pràctiques. El preu va en funció de la llargada del trajecte, però no vam pagar més 1.000 TSH.

Porta una llanterna/frontal i una bateria pel mòbil i per la càmera. T’anirà bé incloure’ls a la teva motxilla. Si se’t fa tard després de la posta de sol i encara esteu caminant pel poble o per camins de bosc, la llanterna et salvarà d’una bona ensopegada. La bateria per carregar el mòbil o la càmera sempre és útil si el fas servir molt i vols seguir fent fotos o utilitzant-lo per consultar el mapa offline MAPS.ME.

Vista panoràmica des d’un dels miradors de les muntanyes Usambara.

Què fer a les muntanyes Usambara?

Visitar un mercat local d’algun dels pobles de la zona:

Nosaltres vam coincidir amb el mercat dels dijous de Lushoto, tot i que també ens van dir que era molt recomanable el de Lukozi que es fa els dilluns. Tota la gent del poble, i també dels poblets del voltant, va a comprar els millors vegetals, fruites, roba i altres articles de primera necessitat. La gent, les olors, els colors… sempre anar a un mercat quan viatges no decepciona, i en un ambient rural encara més. Una molt bona manera de conèixer el lloc i la gent local!

Mercat local de Lushoto.

Caminar fins a les Kisasa Falls i fer una ruta pels pobles del voltant:

Les Kisasa Falls són unes cascades molt boniques situades al sud de Lushoto. S’hi pot arribar amb boda-boda o amb cotxe i l’últim tram, l’has de fer caminant, baixant fins al peu de les cascades per gaudir-ne. També però, pots fer una petita excursió per anar-les a veure i a la vegada, aprofitar per caminar per la zona.

Kisasa Falls.

Molta gent que ens vam trobar ens va oferir l’excursió d’un dia amb guia per uns 25$/30$ però realment és una sortida bastant fàcil de fer per a un mateix. Amb l’ajuda de l’aplicació pel mòbil MAPS.ME i preguntant a la gent local (i insistint que ja hi arribaràs tu sol), pots arribar fàcilment a la porta d’entrada de les cascades. L’entrada de les cascades ens va costar 3.000 TSH/persona (1.15€).

Entrada a les Kisasa Falls.

Nosaltres vam seguir aquest recorregut per si us pot ser d’ajuda:  

Recorregut circular de Lushoto a les Kisasa Falls.

Sortiu del poble de Lushoto per la carretera principal direcció sud (com si tornéssiu a Mombo). Passareu pel trencant de l’hospital de Lushoto, per una gasolinera, per un taller de cotxes… Vosaltres heu d’anar caminant per la carretera principal i quan arribeu a una curva, haureu de trencar a mà dreta per una baixada que us portarà al costat d’un riu que és el que desemboca a les cascades.

Sortint del poble de Lushoto per la carretera principal.

Per accedir-hi i veure les cascades des de baix, heu de creuar aquest petit riu abans de la cascada i anar a buscar el camí que voreja l’altre costat. De seguida, veureu una panoràmica molt bonica de les cascades. Més endavant, haureu de girar cap a l’esquerra i baixar fins trobar l’entrada de les Kisasa Falls.

S’ha de creuar aquest riu, abans que desemboqui a les cascades i agafar el camí de l’altre costat que voreja la muntanya.

Vista de les cascades des del camí que voreja la muntanya.

Camí de baixada cap a l’entrada de les Kisasa Falls.

Per tornar, nosaltres vam passar per un altre camí per fer la ruta circular. Vam pujar altre cop fins el camí que voreja les Kisasa Falls, allà on havíem trencat per baixar. Des d’allà, vam seguir recte  i vam agafar un camí que pujava pel dret fins arribar a una carretera més ample del poble de Ngulwi. Des d’aquest poble, ens vam dirigir un altre cop cap a Lushoto, descobrint nous camins després d’una jornada molt bonica visitant les Kisasa Falls.

Mullant-nos sota les Kisasa Falls!

– Veure la posta de sol des de l’Irente Viewpoint o el  Yogoi Viewpoint:

Una de les activitats més boniques a fer des de Lushoto, és anar a algun dels seus miradors i veure les grans vistes cap a la plana i les muntanyes. És un lloc ideal per desconnectar i relaxar-te mentre veus la posta de sol des d’algun d’ells.

Irente Viewpoint

L’Irente Viewpoint és el mirador més conegut de tots. Per arribar-hi, pots demanar a un boda-boda (moto taxi) que t’hi porti per uns 5.000 TSH (els dos a sobre la moto juntament amb el conductor, estil africà) o pots arribar-hi caminant en 40/45 minuts.

Camí de Lushoto cap a Irente View Point.

Pel camí aniràs trobant diferents casetes amb gent local que et saludarà efusivament i et convidarà a acostar-te i parlar una estona tranquil·lament. El recorregut també travessa zones verdes de boscos fins que arribes a l’Irente Cliff Lodge, que és el punt on et deixarà la moto si l’has agafada.

Allà, hauràs de travessar el Lodge, pagant una taxa prèvia de 1.000 TSH/persona, que et portarà a la caseta d’entrada del mirador on hauràs de tornar a pagar, aquest cop 2.000 TSH/persona, per arribar fins el mirador. És aquí on és hora de seure i contemplar la meravella de paisatge que teniu al davant! Des del mirador, es pot accedir a una cova que es troba just a sota de la roca principal.

Si vols seguir el recorregut, hi ha altres miradors igual de bonics i no tan turístics com aquest, on hi va la gent local a gaudir de la posta de sol. Aquests són gratuïts i es troben a la població de Yogoi.

Mirador de Yogoi.

Des d’Irente, pots anar al mirador de Yogoi Viewpoint. Cal que segueixis la ruta que va cap a Yogoi, podeu veure-ho al mapa marcat.

Recorregut entre els dos miradors.

La ruta és d’uns 45 minuts de mirador a mirador.

Camí cap a Yogoi des de l’Irente Viewpoint.

Des d’aquest últim mirador, podeu anar baixant fins el poble de Yogoi i un cop allà agafar un boda-boda que us porti al vostre allotjament de Lushoto per uns 1.000 TSH per persona.

Irente Viewpoint.

Visitar el Magamba Forest Reserve i els seus camaleons:

Des de Lushoto, es pot contractar una excursió per anar a veure  el Magamba Forest, una reserva natural amb un bosc protegit per la gran quantitat de fauna interessant que té. Podreu veure-hi antílops, camaleons, monos Colobus Vermells, moltes aus diferents, papallones, etc. L’entrada costa 10$. És recomanable fer l’excursió amb guia per conèixer bé la fauna i flora de la zona. Des de l’oficina de la Reserva de Magamba o des de l’oficina de turisme de Lushoto, es pot llogar un guia per fer aquesta excursió. Nosaltres no vam tenir temps a fer-la, però en parlaven molt i molt bé.

Fer la ruta de senderisme de tres a quatre dies travessant les muntanyes Usambara:

Després d’haver-hi estat, podem dir que ens en penedim de no poder-ho fer. No teníem dies ni el material per a fer aquest trekking, però realment si podeu i us agrada caminar, feu-lo. És un recorregut de tres o quatre dies pel mig d’una zona encara poc explotada turísticament i que conserva la seva essència. Els paisatges són espectaculars i verds i la ruta…. ha de ser una passada! Es pot llogar un guia per 50$/persona i dia.

Si voleu saber més sobre aquesta ruta no dubteu en visitar aquest web que ho explica molt bé!

Les muntanyes Usambara.

A on dormir a les muntanyes Usambara?

Lushoto és el poble principal per a visitar les muntanyes Usambara. Situat a una hora de la carretera principal, aquí hi trobarem els principals serveis com els bancs, restaurants, mitjans de transport, oficina de turisme, supermercats i també diferents opcions d’allotjament. Nosaltres recomanem:

– Green Friend Farm Lodge: Conegut a Lushoto també com la casa d’en Jerome, aquest allotjament ofereix diferents habitacions amb lavabo interior per a poder-hi dormir. Es tracta d’una família local (en Jerome i la Dometila) que té diferents apartaments en el seu bonic jardí. Molt bona relació qualitat-preu i en un entorn molt bonic i rural, i amb una família que et tractarà molt i molt bé. Disposa de wifi tot i que a vegades anava força lent. Tens opció de sopar allà (la Dometila cuina molt bé) i en Jerome t’informarà de totes les opcions i excursions que pots fer per la zona. A més a més, donen suport a diferents associacions del poble i és molt interessant poder conversar amb ells. Nosaltres ens hi vam quedar 3 nits i és una gran opció com a punt base per a visitar les muntanyes Usambara. Per a reservar, podeu trucar al telèfon d’en Jerome que és el +255 784 449 311. 

Casa d’en Jerome i la Dometila.

La nostra habitació des de l’exterior.

– Milemeleni Guesthouse: Aquest allotjament es troba a 2 km de l’estació d’autobús i del centre de Lushoto. Situat entre Irente View Point i el poble, és un bon lloc per a desconnectar i relaxar-se. En Jackson, el seu propietari, ofereix habitacions dobles i apartaments, i us assessorarà si voleu fer alguna excursió per la zona. El preu és de 35$ per a una habitació doble amb esmorzar inclòs. 

– David Crater Homestay: Aquesta casa d’hostes es troba a les afores de Lushoto, en un lloc tranquil i molt acollidor amb la família d’en David. Disposa de dormitoris i habitacions dobles amb wifi. Té molt bones referències i també s’organitzen excursions per a visitar els boscos i els seus camaleons. Els preus ronden al voltant de 30$ la nit per a una habitació doble amb esmorzar inclòs. 

– Irente Farm Lodge: Aquest allotjament està situat a les afores de Lushoto (necessitaràs moto per anar fins el centre del poble o caminar durant 45 minuts aproximadament), però es troba molt a prop dels miradors per a observar una bona perspectiva de les muntanyes Usambara. Un lloc tranquil per a desconnectar i gaudir de la natura. Disposa de lloc per acampar i té habitacions dobles i triples. Pots fer els àpats allà, disposa de wifi i els preus oscil·len al voltant de 45 euros per a una habitació doble amb mitja pensió inclosa. Per a més informació, podeu clicar aquí.

A on menjar a les muntanyes Usambara?

– Mamma Mia pizza: Aquest restaurant està situat a la carretera principal, a prop de l’estació d’autobusos i dels bancs. És un molt bon lloc per menjar molt bones pizzes, així com també pasta, menjar local i uns smoothies i sucs de fruita deliciosos. En Peter, el seu propietari, és molt amable i el lloc està molt ben cuidat. Disposa de wifi i uns preus acceptables. Nosaltres vam menjar 2 pizzes i 2 smoothies per 50.000 TSH (al voltant d’uns 19 euros).

Pizzes boníssimes del Mamma Mia.

– Muzdalifa Restaurant: Restaurant local situat al costat de l’estació d’autobús de Lushoto. Menjar totalment casolà (sopes, arròs, patates…) i a molt bon preu. Molta gent del poble va allà a menjar. Nosaltres vam menjar per 15.000 TSH per 2 persones (uns 6 euros aproximadament).

Entrada del restaurant, situat al costat de l’estació d’autobusos de Lushoto.

– Tumaini Restaurant: Aquest restaurant es troba situat a la carretera principal, just a l’altre costat de l’estació d’autobusos. Ofereix una carta variada a preus acceptables. Un bon lloc per a descansar després de visitar algun dels imprescindibles de les muntanyes Usambara. 

Quina va ser la nostra ruta? 3 dies a les muntanyes Usambara

DIA 1: Viatgem d’Arusha a Lushoto amb Chakito Bus en un trajecte que dura al voltant de 9 hores. Sortim a les 6 del dematí i després de passar per Moshi, arribem a les 15h de la tarda a Lushoto ben cansats. Ens instal·lem a casa d’en Jerome i aprofitem que és dijous per anar a veure el mercat local del poble ple de vida i de parades de roba i menjar de la gent dels pobles del voltant.

Mercat local de Lushoto.

DIA 2: Al matí, aprofitem per a fer una ruta circular fins a les Kisasa Falls on gaudim d’aquestes cascades enmig de la naturalesa i dels camins que la voregen. Tornem a Lushoto a dinar passant per un recorregut diferent, i aprofitem el dia assolellat que fa, per anar a veure una posta de sol espectacular des de l’Irente View Point i també des del mirador de Yogoi. Tornem a descansar a casa d’en Jerome i fem un sopar i pastís amb tota la família per a celebrar l’aniversari de la Laia!

Kisasa Falls.

Celebrant l’aniversari de la Laia amb la família d’en Jerome i la Dometila.

DIA 3: Avui fem vida de local. Anem a fer un volt per Lushoto i pel poble de Yogoi tot veient la gent com renta roba al riu, com els nens criden Muzungu i s’acosten somrients, com els motoristes ens van pitant per veure si volem pujar al seu taxi, com els nois i noies tornen de l’escola mentre travessen els camps per caminets enmigs dels cultius, com s’ajunta la gent a la vora del camp de futbol, com les dones carreguen llenya al cap per a fer foc a casa seva i, finalment, tornem a gaudir d’una gran posta de sol al mirador de Yogoi mentre observem com alguns adolescents escolten música més enllà d’on estem nosaltres i alguna parella local també ve a veure la posta de sol. Tornem a casa d’en Jerome on sopem i anem a dormir aviat, ja que l’endemà agafarem el primer minibus de les 5 del dematí per anar a Tanga i creuar la frontera cap a Kènia. 

Dones carregant llenya a la població de Yogoi.

Si disposeu d’algun dia més, podeu fer alguna excursió cap algun poble de l’interior com Lukazi o als boscos de Magamba. Nosaltres ens va agradar molt poder gaudir de la natura i de la vida local a les muntanyes Usambara. És un lloc totalment rural i poc conegut, ideal per a desconnectar i relaxar-te enmig de muntanyes, miradors i un paisatge meravellós.

Posta de sol a les muntanyes Usambara. Un lloc espectacular!

Categories: TANZANIA
Etiquetes:
TANZANIA: Com organitzar el teu safari a Tanzània?

TANZANIA: Com organitzar el teu safari a Tanzània?

Tanzània és un dels destins d'Àfrica més famosos per anar a fer un safari. En aquest país, trobem els coneguts parcs nacionals del Serengeti, el Tarangire o el Llac Manyara, així com també el Cràter del Ngorongoro, el Llac Eyasi i el Llac Natron. És el lloc per...

read more
TANZANIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

TANZANIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Dodoma Superfície: 945.087 km2 Habitants: 58.005.463 habitants (2019) Densitat població: 61,38 habitants per km2.  Idiomes: L'idioma principal a Tanzània és el swahili, encara que força gent a les ciutats o zones turístiques també parla l'anglès. Per a...

read more
TANZANIA: Les tribus del llac Eyasi: els Hadzabe i els Datoga

TANZANIA: Les tribus del llac Eyasi: els Hadzabe i els Datoga

Tanzània és un país amb moltes ètnies i tribus diferents que fan que sigui un país molt ric culturalment i sociològicament. Hi ha 120 tribus diferents, cadascuna amb la seva cultura, les seves tradicions i les seves creences. Tribu Hadzabe al nord-est de Tanzània. La...

read more
TANZANIA: Les girafes, símbol nacional de Tanzània

TANZANIA: Les girafes, símbol nacional de Tanzània

Les girafes sempre destaquen pel seu coll esvelt i alt, que pot arribar a mesurar dos metres i pel seu caminar tranquil i pausat que pot arribar a ser moltes vegades hipnòtic. Quan les veus tan altes i delicades, sembla que hagin de competir en una passarel·la de...

read more
TANZANIA: Illa de Zanzíbar

TANZANIA: Illa de Zanzíbar

Zanzíbar és un arxipèlag format per diverses illes entre les que destaquen Pemba, Mafia i Unguja (que és la més gran i la que vam visitar nosaltres). Unguja sovint també és coneguda com a illa de Zanzíbar on trobem la seva capital, Stone Town. Aquesta illa es troba a...

read more
TANZANIA: Història de l’esclavitud a Zanzíbar

TANZANIA: Història de l’esclavitud a Zanzíbar

A mitjans del segle XIX, els carrers de Zanzíbar eren plens d’esclaus. Alguns es quedaven a l’illa i altres només hi estaven de pas abans de ser venuts al mercat dels esclaus més gran de l’Àfrica de l’Est. Tots els esclaus provenien del continent africà i eren...

read more

0 Comments

Submit a Comment