ZIMBÀBUE: Mana Pools NP

girona_1990_people

desembre 13, 2021

Mana Pools és un lloc molt especial. Aquest parc natural que cobreix una extensió de 2.500 quilòmetres quadrats es troba situat just a la riba del riu Zambezi i enmig de la vall que rep el mateix nom. A part, té quatre piscines naturals estacionals (Main Pool, Chine Pool, Long Pool i Chisambuc Pool) que fan que molts animals vagin a beure aigua i es concentrin al seu voltant durant l’estació seca. Mana en shona vol dir quatre, d’aquí l’origen del nom del parc.

El Mana Pools es troba situat just al costat del riu Zambezi, el quart riu més gran del continent africà. Aquest riu fa frontera natural amb Zàmbia i és un lloc on es concentren molts animals. Es diu que hi ha un cocodril per cada quilòmetre quadrat del riu. Nosaltres el vam recórrer des del Lower Zambezi. Si en vols saber més sobre la nostra experiència, clica aquí.

Mana Pools NP, amb Zàmbia a l’altre costat.

Aquesta barreja d’aigua del riu, de basses, de vegetació verda al voltant, d’illes de sorra… fa que ja només pel paisatge, la visita a Mana Pools es converteixi en un imprescindible. La millor època per a visitar aquest parc és durant l’estació seca, de juny a octubre, on els animals tendeixen a viure al costat de l’aigua i és més fàcil veure’ls. En canvi, de desembre a març/abril, que és l’època de pluges, el parc es converteix en inaccessible ja que bona part d’ell s’inunda i els animals es dispersen cap a les muntanyes.

A Mana Pools no trobaràs fronteres ni tanques pels animals que viuen completament en llibertat i es poden moure a dins i fora del parc. A més a més, és un dels parcs que hem vist més concentració d’animals en poc espai, ja que si vas en època seca, en pocs quilòmetres en trobaràs bastants a prop del riu.

Família de lleons al Mana Pools NP.

Aquest parc, Patrimoni de la Unesco des del 1984, congrega una gran població d’elefants. De totes maneres, no n’hi ha tants com el Hwange NP, lloc per excel·lència d’aquests animals. Si voleu llegir més sobre la nostra experiència al Hwange, podeu clicar aquí. A més a més, dins el Mana Pools es poden veure quatre dels cinc big five ja que no hi trobareu rinoceronts. Nosaltres vam al·lucinar amb la facilitat de veure lleons ben a prop nostre i vam tenir la gran sort de trobar-nos un lleopard al mig de la carretera quan ja sortíem del parc. Tampoc podreu veure girafes ni nyus degut al tipus de terreny.

Dues lleones descansant sota un arbre.

Un dels altres animals estrella del Mana Pools són els gossos salvatges (wild dogs), un animal en perill d’extinció i que no vam tenir la sort de veure en llibertat. Tanmateix, algunes persones que ens vam trobar sí que els havien vist. Podeu saber més d’aquest animal tan especial en aquest article.

Elefant en una de les piscines naturals del Mana Pools NP.

Com arribar-hi?

Per arribar al Mana Pools per carretera, només trobem un únic accés possible. Aquest es troba al nord del país, just després de la població de Makuti. Durant el trajecte a dins el parc, passaràs per diferents punts de controls on t’hauràs de registrar i finalment, un cop arribar al costat del riu Zambezi, pagar les taxes corresponents d’entrada.

Per arribar al primer punt de control, hauràs de conduir per la carretera general que va de Harare a Chirundu, i parar-te a uns 17 quilòmetres després de la població de Makuti. Allà trobaràs unes oficines generals del parc on et registraràs i et donaran un paper per a poder accedir al següent punt de control.

El segon punt d’accés és quan ja et desviaràs completament de la carretera principal que va de Harare a Chirundu. Aquest es troba a uns 7 quilòmetres del primer punt, conduint per la carretera principal i travessant un petit port de muntanya amb una carretera en molt bon estat. Allà, ja entraràs oficialment a dins el parc però les taxes d’entrada encara no les pagaràs fins al final.

Una de les portes d’accés per arribar al Mana Pools NP.

Un cop a dins, hauràs de conduir durant 30 quilòmetres per un paisatge on ja et podràs trobar alguns animals (sobretot, elefants) i uns baobabs enmig de la carretera molt fotogràfics i bonics. Aquesta carretera ja és de terra i hauràs d’adequar la teva velocitat en aquest tipus de terreny. Després d’aquest primer tram, trobaràs una porta on t’hauràs de tornar a registrar i conduir finalment uns 43 quilòmetres fins a les oficines centrals que estan al costat del riu i del càmping Nyamepi.

Finalment, allà ja hauràs arribat a la zona principal del Mana Pools NP on podràs pagar la teva entrada, els permisos, els càmpings i qualsevol altra activitat que vulguis reservar.

La recepció on pagaràs les teves entrades, el càmping i les activitats.

Permisos i preus

El permís per entrar al parc costa 20 USD per persona (turista internacional) i si a més, vols entrar amb el teu cotxe, hauràs de pagar un permís de 10 USD. Aquests preus són per visitants d’un dia, i també els mateixos per si et quedes a dormir allà. Tingues en compte, però que a Zimbabwe les entrades duren més de 24 hores. Per exemple, si entres el dilluns a les 9h del dematí i pagues per un dia, tindràs temps fins el dimarts a les 18h de la tarda per estar dins el parc.

Per a dormir, tens diferents opcions d’allotjament que també has de pagar un cop arribes a la recepció principal. Hi ha càmpings privats que s’han de reservar amb antelació; i altres que pots reservar directament un cop arribes allà, com és el cas del càmping Nyamepi. Aquest té un cost de 23 USD per persona i nit, i són càmpings situats just al costat del riu Zambezi, amb un punt d’aigua i lavabos i dutxes compartides.  

Pel que fa al pagament, nosaltres vam pagar amb efectiu perquè no ens van acceptar la nostra targeta de crèdit (N26). Zimbabwe és un país força curiós pel que fa al tema moneda. A forces llocs del país, no accepten pagaments amb targeta i només accepten dòlars i no la moneda local que són els bonds. Per tant, et recomanem que per a entrar al Mana Pools portis dòlars per pagar en efectiu. Si vols saber més sobre la complexitat de la moneda i diferents trucs pel viatger, pots clicar aquí.

Benvingut al Mana Pools NP!

Consells bàsics per a visitar el Mana Pools NP

– Abans d’entrar al Mana Pools, fes la compra al supermercat pels dies que hi estaràs. A dins al parc, no hi ha restaurants ni tampoc botigues. Recorda que molts parcs no accepten que entris certs aliments. En el cas de Mana Pools, és molt important que no entris res de cítrics ja que és un dels aliments preferits dels elefants. Aquests poden arribar a trencar finestres per tal d’aconseguir els apreciats mangos.

Elefant al Mana Pools NP.

Adapta’t a l’horari de les gallines. A l’alba, quan el sol surt i a la posta de sol, és quan hi ha més activitat dels animals i és més fàcil veure’ls. Aixeca’t aviat i surt amb el cotxe a la primera hora possible de sortida. És possible que vegis algun animal nocturn que encara és actiu. Pots descansar a les hores del migdia, quan fa més calor, ja que és quan és més difícil veure animals. Al vespre, després de la migdiada, molts animals tornen a estar actius per anar a beure aigua per últim cop i comencen a sortir altre cop els animals nocturns. 

Condueix a poc a poc a l’interior del parc. Molts cops, anant lent és més fàcil veure animals i fixar-te allà on poden ser sense espantar-los amb el soroll del cotxe. Vigila perquè en aquest parc hi ha molts elefants, i és important deixar-los un espai de seguretat per tal d’evitar qualsevol accident sobtat. En aquest article, podràs saber més sobre els elefants i com reaccionar en cas que un s’apropi massa. 

Elefants passejant pel Mana Pools NP.

No baixis del cotxe sota cap circumstància si no és en una zona habilitada per fer-ho. Tanca el cotxe quan estiguis de recorregut per dins del parc amb les finestres tancades si estàs a prop d’un animal. Aprofita també per preguntar als guies o a recepció on han vist animals, perquè d’aquesta manera serà més fàcil trobar-los. Nosaltres ho vam fer, i vam tenir la sort de veure 14 lleons en un dia!

Porta bosses d’escombraries. Aquest parc funciona amb el sistema de “Carry in – carry out”; és a dir, totes les deixalles que puguis generar les hauràs de guardar dins el teu cotxe i tirar-les a un contenidor un cop hagis sortit ja del parc.

Porta dòlars en efectiu. A Zimbabwe, molts parcs no accepten targetes de crèdit internacional i l’única forma de pagar les taxes d’entrada és amb efectiu. Només accepten dòlars, així que recomanem que abans d’entrar al Mana Pools facis una previsió de quants dies hi estaràs, quines activitats vols fer, on dormiràs i així preveure un pressupost aproximat per portar els diners en efectiu.

Compte amb la vida salvatge. Tots els campaments no tenen tanques i és habitual que tant els elefants, els búfals, els hipopòtams o els babuïns s’acostin a aquestes zones perquè saben que trobaran menjar. Si acampes, a la nit no deixis res a l’exterior del vehicle per seguretat. I, durant el dia, estigues a l’aguait perquè alguns d’aquests animals són molt ràpids i a vegades poden arribar a ser violents, especialment els babuïns.

Lleona al Mana Pools NP.

– Prepara bé la motxilla. Quan visites el Mana Pools és important que no et deixis uns prismàtics per veure els animals de lluny; un barret i unes ulleres de sol; un bon mapa per situar-te en el parc (nosaltres amb el Maps.me hem anat molt bé); un bon repel·lent de mosquits i roba llarga de protecció per a les nits o vespres; crema solar i protector pels llavis; una bona càmera amb uns objectius adequats i roba que sigui de colors poc llampants i brillants. Preferiblement ha de ser de color caqui, verd fosc o marró. També ha de ser roba còmode que et permeti estar moltes hores dins del cotxe asseguda i a la vegada, transpirable.

– Condueix un 4×4. Per a visitar el Mana Pools, és necessari un cotxe 4×4 ja que en alguns camins hi ha molta sorra, i a part hi ha alguns creuaments de riu. De fet, la gent del parc no et recomana anar-hi amb un turisme, perquè tardaràs molt de temps a fer els primers 70 quilòmetres fins arribar a la recepció principal, i des d’allà no podràs arribar als altres camins. Sempre hi ha la possibilitat de contractar un game drive i fer-lo amb un cotxe del parc que sigui 4×4.

Amb el nostre 4×4 al Mana Pools NP.

Què fer al Mana Pools NP?

– Fer un safari amb cotxe pel parc

El Mana Pools és un parc que acull una gran concentració d’animals en poc espai, al costat del riu Zambezi. Fer un safari amb cotxe és una de les millors activitats per tal de veure la fauna salvatge de ben a prop.

Família de lleons al Mana Pools NP amb el nostre safari amb cotxe.

Tingues en compte que és necessari un 4×4 per visitar bona part dels camins del parc, ja que hauràs de creuar algun riu i també travessar per diferents camins de sorra. Amb un turisme, ja no et deixarien entrar dins el parc.

Nosaltres vam tenir la sort de veure molts de lleons a la zona est del parc . De totes maneres, ben a prop de la recepció també trobaràs altres animals com els elefants, búfals, zebres, cocodrils, hipopòtams i antílops que convertiran el teu safari en una gran experiència. Intenta mantenir sempre una distància prudencial amb aquests animals per evitar qualsevol ensurt.

Conjunt d’antílops al Mana Pools NP.

– Fer un safari a peu

El Mana Pools és un dels pocs parcs d’Àfrica on es permeten fer safaris a peu. Tu pots triar com fer-los: el pots fer sense guia i sota el teu propi risc; o acompanyat d’un rànger del parc. Aquesta és una de les experiències més increïbles que pots fer a Zimbabwe, ja que et permetrà veure animals ben a prop teu sense cap barrera física com és el cotxe.

La Laia i el nostre guia durant el nostre safari a peu pel Mana Pools NP.

Si decideixes fer el safari a peu per tu mateix, has de tenir en compte que hauràs de vigilar les distàncies a les quals t’apropes als animals. En els últims anys, hi hagut alguns incidents amb alguns turistes que no eren conscients del perill que pot comportar la vida salvatge. Per això, molts recomanen que vagis en guia, a no ser que tinguis experiència i coneixement dels animals que es troben al parc. Per fer el safari per a tu mateix sense guia necessites un permís que val 15 USD per persona i dia. És important que no baixis del vehicle si no tens aquest permís perquè et poden multar amb 100 USD.

Nosaltres vam gaudir d’aquest safari amb un rànger del parc. Els guies d’aquest país són considerats un dels més ben preparats de tot Àfrica; així que anant amb ells podràs aprendre moltes coses dels animals i veure’ls ben a prop. Això sí, hauràs d’anar sense fer massa soroll i seguint totes les pautes que ell et digui. Nosaltres vam tenir la sort de veure un dels elefants més grans de tot el parc (en Boswel) durant el nostre safari a peu i apropar-nos-hi de ben a prop. El preu per aquesta activitat són de 10 USD per persona i hora, i normalment es sol sortir a primera hora del dematí que és quan tens més opció de veure més animals.

A peu pel Mana Pools amb elefants darrere nostre!

En Boswel és un dels elefants icònics del Mana Pools NP. Si tens sort, el podràs veure aixecant-se a dues potes per tal d’agafar les branques més altes de l’arbre. En general, aquests animals de cinc tones no es solen aixecar, però al Mana Pools és dels pocs llocs a Àfrica on podràs veure en Boswel i altres exemplars aixecats a dos potes: tot un espectacle! Nosaltres el vam veure de ben a prop menjant d’un arbre, però no es va aixecar.

La Laia i el guia, amb en Boswel al fons.

– Realitzar un safari amb canoa

Una de les altres activitats que pots fer al Mana Pools és fer un safari amb canoa pel riu Zambezi. Nosaltres, com que havíem fet aquest safari amb canoa des de la part de Zàmbia, vam decidir no fer-ho. A la riba del riu hi podràs veure diferents animals que van a refrescar-se com elefants i zebres; a part de molts hipopòtams i cocodrils que treuen els ulls de l’aigua. Hauràs de reservar l’activitat amb una agència, entre els quals n’hi ha una que ofereix 4 dies de trajecte amb canoa des de Chirundu per acabar al Mana Pools. Aquesta segur que ha de ser tota una aventura!

El riu Zambezi al Mana Pools NP.

– Seure a la riba del riu Zambezi i veure una bona posta de sol

Una de les millors imatges que molta gent té quan torna d’Àfrica són les seves magnífiques postes de sol. Pots veure com el sol es pon darrere la sabana africana; darrere una duna del desert; o també darrere un riu com és el Zambezi, el quart riu més gran d’Àfrica.

Seure i veure com el sol s’amaga darrere les muntanyes, amb vistes al riu i a algun animal és una experiència única que pots fer al Mana Pools. Abans d’entrar al parc, assegura’t que tens un parell de cerveses al cotxe per a poder gaudir d’aquest moment de pau i de bellesa, del qual molta gent queda meravellat quan visita algun dels països d’Àfrica.

Posta de sol al Mana Pools NP.

– Pescar a la desembocadura del riu Mana

Per aquells aficionats a la pesca, al Mana Pools hi ha una zona on està permesa la pesca recreativa. Aquesta és a on desemboca el riu Mana, just a pocs quilòmetres del càmping Nyamepi. Nosaltres vam passar per allà, i vam veure alguns turistes asseguts a una cadira i pescant a la desembocadura. Si ho vols fer, tingues en compte que hauràs de pagar un permís al Zimparks, que és qui gestiona els diferents parcs nacionals del país.

Riu Mana on es permesa la pesca recreativa, obtenint abans un permís de Zimparks.

A on dormir al Mana Pools NP?

Principalment, si vols dormir dins al Mana Pools, tens poques opcions d’allotjament amb un pressupost mig i ajustat. Sí que hi ha diferents lodges al costat del riu, però que són de luxe i d’un pressupost elevat que sobresurt de les nostres possibilitats. Per tant, si vols dormir a dins el parc nosaltres només destacaríem:

– Càmping Nyamepi: Aquest càmping es troba situat just al costat del riu Zambezi. Hi ha vàries parcel·les des d’on podràs gaudir d’unes fantàstiques vistes. Cada lloc té un punt d’aigua, i lavabos i dutxes compartides; a part, també d’un punt de corrent elèctric. El preu de la parcel·la és de 23$ per persona, i pots anar-hi sense reserva ja que sempre deixen unes parcel·les lliures pels visitants que no en tenen. Nosaltres vam estar a la número 3 amb unes bones vistes al riu, i situat a prop de moltes zones on vam veure molts animals.

Vistes des de la nostra parcela del càmping Nyamepi.

La nostra ruta

DIA 1: Després de passar una fabulosa tarda amb en Nervson a la seva granja on vam acampar lliurement, ens vam aixecar ben d’hora per poder anar direcció al Mana Pools, al nord de Zimbabwe. Un cop registrats al primer punt d’accés, vam anar fins a la primera porta on vam començar a conduir per una carretera de terra d’on sobresortien diferents baobabs que convertien aquest paisatge en un lloc molt bonic per fer fotografies amb el cotxe. A més a més, ja començàvem a veure els primers elefants que caminaven al costat de la carretera.

Recorrent els primers quilòmetres del Mana Pools NP.

Un cop passat la segona porta, ja ens endinsàvem cap a una carretera més arenosa fins arribar finalment a la zona del càmping Nyamepi. Allà vam fer el registre final i el pagament de totes les taxes, i vam preguntar si havien vist wild dogs. Aquest animal era dels pocs que encara no havíem vist en llibertat, i desitjàvem veure’l al Mana Pools, un dels llocs on tens més possibilitats de veure’l.

Malauradament, el guia ens va dir que avui no n’havien vist però que anéssim cap a l’est del parc  que havien trobat lleons. Així, que després de parlar del nostre viatge una estona amb una família italiana que vivia a Harare, ens vam dirigir directament cap a la zona on havien vist lleons. Per sort, la zona del Mana Pools que es troba al costat del riu Zambezi és petita en extensió comparat amb altres parcs africans, així que al cap de pocs minuts, just a un creuament d’un petit riu que estava quasi sec vam veure dues lleones descansant sota una ombra.

Les nostres dues primeres lleones al Mana Pools NP.

Mentre fèiem algunes fotos a aquests animals, una d’aquestes es va aixecar i es va dirigir pel riu a una bassa a beure aigua. La nostra sorpresa va ser quan just després vam veure que venien dos lleons més a beure aigua a la bassa que teníem a 5 metres del cotxe! Els lleons van passar per darrere del cotxe i es van parar a descansar just davant nostre, que restàvem bocabadats de tenir-los tan a prop. Després d’estar una estona sols amb aquests lleons, vam obrir el motor del cotxe i els lleons es van espantar i van anar caminant fins a una ombra d’un arbre on vam poder veure els nostres quatre primers lleons junts.

Lleones abeurant-se a una bassa del Mana Pools NP.

A l’altra costat del camí, una manada de búfals estava atent als moviments d’aquests felins; mentre uns impales anaven avançant direcció contrària on estaven ells. Veure el lleó sempre emociona; però veure’n quatre de junts et fa posar els pèls totalment de punta!

Lleones descansant sota un arbre al Mana Pools NP.

Després d’aquesta primera gran experiència al Mana Pools, vam anar a recórrer una altra part del parc on vam poder veure elefants refrescant-se a l’aigua; i una família que va passar just al costat nostre. En aquest vídeo podreu veure com de prop els teníem! Era molt important quedar-se ben quiet per tal de no cridar l’atenció d’aquests grans animals. A part d’elefants, vam trobar molts antílops i hipopòtams al riu Zambezi en un espai de pocs quilòmetres.

Elefants caminant al costat del nostre cotxe!

Vam anar a dinar al càmping i a la tarda vam decidir tornar a visitar aquella zona dels lleons. La nostra sorpresa va ser quan en una corba vam trobar dos cotxes parats que no podien creuar el rierol. Nosaltres no vèiem què passava, però segur que era una cosa important. Resulta que enmig del camí, a l’ombra, hi havia una família de lleons de 5 membres: un lleó mascle, dues lleones i dos cadells. Estaven descansant al costat del camí fent impossible el pas dels cotxes. El lleó mascle era maquíssim, amb una cabellera rossa que demostrava que era jove.

Lleó mascle al Mana Pools NP.

Després d’esperar que els cotxes del davant avancessin lentament pel seu costat, els vam poder veure a menys de dos metres de distància. Allà els teníem que ens miraven fixament els ulls. Realment, la seva mirada imposa. Al cap d’uns minuts, vam avançar lentament amb el cotxe pel seu costat per no espantar-los i vam prosseguir a la recerca dels lleons que havíem vist durant el dematí.

Família de lleons al Mana Pools NP.

Malauradament, aquells lleons ja no hi eren però a pocs quilòmetres d’on estàvem, en un creuament de riu que tenia poca aigua, vam poder veure al fons 3 lleons descansant (2 mascles i una femella). Com que els teníem lluny, ens vam acostar amb el cotxe seguint el curs d’aquell rierol fins que els vam tenir ben a prop i vam veure com els lleons mascles s’enfadaven entre ells, segurament per la femella. Era increïble el que estàvem veient aquell dia. Portàvem ja 12 lleons diferents que estaven a menys de 15 minuts del nostre càmping!

Dos lleons i una lleona a un riu sec al Mana Pools NP.

Abans de tornar al càmping, vam trobar dues lleones més que encara no havíem vist. Per tant, amb un dia havíem vist un total de 14 lleons, el nostre record durant tot aquest viatge que creiem que serà molt difícil de superar. Vam anar a dormir just a la nostra parcel·la de càmping que es trobava just al costat del riu Zambezi entre sorolls d’hipopòtams i uns focs (que semblaven descontrolats) a l’altra banda de riu, a la part de Zàmbia. Aquells dies estaven sent molt calorosos i en forces llocs d’Àfrica havien sorgit diferents focs que posaven en perill a la fauna, a les persones i al paisatge. Era hora de tancar els ulls encara emocionats del safari que havíem fet amb el nostre cotxe, i d’estar completament sols davant molts d’aquests animals!

Hipopòtam al Mana Pools NP.

DIA 2: Ens vam llevar d’hora perquè havíem contractat l’activitat del safari a peu amb un guia. Ens vam trobar a les sis del dematí a la recepció i per davant, teníem dues hores de safari a peu pel Mana Pools NP. Nosaltres teníem moltes ganes de veure wild dogs, així que li vam dir al guia i ell ens va fer anar a una zona on solen concentrar-se aquests animals. Malauradament, no teníem sort i ni nosaltres ni altres cotxes que rondaven per allà, no els havien vist.

Així, doncs, vam parar el cotxe en un altre lloc que ens va dir i vam baixar per començar a caminar mentre vèiem diferents antílops i zebres que marxaven ràpidament quan sentien les nostres passes. Era molt important no fer soroll per poder veure els animals de prop. Després d’una estona a peu amb elefants a la llunyania, ens vam acostar a un elefant que era més gros que els altres. Resulta que era en Boswel, un dels elefants icònics del Mana Pools. Aquest a vegades s’aixeca a dues potes per agafar les branques més altes de l’arbre. Nosaltres vam esperar una estona darrere un turonet, mentre ell menjava i s’acostava cap a un altre elefant, però finalment no el vam poder veure aixecat. De totes maneres, era espectacular veure els animals de tan a prop!

Impales durant el nostre safari a peu pel Mana Pools NP.

Vam seguir caminant a la recerca de wild dogs, però aquests no apareixien. Vam travessar un riu sec, i ja era hora de tornar al cotxe després d’una hora caminant pel Mana Pools. Caminar enmig d’un parc nacional amb tot d’animals salvatges al voltant et fa sentir totalment vulnerable però a la vegada és una aventura emocionant que recomanem viure a tothom qui vagi al Mana Pools.

L’Esteve i el guia caminant pel Mana Pools NP.

Després d’aquesta fantàstica experiència, vam anar a la part oest del parc a la recerca dels wild dogs. Aquells dies no es deixaven veure gaire perquè poca gent els havien trobat, i realment és mouen ràpid i es camuflen molt bé entre el paisatge. Vam conduir per diferents camins que semblaven ideals perquè hi descansessin famílies de wild dogs o algun guepard, però no vam tenir sort de veure cap d’aquests animals. Anar de safari és com un joc: a vegades guanyes i veus molts animals; i a vegades pots perdre i no trobar-ne cap. Però totalment derrotats no ho estàvem perquè el paisatge era preciós.

Paisatge del Mana Pools NP.

Com que no trobàvem els wild dogs, vam decidir tornar a la part est on el dia anterior havíem vist els lleons. Eren aproximadament les mateixes hores, per tant esperàvem veure’ls. Però aquell dia no en va aparèixer cap. Sí que vam veure elefants, búfals i antílops; però dels 14 lleons que vam veure el dia anterior, avui no en vam veure cap. I és que a l’hora de fer un safari, també has de tenir una mica de sort d’estar en el lloc i el moment correcte quan aquests animals es mouen, van a beure aigua o descansen enmig d’un camí.

Facoquers al Mana Pools NP.

Malgrat no trobar cap lleó, nosaltres estàvem molt impressionats del Mana Pools. El paisatge era espectacular, i la concentració d’animals en poc espai era molt alta. A més a més, encara estàvem emocionats del dia d’ahir que havíem vist 14 lleons. Era hora de marxar, contents de deixar un parc que ens havia agradat molt. De totes maneres, encara quedava una sorpresa pel final…i déu n’hi do quina sorpresa!

Quan estàvem a pocs quilòmetres d’una de les portes d’accés, al final d’una recta vam veure un animal ajagut enmig de la carretera. Semblava que era una hiena, però ens hi acostàvem i el pelatge era diferent. Serien wild dogs? Ens hi vam aproximar lentament, i de sobte vam veure que no eren wild dogs. Seria un guepard? Realment era un animal que tenia taques negres i ho semblava, però encara ens hi vam acostar sense fer gaire soroll amb el motor; i finalment vam veure què era. Hi havia un lleopard enmig del camí ajagut!

Lleopard al mig de la carretera quan ja sortíem del Mana Pools NP.

Aquell matí, el rànger amb qui anàvem caminant ens va dir que al Mana Pools hi havia lleopards però que eren quasi impossibles de veure. I, nosaltres, ara en teníem un davant nostre! Realment, la sort ens acompanyava. Després de fer unes primeres instantànies, vam intentar acostar-nos més a l’animal però aquest es va aixecar i va marxar direcció a dins dels arbustos. Havíem trobat un dels animals més impossibles de veure al Mana Pools, un lleopard enmig de la carretera!

Un lleopard al Mana Pools…increïble!

Al cap de pocs quilòmetres, ens vam trobar una furgoneta amb uns nois que estaven a fora. Semblaven turistes locals que anaven cap al Mana Pools. Quan els hi vam dir que a pocs quilòmetres havíem vist un lleopard, van pujar ràpid cap al cotxe no fos cas que per allà a prop hi hagués algun felí més.

El Mana Pools és un dels parcs que ens ha agradat més de tot Àfrica. Pel paisatge, pel riu i també per la gran sort que vam tenir de veure molts animals i de ben a prop. Ara sí que ja tornàvem a la carretera asfaltada després d’un dia molt intents i tornàvem direcció a la casa d’en Nervson, on tornaríem a acampar al seu terreny tot assimilant la gran sort que havíem tingut de poder visitar el Mana Pools i veure tota aquella fauna salvatge. 

Mana Pools, un dels millors safaris que hem fet a Àfrica!

Categories: ZIMBÀBUE
Etiquetes:
ZIMBÀBUE: Gossos salvatges

ZIMBÀBUE: Gossos salvatges

Els gossos salvatges són uns animals que hem descobert en aquest gran viatge. Coneixíem l’existència d’ells però no sabíem res sobre ells. I realment, són uns animals sorprenents que han acabat estant a les llistes dels nostres preferits. Voleu saber per què? - Tots...

read more
ZIMBÀBUE: Tips per a la conducció

ZIMBÀBUE: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Zimbàbue amb cotxe:  A Zimbàbue es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et...

read more
ZIMBÀBUE: Anècdotes curioses

ZIMBÀBUE: Anècdotes curioses

- Sabíeu que Zimbabwe té una de les taxes d'alfabetització més altes del continent africà? Amb un 90% de taxa d'alfabetització, Zimbabwe és un dels països africans amb aquesta ratio més alta. La gran inversió amb educació i docents realitzada des de la independència...

read more
ZIMBÀBUE: Informació pràctica i els seus imprescindibles

ZIMBÀBUE: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Harare Superfície: 390.757 km2 Habitants: 14.645.468 habitants (2019) Densitat població: 37,48 habitants per km2.  Idiomes: A Zimbàbue, trobem 16 idiomes oficials, entre els quals destaquen l'anglès, el shona i el ndebele. El shona és l'idioma local més...

read more
ZIMBÀBUE: Great Zimbabwe i el llac Mutirikwi

ZIMBÀBUE: Great Zimbabwe i el llac Mutirikwi

Les ruïnes del Great Zimbabwe, declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per l'UNESCO el 1986, són una de les atraccions principals del país que es troben localitzades a prop de la població de Masvingo. Aquesta antiga ciutat és considerada el jaciment històric més...

read more
ZIMBÀBUE: Matobo NP

ZIMBÀBUE: Matobo NP

Matobo NP es troba situat als Matobo o Matopos Hills, unes muntanyes rocoses de granit que es troben a 35 quilòmetres al sud de la ciutat de Bulawayo; i que cobreixen una extensió de 3.100 quilòmetres quadrats, dels quals 424 s’han establert com a parc nacional....

read more
ZIMBÀBUE: Hwange NP

ZIMBÀBUE: Hwange NP

Hwange NP és el parc nacional més gran de tot Zimbabwe. Té aproximadament uns 14.600 quilòmetres quadrats. Declarat fa pocs anys parc nacional, al 1961, anteriorment servia com a territori de caça de la família reial. Presenta diferents hàbitats on hi viuen una gran...

read more
Cascades Victòria

Cascades Victòria

Un dels espectacles naturals més impressionants del planeta que es poden visitar avui en dia són les Cascades Victòria, situades al riu Zambezi i que separen les poblacions de Victoria Falls (Zimbabwe) i Livingstone (Zàmbia). Accessibles també des de Kasane (Botswana)...

read more

0 Comments

Submit a Comment