UGANDA: Queen Elizabeth NP i el sector d’Ishasha

girona_1990_people

octubre 31, 2021

El Queen Elizabeth Np és el segon parc més gran d’Uganda després del Murchison Falls NP. Es troba a l’oest de la vall del Rift i cobreix una superfície de 1.978 km quadrats. El parc es troba en una zona volcànica on és fàcil veure llacs d’aigua que anteriorment eren cràters de volcans i amb el rerefons de les muntanyes  Rwenzori.

Elefant al sector d’Ishasha.

A partir del 1920, va ser declarat  Kazinga National Park, però després de la visita de la reina Elizabeth II i el príncep Phillip el 1952, el nom del parc va canviar pel que té ara: Queen Elizabeth NP.

Conserva una gran varietat de fauna salvatge i és una de les millors localitzacions per veure manades de búfals (si no has anat al Kidepo NP -pots llegir la nostra experiència en aquest parc aquí-) i l’antílop cob ugandès. S’hi poden trobar al voltant de 95 espècies de mamífers i 600 espècies d’ocells. No s’hi poden veure rinoceronts, com tampoc zebres ni girafes.

Plana plena de búfals al sector d’Ishasha.

El parc és molt gran i té diferents sectors. Pots accedir als sectors des de diferents entrades. Però el que fa més famós aquest parc, sobretot a la zona de Ishasha, són els lleons escaladors d’arbres. Veure aquests fantàstics animals pujar a dalt d’un arbre i descansar sobre una branca, és un fet únic a tot el món.

El lleó escalador descansant dalt d’un arbre.

Per què els lleons escalen els arbres?

Hi ha diferents teories sobre el perquè de tot plegat. La gent local diu que és part de la cultura dels lleons d’aquesta zona i altres diuen que pugen a les branques per estar més frescos i evitar així els insectes també del terra.

De fet, aquesta zona és coneguda també per la gran quantitat de mosca tse-tse que hi ha i que aquestes, també solen picar els animals. Una de les respostes a la pujada als arbres dels lleons és doncs per evitar que les mosques tse-tse que predominantment estan a la zona del terra els piquin.

El lleó escalador, ben feliç sense la mosca tse-tse.

Com arribar-hi?

El Queen Elizabeth NP és un dels parcs més grans d’Uganda, tot i que el seu sector més conegut és el d’Ishasha a on podreu veure els lleons escaladors.

Per arribar al Queen Elizabeth NP des del nord, t’hauràs de dirigir a la ciutat de Kasese, situada entre el llac George i les muntanyes Rwenzori i seguir per l’A109 fins arribar al pont que creua el canal de Kazinga. Des d’allà, pots visitar el sector de Mweya pagant les taxes corresponents del parc o creuar el pont i conduir uns 70 quilòmetres més per la carretera que va direcció a Kisenyi (passaràs pel costat d’aquest poble de pescadors) fins arribar a la porta d’entrada al sector d’Ishasha on hauràs de pagar les taxes corresponents. Cal comentar que només pagues les taxes si accedeixes en aquestes parts. Si estàs de trànsit per aquestes carreteres, no caldrà que paguis res.

Si vens del Bwindi Impenetrable Forest, hauràs d’arribar fins la població de Kihihi i d’allà arribaràs fàcilment a Ishasha. Per arribar a Kihihi, tot dependrà del sector del Bwindi on et trobis. Si vens de l’est, la millor opció és conduir fins a la carretera de Mbabara a Ishaka i des d’allà seguir cap al nord fins arribar al canal de Kazinga.

Carretera del canal de Kazinga al sector d’Ishasha.

Permisos i preus

El Queen Elizabeth NP és un parc gestionat per l’UWA que té dues parts principals: el sector d’Ishasha i el sector de Mweya (canal de Kazinga).

Pel sector de Mweya, on l’atractiu principal és fer un recorregut amb barca pel canal de Kazinga, no caldrà que paguis entrada si no surts de la carretera principal. Només hauràs de pagar l’excursió amb barca que depenent de la companyia amb qui reservis et costarà al voltant de 25-30 USD per persona.

En canvi, per entrar a Ishasha l’entrada té un cost de 40 USD per persona si ets un visitant internacional. A part, hauràs de sumar 50 USD per dia i vehicle si accedeixes a algun dels sectors amb un vehicle de matrícula estrangera. Aquesta entrada la pagaràs a una de les dues portes que hi ha al sector d’Ishasha, just al costat de la carretera principal.

Entrada al sector d’Ishasha, dins el Queen Elizabeth NP.

Nosaltres no vam trobar cap porta d’accés ni cap tanca en el recorregut que vam fer des de Kasese fins a baix a Ishasha. Per tant, suposem que si no et desvies d’aquesta carretera no caldrà abonar cap concepte en relació a l’entrada del Queen Elizabeth NP. En canvi, si vols entrar al sector d’Ishasha o endinsar-te a Katunguru i Katwe sí que hauràs de pagar les entrades corresponents del parc.

El majestuós cob ugandès.

Què fer al Queen Elizabeth NP i al sector d’Ishasha?

Les principals activitats que es poden fer per a gaudir d’aquesta zona del país són aquestes:

– Fer un creuer pel canal de Kazinga

Una de les activitats més boniques per veure animals en aquesta zona és fer un creuer pel canal de Kazinga, sense la necessitat de pagar per l’entrada del parc. Els boat cruise et permetran endinsar-te pel canal que connecta el llac George amb el Llac Edward. Aquest canal, té 40 km de llargada i està situat a la península de Mweya.

Dura unes 3-4 hores i un guia et va donant informació sobre els animals que veus a la riba del canal. Es fa dues vegades al dia: a les 11 del matí fins a les 13h i a les 14h fins les 17h de la tarda. Durant el creuer hi ha la possibilitat de veure cocodrils, búfals, elefants, hipopòtams, diferents antílops… També és una zona molt important d’ocells. El preu és de 30 USD per persona i pots reservar-ho a través de la Ugandan Wildlife Authority (UWA).

Creuant el canal de Kazinga amb cotxe pel pont.

– Veure els lleons escaladors a la zona d’Ishasha NP

Com bé hem dit, els lleons escaladors a sobre dels arbres són un dels atractius a veure a la zona de Ishasha. És un fet únic al món, que si tens sort, podràs gaudir durant bona part del teu safari pel parc. I nosaltres vam tenir la sort de veure’ls els dos dies que vam entrar, tot i que no és fàcil!!!

Lleó escalador al sector d’Ishasha.

Si vols llegir la nostra experiència amb aquests fantàstics animals, pots llegir l’apartat: la nostra ruta.

La figuera africana, un dels arbres preferits pels lleons escaladors.

– Fer un safari pel sector d’Ishasha per veure altres animals

Al sector d’Ishasha, no només hi trobaràs lleons escaladors. Al estar situat al costat d’un riu que fa frontera amb el Congo, hi pots trobar també hipopòtams i altres herbívors com el cob ugandès, búfals o elefants. No esperis una gran quantitat d’animals, però si entres per a veure els lleons, aprofita també per veure els altres animals de la zona.

El cob ugandès, un dels animals més bonics del país.

A més a més, penseu que els animals són lliures i, per tant, a vegades per molt que els lleons escaladors siguin els més famosos d’Ishasha, potser no els veuràs. Nosaltres vam tenir molta sort de trobar-ne!

Hipopòtams al riu Ishasha, que separa Uganda de la RDC Congo.

– Visitar la part nord del parc: Katunguru i Katwe.

Des de Katunguru i Katwe es pot visitar la part nord del parc. Al voltant d’aquests dos pobles trobareu també moltes ofertes d’allotjament. Des d’aquí, es pot visitar els sectors de Kasenyi, el sector de North Kazinga Plains i el sector de la península de Mweya que és la més famosa per tenir molts més animals. Per accedir aquests sectors hauràs d’entrar i sortir de cadascun d’ells per la carretera principal que és pública.

A on dormir?

– Bullbush River Camp: Aquest va ser el nostre allotjament quan vam visitar el sector d’Ishasha. Situat just fora l’entrada del parc, disposa de piscina, restaurant, cabanyes i una zona de càmping molt bonica al voltant del riu amb una gran relació qualitat-preu. Una gran opció si decidiu finalment visitar Ishasha. Per a reservar podeu clicar aquí o contactar amb en Jim, el seu director, al +256772196135 o al +256759063075.

Cabanyes del Bullbush River Camp situades al costat del riu.

La zona de càmping del Bullbush River Camp.

– Ishasha Campsite: Aquest campsite es troba situat a dins el parc, just al costat del riu que separa Uganda del Congo. N’hi ha dos i s’han de reservar a l’entrada del sector d’Ishasha. Estan al costat del riu ple d’hipopòtams i amb un entorn molt bonic dins el parc. Els preus són de 20.000 UGX per persona.

Vistes de l’Ishasha Campsite, amb el riu que separa els dos països i que està ple d’hipopòtams!

– Enjojo Lodge: Situat a les afores del sector d’Ishasha, aquest allotjament ofereix excursions dins el parc i un restaurant amb unes excel·lents vistes cap a una bassa d’aigua on s’apropen molts animals del parc. Disposa de càmping i diferents tipus d’habitacions amb uns preus que oscil·len entre els 45 i 120 USD segons el tipus d’allotjament que escullis. Per a reservar podeu clicar aquí.

La nostra ruta

DIA 1: Vam sortir ben d’hora del Bella Vista Lodge, a la zona dels Kasenda Lakes, per a conduir direcció a Ishasha. Ens havien dit que hi havia un pont que creuava el canal de Kazinga que estava tallat i només es podia creuar amb un ferri pel qual havies d’esperar unes 3-4 hores. L’altra opció era fer una volta considerable d’unes 6 hores per arribar a destí. Així que vam decidir sortir d’hora i veure quina era la situació del canal.

Pel camí vam anar seguint la silueta de les muntanyes Rwenzori fins que vam arribar al canal de Kazinga, on comença el Queen Elizabeth NP, i per sorpresa nostre, el pont encara estava en obres a punt de ser reestrenat però deixaven passar vehicles de poc tonatge. Així que vam poder creuar el canal i estalviar-nos unes quantes hores d’espera! Ja estàvem dins el Queen Elizabeth però encara havíem d’arribar a Ishasha. Pel camí, anàvem creuant diferents rius i observàvem alguns búfals fins que vam arribar a Ishasha i vam començar a buscar allotjament. Finalment, ens vam decantar pel Bullbush River Camp, que tenia una zona d’acampada al costat del riu molt bonica.

Zona d’acampada al Bullbush River Camp.

A la tarda, vam entrar al parc a la recerca d’animals. A la porta ens van informar de diferents llocs on es solen posar els lleons escaladors, que són únics perquè només aquí i a un parc de Tanzània, aquests pugen a les branques per escapar de les mosques tse-tse. Vam observar diferents grups d’herbívors i alguns elefants i vam anar fins al riu on teníem a tocar Congo, just a 5 metres a l’altra costat de l’aigua. El creuament de frontera, però, estava custodiat per un bon grup d’hipopòtams que descansaven dins l’aigua. Tanmateix, els lleons ens costava de trobar-los. Finalment, a un arbre els vam trobar: dues lleones reposant sobre una branca. Vam estar allà observant aquest animals tan especials, i de sobte, un cotxe amb un logo de Terres Llunyanes passava davant nostre. És ben bé que els catalans estem a tot arreu!

La Laia, el cotxe, Uganda en un costat i la RDC Congo a l’altre.

Després d’observar els lleons, tocava sortir del parc i anar cap al nostre càmping a descansar. Demà n’intentaríem trobar més!

El lleó escalador badallant!

DIA 2: Ens vam llevar d’hora a la recerca de lleons escaladors, i només vam trobar els del dia anterior que semblava que s’havien quedat immòbils tota la nit. Tot i això, veure els reis de la Selva enfilats en una branca és un espectacle que no ens deixava de sorprendre. De totes maneres, Ishasha té sort de mantenir aquests animals perquè és el seu principal atractiu. Vam recórrer tot el parc, i la fauna allà no era molt nombrosa: alguns elefants, herbívors i els hipopòtams al riu.

Un elefant solitari menjant al sector d’Ishasha, dins el Queen Elizabeth NP.

Vam sortir del parc cap a mig matí i vam conduir fins al llac Bunyonyi passant per una ruta de muntanya només apte per 4×4. El camí era una passada, enmig de valls i muntanyes amb unes vistes precioses, boscos forestals, poblats rurals i pendents que ens deixaven l’ai al cor. Seguíem el Google Maps que ens portava per unes rutes complicades, fins que vam arribar a l’asfalt i ja ens trobàvem només a uns 60 quilòmetres de la ciutat de Kabale, la porta d’entrada al llac Bunyonyi. Si vols llegir la nostra experiència en aquest llac, pots clicar aquí.

De camí cap a Bunyonyi, en un recorregut off-road (ja es veu amb el cotxe ben brut!).

Categories: UGANDA
Etiquetes:
UGANDA: Kapchorwa, el bressol de l’atletisme mundial

UGANDA: Kapchorwa, el bressol de l’atletisme mundial

Us sonen els noms de Cheptegei, Kiplimo,  Chemutai o Kiprotich? No són ni cantants ni futbolistes ni polítics, però tots ells són persones molt conegudes a Uganda. Són alguns dels milers d'atletes que hi ha al país i que destaquen per ser (amb els etíops i els...

read more
UGANDA: Anècdotes curioses

UGANDA: Anècdotes curioses

- Sabíeu que el record del món d'atletisme de 5.000 metres i 10.000 metres està en mans d'un atleta ugandès? Joshua Cheptegei té la millor marca mundial de la història en la distància de 5.000 metres (amb un temps de 12:35.36 que va aconseguir l'agost del 2020 a...

read more
UGANDA: El procés del cafè

UGANDA: El procés del cafè

Uganda, la Perla d'Àfrica, sempre ha estat un dels països més favorables pel conreu del cafè. Compta amb unes terres riques i fèrtils, sòls volcànics a l'est i a l'oest, temperatures suaus entre 20°-30° i  dos estacions de pluja que fan que els conreus de cafè...

read more
UGANDA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

UGANDA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Kampala Superfície: 241.037 km2 Habitants: 44.269.594 habitants (2019) Densitat població: 183,66 habitants per km2.  Idiomes: Els idiomes oficials d'Uganda són l'anglès, tot i que les llengües més parlades són el luganda, el kiswahili, el luo i l'acholi....

read more
UGANDA: Bwindi Impenetrable Forest

UGANDA: Bwindi Impenetrable Forest

El bosc impenetrable de Bwindi és conegut per ser un dels pocs llocs en el món on es pot veure el goril·la de muntanya. Aquest primat, el més gran de tots, habita les altes muntanyes d’aquesta zona d’Uganda juntament amb les muntanyes de Virunga partides en tres parcs...

read more
UGANDA: Els goril·les de muntanya

UGANDA: Els goril·les de muntanya

El goril·la de muntanya és un dels goril·les més coneguts gràcies a les investigacions de Dian Fossey i a la pel·lícula dels “Goril·les en la boira”. També és conegut gràcies a King-Kong que, tot i destruir la ciutat de Nova York, ha fet que aquest animal tothom el...

read more
UGANDA: Llac Bunyonyi

UGANDA: Llac Bunyonyi

El llac Bunyonyi potser no té la fama d’altres llacs africans més coneguts com el llac Tanganyika o el llac Malawi, però té una bellesa especial que el fa que sigui un dels millors llacs que per ara hem visitat i un dels més bonics. Pescadors al llac Bunyonyi El nom...

read more
UGANDA: Sipi Falls i Kapchorwa

UGANDA: Sipi Falls i Kapchorwa

La regió de Kapchorwa és una de les zones més boniques d'Uganda. Amb un paisatge muntanyós que es troba situat a la vall del Rift i als peus del Mount Elgon, aquesta zona alberga diferents plantacions de cafè i plataners, carreteres ondulants enmig de valls, rius...

read more
UGANDA: Kidepo NP

UGANDA: Kidepo NP

El Parc Nacional de Kidepo és un dels parcs desconeguts a descobrir però que té molt per oferir al visitant. Situat a l’extrem nord del país, fent frontera amb Sudan del Sud, aquest parc és dels més remots, secs i calorosos que té Uganda però que té un paisatge únic i...

read more
UGANDA: Murchison NP

UGANDA: Murchison NP

El Murchison NP és un dels parcs més visitats del país, per la quantitat de fauna que hi pots trobar i també per les seves cascades icòniques amb el riu Nil blanc. Es troba situat a l’oest del país, al costat de la frontera amb la República Democràtica del Congo. Té...

read more

0 Comments

Submit a Comment