Capital: Kampala
Superfície: 241.037 km2
Habitants: 44.269.594 habitants (2019)
Densitat població: 183,66 habitants per km2.
Idiomes: Els idiomes oficials d’Uganda són l’anglès, tot i que les llengües més parlades són el luganda, el kiswahili, el luo i l’acholi. De totes maneres, és un país on vam trobar molts altres idiomes locals que es transmeten de forma oral de generació a generació.
Moneda: La moneda oficial del país és el Xíling Ugandès (UGX). Al canvi, 1 euro són 4.335 UGX. Pots mirar el canvi actual, al següent link.
Clima:
Conducció carreteres: Generalment, les carreteres principals a Uganda es troben en bon estat. Podràs anar de Kampala a les principals ciutats per carreteres asfaltades sense necessitat de 4×4. De totes maneres, hi ha algunes carreteres asfaltades que es troben en molt mal estat com, per exemple, la que va a Pakwach que està plena de forats dificultant molt la conducció; o la que va fins a Mutukula, el punt fronterer amb Tanzània. A la zona nord, per accedir al Kidepo NP, les carreteres es converteixen en rutes de terra i pedres que et faran reduir la velocitat. A més a més, si viatges en època de pluges trobaràs algunes rutes plenes de fang, i, per tant hauràs d’adequar la conducció a aquest tipus de terreny. Les carreteres del Murchison NP i el Queen Elizabeth NP es poden realitzar sense necessitat d’un 4×4; mentre que al Bwindi Impenetrable Forest, almenys a la zona de Ruhinga que és on vam anar nosaltres, sí que aniràs molt millor amb 4×4 pels diferents pendents pronunciats que trobaràs a la ruta. Uganda és un país on ens vam trobar molt poc trànsit de vehicles, però cal vigilar sobretot amb els camions.
Internet / targeta SIM: A Uganda trobaràs una gran diversitat de paisatges. És un país on també hi ha molta muntanya i en alguna d’aquestes zones no tindràs gaire cobertura. Nosaltres et recomanem que compris una targeta SIM d’Airtel, una de les teleoperadores més populars del país. Nosaltres vam comprar un pack de 9GB i 125 minuts en trucades per 37.000 UGX, uns 9 euros al canvi. Podràs comprar aquesta targeta en algunes de les botigues oficials que trobaràs als principals poblats i ciutats del país.
Visa: Si vols visitar Uganda com a turista, necessitaràs una visa que podràs tramitar online en el següent enllaç. El cost de la visa és de 50 USD per una durada de 30 dies. De totes maneres, també hi ha una visa que pots tramitar online i que es coneix com la East Africa Visa, que té un cost de 100 USD i et permet estar 90 dies als següents països: Kènia, Uganda i Ruanda. Per aconseguir-la, l’hauràs de tramitar al primer país que entris. És a dir, si vols visitar Uganda després de visitar Kènia, per exemple, hauràs de tramitar la East Visa al departament d’immigració de Kènia quan entris en aquest país. Nosaltres ho vam fer així, i d’aquesta manera no vam haver de fer cap tràmit de vises a l’hora d’entrar a Uganda perquè ja estava inclosa a l’East Africa Visa.
Pressupost: En total, vam estar 21 dies a Uganda i vam gastar un total de 1.308,61 euros per persona. Cal dir, però, que l’activitat més cara va ser la visita als goril·les de muntanya que va costar 700 USD. Uganda, juntament amb RDC Congo i Ruanda és un dels pocs llocs on avui en dia pots visitar els goril·les de muntanya. A continuació, teniu desglossat totes les despeses d’Uganda:
QUÈ FER A UGANDA?
La regió de Kapchorwa és una de les zones més boniques d’Uganda. Amb un paisatge muntanyós que es troba situat a la vall del Rift i als peus del Mount Elgon, aquesta zona alberga diferents plantacions de cafè i plataners, carreteres ondulants enmig de valls, rius d’aigua que desemboquen en cascades impressionants i, també, els principals atletes de distàncies llargues d’Uganda.
Si t’agrada la natura, no et pots perdre les cascades de Sipi que són 3 salts d’aigua que travessen tot el poble. Si t’agrada l’esport, no et perdis una visita amb els atletes de Kapchorwa, els velocistes més ràpids del món en distàncies llargues. Sipi i Kapchorwa son un destí que no et pots perdre per a conèixer de primera mà alguns dels tresors d’Uganda, com són la seva gent, el seu cafè i la seva naturalesa.
El Parc Nacional de Kidepo és un dels parcs desconeguts però que té molt per oferir al visitant. Situat a l’extrem nord del país, fent frontera amb Sudan del Sud, aquest parc és dels més remot, secs i calorosos que té Uganda però que té un paisatge únic i espectacular que el fa diferent a la resta de parcs. És una joia que es conserva encara verge, travessat per diferents rius i amb espècies d’animals que no veuràs a la resta del país. Kidepo ha estat anomenat un dels top 10 parcs a Àfrica pels seus paisatges espectaculars i per les seves gran manades de búfals. La CNN diu que Kidepo és potser el parc més pintoresc d’Àfrica i una joia amagada per a descobrir.
El Murchison NP és un dels parcs més visitats del país, per la quantitat de fauna que hi pots trobar i també per les seves cascades icòniques amb el riu Nil blanc. Es troba situat a l’oest del país, al costat de la frontera amb la República Democràtica del Congo. Té una superfícies de 3.893 km quadrats, fent-lo el més gran dels parcs d’Uganda. El riu Nil blanc parteix el parc en dues zones: la zona nord (on majoritàriament hi ha tota la vida salvatge) i la part sud (on pots anar a visitar les cascades Murchison). Fa temps aquest parc ha estat a la llista dels parcs més bonics d’aquest país i també de tot l’est d’Àfrica pels seus fantàstics paisatges i la seva vida salvatge fàcil de veure. Avui en dia, la supervivència d’aquest parc està en perill per culpa de la construcció d’una carretera que travessa de nord a sud el parc que servirà per a transportar petroli que s’ha trobat al llac Albert.
4.- FORT PORTAL i LLACS DE KASENDA
Hi ha parts d’Uganda que sorprenen per no ser més turístiques del que són. I els llacs de la zona de Ndali-Kasenda compleixen aquest fet. Aquests llacs idíl·lics pel seu paisatge verd i cadascun d’ells amb tons d’aigua diferents, són d’origen volcànic i es diu que es van formar fa uns 10.000 anys. Hi ha uns 50 llacs a la zona així que de ben segur que no t’avorriràs. Els llacs de Kasenda estan situats a la part sud de la ciutat de Fort Portal, ciutat del regne Toro. La ciutat ara serveix com a base per a descobrir aquesta zona sud-oest del país (una zona desconeguda per a molts ugandesos i per a molts turistes); i per a visitar alguna de les seves plantacions de te.
5.- QUEEN ELIZABETH NP i SECTOR D’ISHASHA
El Queen Elizabeth NP és el segon parc més gran d’Uganda després del Murchison Falls NP. Es troba a l’oest de la vall del Rift i cobreix una superfície de 1.978 km quadrats. El parc es troba en una zona volcànica on és fàcil veure llacs d’aigua que anteriorment eren cràters de volcans i amb vistes a les muntanyes Rwenzori, popularment conegudes com les muntanyes de la lluna. Conserva una gran varietat de fauna salvatge i és una de les millors localitzacions per veure manades de búfals i l’antílop cob ugandès. El parc és molt gran i té diferents sectors. Un dels més famosos és el sector d’Ishasha, on podràs veure si tens sort els lleons escaladors d’arbres. Veure aquests fantàstics animals pujar a dalt d’un arbre i descansar sobre una branca és un fet únic a tot el món.
El llac Bunyonyi potser no té la fama d’altres llacs africans més coneguts com el llac Tanganyika o el llac Malawi, però té una bellesa especial que el fa que sigui un dels millors llacs que per ara hem visitat i un dels més bonics. El nom Bunyonyi vol dir “lloc d’ocells petits” i és que al llac podràs veure una gran diversitat d’ocells. De caràcter volcànic, aquest llac es va originar fa uns 8.000 anys ja que es troba a sobre d’una falla del Rift Africà. Les aigües provenen bàsicament del riu Kabirita procedent de Ruanda. Es troba al sud-oest del país i té 29 illes al seu interior formant un paisatge únic molt fotogràfic. És el segon llac més profund d’Àfrica amb 900 metres de profunditat.
7.- BWINDI IMPENETRABLE FOREST
El bosc impenetrable de Bwindi és conegut per ser un dels pocs llocs del món on es pot veure el goril·la de muntanya. Aquest primat, el més gran de tots, habita a les altes muntanyes d’aquesta zona d’Uganda juntament amb les muntanyes de Virunga partides en tres parcs nacionals de tres països diferents: el parc nacional Virunga a la República Democràtica del Congo, el parc Nacional de Mgahinga Gorilla a Uganda i el Parc Nacional dels Volcans a Ruanda (PNV). Veure’ls durant una hora a pocs metres de distància és una experiència inoblidable que segur que recordaràs tota la vida.
En aquest bosc hi habiten uns 400 exemplars dels 1.000 que hi ha a tot el món. Però, a part d’allotjar les últimes famílies d’aquest animal en extinció i de ser el parc més important d’Uganda, també és un lloc patrimoni de la humanitat per la seva biodiversitat, que mereix que l’afegeixis en el teu itinerari pel país, encara que no et puguis permetre els 700 dòlars que val el trekking amb els goril·les.
8.- JINJA
Aquesta població situada a pocs quilòmetres de Kampala ha sigut famosa a la història del món dels exploradors perquè és el punt on es considera que neixen les aigües del riu Nil Blanc, que s’ajunta a Khartoum amb el riu Nil Blau que neix a les muntanyes d’Etiòpia. A Jinja, podràs gaudir de diferents activitats que giren al voltant del riu com rutes amb bicicleta, kayak, rafting, creuers amb barca; entre d’altres. En aquella zona, també trobaràs una de les fàbriques de cervesa més importants del país: la Nile Special.
9.- LLAC VICTÒRIA I SSESE ISLANDS
El llac Victòria és el segon llac d’aigua dolça més gran del món. Està situat entremig de 3 països: Uganda, Tanzània i Kènia. A Uganda, la part més coneguda és la visita a les Ssese Islands, que es troben a una hora d’Entebbe, i que són un arxipèlag de 84 illes amb platges de sorra blanca i una població local que fa vida al voltant del llac. De totes maneres, és recomanable no nedar-hi per la presència d’hipopòtams, cocodrils i bilhàrzia (malaltia provocada per un paràsit que viu a l’aigua).
10.- ZIWA RHINO SANCTUARY
Aquest santuari situat entre Kampala i Gulu té un projecte de reintroducció del rinoceront molt interessant a Uganda. És l’únic lloc del país on podràs veure rinoceronts que estan vigilats per tal d’evitar que siguin matats pels caçadors furtius. Actualment, hi ha 32 rinoceronts blancs del Sud, i s’hi poden fer diferents activitats entre les que destaca el Rhino Tracking que consisteix en anar caminant amb un guia per a veure els rinoceronts de molt a prop mentre t’explica les curiositats d’aquest animal.
11.- MGAHINGA NATIONAL PARK
Aquest parc es troba a les muntanyes de Virunga, fent frontera amb Ruanda i la RDC Congo. Allà, podràs visitar els goril·les de muntanya; tot i que també una de les excursions més famoses és la ruta dels 3 volcans: el Mount Sabinyo (3.669 metres), el Mount Gahinga (3.474 metres) i el Mount Muhavura (4.127 metres). Podràs pujar amb rutes d’un dia a algun d’aquests volcans acompanyats de rangers on si arribes, per exemple, al cim del Mount Sabinyo podràs dir que estàs a 3 països diferents. Des d’aquest parc, tindràs unes vistes espectaculars de les muntanyes Rwenzori, el llac Mutanda i tota la zona sud d’Uganda.
0 Comments