Els tràmits de viatjar a Àfrica amb cotxe i creuar fronteres no són tan senzills com semblen. Quan viatgem per Europa, amb el DNI podem visitar França, Itàlia o Portugal sense problemes i moure’ns sense haver de fer cap tràmit duaner. Podem estar al país veí sense necessitat de baixar del cotxe. A Àfrica, aquest tema és totalment diferent.
Per això, hem creat una guia on podreu observar tots els tràmits que necessiteu per poder creuar fronteres amb el vostre vehicle a Àfrica. Hem extret tota la informació a partir de la web d’iOverlander, el grup de Facebook d’Overlanding Africa, el post sobre creuament de fronteres del blog Ver, Oir y Viajar i del blog One Road on the World. Nosaltres viatgem amb un Toyota Land Cruiser del 2001 (per més informació del cotxe, pots clicar aquí) i que és el vehicle que hem tingut en compte per a poder realitzar aquesta taula.
DESCARREGA AQUÍ LA GUIA DELS TRÀMITS PER CREUAR LES FRONTERES AMB COTXE A ÀFRICA
En ella, podreu veure cada país africà amb alguns dels seus punts fronterers segons les diferents opcions de ruta que tenim, i els tràmits tant si tens Carnet de Passage (CdP) com si no. Hi ha gent que viatja sense CdP i ha de pagar uns impostos temporals d’importació a cada país. En canvi, el CdP fa una funció de passaport del vehicle tot i que també té el seu cost i sobretot has de deixar un aval a l’organització automobilística del teu país (en el nostre cas, la RACE) que depèn de quins imports a vegades són molt elevats. Amb aquest aval, s’asseguren que si tu vens el cotxe a un país africà, aquest país pugui reclamar els impostos corresponents aconseguits per la compraventa a la RACE.
Nosaltres ens l’hem fet perquè aquest carnet és un requisit imprescindible per a entrar el nostre cotxe a Kènia pel port de Mombasa. Per a més informació sobre el Carnet de Passage i com obtenir-lo cliqueu aquí.
També és un requisit imprescindible per a creuar diferents països africans disposar d’una assegurança del vehicle. Les assegurances de vehicles de les diferents agències europees no cobreixen el territori africà i, com a molt, et podran cobrir els països que limiten a la riba mediterrània com és el cas de Marroc, on has d’obtenir una targeta verda per part de la teva asseguradora. A Àfrica, trobem diferents opcions d’assegurances: assegurances a nivell de cada país o assegurances grupals com poden ser la Brown Card-ECOWAS que cobreix bona part dels països de l’Àfrica de l’Oest i la Yellow Card-COMESA que cobreix bona part dels països de l’Àfrica de l’Est i del Sud. Cada un d’aquests té els seus preus i els seus requisits que us anirem actualitzant a mesura que anem avançant amb el nostre viatge a Àfrica.
Finalment, també hi ha altres costos a tenir en compte per a creuar alguns dels països africans com són diferents taxes de carretera (Road Tax) que has de pagar al país de destí; com també peatges per a creuar ponts o impostos pel tema benzina.
Creuar fronteres a Àfrica no són uns tràmits senzills, i pel que hem vist en les diferents experiències de gent que ho ha fet, necessites una bona dosis de paciència, somriure molt i tenir-ho tot preparat per poder creuar amb èxit. A vegades, el funcionari fronterer potser et demanarà més del compte per tenir un sobresou a la seva butxaca; així que no t’enfadis a la primera de canvi perquè no aconsegueixes res i treu tots els teus dots negociadors per a poder arribar a un acord. Cal dir que la informació penjada és de data 2020-2021 i que les experiències que ha tingut cada conductor segurament han estat ben diferents. Nosaltres anirem actualitzant la informació dels diferents punts fronterers que creuarem, així com també tot el tema de tràmits per la COVID-19 i que podeu seguir en aquest enllaç.
Per qualsevol pregunta que tingueu o qualsevol comentari que voleu afegir, ens podeu contactar a africanlanders@gmail.com
0 Comments