Al sud de Malawi, entre Blantyre i Liwonde, trobem la ciutat de Zomba. Aquesta va ser la capital de Nyasalandia, l’antiga colònia britànica, i també de Malawi durant els seus primers deu anys de la independència (de 1964 a 1974). Després, la capital es va traslladar a Lilongwe, però Zomba encara ha mantingut edificis històrics amb una forta presència d’arquitectura colonial anglesa.
Zomba és la quarta ciutat més poblada del país, però allà el ritme que es respira és més d’un poble gran que no d’una ciutat atapeïda. Té un dels mercats locals més complets del país, i es troba situada en un entorn ple de naturalesa que fa que sigui considerada una de les ciutats més verdes de Malawi.
La principal icona de la ciutat és el seu altiplà, conegut com Zomba Plateau. Zomba es troba als peus d’aquesta muntanya que té una certa semblança, salvant les distàncies, amb el Table Mountain de Ciutat del Cap. A dalt de l’altiplà, podràs gaudir de diferents recorreguts de senderisme, miradors espectaculars, cascades i una petita presa d’aigua.
Aquest altiplà es va formar per una intrusió de roca fosa a la roca metamòrfica. Amb el temps, aquesta última roca més tova s’ha erosionat per sobre i al voltant de la roca fosa, i aquest fet ha provocat que les roques ígnies, que són les més dures, quedessin aixecades per sobre la plana on descansa la ciutat.
Malgrat ser un dels destins menys concorreguts turísticament del país, Zomba i els seus voltants són una bona parada a fer durant el teu viatge pel país per tal de gaudir de naturalesa i de la vida local passejant pel mercat central de la ciutat. A més, hi ha diferents allotjaments a on s’hi menja molt bé, i a on un s’hi pot relaxar, per exemple, amb una bona tassa de te, com deurien fer fa menys de cent anys els diferents britànics que van quedar meravellats per la bellesa i la tranquil·litat d’aquesta ciutat.
Com arribar-hi?
Zomba és una població del sud de Malawi que està molt ben connectada. Pel centre de la població, hi passa la M3, la carretera principal que connecta Blantyre amb Liwonde. De fet, es troba a 70 quilòmetres a l’est de la segona ciutat més gran del país i a 50 quilòmetres al sud de Liwonde. En aquesta carretera (M3) hauràs d’anar en compte dels diferents controls policials i radars mòbils que controlen la velocitat.
Si vens de Mulanje, la millor manera per arribar-hi és agafar la carretera que surt de Phalombe i arriba a l’aeroport militar de Zomba. Aquesta carretera de 67 quilòmetres és la S144 i és una carretera que està asfaltada i que travessa diferents poblats del sud de Malawi on trobaràs gran quantitat de bicicletes i gent caminant als seus voltants. De Mulanje a Zomba tardaràs aproximadament poc més d’una hora i mitja.
A Zomba, si vols anar a veure les vistes des del Zomba Plateau, hauràs d’agafar la Mkulichi Road que surt del davant del mercat central, i desviar-te per la Kaduya Road. Passaràs per davant el restaurant Casa Rossa, i aniràs pujant d’altura per una carretera panoràmica molt bonica que et porta fins a dalt de la presa de Mulunguzi Des del centre de la ciutat, és un trajecte d’uns 7 quilòmetres que tardaràs aproximadament uns 15 minuts a fer en cotxe. La carretera està asfaltada i hi ha alguns mirador on aturar-te per a contemplar les vistes.
Si vols anar a visitar el llac Chilwa i la illa de Chisi, la millor manera d’arribar-hi és a partir de la carretera S143 que surt just després de l’aeroport militar de Zomba. Allà, en comptes de desviar-te cap al sud direcció a Mulanje per la S144, hauràs de continuar endavant per la S143 durant uns 23 quilòmetres fins que arribis a la riba del llac, a la població de Kachulu.
Finalment, un consell molt important quan condueixis dins la ciutat de Zomba és vigilar amb els controls policials i la senyalització dels carrers. A nosaltres ens van posar una multa per passar uns metres en direcció contrària en un carrer que no estava del tot indicat. Aquest està just al costat de la comissaria de policia de Zomba, ben a prop del Pakachere Lodge, així que et recomanem que t’hi fixis bé per tal d’evitar qualsevol ensurt amb la policia.
Què fer a Zomba?
Fer una ruta per l’altiplà de Zomba
Zomba és una ciutat que es troba situada just a baix de l’altiplà de Zomba, una gran llosa de muntanya que s’aixeca a 1.800 metres d’altitud amb un pic a 2.000 metres. Aquesta zona es caracteritza per ser una zona plena de pins, plantacions de patates, grups de cedres de Mulanje i molta altra vegetació. Les vistes des d’allà dalt són espectaculars. A més a més, trobaràs diferents rierols i cascades que desemboquen a la presa de Mulunguzi.
Per arribar-hi, hauràs de conduir per una carretera que està asfaltada i que va ascendint en diferents revolts i unes vistes espectaculars de tota la ciutat i la plana de Mulanje al fons. Hi ha diferents miradors on aturar-te i des d’on podràs arribar a veure, en un dia clar, el massís de Mulanje i el llac Chilwa. Un bon recorregut a fer si estàs de visita a Zomba.
Si vols, també pots accedir a peu fins a dalt de l’altiplà. Un dels recorreguts més coneguts és el Potato Path, que es tracta d’una bona pujada amb molt de desnivell, només aptes per aquells que estiguin ben entrenats i que en un trajecte intens de 45 minuts passa per costat de plantacions de patates i puja fins a la presa. El punt de sortida és just després del restaurant Casa Rossa.
Si arribes en cotxe fins a la presa de Mulunguzi, podràs aparcar-lo allà i fer una ruta a peu per dalt de l’altiplà com, per exemple, el Nature Trail que surt de la mateixa presa (té un cost de 200MWK per persona per entrar i creuar la presa), passes per les cascades de Mandala i vas seguint el riu fins arribar a les cascades Williams. Des d’allà, podràs caminar uns 4 quilòmetres més fins arribar al Queens View i el Emperors View, considerats durant l’època colonial com les millors vistes de l’Imperi Britànic.
Totes aquestes rutes han estat dissenyades per WESM Zomba, la branca local de la Societat de Vida Silvestre i Ambiental de Malawi, que fa un treball de conscienciació molt important a les escoles de la regió sobre qüestions ambientals com la desforestació i la necessitat de conservar els boscos davant la greu amenaça que representa la tala de pins de la regió.
Contemplar les vistes des dels miradors de Queen’s View i Emperor’s View
Aquests dos miradors han estat considerats els miradors amb millors vistes de l’Imperi Britànic. Situats dalt de l’altiplà, i a on hi podràs accedir amb un cotxe 4×4 o a peu, en dies clars, podràs tenir unes vistes impressionants del sud de Malawi.
Els dos miradors estan situats a poca distància a peu entre ells, i des d’allà podràs veure el llac Chilwa, les muntanyes de Mulanje i tota la ciutat de Zomba als teus peus.
El Emperor’s View s’anomena així per la visita que l’emperador Haile Selassie va fer l’any 1965 a Zomba. Per això, hi trobaràs una bandera etíop i també varis rastafaris que passegen per la zona meditant, tal com va fer Selassie 50 anys enrere. En canvi, el Queen’s View s’anomena així en homenatge a la vista de la reina Elisabeth, reina d’Anglaterra, a Malawi l’any 1957, quan encara estava sota el poder de l’imperi britànic.
Si vols anar-hi a peu, tingues en compte que tardaràs aproximadament entre 3 i 4 hores anada i tornada des de la presa de Mulunguzi, tot passant per les cascades Mandala i Williams. Amb cotxe, hauràs de passar tota la presa de Mulunguzi per la carretera principal, i seguir les indicacions direcció al Trout Farm. En comptes d’anar cap a l’allotjament, tu hauràs de continuar pel camí principal, de terra i pedres, i amb cert desnivell, i passaràs pel costat de les cascades William, el trencant de Chagwa Dam, i una zona de pins fins que trobaràs una indicació a la teva dreta que et portarà directament cap al Queen’s View on podràs deixar el cotxe. Recomanem un SUV o un cotxe 4×4 per a fer aquest recorregut ja que el camí de terra té forces pedres, pendents pronunciats i a vegades està enfangat.
La visita en aquests miradors és una activitat imprescindible a fer si visites Zomba durant el teu viatge a Malawi. En dies clars, des d’allà podràs seure en algun dels bancs que hi ha i gaudir de les vistes sobre la regió de Zomba i Mulanje.
Descobrir el mercat del centre de la ciutat de Zomba
A la ciutat de Zomba, també trobem un mercat tradicional just al centre de la ciutat que és com un centre comercial. És un exemple meravellós dels mercats locals africans, on podràs trobar quasi de tot i que està distribuït en diferents parts.
Et recomanem que t’hi perdis, i que vagis a parar al lloc on venen el peix sec, o a les parades de fruita; i que de cop arribis en el lloc de l’electrònica, les diferents botigues de roba i també de peces de cotxe, el mercat de la carn.. Una multitud de parades on els venedors t’aturaran de forma simpàtica per a veure si vols alguna cosa, i a on et passarà la tarda volant. I si pots, compra alguna cosa que estaràs afavorint també als negocis locals.
Fer una ruta pels diferents edificis colonials de la ciutat
Com ja hem comentat, Zomba va ser la capital de l’Imperi Britànic quan aquest controlava el país sota el nom de Nyasaland. Per això, avui en dia encara pots veure restes de l’arquitectura colonial britànica en els carrers del centre de la ciutat. A més a més, a Zomba encara hi ha força població blanca d’origen britànic que fa vida a la ciutat.
Des del Pakachere Lodge, podràs arribar a peu fins al Jardí Botànic i des d’allà entrar al barri on es van instal·lar els britànics durant el seu temps a la ciutat. Podràs admirar diferents edificis històrics, i veure els antics edificis del Parlament i del Govern. Malauradament, la casa on vivia el Governador britànic i que es podia visitar (construïda l’any 1886) es va cremar el desembre del 2019, i ha quedat parcialment destruïda.
Fer una excursió fins a Chisi Island, a les aigües del llac Chilwa
A 30 quilòmetres a l’est de la ciutat de Zomba, podràs arribar a la població de Kachulu i a les ribes del llac Chilwa, el segon llac més gran del país després del llac Malawi. Aquest llac és el que podràs veure des dels diferents miradors de Zomba Plateau. Un cop arribis al llac, una de les excursions més habituals és visitar la Chisi Island, que es troba a 45 minuts en canoa, i des d’on podràs observar una quantitat important d’ocells. Si voleu fer aquesta excursió, podeu contactar directament amb el Pakachere Lodge o amb l’Isaacs que és un guia de la zona al +265999015560.
Aquest llac destaca per tenir molts pocs metres de profunditat i actualment està patint greument les conseqüències del canvi climàtic. Degut a la falta de pluges en certes èpoques de l’any, alguna part queda seca i els pescadors han de tornar traginant les seves canoes a l’esquena. En aquest article, podreu saber-ne més sobre els diferents episodis de sequera que hi ha hagut al llac Chilwa.
A on dormir a Zomba?
Zomba és la quarta ciutat més gran de Malawi. Per tant, és un lloc on trobaràs tot tipus de serveis. Trobaràs diferents tipus de restaurants, allotjaments, botigues i també serveis com bugaderies (nosaltres vam anar a una que estava just al costat de la gasolinera Total que queda a prop del mercat central) o tallers mecànics. Per a dormir, nosaltres recomanem que escullis entre un d’aquests dos llocs:
– Pakachere Lodge: Aquest allotjament situat al centre de Zomba és el Lodge estrella de la ciutat. Disposa d’un ampli jardí on descansar i de diferents tipus d’habitacions (dormitoris compartits, habitacions dobles i individuals…) i zona d’acampada. A més a més, tenen un bon restaurant i organitzen diàriament diferent tipus d’activitats a les que et pots apuntar. Un espai molt dinàmic ideal per a tots aquells que vulguin conèixer gent i gaudir d’un ambient molt autèntic de backpacker. Per a més informació, podeu clicar aquí.
– Casa Rossa: Aquest establiment és un dels millors de la ciutat. Té unes vistes espectaculars al pla de Mulanje, i a part d’habitacions, també disposa d’un dels millors restaurants del país. Nosaltres hi vam anar a dinar i ens vam sentir com a casa. Allà, podràs menjar bona pasta italiana, també pizzes, i uns gelats artesanals espectaculars en un ambient relaxat i tranquil sobre la ciutat de Zomba. Per a més informació, podeu clicar aquí.
La nostra ruta
DIA 1: Després de la ruta intensa de senderisme per la zona de Mulanje, tocava dinar i recórrer els pocs més de 100 quilòmetres per arribar a Zomba, el nostre següent destí de viatge que fèiem amb la Susanna.
Deixàvem Mulanje darrere nostre, amb molts poblats rurals que viuen de l’agricultura i del te i que, juntament amb el verd de les muntanyes i el gran nombre de bicicletes que circulaven amunt i avall, bastien una escena molt inspiradora d’essència africana.
Portàvem ja uns quants dies de ruta junts, i encara no havíem fet la bugada. De fet, segurament era una de les tasques que més mandra ens provocava durant el nostre any sabàtic a Àfrica. A casa, amb una hora i una rentadora, en fem prou per tenir la roba neta. Però, quan ets un inexpert com nosaltres i ho has de fer mà, tardes molt més i tens la sensació que la roba mai acaba de quedar neta… Durant el viatge, moltes vegades hem rentat a mà la roba, intentant aprendre de les dones que vèiem rentant roba al riu o als petits abeuradors. Però ara, anant cap a Zomba, teníem massa roba per a rentar a mà. Així, doncs, vam aprofitar per buscar un lloc on rentessin la roba. Aquesta va ser la primera tasca que vam fer a l’arribar a l’antiga capital de Malawi.
A Àfrica, els llocs que tenen rentadora moltes vegades són per rentar peces més elegants com una americana o un vestit, i normalment et donen el preu per peça. I, a Zomba, no n’era una excepció. Després d’anar a un lloc que no ens volien fer un preu per quilo, i quan ja ens estàvem imaginant com serien les nostres següents hores asseguts rentant roba, vam preguntar a un home que ens va enviar a un lloc amagat darrere del mercat central on hi havia botigues de roba i una petita botiga amb unes rentadores.
Vam baixar sabent que era la última opció que teníem per a fer la bugada, i no haver de rentar a mà… I quan l’home va veure que baixàvem amb una bossa gran d’escombraries, ja va fer mala cara. Ens va comentar que anava per peça, però clar, nosaltres no portàvem ni vestits ni americanes, sinó que la nostra roba eren malles, samarretes, algun jersei i roba interior. Finalment, potser per les nostres poques nocions de chichewa o per la cara que fèiem, l’home ens va acceptar fer tota la bossa gran d’escombraries per uns 4 euros, i ens va dir que al cap de dos dies ja la podíem anar a buscar. Ja teníem aquesta important tasca resolta!
Després, com que ja s’anava acostant el capvespre, vam anar al Pakachere, el lloc on passaríem dues nits i que tant bé n’havíem sentit a parlar. És un lloc amb un jardí molt gran on podràs relaxar-te i descansar. Nosaltres vam acampar amb el cotxe, i la Susanna va dormir a dins una habitació. Vam aprofitar per a fer-nos una dutxa i vam sopar allà mateix ja que després de la dura ruta de senderisme per Mulanje del dematí, ja teníem la nostra bateria quasi descarregada. Així que vam anar a dormir d’hora per poder recarregar piles i el dia següent descobrir la ciutat de Zomba i els seus voltants.
DIA 2: Teníem tot el dia per anar a descobrir el Zomba Plateau, una de les activitats imprescindibles a fer si estàs per aquesta zona. Ens vam llevar i vam esmorzar tranquil·lament, amb agulletes de l’excursió del dia anterior a Mulanje. Finalment, aniríem amb cotxe i no faríem cap ruta a peu ja que encara arrossegàvem el cansament de l’ascensió del dia anterior.
Vam sortir del Pakachere, i abans d’anar cap a l’altiplà de Zomba, vam fer un recorregut per davant dels diferents edificis històrics de la ciutat, com el Parlament. Aquesta zona es veia una zona molt més europea, és a dir, menys africana. I com ho notàvem això? Perquè als carrers no hi havia moltes parades ambulants, no hi havia una gran multitud de persones, hi havia aparcaments marcats pel cotxe i les cases eren d’estil britànic. Un exemple clar de la vida dels britànics durant la colonització a Àfrica el segle XIX i XX.
No feia un dia del tot serè, però el cel tampoc estava tan gris com el tros final del Chambe Basin a Mulanje, així que després de la visita històrica a la ciutat, vam conduir fins a la presa de Mulunguzi per la carretera panoràmica que es va enfilant fent ziga-zagues. Aquest recorregut i les vistes eren impressionants, i vam parar a un mirador per a fer algunes fotografies. Teníem el sud de Malawi als nostres peus!
Vam seguir conduint, passant la presa i just després vam deixar la carretera principal per agafar un camí de terra que creuava un petit rierol i que anava direcció als Queen’s View i els Emperor’s View. Abans, però, ens vam aturar a veure les cascades de William.
Aquestes cascades estaven localitzades a pocs metres del camí, amb unes escales que tenien una distància considerable entre elles, i on vam notar totes les agulletes que arrossegàvem. Al tornar, ens esperava un venedor que venia minerals de diferents tipus que es troben en aquest altiplà. Després que ens ensenyés les diferents pedres, la Susanna va comprar algunes d’aquestes com a record del Zomba Plateau.
El camí cada cop era més costerut, amb més pedres enmig del terreny i pendents més pronunciades. Vam passar el trencant de Chagwa Dam, i quan teníem un gran bosc de pins a la nostra esquerra, vam trobar el trencant dels miradors a la nostra dreta. El Maps.me ens marcava que estàvem a 5 minuts a peu dels miradors, així que vam decidir deixar el cotxe al camí i anar-hi a peu.
Allà a dalt, i a fora del cotxe, el fred es notava més insistentment. Estàvem a quasi 2.000 metres d’altitud i la diferència tèrmica amb la ciutat de Zomba era considerable. Ens vam creuar amb uns treballadors, fins que vam arribar al Queen’s View.
Allà, el dia ja s’havia tornat gris i els núvols anaven passant ràpidament davant nostre. Estàvem quasi sobre els núvols, en un dia gris a on no es podia veure absolutament res. Havíem tingut mala sort amb el temps, com el dia anterior a Mulanje.
Vam seguir caminant fins al Emperor’s View que es troba a 5 minuts a peu del primer mirador, i allà el clima era el mateix. Núvols, color gris i una borrasca que ens impossibilitava veure més enllà de 2 metres. El que sí que vam poder veure va ser la bandera d’Etiòpia, i 2 nois rastafaris que estaven allà esperant un amic, i mentre fumaven un porro de marihuana ens van explicar la relació entre l’emperador etíop i aquell lloc.
Com que els núvols anaven passant per davant nostre però no desapareixien, vam tornar al cotxe i vam parar al trencant de la Chagwa Dam per anar caminant fins la presa. Al cap de 5 minuts vam arribar allà, i realment vam quedar decebuts ja que ens esperàvem una presa més gran.
Quan tornàvem cap el cotxe, cap a l’est d’on estàvem nosaltres, el dia s’anava obrint. Vam començar a veure el color blau del cel entre els grisos i blancs dels núvols, i el sol sobresortia tímidament. Així que, quan vam arribar al cotxe, vam decidir donar una segona oportunitat als miradors, que eren considerats les millors vistes de l’Imperi Britànic durant l’època de la colonització.
I, a la segona, va arribar la vençuda… Vam anar amb el cotxe fins al mirador de Queen’s View i des d’allà teníem una molt millor vista que 30 minuts abans. Potser havíem vingut massa d’hora, però ara podíem contemplar la ciutat de Zomba, el llac Chilwa i tota la plana de Mulanje davant nostra. Realment, les vistes des d’aquest lloc són espectaculars!
Vam anar caminant, un altre cop, fins l’Emperor’s View on ens vam trobar els dos amics rastafaris dormint sobre l’herba. Allà, també teníem una molt bona vista malgrat que no era un dia del tot clar. Semblava que els núvols anessin jugant amb nosaltres, perquè quan hi havia una clariana, de seguida un núvol venia al darrere per tapar-la. Però, tot i això, vam estar contents d’haver tornat i haver vist una part de les vistes des d’aquest dos miradors.
Ja s’acostava l’hora de dinar, i teníem entre cella i cella anar a provar el restaurant de Casa Rossa, un restaurant de menjar italià que algunes ressenyes deien que era un dels millors restaurants de Malawi. Així, doncs, com que ens venia de pas vam parar a Casa Rossa a dinar.
Aquest establiment es troba sobre la ciutat de Zomba. És una casa molt bonica, amb un jardí i una terrassa que té unes vistes molt boniques sobre la plana de Mulanje. Afortunadament, hi havia un parell de taules ocupades (només turistes i gent blanca hi menjaven), així que vam poder seure a la mateixa terrassa.
Vam provar la seva pasta, les seves pizzes i els seus gelats artesanals i ens vam llepar els dits. El menjar era espectacular, i la companyia encara més! La Susanna ens va convidar i, sort que portàvem diners, perquè en aquell moment no es podia pagar amb targeta de crèdit.
Just quan marxàvem nosaltres, va arribar una família de Bèlgica que anava a visitar la seva filla que estava fent unes pràctiques de mestre a Lilongwe. Malawi és un dels destins més habituals a l’hora de fer aquest tipus d’experiències, així com també voluntariat. I, era habitual trobar famílies que venien a visitar els seus estimats i que trepitjaven Àfrica per primera vegada.
A la tarda, després de descansar una estona al Pakachere, vam agafar el cotxe per anar a buscar la bugada que havíem fet el dia anterior. Realment, ens havien estalviat una bona feina fent servir la seva rentadora, i afortunadament, aquest cop no va ser com a Kasane (Botswana), i la roba va arribar impol·luta i sense haver-se destenyit.
Vam aprofitar que estàvem a prop del mercat per anar caminant i descobrir un dels mercats més animats del sud de Malawi. Al centre de Zomba, hi pots trobar de tot. És com un centre comercial obert, on vas caminant per estrets corriols que es formen entre les diferents parades metàl·liques d’amiant on venen de tot.
Vam entrar a la zona de la roba, la carn, el peix i també de la fruita on vam aprofitar per comprar una mica de verdura que necessitàvem per a cuinar, i fer servir les nostres nocions de chichewa. Ara, que ja portàvem més d’un mes a Malawi, cada cop en sabíem més i la gent estava contenta de sentir-nos parlar amb el seu idioma (o almenys intentar-ho).
Després de la zona de menjar, va arribar la zona d’electrònica amb multituds de parades de telèfons i de reparacions que es repartien entre el mercat. A Àfrica, els mercats són per passar-hi tot el dia, observant les negociacions entre venedors i compradors, com carreguen la mercaderia, com desmunten la botiga, o com esperen pacients a tenir afluència davant dels seus mostradors mentre et saluden amb un petit somriure.
Havíem passat un dia ben complet a Zomba, i cada cop quedava menys perquè la Susanna tornés cap a Catalunya, i nosaltres seguíssim fent camí cap a Moçambic, la nostra següent parada.
DIA 3: Avui tocava tornar a Lilongwe per tal d’anar a visitar alguns dels llocs on la Susanna va estar 27 anys enrere quan va anar a Malawi a fer un voluntariat. El país no havia canviat gaire, i encara ens faltava anar a visitar l’Innocent, un seminarista jove que segurament ara, després de tant de temps, ja era un home capellà; així com una zona a la frontera amb Zàmbia on hi havia un hospital que la Susanna hi va estar durant la seva primera visita al país.
Ens esperava un dia tranquil de carretera, on pararíem a la frontera amb Dedza per poder preguntar com funcionava tot el tema de la PCR. Segons la informació que trobàvem a Internet, per sortir de Malawi es necessitava una PCR que s’havia de fer a certs hospitals de Lilongwe, però el problema era que aquesta costava 100 dòlars per persona, i nosaltres no volíem entrar en aquest negoci. Així, que volíem anar a la frontera per veure com creuava la gent, si feia servir PCR i a on el feia.
Però el dia tranquil de seguida es va estroncar quan, de cop i volta, sortint del Pakachere i quan agafàvem la carretera principal M3 un policia ens va aturar. Ens va apartar en un voral, just davant la comissaria, i ens va dir que havíem fet una infracció i que ens havia de multar.
Nosaltres, sorpresos, li vam preguntar quina i ens va dir que havíem anat en direcció contrària per un carrer que no hi podíem circular. El que havíem fet era seguir un taxi de davant que va passar pel mateix carrer i que també va patir la mateixa mala fortuna que nosaltres, i no ens vam fixar en un senyal que estava pintat i que indicava prohibit passar.
El policia va demanar tota la documentació, i va fer baixar l’Esteve del cotxe. Ell va anar cap a unes escales plenes de policies intentant negociar i que la multa quedés perdonada, però aquests se’n reien i amenaçaven que hauríem de pagar molts diners. Havíem comès una infracció i ara tocava negociar amb la policia per tenir la menor multa possible…el dia no començava tranquil!
Després de fer servir la tècnica del teatre, on l’Esteve es feia l’enfadat, la Laia va baixar a posar-hi pau. Vam entrar a comissaria i allà alguns dels policies ens van amenaçar que aniríem a la presó. Un fet que no tenia gens de sentit perquè era impossible, però era més una qüestió de poder que res més.
Ens van fer passar al despatx de l’oficial ja que no estàvem d’acord amb la quantitat que ens van dir que havíem de pagar, i aquest en to despectiu va fer callar a la Laia. A Àfrica, malauradament en els cercles de poder, hi ha un masclisme molt latent. Enfadats, vam anar a reclamar a un altre oficial fins que vam veure que si ens entossudíem molt més, potser hauríem de dormir una altra nit a Zomba.
Vam intentar arribar a un pacte i que ens tornessin tots els documents, i finalment vam pagar 20.000 MKW (uns 15 euros al seu moment) per haver fet una infracció que, a part d’això, ens va costar una hora ben bona d’estar aturats. Quan vam marxar, el taxista del davant encara estava esperant perquè tampoc volia pagar la multa.
Malgrat aquest petit incident, vam poder fer el que havíem planejat. Vam arribar a la frontera amb Moçambic, on ens van dir que la gent es feia un test gratuït a l’hospital de Dedza i que després t’enviaven els resultats per correu electrònic, i a l’hora de dinar ja estàvem a Lilongwe, abans de viure els últims dies a Malawi, un dels països més bonics que hem estat durant el nostre any sabàtic a Àfrica.
0 Comments