BOTSWANA: Chobe National Park i Reserva de Savuti

girona_1990_people

maig 25, 2021

El Chobe és un dels parcs naturals més emblemàtics d’Àfrica. Amb una extensió de més 10.000 km2, és un dels llocs del món amb la població més extensa d’elefants (al voltant d’uns 120.000 exemplars) i a on podràs tenir l’oportunitat de veure els big five. 

Mapa extret de www.safaribookings.com

El parc natural del Chobe el podem dividir en 4 àrees molt diferents entre elles i que ens permeten visualitzar diversos tipus de fauna i de paisatges:

– L’àrea de Serondela que es troba al nord, on trobem el riu Chobe que dóna nom al parc i que és la frontera natural amb Namíbia i Zàmbia. Degut a la presència d’aigua, aquesta àrea és més humida i permet tenir una major vegetació i concentració d’animals que s’acosten a la riba per alimentar-se i beure aigua. Kasane és la població de sortida per visitar el nord del parc. Aquí podreu realitzar la visita amb 4×4 per veure lleons, búfals, elefants, girafes i molts més animals tot seguint el curs del riu i també un creuer amb barca des de Kasane per poder veure cocodrils, hipopòtams i altres animals que descansen a prop de la riba com búfals, babuins i elefants. 

– L’àrea de Linyanti que es troba a l’extrem fluvial a l’oest del parc. Es tracta d’una zona pantanosa situada al costat del riu Chobe menys concorreguda pel que fa als turistes però amb molta presència de fauna salvatge; i menys accessible per arribar-hi. 

– L’àrea de Savuti és la que es situa al sud del parc natural del Chobe. A diferència del nord, aquí el terreny és sec i amb molta sorra. És una zona més oberta, amb grans planures i basses d’aigua on s’hi poden veure molts depredadors, entre els quals destaquen els lleons, els guepards i els elefants. Els camins arenosos són totalment una aventura en la conducció del teu 4×4. 

– L’àrea de Nogatsaa/Tchinga, situada entre Linyanti i Savuti, està localitzada a una zona més alta i seca que fa que sigui la menys espectacular del parc. S’hi poden trobar elands i pel que fa a la vegetació, molts de mopanes. 

La gran extensió del parc, la diversitat paisatgística que hi trobem, la nombrosa presència d’animals i el riu Chobe fan d’aquest parc natural un imprescindible per a visitar durant el teu viatge a Botswana, i un dels safaris més espectaculars que pots trobar a Àfrica. 

Hipopòtams a l’àrea de Serondela

Què cal tenir en compte abans de visitar el Chobe?

– Per accedir al Chobe per terra, és imprescindible desplaçar-te amb 4×4. És un requisit obligatori a totes les portes d’accés perquè en moltes zones trobarem molta sorra al terreny. Per aquells que no en tingueu, una opció és contractar un safari 4×4 a Kasane (opcions de rutes de 4 hores, mig dia o un dia complet) per a visitar l’àrea de Serondela, al nord del parc nacional. 

Carretera a l’àrea de Serondela

– La part nord del Chobe també es pot visitar amb un creuer pel riu. Moltes agències ofereixen una excursió durant la tarda amb la posta de sol per recórrer el riu i veure hipopòtams, cocodrils, búfals, antílops i elefants. Una experiència imprescindible. Normalment els recorreguts es realitzen de 15h/16h a 19h de la tarda. T’aconsellem anar a la riba del riu a Kasane per reservar l’excursió (també ho podràs fer en el teu allotjament de Kasane) i arriba amb antelació a la hora de sortida programada. És un complement al safari per terra, ja que pots veure la fauna i el paisatge des d’una altra perspectiva. 

Creuer durant la posta de sol pel riu Chobe

– Una altra excursió que pots reservar a Kasane és la visita durant un dia a les Cascades Victòria. Recomanem que ho reservis a través del teu allotjament, ja que et vindran a buscar allà normalment dues persones, una que et portarà amb el seu taxi fins al punt fronterer de Kazungula, i l’altre que agafarà el seu cotxe a la part de Zimbabwe per portar-te fins a les Cascades Victòria. Quan més aviat marxis, menys cua hauràs de fer al punt fronterer així que aprofita per ser dels primers a creuar de país! Si vols saber la nostra experiència, clica aquí

Alguna de les cascades amb menys caudal a Victoria Falls

– Si vols creuar el Chobe, planifica amb antelació allà on t’allotjaràs. Existeixen moltes opcions d’allotjament per a tots els pressupostos a Kasane,  però si vols travessar el parc de nord a sud reserva els campsites amb antelació ja que hi ha molt poca oferta. A més a més, a l’estiu les places s’omplen molt ràpid. Nosaltres vam tenir sort de tenir lloc al Savuti Camp, però en canvi no en vam trobar a Linyanti. La reserva dels camps de Savuti i Linyanti s’ha de fer a través de SKL Camps. A part, trobaràs altres allotjaments privats com el Thobolo’s Lodge (on ens vam allotjar nosaltres) o el Muchenje River.

El nostre càmping a Savuti

 – Adapta’t a l’horari de les gallines. A l’alba, quan el sol surt i a la posta de sol, és quan hi ha més activitat dels animals i és més fàcil veure’ls. Aixeca’t aviat i surt amb el cotxe amb la sortida del sol, és possible que vegis algun animal nocturn que encara és actiu. Pots descansar a les hores del migdia, quan fa més calor, ja que és quan és més difícil veure animals. Al vespre, després de la migdiada, molts animals tornen a estar actius per anar a beure aigua per últim cop i comencen a sortir altre cop els animals nocturns. 

– Comprova la pressió dels pneumàtics i prepara’t per afrontar reptes en la conducció. Pensa que el terreny està ple de sorra i és molt probable que et quedis encallat si no portes la pressió adequada. Per això, és important seguir aquests tips per conduir a Botswana, sobretot a l’hora de fer-ho per la sorra. 

Omple el dipòsit ple a Kasane. En tot el recorregut pel Chobe no trobareu cap lloc per repostar excepte a Kasane, així que és imprescindible que surtis d’allà amb el dipòsit ben ple. Si vens des del Sud, omple el dipòsit a Maun. 

– Carrega el teu cotxe de llenya per tots els dies que dormis a dins el parc. A Botswana, els càmpings no estan vallats i, per tant, pots trobar-te animals prop de la teva zona d’acampada. Si fas foc, aconseguiràs que els animals no s’acostin. Penseu que al Savuti Camp ens van recomanar que si de nit teníem pipi, millor que anéssim amb cotxe fins el lavabo per si de cas! 

– Prepara un menú del que menjaràs amb antelació.  Si el teu punt base és Kasane, allà trobaràs nombroses opcions de restaurants i opció de cuinar al teu propi allotjament; però si després vols creuar el parc de Nord a Sud (o al revés), vés a fer la compra a un supermercat de Kasane i Maun per emportar-te provisions per tots els dies ja que no trobaràs gaires llocs on menjar. 

– Condueix a poc a poc. El Chobe és un parc amb molta presència d’animals. Aprofita per conduir més lent, així és més fàcil veure animals i fixar-te allà on poden ser sense espantar-los amb el soroll del cotxe. 

Una girafa a l’àrea de Serondela

– Mantén una distància de seguretat entre els animals i el teu vehicle. S’ha de tenir en compte que no pots baixar del cotxe sota cap circumstància si no és una zona habilitada per fer-ho. A més a més, si et trobes elefants mantén una distància adequada així evites qualsevol incidència inesperada. Estigues atent al senyal que fan els animals per respectar el seu territori i el seu hàbitat. Si voleu saber més sobre el comportament dels elefants, cliqueu aquí

– A les zones habilitades per baixar del cotxe i menjar, sobretot no deixis cap rastre de menjar a prop. Els babuïns solen estar molt atents i estan més a prop del que semblen i, a vegades, poden ser agressius i robar-te el menjar. A nosaltres ens va passar: vam parar a una zona habilitada per picnic, i el moment de deixar el menjar a una taula i girar cap al cotxe a buscar els coberts, va venir un grup de babuïns a agafar-nos el menjar. I sabeu què és el que van intentar agafar de tota la taula? Un pot de nutella! 

Àrea de picnic al riu Chobe

– Si vas amb un safari amb el teu propi vehicle, parla amb els guies dels safaris organitzats i segueix-los de tant en tant. Entre ells, es comuniquen a través de walkie-talkies sobre les àrees on han vist diferents animals i és una bona manera també de poder veure escenes salvatges i trobar animals en llocs concrets. De totes maneres, al Chobe i especialment a Savuti, segurament trobaràs lleons sense cap tipus “d’ajuda externa”.  

Família de lleons a Savuti

Quan visitar aquest parc natural? Què cal portar?

La millor època per visitar el Chobe és durant l’època seca que va entre els mesos de maig a octubre. Durant aquesta època, trobarem molts animals a la vora del riu Chobe i de les basses a la recerca d’aigua. La presència d’animals es fa més notable quan més avança l’època seca, és a dir, entre juliol i octubre, on la presència d’animals és impressionant. Ara bé, penseu que també durant aquests mesos les temperatures són les més fredes de l’any, on a la nit podem arribar a uns 5-10º. No t’oblidis, que com és la millor època, també és la més visitada i per tant hauràs de reservar amb antelació i trobaràs més turistes a la zona. 

Riu Chobe

Durant l’època de pluja (Novembre a Març/Abril), els animals es dispersen i és més difícil poder-los visualitzar. A més a més, la carretera que transita enmig del parc es torna bastant impracticable. De totes maneres, aquesta època és ideal per a l’observació d’aus, per a veure una de les migracions més grans de zebres a Àfrica (sobretot a les planures de Savuti) i per a veure el naixement de nous antílops. 

A l’hora de fer la motxilla, és important portar: 

  • Uns prismàtics per veure els animals de lluny. 
  • Un barret i unes ulleres de sol. 
  • Un bon mapa del parc o de la zona. Nosaltres funcionàvem sempre amb l’aplicació MAPS.ME. A les portes d’entrada també pots preguntar per petits mapes amb els recorreguts indicats i seguir la teva intuïció per desviar-te per diferents camins per descobrir animals. 
  • Pel tema cotxe, és important que porteu pales, alguna corda, un compressor per revisar la pressió dels pneumàtics i sand tracks per si us quedeu encallats a la sorra. A vegades trobaràs cotxes que t’ajudaran a sortir, però a vegades et tocarà a tu treure la sorra de la roda per sortir d’allà, així que aneu ben preparats! 
  • La llanterna i el frontal és imprescindible perquè, durant la nit, no hi ha llum als càmpings. 
  • Porta suficient aigua per tot el dia de safari. També pots dur alguna cosa per picar entre hores. Hi ha zones de pícnic especials per menjar dins del parc, però vigila de no deixar rastre de menjar. 
  • Un bon repelent de mosquits i roba llarga de protecció per a les nits o vespres. 
  • Crema solar i protector pels llavis. 
  • La roba és millor que sigui de colors poc llampants i brillants. Preferiblement ha de ser de color caqui, verd fosc o marró. També ha de ser roba còmode que et permeti estar moltes hores dins del cotxe asseguda i a la vegada, transpirable. Recorda que a la sortida del sol i a la posta de sol, comença a fer fresqueta, emporta’t també alguna roba d’abric.  
  • A l’hora de fer el creuer durant el capvespre, emporta’t alguna roba d’abric perquè amb la corrent de l’aigua i la posta de sol, les temperatures baixen i fa més fred. 
  • Una bona càmera amb uns objectius adequats. Recorda també la bateria i el carregador adaptable així podràs carregar-les al cotxe mentre vagis circulant. 

Elefants en un waterhole a l’àrea de Savuti

Com arribar-hi?

Kasane és la ciutat principal per a visitar aquest parc. Situat al nord del país, és la primera parada que faràs tant si hi accedeixes des del Caprivi (la frontera de Ngoma està situada a 1 hora de camí), com si hi accedeixes des de Zimbabwe (la frontera de Kazungula es troba just al costat d’aquesta població). 

Kasane és una població situada a la riba del riu Chobe i on trobem diferents tipus d’allotjament per a tots els pressupostos, així com supermercats i gasolineres. Des d’aquesta ciutat comencen tots els creuers que fan una ruta pel riu Chobe. Si vols vorejar el riu amb cotxe, hauràs d’entrar per la Sedudu Gate situada a l’entrada del poble i que dóna accés al Chobe National Park. Pots arribar a Kasane amb un turisme per la Chobe Riverfront (la carretera d’entrada al país si arribes de Namíbia) o per la A33 que recórrer l’est del país des de Nata (ambdues carreteres estan asfaltades i en bon estat); però per a entrar dins el parc natural és imprescindible anar amb un 4×4. 

Ghoha Gate, l’entrada a Savuti

Si vols accedir al Chobe des del sud, la principal població d’entrada és Mababe que es troba a unes 3 hores de Maun. La Mababe Gate és la porta principal per visitar la reserva de Savuti. 

A part, trobem altres portes d’accés al Chobe més inaccessibles com són el Poha Gate, situat a l’est del parc i que és l’entrada a l’àrea de Nogatsaa/Tchinga; la Linyani Gate, a la part oest del parc; o la Ghoha Gate que és la porta d’entrada al nord de Savuti. 

Girafa xafardera

Permisos, reserves i preus

El preu per visitar el parc del Chobe és de 120 pulas per persona i dia més 50 pulas per cotxe i dia. És realment molt econòmic i la mínima inversió val molt la pena. Penseu que estem parlant d’uns 9 euros per dia per persona i 4 euros per cotxe per a visitar un dels parcs més impressionants del sud d’Àfrica! Hauràs d’ensenyar el passaport a la porta d’entrada per on accedeixis i apuntar les teves dades i les del vehicle, i allà podràs indicar els dies que hi estaràs i hauràs de pagar-ho tot de cop (a Sedudu Gate pots pagar amb targeta de crèdit). Et donaran un rebut que hauràs de guardar durant tota la teva visita al Chobe, inclús si fas el recorregut amb el creuer perquè si no t’ho fan pagar de nou. 

Pel que fa al recorregut amb creuar pel Chobe, a Kasane trobaràs diferents opcions. Nosaltres vam pagar 200 pulas per persona i ho vam fer pagant directament al capità d’un dels vaixells dels hotels que estan situats a primera línia del riu. 

Si viatges amb turisme o sense cotxe, també pots reservar un safari per la zona nord del Chobe sortint des de Kasane. Aquí trobaràs diferents opcions (4 hores, mig dia o dia complet) que segurament podràs reservar des del teu allotjament. 

Kudu

A on dormir al Chobe?

Kasane, la ciutat que es troba a la zona nord del Chobe, té una gran oferta d’allotjaments per a tots els pressupostos. Podem trobar hotels de luxe a primera línia del riu com el Chobe Safari Lodge, i també albergs i càmpings. Nosaltres vam estar 3 nits a l’Elephant Trail, un hostel situat a la zona alta de Kasane. Té cuina per a cuinar, ofereix excursions i pots aparcar el cotxe a dins. No té lloc de camping, però vam poder descansar en una habitació doble per uns 35€ la nit. 

Fora de Kasane, l’oferta d’allotjament és molt limitada i, per això, cal reservar amb antelació abans de començar el viatge, sobretot si viatges durant l’època seca. Si creues el parc de Nord a Sud tal com vam fer nosaltres, conduiràs per una carretera d’asfalt des del punt fronterer de Ngoma fins a Kachikau, l’últim poble abans d’endinsar-te a la solitària sabana direcció a la Ghoha Gate, porta d’entrada a Savuti. Durant aquest trajecte, les opcions d’allotjament que tens són:

– Muchenje Campsite&Cottages: Situat a uns 10 quilòmetres al sud de Ngoma gate, disposa de 10 places de càmping i 3 cabanyes amb uns preus que oscil·len entre 210 i 1.065 pulas. Per més informació, clica aquí.

– Mwandi View: Situat a uns 20 quilòmetres al sud de Ngoma gate i a uns 18 quilòmetres abans de Kachikau, trobem aquest allotjament que ofereix càmping i també habitacions. El càmping té un preu de 190 pulas per persona. Té piscina i restaurant i es troba al costat del riu Chobe. Per més informació, clica aquí.

– Thobolo’s Eco Lodge: Nosaltres ens vam allotjar aquí. Situat a 15 quilòmetres de Kachikau on comences a conduir per carreteres de sorra solitàries i envoltat de sabana africana, és una molt bona opció per parar si fas la ruta de Kasane a Maun creuant pel Chobe ja que es troba a unes unes 2 hores de la Ghoha Gate, l’entrada a Savuti. Nosaltres ho vam reservar perquè el lloc on volíem anar (Linyanti Camp) ja estava ple.  Disposa de places de càmping i també xalets, i un restaurant amb una terrassa de vistes panoràmiques cap a uns bassals d’aigua on podràs veure diferents animals. Nosaltres, durant la posta de sol, vam veure una manada de búfals (deurien ser uns 100) que venien cap a la bassa aixecant tot de pols durant el seu trajecte, així com també manades d’elefants. El preu que vam pagar pel càmping va ser de 400 pulas per persona, un xic car però el lloc s’ho mereix. Per més informació, clica aquí.

Des de la terrassa del Thobolo’s Eco Lodge, amb el guitalele, cervesetes i una companyia espectacular.

Un cop entres a la Ghoha Gate, tens dues opcions. Desviar-te cap a l’oest per arribar a Linyanti o seguir per la ruta i arribar a la zona de Savuti. En aquest cas, tens dues opcions d’allotjament gestionades per SKL Camps que has de reservar amb força antelació perquè són els únics allotjaments que trobaràs. Aquests són:

– Linyanti Camp: Situat a la riba del riu Linyanti que limita Botswana i Namíbia, és un lloc amb una gran presència d’elefants. La carretera d’accés és força complicada, des del trencant de la Ghoha Gate fins a Linyanti. Hi ha opció d’acampada com també de xalets. Els preus oscil·len al voltant de 700 pulas per persona. Per més informació, clica aquí.

– Savuti Camp: Aquí nosaltres ens hi vam quedar una nit. És un camping senzill que no està vallat. El seu valor no està en els serveis que ofereix, sinó en la seva localització que és excepcional. Es troba a l’àrea de Savuti, una zona plena d’animals i depredadors que es troben al voltant del seu canal. Nosaltres vam veure forces lleons a pocs quilòmetres del càmping on us podreu bifurcar per diferents camins buscant animals salvatges. Situat a una zona excepcional per veure animals, recomanem que el reserveu amb antelació. Nosaltres ho vam fer 3 mesos abans i ens va costar 50$ per persona. Podeu reservar aquí.

Finalment, durant el trajecte de Savuti fins a Mababe Gate no hi ha cap allotjament. Has de sortir del Parc Nacional del Chobe per trobar allotjament a partir del poble de Mababe.  

Quina va ser la nostra ruta? Planning de 5 dies creuant el parc: 

Kasane és el punt de referència per visitar el Parc Nacional del Chobe. A pocs quilòmetres d’aquesta ciutat, també trobem les cascades Victòria que només es poden visitar si accedeixes a Zàmbia o Zimbabwe. És imprescindible visitar també aquestes cascades si et trobes a Kasane. Aquí podràs llegir com ho vam fer nosaltres. 

A més a més, si vols viatjar per carretera de Kasane a Maun (la ciutat principal per visitar el Delta del Okavango i la reserva de Moremi), tens dues opcions: pots fer el trajecte durant tot un dia per una bona carretera d’asfalt i amb un turisme viatjant de Kasane a Nata per l’A33 (300 quilòmetres) i després agafant l’A3 de Nata a Maun (300 quilòmetres). En aquest cas, et perds el recorregut per bona part del Chobe National Park. O pots creuar tot el parc nacional passant per la reserva de Savuti amb el teu 4×4, veure una gran diversitat d’animals i poder viure una aventura de conducció i recerca de fauna salvatge. 

Per això, nosaltres us proposem una ruta de 5 dies per a visitar tot el parc nacional del Chobe i les Cascades Victòria:

DIA 1: Ens despertem a Kasane, i aprofitem el matí per fer un recorregut amb el nostre cotxe pel parc nacional del Chobe. Entrem per la Sedudu Gate i sortim per la mateixa porta fent un recorregut circular per la vora del riu on trobem elefants, hipopòtams, girafes, zebres, antílops, búfals i els nostres primers lleons! A la tarda aprofitem per fer un recorregut, aquest cop per l’aigua, per a veure els animals des d’una altra perspectiva amb un creuer amb barca que dura aproximadament unes 3 hores i on podreu veure cocodrils, hipopòtams i molts animals que reposen a la vora del riu. Per acabar el dia, veiem la posta de sol des de la barca i el riu Chobe i tornem a dormir al nostre hostel de Kasane.

Creuer en el riu Chobe

DIA 2: Ens aixequem ben d’hora per trobar-nos amb els nostres taxistes que hem reservat al nostre hostel i anem fins al punt fronterer de Kazungula per creuar a Zimbabwe i visitar durant tot el dia les Cascades Victòria. Podeu veure la nostra experiència aquí. Tornem a dormir al nostre hostel de Kasane.

DIA 3: Al dematí, ja ens acomiadem de Kasane. Tornem a entrar per la Sedudu Gate per travessar tota la part nord del parc i sortir per Ngoma Gate. Aprofitem per continuar visualitzant molts animals tot seguint el curs del riu. Després de dinar, conduïm fins a Thobolo’s Lodge, el nostre allotjament, on descansem a la terrassa panoràmica amb una cervesa i la vista de la posta de sol acompanyada de manades de búfals i elefants. 

DIA 4: Avui posarem a prova les nostres dots de conducció entrant a la Ghoha Gate per arribar fins a Savuti, on tenim la reserva d’allotjament. Ens trobem amb camins plens de sorra i una àrea plena de fauna i d’animals salvatges amb grans concentracions de lleons, guepards, wild dogs, hienes, elefants… Aprofitem per perdre’ns per molts camins i així descobrir diferents manades d’elefants, lleones amb els seus cadells i gaudir de l’espectacle de la naturalesa de Savuti. Dormim al Savuti Camp.  

Carretera a Savuti

DIA 5: Finalment, avui seguim recorrent la zona de Savuti i anem baixant fins arribar a la Mababe Gate. Passem per la depressió de Mababe i el Savuti Marsh, amb un paisatge més muntanyós i amb presència de baobabs i un paisatge diferent del que ens precedia en els dies anteriors. A la tarda, sortim direcció a la reserva de Moremi després de 3 dies seguits de recorregut pel Parc Nacional del Chobe, un dels safaris més bonics que es poden fer a Botswana i al Sud d’Àfrica. 

Baobabs a la depressió de Mababe

El parc nacional Chobe i la reserva de Savuti són una de les zones que ens van agradar més durant el nostre recorregut per Namíbia i Botswana. Combina el repte de conduir en un terreny una mica més difícil amb les constants sorpreses de fauna que et vas trobant al llarg del camí. A més a més, també trobem el riu Chobe que ens permet veure els animals des d’una perspectiva diferent. El preu de l’entrada al parc és realment molt econòmic tenint en compte la gran quantitat de vida salvatge que pots veure. En canvi, com a principal inconvenient, l’allotjament és més car i restringit. 

Elefant descansant a la part sud de Savuti
Categories: BOTSWANA
Etiquetes:
BOTSWANA: Els elefants

BOTSWANA: Els elefants

La primera vegada que et trobes un elefant en un dels teus viatges per terres africanes no et deixa indiferent. És un dels animals més imponents, elegants i majestuosos que pots veure dins d’un safari. Forma part dels grans Big Five. Aquests animals que poden viure...

read more
BOTSWANA: La història dels bosquimans

BOTSWANA: La història dels bosquimans

Els bosquimans, també coneguts com el poble San, són considerats la tribu més antiga que encara existeix avui al món. Segurament, els haureu vist a moltes fotografies amb els seus cossos d’estatura menuda quasi nus cobrint les parts íntimes amb pells d’animals, la...

read more
BOTSWANA: La màgia dels baobabs

BOTSWANA: La màgia dels baobabs

Els baobabs són arbres impressionants i bells. Quan en veus un, no et pots quedar indiferent. Al llarg dels diferents trajectes a Àfrica, a part de la fauna, destaquen aquests magnífics arbres curiosos i místics a la terra on habiten.  El baobab, és el nom comú...

read more
Cascades Victòria

Cascades Victòria

Un dels espectacles naturals més impressionants del planeta que es poden visitar avui en dia són les Cascades Victòria, situades al riu Zambezi i que separen les poblacions de Victoria Falls (Zimbabwe) i Livingstone (Zàmbia). Accessibles també des de Kasane (Botswana)...

read more
BOTSWANA: Reserva de Moremi

BOTSWANA: Reserva de Moremi

Moremi és una reserva natural d’uns 3.900 km2 ubicada al centre i a l’orient del Delta de l’Okavango. Limita al nord amb les àrees de Savuti i Linyanti del Parc Nacional del Chobe. Està formada per diferents rius com el Khwai; pantans; bancs de sorra, boscos frondosos...

read more
BOTSWANA: Anècdotes curioses

BOTSWANA: Anècdotes curioses

- Sabíeu que Botswana és el país on hi ha més exemplars d'elefants del món? Es diu que hi ha al voltant de 130.000 elefants, una tercera part de tots els que habiten a Àfrica. En veuràs molts als parcs nacionals i a les reserves, però també te’ls podràs trobar ben a...

read more
BOTSWANA: Delta del Okavango i Maun

BOTSWANA: Delta del Okavango i Maun

Quan comences a buscar informació sobre Botswana i què veure en aquest fantàstic país, descobreixes que és un dels millors països per a veure la natura en estat salvatge i meravellar-te de les coses noves que aprens dia rere dia d’aquesta.  Una d’elles i que per...

read more
BOTSWANA: Tips per a la conducció

BOTSWANA: Tips per a la conducció

Conduir per Botswana és totalment un repte. Ens trobem davant d’un dels països més despoblats d’Àfrica amb carreteres de sorra i parcs nacionals plens d’animals que creuarem en solitari amb el nostre 4x4. Aquí, us deixem alguns consells que us poden ser útils si...

read more
BOTSWANA: Makgadikgadi Pan i Kubu Island

BOTSWANA: Makgadikgadi Pan i Kubu Island

Al centre de Botswana trobem una zona geogràficament molt interessant, una gran salina que s’extén 12.000 km². Aquesta salina està dividida per la carretera principal que va des de Maun fins a Nata, formant dos Parcs Nacionals: el Parc Nacional Nxai Pan i el Parc...

read more
BOTSWANA: Nxai Pan

BOTSWANA: Nxai Pan

Al centre de Botswana trobem una zona geogràficament molt interessant, una gran salina que s’extén uns 12.000  km². Aquesta salina està dividida per la carretera principal que va des de Maun fins a Nata, formant dos Parcs Nacionals: el Parc Nacional Nxai Pan i el...

read more

0 Comments

Submit a Comment