BOTSWANA: Delta del Okavango i Maun

girona_1990_people

febrer 25, 2021

Quan comences a buscar informació sobre Botswana i què veure en aquest fantàstic país, descobreixes que és un dels millors països per a veure la natura en estat salvatge i meravellar-te de les coses noves que aprens dia rere dia d’aquesta. 

Una d’elles i que per a nosaltres era desconeguda, era que existien els deltes interiors. Sempre a l’escola ens han ensenyat que un delta és un accident geogràfic format a la desembocadura d’un riu pels sediments acomulats que transporta i que es troba al costat del mar. Però com sempre, hi ha excepcions, i una d’elles és l’especial delta de l’Okavango. 

Delta del Okavango a vista d’avioneta.

El delta de l’Okavango és un delta interior d’uns 700.000 metres quadrats. El forma el riu Kavango, que després de néixer a Angola, creuar Namibia, arriba a Botswana i crea uns dels paisatges i ecosistemes més curiosos del planeta. És aquí on el riu, no desemboca al mar, sinó que desemboca a la plana del desert del Kalahari. És per això que diem que és un cas especial, perquè a part de ser un delta interior que n’hi ha pocs, és el més gran de tot el món.

Curs del riu Kavango a través dels 3 països (font: Ecology and Society)

Aquesta reserva natural és una de les zones verges més poc canviades per la petjada humana. Quan arribes al delta, t’adones que tu formes part de la natura, del delta i de l’estranya connexió que s’estableix amb els animals que veus. Hi habiten més de 1.300 espècies d’arbres i plantes, 460 espècies d’aus, i molts herbívors i els seus depredadors. S’hi poden veure quatre dels gran Big Five (el lleó, el guepard, el búfal i l’elefant). 

S’hi poden veure 3 tipus d’ecosistemes diferents: 

– A la part Nord: trobem paisatge més fluvial i amb petites aldees que s’han construït al voltant del riu. No hi ha gaires mamífers a la zona, però sí que s’hi poden avistar moltes espècies d’aus. 

El delta: podem trobar-hi grans mamífers i espècies úniques en tot el planeta, com és el cas dels lleons nedadors, que per sobreviure necessiten submergir-se a l’aigua. 

La sabana: és l’espai més salvatge on s’hi poden trobar herbívors i depredadors en el seu hàbitat natural. Té un accés restringit per la seva preservació.

Per la seva gran riquesa animal i la seva bellesa, el 2014 es va proclamar aquesta zona Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO. 

Vista d’ocell del Delta de l’Okavango durant l’època seca

Quan és la millor època per a visitar el Delta?

El delta és accessible tot l’any. De desembre a març és l’època de pluges, així que el paisatge serà més verd però veuràs menys animals ja que estaran més dispersats al trobar aigua a tot arreu. Molts dels camins desapareixen per inundacions. La temperatura és més alta en aquests mesos. És l’època en què la majoria d’herbívors donen a llum les seves cries. 

En canvi, de juny a setembre, és la millor època ja que l’època de pluges ja ha parat i els animals es concentren al voltant del curs del riu i els seus afluents. A la vegada, son els mesos freds dins del clima de Botswana i també en les que el cabal del riu és més gran degut als mesos anteriors de precipitacions. Són els mesos en què plou menys. 

Nosaltres vam anar a Botswana, l’agost del 2019, un any que va ser molt dolent pel que fa a les precipitacions. Durant el període 2018-2019, les pluges a la capçalera del curs del riu (Angola) van ser molt més baixes que la mitjana dels 5 anys anteriors, i aquest fet va fer que hi hagués molt poca aigua quan vam visitar el Delta. Per aquest fet, no vam poder fer l’excursió en Mokoro i el vol amb avioneta, va haver d’endinsar-se més al delta per poder veure aigua. 

El canvi climàtic ha fet  en general a tot el delta que les pluges siguin molt més torrencials i que les temperatures hagin pujat 3 graus de mitjana. Segons un informe del IPCC, al voltant d’un 25%-40% dels mamífers dels parcs naturals del Sud d’Àfrica, podrien estar en perill d’extinció l’any 2080 per causa de la sequera. Està en les nostres mans poder mitigar l’acció del canvi climàtic i protegir aquesta joia de la naturalesa. 

Es poden veure els animals des de l’aire també

Com es pot visitar?

Una de les millors formes de visitar el Delta de l’Okavango és des de la ciutat de Maun. Maun podríem dir que és la població que fa de porta d’entrada a aquest delta, on no hi ha massa res a visitar però des de la qual és la manera més fàcil per a poder organitzar activitats per a visitar-lo. És útil per poder agafar provisions per a la ruta a través dels parcs naturals, ja que té nombrosos supermercats, com també per a fer un “stop” al camí, per poder descansar i aprofitar-se dels luxes i comoditats de la ciutat, com pot ser anar a un bon restaurant o gaudir d’una bona dutxa! 

Les dues formes més fàcils i econòmiques de veure el delta de l’Okavango són realitzant alguna d’aquestes activitats: 

  • Un trajecte amb mokoro: 

Aquesta embarcació tradicional és una canoa utilitzada especialment en aquesta zona, que s’impulsa a través de les aigües poc profundes del delta o riu, situant-se a la popa o a la proa i empenyent amb el pal. És utilitzada per a la gent local per a la pesca o per traslladar-se, però últimament també es destina al turisme.

Existeixen diferents excursions organitzades des de Maun, en què et traslladen amb cotxe fins a l’embarcador, on posteriorment s’agafa el mokoro i es fa un trajecte amb aquesta embarcació pels diferents afluents del riu Kavango. És una forma tranquila de gaudir del paisatge i dels animals: hipopòtams, elefants, cocodrils, aus pescaires… Gràcies al silenci de no portar motor, aquests es poden veure més fàcilment i que no s’espantin de seguida. 

Normalment una excursió de tot el dia amb mokoro pot costar entre uns 700-800 Pulas (podeu reservar-la al mateix lloc on us allotgeu com per exemple a l’hostal The Old Bridge Packers). També es poden reservar des de l’associació  OKMCT, Okavango Kopano Mokoro Community Trust, on l’import pagat va totalment a la comunitat.

També són possibles tours de 2-3 dies pernoctant amb tendes al mig del delta. 

Mokoros a la riba del Delta

  •  Un vol amb avioneta per a sobrevolar el delta: 

Per a nosaltres, és la millor forma de veure el delta de l’Okavango i adonar-se de la seva immensitat. Des de dalt, amb vista d’ocell, es veuen realment les formes que va creant aquest delta, tots els afluents laberíntics en forma d’arrels que es van bifurcant des del riu principal. Per fer-ho, cal dirigir-se a l’aeroport de Maun i preguntar el preu a diferents companyies d’avioneta que sobrevolen el delta (Mack Air, Delta Air, Major Blue Air, Kavango Air, Wilderness Air, Air Shakawe, Moremi Air, Safari Air i Helicopter Horizons). Normalment totes ofereixen el mateix: una hora de vol que es converteix en 45 min estrictes sobrevolant el delta, tot i que es pot parlar d’allargar el temps pagant més.

El preu variarà en funció del nombre de passatgers que vagin a l’avioneta. A tots els passatgers se’ls garantitza una finestra per veure el paisatge. Nosaltres vam reservar la tarda del dia abans, una mica just, però vam trobar lloc a moltes d’elles. Ens va costar 980 Pulas per persona a través de l’empresa Air Shakawe, compartint l’avioneta amb 2 persones més (érem 4 en total, més el pilot).

És recomanable realitzar el vol a última hora de la tarda, cap a les 16h, així serà el moment que hi hagi la millor llum de la posta de sol. Cal vigilar també que si sou propensos a marejar-vos, us prengueu abans una pastilla antimareig, ja que l’avioneta al ser petita i lleugera, es mou bastant. 

Aeroport de Maun just abans d’emprendre el vol

  • Safari per la Reserva Natural de Moremi: 

Moremi és una reserva natural ubicada al famós i estrany Delta de l’Okavango. El paisatge d’aquest parc és molt diferent als altres, perquè alterna la plana fluvial amb canals d’aigua, amb terrenys de terra més extensos (sobretot a l’època seca), fent d’aquest parc un dels millors de Botswana per divisar fantàstics paisatges. És en aquesta reserva, on podràs gaudir de la conducció en 4×4 de forma salvatge travessant-lo de Nord a Sud amb el teu propi cotxe; o, sinó, podràs reservar un safari des de la població més pròxima, Maun.  Si voleu saber més sobre aquesta Reserva, cliqueu aquí. 

Riu Khwai a la reserva de Moremi

A on dormir?

Maun gaudeix dels avantatges de ser el centre d’operacions pel Delta de l’Okavango i per a fer un safari a la Reserva Natural de Moremi. És doncs, un bon punt de parada o fins i tot, com a punt base per descobrir aquesta zona del país. 

Hi ha bastanta oferta d’allotjaments a Maun,tot i que n’hi ha molts que són cars, nosaltres us recomanem: 

D&K GUESTHOUSE: Nosaltres vam reservar una oferta a través de Booking en aquesta GuestHouse pel fet de ser pròxima al centre de la ciutat. Tenen pati interior per guardar el cotxe però el lavabo/dutxa de l’habitació no estava molt ben cuidat. Ens va costar 27€ entre els dos. No accepten pagament amb  targeta. 

THE OLD BRIDGE BACKPACKERS: Situat a 10 km del centre de Maun, aquest hostal diposa d’alguns llocs d’acampada, també tendes moblades. El càmping costa unes 100 Pulas /nit/persona . Organitzen moltes excursions als voltants. Per a més informació, cliqueu aquí.  

MAUN REST CAMP: Està gestionat per els propietaris del “Old Bridge Backpackers”. És un lloc d’acampada, que sol costar uns 100 Pulas/ nit/persona. Es troba al costat del riu, hi ha bastants insectes. Per a més informació, cliqueu aquí.   

AUDI CAMP: està situat a 12 km de Maun i és un bon lloc d’acampada. També hi ha la possibilitat de reservar una habitació. Té bones vistes al riu Thamalakane i disposa de piscina, bar, restaurant… També organitza excursions al Delta i safaris a Moremi. Per les places de càmping, el preu és de 110 pulas per persona i nit; i per les habitacions dobles, 240 pulas per persona i nit. Per a més informació, cliqueu aquí.  

THAMALAKANE GUESTHOUSE: Aquesta guesthouse és senzilla i neta. Es troba a 7 km del centre de la ciutat i disposa de tot tipus d’habitacions a un preu bastant acceptable. Uns 40 € per una habitació doble amb vistes al jardí. Té piscina. Per a més informació i reservar, cliqueu aquí.

THE WATERFRONT: Hotel d’un nivell superior als altres, està situat a 8 km del centre de la ciutat, a la riba del riu Thamalakane. Disposa d’habitacions estàndars i també de luxe. Totes disposen d’un petit balcó que dóna al riu. Bona connexió d’internet. Les habitacions dobles solen costar uns 135€ amb esmorzar inclòs. Per a més informació i reservar, cliqueu aquí.

A Maun trobarem també tots els serveis essencials com són hospitals, supermercats, restaurants i botigues per fer compres. Per menjar, us podem recomanar un restaurant indi que també fan menjar internacional i que està just davant de l’aeroport de Maun (Pizza Plus Coffee & Curry); el Tswii Cafe&Kitchen (o també Tshilli Community Farmstall) que es troba a la Sir Seretse Khama Road, a prop també de l’aeroport, i on podreu gaudir d’uns bons esmorzars, sucs naturals i un entorn molt bonic; i el Motsana Centre & The Arts Cafe que es troba més allunyat de Maun (a la carretera principal de Maun a la reserva de Moremi) i on trobareu un bon cafè, bons plats i botigues d’artesania. 

Sabana africana des de l’aire
Categories: BOTSWANA
Etiquetes:
BOTSWANA: Els elefants

BOTSWANA: Els elefants

La primera vegada que et trobes un elefant en un dels teus viatges per terres africanes no et deixa indiferent. És un dels animals més imponents, elegants i majestuosos que pots veure dins d’un safari. Forma part dels grans Big Five. Aquests animals que poden viure...

read more
BOTSWANA: La història dels bosquimans

BOTSWANA: La història dels bosquimans

Els bosquimans, també coneguts com el poble San, són considerats la tribu més antiga que encara existeix avui al món. Segurament, els haureu vist a moltes fotografies amb els seus cossos d’estatura menuda quasi nus cobrint les parts íntimes amb pells d’animals, la...

read more
BOTSWANA: Chobe National Park i Reserva de Savuti

BOTSWANA: Chobe National Park i Reserva de Savuti

El Chobe és un dels parcs naturals més emblemàtics d’Àfrica. Amb una extensió de més 10.000 km2, és un dels llocs del món amb la població més extensa d’elefants (al voltant d’uns 120.000 exemplars) i a on podràs tenir l’oportunitat de veure els big five.  Mapa...

read more
BOTSWANA: La màgia dels baobabs

BOTSWANA: La màgia dels baobabs

Els baobabs són arbres impressionants i bells. Quan en veus un, no et pots quedar indiferent. Al llarg dels diferents trajectes a Àfrica, a part de la fauna, destaquen aquests magnífics arbres curiosos i místics a la terra on habiten.  El baobab, és el nom comú...

read more
Cascades Victòria

Cascades Victòria

Un dels espectacles naturals més impressionants del planeta que es poden visitar avui en dia són les Cascades Victòria, situades al riu Zambezi i que separen les poblacions de Victoria Falls (Zimbabwe) i Livingstone (Zàmbia). Accessibles també des de Kasane (Botswana)...

read more
BOTSWANA: Reserva de Moremi

BOTSWANA: Reserva de Moremi

Moremi és una reserva natural d’uns 3.900 km2 ubicada al centre i a l’orient del Delta de l’Okavango. Limita al nord amb les àrees de Savuti i Linyanti del Parc Nacional del Chobe. Està formada per diferents rius com el Khwai; pantans; bancs de sorra, boscos frondosos...

read more
BOTSWANA: Anècdotes curioses

BOTSWANA: Anècdotes curioses

- Sabíeu que Botswana és el país on hi ha més exemplars d'elefants del món? Es diu que hi ha al voltant de 130.000 elefants, una tercera part de tots els que habiten a Àfrica. En veuràs molts als parcs nacionals i a les reserves, però també te’ls podràs trobar ben a...

read more
BOTSWANA: Tips per a la conducció

BOTSWANA: Tips per a la conducció

Conduir per Botswana és totalment un repte. Ens trobem davant d’un dels països més despoblats d’Àfrica amb carreteres de sorra i parcs nacionals plens d’animals que creuarem en solitari amb el nostre 4x4. Aquí, us deixem alguns consells que us poden ser útils si...

read more
BOTSWANA: Makgadikgadi Pan i Kubu Island

BOTSWANA: Makgadikgadi Pan i Kubu Island

Al centre de Botswana trobem una zona geogràficament molt interessant, una gran salina que s’extén 12.000 km². Aquesta salina està dividida per la carretera principal que va des de Maun fins a Nata, formant dos Parcs Nacionals: el Parc Nacional Nxai Pan i el Parc...

read more
BOTSWANA: Nxai Pan

BOTSWANA: Nxai Pan

Al centre de Botswana trobem una zona geogràficament molt interessant, una gran salina que s’extén uns 12.000  km². Aquesta salina està dividida per la carretera principal que va des de Maun fins a Nata, formant dos Parcs Nacionals: el Parc Nacional Nxai Pan i el...

read more

0 Comments

Submit a Comment