KÈNIA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

girona_1990_people

setembre 27, 2021

Capital: Nairobi

Superfície: 580.367 km2

Habitants: 47.600.000 habitants (2019)

Densitat població: 82,02 habitants per km2. 

Idiomes: Els idiomes oficials de Kènia són el swahili i l’anglès. A l’escola, s’aprenen aquests dos idiomes mentre que l’idioma matern es considera que ja s’aprèn a casa. D’aquests en trobem varis, com el masai, el luo, el samburu… Per a saber més sobre el swahili, podeu llegir aquí el següent article.

Moneda: La moneda oficial del país és el Xíling Kenià (KES). Al canvi, 1 euro són 127 KES. Pots mirar el canvi actual, al següent link.

Clima: 

Conducció carreteres: Generalment, les carreteres de Kènia es troben en bon estat. El principal problema és la conducció, ja que hi ha avançaments molt temeraris i a alta velocitat que et poden posar en perill fàcilment. La carretera principal de Mombasa a Nairobi està sempre plena de camions pesats (penseu que Mombasa és el principal port de l’Àfrica Oriental), dificultant el seu avançament en les numeroses pujades que trobaràs durant el camí. La zona del Masai Mara, les carreteres per arribar al parc són de terra. I a dins del parc, hauràs de vigilar amb els diferents creuaments i camins on potser necessitaràs utilitzar el 4×4. A la zona nord, les carreteres estan en bon estat, són asfaltades i amb menys trànsit de vehicles. I, direcció a l’oest, la carretera de Nairobi-Nakuru-Kisumu (Llac Victòria) és una bona carretera però que també està plena de matatus i camions que amb avançaments temeraris provoquen que sempre hagis d’estar pendent dels vehicles que tens per davant i també els que tens per darrere.

Internet / targeta SIM: Kènia és un país on trobem una bona cobertura mòbil, excepte diferents punts com la zona del Mount Kènia. Nosaltres vam comprar una targeta SIM de l’empresa Safari amb un pack de 5GB que ens va costar 1.100 xilings, amb la targeta inclosa, és a dir, uns 8.70 euros al canvi.

Visa: Si vols visitar Kènia com a turista, necessitaràs una visa que podràs tramitar online en el següent enllaç. El cost de la visa és de 50 USD per una durada de 30 dies. De totes maneres, també hi ha una visa que pots tramitar online i que es coneix com la East Africa Visa, que té un cost de 100 USD i et permet estar 90 dies als següents països: Kènia, Uganda i Ruanda. Per aconseguir-la, l’hauràs de tramitar al primer país que entris. És a dir, si vols visitar Kènia després de visitar Uganda, per exemple, hauràs de tramitar la East Visa al departament d’immigració d’Uganda.

Pressupost: En total, vam estar 48 dies a Kènia i vam gastar un total de 1.458,80 euros per persona. Aquí hi ha inclosos els vols a Lamu, una estada de dues setmanes en un apartament a Diani Beach mentre esperàvem el cotxe i entrades a parcs nacionals com el llac Nakuru o el Masai Mara que no són tant cars com la seva veïna Tanzània. A continuació, teniu desglossat totes les despeses de Kènia:

QUÈ VEURE A KÈNIA?

1.- ARXIPÈLAG DE LAMU

Lamu és un arxipèlag situat a la costa nord de Kènia. És patrimoni mundial de l’UNESCO per ser considerat l’assentament més antic i més ben conservat de la cultura swahili. A Lamu, el ritme és diferent. Allà podràs recórrer el casc antic de Lamu Town ple de carrerons estrets, gaudir de les fantàstiques platges de Shela i Manda, parlar amb la gent local i viure la seva hospitalitat, veure les postes de sol des de les dunes de l’illa, visitar les ruïnes de Takwa i caminar per una de les illes amb més encant de l’Àfrica Oriental. Si vols conèixer la cultura swahili, Lamu és una parada obligatòria que de ben segur no et decepcionarà.

2.- MOMBASA I LA COSTA DE KÈNIA

A la costa de Kènia podràs gaudir d’activitats i experiències molt interessants: Mombasa, antiga capital de Kènia, és una ciutat frenètica que ha sigut refugi de moltes cultures (portuguesos, àrabs, indis i swahilis). Aquesta barreja ha donat molta vida a la ciutat, amb els seus tuk-tuk i una decadència encantadora d’una de les ciutats històriques més importants de la costa oriental d’Àfrica.

Watamu és una població turística al nord de Mombasa amb platges interminables, un parc marí amb una gran quantitat d’espècies, manglars que conviuen amb les marees a un lloc imprescindible com és el Mida Creek, i les ruïnes de Gede, una de les més ben conservades del món swahili.

La illa de Wasini, considerada com “la germana petita de Lamu” és coneguda per a la seva proximitat al Kisite NP, un parc marí amb barreres de corall i a on podràs veure dofins en llibertat. Si vols gaudir d’un dels millors snorkels que hauràs fet mai, el Kisite NP és una parada obligatòria. A la illa de Wasini no trobaràs cap vehicle motoritzat i podràs passejar entre els seus baobabs enfilats sobre els penya-segats, caminar per la costa en marea baixa, veure postes de sol amb Tanzània a l’horitzó i conviure amb l’amabilitat de la seva gent.

I, finalment, Diani Beach, un dels llocs per excel·lència de Kènia. Amb més de 20 quilòmetres de platja de sorra blanca, caminar relaxadament per allà és un dels petits plaers que no et pots perdre si viatges a Kènia. No deixis de visitar l’African Pool i la platja de Tiwi, i tingues en compte l’horari de les marees per a poder-te banyar i desconnectar entre platges, palmeres i aigua.

3.- AMBOSELI NATIONAL PARK

Situat al costat de la frontera de Tanzània, l’Amboseli és un parc nacional on podràs gaudir d’una gran quantitat d’elefants i de la majestuositat del Kilimanjaro, la muntanya més alta d’Àfrica que es troba situada a Tanzània. Durant els dies de cel clar, podràs veure la silueta d’una de les muntanyes més especials del món mentre observes manades d’elefants que caminen pel teu voltant. És territori de la tribu massai i, per tant, un lloc on podràs endinsar-te a la seva cultura i conèixer més de fons la seva història.

4.- MOUNT KENYA NATIONAL PARK

El Mount Kenya és considerat la segona muntanya més alta d’Àfrica. Envoltat d’altres pics, si t’atreveixes a ascendir al cim hauràs de comptar que necessitaràs 3-4 dies amb portadors. Si en vols gaudir d’una manera més relaxada, et recomanem que caminis fins al Llac Ellis, situat a 3.455 metres d’altitud, en una excursió on gaudiràs d’unes vistes impressionants, uns tons verds que et deixaran captivats, pocs (o gens) turistes al teu voltant i un agermanament amb la naturalesa que no et deixarà indiferent.

5.- RESERVA DE SAMBURU

Situat al nord de Kènia, entre Isiolo i Archer’s Post, trobem una de les reserves més boniques de Kènia pel que fa a paisatge. Dividida en 3 parts diferents separades per un riu, podràs veure diferents animals seguint la riba on destaquen, si tens sort, els lleopards. A més a més, a part de lleons, búfals i elefants hi trobaràs animals específics d’aquesta zona com són la girafa reticulada, les zebres Gebrys i els oryx Beisa. És una zona amb un clima sec on les altes temperatures i les sequeres extremes dels últims anys han provocat que alguns pastors entrin a la reserva a la recerca de pastures pels seus animals, causant diferents problemàtiques difícils de gestionar. En aquesta zona on habita la tribu samburu, també podràs fer una excursió al Mount Ololokwe, una muntanya considerada sagrada per la gent d’allà, i a on podràs gaudir d’unes fantàstiques vistes de tota la regió. 

6.- OL PEJETA CONSERVANCY

En aquesta reserva privada situada prop de la població de Nanyuki i als peus del Mount Kenya podràs veure, si tens sort, els big five: lleons, lleopards, elefants, búfals i rinoceronts, entre d’altres. És un espai de conservació, preservació i protecció de diferents animals on podràs veure els únics exemplars de rinoceronts blancs del Nord del món, i on intenten mantenir i incrementar de nou diferents espècies en extinció com els rinoceronts negres. Actualment, hi ha al voltant de 115 rinoceronts, convertint Ol Pejeta com un dels grans santuaris d’aquest tipus d’animal a l’est d’Àfrica. A més a més, és l’únic lloc de Kènia on podràs veure ximpanzés. Una visita molt pedagògica i interessant per a conèixer més sobre aquest espai de preservació i conservació d’animals.

7.- KERICHO I LES PLANTACIONS DE TE

Kènia és el país que exporta més te del món i el tercer productor mundial. Per això, és imprescindible fer una parada a la regió de Kericho per a conèixer més a fons tot el que gira al voltant del te. Situat a una altura al voltant de 2.000 metres d’altitud, allà veuràs grans plantacions que creixen en terrenys ondulats amb un color verd meravellós.  Viuràs un clima tropical càlid on la pluja fa acte de presència quasi cada dia. Podràs caminar entre els arbres del te i veure com recullen les seves fulles de forma manual, i inclús saber com el processen i com l’empaqueten abans de ser exportat a Europa i als països aràbics. Una experiència diferent i poc coneguda turísticament d’un dels principals cultius de Kènia.

8.- LAKE NAKURU NATIONAL PARK

El llac Nakuru és un parc nacional que destaca per la presència de flamencs, pelicans i aus. També hi pots trobar hipopòtams i manades de búfals que s’apropen a l’aigua per refrescar-se. A més a més, és dels pocs llocs de Kènia on encara es poden veure rinoceronts en llibertat. Es tracta d’un parc d’una extensió petita on trobem una espècie de girafa autòctona, i a on serà difícil veure-hi lleons i lleopards. Tot dependrà de la sort que tinguis aquell dia en el teu recorregut. El que sí que no trobareu seran els elefants, que no habiten al llac Nakuru. Rodejat per diferents poblats i per la ciutat de Nakuru, les grans inundacions dels últims anys han provocat un augment considerable del nivell de l’aigua inundant un dels accessos al parc i malmetent alguns dels arbres de l’entorn del llac. És una bonica primera parada per veure un parc nacional abans d’endinsar-te als top com són el Samburu o el Masai Mara. 

9.- MASAI MARA

El Masai Mara és un dels safaris més impressionants que pots fer a Àfrica. Fa frontera amb el Serengeti de Tanzània, donant lloc a un dels espectacles més bonics de la naturalesa com és la gran migració de nyus i zebres que creuen durant una època de l’any la frontera i el riu Mara a la recerca de millors pastures. Cobreix una àmplia extensió de sabana africana on habiten famílies de lleons i lleones, guepards, lleopards, manades d’elefants, búfals, girafes, hipopòtams, cocodrils i grans grups d’herbívors, entre d’altres, que viuen en llibertat a banda i banda del riu Mara. Allà, els podràs veure en acció durant el seu dia a dia, alimentant-se, jugant, barallant-se, descansant i caminant pels diferents espais del Masai Mara. Territori de la tribu massai, la reserva està dividida en 2 parts: el Mara Triangle (únic lloc on podràs dormir dins el parc) i l’àrea est del riu Mara. Necessitaràs més d’un dia si vols visitar les diferents zones del Masai Mara ja que, com el Serengeti, la seva extensió és immensa. És un dels llocs imprescindibles a visitar si vas a Kènia on seran molts els moments que et quedaràs impressionat de la vida salvatge i la fauna que hi trobaràs.

10.- LLAC VICTÒRIA

El llac Victòria, considerat el segon llac d’aigua dolça més gran del món, és un llac on hi habita la tribu luo i que està rodejat per 3 països: Kènia, Tanzània i Uganda. A la part kenyana, podràs visitar diferents illes com Rusinga, Mfangano o Takawiri on la gent local que hi habita majoritàriament viu de la pesca. Tota la vida local gira al voltant de l’aigua, i allà veuràs els pescadors treballant amb les seves xarxes, la gent rentant roba i dutxant-se a la riba, nens que van a buscar aigua amb garrafes al llac i un ambient tranquil i relaxat. El llac Victòria, un dels llacs més emblemàtics d’Àfrica per als exploradors del segle XIX i d’on neix una part del riu Nil (a la zona de Jinja, a Uganda), és potser un destí bastant desconegut a Kènia, però que val molt la pena visitar per la seva gent i per tota la bellesa que s’hi amaga.

11.- BOSC DE KAKAMEGA

El bosc de Kakamega és l’única zona que es conserva a Kènia de la reserva natural tropical que creua tot Àfrica, des de Guinea a l’oceà Índic passant pel Congo. Situat a l’oest del país, és una opció força desconeguda pel que fa al turisme, però molt bonica de recórrer on podràs fer diferents excursions com el recorregut circular fins el riu Yala o la sortida i la posta de sol des de Lirhanda Hill mentre camines i contemples un multitud d’arbres al teu voltant, moltes papallones, diferents espècies d’ocells, babuïns i monos. És un bosc tropical, per tant, porta unes bones xiruques i un bon impermeable per les pluges i tempestes intermitents.

12.- MOUNT SUSWA

El Mount Suswa és un volcà que es troba situat a l’oest de Nairobi. Territori de tribu massai, és una bona excursió per a realitzar des de la capital del país. Aquest volcà, situat a uns 2.400 metres, té un cràter doble únic i vàries coves de lava amb alguns animals com els babuins. La vista panoràmica que s’obté des de les diferents opcions de senderisme que hi ha són espectaculars. Hauràs de reservar algun guia de la zona per tal de poder visitar el Mount Suswa, que es troba situat a uns 130 quilòmetres de Nairobi.

13.- LLAC TURKANA

El llarc Turkana es troba situat al nord del país, just al costat d’Etiòpia. Conegut també com “el mar jade”, les seves aiguës omplen una depressió de la vall del Rift situada enmig de deserts i turons rocosos. Del mig del llac, sobresurt un dels cons volcànics amb la forma més perfecta del món: Teleki. Llac amb molta presència de cocodrils, a la seva riba hi conviuen diferents grups tribals com els Turkana, Samburu, Gabbra o El Molo que converteixen la visita en una gran introspecció antropològica sobre un dels llocs més inhòspits del país i de la humanitat.

14.- NAIVASHA, HELL’S GATE I MOUNT LONGONOT

Situats a poca distància de Nairobi, són diferents espais naturals que es poden gaudir d’una forma relaxada. El llac Naivasha és el llac més alt de la gran Vall del Rift que es caracteritza per a un ecosistema amb gran varietat d’aus i una illa interior (Crescent Island) on conviuen diferents animals herbívors i on es van gravar alguna de les escenes de Memòries d’Àfrica. El Hell’s Gate és un parc natural que té aquest sobrenom de “Portes de l’Infern” per la gran activitat geotèrmica que hi ha a la zona, amb gran presència de guèisers i aigües termals. I, finalment, el Mount Longonot és un volcà que té un cràter molt ben identificat a on podràs fer una ascensió i contemplar unes vistes fantàstiques des de dalt.

15.- MAGADO CRATER

Aquest cràter es troba situat a la carretera que va d’Isiolo a Wajir, direcció a la frontera amb Somàlia. Es tracta d’un cràter on hi ha l’únic llac del país en què les seves aigües tenen diferents colors, com vermells o verds. L’evaporació del llac dóna lloc a una paleta de diferents colors durant tot l’any i també a la recol·lecció de sal entre els diferents poblats que comparteixen aquest espai com són els meru, els boran o els somalis. Un lloc realment únic però on s’ha de vigilar la seguretat per la seva proximitat amb la frontera de Somàlia. Per això, és molt recomanable anar-hi amb un guia local per a disfrutar del descens cap a dins del cràter i dels diferents colors de les seves aigües.

Categories: KENIA
Etiquetes:
KÈNIA: El llac Victòria

KÈNIA: El llac Victòria

El llac Victòria és el llac interior més gran d'Àfrica i el llac tropical més gran del món. Amb una superfície de 68.800 quilòmetres quadrats, aquest gran llac africà es troba a l'Àfrica Central i es troba en una antiga conca a les fronteres de tres països: Tanzània,...

read more
KÈNIA: La reserva de Samburu

KÈNIA: La reserva de Samburu

Situat al nord de Kènia, entre Isiolo i Archer's Post, trobem una de les reserves més boniques de Kènia pel que fa a paisatge. Dividida en 3 parts diferents separades per un riu, l'Ewaso Ng’iro, proporciona una línia de vida als animals i les persones de la zona. Al...

read more
KÈNIA: L’illa de Lamu

KÈNIA: L’illa de Lamu

Lamu és un arxipèlag situat a la costa nord de Kènia, just al límit amb la frontera amb Somàlia. Està format per 6 illes: Manda, Pate, Lamu, Kiwayu, Kiunga i Lama. Les dues ciutats més grans, Lamu i Shela, es troben a l’illa de Lamu.  L’illa Manda es troba en...

read more

KÈNIA: La reserva del Masai Mara

El Masai Mara és un dels safaris més impressionants que pots fer a Àfrica. Fa frontera amb el Serengeti de Tanzània (si vols llegir la nostra experiència en aquest parc de Tanzània podeu clicar aquí), donant lloc a un dels espectacles més bonics de la naturalesa com...

read more
KÈNIA: Ol Pejeta

KÈNIA: Ol Pejeta

La reserva privada d'Ol Pejeta és un dels destins més desconeguts de Kènia. Situada a prop de la ciutat de Nanyuki, als peus del Mount Kènia, és l'únic lloc, a part del Masai Mara, on podràs veure els Big Five. A més a més, realitzen una tasca de conservació de la...

read more
KÈNIA: El Mount Kenya

KÈNIA: El Mount Kenya

El Mount Kenya és considerat la segona muntanya més alta d'Àfrica, darrere el Kilimanjaro. Envoltat d'altres pics famosos per l'escalada com el pic Batian (5.199m)  i el pic Nelion (5.188m), el més famós pels caminants és el el pic Lenana (4.985m). Si...

read more
KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

KÈNIA: Amboseli NP, Kimana i llac Chala

La zona sud de Kenya és una autèntica desconeguda ja que molts tours de safaris no passen per aquesta zona perquè cau bastant lluny de la resta de punts turístics i hauràs de demanar expressament que l'incloguin dins de la ruta si realment vols anar-hi. L'altre opció...

read more
KÈNIA: El bosc de Kakamega

KÈNIA: El bosc de Kakamega

El bosc de Kakamega és l'única zona que es conserva a Kènia de l'anell de bosc tropical que creua tot Àfrica, des de Guinea a l'oceà Índic passant pel Congo. Situat a l'oest del país, és una opció força desconeguda pel que fa al turisme, però molt bonica de recórrer...

read more
KÈNIA: El llac Nakuru

KÈNIA: El llac Nakuru

El llac Nakuru és un parc nacional que destaca per la presència de flamencs, pelicans i aus. També hi pots trobar hipopòtams i manades de búfals que s'apropen a l'aigua per refrescar-se. A més a més, és dels pocs llocs de Kènia on encara es poden veure rinoceronts en...

read more

0 Comments

Submit a Comment