BOTSWANA: Makgadikgadi Pan i Kubu Island

girona_1990_people

gener 28, 2021

Al centre de Botswana trobem una zona geogràficament molt interessant, una gran salina que s’extén 12.000 km². Aquesta salina està dividida per la carretera principal que va des de Maun fins a Nata, formant dos Parcs Nacionals: el Parc Nacional Nxai Pan i el Parc Nacional de Makgadikgadi Pan

El Makgadikgadi Pan és una zona situada al sud de Nxai Pan i que es coneix com la “terra basta i sense vida”. Aquest significat del seu nom, rau en el conjunt de salines que formen un paisatge surrealista i impressionant. Ocupa una àrea d’uns 3.900 km².

Salines a Makgadikgadi Pan

Durant l’estació seca, de maig a octubre, és un bon moment per l’avistament d’animals ja que s’hi concentren grans manades de nyus i zebres que comencen la seva migració cap a la zona de Boteti. També s’hi poden veure girafes, elands, kudus, gaceles, oryx i alguns elefants, entre altres. Durant l’època de pluges, de novembre a abril, arriben a la zona moltes zebres per alimentar-se de l’herba que creix al voltant de les salines. A l’abril és un bon mes per veure-les ja que migren cap al Parc Nacional del Chobe. 

Per a entrar al Makgadikgadi Pan, trobem tres entrades principals:

+ Phuduhudu Gate, situada a la carretera que va de Maun a Nata. Venint de Maun, trobem aquesta porta al sud just abans d’arribar al Nxai Pan.

+ Khumaga gate, situada a l’oest del parc i on hauràs de creuar un riu amb un ferri. Al costat d’aquesta porta, hi ha un càmping públic que compta amb banys i dutxes. També hi ha l’opció d’allotjar-se al Boteti River Camp, un allotjament senzill que ofereix l’opció de sopar i esmorzar inclós.

+ XireXawa Gate, molt menys concorreguda i situada a l’est del parc.

A dins el parc nacional, també hi ha diferents campaments mòbils on és possible l’acampada però sense cap tipus de servei. És una zona on hi ha molta sorra i on fa falta un vehicle 4×4 per a conduir en aquests tipus de terrenys. 

Carretera a Makgadikgadi Pan

Les salines de Makgadikgadi són considerades una de les salines més grans de tot el món. Aquesta zona, de la mida de Portugal, és una extensa zona plana que sembla no tenir fi per molt que miris a l’horitzó. Durant l’època seca i de calor, la zona produeix miratges que confonen el conductor, amb llacs que desapareixen i muntanyes que a la realitat, són roques. En canvi, durant l’època de pluges, es formen basses d’aigua i llacs naturals i les planes del costat es tornen verdes de l’herba que hi creix. És en aquest  moment, on grans manades de nyus i zebres vénen a alimentar-se a aquesta zona. 

També és possible veure-hi els famosos flamencs a Sowa (zona est), un dels salars més grans de la zona. Zowa, vol dir sal per la població San que antigament, extreia sal d’aquesta zona per vendre-la als Bakalanga. Al mig d’aquest salar, hi ha una de les zones més boniques i curioses d’aquesta part del país: la illa de Kubu. 

El nostre càmping a Makgadikgadi Pan

LA ILLA DE KUBU

Aquesta illa de granit, d’1 km de llargada i només 10 m d’altura, es troba situada al mig del salar de Sowa, a les salines de Makgadikgadi.  El nom de Kubu, amb la llengua Tswana, vol dir hipopòtam. A l’illa, podem trobar-hi centenars de baobabs , que destaquen entre mig d’una regió desèrtica de salar. És un oasis al mig del salar, i quan hi arribes, de sobte l’illa apareix com un miratge a l’horitzó. És un indret màgic i sagrat pels habitants de la zona, que un cop hi poses el peu, descobreixes que té una atmosfera peculiar i diferent.

Panoràmica de l’illa de Kubu

Hi ha moltes pedres amb taques blanques, que són restes fossilitzades d’excrements d’aus. Aquest fet demostra la gran població d’aus que hi havia a l’illa, quan el salar era cobert d’aigua. Aquestes s’alimentaven dels peixos que hi havia al seu voltant, increïble oi?

És un lloc màgic i especial, on la terra blanca contrasta amb el marró del tronc dels baobabs i si mires a l’horitzó, miris on miris veuràs que aquest salar no té fi. L’illa de Kubu, és un indret bastant remot, on estaràs totalment sol si tens sort, i com a molt potser coincidiràs amb algú més que amb el seu 4×4 ha fet el mateix que tu. És fàcil perdre la noció del temps, només canvia la posició del sol i la resta es manté estàtic, com si la vida s’hagués aturat per uns instants i la vida consistís en l’aquí i l’ara. 

Baobabs a Kubu Island

Com arribar a Kubu Island?

Per arribar a Kubu Island us recomanem disposar de l’aplicació Maps.me o d’algun GPS ja que la conducció pel salar dificulta molt l’orientació. Durant el recorregut, trobarem diferents bifurcacions sense cap mena de senyalització i ens haurem de guiar a través de l’orientació del mateix GPS. No trobarem gaires poblats durant aquest trajecte solitari que farem entre baobabs, camins de terra i alguns animals herbívors. 

Si veniu del nord, haureu de trencar en algunes de les bifurcacions de la carretera principal de Maun a Nata. Aquests trencants es troben a Gweta, a Zoroga o aproximadament a 20 quilòmetres de Nata (S 20º11’26” E 25º15’53” -Gweta- o S 20º08’58” E 24º47’47” -Zoroga- o S 20º10’26” E26º00’33” -20 km de Nata-). Començareu, llavors, un recorregut off-road fins arribar a la Tswagong Gate, just després del poble de Thabatshukudu (penseu que hi ha opcions de camins que no van a parar en aquest poble, el més important és arribar a la porta Tswagong que és l’entrada a Kubu Island). Si veniu des de Gweta, primer creuareu la Gumba Gate i després a 8 quilòmetres trobareu ja la Tswagong Gate. Finalment, recorrereu 20 quilòmetres més fins arribar a aquesta illa del salar. Compteu aproximadament unes 4 hores de trajecte des de Nata.

 

Poblat durant el recorregut cap a l’illa de Kubu

Si veniu del sud, haureu d’arribar a la població de Mmatshumo (s’hi arriba a través de la carretera A30 que va de Francistown a Orapa), i des d’allà recórrer 20 quilòmetres fins arribar a la Makomojema Gate. Un cop superada aquesta porta d’accés, haureu de conduir 7 quilòmetres més fins arribar a una bifurcació (S 20º56’01” E 25º40’01”) on trencareu a la dreta per a fer els últims 19 quilòmetres fins arribar a Kubu Island. Compteu aproximadament unes dues hores de trajecte des de Mmatshumo.  

Foto extreta del mapa Botswana d’InfoMap

A on allotjar-se  a Kubu Island?

Hi ha la possibilitat d’allotjar-se a la mateixa illa, a la part est, on hi ha un campament comunitari gestionat per gent de les aldees pròximes. El cost és de 150 pulas per persona pel càmping, 50 pulas per persona per l’entrada al parc, 20 pulas per persona per les taxes a la comunitat i 5 pulas per persona pels miradors. És una mica car i cal pagar en efectiu però el lloc s’ho mereix.

Els llocs d’acampada són zones marcades on no hi ha ni aigua ni punt de corrent elèctrica. La única infraestructura és unes letrines situades en una punta. És una bona forma de generar ingressos que van íntegres a les comunitats d’aquella zona i a la vegada, gaudir d’una de les nits més màgiques en aquest país. 

Quan arribis, l’únic que has de fer és posar-te lliurement a un de les zones d’acampada marcades amb número. En algun moment del dia ja vindrà algú de la gestió del campament a cobrar l’import del càmping. Agafa un bon lloc amb ombra, ja que durant el dia, el sol és bastant fort. 

Quan el sol es pon, es pot gaudir d’un paisatge espectacular des d’un dels punts més alts de l’illa i veure com el sol va desapareixent i comencen a sortir els milions d’estrelles que t’il·luminaran tota la nit. Al mig del no res, sense contaminació lumínica, el cel de Kubu Island, t’impressionarà. Treu un matalàs a fora, obre una bona cervesa local, estira’t de panxa cap amunt, i gaudeix!

A part d’aquesta possibilitat, existeix també el Makgadikgadi Adventure Camp, a uns 19 km de l’illa, just al costat de la tanca veterinària, on pots decidir si anar cap a Kubu o cap a Gweta.

Posta de sol a l’illa de Kubu

Consells útils per a la visita de Kubu Island

– És molt important portar un GPS, un mapa físic o un mapa ja descarregat d’algunes aplicacions com el Maps.me per orientar-nos durant la nostra visita a Kubu Island i al Makgadikgadi Pan. No trobareu gaires senyalitzacions i conduireu durant bona part del trajecte per camins off-road. 

– Porteu aigua suficient i menjar ja que no trobareu cap restaurant ni cap supermercat on abastir-vos. A Nata o a Letlhakane, per exemple, trobareu supermercats per a fer la compra. 

– Carregueu el dipòsit de benzina fins a dalt per si us perdeu i feu més quilòmetres del compte. Sempre és millor anar tranquils, i per això us recomanem que poseu benzina a Nata si veniu del nord, o a la població de Letlhakane si veniu del sud.

– Vigileu durant la conducció del vehicle pel salar. Seguiu les roderes ja marcades d’altres cotxes i tingueu en compte l’època en què visiteu el salar. Si és època de pluges penseu que hi haurà força aigua. Penseu també en baixar la pressió dels pneumàtics i reduir la velocitat quan recorreu el salar. 

– Porteu crema solar perquè al salar el sol reflecteix molt i és important protegir-nos la pell amb la major protecció possible.  

Enfilats sobre el guitalele

– Porteu algun objecte curiós per a poder fer fotos amb perspectiva. Penseu que als llacs de sal no existeix l’horitzó, per la qual cosa, podràs fer fotos divertides i imaginatives. Per exemple, si porteu una llauna de refresc podreu fer un efecte òptic i que estigueu en miniatura sobre la llauna. 

Sobre una llauna de Coca-cola

– Porteu les bateries carregades dels vostres objectes fotogràfics. Kubu Island és una illa molt fotogràfica al ser un oasi de baobabs al mig de la immensitat del salar. Penseu que allà no hi ha corrent elèctrica. 

– Porteu diners en efectiu per a pagar el càmping ja que no accepten pagaments amb targeta de crèdit. Penseu que allà no hi ha connexió a Internet, per tant, és un lloc ideal per a desconnectar. 

– Porteu llenya suficient per a poder fer foc durant la nit sota les estrelles del Makgadikgadi Pan. 

– Quan marxeu de la vostra zona d’acampada, deixeu el lloc tal com l’heu trobat de net per mantenir aquest espai natural i preservar un dels llocs més màgics del país. 

El Makgadikgadi Pan és una de les reserves de sal més impressionants de tot el món. Recórrer tota la seva immensitat i arribar a Kubu Island és una de les experiències que més recomanem per a un viatge a Botswana. No trobaràs grans depredadors com a molts parcs nacionals del país, però gaudiràs d’un paisatge insòlit i d’un oasis de pau i bellesa excepcional. 

Illa de Kubu
Categories: BOTSWANA
Etiquetes:
BOTSWANA: Els elefants

BOTSWANA: Els elefants

La primera vegada que et trobes un elefant en un dels teus viatges per terres africanes no et deixa indiferent. És un dels animals més imponents, elegants i majestuosos que pots veure dins d’un safari. Forma part dels grans Big Five. Aquests animals que poden viure...

read more
BOTSWANA: La història dels bosquimans

BOTSWANA: La història dels bosquimans

Els bosquimans, també coneguts com el poble San, són considerats la tribu més antiga que encara existeix avui al món. Segurament, els haureu vist a moltes fotografies amb els seus cossos d’estatura menuda quasi nus cobrint les parts íntimes amb pells d’animals, la...

read more
BOTSWANA: Chobe National Park i Reserva de Savuti

BOTSWANA: Chobe National Park i Reserva de Savuti

El Chobe és un dels parcs naturals més emblemàtics d’Àfrica. Amb una extensió de més 10.000 km2, és un dels llocs del món amb la població més extensa d’elefants (al voltant d’uns 120.000 exemplars) i a on podràs tenir l’oportunitat de veure els big five.  Mapa...

read more
BOTSWANA: La màgia dels baobabs

BOTSWANA: La màgia dels baobabs

Els baobabs són arbres impressionants i bells. Quan en veus un, no et pots quedar indiferent. Al llarg dels diferents trajectes a Àfrica, a part de la fauna, destaquen aquests magnífics arbres curiosos i místics a la terra on habiten.  El baobab, és el nom comú...

read more
Cascades Victòria

Cascades Victòria

Un dels espectacles naturals més impressionants del planeta que es poden visitar avui en dia són les Cascades Victòria, situades al riu Zambezi i que separen les poblacions de Victoria Falls (Zimbabwe) i Livingstone (Zàmbia). Accessibles també des de Kasane (Botswana)...

read more
BOTSWANA: Reserva de Moremi

BOTSWANA: Reserva de Moremi

Moremi és una reserva natural d’uns 3.900 km2 ubicada al centre i a l’orient del Delta de l’Okavango. Limita al nord amb les àrees de Savuti i Linyanti del Parc Nacional del Chobe. Està formada per diferents rius com el Khwai; pantans; bancs de sorra, boscos frondosos...

read more
BOTSWANA: Anècdotes curioses

BOTSWANA: Anècdotes curioses

- Sabíeu que Botswana és el país on hi ha més exemplars d'elefants del món? Es diu que hi ha al voltant de 130.000 elefants, una tercera part de tots els que habiten a Àfrica. En veuràs molts als parcs nacionals i a les reserves, però també te’ls podràs trobar ben a...

read more
BOTSWANA: Delta del Okavango i Maun

BOTSWANA: Delta del Okavango i Maun

Quan comences a buscar informació sobre Botswana i què veure en aquest fantàstic país, descobreixes que és un dels millors països per a veure la natura en estat salvatge i meravellar-te de les coses noves que aprens dia rere dia d’aquesta.  Una d’elles i que per...

read more
BOTSWANA: Tips per a la conducció

BOTSWANA: Tips per a la conducció

Conduir per Botswana és totalment un repte. Ens trobem davant d’un dels països més despoblats d’Àfrica amb carreteres de sorra i parcs nacionals plens d’animals que creuarem en solitari amb el nostre 4x4. Aquí, us deixem alguns consells que us poden ser útils si...

read more
BOTSWANA: Nxai Pan

BOTSWANA: Nxai Pan

Al centre de Botswana trobem una zona geogràficament molt interessant, una gran salina que s’extén uns 12.000  km². Aquesta salina està dividida per la carretera principal que va des de Maun fins a Nata, formant dos Parcs Nacionals: el Parc Nacional Nxai Pan i el...

read more

0 Comments

Submit a Comment