UGANDA: Sipi Falls i Kapchorwa

girona_1990_people

octubre 31, 2021

La regió de Kapchorwa és una de les zones més boniques d’Uganda. Amb un paisatge muntanyós que es troba situat a la vall del Rift i als peus del Mount Elgon, aquesta zona alberga diferents plantacions de cafè i plataners, carreteres ondulants enmig de valls, rius d’aigua que desemboquen en cascades impressionants i, també, els principals atletes de distàncies llargues d’Uganda.

Caminant pel poble de Sipi.

Si t’agrada l’atletisme, no et pots perdre una visita a Kapchorwa, el lloc de naixement de molts atletes ugandesos com Cheptegei, record del món de 5.000 i 10.000 metres de distància. Allà, podràs posar-te les bambes i seguir el ritme (si pots) de la nova generació d’atletes que ben segur seran notícia en els següents esdeveniments esportius relacionats amb l’atletisme. Nosaltres vam poder parlar amb atletes olímpics i amb el seu mànager. Si vols saber com va anar la conversa, pots clicar aquí.

Corredors entrenant a la pista de Kapchorwa.

Si t’agrada la natura, no et pots perdre les cascades de Sipi que són 3 salts d’aigua que travessen tot el poble. Aquesta zona és molt rural i, per tant, trobaràs molts agricultors locals que estaran encantats de parlar amb tu, saludar-te i somriure.

Una de les cascades de Sipi Falls.

Sipi i Kapchorwa és un destí que no et pots perdre per a conèixer de primera mà alguns dels tresors d’Uganda, com són la seva gent, el seu cafè (si vols saber tot el procés del cafè, pots clicar aquí) i la seva naturalesa.

Com arribar-hi?

Per arribar a Sipi i Kapchorwa, la millor opció és passar per la població de Mbale. Nosaltres vam venir amb el nostre cotxe des del punt fronterer de Busia, i després de pujar fins a Tororo per una camí que pujava directe cap al nord, vam enganxar la carretera que anava de Tororo a Mbale. Si veniu del nord, podreu arribar a Mbale des de Soroti.

Després de Mbale, heu de trencar direcció a la carretera de Moroto i al cap de 30 quilòmetres, al arribar a Muyembe, deixar la carretera i girar a la dreta per una ruta que començarà a enfilar-se muntanya amunt. De totes maneres, la carretera és asfaltada i en molt bon estat. Al cap de 15 quilòmetres ja estaràs a la població de Sipi, i 15 quilòmetres més endavant trobaràs la població de Kapchorwa on durant el recorregut trobaràs vàries persones que estaran corrent pel voral de l’asfalt.

Arribats al nostre allotjament de Sipi.

Què fer a Sipi i Kapchorwa?

Nosaltres vam estar cinc dies en aquesta zona on podràs gaudir de moltes activitats. Algunes de les més importants són:

– Fer un recorregut per les tres cascades de Sipi Falls

A Sipi trobem 3 cascades que creuen aquesta població. Si vens de Mbale, la primera cascada que et trobaràs és la més llarga de totes amb uns 100 metres d’alçada. Per arribar-hi, has de caminar des de la zona de Rafiki Lodge o Twalight Family Guest House durant uns 20 minuts passant per petites plantacions de cafè i plàtans, i gaudint d’unes vistes espectaculars a tota la vall. Un cop arribat a la primera cascada, tindràs una perspectiva general d’aquesta tot i que també (pels més atrevits) podràs baixar a peu d’aigua on quedaràs ben xop. Aquesta primera cascada la pots veure des de la carretera i hi ha agències de turisme locals que també organitzen baixades amb rappel.

Primera cascada de Sipi Falls.

La segona cascada (i que és la que està més preparada per a rebre turistes amb una botiga de souvenirs al costat) fa uns 75 metres d’alçada i s’hi arriba aparcant o sortint del Sipi River Lodge o del Noah’s Ark Resort. Aquest salt d’aigua té una petita cova que et permet entrar just sota la cascada i veure la força de l’aigua en tota la seva esplendor. Es troba situat a uns 5 minuts de la carretera principal, des d’on és poc visible perquè queda amagada entre la vegetació.

La Laia sota la segona cascada de Sipi Falls.

I, finalment, la tercer cascada fa uns 85 metres i és la que es troba situada més al nord. També la veuràs des de la carretera i és la que està més allunyada si hi vols accedir a peu des de Sipi. Nosaltres, al anar amb cotxe, vam poder anar fins al peu de la cascada. Podràs preguntar el camí a Sipi que de ben segur que te l’indicaran.

Amb el cotxe davant la tercera cascada de Sipi Falls.

Pel que fa al preu de les cascades, només a la segona vam trobar un cartell on posava 5.000 UGX per persona. A la primera i a la tercera cascada vam trobar guixetes per l’entrada però que estaven tancades. No sabem si estaven tancades pel tema Covid o és que en aquell moment no hi havia ningú. Compteu que a cada cascada, doncs, haureu de pagar 5.000 UGX per persona.

Nosaltres vam visitar les Sipi Falls amb en Paul, una persona de Sipi molt amable que ens va acompanyar en tot el recorregut per un preu molt mòdic i que ja incloïa totes les entrades. Si voleu, podeu contactar amb ell per a fer un tour per les cascades al +256772647564. A Sipi, també trobareu agències locals amb guies que us acompanyaran per a explicar les curiositats de les Sipi Falls, una parada obligada si visites aquesta zona.

A les Sipi Falls, quedaràs ben xop!

– Conèixer el procés del cafè visitant alguna plantació

Degut a l’alçada a la que es troba Sipi i Kapchorwa, aquest lloc és ideal per a cultivar cafè Arabica, un tipus de cafè dels de major qualitat que pots trobar. Uganda és un dels principals exportadors de cafè, tan del cafè Arabica com el Robusta, i a la zona de Sipi, Kapchorwa i Mount Elgon trobaràs moltes plantacions d’aquest fruit que després és processat fins que queda amb el cafè en pols que tots coneixem.

El fruit del cafè.

Nosaltres, al allotjar-nos al Sipi Coffee Lodge, vam tenir la sort d’estar envoltat de cafè i en Kalifani (director de Sebei Coffee) i en Paul ens van poder explicar tot el procés, des que es planta fins que s’envasa. Si tens curiositat de saber com és tota aquesta elaboració, podeu clicar en el següent article.

El procés del cafè.

En aquesta zona hi ha molts petits productors de cafè que estaran encantats de fer-te un recorregut per les plantacions i una explicació del procés a canvi d’alguna propina. A part de la gent de Sipi Coffee Lodge, també pots contactar amb en Thomas al +256756171253, productor de cafè a Sipi, que per 10 USD per persona et farà un tour per les plantacions i t’explicarà tot el procés.

Conèixer un país no és només visitar els principals punts turístics, sinó que també és aprendre sobre el que tenen… I a Uganda, el cafè és un dels productes més importants. Per això, visitar algun productor i saber el procés d’elaboració és una activitat que no et pots perdre quan visitis Sipi i Kapchorwa.

El cafè ja en pols després de fer tot el procés.

– Veure entrenar els atletes (i si t’atreveixes, córrer amb ells) a la zona de Kapchorwa

Et sonen els noms de Cheptegei, Kiplimo, Moses o Kiprotich? No són cantants ni jugadors de futbol… Són alguns dels principals atletes d’Uganda i que competeixen per a ser els més ràpids de tot el món en llargues distàncies. Per exemple, Joshua Cheptegei té el rècord del món amb les distàncies de 5.000 metres i 10.000 metres, tot i que potser aviat, Jacob Kiplimo (que és nascut a l’any 2020) el superarà. Tots ells provenen de la mateixa àrea, que és Kapchorwa i els seus voltants.

Atletes entrenant a Kapchorwa.

Si vas a primera hora del dematí a Kapchorwa, trobaràs una pista d’atletisme que no està ni asfaltada ni marcada (un ground que ells en diuen) amb molts corredors entrenant. Allà, hi entrenen des dels més petits que volen ser la nova generació d’atletes del país, fins els que es preparen per les competicions nacionals i internacionals. És increïble veure el boom que s’ha despertat amb l’atletisme aquests últims anys a Uganda, on molts nens s’aixequen cada dia per anar a córrer tot imitant els seus referents.

Nens entrenant a la pista de Kapchorwa.

Nosaltres vam tenir la sort de conèixer en Peter Chelagat, mànager d’algun dels principals atletes del país; i de parlar amb alguns atletes olímpics que es trobaven a Kapchorwa. Si t’agradaria saber com va anar la conversa amb ells i perquè aquest lloc és un indret predilecte per aquests ràpids velocistes, pots clicar en el següent article.

Amb alguns dels atletes olímpics d’Uganda.

És molt entretingut veure com entrenen els atletes fent diferents sèries a un ritme constant, corroborar que alguns dels nens que veuràs corrent seran els campions olímpics del futur, seguir algun d’ells per la carretera quan entrenen distàncies llargues i estar en contacte amb els principals velocistes de llarga distància del planeta.

I si t’agrada córrer, ells et convidaran a sumar-te als seus entrenaments i a seguir el seu ritme si és que pots. A part de fer un bon entrenament, segur que milloraràs el teu temps!

Entrenament a Kapchorwa.

A Uganda encara no s’ha començat a desenvolupar un turisme esportiu sostenible per a conèixer el país de primera mà a través de l’esport, però la zona de Kapchorwa té tots els elements per a convertir-se en un destí ideal per als corredors amateurs i professionals. Així que si vols anar a Uganda i ets d’aquests que surts a córrer un parell o tres cops la setmana, agafa les vambes i fes una sortida matinal pels voltants de Kapchorwa.

Atletisme i Kapchorwa van lligats de la mà!

– Visitar el Mount Elgon National Park

El Mount Elgon és el volcà més gran i antic de l’Àfrica Oriental amb una superfície d’aproximadament 3.500 km2. Situat just a la frontera amb Uganda i Kènia, hi podràs arribar trencant des de la carretera que va de Mbale a Kapchorwa per arribar als diferents punts d’accés.

Aquesta muntanya era, fa milions d’anys, considerada la més alta d’Àfrica fins que les diferents erosions i erupcions han reduït el seu punt més alt a 4.321 metres, sent la vuitena muntanya més alta del continent africà. Nosaltres no hi vam anar, però vam veure la perspectiva dels seus pics des de la zona alta de Kapchorwa.

Al Mount Elgon s’hi poden realitzar activitats molt diverses com l’ascens al pic des de diferents recorreguts que van de 4 a 7 dies (Sasa, Sipi o Piswa Trail); visitar el Kapkwai Forest Exploration Centre situat a 13 quilòmetres de Sipi i on podràs visitar diferents coves i miradors; fer una excursió guiada per a visualitzar diferents espècies d’ocells; i gaudir d’un entorn espectacular.

Mount Elgon National Park des de Kapchorwa.

A on dormir?

– Sipi Coffee Lodge: Aquest allotjament gestionat per en Kalifani està situat a un lloc idíl·lic amb unes vistes impressionants sobre la vall. Es troba entre Sipi i Kapchorwa, i està envoltat de plantacions de cafè. Un lloc ideal per a desconnectar i descansar. Nosaltres hi vam estar 3 nits en una cabana que tenia lavabo interior. És un dels millors llocs per estar en aquesta zona, amb una relació qualitat-preu fantàstica. Si voleu, podeu contactar via Whatsapp amb en Kalifani al +256772647564.

Habitació interior d’una de les cabanyes de Sipi Coffee Lodge.

Vistes impressionants des de la nostra cabanya de Sipi Coffee Lodge.

– Sebei Coffee House: Aquest allotjament és ideal per aquells que vulguin allotjar-se al costat dels atletes de Kapchorwa. Està situat al centre de la població, des d’on podràs accedir a diferents serveis i podràs anar caminant fins al ground on entrenen tots els atletes. Disposa de restaurant i habitacions amb lavabo interior. Per a més informació, podeu contactar amb en Kalifani al +256772647564.

Habitació doble al Sebei Coffee House, al centre de Kapchorwa.

– Twalight Family Guest House: Aquest allotjament està situat a la població de Sipi, des d’on podràs recórrer les cascades a peu. És un allotjament amb vistes a una de les cascades i que ofereix diferents tipus d’allotjament. 

La nostra ruta

DIA 1: Després d’haver creuat la frontera el dia anterior, avui era el primer dia que despertàvem a Sipi. Amb un paisatge verd i unes vistes impressionants, donava gust aixecar-se així. El nostre primer dia a Uganda vam aprofitar per acabar d’escriure diferents articles de Kènia, fer neteja i planificar les següents setmanes en aquest nou país que aviat descobriríem.

La Laia treballant des del Sipi Coffee Lodge.

DIA 2: El segon dia vam anar amb en Paul a fer un recorregut per les cascades de Sipi, una de les activitats principals a fer si estàs per la zona. Vam visitar la primera cascada on ja vam quedar ben xops per la força de l’aigua, i després vam anar caminant fins la segona cascada passant enmig de plantacions de cafè i plàtans, saludant a agricultors que plantaven espinacs i nens que anaven a buscar aigua. La segona cascada (que és la primera que es veu) era la més llarga de totes, amb 100 metres d’alçada. Un espectacle impressionant b unes vistes meravelloses a tota la vall. Finalment, vam anar a visitar la tercera cascada que té com una cova just sota la cascada que et permet veure el salt d’aigua des de l’interior.

Sipi Falls.

Després de recórrer aquestes fantàstiques cascades, vam anar a veure en Kalifani (el propietari de Sipi Coffee Lodge) a Kapchorwa on ens va convidar a dinar i, allà, vam conèixer en Peter, mànager dels principals atletes d’Uganda d’aquella regió. I és que em aquesta zona hi viuen els principals atletes de llarga distància del país i que són famosos per ser els més ràpids del món. Amb en Peter vam quedar pel dia següent a primera hora per tal de conèixer algun dels atletes olímpics de Tokio que justament  aquell dia havien de marxar cap a Kampala a rebre un reconeixement per part del president del país. Emocionats per poder parlar amb alguns dels atletes que setmanes abans havíem vist per la televisió durant els Jocs Olímpics, vam anar cap a l’allotjament a buscar més informació sobre l’atletisme i els corredors ugandesos mentre la pluja diària que tocava en aquella època descarregava sobre Sipi i la regió de Kapchorwa.

Sipi Coffee Lodge.

DIA 3: Avui ens tocava llevar-nos d’hora per anar al Ground on entrenen els atletes. Així que a les 6 del dematí ja estàvem dempeus per anar fins a Kapchorwa i veure com entrenaven. La nostra sorpresa a l’arribar allà va ser veure com a part dels atletes també hi havien centenars de nens que amb grup corrien exprimint totes les forces. Nens i nenes de totes les edats, alguns descalços, altres amb faldilles, feien voltes a la pista d’atletisme improvisada mentre els grans de tant en tant xiulaven perquè els deixessin passar i així poder completar satisfactòriament les sèries marcades. Era impressionant veure com els nens tenien de referents aquells atletes i com naixia una nova generació que segur que donarà els seus fruits d’aquí uns anys a l’atletisme mundial.

Nens entrenant al ground de Kapchorwa.

Després d’observar el ràpid ritme dels corredors, vam anar a la nostra cita amb en Peter i els atletes olímpics a casa d’en Kalifani. Allà, vam poder parlar amb alguns d’ells, comentar les curses, conèixer els seus objectius i saber perquè d’aquella zona surten grans corredors de distàncies llargues. Després, vam anar a visitar la residència dels atletes on dormen la majoria que venen de pobles del voltant, entre ells, Jacob Kiplimo. Allà entrenen, conviuen, mengen i dormen per ser els millors.

Al migdia, vam tornar al nostre allotjament per escriure tot el que havia sortit en aquella entrevista i visita improvisada, i a la tarda en Kalifani ens va portar (amb el nostre cotxe però ell fent de conductor) a veure els camps d’entrenament d’alt rendiment que estan construint a les afores de Kapchorwa, dalt de tot de les muntanyes. Pel camí, vam passar per alguna de les cases de reconeguts atletes com Joshua Cheptegei, rècord del món de 5.000 metres i 10.000 metres. Per acabar aquella jornada atlètica, vam anar a un bar local amb en Kalifani i un amic a gaudir d’un bon vi de coco abans d’anar a dormir després d’un dia ben intens.

Amb en Kalifani i un amic bevent vi de coco local.

DIA 4: En Kalifani tenia ganes d’ensenyar-nos el bar-restaurant que volia inaugurar aviat i que estava localitzat al costat del ground on corrien els nens i els atletes. Així que vam anar cap allà per veure el seu nou projecte. Un lloc molt bonic amb unes vistes impressionants. Des del dia anterior ens havíem quedat a casa seva a Kapchorwa ja que així estàvem més a prop dels atletes, on també disposa d’alguna habitació per hostes.

Casa d’en Kalifani a Kapchorwa.

A la tarda, vam tornar però al Sipi Coffee Lodge on en Paul ens va ensenyar la plantació de cafè i ens va explicar tot el procés, des que és un fruit fins que es converteix en pols. Vam poder gaudir del cafè que havíem premsat mentre cuinàvem unes crispetes i la pluja tornava a fer acte de presència.

La Laia premsant el cafè.

A la nit, al ser la darrera de la nostra estada, vam convidar a en Kalifani i a en Paul a una truita de patates mentre conversàvem sobre el potencial que pot tenir l’atletisme per a desenvolupar projectes per a la comunitat local i els convidàvem a visitar-nos a Europa per a retornar la seva hospitalitat i la gran amabilitat que havíem tingut aquells dies. Dèiem adeu a Sipi i Kapchorwa amb la sensació que allà hi tornaríem amb els ulls tancats.

DIA 5: Avui havíem quedat que l’Esteve aniria a entrenar amb els atletes el que pogués mentre la Laia els seguiria amb cotxe. Era dia d’entrenament de llarga distància, és a dir, no entrenarien per la pista i anirien a córrer per la carretera. El problema va ser que la nit anterior va caure un xàfec considerable, i a les 6 del dematí la pluja encara continuava. Nosaltres vam pensar que l’entrenament es suspendria per les condicions adverses. Però cap a les 8, quan la pluja ja era menor, i sortíem cap a la residència dels atletes, vam començar a veure com alguns d’aquests tornaven ja de l’entrenament. Ens havien estat esperant i, ells, encara que plogui, nevi o pedregui, surten igualment a entrenar! Vam recollir-ne alguns de camí que ja havien completat la seva pauta d’entrenament i tornaven ja cap a Kapchorwa, i ens vam acomiadar d’ells després d’una dies intensos a la zona de Sipi i Kapchorwa.

Amb diferents atletes després del seu entrenament de llarga distància.

Tocava tirar enrere cap a Tororo, a dinar amb un amic, en Sergi d’Assís, monjo de Montserrat i que està a Uganda fent de missioner.

Amb Sergi d’Assís a Tororo.

Categories: UGANDA
Etiquetes:
UGANDA: Kapchorwa, el bressol de l’atletisme mundial

UGANDA: Kapchorwa, el bressol de l’atletisme mundial

Us sonen els noms de Cheptegei, Kiplimo,  Chemutai o Kiprotich? No són ni cantants ni futbolistes ni polítics, però tots ells són persones molt conegudes a Uganda. Són alguns dels milers d'atletes que hi ha al país i que destaquen per ser (amb els etíops i els...

read more
UGANDA: Anècdotes curioses

UGANDA: Anècdotes curioses

- Sabíeu que el record del món d'atletisme de 5.000 metres i 10.000 metres està en mans d'un atleta ugandès? Joshua Cheptegei té la millor marca mundial de la història en la distància de 5.000 metres (amb un temps de 12:35.36 que va aconseguir l'agost del 2020 a...

read more
UGANDA: El procés del cafè

UGANDA: El procés del cafè

Uganda, la Perla d'Àfrica, sempre ha estat un dels països més favorables pel conreu del cafè. Compta amb unes terres riques i fèrtils, sòls volcànics a l'est i a l'oest, temperatures suaus entre 20°-30° i  dos estacions de pluja que fan que els conreus de cafè...

read more
UGANDA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

UGANDA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Kampala Superfície: 241.037 km2 Habitants: 44.269.594 habitants (2019) Densitat població: 183,66 habitants per km2.  Idiomes: Els idiomes oficials d'Uganda són l'anglès, tot i que les llengües més parlades són el luganda, el kiswahili, el luo i l'acholi....

read more
UGANDA: Bwindi Impenetrable Forest

UGANDA: Bwindi Impenetrable Forest

El bosc impenetrable de Bwindi és conegut per ser un dels pocs llocs en el món on es pot veure el goril·la de muntanya. Aquest primat, el més gran de tots, habita les altes muntanyes d’aquesta zona d’Uganda juntament amb les muntanyes de Virunga partides en tres parcs...

read more
UGANDA: Els goril·les de muntanya

UGANDA: Els goril·les de muntanya

El goril·la de muntanya és un dels goril·les més coneguts gràcies a les investigacions de Dian Fossey i a la pel·lícula dels “Goril·les en la boira”. També és conegut gràcies a King-Kong que, tot i destruir la ciutat de Nova York, ha fet que aquest animal tothom el...

read more
UGANDA: Llac Bunyonyi

UGANDA: Llac Bunyonyi

El llac Bunyonyi potser no té la fama d’altres llacs africans més coneguts com el llac Tanganyika o el llac Malawi, però té una bellesa especial que el fa que sigui un dels millors llacs que per ara hem visitat i un dels més bonics. Pescadors al llac Bunyonyi El nom...

read more
UGANDA: Kidepo NP

UGANDA: Kidepo NP

El Parc Nacional de Kidepo és un dels parcs desconeguts a descobrir però que té molt per oferir al visitant. Situat a l’extrem nord del país, fent frontera amb Sudan del Sud, aquest parc és dels més remots, secs i calorosos que té Uganda però que té un paisatge únic i...

read more
UGANDA: Murchison NP

UGANDA: Murchison NP

El Murchison NP és un dels parcs més visitats del país, per la quantitat de fauna que hi pots trobar i també per les seves cascades icòniques amb el riu Nil blanc. Es troba situat a l’oest del país, al costat de la frontera amb la República Democràtica del Congo. Té...

read more
UGANDA: Fort Portal i els llacs de Kasenda

UGANDA: Fort Portal i els llacs de Kasenda

Hi ha parts d'Uganda que sorprenen per no ser més turístiques del que són. I els llacs de la zona de Ndali-Kasenda compleixen aquest fet. Aquests llacs idíl·lics pel seu paisatge verd i cadascun d'ells amb tons d'aigua diferents, són d'origen volcànic i es diu que es...

read more

0 Comments

Submit a Comment