TANZANIA: Com organitzar el teu safari a Tanzània?

girona_1990_people

setembre 13, 2021

Tanzània és un dels destins d’Àfrica més famosos per anar a fer un safari. En aquest país, trobem els coneguts parcs nacionals del Serengeti, el Tarangire o el Llac Manyara, així com també el Cràter del Ngorongoro, el Llac Eyasi i el Llac Natron. És el lloc per excel·lència per anar a veure els animals en el seu hàbitat natural, movent-se en llibertat i en plena vida salvatge enmig de la sabana africana; i conèixer la història d’un dels llocs més espectaculars de la Terra. Una experiència única i obligatòria si visites aquest país.

Elefants en el Tarangire.

Fer un safari (aquesta paraula prové del swahili i vol dir “viatge”) significa endinsar-te plenament en el país dels animals salvatges, veure’ls caçar, com viuen en manada, com mengen, com descansen i com actuen. T’endinsaràs en un dels capítols dels documentals de National Geographic, on en comptes d’estar al sofà de casa, estaràs enmig de la sabana africana.  

Lleones en el Serengeti.

Al ser un dels destins predilectes a l’hora de fer un safari, aquest lloc de Tanzània també és converteix en un dels més visitats per a turistes d’arreu del món. Per això, en aquesta zona trobaràs moltes empreses de turisme i força més gent que a altres racons del continent africà. A part, els preus són elevats ja que la infraestructura dels parcs així com el preu de les entrades són considerables. Tot i això, nosaltres pensem que si tens l’ocasió ho has de fer. Hi ha oportunitats que passen només un cop a la vida; així que, malgrat tots els inconvenients que hi puguis trobar, t’aconsellem que facis un safari per aquests parcs de Tanzània perquè de ben segur que serà un dels records més bonics que tindràs de tots els teus viatges. 

Veure lleopards descansant dalt d’un arbre, manades de zebres i búfals pasturant en una plana de colors verds i ocres impressionant, elefants que caminen en família i que fan servir la trompa per alimentar-se i beure aigua, guepards acostant-se sigil·losament a uns impales, el lleó mascle sobre una roca, un cocodril camuflat a la vora del riu, les girafes allargant el coll per arribar als arbustos més alts, un parell de rinoceronts negres amb els ocells volant pel seu voltant, els hipopòtams traient els ulls de l’aigua, pescadors traient de forma manual les seves xarxes, les lleones cuidant dels seus cadells, els baobabs i les acàcies fent de refugi d’aquests animals, llacs salats plens de flamencs, grups tribals i un entorn salvatge i natural on habiten els principals mamífers de la Terra no té preu. És una experiència inoblidable i única de veure la bellesa salvatge amb els teus propis ulls i que no volem que deixis escapar.

Manades d’animals al Serengeti.

Per això, amb aquest article, intentarem explicar quines són les consideracions que creiem que heu de tenir en compte a l’hora de fer un safari al Serengeti, Tarangire, Llac Manyara, Llac Eyasi, Llac Natron i al cràter del Ngorongoro. Si voleu llegir el nostre itinerari complet, ho podeu fer aquí on trobareu el nostre relat sobre la nostra experiència fent un safari a Tanzània.

Els principals llocs a visitar. On estan situats?

Per a poder planificar bé un safari per aquesta part de Tanzània, és molt important saber on estan situats els diferents parcs nacionals, llacs i reserves de la zona. En el següent mapa, podeu veure la localització dels diferents llocs imprescindibles a visitar durant el vostre safari a Tanzània.

Mapa extret de Adventure Alternative

Aquests són:

– SERENGETI: El parc nacional del Serengeti, que amb llengua local significa planura sense fi, és un dels més impressionants de tot Àfrica. Amb quilòmetres i quilòmetres de sabana africana, allà podràs veure una gran quantitat de lleons, guepards, lleopards, hipopòtams, búfals, elefants, girafes, zebres, antílops i rinoceronts (difícils de veure’ls), entre d’altres. A més a més, podràs veure un dels millors espectacles de la naturalesa: la gran migració de nyus i zebres creuant el riu Mara direcció al Masai Mara a la recerca de millors pastures. Aquest parc és un dels més grans de Tanzània amb una extensió de 14.763 quilòmetres quadrats. La part més visitada del parc és la zona coneguda com a Seronera, accessible des de la Naabi Hill Gate. Per arribar-hi, necessites creuar la reserva del Ngorongoro pagant una taxa de trànsit i fent un recorregut enmig de pobles massais i d’algun llac molt bonic. Si vols accedir des de l’altre costat (Klein’s Gate), hauràs de travessar diferents poblats i comunitats situades al nord del llac Natron. El Serengeti és un parc imprescindible durant el teu viatge a Tanzània.

Paisatge del Serengeti.

– NGORONGORO CRATER: Situat a la reserva que porta el mateix nom, aquest cràter (que, en realitat, és una caldera) és un dels més grans del món i un dels llocs més espectaculars per a fer-hi una visita i gaudir d’un paisatge únic. Situat a 90 quilòmetres al sud del Serengeti, és un espai ple de manades de búfals, zebres, nyus, aus i també lleons, lleopards (més difícil de veure’ls), elefants i rinoceronts negres que viuen en un lloc privilegiat enmig d’aigua i pastures i envoltats de muntanyes. A la reserva (que va més enllà del cràter) hi habiten diferents poblats massai que, anteriorment, habitaven al Serengeti però que el govern els va destinar al Ngorongoro (al voltant de 50.000 persones). Per aquest motiu, el Ngorongoro no és un parc nacional sinó una reserva que s’hi accedeix des de Karatu. La millor activitat per a fer dins la reserva és el descens amb cotxe al cràter del Ngorongoro que, malgrat tenir un cost de 295$ per vehicle, et deixarà meravellat de la vida natural i del paisatge que es pot veure des d’allà sota. 

Zebres al cràter Ngorongoro.

– LLAC MANYARA: A les portes del poble de Mto Wa Mbu, trobem aquest parc nacional d’uns 325 quilòmetres quadrats que destaca per la presència del seu llac alcalí. Durant l’època de pluges, el llac cobreix al voltant de quasi 200 quilòmetres quadrats, però desapareix quasi completament durant l’estació seca. Destaca pels seus paisatges canviants situats sota les muntanyes del vall del Rift. Al llac Manyara trobem més de deu ecosistemes diferents i, durant l’època de pluges, la riba del llac s’emplena de flamencs. Durant l’estació seca, és més difícil de veure animals. 

– TARANGIRE: Amb una extensió d’aproximadament 2.850 quilòmetres quadrats, aquest parc  nacional va ser una veritable sorpresa. Situat al sud-oest del Llac Manyara a una distància d’uns 60 quilòmetres, s’hi arriba a través de la població de Minjingu. El Tarangire destaca per la gran presència de baobabs i elefants que s’hi troben, convertint-lo amb un parc molt fotogràfic. Rodejat pel riu Tara, és un dels parcs més accessibles i econòmics d’aquesta zona. Nosaltres vam tenir la sort de veure un parell de lleopards, i de quedar bocabadats de la gran presència de baobabs, un dels arbres emblemàtics d’Àfrica. 

Elefants i baobabs és el paisatge característic del Tarangire.

– LLAC EYASI: El llac Eyasi és un llac d’aigües alcalines i estacional (en època de pluges s’emplena d’aigua, mentre que a l’estació seca queda totalment erm) que està situat a l’oest de la reserva del Ngorongoro, a uns 50 quilòmetres de Karatu per una carretera de grava rodejada de plantacions de ceba. De forma allargada, en el llac hi conviuen diferents grups tribals com pobles de pescadors nòmades que pesquen seguint la següent tècnica: els pescadors s’endinsen al llac amb les seves canoes des d’on tiren les seves xarxes i tornen a terra per a estirar, un cop allà i lligades a la cintura, les xarxes per a cada extrem. Fent força amb tot el cos, van reculant endarrere fins aconseguir treure tota xarxa amb els peixos capturats. Al llac Eyasi també s’hi poden trobar altres tribus com els Hadzabe, un grup de caçadors-recol·lectors nòmades que han canviat molt poc el seu estil de vida de fa uns 10.000 anys. Actualment, a Tanzània n’hi ha poc més de 1.000 Hadza, dels quals una quarta part viuen encara exclusivament de la caça i el nomadisme. Finalment, un altre grup que es pot trobar al llac Eyasi són els Datoga, una tribu d’aproximadament 3.000 persones que es dediquen al metall i al treball de bijuteria. També disposen de ramat, i van anar a parar al llac Eyasi després de ser desplaçats pels massai de la reserva del Ngorongoro. La visita al llac Eyasi és una visita molt interessant per a conèixer i entendre més de prop i antropològicament diferents grups tribals que encara mantenen vives les seves tradicions. Per a saber-ne més, podeu clicar aquí.

Caçador Hadzabe als voltants del llac Eyasi.

– LLAC NATRON: El llac Natron és un llac salat endorreic localitzat al Gran Vall del Rift, a prop de la frontera amb Kènia i al sud del Serengeti, de només uns 50 centímetres de profunditat. Es troba situat al costat del volcà  Oldoinyo Leng’ay (muntanya de Déu), considerat sagrat pels massais. Les aigües del llac Natron estan tenyides de vermell per la proliferació d’algues. És un dels llocs ideals per a veure flamencs i després, seguir la visita al Serengeti entrant per l’accés de Klein’s Gate. 

Des d’on començar el safari. Com arribar-hi?

Per a visitar el parc nacional del Serengeti; el cràter del Ngorongoro; els parcs del Llac Manyara, Llac Eyasi i el Tarangire; o el llac Natron entre d’altres amb un safari organitzat; el punt de partida és la ciutat d’Arusha.

Arusha és una ciutat d’aproximadament 500.000 habitants amb més de 200 empreses dedicades al turisme. Localitzat sota el Mount Neru, és una de les capitals mundials del safari i des d’on començaran i acabaran la majoria de safaris organitzats que contractis. Per arribar a Arusha, hi pots arribar amb:

  • Avió. A Arusha trobem l’aeroport nacional d’on arriben la majoria de vols nacionals del país. Nosaltres vam arribar aquí amb el nostre vol de Zanzíbar. Alguna de les companyies que hi operen són Coastal Aviation, Precision Air o Tropical Air. De totes maneres, a uns 60 quilòmetres d’Arusha i situat entre Moshi i aquesta ciutat, trobem el Kilimanjaro International Airport a on volen diferents companyies aèries internacionals com KLM, Qatar Airways, Ethiopian Airlines o Turkish Airlines. Gran part de les agències de viatge que organitzen safaris a aquesta part de Tanzània inclouen el trasllat des de l’aeroport i et venen a recollir o a portar si has d’agafar un vol cap al teu següent destí. 

  • Autobús. Si estàs a Tanzània, una forma també d’arribar a Arusha és amb autobús. Des de Dar-es-Salaam hi ha diferents companyies que fan el trajecte cada dia cap Arusha i viceversa. Nosaltres recomanem fer el trajecte amb les empreses de Kilimanjaro Express o el Dar Express que es caracteritzen per ser de les més ràpides i eficients. El cost del trajecte sol costar al voltant de 33.000 TSH per persona. Si vens d’alguna altra població com Tanga o Lushoto, hi ha altres empreses de transport que fan el trajecte a Arusha com Chakito, Mwambao o Al Raqeeb. Si viatges des de la veïna població de Moshi, són moltes les opcions que pots trobar per arribar a Arusha, el punt de partida de tots els safaris organitzats en aquesta part de Tanzània.

Si aneu amb el vostre propi vehicle, podreu accedir directament als parcs nacionals sense necessitat de visitar l’aglomerada ciutat d’Arusha. Les principals poblacions per entrar als diferents parcs són:

– Karatu: Aquest poble és l’últim que creuaràs abans d’entrar a la reserva del Ngorongoro. Aquí trobaràs diferents opcions d’allotjament, gasolineres i supermercats per a repostar abans d’accedir al Ngorongoro i al parc nacional del Serengeti. 

– Minjingu: Aquesta és la principal població per accedir al nord del parc del Tarangire. Si vens d’Arusha, hauràs de passar per aquest poble abans d’entrar a un dels parcs més sorprenents de Tanzània amb la seva gran presència de baobabs. 

Entrada al Tarangire NP.

– Mto Wa Mbu: Aquesta població que es troba entre la carretera d’Arusha i Karatu és el punt d’entrada al parc nacional del Llac Manyara. És un punt de pas per a molta gent que fa el safari de Tarangire al Serengeti i allà hi trobaràs diferents opcions d’allotjament, restaurants, supermercats i gasolineres.

– Gorofan (a vegades també conegut com a Gorofanni): Aquesta petita població es troba situada a peus del llac Eyasi. Per arribar-hi, has d’agafar el trencant que surt de Karatu fins a Eyasi (carretera de grava) en un trajecte d’aproximadament 2 hores. Des d’allà, podràs accedir a petits poblets nòmades de pescadors i a diferents grups tribals que habiten a prop del llac. 

– Loliondo: Aquest petit poble es troba situat al nord del llac Natron i és el punt d’entrada per si es vol accedir al Serengeti des del Klein’s Gate, la porta d’accés del nord-est del parc. És un lloc més aïllat i allunyat, enmig de poblats massai i molt a prop de la frontera amb Kènia.

Carretera del Serengeti.

Quan és la millor època per a fer un safari al nord de Tanzània?

Quan preguntes a la gent de Tanzània ens diuen que sempre és un bon moment per a visitar el país i fer un safari, ja que ens trobem en una zona de clima tropical, on les temperatures són agradables sempre i no fa molta fred o molta calor. Per a nosaltres, hi ha dues temporades que serien les millor per anar de safari en aquesta zona del país, que coincideixen amb les dues temporades seques:

La primera temporada seca seria durant els mesos de juny a octubre, que normalment coincideix amb l’estiu d’Europa. Aquests mesos són considerats temporada alta. De juny a agost,  els animals migren del Serengeti cap a Kenia i no hi ha moltes pluges. Els animals es concentren als punts d’aigua, per tant, és més fàcil veure’ls a prop d’algun riu, bassa d’aigua, llac… A la vegada, quan les migracions tornen a Tanzània, de setembre a octubre, és molt bona època per gaudir del creuament del riu Mara per part de moltes espècies, sobretot nyus i zebres.

L’altra temporada seca, és de gener a març, on és molt recomanable fer un safari ja que els mesos anteriors ha plogut, i tot el paisatge és molt verd i els animals pasturen per a tot arreu.

Aquestes dues temporades seques són les millors però també les més demanades. Cal reservar amb antelació el safari organitzat o bé, si ho fas per lliure, els llocs on et quedaràs a dormir, sobretot els allotjament que es troben a dins dels parcs naturals.

Mirador del cràter del Ngorongoro.

Quants dies necessites per a fer un safari?

A Arusha, la ciutat que és el punt de partida de la majoria dels safaris, trobaràs multituds d’opcions per a realitzar un tour als parcs nacionals i al cràter del Ngorongoro. Si vas amb un safari organitzat, moltes empreses et poden fer un vestit a mida amb la proposta que tu vulguis. No obstant, és important considerar certs aspectes, com la durada del teu safari i quants dies necessites.

El parc nacional del Serengeti, un dels més imponents de tot Àfrica, és el que et marcarà principalment la durada del teu safari. Aquest és el parc més gran i el que es troba més allunyat d’Arusha. Tens dues opcions per arribar-hi: creuant la reserva del Ngorongoro i a una distància d’uns 240 quilòmetres des d’Arusha (amb un trajecte d’aproximadament 7-8 hores); o arribant per l’entrada nord-est de Klein’s Gate, creuant diferents poblats i amb un trajecte de més d’un dia per arribar-hi. 

Hipopòtams al Serengeti.

Si vols estar un dia sencer visitant el parc nacional del Serengeti i tornar, pensa que com a mínim necessitaràs 3 dies per a fer el teu safari, on dos dels dies els passaràs fent trajecte amb el cotxe. A més a més, com que hauràs de creuar la reserva del Ngorongoro els preus no seran molt més barats. 

Per això, recomanem que entre el trajecte d’Arusha al Serengeti puguis fer alguna parada entrant a alguns dels parcs més bonics de la zona com el Tarangire, el llac Manyara o entrant dins el cràter del Ngorongoro. El llac Eyasi es troba una mica més allunyat de la ruta principal entre Arusha i el Serengeti.

D’aquesta forma, els dies que necessitis per a fer un safari dependran molt de les teves prioritats i el teu pressupost. Les opcions més habituals són:

– Safari de 4 dies:

Amb 4 dies, podràs fer una visita durant el primer dia al Tarangire o Llac Manyara. El segon dia faràs un trajecte fins el Serengeti on podràs gaudir d’un game drive a la tarda. L’endemà podràs gaudir d’un safari al matí pel Serengeti i a la tarda fer un trajecte per anar a dormir dalt del Ngorongoro. I finalment, l’últim dia baixar al cràter ben d’hora i tornar cap a Arusha.

En aquest cas, gaudeixes d’un dia sencer al Serengeti i aprofites per a visitar el Llac Manyara o el Tarangire, i baixar al cràter del Ngorongoro. Faràs forces quilòmetres en pocs dies, però podràs gaudir dels principals llocs emblemàtics de la zona.

Riu Tara al Tarangire NP.

– Safari de 5 dies:

Amb 5 dies podràs fer 1 dia el Tarangire, 2 dies el Serengeti, 1 dia baixar al cràter del Ngorongoro (a partir del migdia, ja que al matí faràs el recorregut Serengeti – Ngorongoro) i l’últim dia visitar el llac Manyara. El llac Eyasi queda més lluny del circuit, i per tant és més difícil d’arribar-hi.

És un recorregut molt complet, i més tranquil que el safari de 4 dies. Hi ha gent que no fa el llac Manyara o el Tarangire i ho concentra tot igualment en 5 dies d’una forma més tranquil·la, aprofitant per visitar durant un matí més el Serengeti i dormint dalt del Ngorongoro per a baixar l’endemà a primera hora al cràter. 

Hiena al cràter del Ngorongoro.

– Safari de 6 dies: 

Aquest és el que vam fer nosaltres. El primer dia vam visitar el Tarangire, i vam dormir a Mto Wa Mbu (a les portes del llac Manyara). El segon dia vam arribar al Serengeti al migdia i vam tenir temps de fer un game drive durant el cap vespre. Vam estar tot el tercer dia dins el Serengeti. El quart dia, vam fer un game drive durant el matí i després vam anar a dormir a dalt del cràter del Ngorongoro. El cinquè dia, vam baixar ben aviat a fer un recorregut amb el cotxe dins del cràter i vam anar a dormir al llac Eyasi. Finalment, el sisè dia vam visitar algunes tribus properes al llac i vam tornar a Arusha. 

Amb aquesta opció, baixes al cràter del Ngorongoro, estàs dos dies complets al Serengeti i visites dos dels altres tres parcs nacionals de la zona (Tarangire, Llac Manyara i Llac Eyasi).

Fletxes de les tribus del Llac Eyasi.

– Safari de 7 dies:

Amb aquest safari de 7 dies, podràs visitar tots els parcs nacionals i el cràter del Ngorongoro. Podràs visitar el Llac Manyara i el Tarangire; gaudir de 2 dies al Serengeti, baixar al cràter del Ngorongoro, i anar a veure les tribus del llac Eyasi. També podràs decidir visitar el llac Natron, situat sota la muntanya sagrada dels massai al sud del Serengeti; i combinar-ho amb el safari als principals parcs de Tanzània.

És una bona opció si tens els dies per a fer-ho i aquest safari s’ajusta al teu pressupost. 

Vistes del Serengeti.

– Safari de 10 dies:

En aquest cas, podràs visitar exhaustivament el Serengeti i acostar-te a la zona fronterera amb Kènia per a veure la migració dels animals creuant el riu Mara. Entre els mesos de juliol i octubre és una molt bona ocasió per acostar-te a la part més inaccessible del Serengeti i veure la gran migració de nyus i zebres que creuen cap al Masai Mara a la recerca de prats verds per a poder-se alimentar. 

Aquesta també és una de les opcions més cares per la quantitat de dies que estàs dins els parcs nacionals de Tanzània.

Nosaltres vam estar molt contents amb el safari de 6 dies perquè vam poder estar dos dies sencers al Serengeti, ser els primers a baixar al cràter del Ngorongoro, gaudir dels baobabs i elefants del Tarangire i visitar una perspectiva més antropològica coneixent alguns dels grups tribals que habiten prop del llac Eyasi. Com a mínim, us recomanem fer un safari de 5 dies per a poder gaudir del viatge sense fer gaires hores de trajecte al dia.

Paisatge del Serengeti.

Tipus d’allotjament en un safari

Una de les parts que cal decidir quan s’està organitzant un safari és el tipus d’allotjament on dormireu durant aquests dies. En funció del tipus d’allotjament que trieu, condicionarà el vostre trajecte i també, el preu total del safari. Sempre és més car dormir a dins del parc que a les afores, sigui quina sigui la categoria del vostre allotjament. Existeixen els següents tipus d’allotjament:

Càmping: Existeixen diferents càmpings a dins dels parcs com també a les afores. Hi ha càmpings públics i càmpings privats. Els primers, normalment tenen una infraestructura molt bàsica que consta d’un terreny on acampar lliurament i posar la teva tenda d’acampada, i també d’uns edificis on hi ha els serveis de dutxa, banys i zona per a cuinar. És l’allotjament més econòmic. S’han de pagar les taxes d’acampada, el material de càmping, les tendes i el servei de cuina si es decideix fer amb un tour organitzat. Els segons, els càmpings privats, es troben a zones més exclusives del parc i per tant, la taxa d’acampada és més alta. Normalment no tenen cap infraestructura, ni lavabos ni zona de cuina.

Càmping dins el Serengeti NP.

Lodges: Reben el nom de lodges tots els tipus d’hotels. Es troben a dins dels parcs com també a les afores. Normalment són construccions d’arquitectura local que s’integren amb el paisatge. Molts d’ells tenen totes les comoditats i disposen de piscina.

Tented camp: són campaments fixes o mòbils que es troben a l’interior dels parcs com també a les afores. Disposen de grans tendes de lona aixecades sobre estructures de fusta o, algun cop, de ciment. Tenen l’avantatge que es troben a llocs privilegiats de la sabana africana sense barreres arquitectòniques que permeten que la fauna de la zona s’acosti al lloc on estàs. Tenen electricitat normalment subministrada per generadors o plaques solars.

Per sort, a Tanzània, gaudeixen d’una gran oferta d’allotjament, apte per a diferents tipus de pressupostos i categories:

– Categoria budget: la més econòmica, normalment són els càmpings públics.

– Categoria comfort: econòmica però amb certes comoditats. Normalment són lodges de categoria mitja de les afores del parc o lodges més econòmics de l’interior.

– Categoria Standard: hotels o tented camps de bona qualitat a dins dels parcs.

– Categoria Luxury: hotels o tented camps de luxe a dins dels parcs.

Què cal portar per a fer un safari?

Fer un safari no es fa cada dia. Sempre quan arriba el moment dels preparatius per a fer l’equipatge apareixen alguns dubtes sobre què cal portar, si em deixo alguna cosa… Aquí teniu alguns consells que sempre van bé a l’hora de fer la motxilla o maleta quan anem de viatge, i especialment quan anem a fer un safari, que és una activitat molt específica:

  • Portar el que és just i necessari a la motxilla: Tendim a posar de tot a dins la maleta, tot i que els “per si de cas” normalment ens els podem estalviar. Hem de tenir en compte que la motxilla o la maleta que agafem sigui preferiblement de tela/lona, que no sigui rígida, ja que en els safaris no es disposa de molt espai dins del cotxe i es sol posar l’equipatge a dalt del vehicle per guanyar espai.

  • Agafar roba molt diversa: A Tanzània les temperatures canvien molt durant el dia. Sol fer fresca als matins i al vespre, mentre que al migdia normalment fa molta i molta calor. Uns pantalons llargs pel matí/nit, juntament amb unes samarretes/camises de màniga llarga us protegiran del fred com també dels mosquits. És important agafar roba lleugera i còmoda, amb la que et sentis a gust i puguis fer molt tipus de moviments. A la vegada, tingueu en compte que els colors foscos, com el blau marí, atrauen als insectes, sobretot a la mosca tse-tse que és activa durant el dia. És aconsellable portar colors naturals com: el verd fosc, caqui, marró, beix…

A les portes del Serengeti NP.

  • Molt recomanable portar ulleres de sol, barret o mocador pel cap, crema solar i protector de llavis.

  • A Tanzània no està ben vist que la gent vesteixi amb roba militar. Així que per evitar possibles problemes amb la policia, millor deixeu aquestes peces de roba a casa.

  • Incloure un impermeable dins de la motxilla: molts cops plou de forma imprevista i de cop, així que tenir un impermeable a mà pot ser útil per no acabar moll com un ànec. També va bé com a protecció del vent a les primeres hores del matí o del vespre.

  • Porta uns prismàtics bons i/o una bona càmera de fotos. Et serviran per veure molt millor els animals que trobis, que de vegades, no els trobes al costat de la carretera. Si t’agrada la fotografia, tingues en compte que és bo tenir un teleobjectiu d’uns 300, amb bateries extres de recanvi, un bon kit de neteja del material perquè hi ha molta pols, suficients targetes de memòria i alguns filtres que protegeixin també els objectius.

  • Viatja amb una bona assegurança mèdica. Nosaltres et recomanem que contractis a Chapka Assegurances, una empresa que ofereix packs a mida pel teu viatge. Si cliques aquí, tindràs un 7% de descompte.

Ngorongoro Crater.

Normes de seguretat durant un safari

Si viatges amb un safari organitzat pels principals parcs nacionals de Tanzània, et sentiràs força segur. Els conductors tenen molta experiència conduint per diferents tipus de carreteres, es coneixen bé el terreny i saben fins a on es poden apropar a l’hora de veure animals. A més a més, els cotxes de safari solen ser elevats i estan molt ben preparats.

De totes maneres, tant si viatges amb el teu propi vehicle com amb un tour organitzat, aquí et detallem algunes de les normes de seguretat més importants que has de seguir per a gaudir plenament del teu safari. Són coses de sentit comú però que a vegades ens n’oblidem. Aquestes són:

  • No alimentis els animals. En cap cas, no donis menjar als animals, encara que siguin ocells o monos. Alimentar-los pot causar que s’adaptin a una dieta inadequada i que s’acostin més violentament cap als humans. Ells estan a la sabana africana i tenen els seus propis mitjans i recursos per alimentar-se.

  • No surtis del cotxe ni treguis el cap per la finestra. Pensa que estàs en plena vida salvatge i que els animals poden estar més a prop del que et semblen. Els cotxes de safari solen tenir sostres elevats on et pots posar dempeus i observar més bé tots els animals, però no se t’acudeixi sortir del cotxe per a fer una millor fotografia al lleó, per exemple. A vegades, també conduiràs per camins plens d’arbustos, així que evita tenir accidents innecessaris traient el teu braç per la finestra. Als parcs nacionals, hi ha certes zones de pícnic protegides on sí que estarà permès poder baixar del vehicle i, inclús, anar al lavabo. 

Lleona a Serengeti.

  • No facis molts de sorolls i estigues quiet. Pensa que si els animals senten sorolls, moltes vegades desapareixen. Ells estan en el seu hàbitat i nosaltres els hem de respectar. No posis música ni facis gestos perquè es moguin, ja que per culpa teva pots fer que altres no gaudeixin del safari. A part, qualsevol soroll pot espantar l’animal provocant que s’intenti defensar i posi en perill la teva integritat. 

  • Al Serengeti, està prohibit fer volar drons. Aquesta pràctica s’està posant molt de moda els últims anys, però en aquesta sabana africana està totalment prohibit a no ser que tinguis un permís especial com per exemple la gravació de documentals. 

  • Quan t’acostis als animals, tingues les finestres pujades per seguretat. Mai saps com podrà reaccionar aquell animal, així que millor assegura’t que no podrà entrar per cap lloc. No et confiïs tampoc a les zones de pícnic perquè, a vegades, apareixen monos que encara que tinguis la finestra oberta un dit, t’intenten entrar per aconseguir el menjar.

  • Si condueixes tu mateix, no surtis en cap moment del camí establert. A l’entrada del parc et donaran indicacions de les rutes a seguir i moltes d’elles estan marcades amb cartells. No et desviïs de la carretera perquè moltes vegades els animals es troben descansant sota els arbustos o camuflats enmig de les herbes.

  • Hi ha moments on hauràs de posar la reductora del teu vehicle. Sobretot a l’hora de pujar del cràter del Ngorongoro, el teu vehicle necessitarà molta potència per a poder afrontar qualsevol parada en brusc. Revisa la pressió dels teus pneumàtics i el terreny, i si cal pregunta als conductors dels safaris organitzats que tenen molta experiència.

Ngorongoro Crater.

  • Respecta els límits de velocitat i condueix a poc a poc. Estàs dins de diferents parcs nacionals on hi habiten molts animals salvatges. Ves a poc a poc; d’aquesta manera et serà fàcil localitzar més animals i no espantar-los.

  • No surtis mai de nit del recinte on estàs allotjat. Si dorms dins els parcs nacionals, és probable que puguis veure zebres, hienes o elefants alimentant-se a pocs metres d’on et trobes. Òbviament, està prohibit conduir de nit en els parcs nacionals.

  • Compleix escrupolosament els horaris de la teva entrada. Les entrades als parcs solen tenir una durada de 24 hores. Si entres al Serengeti a les 14 hores i compres una entrada d’un dia, podràs estar allà fins a les 14 hores de l’endemà. No allarguis la teva estada de forma il·legal perquè et pots afrontar a una multa considerable.

Guepard al Serengeti NP.

Quant costa fer un safari?

Fer un safari a aquesta part de Tanzània no és barat. Les entrades als parcs són cares i els allotjaments també. De totes maneres, estàs a un lloc únic al món on hi ha una de les majors concentracions d’animals d’Àfrica.

Per a fer un safari, has de tenir en compte el preu de les entrades així com també el preu que has de pagar per vehicle. A més a més, els allotjaments a dins el parc tenen un preu establert i, a part, hauràs de sumar la gasolina i tot el que necessitaràs portar de menjar i beure durant el teu safari. A continuació, et detallarem els preus dels diferents parcs nacionals, així com el cost del vehicle que s’ha de pagar per entrar-hi i altres costos:

En primer lloc, en aquest llistat veuràs els preus dels principals parcs nacionals que són vigents a l’estiu de l’any 2021. Pel que fa al llac Eyasi, no s’ha de pagar cap entrada; mentre que al llac Natron s’han de pagar petites taxes a les comunitats de pobles que travessaràs amb el vehicle.

Preus dels principals parcs nacionals d’aquesta zona de Tanzània (actualitzat estiu 2021)

En segon lloc, els preus dels càmpings públics als diferents parcs nacional són de 35$ per persona i nit, amb IVA inclòs. No inclouen cap àpat. Nosaltres vam estar al Nyani Campsite dins el Serengeti i al Simba Campsite dins la reserva del Ngorongoro. Al Tarangire, també hi ha algun càmping situat dins el parc que té el mateix preu.

En tercer lloc, els preus per vehicle depenen de si són matrícula tanzana o matrícula estrangera. Adjuntem una taula extreta del Tanzania National Parks on podreu veure l’import que s’ha de pagar per vehicle i dia. S’ha de sumar l’IVA que és d’un 18%. Com podeu veure, viatjar amb cotxes de matrícula tanzana surt molt més econòmic que no amb cotxes de matrícula estrangera (20.000 TSH són al voltant de 9$ aproximadament).

Preu per a l’entrada de vehicles als parcs nacionals de Tanzania (actualitzat estiu 2021)

Finalment, i no menys important, per tots aquells que vulgueu baixar al cràter del Ngorongoro s’ha de pagar una taxa de 295$ per vehicle, independentment de si el teu cotxe està matriculat a Tanzània o a un altre país.

Amb aquests números, podem fer un càlcul aproximat i veure que per fer un safari de 2 persones durant 5 dies amb el teu propi vehicle de matrícula estrangera, el cost seria al voltant de 770,90$. Aquest total surt de 383.4$ (4 dies x 82.60$ del Serengeti i el Ngorongoro; i 53$ del Tarangire); més 147.5$ per persona per a baixar al Ngorongoro; més 140$ per 4 nits de càmping per persona dins els parcs nacionals; més 100$ per persona per accedir 5 dies als parcs nacionals amb el teu vehicle. I, hem de tenir en compte que aquí encara falta incloure tot el tema àpats, begudes i gasolina.

És per aquest motiu, que vam decidir realitzar un safari organitzat. En el següent enllaç, podreu llegir més sobre la nostra experiència amb l’equip d’Oltumure Tours&Safaris i el nostre safari de 6 dies.  

A l’hora de fer un safari organitzat, pensa que viatges amb un conductor-guia i un cuiner que prepara els àpats. Ells dos també necessiten pagar una entrada per entrar als parcs així com el recinte a on dormiran (les tarifes dels safari ja inclouen les entrades del guia i el cuiner, així com també l’allotjament).

Pots decidir si vols viatjar amb un safari privat (tot el cotxe pel teu grup), o amb un safari compartit. Normalment, el safari compartit surt més bé de preu encara que a vegades són complicats perquè són grups de 6-8 persones, amb preferències diferents i que sovint costen de gestionar (hora de despertar, àpats, temps en veure un animal…). Nosaltres, en un primer moment, vam demanar fer un safari compartit però al no haver-hi l’oportunitat, vam negociar un safari privat per a dues persones.

Tingues en compte, també, que els preus poden variar depenen del tipus d’allotjament que prefereixis. Hi ha allotjaments que es troben fora els parcs nacionals i càmpings públics que també són més econòmics. En el nostre cas, vam dormir sempre amb tenda i amb categoria budget.

Simba Campsite, a dalt del Ngorongoro.

Per Internet, trobaràs diferents opcions de tarifes. Aquí et deixem un link on podràs comparar diferents preus. Pel que vam veure, els preus dels safaris de 5 dies giren al voltant de 1.300$ per categoria budget; mentre que els de 6 dies giren al voltant de 1.600$ per persona amb categoria budget (dormint en càmpings públics). Amb aquest preu, està tot inclòs (àpats, entrades, trajectes, visites als grups tribals, aigües, assegurança mèdica, taxes…) excepte les compres personals que decideixis fer i les propines per al conductor-guia i per al cuiner. A nosaltres ens van aconsellar que les propines fossin de 15$ per dia pel conductor-guia i de 10$ per dia pel cuiner.

Tal com hem comentat, hi ha una àmplia oferta d’empreses que ofereixen safaris a Tanzània i que et poden preparar el viatge que tu vulguis. Sempre pots parlar amb ells i negociar. Nosaltres us recomanem que contacteu amb:

– Oltumure Tours&Safaris: Aquesta és l’empresa amb qui vam fer el nostre safari. Des d’un bon principi, en Robert, el seu gerent, va ser molt receptiu i ens va respondre tots els dubtes que teníem ja a Catalunya. Inclús ens va proposar fer una videotrucada per poder explicar-nos els tipus de safaris i veure quin és el que ens convenia més a nosaltres. Vam tenir un safari espectacular amb ells i amb el seu equip: l’Abraham -Mr. Delicious- de cuiner, l’Edgar com a estudiant en pràctiques i en Hassan com a conductor-guia. Si podeu, demaneu tenir en Hassan amb vosaltres. És un crack de persona i un gran professional: et sap trobar qualsevol animal que vulguis a la sabana africana. Al cràter del Ngorongoro ell va ser el primer que va visualitzar dos rinoceronts negres i va avisar per ràdio a tots els seus companys. Vam poder gaudir sols d’aquests animals i quan vam marxar, tothom venia ràpid amb el seu cotxe a veure’ls. A part, és molt simpàtic i se’l veu una persona molt propera i afable. Amb Oltumure Tours&Safaris, us faran un safari fet a mida amb un dels millors preus que puguis trobar al mercat. Gran relació qualitat-preu i un gran equip! Pots consultar la seva web aquí, i parlar directament amb en Robert al seu telèfon que és el +255 789 477 066.

– Face of Africa: Durant el nostre safari, vam conèixer una parella que estava amb aquesta empresa i que ens va parlar molt bé també del seu equip i la seva infraestructura. Podeu contactar amb el seu gerent, en Hamadi, que disposa d’habitacions a Arusha per a rebre els clients que facin safaris amb ell. Pots consultar la seva web aquí, i parlar directament amb ell al seu telèfon que és el +255 784 162 038.

– Sensation of Africa: Aquesta empresa té molt bones referències a l’hora de fer un safari a Tanzània. De molt bona qualitat, el seu propietari, en John, està entre Girona i Tanzània organitzant diferents safaris a mides per a tot tipus de pressupostos i clients. Pots consultar la seva web aquí, i parlar directament amb ell al seu telèfon que és el +34 685 45 23 70.

– Huellas Nómadas: Aquesta empresa espanyola ofereix rutes organitzades a diferents indrets a Àfrica, entre ells Tanzània. Durant el nostre safari, vam coincidir amb un grup de espanyols que estaven molt contents amb aquesta empresa i que viatjaven amb ells visitant el Llac Natron, el Serengeti, l’Ngorongoro i el llac Eyasi; entre d’altres. Una altra opció si vols viatjar amb grup i des d’Espanya amb tot ja organitzat. Pots veure la web directament aquí.

Búfals al cràter del Ngorongoro.

Com triar l’opció de safari que més s’adapti a tu?

A Tanzània, trobaràs una gran oferta de safaris. Pensa que a Arusha hi ha més de 200 empreses que es dediquen al turisme; per la qual cosa, l’oferta és inabastable. Saber quina és la teva millor opció és molt complicat, però aquí et deixem algunes claus per a què puguis reflexionar-hi i poder fer un viatge molt complet a aquesta part de Tanzània:

  • Amb grup o privat: Tens opció de fer safaris amb grup o safaris privats. Si viatges sol/a, et recomanem que busquis alguna opció de fer safaris conjunts perquè et sortirà molt més econòmic, a part que podràs compartir la teva experiència amb altres persones. Si sou dos o tres i també voleu abaratir el cost, podeu buscar també de compartir el safari. No obstant, si no vols dependre d’altra gent que no coneixes i que no saps si compartireu les mateixes inquietuds (temps en visualitzar un animal, hora d’aixecar-se al dematí, etc…); també pots contractar un safari privat on tindràs tot el cotxe i l’equip de safari a la teva disposició.

El nostre equip al Ngorongoro Crater.

  • Organitzat o lliure: Si vols, pots fer el safari per lliure amb el teu propi vehicle o amb un vehicle de lloguer (imprescindible que sigui 4×4). En aquest cas, els preus també són elevats ja que les entrades i els allotjaments dins els parcs nacionals són cars. De totes maneres, pots viure una gran aventura fent d’explorador i cercant per tu mateix els animals. Hauràs d’anar amb precaució perquè no tindràs el coneixement que tenen els guies locals ni els conductors, i potser no tindràs l’oportunitat de veure molts dels animals que pots veure en un safari organitzat. Aquest és més car que anar per lliure; però en canvi, t’assegures que ja està tot preparat, que tens tots els àpats coberts, i que l’únic que has de fer és seure, relaxar-te i gaudir de l’espectacle que tens davant als teus ulls.  

  • Dies i parcs a visitar: Has de pensar quants dies vols estar (quants més dies, més elevat serà el pressupost final) i quins parcs vols visitar. El Serengeti i el cràter del Ngorongoro són els més cars i els més visitats; però anar-hi val molt la pena. Nosaltres també et recomanem que facis el Tarangire perquè ens va sorprendre molt. Veure la gran quantitat de baobabs el fa únic en comparació amb tota la resta. El llac Natron, el llac Eyasi i el llac Manyara potser són els que alberguen menor concentració d’animals; encara que durant la seva visita podràs conèixer diferents comunitats i la seva forma de vida. El nostre consell és que facis un pressupost i vegis fins a quin màxim et vols i pots gastar-te; i després, en funció d’això, triïs el teu propi recorregut.

Vista des del mirador del Ngorongoro.

  • Càmping o lodges: Tal com hem comentat, durant el teu safari tens diferents opcions d’allotjament segons el teu tipus de pressupost. Nosaltres vam viatjar amb la categoria budget, la més econòmica, dormint en tendes de campanya, sacs de dormir i màrfegues. Tot i que a les nits refrescava, vam dormir molt bé. Si vols llocs amb més comoditats, com un llit o un hotel, també ho pots trobar; però llavors el teu pressupost s’encarirà més.  

  • Reservar-ho amb antelació o buscar un safari des d’Arusha: Nosaltres vam reservar el nostre safari des de Catalunya, dues setmanes abans de realitzar-lo. Després de buscar i parlar amb vàries empreses, ens vam decidir per Oltumure Tours&Safaris. Sí que és veritat que el vam reservar amb el temps molt just, però també és cert que hi vam anar a una època on no hi havia tants de turistes degut a la pandèmia del coronavirus. Pots buscar pels teus propis mitjans empreses que facin el safari a aquesta zona i després organitzar-te tu mateix per lliure la resta del viatge (com, per exemple, volar fins a Zanzíbar -pots llegir el nostre article aquí– o visitar les muntanyes Usambara -pots veure la nostra experiència aquí-); pots reservar un safari des de casa amb ja tot organitzat i on només hauràs de fer-te càrrec dels bitllets d’avions d’anada i tornada (en aquest cas, hauràs de contactar amb empreses espanyoles com Huellas Nómadas, Rift Valley o Kananga); o també hi ha l’opció, menys habitual, de reservar el safari directament des d’Arusha. En aquest cas, pots trobar ofertes d’última hora encara que potser hauràs d’estar uns dies a la ciutat per poder quadrar les dates, negociar pressupostos i veure si hi ha espais disponibles que s’adeqüin a la teva idea de safari. Per això, en aquest cas, nosaltres recomanem que ho preparis i ho reservis amb antelació.

Impales al Tarangire.

Itinerari del nostre safari

Nosaltres, en un primer moment, ens vam plantejar l’opció de fer un safari per aquesta zona amb el nostre propi vehicle. De totes maneres, després d’estudiar tots els costos que comportava i amb el canvi de plans d’últim moment pel retard de l’arribada del nostre cotxe a Mombasa, vam volar a Tanzània amb la idea de viatjar durant el primer mes amb transport públic i fer un safari amb una empresa tanzana en aquesta zona espectacular de l’Àfrica de l’Est. 

Per aquest motiu, vam triar l’opció de fer un safari de 6 dies amb en Robert de l’empresa d’Oltumure Tours&Safaris i tot el seu equip. A continuació, us resumirem el nostre itinerari de 6 dies encara que si en voleu saber més, podeu clicar aquí per llegir més sobre la nostra experiència amb aquest safari.

DIA 1: Arribem a l’aeroport d’Arusha al voltant de les 9 del dematí amb un vol procedent de Zanzíbar. Allà mateix, ens trobem amb en Robert, gerent d’Oltumure Tours&Safaris; en Hassan, el nostre conductor-guia durant aquests dies; i l’Edgar, un estudiant en pràctiques que ens acompanyarà durant tot el safari. Carreguem l’equipatge al nostre cotxe de safari i després d’una explicació de tota la programació dels dies, ja marxem direcció al Parc Nacional del Tarangire. Arribem allà al voltant del migdia i entrem al parc que ens sorprèn ràpidament per la gran presència de baobabs. Dinem un pícnic dins el cotxe mentre observem una gran manada d’elefants hidratant-se a la vora del riu, i a la tarda seguim fent un game drive amb molta sort de veure dos lleopards i molts més elefants rodejats d’acàcies i baobabs. Al capvespre, arribem a Mto Wa Mbu on ens espera l’Abraham, el nostre cuiner durant tots aquests dies. Dormim al Fanaka Campsite després d’un primer dia molt bonic en un dels parcs més sorprenents d’aquesta part de Tanzània.

Elefants al Tarangire NP.

DIA 2:  Al matí, després d’un bon esmorzar al nostre allotjament, continuem ruta cap a al Serengeti creuant les muntanyes del Vall del Rift i gaudint d’una bona vista del Llac Manyara des de les altituds. Creuem Karatu, l’últim poble abans d’arribar a l’entrada de la reserva del Ngorongoro. Un cop el nostre equip s’ha encarregat de pagar totes les taxes corresponents, avancem ja pel paisatge frondós de verd i de terra argilosa i parem en un mirador on contemplem la immensitat del cràter del Ngorongoro. Seguim ruta per una carretera de grava molt bonica que transcorre entre petits poblets massai, pastors amb el seu ramat, un gran llac d’aigua i un paisatge que passa del verd muntanyós a la immensitat de la plana de la sabana africana. Ens acostem ja al Serengeti on arribem al voltant de les 14h de la tarda. Dinem i entrem per a fer un primer game drive a la tarda, on visualitzem els nostres primers lleons i lleones, hipopòtams, elefants i molts antílops abans d’anar a dormir al nostre càmping públic que és el Nyani Campsite, situat dins el parc del Serengeti.

Lleona amagada al Serengeti.

DIA 3:  Avui gaudirem tot el dia del parc nacional del Serengeti. Al matí, veiem una gran quantitat de lleons en diferents zones de l’àrea de Seronera: una família de lleones descansant, un lleó mascle enfilat a una roca, una lleona que camina per la nostra ruta mentre busca els seus fills… Anem, també, a la recerca de lleopards a la sabana africana, i finalment contemplem un guepard camuflat i solitari entre les herbes altes de la immensitat de la “planura sense fi”. Dinem sota l’ombra d’una acàcia i a la tarda seguim la nostra ruta observant girafes, zebres, hienes i antílops mentre retornem de nou al càmping a descansar.

Guepard a Serengeti.

DIA 4: Al matí, carreguem el nostre equipatge per a fer una ruta a la vora del riu del Serengeti i a prop de les muntanyes. Just sortir del nostre càmping i ja podem observar els primers lleons. Durant el trajecte també visualitzem hipopòtams, elefants, una família de lleones amb el seu lleó mascle descansant vora la riba del riu, un lleopard sobre una branca d’un arbre, grans manades de búfals i zebres i un petit llac amb flamencs. Seguim viatjant cap a la sortida del parc del Serengeti quan, just al costat de la carretera, ens topem amb un guepard que creua just davant nostre per anar a caçar uns impales. Desafortunadament per ell, les seves preses senten la seva presència i fugen ràpidament abans que el guepard les pugui caçar. Després d’aquesta última gran sorpresa, sortim del parc del Serengeti on dinarem al recinte de l’entrada i seguirem fent trajecte pel mateix camí d’anada fins arribar al nostre allotjament que es troba a dalt del cràter del Ngorongoro: el Simba Campsite. Sopem i abans d’anar a dormir, observem zebres, hienes i elefants que es troben molt a prop del recinte. L’endemà ens tocarà matinar per a baixar dins el cràter del Ngorongoro, una de les millors experiències que pots fer a Tanzània.

Parella de lleons al Serengeti.

DIA 5: Avui és el dia que matinem més. A les 5 del dematí ja estem esmorzant per a ser dels primers a baixar al cràter i veure com es desperta el dia des d’una de les calderes més impressionants de la Terra. És espectacular veure la gran quantitat d’animals que es concentren en una zona de 20 quilòmetres de diàmetre. Nosaltres vam veure grans manades de zebres, búfals i antílops; aus on destaca la grua coronada collgrisa, l’ocell nacional d’Uganda; hipopòtams a la riba d’un llac; hienes; i una parella de lleons copulant en plena lluna de mel; entre d’altres. Poder recórrer els camins del cràter del Ngorongoro mentre observes tota la seva immensitat i com els animals conviuen a dins és una experiència única. Just abans de marxar, en Hassan, el nostre guia-conductor, troba dos rinoceronts negres que caminen entre búfals i zebres. Una última gran sorpresa abans de tornar a ascendir el cràter i dir adeu a la reserva del Ngorongoro, un espai únic en el món. Conduïm direcció al llac Eyasi on anirem a veure la posta de sol al costat d’un poble de pescadors nòmades que entren amb les seves canoes a tirar les xarxes per després, un cop a terra, recollir-les tot estirant la xarxa per capturar els peixos. Dormim a un càmping situat al poble de Gorofan.

Cràter del Ngorongoro.

DIA 6:  Ens aixequem abans que surti el sol per anar a visitar, amb un guia local que parla el seu idioma, la tribu dels Hadzabe, una tribu nòmada caçadora-recol·lectora que viu al voltant del llac Eyasi. És una comunitat que parla amb el llenguatge dels clics i que està destinada a desaparèixer ja que cada cop són menys els membres que mantenen el modus vivendi dels seus ancestrals. Anem a caçar ocells amb arcs i fletxes amb un grup de joves Hadzabe, que en cacen uns quants i després, un cop passats per la foguera, se’ls mengen. Visualitzem també el recinte on habiten, que va canviant a la recerca de nous animals i d’intercanvis amb altres grups tribals. També visitem la tribu dels Datoga, més nombrosa que els anteriors i que treballen el metall i la bijuteria. Observem com les dones, ornamentades amb braçalets i arracades, emmotllen el gra de blat de moro mentre els homes, amb el foc, fan la punta de les fletxes per a intercanviar-ho amb els Hadzabe a canvi de plantes medicinals. Una gran experiència que ens sorprèn positivament, ja que a l’hora de fer aquesta activitat estàvem força espantats per la “turistada” que ens podríem trobar. A la tarda, fem el trajecte de tornada i arribem a Arusha després de 6 dies intensos i únics en un dels llocs més espectaculars de la Terra.

Zona del llac Eyasi.

Sabem que fer un safari a Tanzània és una activitat cara pels diners gastats en pocs dies, però per a nosaltres, l’experiència va ser molt profitosa. No només t’endinses dins la vida dels animals salvatges, sinó que també gaudeixes d’uns paisatges espectaculars amb el cràter i la reserva del Ngorongoro, els baobabs del Tarangire, les postes de sol al llac Eyasi i la immensitat de la planura de la sabana africana del Serengeti. Un lloc únic al nostre planeta que segur que no et deixarà indiferent!

Fins aviat lleons!

Categories: TANZANIA
Etiquetes:
TANZANIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

TANZANIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Dodoma Superfície: 945.087 km2 Habitants: 58.005.463 habitants (2019) Densitat població: 61,38 habitants per km2.  Idiomes: L'idioma principal a Tanzània és el swahili, encara que força gent a les ciutats o zones turístiques també parla l'anglès. Per a...

read more
TANZANIA: Les tribus del llac Eyasi: els Hadzabe i els Datoga

TANZANIA: Les tribus del llac Eyasi: els Hadzabe i els Datoga

Tanzània és un país amb moltes ètnies i tribus diferents que fan que sigui un país molt ric culturalment i sociològicament. Hi ha 120 tribus diferents, cadascuna amb la seva cultura, les seves tradicions i les seves creences. Tribu Hadzabe al nord-est de Tanzània. La...

read more
TANZANIA: Les girafes, símbol nacional de Tanzània

TANZANIA: Les girafes, símbol nacional de Tanzània

Les girafes sempre destaquen pel seu coll esvelt i alt, que pot arribar a mesurar dos metres i pel seu caminar tranquil i pausat que pot arribar a ser moltes vegades hipnòtic. Quan les veus tan altes i delicades, sembla que hagin de competir en una passarel·la de...

read more
TANZANIA: Les muntanyes Usambara

TANZANIA: Les muntanyes Usambara

Les muntanyes Usambara són una bonica serralada situada entre Tanga (l’oceà Índic) i Moshi (la muntanya de Kilimanjaro), al nord-est de Tanzània. Envoltada de vistes impressionants, consta de més de 120 petits poblats rurals amb una població d’aproximadament 50.000...

read more
TANZANIA: Illa de Zanzíbar

TANZANIA: Illa de Zanzíbar

Zanzíbar és un arxipèlag format per diverses illes entre les que destaquen Pemba, Mafia i Unguja (que és la més gran i la que vam visitar nosaltres). Unguja sovint també és coneguda com a illa de Zanzíbar on trobem la seva capital, Stone Town. Aquesta illa es troba a...

read more
TANZANIA: Història de l’esclavitud a Zanzíbar

TANZANIA: Història de l’esclavitud a Zanzíbar

A mitjans del segle XIX, els carrers de Zanzíbar eren plens d’esclaus. Alguns es quedaven a l’illa i altres només hi estaven de pas abans de ser venuts al mercat dels esclaus més gran de l’Àfrica de l’Est. Tots els esclaus provenien del continent africà i eren...

read more

0 Comments

Submit a Comment