BOTSWANA: Reserva de Moremi

girona_1990_people

març 25, 2021

Moremi és una reserva natural d’uns 3.900 km2 ubicada al centre i a l’orient del Delta de l’Okavango. Limita al nord amb les àrees de Savuti i Linyanti del Parc Nacional del Chobe. Està formada per diferents rius com el Khwai; pantans; bancs de sorra, boscos frondosos i vàries illes que fan que tota aquesta àrea sigui espectacular per la visió d’animals salvatges. De fet, és considerada una de les millors reserves d’animals salvatges d’Àfrica amb possibilitat de veure els Big Five i altres animals com els wild dogs o el cob lichi, un antílop autòcton del Delta de l’Okavango. 

És la primera reserva africana que ha sigut creada per nadius africans, concretament, del poble batawana. Es va crear el 1963 quan la senyora Moremi, esposa del difunt cap tribal (Moremi III) del poble batawana de Ngamiland, va decidir declarar aquesta zona del Delta de l’Okavango com a Reserva Natural per protegir-la de la dràstica reducció de fauna salvatge provocada per la caça indiscriminada d’animals. D’aquesta manera, garantia que tots els animals de la part de Mopane Tongue i Chief’s Island estiguessin protegits i que els habitants nadius d’aquelles terres poguessin continuar vivint sense marxar de casa seva.

El riu Khwai

Accessible només amb 4×4 i amb avioneta, trobem diverses zones d’interès a tota la reserva:

El riu Khwai: Aquesta zona que es localitza al voltant de l’entrada nord del parc i de la població de Khwai, consta d’una àmplia plana inundable envoltada d’alts arbres de fulla perenne i acàcies. S’hi poden veure moltes aus com el martí pescador o les cigonyes; així com també el guepard que es camufla dins d’aquest paisatge més verd de la reserva. 

La zona de Xakanaka: situada al nord de la reserva, hi conflueixen boscos importants de mopans i un sistema de vies fluvials profundes i zones inundables. És on la part més desèrtica de la reserva es troba amb el delta. Una zona amb una gran presència d’antílops, i per tant, un bon lloc per veure depredadors i també els famosos wild dogs. També trobarem una gran presència d’aus a la llacuna de Xakanaka (amb la major colònia de garses d’Àfrica) i podrem visualitzar àrees de gran interés paisatgístic i d’animals com la Paradise Pool, la Dead Tree Island o Jesse’s Pool on veurem cocodrils camuflats i hipopòtams. També, podrem endinsar-nos a la llacuna a través de petites barques (mokoros) a l’embarcador que es troba just al costat del càmping. 

Third Bridge: A poca distància al sud de la zona de Xakanaka (aproximadament a 1 hora amb 4×4) i a prop del riu Sekiri, és una de les àrees més famoses de la reserva de Moremi per la gran quantitat d’animals que s’hi troben i la bellesa del seu paisatge. L’origen del nom és perquè es troba a prop del tercer pont que es creua venint de l’accés Sud de la reserva. Des d’allà, podrem vorejar el Lebala Pan a la recerca d’animals i accedir també a la Mboma Island per una carretera d’uns 17 km fins arribar a l’embarcador tot recorrent uns paisatges preciosos de vegetació i fauna.

Chief’s Island: Només accessible amb avioneta privada, és coneguda com la capital depredadora per la gran quantitat d’animals salvatges que s’hi troben. És el primer lloc que s’inunda durant l’època de pluges creant un ecosistema de vegetació ric per a molts animals. Hi trobem 3 lodges de luxe. És una opció per a turistes que viatgen amb un pressupost alt. 

La gran diversitat de paisatges, la nombrosa quantitat d’animals salvatges i la pròpia presència dels canals fluvials del Delta de l’Okavango converteixen la Reserva de Moremi com una altra de les visites obligatòries si viatges a Botswana. Tingues en compte que els allotjaments són força escassos (i de preus elevats) a dins de la reserva i que les distàncies són llargues, per tant,et recomanem que preparis amb antelació la teva ruta per una de les millors reserves d’Àfrica. 

Mapa de la Reserva de Moremi

Què cal tenir en compte abans de visitar Moremi?

– Per accedir a la reserva de Moremi per terra, és imprescindible desplaçar-te amb 4×4. És un requisit obligatori a totes les portes d’accés perquè en moltes zones trobarem molta sorra al terreny. Per aquells que no en tingueu, una opció és contractar un safari 4×4 a Maun que t’organitzen una ruta a la mateixa reserva. Inclús, també hi ha l’opció de viatjar amb avioneta per aterrar i dormir en algun dels lodges exclusius de Moremi.

Elefants a la reserva de Moremi

– Si vols, també pots fer un recorregut per la part del Delta de l’Okavango des de la reserva de Moremi. Principalment, hi ha dos punts de sortida a on agafar les embarcacions: l’embarcador de Xakanaka al nord de la reserva, i l’embarcador de Mboma Island, a l’oest de la zona del Third Bridge. Un guia t’acompanyarà en un recorregut amb mokoro (una espècie de canoa no motoritzada característica del delta) navegant per les aigües fluvials. Per un recorregut de 2 hores, compteu pagar uns 450 pulas per persona.  

– Les portes d’accés a la reserva (North Gate i South Gate) es troben a l’extrem oriental. Per tant, tingués en compte les distàncies a recórrer i planifica i reserva amb antelació allà on t’allotjaràs. Existeixen molt poques opcions d’allotjament, i nosaltres no vam tenir sort i no en vam trobar cap. Per això, ens vam allotjar a fora de la reserva i cada dia conduíem una bona estona per arribar a les portes d’entrada. 

– Planifica el recorregut del dia. A la reserva de Moremi trobaràs molts camins que es bifurquen i que recorren diferents parts de la reserva, fent que moltes vegades et trobis sol amb el cotxe enmig d’una plana i envoltat d’animals. Posa’t una hora de tornada amb temps per no arribar tard al teu allotjament o a les portes d’entrada, que es troben a força distància de les zones de Xakanaka o el Third Bridge. 

– Orienta’t bé, no et perdis: La reserva de Moremi és una zona molt àmplia amb diferents àrees i molts camins per endinsar-te amb el teu 4×4. Porta sempre el teu GPS o el Maps.me obert per si vols fer una miqueta d’off-road i sortir dels camins principals a la recerca d’animals. Et recomanem que a la porta d’entrada compris el mapa de la reserva on hi ha dibuixats tots els recorreguts i camins amb la distància que hi ha entre ells, així com els llocs a visitar.  

– Adapta’t a l’horari de les gallines. A l’alba, quan el sol surt i a la posta de sol, és quan hi ha més activitat dels animals i és més fàcil veure’ls. Aixeca’t aviat i surt amb el cotxe amb la sortida del sol, és possible que vegis algun animal nocturn que encara és actiu. Pots descansar a les hores del migdia, quan fa més calor, ja que és quan és més difícil veure animals. Al vespre, després de la migdiada, molts animals tornen a estar actius per anar a beure aigua per últim cop i comencen a sortir altre cop els animals nocturns. Tingues en compte també les distàncies fins a la porta d’entrada per a no arribar tard! 

Antílops dins la reserva

– Comprova la pressió dels pneumàtics i prepara’t per afrontar reptes en la conducció. Pensa que el terreny està ple de sorra i és molt probable que et quedis encallat si no portes la pressió adequada. Per això, és important seguir aquests tips per conduir a Botswana, sobretot a l’hora de fer-ho per la sorra. 

– Omple el dipòsit ple a Maun. A la reserva de Moremi, no trobaràs cap gasolinera. Per tant, si vens del nord, porta el dipòsit ple des de Kasane, i si vens del sud, emplena’l a Maun. Alguns viatgers han comprat alguna garrafa de gasoil a gent local del poble de Khwai, just abans de l’entrada nord de la reserva. 

– Carrega el teu cotxe de llenya per a tots els dies. A Botswana, els càmpings no estan vallats i, per tant, pots trobar-te animals prop de la teva zona d’acampada. A més a més, et trobes en una reserva entre el Delta de l’Okavango i el Parc Nacional del Chobe amb molta presència d’animals. Si fas foc, aconseguiràs que els animals no s’acostin i només en sentiràs la seva veu llunyana! 

– Prepara un menú del que menjaràs amb antelació.  A la reserva de Moremi i als pobles del voltant com Khwai o Dizana no trobarem cap supermercat on poder comprar menjar. Porta reserves des de Kasane o des de Maun i planifica el que menjaràs, així com també l’aigua que portaràs per anar ben tranquil durant el safari per la Reserva de Moreni

– Condueix a poc a poc. Moremi és una reserva amb molta presència d’animals. Aprofita per conduir més lent, així és més fàcil veure animals i fixar-te allà on poden ser sense espantar-los amb el soroll del cotxe. Tingues en compte, a més a més, que hauràs de creuar alguns ponts de fusta i depenent del mes, hauràs de creuar algun petit riu. El més profund serà el del Third Bridge, on millor condueix per la part esquerra si vas en direcció al càmping ja que és la zona menys profunda. 

Més animals dins la reserva de Moremi

– Mantén una distància de seguretat entre els animals i el teu vehicle. S’ha de tenir en compte que no pots baixar del cotxe sota cap circumstància si no és una zona habilitada per fer-ho. A més a més, si et trobes elefants mantén una distància adequada així evites qualsevol incidència inesperada. Estigues atent al senyal que fan els animals per respectar el seu territori i el seu hàbitat. Si voleu saber més sobre el comportament dels elefants, cliqueu aquí

Elefants durant el recorregut cap al Third Bridge

Quan visitar aquesta reserva? Què cal portar?

La millor època per visitar Moremi és durant l’època seca que va entre els mesos de maig a octubre. Durant aquesta època, trobarem molts animals buscant sombra a la vegetació formada per les aigües dels rius de la reserva; i uns camins accessibles només amb 4×4 que et permetran recórrer la reserva de punta a punta.

Durant l’època de pluja (Novembre a Març/Abril), els camins es tornen intransitables per la pujada del curs de l’aigua i del delta, fent que només sigui accessible amb avioneta des de Maun. 

El riu Khwai

A l’hora de fer la motxilla, és important portar: 

 • Uns prismàtics per veure els animals de lluny. 
 • Un barret i unes ulleres de sol. 
 • Un bon mapa del parc o de la zona. Nosaltres funcionàvem sempre amb l’aplicació MAPS.ME. A les portes d’entrada també pots preguntar per petits mapes amb els recorreguts indicats i seguir la teva intuïció per desviar-te per diferents camins per descobrir animals. 
 • Pel tema cotxe, és important que porteu pales, alguna corda, un compressor per revisar la pressió dels pneumàtics i sand tracks per si us quedeu encallats a la sorra. A vegades trobaràs cotxes que t’ajudaran a sortir, però a vegades et tocarà a tu treure la sorra de la roda per sortir d’allà, així que aneu ben preparats! 
 • La llanterna i el frontal és imprescindible perquè, durant la nit, no hi ha llum als càmpings. 
 • Porta suficient aigua per tot el dia de safari. També pots dur alguna cosa per picar entre hores. Hi ha zones de pícnic especials per menjar dins del parc, però vigila de no deixar rastre de menjar. 
 • Un bon repelent de mosquits i roba llarga de protecció per a les nits o vespres. 
 • Crema solar i protector pels llavis. 
 • La roba és millor que sigui de colors poc llampants i brillants. Preferiblement ha de ser de color caqui, verd fosc o marró. També ha de ser roba còmode que et permeti estar moltes hores dins del cotxe asseguda i a la vegada, transpirable. Recorda que a la sortida del sol i a la posta de sol, comença a fer fresqueta, emporta’t també alguna roba d’abric.  
 • Una bona càmera amb uns objectius adequats. Recorda també la bateria i el carregador adaptable així podràs carregar-les al cotxe mentre vagis circulant. 
 • Consulta l’hora sovint, perquè les distàncies són llargues i els recorreguts també. Per tant, tingues un rellotge ben cronometrat per saber el timing que portes durant el dia i no fer tard a l’hora d’arribar al càmping o sortir de la reserva. Normalment es perd la noció del temps mirant animals. 

Zebres a l’interior de la Reserva

Com arribar-hi?

Per arribar a la reserva de Moremi amb cotxe, únicament pots accedir-hi a través de les dues portes d’entrada: 

La porta Nord (North Gate): És l’entrada que et trobes un cop surts del Parc Nacional del Chobe. Un cop has sortit de la Mababe Gate, agafes una carretera fins a Khwai, la població limítrofa de la Reserva de Moremi que té uns 300 habitants. És la porta d’entrada que utilitzarem si volem visitar directament la zona del riu Khwai i també l’àrea de Xakanaka. 

La porta Sud (South Gate o Mankwee Gate): És l’entrada més pròxima a Maun, a una distància aproximada de 100 kms que es realitzen al voltant de 2 hores i mitja. És la porta d’entrada que utilitzarem si volem visitar directament la zona del Third Bridge així com també l’àrea de Xakanaka. 

Dins la reserva, els camins principals (tots són de sorra i grava) estan indicats; però trobaràs moltes bifurcacions que et portaran a diferents miradors, planes, llacunes, rius… Si volem viatjar directament entre la North Gate i la South Gate, podem recòrrer la carretera de Mopane Tongue que es troba dins la Reserva i que consisteix en una carretera recta enmig de boscos, acàcies i arbres situada a l’est de la reserva. És la forma més ràpida per enllaçar amb les dues portes, tot i que també és la menys espectacular pel que fa a la fauna. 

L’altra manera d’arribar a la reserva de Moremi és amb avioneta. En aquest cas, hauràs de sortir de l’aeròdrom de Maun i contractar un pack conjunt d’allotjament i safari en alguns dels lodges que estan situats a la mateixa Reserva. 

Indicacions marcades dins la Reserva

Permisos, reserves i preus

El preu per visitar el parc del Chobe és de 120 pulas per persona i dia més 50 pulas per cotxe i dia. És realment econòmic. Pel que fa al recorregut amb mokoro, nosaltres no el vam arribar a fer per falta d’aigua, però hem llegit per diferents blogs que els preus es mouen al voltant de 450 BWP per persona. 

El que sí que tenen preus més elevats són els allotjaments, que al haver-hi poca oferta és important reservar amb antelació per si no vols acabar gastant molts diners en lodge de luxes o dormir fora la reserva tal com ens va passar a nosaltres. 

Riu Khwai amb hipopòtams

A on dormir a Moremi?

La reserva de Moremi té una oferta d’allotjaments amb poca disponibilitat. Has de reservar amb antelació si busques pressupostos ajustats, ja que les poques opcions que hi ha s’emplenen ràpidament. Per això, t’aconsellem que planifiquis amb antelació la ruta i reservis amb temps l’allotjament. 

Al nord de la reserva, seguint el curs del riu Khwai, trobem diferents allotjaments. Només un es troba dins la reserva, mentre altres estan fora just al voltant de la població de Khwai. Algun dels allotjaments que podem trobar són:

Magotho Campsite: Situat a 20 km a l’est del poble de Khwai, tenen 15 places de càmping lliure situades al voltant de la part nord del riu Khwai. Sense cap mena de logística (restaurant, botiga, lavabos…), s’hi accedeix per un camí difícil ple de sorra que es troba entre la carretera que va de Mababe a Khwai. Operat per Khwai Development Trust, el preu és de 300 pulas per persona i nit; i has de fer el check-in a l’oficina que tenen al poble de Khwai. Una opció molt valuosa per a veure animals salvatges a prop de la riba del riu. Per a més informació, cliqueu aquí.

Khwai Safari Grounds: Situat a 15 km del poble de Khwai i just al costat de la riba del riu Mbudi, un afluent del riu Khwai. Costa 300 pulas per persona i nit. Disposa de places de càmpings sota grans arbres i també de dutxes i lavabos. Per a més informació, cliqueu aquí.

Mbudi Campsite: Situat a prop del Khwai Safari Grounds i vora de la riba del riu Mbudi, aquest càmping disposa només de 4 places. És un allotjament bàsic amb lavabos i dutxa. Té un cost de 350 pulas per persona i nit. Pots reservar via telèfon al 73681757 o per email a mbudicampkwai@gmail.com 

Khwai (North Gate) Campsite: Just després de l’entrada de la porta d’accès nord de la reserva de Moremi, aquest càmping disposa de 10 parcel·les amb blocs d’ablució (dutxes i lavabos) compartits. Situat a les planes inundables del riu Khwai, és una excel·lent opció per a veure animals de ben a prop i per a estar a dins de la reserva. Té un cost de 50$ per persona i nit. Gestionat per SKL, pots reservar aquí.

– També trobem allotjaments de luxe com el Khwai River Lodge (uns 2.000$ per persona i nit) o el Machaba Camp (uns 1.200$ per persona i nit) que inclouen cabanes just al costat del riu amb terrasses panoràmiques, spa i restaurants. Si voleu veure com són, mireu aquest enllaç i aquest link.  

A dins la reserva, al voltant de la zona de Xakanaka i Third Bridge, trobem escasses opcions que hem de reservar amb força antelació si viatgem durant l’època seca. Durant l’època de pluges, alguns d’aquests són només accessible amb avioneta. Els allotjaments que trobem en aquesta àrea són:

Xakanaka Campsite: Situat al costat de l’embarcador, disposa de 8 parcel·les amb unes vistes espectaculars a les planes de les llacunes i amb visita de molts animals salvatges a prop. Vigila amb els babuïns a l’hora de treure el menjar i gaudeix d’un dels millors campsites de la reserva de Moremi amb un pressupost molt correcte. Per fer el check-in, has de signar a l’oficina de Xakanaka que es troba a uns 3 km al sud de les parcel·les de càmping. Té un cost al voltant de 300 pulas per persona i nit. Per a més informació i per reservar, cliqueu aquí.

Third Bridge Campsite: Gestionat per Xomae Group, està situat a la part occidental de la reserva de Moremi. Aquesta zona que es troba just a la frontera de l’illa de Mboma i a la riba del delta del Okavango gaudeix d’una gran concentració de vida salvatge durant l’estació seca. Disposa de 9 parcel·les de càmping lliure (50$ per persona i nit), i 5 parcel·les amb tendes ja instal·lades (120$ per persona i nit). Per a més informació, cliqueu aquí.

Camp Xakanaka, Okuti Camp i Camp Moremi: Durant la temporada alta (època seca), els preus d’aquests 3 allotjaments oscilen al voltant dels 1.000$ per persona i nit. Són lodges de luxe a la riba de la llacuna de Xakanaka. Per a més informació, cliqueu aquí.

Mboma Island Camp: Accessible només amb barca des de l’embarcader de Mboma Island, és un camp situat a una de les illes del delta del Okavango on podràs gaudir de la seva tranquilitat, el seu paisatge i la presència d’aus i animals. Té un preu al voltant de 700$ que inclou l’allotjament i el transfer en barca. Per a més informació, cliqueu aquí.

A la part sud de la reserva, trobem també diferents allotjaments que poden ser interessants com a punt de partida de la visita a Moremi. Aquests són:

South Gate Campsite: Gestionat per Kwalate Safaris, és un càmping que es troba dins a l’entrada sud del parc (Mankwee Gate). Un bon punt de partida per a visitar el Mopane Tongue i algunes zones com el Black Pools. Té un cost de 270 pulas per persona i nit i és un càmping bàsic que no ofereix una gran vista de paisatge i animals salvatges ja que es troba al costat de la porta d’entrada. Per a més informació, cliqueu aquí.

Mankwee Campsites&Bush Lodge: Aquest va ser el nostre camp base durant la nostra visita a Moremi. Disposa de vàries parcel·les separades entre elles i amb ablucions (lavabo i dutxa) i espai per fer foc a terra. Té un cost de 250 pulas per persona i nit i per arribar a la reserva de Moremi hi ha una distància d’aproximadament una hora (s’agafa una carretera recta que va parar a la carretera de Mopane que uneix el South amb el North Gate). La porta sud és la que queda més a prop d’aquest allotjament senzill i solitari.  Per a més informació, cliqueu aquí. Per a reservar podeu escriure un email a camping@mankwe.com 

Kaziikini Campsite: Aquest allotjament es troba situat a uns 30 km al sud de la porta d’entrada a la reserva de Moremi. Càmping molt senzill amb un cost de 290 pulas per persona i nit. Per a més informació i per a reservar, cliqueu aquí.

La nostra parcela a Mankwee Campsites

Quina va ser la nostra ruta? Planning de 3-4 dies recorrent la Reserva: 

La nostra ruta es va adaptar a l’allotjament que vam trobar. Ens vam moure massa tard, i a l’hora de reservar la majoria de càmpings de pressupost mig-baix estaven plens; per la qual cosa vam reservar 2 nits a Mankwe Campsites, situat a les afores de la reserva de Moremi. Això va provocar que cada dia recorréssim una hora de viatge per entrar a la reserva i una hora després per tornar a l’allotjament. Per això, nosaltres us aconsellem que reserveu amb antelació els allotjaments i així gaudir d’una manera més completa d’una de les reserves més belles d’Àfrica. 

Si veniu del nord (Parc Nacional del Chobe), nosaltres us recomanem la següent ruta:

DIA 1: Us recomanem que us allotgeu a la zona nord de la reserva, amb alguna de les opcions que trobareu prop de la població de Khwai. Segurament, si veniu el mateix dia del Chobe arribareu a Khwai a primera hora de la tarda. Temps suficient per fer l’entrada a l’allotjament i després fer un safari (amb el teu cotxe o organitzat) sense necessitat d’entrar a la reserva al voltant del riu Khwai. Podràs veure elefants a la riba del riu, hipopòtams, lleons i, fins i tot, com va ser el nostre cas, wild dogs. 

Wild dogs

DIA 2: Entrarem a la reserva per la North Gate per tal de recórrer els diferents camins que ens portaran fins a la zona de Xakanaka. Us recomanem que pareu a la Hippo Pools on hi ha un mirador per observar els hipopòtams, al Hamerkopnest Pan, al Paradise Pool, al Lion Park, al Baobab Tree, a la llacuna Xakanaka i també a la Dead Tree Island. Durant tot aquest trajecte, trobareu una fauna molt variada sobretot a primera hora del dematí, com poden ser girafes, cebres, impales, àguiles, elefants, lleons, guepards, wild dogs, hienes o cob lichi (un antílop nadiu del delta del Okavango semblant a un impala); entre d’altres. El paisatge també és molt bonic amb vegetació abundant i alguns canals fluvials. Aquest dia us recomanem que reserveu allotjament al Xakanaka Campsite o al Third Bridge Campsite, a l’interior de la reserva de Moremi. 

Hippo Pool

DIA 3: Us despertareu dins la reserva de Moremi i al estar a molt poca distància dels embarcadors, podeu aprofitar per fer una excursió amb mokoro per alguns dels canals del Delta de l’Okavango. Podeu seguir recorrent aquesta zona en direcció ja cap a la South Gate. És un trajecte d’un camí de sorra de 66 quilòmetres travessant diferents ponts (First Bridge, Second Bridge i Third Bridge si vens de la porta d’entrada) amb diferents bifurcacions i paisatges diversos on podreu visitar la Lebala Pan, el Xini Lagoon i el Black Pools amb una gran quantitat d’aus i animals salvatges. Podeu dormir a alguns dels càmpings de la zona sud de la reserva de Moremi. 

Zona sud de la Reserva de Moremi

DIA 4: Si encara disposeu de més dies, podeu també conduir per la Mopane tongue, una carretera enmig de boscos, acàcies i arbres que creua directament del South Gate al North Gate. És una camí força bonic on trobareu búfals, cebres i girafes; però no grans depredadors. Després, podeu tornar per la carretera principal de Khwai a Maun per fer nit a la ciutat, després de visitar exhaustivament la reserva de Moremi. 

En cas que vingueu de Maun, us recomanem un primer dia a la part sud de la reserva, un segon dia amb allotjament al Third Bridge o el Xakanaka Campsite, i un tercer i quart dia recorrent la part nord de la reserva i la zona del riu Khwai. 

La reserva de Moremi és una de les zones més espectaculars de Botswana per a veure animals salvatges. Durant l’època seca, hi podràs accedir amb el teu 4×4 i viure l’aventura de conduir enmig de terrenys arenosos i paisatges espectaculars d’acàcies, rius i vegetació exuberant mentre observes els animals en el seu hàbitat natural. És una reserva on l’aigua de l’Okavango es barreja amb la plana de la sabana africana, i on et sentiràs com si fossis un explorador a la recerca de camins, de depredadors i de manades d’elefants.

Antílops al voltant del riu
Categories: BOTSWANA
Etiquetes:
BOTSWANA: Els elefants

BOTSWANA: Els elefants

La primera vegada que et trobes un elefant en un dels teus viatges per terres africanes no et deixa indiferent. És un dels animals més imponents, elegants i majestuosos que pots veure dins d’un safari. Forma part dels grans Big Five. Aquests animals que poden viure...

read more
BOTSWANA: La història dels bosquimans

BOTSWANA: La història dels bosquimans

Els bosquimans, també coneguts com el poble San, són considerats la tribu més antiga que encara existeix avui al món. Segurament, els haureu vist a moltes fotografies amb els seus cossos d’estatura menuda quasi nus cobrint les parts íntimes amb pells d’animals, la...

read more
BOTSWANA: Chobe National Park i Reserva de Savuti

BOTSWANA: Chobe National Park i Reserva de Savuti

El Chobe és un dels parcs naturals més emblemàtics d’Àfrica. Amb una extensió de més 10.000 km2, és un dels llocs del món amb la població més extensa d’elefants (al voltant d’uns 120.000 exemplars) i a on podràs tenir l’oportunitat de veure els big five.  Mapa...

read more
BOTSWANA: La màgia dels baobabs

BOTSWANA: La màgia dels baobabs

Els baobabs són arbres impressionants i bells. Quan en veus un, no et pots quedar indiferent. Al llarg dels diferents trajectes a Àfrica, a part de la fauna, destaquen aquests magnífics arbres curiosos i místics a la terra on habiten.  El baobab, és el nom comú...

read more
Cascades Victòria

Cascades Victòria

Un dels espectacles naturals més impressionants del planeta que es poden visitar avui en dia són les Cascades Victòria, situades al riu Zambezi i que separen les poblacions de Victoria Falls (Zimbabwe) i Livingstone (Zàmbia). Accessibles també des de Kasane (Botswana)...

read more
BOTSWANA: Anècdotes curioses

BOTSWANA: Anècdotes curioses

- Sabíeu que Botswana és el país on hi ha més exemplars d'elefants del món? Es diu que hi ha al voltant de 130.000 elefants, una tercera part de tots els que habiten a Àfrica. En veuràs molts als parcs nacionals i a les reserves, però també te’ls podràs trobar ben a...

read more
BOTSWANA: Delta del Okavango i Maun

BOTSWANA: Delta del Okavango i Maun

Quan comences a buscar informació sobre Botswana i què veure en aquest fantàstic país, descobreixes que és un dels millors països per a veure la natura en estat salvatge i meravellar-te de les coses noves que aprens dia rere dia d’aquesta.  Una d’elles i que per...

read more
BOTSWANA: Tips per a la conducció

BOTSWANA: Tips per a la conducció

Conduir per Botswana és totalment un repte. Ens trobem davant d’un dels països més despoblats d’Àfrica amb carreteres de sorra i parcs nacionals plens d’animals que creuarem en solitari amb el nostre 4x4. Aquí, us deixem alguns consells que us poden ser útils si...

read more
BOTSWANA: Makgadikgadi Pan i Kubu Island

BOTSWANA: Makgadikgadi Pan i Kubu Island

Al centre de Botswana trobem una zona geogràficament molt interessant, una gran salina que s’extén 12.000 km². Aquesta salina està dividida per la carretera principal que va des de Maun fins a Nata, formant dos Parcs Nacionals: el Parc Nacional Nxai Pan i el Parc...

read more
BOTSWANA: Nxai Pan

BOTSWANA: Nxai Pan

Al centre de Botswana trobem una zona geogràficament molt interessant, una gran salina que s’extén uns 12.000  km². Aquesta salina està dividida per la carretera principal que va des de Maun fins a Nata, formant dos Parcs Nacionals: el Parc Nacional Nxai Pan i el...

read more

0 Comments

Submit a Comment