NAMIBIA: El Fish River Canyon

girona_1990_people

maig 12, 2022

El Fish River Canyon és una de les parades més boniques si visites Namíbia. De fet, és la segona atracció turística més visitada del país. Tanmateix, per arribar-hi necessitaràs invertir temps ja que el canyó es troba situat a la part sud del país, enmig d’un territori desèrtic i inhòspit.

Fish River Canyon.

Aquest canyó, que es considera el segon més llarg del planeta per darrere del Canyó de Colorado (Estats Units), té una llargada d’aproximadament uns 160 quilòmetres, amb una profunditat que arriba en alguns llocs a més de 500 metres. Si vols, podràs travessar-lo a partir de la ruta Fish River Canyon Hiking Trail on caminaràs durant 5 dies els més de 80 quilòmetres per dins el canyó. De totes maneres, i com vam fer nosaltres, també podràs gaudir del canyó si visites algun dels seus miradors principals que es troben situats a la part nord, a prop de l’àrea de Hobas.

El Fish River és el riu interior més llarg de Namíbia. Aquest flueix entre paisatges secs i altiplans pedregosos, amb un cabal molt petit que s’inunda normalment a finals d’estiu quan cauen les poques pluges de l’any en aquesta zona. Al final d’aquest riu i del Fish River Canyon, podem trobar unes aigües termals a la població d’Ais-Ais situades dins el Ais-Ais/Richtersveld Transfrontier Park que també es mereixen una visita si estàs per la zona.

Panoràmica del Fish River Canyon, amb vista del riu.

El segon canyó més llarg del món es va formar, aproximadament, fa uns 650 milions d’anys. En un primer moment, es va formar una primera erosió durant un moviment de plaques que va permetre la presència del Fish River en aquesta zona més rebaixada de la terra. Posteriorment, durant la glaciació Dyka durant l’Edat de Gel de Karoo, aquesta zona es va aprofundir encara més. Finalment, fa uns 60 milions d’anys quan les terres de l’actual Amèrica i Àfrica es van separar, el Fish River va créixer i va permetre que el canó que ja estava format s’erosionés encara més fins trobar uns gneis durs en la part inferior del canyó, formant l’actual camí en forma de serp característic d’aquest canyó. Avui en dia, el punt més profund del canyó es troba a 549 metres de profunditat.

El paisatge que actualment forma aquest canyó el converteix en un lloc únic i remot dins la geografia de Namíbia. Una visita obligada si disposes dels dies necessaris per desplaçar-te fins allà, i així poder trepitjar una de les formacions més llargues del planeta, i observar el pas del temps entre les roques i el terreny característic del Fish River Canyon.

Fish River Canyon.

Com arribar-hi?

El Fish River Canyon es troba situat al punt més al sud del país. Per arribar-hi, hauràs de fer bastant de quilòmetres (està a uns 650 quilòmetres de Windhoek), però si tens temps, t’aconsellem que hi vagis per gaudir d’un paisatge únic a Namíbia.

Per arribar fins als miradors principals del canyó, hauràs d’arribar al Hobas Campsite, un càmping gestionat pel Namibia Wildlife Resorts (NWR), on hauràs de tramitar els pagaments de l’entrada, i des d’allà conduir 12 quilòmetres fins arribar al mirador principal, des d’on podràs caminar (o conduir) fins als altres miradors que hi ha al voltant.

Entrada Hobas Campsite.

Si vens del nord i vols arribar a Hobas, tens vàries opcions. Per exemple, si vens de Windhoek i arribes a Keetmanshoop per la B1, després hauràs d’agafar la B4 direcció a Lüderitz i al cap d’uns 35 quilòmetres desviar-te a l’esquerra per agafar la C12. Aquesta carretera de terra et portarà cap al sud durant uns 80 quilòmetres fins que hauràs de girar a la teva dreta per agafar la C37 i, finalment, conduir 30 quilòmetres fins que trobis el trencant de Hobas Campsite.

Si vens de l’est (per exemple, Grunau), i vols arribar a Hobas, hauràs d’agafar la carretera C12 durant uns 55 quilòmetres direcció a l’oest i després agafar la C37 que et portarà al cap de 30 quilòmetres al trencant de Hobas Campsite.

Si vens de la frontera de Sud-Àfrica, hauràs de conduir per la B1 uns 115 quilòmetres fins que trobis el trencant cap a Ais-Ais per la C10. Després, hauràs de conduir 50 quilòmetres i abans d’agafar la carretera que va directament a Ais-Ais (i que es trobarà a uns 22 quilòmetres d’aquest punt), girar a la teva esquerra per agafar la C37 direcció nord fins que al cap de 42 quilòmetres aproximadament trobis el trencant cap a Hobas Campsite.

Carreteres de Namíbia.

Per anar directament a Ais-Ais, si vens del nord, la millor manera és seguir la C37 (passant el trencant de Hobas Campsite), i després de 42 quilòmetres arribaràs a un trencant on hauràs d’anar a la teva dreta per arribar, al cap de 22 quilòmetres, a les aigües termals. Per tant, de Hobas a Ais-Ais hi ha una distància d’uns 68 quilòmetres que podràs fer en aproximadament 1 hora de trajecte.

Finalment, si vols arribar al Fish River Canyon, aquí el camí és totalment diferent ja que el trencant principal per arribar a aquest allotjament es troba a la B4, a la carretera que va entre Keetmanshoop i Lüderitz (si vols llegir la nostra experiència en aquesta ciutat costera, pots clicar aquí). Trobaràs el trencant ben indicat a la teva esquerra per dirigir-te fins a l’allotjament per una carretera de terra solitària d’uns 105 quilòmetres en el qual tardaràs aproximadament 1,30-2 hores.

De camí al Fish River Lodge.

Permisos i preus

El Fish River Canyon té una llargada aproximada de 160 quilòmetres, i si vols visitar-lo, hauràs de pagar una entrada des dels diferents punts d’accés. A part, si vols realitzar altres activitats com la famosa ruta a través del canyó durant 5 dies hauràs de comprar un permís especial, i reservar-lo per fer el recorregut en unes dates concretes.

L’entrada per visitar el Fish River Canyon des dels miradors principals que es troben situats a pocs quilòmetres del Hobas Campsite és de 150 NAD per persona, més 50 NAD per vehicle. Hauràs de registrar-te i fer el pagament (es pot pagar amb targeta de crèdit) des de les mateixes oficines del càmping. Si vols anar a les aigües termals d’Ais-Ais, situades al sud del canyó, l’entrada és de 50 NAD per persona, però les vistes no són tant espectaculars com les que pots veure des dels miradors de Hobas.

Entrada Fish River Canyon des de Hobas.

Què fer al Fish River Canyon?

Si, finalment, has decidit visitar el Fish River Canyon, a continuació enumerem algunes de les activitats que considerem més interessants a fer durant la teva estada allà. Aquestes són:

– Gaudir de les vistes impressionants des de dalt del canyó

Per tal de veure el canyó amb tota la seva esplendor, el millor lloc és accedir a través del càmping de Hobas des d’on, després de formalitzar els pagaments de la teva entrada, hauràs de conduir durant 12 quilòmetres fins arribar a diferents miradors.

Allà, podràs deixar el cotxe i podràs gaudir del canyó just davant teu. Recomanem que hi vagis a primera hora del dia i/o a última hora de la tarda per veure com els colors varien i el paisatge es torna més ataronjat.

Fish River Canyon.

Des del principal mirador, trobaràs diferents camins que van a mà esquerra i que et porten a una altre perspectiva del canyó; i un altre camí que va cap a mà dreta i que et porta a un altre punt de visió on podràs fer unes fotografies impressionants de la immensitat d’un dels canyons més grans del món.

Fish River Canyon.

Pots estar-hi el temps que vulguis, gaudir de la tranquil·litat i la solitud del lloc, de les vistes directes al Fish River Canyon i de la bellesa de l’entorn sec i desèrtic del teu voltant. Pensa que, malgrat que hi ha un camí que baixa cap al canyó, està prohibit accedir-hi a no ser que tinguis el permís per a realitzar el Fish River hiking trail, un recorregut de 4-5 dies pel canyó que us explicarem a continuació.

Fish River Canyon per nosaltres sols!

– Fer el Fish River hiking trail, una ruta d’uns 88 quilòmetres enmig del canyó

Aquest recorregut, considerat un dels més populars del país pels amants del senderisme, es sol completar en una ruta d’uns 5 dies. Comença des dels miradors que trobaràs quan accedeixes des del càmping de Hobas, on baixaràs fins arribar a l’alçada del riu i allà aniràs resseguint bona part del canyó fins arribar a la part sud, a Ais-Ais.

Degut a les condicions climatològiques on pots trobar estius amb temperatures molt altes que poden arribar als 50 graus centígrads, aquesta ruta només està permesa fer-la durant els mesos d’hivern, és a dir, entre l’1 de maig i el 15 de setembre (penseu que estem a l’hemisferi sud, i per tant, les estacions són diferents de les que tenim a Europa). A part de demostrar que tens unes condicions físiques òptimes per realitzar aquest recorregut, serà necessari ser autosuficient durant tots aquests dies i tenir més de 12 anys. Si vols saber-ne més sobre aquesta activitat o reservar el permís, pots clicar en aquest enllaç del Namibia Wildlife Resorts.

A continuació, et deixem un mapa per veure el recorregut de tot aquesta ruta. Els preus no són molt cars, però necessitaràs temps i una bona forma física per portar tot el necessari a sobre. Això, sí, la recompensa serà molt grata quan puguis gaudir dels diferents colors del canyó en les diferents franges horàries del dia, i poder caminar pel segon canyó més llarg del planeta.

Recorregut del Fish River Hike.

– Fer-te un bany en algunes de les piscines naturals d’Ais-Ais

A la part sud del Fish River Canyon trobaràs la població d’Ais-Ais, el lloc on finalitza la ruta del Fish River Hiking Trail. El terme Ais-Ais significa aigua cremant en la llengua local nama; i allà, podràs trobar un balneari d’aigües calentes naturals que es formen a partir del Fish River.

Per tant, podràs visitar el recinte que es troba situat a uns 70 quilòmetres de Hobas Campsite i relaxar-te gaudint d’un bany en algunes de les piscines naturals que trobaràs. També disposa d’allotjament gestionat per la mateixa NWR, però els comentaris per Internet no acaben de ser molt positius, fent necessari una renovació dels allotjaments que s’han vist afectat per les inundacions de les fortes pluges dels últims anys.

– Relaxar-te en un dels allotjaments TOP del Fish River Canyon

Per nosaltres, aquesta activitat va ser una excepció. Com que vam visitar el Fish River Canyon al voltant de les dates en què l’Esteve celebrava el seu aniversari, la Laia va decidir regalar-li una nit en aquest allotjament que es troba situat al nord del canyó, però que per arribar-hi hauràs de conduir durant més de 3 hores ja que has de fer una gran volta.

En aquesta part, el territori del canyó està gestionat de forma privada i, per tant, no està obert al públic com és el cas dels miradors de Hobas Campsite. Allà, podràs gaudir de diferents excursions, rutes amb bicicleta i nits de cel estrellats al costat del segon canyó més llarg del planeta.

Nits estrellades al Fish River Canyon.

El Fish River Lodge és un dels establiments més exclusius de la zona, i per nosaltres va ser un regal poder-hi estar i fer-nos un bany a la piscina amb vistes al canyó i dormir-hi just a sobre. Una activitat més per fer durant la teva estada aquí si el teu pressupost t’ho permet.

L’Esteve gaudint de la piscina del Fish River Lodge, amb aquestes fantàstiques vistes!

A on dormir al Fish River Canyon?

El Fish River Canyon es troba en un lloc molt remot de Namíbia. Les ofertes d’allotjament són poques. D’entre aquestes, nosaltres destaquem:

– White House Guestfarm: Aquest allotjament es troba situat a Grunau, al costat de la carretera principal B1 que va fins a Keetmanshoop. Es troba localitzat a una hora del Hobas Campsite i és una bona alternativa per si busques un allotjament tranquil, a prop d’una població on trobaràs restaurants i gasolinera com Grunau. El White House Guestfarm està gestionat per la Dei, una dona molt entranyable, i allà podràs acampar com també dormir en algunes de les diferents casetes que es troben en el recinte. Per càmping, per exemple, nosaltres vam pagar 150 NAD per persona, és a dir, uns 8 €. Si vols saber més informació, pots clicar aquí o contactar amb la Dei al seu Whatsapp que és el +264 81 285 6484.

White House Guestfarm.

– Hobas Campsite: Aquest càmping, gestionat per la NWR, es troba situat a pocs quilòmetres dels miradors principals del canyó, i per tant, és un molt bon punt estratègic per a estar-hi i poder gaudir del canyó durant diferents hores del dia, com el matí a primera hora o durant la posta de sol. A part de 14 places de càmping, també disposa de 6 habitacions per aquells que viatgin sense tenda. Per a més informació, podeu clicar aquí.

– Ais-Ais Hotsprings: Aquest allotjament, també gestionat per la NWR, es troba situat al sud del canyó. És un complex on trobaràs les piscines d’aigua calenta sulfúrica que es troba en aquesta zona i que és el reclam per a molta gent que vol relaxar-se i gaudir de banys naturals. Per això, durant les vacances, es sol emplenar ràpidament. De totes maneres, si fas càmping no hauries de tenir problema perquè disposa de més de 100 places; i també té vàries habitacions dobles i xalets complets per passar l’estada amb tot un grup. Últimament, les crítiques no són gaire bones ja que les fortes pluges que han caigut a la zona han afectat a part de la infraestructura del complex, però actualment estan fent les renovacions necessàries així que pot ser un molt bon lloc per relaxar-te després d’una jornada pel Fish River Canyon. Per a més informació, podeu clicar aquí.

– Fish River Lodge: Aquest és un allotjament de luxe situat al nord de Fish River Canyon. Està apartat dels miradors principals de Hobas i d’Ais-Ais, a més de 3 hores amb cotxe d’aquesta zona, ja que per arribar-hi has de fer tota la volta. De totes maneres, un cop hi arribis estaràs totalment a la glòria. És un lloc molt bonic situat al costat del canyó, amb piscines amb vistes espectaculars, un molt bon restaurant i cabanyes amb una localització ideal. Per a nosaltres, va ser un regal. El preu és elevat (uns 200-300€ per habitació) però el lloc és molt exclusiu i bonic. Per a més informació, pots clicar aquí.

Cabanya del Fish River Lodge.

La nostra ruta

DIA 1: Aquest dia va ser el nostre primer dia a Namíbia, després de passar quasi més d’un mes en terres sud-africanes. Vam creuar la frontera per Vioolsdrift, i des d’allà vam conduir uns 140 quilòmetres fins arribar a la població de Grunau, la primera gran població que trobem a la B1. Allà, havíem reservat un lloc de càmping al White House Guestfarm on vam poder conèixer la Dei, una dona entranyable que ara portava ella sola tota la gestió després de la mort sobtada de feia pocs mesos del seu marit.

Al Whitehouse Guestfarm, vam poder planificar la ruta dels següents dies a Namíbia i preparar-nos per la nostra segona experiència en aquest país tant especial. Tocava anar a dormir aviat per tal de poder gaudir, l’endemà, d’un dels canyons més llargs del planeta. 

Els nostres primers quilòmetres a Namíbia.

DIA 2: Al dematí, ens vam llevar d’hora per veure el Fish River Canyon. Segons les hores de sol, el color del paisatge canvia ja que pots trobar diferents tons ocres i ataronjats sobre les roques que varien a partir de la força de la llum solar. Després de conduir durant una hora, vam arribar al Hobas Campsite on vam pagar l’entrada i vam poder parlar en castellà amb una noia de Namíbia que havia estudiat a Cuba, a la Isla de la Juventud. Era graciós sentir l’accent cubà des de la veu d’una noia africana de Namíbia.

Al cap de pocs minuts, ja ens trobàvem als miradors principals del Fish River Canyon. Estàvem completament sols i vam poder gaudir de les vistes espectaculars i úniques sobre aquesta formació tan curiosa. L’horitzó era ben sec, ple de pedres, i amb un canyó que serpentejava la terra com si s’escapés d’algun depredador. Era hora de treure la càmera i immortalitzar aquest moment amb vàries fotografies del paisatge, de nosaltres, del cotxe… Un lloc molt bonic!

Fish River Canyon.

Després, vam anar amb el cotxe fins a un mirador que hi ha més al nord i des d’on comença la ruta de senderisme que creua el canyó durant 5 dies. Si no tens el permís, està totalment prohibit baixar, així que ens van conformar amb unes grans vistes panoràmiques de tota la silueta del canyó. Finalment, vam conduir fins a la part sud dels miradors des d’on vam poder gaudir de diferents perspectives amb les plantes que també creixien a la zona.

Fish River Canyon.

Anar amb el nostre cotxe 4×4 era una gran forma de conèixer tota aquesta zona, ja que les carreteres són de terra i amb pedres, i per tant, et permet anar a una velocitat molt més ràpida que no pas si anéssim amb un vehicle normal. Així, que, després de gaudir del Fish River Canyon, vam continuar fent ruta direcció al nord del canyó. La Laia tenia preparada una sorpresa per l’Esteve: una nit al Fish River Lodge, un dels allotjaments més exclusius de la zona. Per arribar-hi, però, calia fer una ruta de més de 3 hores entre carreteres amples i llargues de terra enmig d’un paisatge totalment sec i inhòspit.

Fish River Canyon i el nostre cotxe.

Després de dinar enmig del camí sota una de les ombres d’un dels pocs arbres que vam trobar, vam arribar a la tarda al Fish River Lodge, on vam poder gaudir d’un bany a la piscina al costat del canyó i d’un espai molt i molt bonic. Un lloc ideal per a relaxar-se amb unes vistes fantàstiques i un personal molt atent que cuidava de tots els detalls. Allà, vam coincidir amb dues parelles que viatjaven també amb la seva moto pel país.

Gaudint de la piscina del Fish River Lodge…

Vam gaudir d’un fantàstic sopar en el Lodge i abans d’anar a dormir, vam aprofitar per fer diferents fotografies del gran cel estrellat que teníem davant dels nostres ulls. Després de més de cinc mesos de viatge, ja anàvem perfeccionant la tècnica de fotografies nocturnes! Un gran dia al voltant del Fish River Canyon!

Fish River Canyon.

Categories: NAMIBIA
Etiquetes:
NAMIBIA: Els Stone Men, el misteri del nord de Namíbia

NAMIBIA: Els Stone Men, el misteri del nord de Namíbia

Si condueixes per les carreteres del nord de Namíbia i, de cop i volta, veus una escultura de pedra en forma d’home que està en una determinada posició, voldrà dir que has aconseguit veure un dels misteriosos Stone Men que es troben situats al Kaokoland, una àrea...

read more
NAMIBIA: Lüderitz i Kolmanskoop

NAMIBIA: Lüderitz i Kolmanskoop

Lüderitz és una població costera que es va crear a partir de la febre dels diamants que va tenir lloc a finals del segle XIX. Aquesta ciutat es troba situada al sud del desert del Namib, i per arribar-hi hauràs de travessar per una carretera d’asfalt diferents dunes a...

read more
NAMIBIA: La regió de Kaokoland, al nord de Namíbia

NAMIBIA: La regió de Kaokoland, al nord de Namíbia

Namíbia és un dels països més especials d’Àfrica, sobretot pel que fa al seu paisatge. Destaca per tenir una gran extensió, dominada pel desert del Namib i la costa atlàntica, i per altiplans rocosos i carreteres de terra amb una nul·la densitat de població. El nord...

read more
NAMIBIA: Una història de genocidis

NAMIBIA: Una història de genocidis

Si us preguntem per un país que hagi patit un Apartheid i un genocidi ètnic durant el segle XX, pocs us podríeu imaginar que el país del que estem parlant és Namíbia.  La història de Namíbia durant el segle XX és realment colpidora. Va patir el primer genocidi...

read more
NAMIBIA: La franja de Caprivi – Mahango

NAMIBIA: La franja de Caprivi – Mahango

La franja de Caprivi és potser una de les parts de Namibia menys visitades però a la vegada amb una forma curiosa que crida l’atenció. És un bracet de terra d’uns 400 quilòmetres zonals i només 25 de meridionals dins el mapa de Namíbia, on predomina la població negra...

read more
NAMIBIA: La família Nguema

NAMIBIA: La família Nguema

Ja començava a fosquejar i encara no teníem lloc per a dormir. Ens havíem llevat a Otjiwarongo, al nord-centre del país, on vam acomiadar-nos de la Núria i la Susana, dues amigues tot-terreny amb les que vam compartir els primers 15 dies de viatge de Namíbia. Ara, ja...

read more
NAMIBIA: Waterberg Plateau

NAMIBIA: Waterberg Plateau

Waterberg Plateau és un parc natural de Namibia que es troba a mig camí entre la capital Windhoek i l’Etosha NP. S’anomena així, perquè la principal atracció del parc és la muntanya característica que té, un altiplà de 50 km de llarg i 16 d’ample. Alguns, l’anomenen...

read more
NAMIBIA: Les tribus Himba, Herero i Damara

NAMIBIA: Les tribus Himba, Herero i Damara

Els grups ètnics presents a Àfrica són molt nombrosos. A cada país, podem trobar diverses comunitats que conviuen sota un mateix territori, que en la majoria de vegades ha sigut traçat a partir de les mans de les potències colonitzadores. Un dels fets més...

read more
NAMIBIA: Etosha National Park

NAMIBIA: Etosha National Park

Informació general d’Etosha NP. És un dels parcs naturals més grans de tot el món, amb una extensió d’uns 22.270 km² i únic perquè està situat a un “Salt Pan”, una llacuna salada seca que la seva superfície està coberta de carbonats. Aquest és el motiu perquè...

read more
NAMIBIA: Spitzkoppe

NAMIBIA: Spitzkoppe

Spitzkoppe és un lloc de pel·lícula. Una gran sabana enmig de pedres de grans dimensions i un paisatge insòlit i espectacular. Té la muntanya de granit més famosa de tot Namíbia amb quasi més de 700 milions d’anys d’història.  Rodejada d’una vasta extensió àrida,...

read more

0 Comments

Submit a Comment