Els baobabs són arbres impressionants i bells. Quan en veus un, no et pots quedar indiferent. Al llarg dels diferents trajectes a Àfrica, a part de la fauna, destaquen aquests magnífics arbres curiosos i místics a la terra on habiten.
El baobab, és el nom comú de l’Adansonia, gènere de la família de Malvaceae. El nom de baobab té el seu origen a la llengua àrab ﺑﻬﺒﺐ (buhibab), pare de moltes llavors. També rep el nom de: “arbre màgic”, “arbre farmàcia” i “arbre de la vida”. És símbol de resistència, tolerància, vida comunitària i longevitat.
Té vuit espècies, sis de les quals creixen a la illa de Madagascar. Les altres dues són l’Adansonia Digitata, que creix a l’Àfrica continental i la menys coneguda i petita, la Adansonia Gibbosa, que creix a Austràlia.
El baobab africà és un arbre de tronc gran, en forma d’ampolla i ple de nusos. És un arbre alt, pot arribar a mesurar 30 m d’alçada i el diàmetre de la copa als 11m. Per tant, estem parlant d’un arbre imponent, que quan el veus per primer cop, amb el seu tronc robust i branques, s’escapa de la teva boca un: uff! de sorpresa. Poden viure entre els 800 i 1.000 anys, tot i que hi ha exemplars que han arribat als 5.000 anys. Gràcies als seus teixits fibrosos que absorbeixen aigua de pluja, poden suportar grans sequeres. Un arbre pot emmagatzemar més de 120.000 litres.
La seva escorça és llisa i la fusta fibrosa, on hi emmagatzema aigua. Només té fulles a l’època de pluges. Les seves flors son hermafrodites, d’uns 10 cm, amb pètals blancs. Donen fruit al final de l’estació seca o al principi de l’època de pluges. El fruit és una baia seca o una càpsula de forma de meló allargat. Tenen moltes llavors, grans i en forma de ronyó, que viuen més de cinc anys.
Els baobabs són considerats elements sagrats i respectats per tots els pobles africans, on només el gurú o savi del poble pot pujar a l’arbre a recollir els fruits i fulles. Des de fa segles, l’ombra del baobab ha servit per reunir a tot el poble. Les comunitats es reuneixen al seu voltant per a decidir coses importants de l’aldea. Totes les religions que han estat en contacte amb aquest arbre al llarg dels anys, l’han utilitzat pels seu rituals sagrats: els musulmans fabriquen els recipients per a trencar el dejuni, els cristians fabriquen bols amb la seva fusta pels batejos, els bosquimans creuen que a les flors del baobab hi habiten esperits…. Molts poblats africans fan ofrenes al seu baobab per a demanar unes bones collites, bona sort i fertilitat.
En l’alimentació africana, la polpa del baobab, s’utilitza per salses i begudes refrescants i energètiques. Té propietats per resoldre els trastorns intestinals, com a substitut de la llet materna, antimalàric, reconstituent… També, en molts llocs s’utilitza com si fos una “llaminadura” o per quallar la llet.
Les fulles i les llavors, que són riques en vitamina C i calci, s’utilitzen per lligar el couscous, o per substituir el cafè. Últimament, el baobab, s’ha considerat un superaliment pels seus múltiples beneficis a la salut: antioxidant, disminueix el cansament, enforteix el sistema immunitari, millora l’absorció del ferro, conté molta fibra i regula el sistema digestiu, antiinflamatori, etc.
El baobab també és conegut col·loquialment com “l’arbre capgirat”. Segons una llegenda àrab, aquest arbre era un dels més presumits del bosc. Per tal que no deixessin d’admirar-lo, no paraven de créixer i créixer sobresortint les seves branques per sobre la resta d’arbres. Diuen, llavors, que els déus com a cura d’humilitat, van decidir capgirar l’arbre. D’altres diuen que va ser el dimoni qui va invertir l’arbre i el va plantar a l’inrevés, per la qual cosa va quedar amb les arrels a l’aire. Per això, quan el mirem ens pot semblar com si fos un arbre que creix a l’inversa.
En els últims temps, algun dels baobabs més antics que existeixen a Àfrica han anat morint. Per alguns científics, el canvi climàtic pot ser una de les causes darrere d’aquestes morts. A més a més, en els darrers anys la fruita del baobab ha anat guanyant fama provocant que alguns d’aquests arbres s’hagin erradicat d’una forma inusual.
El baobab és l’arbre per excel·lència d’Àfrica. A Senegal i a Madagascar, és considerat l’arbre nacional del país. A Senegal, la seva figura apareix en l’estampació dels passaports. A Zimbabwe, la seva silueta surt a la moneda del país. Hi ha una llegenda africana segons la qual qui ha dormit a l’ombra d’algun baobab torna algun dia a Àfrica. Per això, us recomanem que durant el vostre viatge us atureu en algun baobab, descanseu, disfruteu de la seva majestuositat i respireu. D’aquesta manera segur que ben aviat tornareu a gaudir del continent africà i de la màgia dels baobabs.
0 Comments