UGANDA: Murchison NP

girona_1990_people

octubre 31, 2021

El Murchison NP és un dels parcs més visitats del país, per la quantitat de fauna que hi pots trobar i també per les seves cascades icòniques amb el riu Nil blanc. Es troba situat a l’oest del país, al costat de la frontera amb la República Democràtica del Congo. Té una superfícies de 3.893 km quadrats, fent-lo el més gran dels parcs d’Uganda. El riu Nil blanc parteix el parc en dues zones: la zona nord (on majoritàriament hi ha tota la vida salvatge) i la part sud (on pots anar a visitar les cascades Murchison).

Vista panoràmica de les Murchison Falls.

Fa temps aquest parc ha estat a la llista dels parcs més bonics d’aquest país i també de tot l’est d’Àfrica pels seus fantàstics paisatges i la seva vida salvatge fàcil de veure.  Els ugandesos es mostren orgullosos d’aquest parc i diuen que és un dels més bonics que tenen al país. La veritat, és que no tenen falta de raó però actualment, la supervivència d’aquest parc està en perill.

Murchison NP amb les famoses girafes de Rotschild.

Fa un temps, i després d’unes quantes prospeccions al llac Albert s’han trobat bosses de petroli a dins del llac fent que sigui un caramel per explotar. Casualment, al mateix temps d’aquesta descoberta, ha començat la construcció d’una gran i àmplia carretera que travessa el parc de dalt a baix per part d’una empresa xinesa. Quan nosaltres vam visitar el parc, encara estava sota construcció, però evidentment  amb tractors i camions amunt i avall, forats i pilons de sorra aquí i allà, gaire bé per la fauna i flora del parc no deu anar. Els ambientalistes estan convençuts que aquesta carretera servirà per expandir el negoci del petroli.

Les explicacions del govern i mandataris, diuen que aquesta carretera nova permetrà facilitar el turisme a la zona i pot ser un bon punt de comunicació nord-sud del país. Les veus no oficials, es reafirmen que un cop construïda aquesta nova via de comunicació serà molt més fàcil el transport de petroli als altres països i a dins d’Uganda. El dilema i la polèmica estan servides.

Construcció de la nova carretera que travessa tot el parc.

El que sí que és cert, és que l’impacte mediambiental serà brutal i aquesta joia de la natura que disposa el país, fent-lo un dels parcs més bonics està en perill imminent.

Posta de sol al Murchison NP.

Com arribar-hi?

El Murchison NP té diferents entrades, tot I que les més utilitzades són principalment dues: la Pakwach Gate (també coneguda com a Tangi Gate) que dona a la part nord del parc i que s’accedeix des de la mateixa població; i la Murchison Falls Gate situat a la part sud i que s’hi accedeix des de Masindi. Des d’allà, hi ha aproximadament uns 60 quilòmetres fins arribar a Paraa.

Per arribar a Pakwach, s’ha de seguir la carretera que surt de Karuma. És una carretera asfaltada però en molt mal estat per la quantitat de forats que hi ha. A més, hi passen molt camions que van esquivant els sots requerint altes dosis de paciència i temps per arribar a Pakwach. Nosaltres vam venir des de Gulu per una carretera en molt bon estat (Gulu-Arua road) fins que vam arribar a la població de Olwiyo que és el punt on s’ajunten amb la carretera de Karuma. A partir d’aquí, degut a l’estat de la carretera i al trànsit de camions que circulen cap al Congo, la conducció es torna molt feixuga.

Si vens de Masindi, la carretera està en molt millor estat. De fet, dins al parc estan construint una carretera ample i bona per, oficialment, desenvolupar el turisme quan tothom sap que és per facilitar el trànsit de camions i així poder transportar el petroli del llac Albert.

Carretera ja asfaltada dins el Murchison NP.

Per això, de Masindi al pont de Paraa (o les cascades Murchison) la carretera és una de les millors d’Uganda. Del creuament del pont de Paraa fins a Pakwach, quan nosaltres hi vam passar, estaven encara en obres.

El material per asfaltar la carretera que ha destrossat bona part del Murchison NP.

Hi ha molta gent de Pakwach que per evitar passar per la carretera de Karuma passen tot creuant el parc (pagant una petita taxa de trànsit) fins arribar a Masindi i d’allà ja van cap a Kampala. Encara que sigui més llarg, les carreteres són molt més bones que no pas la de Karuma a Pachwak.

També trobem una altra porta d’accés, la Bugungu Gate, que es troba a l’oest del parc. És una porta ideal per aquells que tenen el temps just per sortir del parc perquè és la més propera a Paraa. A més a més, el trajecte de Bugungu a Masindi (més llarg perquè fas més volta) és molt bonic travessant el Budongo Forest i recorrent una ruta escènica amb vistes al llac Albert i a les muntanyes del Congo.

Tangi Gate, a Pakwach.

Permisos i preus

Aquest parc també està gestionat per l’Uganda Wildlife Authority (UWA), i a les dues principals portes d’accés podràs fer els pagaments amb targeta de crèdit.

Per a visitar el Murchison NP, el preu de l’entrada per a un turista internacional és de 40 USD per dia i persona, més 50 USD per vehicle i dia si entres amb un cotxe de matrícula estrangera. Abans, pel tema cotxe, havies de pagar 50 USD per entrada, per la qual cosa et podies quedar 3 dies i només pagaves 50 USD. Ara, des de l’agost del 2021, han canviat aquesta normativa i l’entrada del vehicle també es cobra per dia. Per tant, si visites un parc nacional durant 3 dies hauràs de pagar un total de 150 USD per l’entrada del teu vehicle. En canvi, si viatges amb vehicle de matrícula ugandesa el preu és de 30.000 UGX per vehicle i dia (uns 7 euros).

Girafa al Murchison NP,

Aquesta entrada inclou la visita al parc i també a les cascades Murchison, un dels principals atractius turístics d’aquesta zona. De totes maneres, un cop arribis a les cascades només et serà permès veure-les des de dalt. Si vols gaudir d’una bona perspectiva del conjunt de les cascades, pots realitzar el Baker Trail amb un cost de 15 USD per persona que hauràs de pagar allà. Aquest camí segueix el riu amb diferents miradors des d’on podràs veure les cascades amb visió panoràmica.

Murchison Falls.

A més a més, qui vulgui gaudir de les cascades amb vaixell també ho podrà fer. El punt de sortida és el moll de Paraa, al costat del pont que uneix les dues parts del parc; i el trajecte dura al voltant de 2-3 hores on podràs observar durant el recorregut diferents animals com els hipopòtams, cocodrils o elefants que s’acosten a beure aigua. El preu és de 30 USD per persona i pots pagar al mateix moll de Paraa des d’on surten diferents companyies que tenen diferents horaris.

Murchison Falls.

Què fer al Murchison NP?

Són moltes i molt diverses les activitats que pots fer per a visitar un dels parcs més coneguts d’Uganda. Entre aquestes, nosaltres destaquem:

Fer un safari per la zona de Buligi i a prop del llac Albert

Actualment amb les obres i la construcció de la nova carretera, aquesta és la millor zona on veure vida salvatge del parc perquè encara es manté intacta. Aquesta zona formada pel Albert Delta, et permetrà veure amb molta facilitat una gran diversitat d’animals amb vistes al llac Albert i al riu Nil. La majoria d’animals a l’estació seca es troben en aquesta zona per la proximitat amb l’aigua.

Búfals a la zona del delta del llac Albert.

Veuràs antílops, zebres, elefants, girafes, hipopòtams… i si tens sort, lleons i lleopards! Et recomanem que passis pels tracks següents que són els que vam trobar més bonics: Albert Track, Queens Track i el Victoria Nile Track.

Lleona que va costar molt de trobar al Murchison NP!

Nosaltres vam fer un safari de matí de 4h amb l’Aren, que treballa a Villakazi Lodge i vam veure molts animals, inclosos lleons i lleopards. Podeu trobar la nostra experiència a l’apartat de la nostra ruta. Si voleu contactar amb l’ Aren aquest és el seu telèfon: +256704412693.

Cob lichi femella amb la seva cria.

– Visitar les cascades Murchison

Aquestes fantàstiques cascades que s’han vist també en perill per la construcció d’una presa d’aigua, són potser el reclam turístic més bonic del parc.  La gent local anomenava aquestes cascades Mpanga, que volia dir Déu o creador. El 1864, l’explorador britànic Samuel Baker al descobrir-les, va canviar el nom a Murchison en honor al president de la Royal Geographical Societal, Roderick Murchison, que era el fundador de l’expedició. Posteriorment amb el dictador Idi Amin, van tornar a canviar de nom, però que tampoc va perdurar.

Murchison Falls.

Les cascades es troben situades a la part Sud i s’hi pot arribar fàcilment per una carretera totalment nova i asfaltada. Es pot fer una petita caminada circular anomenada Baker’s trail (com l’explorador que suposadament les va descobrir) que et permet veure les dues cascades des de diferents perspectives sota un preu de 15 USD o bé, anar just a dalt de les cascades que és gratuït.

La Laia dalt de les Murchison Falls.

– Veure el riu Nil i fer un creuar amb barca

Diferents creuers pel Nil surten de Paraa i et permeten veure el centre del parc. Nosaltres no vam fer aquesta activitat perquè s’allunyava del nostre pressupost, però vam parlar amb gent que estava molt contenta d’haver-lo fet. Navegar pel riu Nil et permet veure la fauna que hi ha al voltant fins arribar al peu de les cascades Murchison. El creuer pel riu Nil costa uns 30 USD per persona i dura unes dues hores.

– Veure ximpanzés a un bosc comunitari a prop de Masindi

Un altre reclam turístic d’aquesta zona són els ximpanzés. Es diu que hi ha uns 5.000 exemplars al país. Per veure aquest fantàstic animal, la majoria de turistes visiten el bosc de Kibale on es troba una població de 1.500 exemplars i pots fer una caminada per anar a trobar-los i veure com es comporten. El preu és de 100 USD per persona.

Altres poblacions de ximpanzés però, es troben al bosc de Budongo, al Bigodi Wetland Sanctuary i a la illa de Ngamba al llac Victòria. Els preus per nosaltres eren desorbitats per anar a veure aquests fantàstics animals.

A punt per descartar-ho del nostre planning, ens vam assabentar que a prop de Masindi, hi havia un bosc comunitari on hi vivia una família de 20 ximpanzés i era possible veure’ls, per un preu més que econòmic, 20 USD per persona.

Ximpanzé al bosc comunitari de Kabango.

Pots llegir més sobre la nostra experiència a l’apartat: la nostra ruta. Si voleu contactar amb en Deo, el guia que ens va acompanyar durant aquesta excursió, aquí teniu el seu telèfon: +256755392210.

La Laia caminant pel bosc de Kabango, a la recerca de ximpanzés.

A on dormir?

– Bwana Tembo Lodge: Aquest allotjament, gestionat per dos germans italians, es troba a Pakwach, al nord del Murchison NP. És un dels millors allotjaments de la zona on podràs gaudir d’unes bones vistes sobre el riu Nil i un dels millors restaurants d’Uganda. Una cuina excel·lent! Disposa de diferents habitacions amb una molt bona relació qualitat-preu i, a vegades, els elefants passegen tranquil·lament per l’allotjament. Nosaltres vam passar aquí dues molt bones nits. Si voleu reservar, podeu clicar aquí o contactar directament amb en Davide al +256772957850.

Cabanya del Bwana Tembo Lodge.

Interior de la cabanya del Bwana Tembo Lodge.

– Vilakazi Lodge: Aquest lodge també es troba situat a la zona de Pakwach, prop de la porta nord del parc. Disposa de diferents tipus d’habitacions i també organitza safaris al parc amb una molt bona relació qualitat-preu. Nosaltres vam fer un tour amb ells i vam veure 3 lleopards i 1 lleó, entre d’altres. Per poder reservar, podeu clicar aquí o contactar directament amb ells al +256394801372.

Vilakazi Lodge.

– New Court View Hotel Masindi: Aquest és el millor allotjament si us voleu allotjar a la ciutat de Masindi. Situat al centre de la ciutat, disposa de diferents tipus d’habitacions a un molt bon preu. A part, té un restaurant molt bo amb una carta molt completa. Gestionat per la Sally, una dona octogenària d’origen anglès, és un lloc per a mantenir una molt bona conversa amb ella i també poder reservar una excursió al bosc comunitari de Kabango per a veure ximpanzés. Si voleu reservar, podeu contactar directament amb ells al +256752446463.

– Red Chilli Paraa: Aquest allotjament es troba a la part sud del Murchison NP, just al costat del riu Nil i a prop de les cascades. Des d’allà s’organitzen diferents safaris al parc i disposa d’habitacions i opcions de càmping, a part d’un bon restaurant. Per a reservar podeu clicar aquí.

El nostre càmping al Red Chili Paraa.

La nostra ruta

DIA 1: Havíem arribat el dia anterior des de Kidepo, amb un últim tram de carretera molt complicat. Era asfaltat, però amb molts forats. Abans preferim camí de terra que no pas això! Així que com que estàvem cansats, el nostre primer dia al nord de Murchison NP vam aprofitar per a descansar i fer gestions vàries com compra al mercat, gasolina o neteja de roba.

Aquest poble es troba situat just a la riba del Nil Blanc, així que vam poder veure’l amb tota la seva esplendor. A més a més, degut a les pluges el seu cabal havia augmentat considerablement. Com que era dia de relax, vam aprofitar per anar a un lodge que tenien piscina a dinar i a fer-nos un bany aprofitant que feia un dia calorós. Durant el viatge, aquests dies de descans van super bé. I si són amb piscineta, encara millor…

Piscina amb vistes al riu Nil blanc.

Al vespre vam sopar al Tembo Lodge on ens allotjàvem. Vam estar parlant amb en Francesco, propietari de l’allotjament i que portava molt de temps vivint a Uganda. Així que ens va poder donar molts de consells per a la resta de la nostra aventura a Uganda. Ja havíem carregat piles, així que tocava anar a dormir d’hora perquè l’endemà volíem entrar al Murchison NP.

Una pasta deliciosa i casolana al Bwana Tembo Lodge.

DIA 2: Ens vam llevar ben d’hora per ser els primers a entrar a un dels parcs més visitats d’Uganda i així tenir la sort de veure animals, ja que a primera hora és quan estan més actius. La nostra sorpresa va ser quan a l’entrada ens van dir que al entrar amb el nostre cotxe havíem de pagar 50 USD per dia pel cotxe, a part de les nostres entrades. Nosaltres teníem un llibret on el preu que posava era 50 USD per entrada, independentment dels dies que hi estiguessis. Així que després de discutir amb ells, ens van ensenyar amb el telèfon mòbil una carta que semblava oficial de feia dues setmanes on havien canviat la normativa. A partir d’ara, a Uganda el cotxe pagava 50 USD per dia! Amb la tonteria, havia passat ja una hora i semblava que aquell noi no ens deixaria passar si no pagàvem el que corresponia. Així que vam decidir fer marxa enrere i entrar a la tarda per aprofitar les 24 hores per visitar primer els animals, i l’endemà les cascades Murchison.

Vam anar a Villakazi Lodge, el primer allotjament que vam trobar i que semblava que era un lloc que tenia wifi per a treballar una estona. Allà, li vam explicar al propietari  la nostra discussió del dematí, i ell ens va oferir una solució que ens va semblar molt bona: entraríem al dematí amb un cotxe de safari ugandès (pagant la taxa per vehicle local que eren al voltant de 6 euros i el gasoil); així aquell dematí podíem gaudir també dels animals.

El Murchison NP i les seves palmeres.

I així va ser com aquell matí vam tornar a la porta d’accés on hi havia el mateix noi, però vam entrar amb l’Aren, el nostre conductor-guia i un cotxe ugandès. El Murchison NP és un parc amb una gran quantitat d’animals però que cada cop estan més concentrats ja que estan fent una carretera asfaltada gegant pel trànsit de camions ja que han trobat petroli al llac Albert. Això fa que el parc quedi limitat només a una zona malmetent tot el seu entorn. Nosaltres vam anar recorrent diferents camins que es trobaven a la zona nord i prop de l’aigua i vam tenir molta sort de veure 3 lleopards i 1 lleona que estava dormint enmig de les herbes però que es va aixecar quan vam passar pel seu costat per endinsar-se sota a un altre arbre on ja era impossible de visualitzar-la. El parc estava ple de grups d’herbívors, un paisatge curiós amb palmeres, i unes vistes molt boniques.

Antílops aquàtics femelles (waterbucks) al Murchison NP.

Després de dues hores dins el parc vam tornar a sortir i, més tard, vam entrar amb el nostre cotxe amb una entrada única de 24 hores que ens obligava a sortir l’endemà al voltant del migdia. Vam aprofitar que era l’hora de màxima calor per anar a visitar les cascades Murchison, que es troben situades al sud del parc.

Murchison Falls.

La carretera asfaltada en aquest tram ja estava construïda, sent una de les millors carreteres d’Uganda per les que hem conduït. En principi, la màxima velocitat dins el parc era 40 km/h però amb aquella carretera era impossible anar a aquesta velocitat! Vam arribar a les cascades on vam dinar, i vam gaudir d’uns grans salts d’aigua que encara eren més salvatges degut a les pluges que havien caigut durant les últimes setmanes. Allà, vam coincidir amb una família ugandesa molt maca que es va voler tirar fotos amb nosaltres i vam poder gaudir-ne des de la part superior de les cascades.

Murchison Falls, una de les millors cascades d’Àfrica!

De totes maneres, hi havia un camí que et portava a veure les cascades des de baix en una perspectiva que et permetia visualitzar tot el conjunt, ja que hi havia un altre salt que quedava amagat i que des de la part superior no podies veure. El problema és que això tenia un cost de 15 USD. I, com a bons catalans, ho consideràvem car… Així que mentre la Laia es quedava a la part superior de la cascada, l’Esteve es va esfumar per un camí i va anar corrent fins a trobar aquesta perspectiva tan bonica de les cascades. Una imatge molt diferent i molt bonica del conjunt de les Murchison Falls. A la tornada, un guàrdia estava enmig del camí buscant cobertura amb el telèfon mòbil, però l’Esteve fent-se el simpàtic i amb bones paraules va aconseguir tornar on era la Laia. Unes de les cascades més boniques d’Àfrica, i més durant l’època de pluges.

L’arc de Sant Martí i les Murchison Falls.

A la tarda, a la golden hour per a les fotografies, vam tornar cap a la part del parc on hi havia tots els animals. Allà vam poder veure girafes, zebres i elefants mentre observàvem la posta de sol. Aquest dia vam dormir al Red Chili Paraa, situat a dins el parc.

Elefants a la posta de sol del Murchison NP.

DIA 3: Ens vam llevar d’hora per tornar a la zona on el dia anterior havíem vist els lleopards i la lleona amb l’Aren. Aquell dia, malauradament, no vam tenir sort. Tothom estava buscant aquests animals i no els trobaven…això vol dir que nosaltres havíem tingut moltíssima sort!

El cob ugandès, un animal característic del Murchison NP.

Ja s’acabaven les hores de  la nostra entrada, així que tocava dir adeu al Murchison NP, un parc amb unes cascades impressionants i una fauna cada cop més reduïda degut a la construcció d’aquesta carretera tan conflictiva. Avançàrem cap a Masindi, on ens allotjaríem a casa la Sally al New Court View Hotel. Aquesta dona d’origen anglès que ja superava la vuitantena ens va explicar moltes anècdotes de la seva vida que havia transcorregut principalment a Àfrica. Com que va fer un bon xàfec i l’Esteve no es trobava gaire bé de la panxa, vam descansar la resta del dia a l’hotel de Masindi.

DIA 4: Avui faríem una activitat especial: una visita als ximpanzés del bosc de l’àrea de Kabango. Ens vam trobar en un punt entremig amb en Deo, el nostre guia, que ens va conduir entre canyes de sucre fins a l’entrada d’un bosc. Allà vam començar a caminar en silenci fins que, al cap de poca estona, vam observar diferent ximpanzés entre els arbres. Alguns ja estaven a punt de dormir i ja s’havien construït el seu propi niu per estirar-se, altres menjaven, altres tiraven branques sense voler i altres saltaven de branca en branca… Era el primer cop que vèiem aquests animals a Àfrica en un bosc comunitari i, encara que els vam veure de lluny, l’experiència va valer molt la pena. A més, vam pagar uns 10 euros per persona, mentre que a altres zones d’Uganda els preus s’enfilen fins als 100 euros per persona.

Ximpanzé al bosc de Kabango, a prop de Masindi.

Després d’aquesta visita als ximpanzés, vam continuar avançant cap al sud direcció a Fort Portal, el nostre pròxim destí en el nostre viatge a Uganda (si en vols saber més sobre els llacs Kasenda i la zona de Fort Portal, pots clicar aquí).

Esperem que tinguem Murchison Falls i el Murchison NP per molt de temps més!

Categories: UGANDA
Etiquetes:
UGANDA: Kapchorwa, el bressol de l’atletisme mundial

UGANDA: Kapchorwa, el bressol de l’atletisme mundial

Us sonen els noms de Cheptegei, Kiplimo,  Chemutai o Kiprotich? No són ni cantants ni futbolistes ni polítics, però tots ells són persones molt conegudes a Uganda. Són alguns dels milers d'atletes que hi ha al país i que destaquen per ser (amb els etíops i els...

read more
UGANDA: Anècdotes curioses

UGANDA: Anècdotes curioses

- Sabíeu que el record del món d'atletisme de 5.000 metres i 10.000 metres està en mans d'un atleta ugandès? Joshua Cheptegei té la millor marca mundial de la història en la distància de 5.000 metres (amb un temps de 12:35.36 que va aconseguir l'agost del 2020 a...

read more
UGANDA: El procés del cafè

UGANDA: El procés del cafè

Uganda, la Perla d'Àfrica, sempre ha estat un dels països més favorables pel conreu del cafè. Compta amb unes terres riques i fèrtils, sòls volcànics a l'est i a l'oest, temperatures suaus entre 20°-30° i  dos estacions de pluja que fan que els conreus de cafè...

read more
UGANDA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

UGANDA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Kampala Superfície: 241.037 km2 Habitants: 44.269.594 habitants (2019) Densitat població: 183,66 habitants per km2.  Idiomes: Els idiomes oficials d'Uganda són l'anglès, tot i que les llengües més parlades són el luganda, el kiswahili, el luo i l'acholi....

read more
UGANDA: Bwindi Impenetrable Forest

UGANDA: Bwindi Impenetrable Forest

El bosc impenetrable de Bwindi és conegut per ser un dels pocs llocs en el món on es pot veure el goril·la de muntanya. Aquest primat, el més gran de tots, habita les altes muntanyes d’aquesta zona d’Uganda juntament amb les muntanyes de Virunga partides en tres parcs...

read more
UGANDA: Els goril·les de muntanya

UGANDA: Els goril·les de muntanya

El goril·la de muntanya és un dels goril·les més coneguts gràcies a les investigacions de Dian Fossey i a la pel·lícula dels “Goril·les en la boira”. També és conegut gràcies a King-Kong que, tot i destruir la ciutat de Nova York, ha fet que aquest animal tothom el...

read more
UGANDA: Llac Bunyonyi

UGANDA: Llac Bunyonyi

El llac Bunyonyi potser no té la fama d’altres llacs africans més coneguts com el llac Tanganyika o el llac Malawi, però té una bellesa especial que el fa que sigui un dels millors llacs que per ara hem visitat i un dels més bonics. Pescadors al llac Bunyonyi El nom...

read more
UGANDA: Sipi Falls i Kapchorwa

UGANDA: Sipi Falls i Kapchorwa

La regió de Kapchorwa és una de les zones més boniques d'Uganda. Amb un paisatge muntanyós que es troba situat a la vall del Rift i als peus del Mount Elgon, aquesta zona alberga diferents plantacions de cafè i plataners, carreteres ondulants enmig de valls, rius...

read more
UGANDA: Kidepo NP

UGANDA: Kidepo NP

El Parc Nacional de Kidepo és un dels parcs desconeguts a descobrir però que té molt per oferir al visitant. Situat a l’extrem nord del país, fent frontera amb Sudan del Sud, aquest parc és dels més remots, secs i calorosos que té Uganda però que té un paisatge únic i...

read more
UGANDA: Fort Portal i els llacs de Kasenda

UGANDA: Fort Portal i els llacs de Kasenda

Hi ha parts d'Uganda que sorprenen per no ser més turístiques del que són. I els llacs de la zona de Ndali-Kasenda compleixen aquest fet. Aquests llacs idíl·lics pel seu paisatge verd i cadascun d'ells amb tons d'aigua diferents, són d'origen volcànic i es diu que es...

read more

0 Comments

Submit a Comment