Capital: Dodoma
Superfície: 945.087 km2
Habitants: 58.005.463 habitants (2019)
Densitat població: 61,38 habitants per km2.
Idiomes: L’idioma principal a Tanzània és el swahili, encara que força gent a les ciutats o zones turístiques també parla l’anglès. Per a saber més sobre el swahili, podeu llegir aquí el següent article.
Moneda: La moneda oficial del país és el Xíling Tanzà (TSH). Al canvi, 1 euro són 2.760 TSH. Pots mirar el canvi actual, al següent enllaç.
Clima:
Conducció carreteres: Durant aquesta primera part del viatge, no hem utilitzat el nostre propi cotxe perquè encara estava de camí a Mombasa. A Zanzíbar, les carreteres estaven en bon estat, mentre que si vols fer un safari pels parcs del nord-est de Tanzània és imprescindible fer servir un 4×4. Les carreteres entre les principals ciutats (Arusha-Moshi-Tanga-Dar o Arusha-Mkwanza) són asfaltades i en bon estat. Més endavant, us informarem sobre la part oest de Tanzània.
Internet / targeta SIM: Tanzània és un país enorme on hi trobem la famosa Zanzíbar, amb molta oferta turística on tindràs wifi fàcilment. Després, trobem una zona de parcs nacionals molt extensa amb poca cobertura, i altres punts del país com el llac Tanganyika, el llac Victòria o les Usambara Mountains on tindràs cobertura en certs punts. Per això, recomanem comprar una targeta SIM. En el nostre cas, vam comprar una de l’empresa Zantel. La podràs obtenir amb alguns dels venedors que estan sota un para-sols o amb un peto del nom de la companyia. Alguns t’intentaran vendre la targeta per un preu més car de lo normal. Nosaltres vam pagar 10.000 TSH (uns 3.75 euros al canvi) per la targeta SIM i 10.000 TSH per a un programa de 10 GB de dades.
Visa: Per a viatjar a Tanzània com a turista, hauràs de demanar una visa que la pots tramitar online en els següent enllaç. Per aquells que vulguin viatjar a Tanzània durant una estada menor de 90 dies i per a una sola entrada al país, el preu de la Visa serà de 50 USD. Si vols aplicar per a múltiples entrades, també tindràs l’opció de fer-ho per un cost de 100 USD i una visa d’un any de durada, però on només se’t permetrà una estada màxima al país de 3 mesos cada cop. Per aquells que estan només de pas a Tanzània, hi ha l’opció d’una visa de trànsit que et donen màxim 7 dies per a creuar el país. Per obtenir aquesta visa, hauràs de demostrar que tens alguna prova conforme vas al país de destí i fer un pagament de 30 USD. Nosaltres vam tramitar la visa de 50 USD online, i a l’entrar de nou al país per la frontera d’Uganda (per tal de dirigir-nos cap a Zàmbia) ens van comentar que teníem 7 dies per a creuar el país però no ens van demanar cap pagament. Nosaltres entenem que com que estàvem durant aquest període de 90 dies de la primera entrada, no va ser necessar-hi pagar la visa de trànsit, però sí que ens va semblar estrany.
Pressupost: En total, vam estar 20 dies a Tanzània i vam gastar un total de 1.860,92 euros per persona. Tanzània és el país més car que hem estat durant el nostre viatge a Àfrica. És un país amb molta presència de parcs nacionals mítics com el Serengeti o el Ngorongoro, però amb els preus d’entrada més elevats que hem trobat (a cada article dels diferents punts d’interés del país hem marcat també un apartat amb els preus per tenir-ho en consideració). Nosaltres vam visitar aquests parcs i Zanzíbar, i en el pressupost també hi ha els vols interns que vam agafar d’Stone Town a Arusha. A continuació, teniu desglossat totes les despeses de Tanzània:
QUÈ VEURE A TANZANIA?
Zanzíbar és una arxipèlag que combina platges paradisíaques, vida africana i una efemèride històrica molt recent: el que va ser el principal mercat dels esclaus de l’Àfrica de l’Est durant el segle XIX i inicis del XX i que es troba situat a Stone Town, la capital de l’illa. Et recomanen que recorris l’illa per visitar el poble de Nungwi i les recol·lectores d’algues de Jambiani, caminar pel Jozani Forest o fer snorkel a l’illa de Mnemba; mentre parles amb els locals per descobrir que Zanzíbar és diferent que Tanzània: ells se senten orgullosos de ser d’una de les illes més boniques a visitar de l’oceà Índic.
2.- PARC NACIONAL DEL TARANGIRE
Aquest parc, situat al nord-est de Tanzània, és un dels parcs més fotogràfics de Tanzània. És un parc que combina la presència de fauna salvatge com lleopards, impales, lleons, girafes i un gran nombre d’elefants; amb una gran quantitat d’un dels arbres més emblemàtics i majestuosos d’Àfrica: els baobabs. Recórrer els camins del Tarangire entre animals i baobabs és una de les millors experiències que pots fer a Tanzània.
3.- PARC NACIONAL DEL SERENGETI
El Serengeti és un dels parcs més importants i coneguts de tot el planeta on podràs gaudir d’un fantàstic safari en una plana sense fi plena d’animals salvatges. Un lloc icònic, amb una gran concentració de lleons i que alberga gran quantitat de fauna en llibertat com lleopards, guepards, hipopòtams, elefants… A més a més, allà podràs viure en directe uns dels espectacles més imponents que succeeix a la part est del parc entre juliol i octubre: la gran migració de nyus i zebres cap al Masai Mara (Kènia) a la recerca de millors pastures i la seva tornada al Serengeti. Un dels millors llocs del món per poder encara veure els animals en llibertat.
El cràter Ngorongoro és una de les calderes més gran del món i un dels llocs més espectaculars per a fer-hi una visita i gaudir d’un paisatge únic. Situat a 90 quilòmetres al sud del Serengeti, és un espai ple de manades de búfals, zebres, nyus, aus i també lleons, lleopards (més difícil de veure’ls), elefants i rinoceronts negres que viuen en un lloc privilegiat enmig d’aigua i pastures i envoltats de muntanyes. Allà a dins, et sentiràs un espectador privilegiat d’un cràter ple de vida. Un dels llocs més espectaculars d’Àfrica i que recordaràs tota la vida.
El llac Eyasi és un llac d’aigües alcalines i estacional (en època de pluges s’emplena d’aigua, mentre que a l’estació seca queda totalment erm) on al seu voltant hi conviuen diferents grups tribals com pobles de pescadors nòmades, els Datoga o els Hadzabe. Situat a l’oest de la reserva del Ngorongoro, és una visita molt interessant per a conèixer i entendre més de prop i antropològicament diferents grups tribals que encara mantenen vives les seves tradicions. I, sobretot, per a fer-te moltes reflexions sobre la modernitat, els estils de vida i les tradicions.
Les muntanyes Usambara són una joia encara oculta de Tanzania. Situada entre Tanga i Moshi, són unes serralades on hi ha més de 120 poblats que converteixen aquest lloc amb l’essència de la vida rural tanzana, on els locals són molt hospitalaris. Et sentiràs en contacte permanent amb la naturalesa, amb miradors fantàstics per a veure la posta de sol, cascades amagades, boscos protegits plens de camaleons i camins d’argila que pugen i baixen per a un dels llocs a descobrir més bonics de Tanzània.
7.- LLAC MANYARA
Aquest parc nacional destaca per la presència del seu llac alcalí. Durant l’època de pluges, el llac cobreix al voltant de quasi 200 quilòmetres quadrats, però desapareix quasi completament durant l’estació seca. Destaca pels seus paisatges canviants situats sota les muntanyes del vall del Rift i molt a prop dels altres parcs Nacionals com el Serengeti o el Tarangire o la reserva del Ngorongoro. Al llac Manyara trobem més de deu ecosistemes diferents i, durant l’època de pluges, la riba del llac s’emplena de flamencs. Durant l’estació seca, és més difícil de veure animals.
8.- LLAC NATRON
El llac Natron és un llac salat endorreic localitzat al Gran Vall del Rift, a prop de la frontera amb Kènia i al sud-est del Serengeti, de només uns 50 centímetres de profunditat. Es troba situat al costat del volcà Oldoinyo Leng’ay (muntanya de déu), considerat sagrat pels masais. Les aigües del llac Natron estan tenyides de vermell per la proliferació d’algues. És un dels llocs ideals per a veure flamencs i després, seguir la visita al Serengeti entrant per l’accés de Klein’s Gate.
9.- MOUNT KILIMANJARO
El Kilimanjaro, coneguda també com la muntanya vergonyosa (només es pot veure el seu cràter en dies totalment assolellats), és la muntanya més alta d’Àfrica. Amb 5.895 metres, són molts els escaladors que pugen a aquest volcà per a observar des del sostre d’Àfrica una barreja de paisatges, contrastos i textures com la sortida del sol amb les vessants gelades que la converteixen en una muntanya molt especial. Des de Moshi, trobaràs moltes agències que realitzen l’ascensió en uns 4-6 dies aproximadament, i que després ho combinen amb algun safari del nord-est de Tanzània.
10.- MUNTANYES UDZUNGWA
Les muntanyes Udzungwa són una de les zones més importants de Tanzània per l’alt nivell de biodiversitat d’ocells i animals. Situat en unes serralades que travessen la part sud del país, està conformat per boscos endèmics que són molt importants per a la presència de vida animal. Actualment, hi trobem 12 espècies de primats, inclosos dos que són únics al món com són el Sanje Mangabey i l’Iringa Red Colobus. Alberga també més de 400 espècies d’ocells convertint-lo en un dels llocs més espectaculars pels fans de l’ornitologia. També té diferents cascades, entre les que destaca la Sanje Falls, i diferents pics de muntanya (entre 200 i 2.000 metres d’altitud) que el converteixen en un paradís del senderisme.
11.- RESERVA DE SELOUS
La reserva de Selous és una de les zones salvatges més grans que queden a l’Àfrica, amb fauna i hàbitats intactes. Situat al sud-est del país, aquesta reserva és molt important per a la conservació d’espècies africanes, ja que té una gran diversitat de fauna salvatge i una gran varietat de tipus de vegetació, inclosos turons rocosos revestits d’acàcia, boscos d’aigües subterrànies, pantans, llacunes i selva tropical de terres baixes. La zona és tan vital que ha estat protegida com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Destaca per la gran presència de lleons i guepards i per la gran presència de fauna al voltant del riu Rufiji.
12.- LLAC TANGANYIKA i PARC NACIONAL DE LES MUNTANYES MAHALE
El llac Tanganyika és considerat el segon llac més gran de l’Àfrica de l’Est, el segon llac més profund del món (per darrere del llac Baikal a Rússia) i el segon llac d’aigua dolça més llarg del món. Amb una extensió de 660 quilòmetres, està situat a l’oest de Tanzània. Una part del llac està rodejada per les muntanyes Mahale, convertides en un parc nacional per la gran presència d’animals que s’hi poden veure. Es considera un dels millors llocs per a veure ximpanzés en llibertat a Àfrica. Un parc amb poca presència de turistes i que només s’hi pot arribar amb avió o en barca, i que converteixen la seva visita en tota una experiència i un destí que segur que recordaràs molt de temps.
13.- PARC NACIONAL DE GOMBE
Considerat el parc més petit de Tanzània amb 52 quilòmetres de boscos al llarg dels turons de la costa oriental del llac Tanganyika, aquest parc és més conegut com el lloc on Jane Goodall va començar la investigació del comportament de les poblacions de ximpanzés. Actualment, s’ha convertit en un centre de recerca d’aquests primats i en un lloc per a fer-hi una parada i conèixer més d’aquests animals amb els que compartim al voltant del 98% dels nostres gens. També es poden veure 200 espècies d’ocells dins d’aquest parc que pots visitar en un dia des de Kigoma.
0 Comments