MALAWI: Liwonde NP

girona_1990_people

juny 27, 2022

El Liwonde NP és un dels pocs parcs nacionals de Malawi on trobaràs animals salvatges. Amb una superfície de 550 quilòmetres quadrats, es tracta d’una reserva relativament petita situada a 6 quilòmetres de la població de Liwonde i a uns 160 quilòmetres de Blantyre, la segona ciutat del país.

Actualment, s’estan duen a terme diferents accions de conservació i repoblament d’aquest parc per tal d’expandir i promocionar el turisme de safari dins el país. Per això, s’estan introduint guepards i lleons. Per aquest motiu, a vegades serà complicat trobar aquests animals perquè no n’hi ha amb molta quantitat. El que sí que hi trobareu seran moltes aus, amb més de 400 espècies diferents, així com un gran nombre d’hipopòtams, elefants, antílops (sobretot, impales) i cocodrils.

De totes maneres, un dels punts més bonics del Liwonde NP és el seu paisatge, que és bastant diferent a la resta de parcs nacionals d’aquesta part est d’Àfrica. Acull una varietat important de vegetació com, per exemple, llacunes situades al costat del riu Shire, àrees de pastures, àrees amb palmeres i baobabs, boscos de mopane i selva més feréstega.

El Liwonde NP es va formar l’any 1973, obligant a molts habitants de l’actual reserva a traslladar-se a poblacions frontereres al parc, la qual cosa ha provocat l’aparició de poblats amb una densitat de població alta si ho comparem amb la resta del país, com per exemple, la ciutat de Liwonde. Abans que fos un parc nacional, aquesta terra s’utilitzava per l’agricultura de subsistència, específicament, per l’arròs, el tabac, el blat de moro i el cotó.

El parc és conegut per l’observació d’elefants, on podràs observar-ne fins a més de 500 individus. L’any 2017, es van reubicar al Liwonde NP set guepards que provenien de Sud-Àfrica, i actualment, es diu que n’hi ha aproximadament una vintena. I, a l’any 2018, es van introduir 9 lleons a la reserva per tal d’augmentar el número de depredadors al parc nacional més important de Malawi.

Nosaltres vam passar una nit dormint en un allotjament als afores de la Reserva, i l’endemà al dematí vam fer un safari de 4 hores abans de marxar cap a Mulanje, la nostra següent parada del viatge.

Com arribar-hi?

Si es ve del nord, és a dir, de la capital, la forma més fàcil per arribar a Liwonde és seguir la M1 que va direcció a Blantyre, i just després del peatge de Chingeni, en comptes de desviar-te seguint la M1, has de continuar recte seguint la M8. Del peatge a Liwonde, per aquesta carretera, hi ha una distància de 40 quilòmetres que recorreràs en aproximadament 45 minuts perquè passes per una zona amb una alta densitat de població i de vehicles. Així, doncs, si vens de la capital, compta que tardaràs unes 3hores i mitja en arribar a Liwonde.

Si es ve del sud, és a dir, de Blantyre o Zomba, la millor manera per arribar a Liwonde és seguir la M3 que et porta directament a la població on es troba el parc nacional. Des de Blantyre, hi ha una distància de 120 quilòmetres que faràs en un temps aproximat de 2 hores, mentre que de Zomba, l’antiga capital de Malawi, hi ha 50 quilòmetres que faràs en una hora de viatge aproximadament.

És important que tant per la M1 com per la M3, que són carreteres principals del país, aneu amb compte amb la velocitat ja que trobareu alguns radars mòbils amb càmeres. A més a més, hi ha forces controls policials que revisen els documents del vehicle, així que és important que viatgeu amb una assegurança del vehicle vàlida, perquè us la demanaran.

Un cop arribat a Liwonde, us heu de desviar per la S131, una carretera que just surt abans de la gasolinera del centre de la població, i conduir per aquesta carretera durant aproximadament uns 3 quilòmetres fins que trobaràs la indicació que et marcarà que giris a l’esquerra per arribar a la porta principal del Liwonde NP, a uns 3 quilòmetres més des d’aquest trencant passant per un camí de terra i diferents aldees locals.

Si viatges amb transport públic, la millor forma és agafar alguns dels autobusos que surten de Blantyre direcció a Liwonde, i baixar a la gasolinera principal de la M3, des d’on el personal del parc s’encarregarà de venir-vos a buscar de forma gratuïta per començar alguna de les activitats de safari amb ells.

Permisos i preus

Per tal d’entrar al parc nacional de Liwonde, s’ha de pagar una entrada a la porta d’accés principal que es troba a uns 6 quilòmetres de la carretera M3 en el seu pas per Liwonde. El preu de l’entrada per persona i dia és de 30 USD per a un turista internacional, i de 4 USD per accedir amb el teu propi vehicle. Només es pot pagar amb targeta VISA, kwachas o dòlars americans que siguin emesos més tard del 2013. L’horari del parc nacional és de 6h del dematí a 6h de la tarda.

La millor època per anar a visitar aquest parc nacional és d’abril a setembre, just després de la forta època de pluges i a on podràs tenir més opcions (sobretot entre juliol i agost que és l’època més seca i hi ha menys vegetació) de veure els diferents tipus d’animals.

Què fer a Liwonde NP?

Les dues principals activitats a fer al Liwonde NP estan relacionades, òbviament, amb el safari. Alguns s’allotgen a fora del parc, mentre que altres aprofiten la proximitat de ciutats com Zomba per fer l’excursió en un dia d’anada i tornada. Les dues principals activitats que destaquem a fer pel Liwonde NP són:

Fer un safari amb cotxe a la recerca d’animals

En aquest parc, hi pots accedir amb el teu propi vehicle o amb alguns dels allotjaments que es troben situats a l’exterior de la reserva natural i que t’hi portaran amb cotxes totalment adaptats per a fer safaris.

Nosaltres vam anar a visitar el parc durant el mes de març, l’últim mes de l’època de pluges, i el terreny dins la reserva natural estava ben enfangat, amb algunes zones inaccessibles. Per aquest motiu, vam decidir fer el safari amb un cotxe del Liwonde Safari Camp, a on ens allotjàvem, i d’aquesta manera anar amb un guia (en Brave) que es conegués els diferents camins de la Reserva pels que podia passar.

Aquests safaris en cotxe es solen realitzar a primera hora del dematí o a última hora de la tarda, quan la vida salvatge és més activa. Nosaltres vam fer un safari per un preu de 19.000 MWK per persona, és a dir, uns 16 euros aproximadament.

Com hem comentat abans, el que més ens va agradar del parc va ser la gran diversitat de paisatges que tenia. Poder observar el riu Shire ple d’aigua, i les zones de pastures ben verdes, juntament amb la zona de palmeres i la part més de selva va ser molt bonic, ja que no estàvem acostumats a veure aquesta diversitat en tan poc espai de terreny als diferents parcs nacionals que havíem visitat anteriorment (el Kruger NP, a Sud-Àfrica, sí que té molta diversitat de paisatges però la seva extensió és de 35 vegades el Liwonde NP!).

I, a més a més, vam tenir la gran sort de veure elefants, antílops i una família sencera de lleons (l’única que es troba a la reserva) que anaven caminant per una gran esplanada. Amb l’època de pluges i la vegetació tan alta, vam ser realment uns afortunats.

Fer un safari en canoa pel riu Shire

Una altra de les activitats estrelles a fer durant la teva estada al Liwonde NP és una safari en canoa pel riu Shire, la principal artèria d’aigua del parc nacional. Nosaltres no ho vam fer perquè al ser època de pluges, molts animals no estarien al riu principal ni tampoc s’acostarien a beure aigua ja que estarien descansant a les diferents llacunes inaccessibles a la vista per als visitants. Però, si viatgeu durant l’època seca, aquesta és una de les millors activitats que pots fer a Liwonde.

Fer un safari en canoa et permet veure diferents animals aquàtics com els cocodrils o els hipopòtams, i tenir la sort també de veure elefants refrescant-se amb l’aigua. Aquests safaris es solen realitzar també a primera hora del dematí o just abans de la posta de sol, i tenen un preu aproximat de 20 dòlars per persona. Els pots reservar als principals allotjaments de la reserva.

A on dormir a Liwonde NP?

El Liwonde NP es troba relativament a prop de grans ciutats com Zomba, l’antiga capital de Malawi. Així, doncs, són molts els que en un sol dia aprofiten per anar a fer un safari a Liwonde i tornar a dormir a Zomba. De totes maneres, al costat del parc nacional hi ha diferents allotjaments que recomanem per tal d’estar més a prop de la naturalesa i des d’on, si tens sort, també podràs observar algun animal salvatge, com elefants o hipopòtams, de ben a prop. Aquests són:

Liwonde Safari Camp: El nostre allotjament quan vam estar a Liwonde NP. Disposa de diferents tipus d’habitacions i opcions també per acampar amb el teu vehicle (amb uns preus de 10 USD per persona i nit). Té unes dutxes i uns lavabos fantàstics, i disposa d’un bon restaurant i un espai on poder agafar les cerveses que vulguis (i que, òbviament, hauràs d’apuntar en un paper per pagar posteriorment). A part, té diferents miradors des d’on podràs observar alguns animals com elefants i hipopòtams que creuen el riu per acostar-se a la vegetació propera a aquest allotjament. Penseu que es troba a dins la reserva natural i, per tant, no està tancat. Per accedir a l’allotjament haureu de passar una tanca que és la que s’utilitza perquè els animals salvatges no s’escapin. Organitzen diferents activitats i safaris dins la pròpia reserva. Nosaltres vam fer un safari al dematí amb en Brave i, malgrat ser època de pluja, vam poder gaudir d’un paisatge diferent i de la famosa família de lleons del Liwonde NP. Per a més informació, podeu clicar aquí.

Mvuu Camp: Aquest allotjament situat al costat del riu Shire i apartat dels diferents poblats del voltant de la reserva, es troba situat al mig del parc nacional. Només s’hi pot arribar en barca, i des d’aquí segur que observaràs una gran quantitat de fauna salvatge com elefants, cocodrils i hipopòtams. Apte per aquells que viatgin amb pressupost mitjà-alt. Per exemple, l’acampada té un cost de 40 USD per persona, més l’entrada del parc que també has de pagar perquè es troba dins els límits del parc nacional. Si voleu més informació, podeu clicar aquí.

La nostra ruta

Nosaltres només vam entrar al parc nacional durant un safari que vam realitzar a primera hora del dematí. El dia anterior vam arribar procedents de Nkhata Bay, després d’haver descobert la fantàstica Likoma Island, i conduir durant tot un dia per arribar a la part sud de Malawi. Anàvem amb la Susanna, la germana de l’Esteve, amb qui faríem un safari per Liwonde NP però amb un guia del Liwonde Safari Camp, ja que les carreteres encara estaven molt enfangades per la pluja i n’hi havia que tenien l’accés tancat.

A continuació, destacarem alguns dels moments més especials que vam viure durant les nostres poques hores que vam passar dins el Liwonde NP:

L’animal més matiner del parc

Just després de l’entrada i de passar per uns quants bassals d’aigua, vam observar entre la vegetació un animal que ens observava fixament. Era un petit xacal que s’havia llevat molt aviat (o encara no havia anat a dormir) que ens rebia just a l’entrada del Liwonde NP.

Una família de niales en un paisatge ben tropical

Érem dels pocs turistes que aquell dia havíem entrat al parc, i allà asseguts a la gespa hi havia tota una família de niales tranquils, i en un segon pla, un conjunt de palmeres que semblaven extretes d’un paisatge ben tropical. Ara, el parc estava introduint lleons i, per tant, aquesta tranquil·litat d’aquests antílops segur que serà ben passatgera…

Un hipopòtam acompanyat de diferents aus pescaires

Avançant pels camins enfangats del Liwonde NP, vam trobar un sol hipopòtam, jove, que estava en una esplanada de vegetació on semblava que hi havia molta aigua a sota. Un altre dels animals top que havíem de veure al Liwonde NP.

El mateix hipopòtam i un elefant compartint espai en la mateixa esplanada de vegetació

I, de cop, més enllà de l’hipopòtam va aparèixer un elefant solitari, amb una au sobre el seu cos. L’elefant és un dels animals més nombrosos a Liwonde NP, però més complicats de veure en època de pluges perquè estan situats ben endins de la vegetació perquè els hi és més fàcil trobar aigua.

Un parell de facoquers fent el que més els hi agrada: remenar el fang

El fet de fer un safari en època de pluges provoca que els terrenys estiguin ben enfangats. En aquí, és on apareix la figura del facoquer, conegut també com a porc salvatge africà -o en Pumba del Rei Lleó-, que li encanta refregar-se pel fang.

Un gaig blau de clatell verd sobre un niu de formigues

Les aus són uns dels animals més importants del Liwonde NP, amb més de 400 espècies diferents. Nosaltres vam tenir la sort de veure l’ocell preferit de la Laia, un gaig blau de clatell verd que reposava sobre un niu de formigues. A més a més, li va poder fer una bona instantània ja que moltes vegades és difícil fotografiar aquests animals.

I, de cop, el Liwonde NP tenia preparat una sorpresa per a nosaltres: l’única família de lleons del parc

En Brave anava comentant que la recerca dels lleons era molt complicada. Havia intentat contactar per la ràdio amb els rangers del parc per saber si els havien vist, però la resposta era negativa. Continuàvem conduint per grans esplanades de vegetació, però sense sort. Vam fer mitja volta, ja que el camí s’enfangava molt i just quan ens retiràvem d’aquella zona, vam veure una família de lleons que caminava enmig de la vegetació.

Hi havia tots els membres: el lleó mascle que s’identificava clarament amb la seva cabellera característica i que era molt mandrós, les lleones que estaven ben brutes del fang de la vegetació, i cadells jugant entre ells. Un espectacle que vam tenir la sort de viure abans que reiniciessin la marxa allunyant-se del camí a on estàvem nosaltres i endinsant-se en la vegetació exuberant de la reserva natural.   

No tots els antílops aquàtics són iguals

Els antílops aquàtics són uns dels animals que hem vist més durant el nostre safari a Liwonde NP. Aquí, amb aquest paisatge més grisós, en trobem quatre que ens miren fixament, tot posant per la fotografia de la Laia. Una de les característiques principals d’aquests animals és que la seva pell segrega una substància greixosa que fa mala olor i que li permet espantar als seus depredadors. A més a més, podeu veure que tenen una línia blanca en forma d’anell al darrere del seu cul per tal que les cries puguin seguir les mares d’una forma més fàcil.

Paisatges de camins sinuosos entre palmeres

Liwonde NP és un parc nacional amb uns paisatges estratosfèrics. En aquesta fotografia, durant el nostre dia grisós, podeu veure els camins de terra vermella, encara molls de la pluja dels últims dies que transcorren entre diferents palmeres que fan tan característic aquest parc nacional. La diversitat de paisatges del Liwonde NP és bastant curiosa, ja que en un espai molt petit trobem diferents ecosistemes que cohabiten amb les aigües del riu Shire i la diversa fauna salvatge que trobem en aquesta reserva, i que cada cop anirà a més gràcies al treball de conservació i introducció de noves espècies que estan realitzant els responsables del parc.

Categories: MALAWI
Etiquetes:
MALAWI: Anècdotes curioses

MALAWI: Anècdotes curioses

Malawi i la seva gent són coneguts com el "cor càlid d'Àfrica". Sabeu per què? Malawi és conegut internacionalment com "el cor càlid d'Àfrica". El motiu? La seva gent. Quan recorris aquest país, quedaràs sorprès de l'amabilitat i hospitalitat dels seus habitants, que...

read more
MALAWI: La illa de Likoma

MALAWI: La illa de Likoma

La illa de Likoma és un dels llocs que més ens van agradar durant el nostre viatge a Malawi. És una petita illa situada al centre del llac Malawi, a molts pocs quilòmetres de la costa moçambiquesa del llac. De fet, juntament amb la illa de Chizumulu, aquests dos...

read more
MALAWI: Cape Maclear i Monkey Bay, el llac Malawi

MALAWI: Cape Maclear i Monkey Bay, el llac Malawi

Cape Maclear (conegut també com a Chembe) i Monkey Bay són dues poblacions que es troben situades al sud del llac Malawi. Són una de les destinacions més populars del llac Malawi, ja que hi trobem el seu parc nacional i un ambient africà i local molt autèntic....

read more
Malawi: El Mount Mulanje

Malawi: El Mount Mulanje

La zona de Mulanje és on trobem els pics més alts de Malawi. Situat entre Blantyre i Zomba, i molt a prop de la frontera amb Moçambic, trobem aquest massís que s’imposa majestuosament en el sud del país. Una zona rural, que destaca per les seves plantacions de te i...

read more
MALAWI: Zomba

MALAWI: Zomba

Al sud de Malawi, entre Blantyre i Liwonde, trobem la ciutat de Zomba. Aquesta va ser la capital de Nyasalandia, l’antiga colònia britànica, i també de Malawi durant els seus primers deu anys de la independència (de 1964 a 1974). Després, la capital es va traslladar a...

read more
MALAWI: Livingstonia

MALAWI: Livingstonia

Livingstonia és una ciutat situada al nord de Malawi i que va ser un dels assentaments més importants en la història del país, perquè allà s’hi van establir els missioners anglicans escocesos que buscaven refugi a finals del segle XIX del paludisme que van patir a les...

read more
MALAWI: Tips per a la conducció

MALAWI: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Malawi amb cotxe:  - A Malawi es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et caldrà...

read more
MALAWI: Informació pràctica i els seus imprescindibles

MALAWI: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Lilongwe Superfície: 118.484 km2 Habitants: 18.628.747 habitants (2019) Densitat població: 157,23 habitants per km2.  Idiomes: La llengua oficial de Malawi és l'anglès, ja que aquest país va ser colònia britànica. El chichewa és l'idioma princiañ que es...

read more

0 Comments

Submit a Comment