MALAWI: Anècdotes curioses

girona_1990_people

juny 29, 2022

Malawi i la seva gent són coneguts com el “cor càlid d’Àfrica”. Sabeu per què?

Malawi és conegut internacionalment com “el cor càlid d’Àfrica”. El motiu? La seva gent. Quan recorris aquest país, quedaràs sorprès de l’amabilitat i hospitalitat dels seus habitants, que et rebran amb els braços oberts i amb un somriure. Per tant, et recomanem que aprenguis quatre nocions del chichewa, l’idioma local més important, per a poder correspondre a tanta hospitalitat i poder compartir temps amb aquestes persones tan càlides del continent.

A molts llocs, trobaràs oportunitats per a interactuar amb ells. Per exemple, a la part del poble pesquer de Cape Maclear, als petits poblats de la illa de Likoma o si fas una experiència de voluntariat com nosaltres vam fer a Nchalo, al sud del país, amb la gent que veuràs habitualment en el teu dia a dia.

Sabíeu que Malawi antigament tenia el nom de Nyasalandia?

La història de Malawi s’explica a través del domini de les colònies britàniques a Àfrica. Malgrat que els portuguesos van ser els primers a descobrir les terres del país, van ser els britànics els que van ocupar durant més temps l’actual país de Malawi. Aquests van arribar l’any 1859 a través de David Livingstone, el conegut explorador del continent africà. Allà, van construir diferents assentaments i missions a la zona on van ser testimonis del gran impacte del comerç d’esclaus que hi havia entre els diferents grups tribals. Després del primer assentament dels missioners britànics a Cape Maclear (i, posteriorment, a Livingstonia per tal de fugir de les greus conseqüències del mosquit de la malària), l’any 1891 l’actual Malawi es va convertir en el Protectorat Britànic de l’Àfrica Central.

Els britànics van anomenar aquest protectorat amb el nom de Nyasaland, la capital del qual era Zomba. “Nyasa” amb l’idioma local chichewa significa “llac”. Per tant, era la terra del llac ja que bona part del país estava ocupat per aquesta gran extensió d’aigua. Inclús, el llac Malawi es coneixia antigament com el llac Nyasa.

Durant la Primera Guerra Mundial, els alemanys de Tanzània van intentar ocupar les terres de Nyasaland, però van ser durament repudiats. A mesura que començaven a sorgir diferents moviments d’independència pel continent africà, que volien autogovernar-se i no ser controlats pels europeus, els africans de Malawi van començar a demanar ocupar certes posicions de presa de decisions. L’any 1953, per tal d’evitar entre altres coses moviments d’independència, els britànics van unir Rhodèsia del Nord (l’actual Zàmbia), Rhodèsia del Sud (l’actual Zimbabwe) i Nyasaland (l’actual Malawi) en una sola unitat coneguda com la Federació de Rhodèsia i Nyasaland.

Però els africans, a partir de la popularització del Congrés Africà de Nyasaland, van protestar fortament contra els britànics, i aquests van acordar l’any 1962 la independència del país, després que el Partit del Congrés de Malawi (que anteriorment era conegut com el Congrés Africà de Nyasaland) guanyés les eleccions legislatives. La Federació de Rhodèsia i Nyasaland de l’imperi britànic es va dissoldre l’any 1963, i Malawi es va indepentizar el 6 de juliol de 1964. Nyasaland va passar a anomenar-se Malawi, que amb llengua local, significa “terra de flames”, nom que podia haver estat pres del seu hàbit de cremar herba morta per preparar la terra per al cultiu.

Sabíeu que a Malawi és l’únic país del món on hi ha una fàbrica de cervesa Carlsberg (a excepció, òbviament, de Dinamarca d’on és original)?

La cervesa Carlsberg és coneguda internacionalment. D’origen danès, és molt intrigant que la única fàbrica que tinguin fora de Dinamarca sigui a Àfrica i, curiosament, a Malawi. L’any 1968, el grup Carlsberg va assentar la que seria la primera fàbrica de cervesa del grup fora de les fronteres daneses, i va escollir Malawi, un gran productor de blat de moro, cereal que van introduir els portuguesos el segle XVII a canvi de marfil i esclaus, entre d’altres.

A Malawi, trobaràs que la cervesa local és la Carlsberg, però no perquè sigui d’importació sinó perquè la fabriquen allà mateix. Entre les cerveses que podràs trobar, destaca la Green, la clàssica i habitual cervesa rossa. Per a una cervesa més robusta sempre es pot demanar la negra Stout i també la Kuche Kuche, una de les nostres preferides i que significa en l’idioma local “de sol a sol”.

David Livingstone va anomenar el llac Malawi com “el llac de les estrelles”

El llac Malawi també és conegut com el llac de les estrelles. L’any 1859, quan David Livinsgtone va arribar a la riba de les aigües del llac que ell anomenaria llac Nyasa (que en idioma local significa llac), va decidir també posar el sobrenom del llac de les estrelles. Sabeu per què?

El llac Malawi és una gran font d’alimentació per a la majoria de la gent local, ja que a les seves aigües s’hi troben una quantitat important de peixos. A la nit, solen sortir a pescar amb barques de fusta i amb una llum per a il·luminar-se. L’efecte d’aquestes llums amb la foscor de la negre nit creen un efecte òptic on les llums semblen estrelles sobre el llac. Per això, Livinsgtone deia que el llac Nyasa era també el llac de les estrelles.

Sabíeu que el Nsima és un dels plats per excel·lència de Malawi?

A nivell gastrònomic, a Malawi podràs gaudir d’un plat que trobaràs també a molts països africans i que allà, es coneix amb el nom de Nsima. Es tracta d’una pasta de blat de moro triturat que acompanya a altres plats com el peix o la carn. A Nchalo, en menjàvem cada dia ja que és el plat habitual a la majoria de llars de Malawi perquè és un país que disposa de molt de blat. Del blat de moro, en fan una farina que utilitzen per a fer aquesta pasta. Per tant, és normal que durant el teu recorregut pel país, al costat de la carretera trobis molts grans de blat de moro ajuntats que s’estan assecant pels rajos de sol.

Un altra plat que diuen que és conegut a Malawi és el Chambo. El chambo és una espècie de peix de la família de la tilàpia que mengen molta gent local (veuràs que l’assequen al sol també, i que es pot rostir o fregir) i que es troba al llac Malawi. Nosaltres, però, no en vam menjar perquè és una espècie que està cada cop en més perill d’extinció degut a la sobrepesca, entre altres motius.

La bandera de Malawi té 3 colors i un sortida de sol. Què representa?

La bandera de Malawi té 3 colors i una sortida de sol. A dalt, trobem el color negre que representa la població africana. Al mig, trobem el color vermell que simbolitza la sang vessada dels diferents màrtirs i guerrers que han lluitat per la llibertat d’Àfrica de les diferents colonitzacions. I, a baix, trobem el color verd que representa la naturalesa i el paisatge de Malawi que, com podreu comprovar si hi aneu o llegiu el nostre blog, és un color molt present al país.

A la part superior de la bandera hi ha representada una figura d’un sol (retallat per la meitat) que representa l’alba de la llibertat i l’esperança per a Àfrica. Aquest sol té 31 rajos que simbolitzen que Malawi va ser el país número 31 d’Àfrica a aconseguir la independència.

El llac Malawi, un dels llacs més bonics del planeta

El llac Malawi és el tercer llac més gran d’Àfrica, per darrere del llac Victòria i el llac Tanganyika. De fet, és més gran que el llac més gran d’Europa i està considerat el novè llac més gran del planeta. Una cinquena part del país de Malawi està cobert per les aigües del seu llac, que també forma part de Moçambic i Tanzània.

Al llac Malawi, trobem dues illes molt curioses: la illa de Likoma i la illa de Chizumulu. Aquestes illes es troben molt més a prop de les terres de Moçambic. De fet, estan rodejades per les seves aigües, però formen part de Malawi després que, a partir de la segona guerra mundial, quan es van traçar la majoria de fronteres del continent africà, les diferents colònies europees van decidir que aquestes dues petites illes formarien part de l’actual estat de Malawi, i no de Moçambic, per la seva tradició anglicana, ja que era una de les seus principals d’aquesta religió a Àfrica, amb la predominant catedral de Sant Pere.

El llac Malawi és considerat el llac amb més espècies diferents de peixos del món. Com a resultat d’aquesta diversitat excepcional, el llac es considera un exemple de biodiversitat a nivell mundial perquè gairebé totes les espècies que conté no es troben en cap altre lloc del planeta. És un dels tresors més importants dels llacs d’aigua dolça i, per a tot això, la zona de Cape Maclear és un Parc Nacional que està declarat Patrimoni de la Humanitat.

Categories: MALAWI
Etiquetes:
MALAWI: La illa de Likoma

MALAWI: La illa de Likoma

La illa de Likoma és un dels llocs que més ens van agradar durant el nostre viatge a Malawi. És una petita illa situada al centre del llac Malawi, a molts pocs quilòmetres de la costa moçambiquesa del llac. De fet, juntament amb la illa de Chizumulu, aquests dos...

read more
MALAWI: Cape Maclear i Monkey Bay, el llac Malawi

MALAWI: Cape Maclear i Monkey Bay, el llac Malawi

Cape Maclear (conegut també com a Chembe) i Monkey Bay són dues poblacions que es troben situades al sud del llac Malawi. Són una de les destinacions més populars del llac Malawi, ja que hi trobem el seu parc nacional i un ambient africà i local molt autèntic....

read more
Malawi: El Mount Mulanje

Malawi: El Mount Mulanje

La zona de Mulanje és on trobem els pics més alts de Malawi. Situat entre Blantyre i Zomba, i molt a prop de la frontera amb Moçambic, trobem aquest massís que s’imposa majestuosament en el sud del país. Una zona rural, que destaca per les seves plantacions de te i...

read more
MALAWI: Zomba

MALAWI: Zomba

Al sud de Malawi, entre Blantyre i Liwonde, trobem la ciutat de Zomba. Aquesta va ser la capital de Nyasalandia, l’antiga colònia britànica, i també de Malawi durant els seus primers deu anys de la independència (de 1964 a 1974). Després, la capital es va traslladar a...

read more
MALAWI: Liwonde NP

MALAWI: Liwonde NP

El Liwonde NP és un dels pocs parcs nacionals de Malawi on trobaràs animals salvatges. Amb una superfície de 550 quilòmetres quadrats, es tracta d’una reserva relativament petita situada a 6 quilòmetres de la població de Liwonde i a uns 160 quilòmetres de Blantyre, la...

read more
MALAWI: Livingstonia

MALAWI: Livingstonia

Livingstonia és una ciutat situada al nord de Malawi i que va ser un dels assentaments més importants en la història del país, perquè allà s’hi van establir els missioners anglicans escocesos que buscaven refugi a finals del segle XIX del paludisme que van patir a les...

read more
MALAWI: Tips per a la conducció

MALAWI: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Malawi amb cotxe:  - A Malawi es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et caldrà...

read more
MALAWI: Informació pràctica i els seus imprescindibles

MALAWI: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Lilongwe Superfície: 118.484 km2 Habitants: 18.628.747 habitants (2019) Densitat població: 157,23 habitants per km2.  Idiomes: La llengua oficial de Malawi és l'anglès, ja que aquest país va ser colònia britànica. El chichewa és l'idioma princiañ que es...

read more

0 Comments

Submit a Comment