INFORMACIÓ PRÀCTICA: Procés per enviar el teu vehicle en un contenidor marítim

girona_1990_people

setembre 9, 2021

Per a realitzar el nostre viatge d’un any per Àfrica, teníem clar que viatjaríem amb el nostre cotxe. Tindríem una tenda de sostre per a dormir, una cuina per cuinar i espai per guardar totes les nostres pertinències. A més a més, seríem més lliures per arribar a tots els llocs i ens estalviaríem molts dels costos d’allotjament i de transport. Viatjar a Àfrica amb transport públic és complicat perquè pots tardar molts de dies en moure’t entre dos punts, així que per viatjar durant un any, ho havíem de fer amb el nostre cotxe sí o sí!

Un cop teníem clar que volíem viatjar amb el nostre cotxe, havíem de resoldre un dels aspectes més importants: la logística a l’hora d’enviar el vehicle a Mombasa, el lloc on aniríem a recollir al vehicle un cop haguéssim visitat durant un mes i mig Zanzibar, la part est de Tanzània i la costa de Kènia amb transport públic.

I per què enviar el cotxe a Mombasa i no començar per Marroc? Doncs perquè si marxàvem el juliol per Marroc, enganxàvem tota l’època de pluges en bona part dels països de l’Àfrica de l’Oest. I viatjar amb pluja durant cada dia no mola… A més, pel tema covid molts països de l’Àfrica de l’Oest encara estan tancats per creuar per carretera, així que pel clima i per facilitats logístiques hem decidit començar per Àfrica de l’Est i enviar el nostre vehicle a Mombasa, un dels ports més importants de la zona.

Vam estar buscant força informació per Internet sobre el procés d’enviar un vehicle amb transport marítim, i al no trobar-ne gaire, hem decidit escriure un article sobre el nostre procés d’enviar el nostre Toyota Land Cruiser des del Port de Barcelona al Port de Mombasa al juny del 2021. D’aquesta manera, si algú està interessat, a les següents línies podrà Llegir sobre tots els passos a seguir, els costos i els conceptes claus. 

Esperem que la següent informació us sigui d’interès i que pugueu aprendre una mica més sobre l’enviament de vehicles amb transport marítim. Podeu realitzar els comentaris que vulgueu al final de l’article i si creieu que falta alguna dada, ens podeu escriure a africanlanders@gmail.com que actualitzarem la informació.

Contenidors al port de Mombasa

Tipus de càrrega: contenidor i Ro-ro

Per transportar el teu vehicle amb vaixell, principalment tens dues opcions: carregar en un contenidor o en un Ro-ro. A continuació, us detallarem les característiques de cada un d’aquests tipus:

– Contenidor: És la manera més habitual del transport de mercaderies per mar. En trobem de dos tipus: 20 peus (on hi cap un vehicle) o 40 peus (on n’hi cap més d’un). En aquest cas, carregues el vehicle dins el contenidor, on anirà ben lligat i a on el contenidor quedarà tancat amb un precinte que no serà obert fins que arribi a destí. D’aquesta manera, pots transportar dins el contenidor tot el que vulguis (i que estigui permès segons la legislació d’origen i destí) sense cap perill que et sostreguin les teves pertinències. És més car que el transport en Ro-ro. 

Contenidor 40 peus.

– Ro-ro: Aquesta és una forma per a transportar vehicles per mar. És la més econòmica de les opcions i és el mitjà habitual que fan servir les empreses de vehicles per a transportar cotxes nous o de segona mà. En aquest cas, deixes el vehicle amb les claus a dins al teu port d’origen, i aquest serà transportat fins al teu port de destí. El problema és que diferents persones durant el camí agafaran el teu vehicle per a fer les escales i trasllats corresponents, fent que sigui més fàcil que et desapareixin certs objectes del vehicle. Per això, aquest és el tipus de transport ideal per a pick-ups perquè pots tancar amb candau tota la càrrega a la part posterior. 

Càrrega de vehicles amb RO-RO

Nosaltres vam transportar el nostre Toyota en un contenidor 40 peus. En principi, teníem reservat un contenidor 20 peus però degut a la falta de contenidors, en el moment del nostre transport no hi havia disponibilitat de 20 peus a Barcelona. 

El procés per a enviar el teu cotxe dins d’un contenidor

1. Contractar una empresa transitària des del teu port d’origen per a organitzar el transport

En el nostre cas, i per proximitat, vam carregar el cotxe al Port de Barcelona. Allà, vam contactar amb una empresa transitària. Aquesta serà la que principalment et gestionarà tot el tema documental i duaner al teu país d’origen; et carregarà el cotxe al port d’origen o a dins el contenidor; i la que et reservarà l’espai dins el vaixell que farà el teu trajecte (depenent del destí, moltes vegades fan escala a altres ports). També et tramitarà el Bill of Landing (BL) que és el document que et permetrà descarregar el teu vehicle/contenidor a destí.

És important contactar amb una bona transitària ja que és la que s’encarrega que el teu vehicle/contenidor arribi fins al port de destí, sense realitzar cap més tràmit allà. Això ja serà feina de l’agent o empresa logística de destí que contractis. 

Moltes vegades, les empreses transitàries no treballen amb particulars; així que hauràs de fer una bona recerca per a buscar el millor perfil. Nosaltres vam fer tot l’enviament amb Leoproex de Barcelona, una empresa molt professional, amb experiència i de les millors a l’hora de fer aquest tipus de càrregues. Si voleu més informació, podeu contactar amb la seva comercial Celerina Feixas a celerina.feixas@leoproex.com o al telèfon +34 667 656 370.

Un dels ports més importants d’Europa amb el tema de càrregues internacionals és el de Gènova (Itàlia). Si voleu carregar des d’allà, podeu contactar amb Alessandro Rivano de DS Shipping al seu email alessandrorivano@dsshipping.it Ell us donarà una ràpida resposta a tot el que necessiteu.

El nostre contenidor al Port de Mombasa

2. Carrega el cotxe al port d’origen

Si realitzes la càrrega del teu vehicle dins un contenidor, hauràs de portar el teu cotxe al lloc que t’indiqui la teva empresa transitària. Allà, posaràs el cotxe dins el contenidor on te’l fixaran ben fort per tal d’evitar qualsevol moviment del vehicle. 

Pensa que hauràs de carregar el vehicle amb el dipòsit en reserva (o quasi) ja que el gasoil és considerat matèria explosiva i no podria sortir el contenidor del port. També hauràs de desconnectar les bateries del teu vehicle (posant un esparadrap als pols per a evitar qualsevol ensurt i desconnectant primer el pol negatiu i després el pol positiu) i comprovar que no hi ha cap document a dins que necessitis a posteriori (fitxa tècnica, carnet de conduir, etc…) ni cap objecte que pugui crear incidències a l’hora de retirar el contenidor (medicaments, drons, gran quantitat de diners, menjar animal…).

Si no tens clar si arribaràs a temps al teu port de destí un cop arribi el contenidor, deixa una clau amagada dins el contenidor. D’aquesta manera el teu agent o empresa a destí que s’encarrega de realitzar tots els tràmits podrà retirar el vehicle (amb enviament previ de tota la documentació) i no hauràs de pagar costos extres d’emmagatzematge. 

Aprofita i fes fotos de tot el procés de càrrega del vehicle dins el contenidor per tal de tenir proves de l’estat en què has deixat el vehicle i de comprovar els números del contenidor i del precinte amb el qual tancaran el contenidor. Aquests han de coincidir amb tota la documentació.

Càrrega del cotxe al Port de Barceona.

Si realitzes la càrrega del teu vehicle dins un Ro-ro, és important que t’asseguris no deixar res de valor a dins, i sobretot blindar tota la part del darrere del vehicle. Pensa que en aquest cas tu deixes la clau dins el teu vehicle, i són diferents persones (i a diferents ports si fas escala) les que entraran per a conduir el vehicle. A molta gent li han desaparegut moltes coses, així que tanqueu tot amb candaus i fustes si és necessari per assegurar que el teu vehicle arriba amb totes les seves pertinències. 

És per això que, per nosaltres, si tens una pick-up carrega el vehicle en un Ro-ro; però si tens un vehicle com el nostre Toyota millor utilitza el contenidor per anar més tranquil. 

3. Prepara i revisa tota la documentació

Un cop el cotxe està carregat dins el contenidor i dins el port, aquest s’esperarà a tenir l’aprovació documental per a ser carregat al vaixell que correspongui.

Per això, és important que:

– Preparis un packing list detallat amb tots els articles que portes dins el cotxe. Quan més detallat estigui, millor per a evitar qualsevol incidència a duanes. Revisa la legislació del país de destí (el teu agent segur que t’informarà també) per saber si hi ha algun objecte prohibit com drons o medicaments. Si vols, li pots donar un valor estimat a la baixa. Si vols veure un model, a continuació et deixem el nostre packing list que vam fer:

El nostre packing list.

–  Revisis que tens el vehicle al teu nom amb totes les taxes de matriculació pagades, la fitxa tècnica del vehicle en vigor, la factura o el contracte de compravenda del vehicle i un permís de conducció vigent. 

– Tinguis paciència amb les duanes. Aquest és un tema que a nosaltres ens va portar de corcoll. Ens van comentar que amb el Carnet de Passage en Douanes (CPD) -per saber-ne més d’aquest document clica aquí– no tindríem cap problema per a obtenir l’aprovació de duanes, però a l’hora de la veritat no ens ho van acceptar perquè, segons ells, no està emès per a un organisme totalment públic. Així que vam buscar ràpidament una segona opció que ens va funcionar de seguida: vam anar a la DGT a donar de baixa temporal el vehicle (per un import d’uns 6 euros aproximadament) i amb aquesta baixa, duanes ens va donar immediatament l’autorització. Després, vam tornar a la DGT a donar-lo d’alta per a poder circular amb ell a qualsevol país del món. Al cap d’uns dies, rebíem un document de duanes indicant que el següent cop amb el CPD no hi hauria problema. Contradiccions de la burocràcia. 

Un cop superat el tràmit duaner, obtindràs un DUA (Document Únic Duaner) que confirma que el teu vehicle està autoritzat a sortir del país d’origen. Aquest document el necessitaràs en cas de voler tornar el vehicle al teu país i evitar pagar qualsevol taxa d’importació. 

Un cop el contenidor ja està a alta mar, des de l’empresa transitària t’enviaran un borrador del BL perquè el revisis. Comprova, si us plau, que tota la informació que surt allà són correctes (noms i cognoms del consignatari, dades del precinte i el contenidor, descripció i els detalls del consignatari). Aquest és el document més important i el que necessitaràs portar per a descarregar el teu vehicle a destí. A continuació, veuràs un model de BL:

El nostre Bill of Landing (BL)

Un cop confirmis a l’empresa transitària que els documents són correctes, ells t’enviaran per correu postal 3 originals que seran els que hauràs d’ensenyar al port de destí. 

Els tràmits documentals a vegades s’allarguen més del previst. Per tant, recomanem que la càrrega del vehicle al contenidor la realitzis quan més aviat millor. Els vaixells tenen un closing time a partir del qual no carreguen cap més contenidor. Nosaltres vam començar a fer tots els tràmits dos dies abans, i per culpa del retard de duanes no vam arribar a temps i vam haver d’esperar uns dies més al següent vaixell. Pregunta a la teva empresa transitària a partir de quin dia pots realitzar la càrrega i fes-ho amb dies d’antelació per evitar qualsevol contratemps. 

4. Buscar un agent o una empresa logística al teu port de destí.

Un cop el vehicle ja està a alta mar viatjant cap al port de destí, comença una de les etapes més difícils de tot el procés: trobar una persona/empresa de confiança a destí que s’encarregui de realitzar tot el procés de liquidació del contenidor. 

Segurament, hauràs portat el vehicle en un país que no hauràs trepitjat mai o a una ciutat on no coneixes a ningú. I hauràs de confiar amb algú que et retiri el vehicle sense tenir cap incident. Per això, nosaltres recomanem que busquis altres persones que abans han fet enviaments similars al teu port de destí. La web iOverlander és una molt bona font d’informació per a buscar bons agents i bones empreses.

Nosaltres vam buscar diferents opcions a Mombasa (Kenia), i finalment, malgrat no ser la més barata, ens vam decidir per Siggol Logistics perquè ens el va recomanar una persona que mesos anteriors també havia portat el seu vehicle en un contenidor a Mombasa. Aquí vam valorar més la seguretat i fiabilitat, que no pas el tema econòmic. Per contactar amb la gent de Siggol Logistics, pots escriure un correu a l’Enoch Kiyuda a e.kiyuka@siggol.com (o escriure un Whatsapp al +254 728 303730) o a en Vincent Kawawa. El seu email és v.kawawa@siggol.com i el telèfon +254 743 598849.

L’equip de Siggol Logistics a les seves oficines de Mombasa.

5. Viatjar uns dies abans que arribi el contenidor per preparar tota la documentació a destí

L’empresa transitària d’origen segurament t’informarà d’una ETA del teu contenidor al port de destí i t’enviarà els BL originals. Aquí ja s’haurà acabat la seva feina, i ara començarà a tenir importància l’agent o empresa del port de destí que hagis decidit contractar.

Uns dies abans de l’ETA prevista, hauràs d’enviar tota la documentació al teu agent o empresa del port de destí (normalment seran originals del packing list, BL, CPD -per Kènia, aquest document és indispensable i obligatori-, copies del permís de conducció internacional i nacional, fitxa tècnica del vehicle, contracte de compravenda, copia del passaport). Envia abans els documents per email per comprovar que no hi ha cap error i són correctes. Un cop vam tenir l’ok, nosaltres vam utilitzar DHL per a enviar els papers a Mombasa i no vam tenir cap problema.

De totes maneres, les ETA dels vaixells que donen moltes vegades no es compleixen. Els vaixells solen tenir retards per l’estat de la mar, per demores als ports on fan escala o perquè decideixen fer escala a un altre lloc segons les necessitats de cada companyia. A més a més, depèn de quina empresa de transport vulguis contractar el teu contenidor serà més o menys prioritari. Per exemple, si reserves amb MSC i el BL te’l gestiona MSC; el teu contenidor serà una prioritat però els preus a pagar seran força més cars.

Així que creua dits per a esperar que el vaixell arribi a la data estimada. Podràs fer el seguiment consultant algunes de les webs com Vessel Finder o Marine Traffics on mostren l’estat de les rutes dels principals bucs. Tingues en compte, però, que quan s’apropen a la costa de Somàlia desapareix la localització per a evitar possibles atacs de pirates. 

En el nostre cas, el vaixell va arribar uns 10 dies més tard del previst però va anar molt bé poder estar a Mombasa i als seus voltants per a conèixer la nostra empresa logística encarregada de fer la liquidació del contenidor i aprofitar per a poder gaudir de la costa de Kenia. Si vols llegir la nostra experiència de viatge, clica aquí

6. Descarregar el cotxe al port de destí

Uns 3-5 dies abans que el cotxe arribi al port de destí, la naviera enviarà un correu al consignatari (tu o al teu agent/empresa que hagis contractat) informant de la data d’arribada. Un cop rebis aquest correu, ja pots estar més tranquil ja que voldrà dir que realment el contenidor arriba en aquelles dates que especifiquen al email. 

Abans d’arribar, i per notificar que la persona que descarrega el contenidor ha arribat ja a la ciutat de destí, hauràs d’endossar un BL, és a dir, firmar a la part posterior per notificar que la persona consignatària ja és allà. 

Pensa que un cop t’han informat de la data d’arribada, després li has de sumar 5-7 dies més per a realitzar tots els tràmits de la liquidació del contenidor. Aquests consisteixen principalment en:

1. Et notifiquen de l’arribada del contenidor (3-5 dies abans per email).

2. Un cop descarregat el contenidor, els responsables del port de destí notifiquen a quina estació del port s’ha descarregat. En el cas de Mombasa, hi ha diferents estacions que s’anomenen CFS i són els responsables del port que decideixen on deixen el teu contenidor.

3. La naviera ha de donar l’ordre d’entrega al teu agent o empresa de destí amb qui facis els tràmits per tal de donar autorització a començar tots els tràmits.

4. Un cop tens l’ordre d’entrega, hauràs de tramitar tots els pagaments del dipòsit del contenidor i els costos interns del port. Això s’encarregarà de fer-ho el teu agent o empresa que hagis contractat.

5. Un cop formalitzat el pagament, hauràs d’anar a l’estació del port on es trobi el teu contenidor per mostrar el pagament de les taxes, els documents del vehicle, el BL, el Carnet de Passage (en el cas de Kènia) i els documents personals com el passaport original, el carnet de conduir i les claus del vehicle. Allà, el teu agent tramitarà diferents operacions fins que entraràs a dins de l’estació del port per a veure el teu contenidor. Amb l’inspector de duanes, obrireu el contenidor i ell revisarà que el número de xassís del vehicle correspongui amb l’indicat als documents i et farà obrir alguna porta del vehicle per veure que portes a dins. Amb nosaltres, per sort no s’hi va estar molta estona!

Sala de control on s’han de fer totes les gestions dins l’estació de duanes del port de Mombasa.

6. Finalment, des de l’estació et donaran el segell de sortida i això voldrà dir que el teu contenidor ja ha passat tots els tràmits. Haurà de venir un camió per carregar el teu contenidor i portar-lo a un lloc/magatzem per descarregar el vehicle. En el nostre cas, una esplanada plena de contenidors al costat de la carretera on amb un toro ens van baixar el contenidor I vam poder treure el vehicle nosaltres mateixos. De la tasca de contractar el camió i l’espai per a deixar el vehicle s’encarregarà també el teu agent o empresa de logística de destí.

Després de dos mesos, tornem a veure el nostre cotxe!

A la nostra estació vam veure també molts vehicles que havien fet el trajecte amb Ro-ro. Segurament, suposem que els passos seran similars, amb l’excepció que ja podràs sortir de l’estació del port amb el teu propi vehicle sense necessitat de carregar el contenidor en un camió. 

Aquest és el procés que vam seguir nosaltres per carregar el nostre Toyota 4×4 en un contenidor del Port de Barcelona al Port de Mombasa. Desconeixem si altres ports segueixen el mateix procés, així que us aconsellem que abans d’embarcar el vehicle us informeu bé i contracteu a agents i empreses fiables de confiança per a poder transport el vehicle sense cap tipus d’incidents. 

Conceptes claus:

– BL: Aquest és el document més important a l’hora de transportar el teu vehicle. Al Bill of Landing (BL) sortirà tota la informació sobre l’emissor de l’enviament, el consignatari, el número de contenidor, la descripció, el número de precinte i el pes. Aquest paper és imprescindible per a descarregar al teu vehicle. Normalment, s’emeten 3 originals i abans t’enviaran els borradors perquè confirmis que tota la informació és correcta. Revisa-la vàries vegades perquè és un document imprescindible en el transport marítim de mercaderies.

– AGENT: Persona a qui autoritzes realitzar tots els tràmits en nom teu per a poder fer la liquidació del contenidor i tota la gestió duanera al país de destí. És molt improbable que puguis realitzar tots els passos necessaris sense l’ajuda d’un agent, així que et recomanem que busquis un bon agent al teu port de destí.

– EMPRESA TRANSITARIA: El transitari actua com a agent (en el nostre cas exportador ja que és de Barcelona) en nom teu. Com a tal, el transitari contracta els serveis de tercers, que s’ocuparan de l’embalatge, emmagatzematge, transport, manipulació i despatx de duanes de la mercaderia.

– ETA: Data estimada d’arribada del teu vaixell.

– ETD: Data de sortida aproximada del teu vaixell.

– CONTENIDOR: El mitjà més habitual del transport marítim. Deixes el teu vehicle I totes les teves pertinències en un contenidor tancat amb precinte, que només obriran un cop arribi a destí i el consignatari (en aquest cas, el propietari del vehicle o qui s’indiqui en el BL) hi sigui present. És la forma més cara però també la més segura.

Transportant el nostre contenidor a l’estació del port de Mombasa.

– RO-RO: Transport marítim de vehicles on deixes el cotxe amb les claus a dins al port d’origen i el transporten com si fos un ferri. Ideal per a pick-ups, és l’opció més econòmica tot i que també la més arriscada per la possibilitat que et sostreguin les coses del vehicle durant el trajecte.

– CARNET DE PASSAGE EN DOUANES (CPD): Aquest document és un passaport del vehicle que et permet transitar per a diferents països sense necessitat de pagar les taxes temporals d’importació. A alguns països com Iran, Kènia o Ghana aquest document és obligatori per a entrar al país. Si en vols saber més, pots clicar aquí

– ASSEGURANÇA: És important assegurar el contenidor/vehicle si és té l’oportunitat. Si viatges amb vehicle de segona mà, les navieres normalment no asseguren la càrrega. Pregunta-ho abans. Normalment carreguen un 0,3-0,5% de l’import total de la càrrega del contenidor.

Quant ens va costar fer aquest enviament?

Enviar el teu cotxe per transport marítim no és barat. De ben segur, serà una de les despeses principals del teu viatge i una de les teves principals preocupacions; així que abans de res, has de pensar si val la pena o no. 

En el nostre cas, com que el nostre viatge és d’un any ja amortitzem el cost de l’enviament. Viatjar per Àfrica durant tant de temps no és barat si tens en compte el transport i l’allotjament, per exemple. I, per això, com que nosaltres dormim, cuinem i ens movem amb el nostre cotxe vam decidir tirar endavant amb l’enviament. Segurament si el viatge hagués sigut de 4 mesos no haguéssim fet l’enviament del vehicle pel gran cost que representa, però durant un any, vam veure que era molt factible poder-nos moure pel continent amb el nostre propi vehicle. 

El preu del transport marítim dependrà de moltes variables: si carregues en Ro-ro o contenidor, si és en un contenidor de 20 o 40 peus, si el port de destí és un lloc habitual en els trajectes marítims, la companyia del vaixell que agafis, els dies de trajecte… Penseu que els preus varien cada mes també depenen de la disponibilitat d’espais i de les empreses de transport. En el nostre cas, nosaltres vam fer un enviament el juny del 2021 des del Port de Barcelona fins al Port de Mombasa (Kènia), un recorregut no gaire habitual en els trajectes marítims que va durar en total al voltant d’un mes i mig.

Per tots els tràmits de duanes i de l’enviament del cotxe de Barcelona a Mombasa, el pressupost per a un contenidor de 20 peus és de 2.240 euros. El flet marítim (el transport) val 1.250 euros i totes les despeses del port origen pugen a 990 euros. Aquestes inclouen la càrrega del contenidor, l’emissió del BL, el despatx de duanes i l’entrada a la terminal. 

I, per la feina de la nostra empresa logística a l’hora de descarregar el vehicle a Mombasa, el pressupost per a un contenidor de 20 peus és de 1.850 USD. En aquest cas, va ser Siggol Logistics. Tot i trobar pressupostos més econòmics al voltant de 1.500 USD, ens vam decidir per aquesta empresa per la seva fiabilitat i perquè mesos abans una altre parella havia enviat el seu cotxe amb ells sense cap mena d’incidència. Aquest preu inclou: Destinació S/L THC; S/L taxes locals (inclosa l’ordre d’entrega); Port/CFS entrega & transfer; obertura contenidor & tornada del contenidor buit al dipòsit; assegurança local del vehicle per una durada d’un mes i el permís temporal d’importació per vehicle estranger (Road tax).

L’equip de Siggol que ens va ajudar a tramitar la descàrrega del contenidor a Mombasa.

Així, doncs, en total enviar un contenidor de 20 peus de Barcelona a Mombasa amb el teu vehicle a dins costa al voltant de 3.700 euros amb tot inclòs. Tot i això, i com hem comentat, els preus van variant mes a mes. 

Cotxe ja descarregat a una esplanada de Mombasa.

Nosaltres, al final, degut als problemes que vam tenir a duanes espanyoles amb el Carnet de Passage i amb autoritzar-nos l’enviament del contenidor i a la falta d’equips de contenidors de 20 peus, vam perdre el vaixell previst i pagar sobrecostos per tenir el contenidor al port esperant el següent flet marítim. Així que, si podeu, feu les coses amb antelació per anticipar-vos als problemes que pugueu trobar durant el procés d’enviar el vostre contenidor.

Enviar un cotxe particular amb contenidor no és una cosa habitual. Per això, ens hem decidit escriure aquest article per explicar-vos-ho i perquè si teniu pensat fer un viatge a Amèrica, Àfrica o Àsia amb el vostre cotxe, el difícil tràmit d’enviar el vehicle en un vaixell no us faci tirar enrere. Si teniu qualsevol dubte, ens podeu escriure a africanlanders@gmail.com; i esperem que ben aviat pugueu començar a gaudir del vostre viatge! 

El nostre cotxe a Kènia, amb el Kilimanjaro de Tanzània al fons.

Categories: INFO
Etiquetes:
BENIN: Com organitzar un viatge pel país?

BENIN: Com organitzar un viatge pel país?

Benín és un país situat a la costa de Guinea que té al voltant de 12 milions d’habitants. És un país allargat amb una extensió de 114.763 km2. Ex-colònia francesa, avui en dia aquest petit país destaca per la seva gran diversitat cultural i per a tenir el vudú com a...

read more
ANGOLA: Tips per a la conducció

ANGOLA: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Angola amb cotxe:  - A Angola es condueix per la dreta, com a la majoria de països europeus. El cotxes del carril contrari doncs et vindran per la teva esquerra. Cal tenir en compte aquest fet si...

read more
SUD-ÀFRICA: Tips per a la conducció

SUD-ÀFRICA: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Sud-Àfrica amb cotxe:  A Sud-Àfrica es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et...

read more
ESWATINI: Tips per a la conducció

ESWATINI: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Eswatini amb cotxe:  A Eswatini es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et caldrà...

read more
ZIMBÀBUE: Tips per a la conducció

ZIMBÀBUE: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Zimbàbue amb cotxe:  A Zimbàbue es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et...

read more
ZAMBIA: Tips per a la conducció

ZAMBIA: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Zàmbia amb cotxe:  A Zàmbia es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et caldrà...

read more
INFORMACIÓ PRÀCTICA: Chapka, la nostra assegurança de viatge

INFORMACIÓ PRÀCTICA: Chapka, la nostra assegurança de viatge

Obtenir una bona assegurança de viatge és un dels aspectes més importants a l'hora d'agafar un avió o marxar de vacances. Aquesta sol cobrir qualsevol cancel·lació de vols, retards en el transport, pèrdua d'equipatge, assistència sanitària a destí i inclús la tornada...

read more
INFORMACIÓ PRÀCTICA: Visats

INFORMACIÓ PRÀCTICA: Visats

Un dels temes més importants a tenir en compte quan viatges a Àfrica són les vises que necessites per a entrar als diferents països del continent. Cada país té la seva política, i si viatges per carretera com fem nosaltres és important tenir en compte tots els detalls...

read more
INFORMACIÓ PRÀCTICA: Viatjar amb cotxe

INFORMACIÓ PRÀCTICA: Viatjar amb cotxe

Els tràmits de viatjar a Àfrica amb cotxe i creuar fronteres no són tan senzills com semblen. Quan viatgem per Europa, amb el DNI podem visitar França, Itàlia o Portugal sense problemes i moure’ns sense haver de fer cap tràmit duaner. Podem estar al país veí sense...

read more

0 Comments

Submit a Comment