Livingstonia és una ciutat situada al nord de Malawi i que va ser un dels assentaments més importants en la història del país, perquè allà s’hi van establir els missioners anglicans escocesos que buscaven refugi a finals del segle XIX del paludisme que van patir a les aigües del llac Malawi.
Situada a una alçada de 1.350 metres d’altitud, des d’allà pots gaudir d’unes vistes fantàstiques i aèries sobre el llac Malawi; i d’un altiplà amb moltes activitats de senderisme a fer, com la ruta a les cascades més altes de Malawi o l’excursió al Chombe Plateau. Si vas amb el teu propi vehicle, allà trobaràs també una de les rutes de conducció més espectaculars de Malawi, la Gondori Road, amb una carretera de 22 revolts que va dels peus del llac Malawi fins a dalt de Livingstonia amb uns 600 metres de desnivell.
Avui en dia, encara conserva certs edificis de l’època colonial on podràs viure el passat de la història missionera dels escocesos que van posar el nom de Livingstonia en honor a l’explorador escocès David Livingstone que va morir anys abans que aquests hi arribessin.
Malgrat trobar-se al nord del país i lluny de la capital (a uns 430 quilòmetres), la visita a Livingstonia és una bona ocasió que no pots deixar escapar si vols endinsar-te a la naturalesa, veure el contorn d’un dels llacs més grans d’Àfrica des de les altures, desconnectar i relaxar-te en algun dels seus allotjaments i interactuar amb la gent local d’aquesta tranquil·la població.
Com arribar-hi?
Livingstonia es troba situada a la part nord del país, a uns 130 quilòmetres de la frontera amb Tanzània i en un entorn meravellós. Situada a les muntanyes, per arribar-hi tens principalment dues opcions:
En primer lloc, pots arribar a Livingstonia recorrent una de les carreteres panoràmiques més boniques del país: la S103 o també coneguda com a Gorodi Road. Aquesta carretera surt del costat del llac, a la població de Chitimba, i s’enfila amb un desnivell de 600 metres i en una carretera secundària de 22 revolts de pedres i sense asfaltar fins arribar a dalt de Livingstonia. És un dels recorreguts històrics i mítics del país, tot i que és recomanable anar-hi amb un vehicle 4×4, o una moto off-road.
Per arribar a Chitimba (on comença aquesta ruta) des del sud, has de seguir la M1 que surt de Mzuzu, en una carretera d’asfalt i relativament en bon estat. Des de Mzuzu a Chitimba hi ha uns 130 quilòmetres que podràs recórrer en dues hores aproximadament, i a on baixaràs per un port de muntanya també molt bonic just abans d’arribar a Chiweta, que es troba ja a la mateixa alçada que les aigües del llac Malawi. Si vens de la frontera amb Tanzània (Songwe), has de seguir la principal carretera que transcorre pel costat del llac uns 130 quilòmetres fins arribar a la població de Chitimba, on t’hauràs de desviar per començar a conduir per la icònica Gondori Road.
La segona manera d’arribar a Livingstonia és per una carretera nova, asfaltada i en molt bon estat que va pujant gradualment fins arribar als 1.300 metres d’altitud a on es troba aproximadament la ciutat. Aquesta opció és ideal per aquells que no viatgin en vehicles 4×4. Aquesta ruta limita a l’oest amb el Nyika NP i és una de les opcions més ràpides per arribar a Livingstonia.
Aquesta carretera la trobaràs just a la població de Chisokowo, a uns 78 quilòmetres al nord de Mzuzu per la M1, on si vens del sud hauràs de trencar a l’esquerra i passar per sobre del pont del riu South Rukuru, i conduir durant uns 50 quilòmetres fins arribar a la població de Livingstonia per la T305 i a on passaràs per diferents poblats com Chiwerewere o Haniniya. Una ruta també molt bonica de fer.
Què fer a Livingstonia?
La zona de Livingstonia, al nord del país, es troba situada en un altiplà al costat del llac des d’on podràs gaudir de moltes activitats, d’entre les quals destaquem:
Fer un recorregut per les cascades de Manchewe
Les cascades Manchewe són considerades les cascades més altes de Malawi. Es tracta de dos salts d’aigua que baixen directament de les muntanyes per un penya-segat, arribant a una altura de 125 metres d’alçada. No són cascades amb molt de cabal, però sí que són molt boniques de visitar per la bellesa del seu entorn, ja que es troben situades enmig de la zona boscosa de Livingstonia i amb vistes al llac Malawi.
Històricament, aquestes cascades també van servir de refugi per la població local, ja que s’amagaven dins de les coves del penya-segat per escapar-se del tràfic del comerç d’esclaus. Avui en dia, pots trobar a dalt de les cascades i al costat del poblat, una petita central hidroelèctrica que dona energia als poblats de la zona gràcies a la força de l’aigua.
Per arribar-hi, hauràs de pagar una mòdica entrada de 500MK, és a dir, uns 0.40€ al canvi. El punt d’accés es troba situat a la carretera S103, als afores de Livingstonia, just entre el poble i l’allotjament de Mushroom Farm.
Allà, trobaràs principalment dos llocs per gaudir dels dos salts d’aigua de les cascades. El primer el tindràs seguint, un cop has passat el punt d’accés de fusta, el corriol de la dreta que et portarà fins a una petita caseta (que també fa de bar) on podràs gaudir d’una vista panoràmica de les cascades més altes del país. Està situat a pocs minuts de la porta d’accés.
El segon lloc es troba situat a uns 30-45 minuts de la porta d’accés. Si vols, hi pots anar amb guia o pots anar-hi sol. Per arribar-hi, just després de la porta d’accés, en comptes de seguir el corriol de la dreta que et portaria cap a la caseta-bar, has d’anar al corriol de l’esquerra on creuaràs el riu de la part alta d’una de les cascades, passaràs pel costat de la central elèctrica i just després trobaràs un camí de terra ample (que és el que ve de la carretera principal S103). Caminaràs uns centenars de metres per aquest camí, creuant un pont de fusta, fins que a la teva dreta trobaràs un petit corriol que et portarà direcció al riu. Hauràs de creuar aquest riu (que és el que forma la cascada) per les pedres fins arribar a un caminet que anirà baixant pel penya-segat allunyant-nos del salt d’aigua, fins que en un moment, aquest camí es divideix en dos: un que encara s’allunya més de la cascada, i un altre que torna cap a ella i que és el que has d’agafar.
Cada cop, aniràs sentint el soroll de l’aigua amb més intensitat fins que arribis just dins d’una de les cascades més altes de Malawi, des d’on podràs tenir una vista privilegiada sobre el llac en un entorn molt bonic.
Les cascades de Manchewe són una de les rutes de senderisme més boniques a fer si passes uns dies a Livingstonia. No només perquè siguin les cascades més altes de Malawi, sinó perquè es troben en un entorn molt bonic format per la seva zona forestal i els petits assentaments de cases de la població local de la zona.
Descobrir la missió de Livingstonia, amb la seva església i el seu hospital
L’actual poble de Livingstonia va ser un dels assentaments més importants pels missioners anglicans escocesos que es van establir a Malawi. Va ser fundada l’any 1894, després que aquests busquessin establir-se a les muntanyes per tal d’escapar de la situació de malària que trobaven a la vora de les aigües del riu Malawi. Com que Livingstonia es trobava situada a una altura de 1.350 metres sobre el nivell del mar, allà la presència del mosquit de la malària era nul·la i d’aquesta manera, van poder començar l’assentament d’una de les missions més importants de Malawi.
Els missioners anglicans varen establir-se per primera vegada a l’actual Malawi l’any 1875, quan es van assentar a Cape Maclear (si vols saber-ne més sobre la nostra experiència en aquesta zona del llac, pots clicar aquí). Aquesta població abans era coneguda com Livingstonia en honor a l’explorador i missioner David Livingstone, que havia mort dos anys abans, fet que havia provocat el ressorgiment de les missions britàniques a l’Àfrica Oriental. El 1881, els missioners es van traslladar més al nord degut al paludisme que hi havia a la zona, fins que l’any 1894 van arribar a l’altiplà de Livingstonia.
Allà, els missioners van establir una de les ciutats més importants del país, amb una de les millors escoles de la regió. Un dels missioners més cèlebres va ser Robert Laws, un missioner que va estar a Livingstonia 52 anys, i que tenia l’objectiu de fundar una universitat a la ciutat. Actualment, pots visitar la casa on va viure aquest escocès coneguda com The Stone House. Finalment, després de setanta anys de la mort d’aquest missioner, l’any 2003 es va fundar la Universitat de Livingstonia.
Si fas un recorregut per aquesta tranquil·la població de Malawi d’uns 7.000 habitants, podràs visitar la seva església anglicana, així com també l’hospital que va ser inaugurat l’any 1911 i que continua en funcionament, i les tradicionals cases amb maons vermells característiques de l’època missionera dels anglicans escocesos a l’Àfrica de l’Est.
Conduir per la carretera panoràmica que va de Chitimba a Livingstonia
Com hem comentat, Livingstonia es troba situat a un altiplà d’uns 1.350 metres d’altitud. Per arribar-hi, hi ha una carretera molt bonica que recomanem fer i que surt del costat de les aigües del llac, a la població de Chitimba (a uns 472 metres sobre el nivell del mar), i que s’enfila en una carretera d’uns 12 quilòmetres de corbes sinuoses que va guanyant cada cop més alçada. Es coneix amb el nom de Gorodi Road.
Aquesta carretera, coneguda en un primer moment com Longmuir Road en honor a la dama d’Aberdeen que va ser la principal mecenes d’aquesta construcció, es va completar l’any 1905. Amb l’ús només d’eines manuals i una mica de dinamita per anar foradant el penya-segat, aquesta carretera té fins a 22 revolts que recorren els aproximadament 600 metres de desnivell que hi ha entre Chitimba i Livingstonia.
Aquesta carretera està asfaltada en certes corbes i pendents, però bona part és sense asfaltar i amb pedres, per la qual cosa la conducció ha de ser molt prudent. Millor anar amb un 4×4, i amb motocicleta també es pot fer però extremant la precaució. De tant en tant, hauràs de fer servir el clàxon per evitar trobar-te algun altre vehicle de cara, ja que a vegades el camí és d’un sol carril.
El trajecte, però, és molt recomanable perquè disposes d’unes vistes del llac fantàstiques, passant per una ruta panoràmica molt interessant. Per aquells que no disposin de vehicles, també hi ha picksups o motocicletes que ofereixen el trajecte per 4.000 MKW el trajecte (uns 3,70 euros aproximadament).
Visitar la botiga artesanal coneguda com a Yewo
A Livingstonia, a prop del Mushroom Farm i les cascades Manchewe, trobaràs una botiga artesanal de joieria sostenible on hi treballa molta població local. Allà, uns americans tenen un projecte molt interessant de creació de joies, i si visites la botiga podràs observar tot el procés creatiu d’aquestes artesanies.
Coneguda com a Yewo (es pronuncia Yay-Woh) que significa gràcies amb l’idioma local, és una visita obligada si estàs a la zona per a descobrir de primera mà un projecte molt interessant on hi participa molta gent local de Livingstonia. A més a més, podràs comprar unes artesanies molt boniques com a record de Malawi. Per a més informació, aquí trobaràs la seva pàgina web.
Relaxar-te i gaudir de les vistes del Mushroom Farm
El Mushroom Farm es troba situat just abans d’arribar a Livingstonia, si vens de la carretera panoràmica de Chitimba. Es tracta d’un allotjament ecològic i sostenible, on podràs dormir en diferents cabanes camuflades a la zona forestal i situades just sobre els penya-segats de l’altiplà i a on podràs gaudir d’unes vistes fantàstiques al llac Malawi.
Allà, podràs menjar plats vegetarians (no hi ha carn al seu menú), i podràs relaxar-te mentre llegeixes un llibre, meditar en alguna de les seves plataformes i gaudir de la bellesa paisatgística que trobaràs davant dels teus ulls. Un dels millors llocs per a estar durant la teva visita a Livingstonia, i que pots visitar encara que no t’hi allotgis. Des d’allà, també pots fer diferents activitats pel seu entorn. Per a més informació, aquí tens la seva web.
Recórrer el Chombe Plateau
Com hem comentat, Livingstonia és un poble situat a un altiplà. Si vols, pots recórrer part d’aquest altiplà conegut com a Chombe fins arribar a algun dels punts més alts des d’on podràs gaudir d’una de les millors vistes d’aquesta zona. Diuen que, a part del llac i dels pobles del voltant, també pots veure Tanzània i Moçambic! Diferents allotjaments organitzen excursions a Chombe Plateau, amb un dels miradors més espectaculars sobre el llac Malawi.
A on dormir a Livingstonia?
A Livingstonia, trobaràs diferents opcions d’allotjament però nosaltres destaquem:
– Mushroom Farm: Aquest és l’allotjament emblema per a molts dels viatgers que venen a descobrir Livingstonia, i que recomanem al 100% que us hi allotgeu. Té unes vistes espectaculars cap al llac Malawi, i està format per diferents cabanyes que recomanem que reserveu amb antelació. A més, disposa d’un restaurant vegetarià molt bo i de diferents zones comunes situades amb vistes a la zona forestal i al llac.
Es tracta d’un allotjament sostenible, per tant, trobaràs lavabos secs i des d’allà, podràs fer si vols diferents activitats per la zona. A més a més, tenen diferents projectes amb la comunitat local (dels quals molts treballen a l’allotjament), una zona d’hort i d’animals. Per a més informació, podeu mirar la seva pàgina web aquí.
– Livingstonia Lodges: Aquest allotjament es troba situat al centre de Livingstonia, a pocs metres de la casa del missioner Robert Laws i de l’església anglicana. Una bona opció si vols estar al centre del poble, on podràs gaudir de cabanyes i habitacions dobles per un preu de 12.000 MKW (uns 11 euros) amb esmorzar inclòs.
La nostra ruta
DIA 1: Després d’haver dormit a la zona central del llac Malawi, a un allotjament que disposa d’un acampament a primera línia del llac (Ngala Beach Lodge) i que es trobava a una hora al sud de Nkhata Bay, vam fer ruta de carretera cap al nord per arribar al punt més llunyà del país del nostre viatge per Malawi.
La carretera M5 (que va de Nkhotakota a Nkhata Bay) passa pel costat del llac, per poblacions de pescadors i per zones forestals molt boniques. Vam arribar fins a la població de Mzuzu, una de les més grans del país, fins que just després de passar aquesta població ens vam trobar en un control policial on es van adonar que portàvem l’assegurança de la COMESA caducada.
Després d’una discussió acalorada amb la policia, vam haver de fer mitja volta a Mzuzu per tal de comprar una nova assegurança pel vehicle i vam prosseguir el nostre viatge direcció a Chiweta per la M1. Vam passar el trencant que et porta fins el Nyika NP, i abans d’arribar a Chiweta vam baixar per un port de muntanya molt bonic, amb corbes sinuoses i vistes panoràmiques al llac. Un cop arribat a Chiweta, vam conduir seguint la riba del llac fins arribar a Chitimba, des d’on vam agafar una carretera secundària (la S103) d’uns 12 quilòmetres espectacular, amb pendents molt pronunciades i terreny de pedres només apte per a motoristes offroad i vehicles 4×4, fins que vam arribar a un dels millors allotjaments de Malawi: el Mushroom Farm.
Després d’un llarg trajecte per carretera, amb uns paisatges molt bonics tot resseguint la línia del llac i problemes amb la policia, arribàvem al nostre camp base per a visitar la zona de Livingstonia. El Mushroom Farm és un ecolodge que disposa de diferents cabanes enmig del bosc, des d’on pots veure el llac Malawi des de les altures. Un lloc molt bonic per a descansar després d’aquest dia de ruta, i per a compartir experiències amb diferents viatgers que també s’allotjaven allà com, per exemple, una parella jove de suïssos que estaven pedalant de Kènia a Sud-Àfrica amb bicicleta, en Mark que era un motorista que vivia a cavall de Guatemala i Arizona i que ja havíem conegut a Monkey Bay, o un matrimoni gran de Zimbabwe que estaven fent la volta a la zona est d’Àfrica amb el seu vehicle.
Vam anar a dormir dalt de les cabanes, relaxats, on sentíem els sorolls dels ocells i on vàrem descansar perquè l’endemà tocava descobrir aquesta part històrica del nord de Malawi.
DIA 2: Ens vam llevar en un ambient totalment bucòlic. Ens trobàvem esmorzant en una plataforma de fusta amb vistes al llac Malawi i a tota la massa forestal que trobàvem als nostres peus, en un allotjament portat per americans però on els treballadors majoritàriament eren població local de la zona que d’aquesta manera aconseguien un sou per a les seves famílies. Era un allotjament molt bonic, situat en un entorn ideal per a desconnectar, relaxar-te i descansar.
Però, nosaltres, aquell dematí ens vam calçar les xiruques per pujar cap amunt i anar a visitar les cascades més altes de Malawi: les Manchewe Falls. Després de caminar per un camí de corriols i saludar alguns dels treballadors que estaven construint al costat del Mushroom Farm, vam arribar a la carretera principal que havíem pujat el dia abans i vam caminar fins arribar a les portes d’entrada de les cascades.
Situat als afores de Livingstonia, l’accés d’aquestes cascades són una construcció de fusta on s’ha de pagar un preu mòdic d’uns 0.40€ per persona que va a parar a la comunitat. Allà, inclús, pots trobar algun nen que com a guia s’ofereixi per a acompanyar-te a visitar les cascades. Nosaltres, però, vam anar-hi sols per a descobrir un dels salts d’aigua més bonics del país.
Just després de l’entrada, pots anar pel corriol de la dreta fins arribar a un petit bar que té un mirador de les cascades des de la llunyania, on pots observar els dos salts d’aigua caient pel penya-segat. Després d’arribar aquest punt, vam seguir la nostra ruta per arribar a l’altra costat, just sota la mateixa aigua de la cascada més alta.
Vam creuar per la part alta d’una de les cascades, i el petit rierol que el formava i just després de passar una petita central hidroelèctrica que dona energia a la majoria dels poblats de la zona, vam caminar durant uns 30 minuts fins arribar literalment dins la cascada més alta de Malawi, des d’on vam poder gaudir d’unes vistes espectaculars, amb el so esperpèntic de l’aigua just darrere les nostres orelles. Ens trobàvem immersos a la naturalesa, sent un no-res enmig de la immensitat i la força de l’aigua.
Després d’aquesta experiència de senderisme, vam tornar pel mateix camí però, abans d’arribar al Mushroom Farm, ens vam aturar a un projecte on la població local fa joies artesanals i les ven a la botiga, coneguda pel nom de Yewo. Vam poder entrar al taller, observar tots els processos en què convertien les pedres en braçalets, arracades i collarets, i xerrar amb alguns dels seus treballadors.
Finalment, després d’un dematí intens de senderisme, vam arribar de nou al Mushroom Farm on vam poder dutxar-nos i descansar. L’entorn d’aquest lloc és realment especial, i després d’una tarda relaxada on vam tornar a la botiga Yewo per fer algunes compres per la gent de casa i parlar amb altres viatgers que es trobaven a l’allotjament, vam fer un bonic sopar i vam gaudir d’unes vistes molt boniques del llac des de les altures de l’altiplà de Livingstonia.
DIA 3: Avui, després de dues nits al Mushroom Farm, tocava empaquetar les maletes per seguir fent ruta amb la Susanna per Malawi, un país que havia trepitjat feia ja 27 anys. Faríem el recorregut a la inversa per arribar fins a Nkhata Bay a on, de matinada, agafaríem una barca que ens portaria fins a Likoma Island, la nostra següent parada del viatge.
Abans, però, amb el cotxe vam anar fins el centre històric de Livingstonia, uns dels primers pobles missioners que van fundar els anglicans escocesos quan s’escapaven del mosquit de la malària. Al estar a una zona d’elevada altitud, allà la supervivència del mosquit era més complicada que no pas al costat de la riba de les aigües del llac. Vam fer una infusió a un botiga de productes locals al costat de l’església que fou el centre neuràlgic de la vila de Livingstonia, i vam aprofitar també per passar pel costat de l’hospital, un altre dels emblemes d’aquest poble històric i missioner de Malawi.
Un cop feta aquesta parada, vam conduir per l’interior (no vam tornar a fer la carretera panoràmica que baixava fins a Chitimba) per una carretera en molt bon estat i que passava per diferents pobles rurals que estaven situats a un altiplà que limitava amb el Nyika National Park, fins arribar al creuament del riu South Rukuru, des d’on vam tornar a reenganxar-nos a la carretera principal M1, a l’alçada de Chisokowo.
Des d’allà, teníem unes 2 hores de ruta direcció al sud fins arribar a Nkhata Bay, a on deixaríem el cotxe per tal de navegar de matinada fins a Likoma Island, el nostre següent destí.
0 Comments