UGANDA: Kidepo NP

girona_1990_people

octubre 31, 2021

El Parc Nacional de Kidepo és un dels parcs desconeguts a descobrir però que té molt per oferir al visitant. Situat a l’extrem nord del país, fent frontera amb Sudan del Sud, aquest parc és dels més remots, secs i calorosos que té Uganda però que té un paisatge únic i espectacular que el fa diferent a la resta de parcs.

Kidepo NP.

És una joia que es conserva encara verge, travessat per diferents rius i amb espècies d’animals que no veuràs a la resta del país (28 de les 80 espècies d’animals que hi ha només són endèmiques del parc). Té una superfície de 1.442 quilòmetres quadrats i es troba entre mig de muntanyes a la regió de Karamoja, una regió que durant anys, ha reivindicat la seva independència, famosos pels seus ramats de vaques.

Kidepo ha estat anomenat un dels top 10 parcs a Àfrica pels seus paisatges espectaculars i per les seves gran manades de búfals. La CNN diu que Kidepo és potser el parc més pintoresc d’Àfrica i una joia amagada per a descobrir. Així, doncs, no te’l pots perdre si visites Uganda!

Kidepo NP.

Com arribar-hi?

Kidepo NP es troba situat a l’extrem nord del país, compartint frontera amb Sudan del Sud. Arribar fins allà suposarà invertir temps ja que les carreteres no estan asfaltades i es troben molt allunyades dels altres punts d’interès del país. Però la visita i el trajecte valen molt la pena.

Per arribar-hi, principalment hi ha dues maneres:

– Des de la zona Karamajong, on hauràs d’arribar fins a Kotido i allà preguntar sobre la seguretat de la ruta cap a Kaabong. A nosaltres ens van recomanar agafar la ruta que passava per Rengen i fer-la al matí on hi ha més moviment de vehicles. Els camins són de terra, passen entre diferents poblats, per tant, compta que com a màxim podràs anar a 60-70 km/h. Un cop arribes a Kaabong, has de seguir per la ruta principal durant uns 60km on creuaràs diferents valls i on t’acompanyarà un paisatge de muntanyes molt bonic que t’obligarà a reduir la velocitat per gaudir del seu entorn. Un cop recorregut aquests quilòmetres, trobaràs un trencant a la teva dreta que et portarà direcció a l’Airstrip de Kidepo. Quan agafis aquest trencant, a pocs metres ja trobaràs la porta d’accés on hauràs de tramitar totes les entrades.

– Des de la zona de Gulu o Lira, hauràs d’arribar fins la població de Kitgum per unes carreteres asfaltades i en bon estat. Un cop a Kitgum, t’hauràs de desviar cap a Karenga conduint per camins de terra empedregats, amb fortes pujades i baixades al tros final que t’obligarà anar molt a poc a poc. Amb un 4×4 podràs fer aquesta ruta molt tranquil·lament, però disposant de temps per arribar durant el dia a Kidepo. Compta que tardaràs unes 3 hores per recórrer els 125 quilòmetres que separen Kitgum de la porta d’accés al parc.

Camí cap a Kidepo NP.

Permisos i preus

El Kidepo NP és un parc gestionat per l’Uganda Wildlife Authority (UWA), el principal organisme públic del país que s’encarrega de la preservació i controla l’accés als diferents parcs.

A Kidepo, el preu de l’entrada per a un turista internacional és de 40 USD per dia i persona, més 50 USD per vehicle i dia si entres amb el teu propi cotxe de matrícula estrangera. Abans, pel tema cotxe, havies de pagar 50 USD per entrada, per la qual cosa et podies quedar 3 dies i només pagaves 50 USD. Ara, des de l’agost del 2021, han canviat aquesta normativa i l’entrada del vehicle també es cobra per dia. Per tant, si visites un parc nacional durant 3 dies hauràs de pagar un total de 150 USD per l’entrada del teu vehicle.

A Kidepo, podràs pagar amb efectiu o amb targeta de crèdit. En aquest últim cas, a les portes d’accés t’aplicaran un tipus de canvi ja que només accepten pagaments amb xílings ugandesos (amb un canvi que hi surts perdent); però a Apoka, a les oficines centrals del Kidepo NP, si vols podràs fer el pagament de les teves taxes i amb USD. Nosaltres vam entrar per l’est i el guàrdia de la porta ens va deixar accedir perquè arribéssim fins a Apoka per tal de fer els pagaments corresponents de les entrades del parc.

Entrada de Kidepo NP, tot i que el pagament el pots fer a les oficines centrals d’Apoka.

Què fer al Kidepo NP?

Si has aconseguit arribar fins a Kidepo NP, segur que allà podràs gaudir d’una gran bellesa de l’entorn. Nosaltres destaquem que no et perdis les següents activitats:

– Fer un safari enmig d’un paisatge espectacular

Kidepo és un dels millors llocs per veure animals endèmics que no trobaràs a la resta d’Uganda i que destaca sobretot per les grans manades de búfals que es troben pasturant entre muntanyes. Si tens sort, també podràs veure el guepard que no es pot veure enlloc més del país. Si t’agraden els ocells, és un dels parcs més emblemàtics per anar-los a veure. Podràs veure amb facilitat zebres, elefants, búfals, girafes Rothschild i diferents antílops com el topi, un animal característic d’Uganda.

El topi a Kidepo NP.

La millor època per visitar el parc és en època seca (de setembre a març), ja que les vegetació no serà gaire alta i podràs veure millor els animals. Tot i això, Kidepo és un parc que és bonic hi vagis quan hi vagis.

El búfal, l’animal estrella del Kidepo NP.

– Dormir al càmping Kakine

Dormir a dalt d’un turó a Kakine Campsite, et permetrà estar al mig de la sabana africana, amb vistes de 360º a tot el teu voltant i rodejat de muntanyes. La posta de sol va ser inoblidable!

Posta de sol des del Kakine campsite.

És una experiència única que ens va agradar molt perquè estàs enmig de la natura, sense barreres i al costat de la zona dels lleons que hi dona un plus d’adrenalina. Aconsellem fer foc i portar totes les coses necessàries per acampar i menjar ja que no hi ha cap facilitat.

Kakine campsite.

– Visitar alguna tribu de la zona com els Karamajong o els IK

A la zona de Karamoja destaca la tribu dels Karamajong famosos pels seus grans ramats de vaques i per tenir pràctiques semblants als seus veïns massais de Kènia. Aconsellem parar a Kotido i des d’allà fer una excursió per anar a veure un poblat. A l’allotjament on estàvem a Kotido, vam conèixer en James, un jove Karamajong molt simpàtic que ens va explicar molt bé les seves arrels i la seva cultura. Ell fa de guia per anar a visitar diferents pobles per un preu de 10 USD per persona. Podeu contactar amb ell per telèfon: +256789625440.

Poble Karamajong.

A on dormir?

– Kakine Campsite: Aquest càmping que es troba situat a dins el Kidepo NP és un dels millors llocs on hem dormit a Uganda. Es reserva a partir de les oficines d’entrada al parc amb un cost de 20.000 UGX per persona i nit. El lloc és espectacular, amb vistes de 360° sobre tota la vall de Kidepo i les muntanyes, i des d’on gaudiràs d’una posta de sol espectacular. A més, es troba al costat del Lion Rock fent que moltes nits puguis sentir i veure aquests animals.

Kakine campsite.

– Apoka Hostel Bandas: Aquest allotjament també es troba dins el Kidepo NP, al costat de les oficines centrals del parc. Gestionat pel propi parc, ofereix cabanyes per descansar per aquells que no disposin de vehicle propi per acampar i vulguin gaudir d’una nit al Kidepo NP. Per a més informació, podeu clicar aquí.

– Karamoja Arts Guesthouse: Aquest allotjament es troba situat a les afores de Kotido. Consisteix en diferents cabanyes tradicionals de la tribu Karamajong, i a on també pots fer càmping amb una molt bona relació qualitat-preu. És una molt bona parada entre el centre d’Uganda i Kidepo per a no fer el trajecte durant un dia sencer. Per a més informació, podeu clicar aquí o contactar directament amb la seva propietària al +256788335442.

Cabanyes del Karamoja Arts Guesthouse.

La nostra ruta

DIA 1: Ens havíem despertat encara lluny de Kidepo NP. El parc nacional es troba al nord del país, fent frontera amb Sudan del Sud, i teníem per davant més d’un dia de recorregut des de Tororo per arribar-hi. Així que aquest primer dia vam conduir fins a Kotido, un poble situat a l’àrea de Karamajong, fent una mica de volta degut uns consells de seguretat que ens van donar des de Kotido per tal d’evitar una ruta on podíem tenir més d’algun ensurt.

Camí cap a Kotido.

Durant el recorregut vam passar per diferents poblats característics de la tribu Karamajong, amb les seves cabanyes circulars i amb portes d’alçada molt baixes. La gent ens saludava mentre passàvem pel costat de les seves cases i creuàvem els diferents controls policials que hi havia pel camí. Després d’un dinar local en una sala d’un poblat, vam arribar a Kotido on abans que es fes fosc vam caminar per tal de veure l’ambient: camp de futbol ple de gent, uns joves fent salts acrobàtics, paradetes de menjar al voltant de la carretera principal, bars amb música… Una ciutat plena de vida!

Cases Karamajong durant el nostre camí cap a Kotido.

DIA 2: Avui arribàvem al Kidepo NP, un dels parcs més desconeguts d’Àfrica. Per arribar-hi, encara ens faltaven unes hores. Vam conduir per camins que creuaven valls i muntanyes, amb un paisatge fabulós. Cada lloc era una bona parada per a fer una bona fotografia. Una zona verda i de muntanya que separava Uganda i Sudan del Sud.

Camí a Kidepo NP.

Vam arribar al Kidepo NP al voltant del migdia, on després de formalitzar la nostra entrada vam dinar a l’Apoka (oficines principals del parc) amb companyia de xacals. Queien quatre gotes però, afortunadament, la pluja va marxar i vam poder gaudir d’un safari amb el nostre cotxe pels camins del parc. A Kidepo hi ha milers de búfals…en trobàvem a tot arreu! Alguns fins i tot feien respecte perquè no s’apartaven del camí i t’ensenyaven les dents. Altres eren més tranquils mentre es banyaven a alguna de les basses que s’havien format per les pluges d’aquell mes. El paisatge era verd, amb vistes a les muntanyes i als animals, que convertien el Kidepo en un parc excepcional per la bellesa del seu entorn. A més a més, nosaltres vam tenir sort de poder dormir al càmping Kakine, un lloc al mig del parc i amb vistes de 360° que oferien una gran perspectiva de tot el parc. Una parada obligatòria si dorms dins el Kidepo! Amb una bona foguera i una cervesa, dèiem bona nit a una dels descobriments d’Uganda.

Dic-dic, un dels antílops més petits, al Kidepo NP.

DIA 3: Al matí, ens vam llevar d’hora per anar a explorar la zona del Lion Rock a la recerca de lleons. Els dies anteriors ningú els havia vist, així que havíem de tenir molta sort per veure’ls. En època de pluges, les herbes són altes i molts animals se’n van cap a les muntanyes ja que tenen fàcil accés a l’aigua i al menjar. Després de fer voltes amb el cotxe, mirant per tots els costats, confonent roques amb lleons i observant búfals, no vam poder veure els lleons! Així que vam anar tirant cap a la porta d’entrada per acomiadar-nos de Kidepo, un parc amb una bellesa paisatgística impressionant i a on, durant l’època seca, pots veure diferents depredadors com lleopards, guepards o lleons; entre d’altres.

No vam trobar lleons al Kidepo NP…

Tocava tornar cap al sud, direcció a Pakwach per a poder entrar a un dels parcs més visitats d’Uganda: el Murchison NP (si vols saber-ne més sobre la nostra experiència allà, pots clicar aquí), mentre deixàvem enrere les muntanyes de Kidepo. Malgrat estar a l’extrem nord del país, Kidepo NP és una joia amagada per a descobrir!

Kidepo NP, una joia d’Uganda!

Categories: UGANDA
Etiquetes:
UGANDA: Kapchorwa, el bressol de l’atletisme mundial

UGANDA: Kapchorwa, el bressol de l’atletisme mundial

Us sonen els noms de Cheptegei, Kiplimo,  Chemutai o Kiprotich? No són ni cantants ni futbolistes ni polítics, però tots ells són persones molt conegudes a Uganda. Són alguns dels milers d'atletes que hi ha al país i que destaquen per ser (amb els etíops i els...

read more
UGANDA: Anècdotes curioses

UGANDA: Anècdotes curioses

- Sabíeu que el record del món d'atletisme de 5.000 metres i 10.000 metres està en mans d'un atleta ugandès? Joshua Cheptegei té la millor marca mundial de la història en la distància de 5.000 metres (amb un temps de 12:35.36 que va aconseguir l'agost del 2020 a...

read more
UGANDA: El procés del cafè

UGANDA: El procés del cafè

Uganda, la Perla d'Àfrica, sempre ha estat un dels països més favorables pel conreu del cafè. Compta amb unes terres riques i fèrtils, sòls volcànics a l'est i a l'oest, temperatures suaus entre 20°-30° i  dos estacions de pluja que fan que els conreus de cafè...

read more
UGANDA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

UGANDA: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Kampala Superfície: 241.037 km2 Habitants: 44.269.594 habitants (2019) Densitat població: 183,66 habitants per km2.  Idiomes: Els idiomes oficials d'Uganda són l'anglès, tot i que les llengües més parlades són el luganda, el kiswahili, el luo i l'acholi....

read more
UGANDA: Bwindi Impenetrable Forest

UGANDA: Bwindi Impenetrable Forest

El bosc impenetrable de Bwindi és conegut per ser un dels pocs llocs en el món on es pot veure el goril·la de muntanya. Aquest primat, el més gran de tots, habita les altes muntanyes d’aquesta zona d’Uganda juntament amb les muntanyes de Virunga partides en tres parcs...

read more
UGANDA: Els goril·les de muntanya

UGANDA: Els goril·les de muntanya

El goril·la de muntanya és un dels goril·les més coneguts gràcies a les investigacions de Dian Fossey i a la pel·lícula dels “Goril·les en la boira”. També és conegut gràcies a King-Kong que, tot i destruir la ciutat de Nova York, ha fet que aquest animal tothom el...

read more
UGANDA: Llac Bunyonyi

UGANDA: Llac Bunyonyi

El llac Bunyonyi potser no té la fama d’altres llacs africans més coneguts com el llac Tanganyika o el llac Malawi, però té una bellesa especial que el fa que sigui un dels millors llacs que per ara hem visitat i un dels més bonics. Pescadors al llac Bunyonyi El nom...

read more
UGANDA: Sipi Falls i Kapchorwa

UGANDA: Sipi Falls i Kapchorwa

La regió de Kapchorwa és una de les zones més boniques d'Uganda. Amb un paisatge muntanyós que es troba situat a la vall del Rift i als peus del Mount Elgon, aquesta zona alberga diferents plantacions de cafè i plataners, carreteres ondulants enmig de valls, rius...

read more
UGANDA: Murchison NP

UGANDA: Murchison NP

El Murchison NP és un dels parcs més visitats del país, per la quantitat de fauna que hi pots trobar i també per les seves cascades icòniques amb el riu Nil blanc. Es troba situat a l’oest del país, al costat de la frontera amb la República Democràtica del Congo. Té...

read more
UGANDA: Fort Portal i els llacs de Kasenda

UGANDA: Fort Portal i els llacs de Kasenda

Hi ha parts d'Uganda que sorprenen per no ser més turístiques del que són. I els llacs de la zona de Ndali-Kasenda compleixen aquest fet. Aquests llacs idíl·lics pel seu paisatge verd i cadascun d'ells amb tons d'aigua diferents, són d'origen volcànic i es diu que es...

read more

0 Comments

Submit a Comment