Al mercat de Lomé trobareu unes venedores conegudes amb el nom de Mama Benz. Sabeu per què?
Lomé (si en voleu saber més, clica aquí), la capital de Togo, té un dels mercats més grans de l’Àfrica Occidental. El Grand Marché es caracteritza per estar situat just al costat de la seva catedral, i a pocs metres de la platja i l’antic moll dels alemanys. És un mercat immens a on es poden trobar molts de productes diversos. Si pots, puja a un dels primers pisos per veure el mercat en perspectiva. Però una de les curiositats més interessants que podeu trobar al Grand Marché són les conegudes com a Mama Benz. Sabeu qui són?
Les venedores de moltes de les parades de teles que trobem al Grand Marché es coneixen amb el nom de Mama Benz, un nom que es va donar per a totes aquelles comerciants que es van fer riques amb la venta de la tela i que avui són considerades les més grans empresàries del mercat. Diuen que aquestes dones, gràcies a la riquesa aconseguida de la seva feina, viatjaven amb Mercedes Benz i, per això, avui en dia en moltes parades podràs trobar Mama Benz o algunes de les seves filles que segueixen les regnes del negoci. Als anys 90, inclús es va fer una pel·lícula amb el nom de “Mama Benz: an african market woman” que reflecteix la figura d’aquestes dones empresàries.
Togo va ser una de les poques colònies d’Alemanya a Àfrica, abans de ser repartida entre els britànics i els francesos
Les principals colònies que van colonitzar el continent africà van ser les franceses i les britàniques. Després, en menor mesura, en trobem també de portugueses, espanyoles i d’alemanes. Togolandia va ser una colònia alemana, juntament amb altres països com Burundi, Tanzania, Namíbia Camerun i Ruanda.
El país de Togo estava habitat principalment per la tribu Ewé, una tribu que va ser forçada a firmar un acord amb els alemanys l’any 1884 perquè el seu territori passés a formar part del seu protectorat sota el nom de Togolandia. Els alemanys importaven cacau, cafè i cotó, i a canvi van permetre la construcció d’una xarxa d’infraestructura que avui en dia encara es manté al país. Tanmateix, després de la Primera Guerra Mundial (1914) i de la derrota dels alemanys, aquesta regió es va partir en dos: la part oest (regió del Volta) formaria part d’Anglaterra, que ja tenia el territori de l’actual Ghana, i la part est (Lomé i Togoville) formaria part de França. Aquesta part est és la que avui en dia coneixem com a Togo i Lomé és la seva capital.
El nom de Togo significa etimològicament “la terra de l’aigua”
Togo és un país que dóna a l’Oceà Atlàntic, just al mig del Golf de Guinea. De fet, el seu port és un dels més importants de l’Àfrica Occidental. Però a part d’oceà, a Togo també trobem altres elements relacionats amb l’aigua com, per exemple, el llac Togo situat al costat d’Agobrafo i Togoville; les diferents estacions de pluja que té el país o la gran quantitat de terra agrícola que trobem a Togo.
Etimològicament, el nom de Togo prové de la llengua ewe, una de les tribus més importants i populars del país (sobretot a la part sud). En ewe, To significa aigua i Go significa terra. Així, doncs, Togo representa la terra de l’aigua, ja que també moltes persones en viuen d’ella (pescadors, agricultors, ramaders…).
L’evala és un dels festivals més interessants que pots visitar a Kara, al centre del país
Kara (si voleu llegir la nostra experiència en aquesta ciutat, cliqueu aquí) és una regió a on hi viu principalment el grup ètnic Kabyé que té un ritual molt interessant conegut com Evala. L’Evala és el primer pas que ha de fer tot aquell home que vol passar cap a la vida adulta. Si al poble otamari, aquest ritual es celebrava amb la dansa des fouets (per saber-ne més, podeu clicar aquí) o al regne d’Abomey amb la dansa de veneració cap al déu Zakpata (per saber-ne més, podeu clicar aquí); a Kara tot adolescent participa alguna vegada a l’Evala.
Evalo significa en llengua kaybé “lluitador”. Per aquest motiu, aquesta dansa gira al voltant de la lluita. Els adolescents que volen passar a ser homes hauran de lluitar entre ells amb l’objectiu de fer caure al seu oponent, com si fos un combat de judo. Amb les mans i el seu cos, hauran de lluitar durant 3 anys contra diferents adversaris per demostrar que ja són tots uns homes. Aquesta cerimònia sol tenir lloc durant les primeres setmanes de juliol, a on el dia més important és el segon dissabte de cada juliol. Per això, si estàs per la zona, no et pots perdre aquest ritual tradicional que practica la població kabyé.
La bandera de Togo: una bandera amb molts de significats
El 27 d’abril del 1960, Togo es va independitzar de França i va crear una nova bandera. Sabeu quin significat té? Les cinc franges verdes i grogues de la bandera corresponen a les regions administratives del país. El color verd representa l’agricultura (Togo és un país que produeix principalment cafè i cacau), mentre que el groc vol representar els propis recursos que té el país per al seu desenvolupament. A un costat, té una estrella blanca que s’associa amb la puresa i que trobem en vàries banderes africanes que es van independitzar al mateix moment que Togo. Finalment, el cantó vermell vol simbolitzar l’amor i la fidelitat d’aquells togolesos que van lluitar per la llibertat del país. De fet, el color vermell, verd i groc està representat en moltes banderes africanes que es van independitzar a la segona meitat del segle XX. Molts missatges en una sola bandera, oi?
0 Comments