Informació general d’Etosha NP.
És un dels parcs naturals més grans de tot el món, amb una extensió d’uns 22.270 km² i únic perquè està situat a un “Salt Pan”, una llacuna salada seca que la seva superfície està coberta de carbonats. Aquest és el motiu perquè etimològicament, Etosha, vol dir “ el gran lloc blanc” per l’aspecte de la seva superfície.
És un dels millors per veure la fauna i flora salvatge que hi habita, realitzant un safari en cotxe per tot el parc. El gran atractiu del parc,doncs, és la gran quantitat de mamífers que pots observar, recorrent les seves pistes fàcilment transitables, sobretot en època seca on els animals es concentren al voltant de les basses de tot el parc. Diuen que hi ha, aproximadament, unes 114 espècies de mamífers, entre les que destaquen algunes espècies curioses com el rinoceront negre o la impala de cara negra. S’hi poden observar doncs, 4 dels “Big Five”, ja que al parc no hi ha búfals. També s’hi poden observar grans quantitats d’aus, rèptils i amfibis.
També no cal oblidar el paisatge, únic a la zona, és canviant al llarg de l’any i en funció de la temporada que hi vagis i les zones que hi recorris, en veuràs de diferents.
Què cal tenir en compte abans de visitar Etosha NP?
– Tingues en compte l’horari del parc d’entrada i de sortida. El parc varia el seu horari en funció de l’època i les hores de llum. Consulta-ho a la seva pàgina web oficial aquí.
– Planifica el recorregut i per quines portes d’entrada i sortida passaràs. Hi ha 4 portes d’entrada i de sortida al parc:
+GALTON GATE: és la porta que està situada a l’oest del parc,a uns 80 km de Kamanjab. És la porta pròxima als camps de Dolomite i Olifantrus. És una de les portes menys concorregudes a través de la qual accedeixes a una part d’Etosha poc visitada pels turistes.
+ANDERSON GATE: És la porta que està situada al sud del parc i la més utilitzada per la gent que visita el parc. És la porta d’accés més directe si vens de la capital, Windhoek, a uns 420km. El camp d’Okaukuejo, famós per la seva facilitat d’observar-hi animals, és a només a 17km de la porta.
+VON LINDEQUIST GATE: és la porta que està situada a l’est del parc, i una també de les més utilitzades per la seva proximitat amb el camp de Namutoni que està a uns 12km de la porta.
+KING NEHALE GATE: és la porta que es troba al nord-est del parc, i proporciona un accés alternatiu a aquells que vinguin de la part nord-oest del país.
– Fixa’t en la situació de les carreteres i el temps aproximat que tardaràs a recórrer-les. No has d’oblidar que segurament pararàs a molts llocs una bona estona, quan trobis animals. És important que calculis quant de temps tardaràs a fer el viatge de retorn al camp on t’allotges i si has de travessar algunes de les portes d’entrada i sortida del camp. Multen a la gent que està circulant pel parc, més enllà de les hores de tancament o si arribes tard a algun dels campaments.
– Planifica amb antelació allà on t’allotjaràs. Existeixen moltes opcions d’allotjament per a tots els pressupostos. T’aconsellem que reservis amb antelació si vols dormir a dins del parc (uns 6 mesos) sobretot a l’estiu, ja que les places s’ocupen molt ràpid. Una opció econòmica, i que nosaltres vam fer, va ser reservar places d’acampada, a diferents camps de dins del parc ja que anàvem amb un cotxe 4×4 amb dues tendes al sostre. Pots fer la reserva online, que és molt fàcil i així t’assegures que tindràs lloc.
– Adapta’t a l’horari de les gallines. A l’alba, quan el sol surt i a la posta de sol, és quan hi ha més activitat dels animals i és més fàcil veure’ls. Aixeca’t aviat i surt amb el cotxe a la primera hora possible de sortida del camp, és possible que vegis algun animal nocturn que encara és actiu. Pots descansar a les hores del migdia, quan fa més calor, ja que és quan és més difícil veure animals. Al vespre, després de la migdiada, molts animals tornen a estar actius per anar a beure aigua per últim cop i comencen a sortir altre cop els animals nocturns.
– Prepara un menú del que menjaràs amb antelació. A tots els camps de dins d’Etosha hi ha restaurant menys a Olifantrus . Si vols baixar el pressupost, nosaltres vam comprar el menjar abans d’entrar al parc (vigila però amb els aliments prohibits per entrar) i ens preparàvem el menjar amb els fogonets que duiem el cotxe, molts cops la nit abans i guardats després per dinar en tuppers. Hi ha zones habilitades dins del parc, a part dels campaments, on pots menjar a dins i descansar una mica. També, hi ha botigues als campaments, on pots comprar aliments bàsics i llenya, com també petites gasolineres (tot i que la gasolina va molt més cara).
– Condueix a poc a poc. El límit de velocitat és de 30km/h a l’interior del parc. Molts cops però, aprofita per conduir més lent, així és més fàcil veure animals i fixar-te allà on poden ser sense espantar-los amb el soroll del cotxe. Quan arribis a una bassa, tanca el motor, i gaudeix de les fantàstic espectacle que hi ha davant teu!
– Segueix les normes del parc. A dins del parc, a part del límit de velocitat s’han de tenir en compte diferents normes importants a conèixer abans d’entrar-hi:
+ No baixis del cotxe sota cap circumstància si no és en una zona habilitada per fer-ho. Tanca el cotxe quan estiguis de recorregut per dins del parc amb les finestres tancades si estàs a prop d’un animal.
+ Avisa de la teva arribada al camp o fes el registre de sortida a la porta corresponent, així sabran que no t’has perdut o has tingut una avaria a última hora.
+ No compris carn crua, peix o ous abans d’entrar al parc, ja que la seva entrada està prohibida. De la mateixa manera, si en compres a dins del parc, no pots sortir amb ella a fora d’aquest, cuina-la abans i guarda-la dins d’un tupper.
– Parla amb les noies i nois de recepció del camp on t’allotjaràs. Serà una forma de conèixer gent del país, però a la vegada descobriràs que coneixen molt bé la zona i quins animals s’han vist i a on. Normalment a molts campaments hi ha una pissarra amb els avistaments,el dia i el lloc on s’han vist. Pots intentar provar sort, a veure si veus algun lleó o rinoceront!
Quan visitar aquest parc natural? Què cal portar?
Etosha es pot visitar i és accessible tot l’any, tot i això, la millor època per a visitar Etosha és a l’època seca que va entre els mesos de maig/juny a octubre. Durant aquesta època, encara hi ha una mica de pluja que ha caigut i es manté dins les basses o waterholes, i els animals es concentren en aquestes zones. Per tant, és més fàcil veure’ls. No t’oblidis, que com és la millor època, també és la més visitada. Reserva amb antelació l’allotjament sobretot en aquests mesos. Nosaltres, tot i reservar-ho amb quatre mesos d’antelació, no vam poder-nos allotjar al campament de Halali perquè ja estava tot ple.
A l’hora de fer la motxilla, també és important portar:
- Uns prismàtics per veure els animals de lluny.
- Un barret i unes ulleres de sol.
- Un bon mapa del parc o de la zona. Nosaltres funcionàvem sempre amb l’aplicació MAPS.ME però pel parc, a més a més, ens vam comprar un llibret especial del parc, on surt un mapa amb distàncies i km, noms i fotos d’animals que pots trobar-hi amb una petita informació de cadascun d’ells. Sinó pots imprimir mapes del parc descargables a la seva pàgina web, clicant aquí.
- Porta suficient aigua per tot el dia de safari. També pots dur alguna cosa per picar entre hores. Hi ha zones de pícnic especials per menjar dins del parc.
- Un bon repelent de mosquits i roba llarga de protecció per a les nits o vespres.
- Crema solar i protector pels llavis.
- La roba és millor que sigui de colors poc llampants i brillants. Preferiblement ha de ser de color caqui, verd fosc o marró. També ha de ser roba còmode que et permeti estar moltes hores dins del cotxe asseguda i a la vegada, transpirable. Recorda que a la sortida del sol i a la posta de sol, comença a fer fresqueta, emporta’t també alguna roba d’abric.
- Una bona càmera amb uns objectius adequats. Recorda també la bateria i el carregador adaptable així podràs carregar-les al cotxe mentre vagis circulant.
Com arribar-hi?
Les vies principals d’accés a Etosha són les portes d’Anderson Gate per anar a Okaukuejo i la Von Lindequist Gate per accedir a Namutoni. Si es ve de més el nord-oest, és possible que entris per la porta Galton Gate.
Permisos, reserves i preus
Fer un safari a Etosha, és realment econòmic. És un dels parcs on es pot fer un safari amb una bona relació qualitat-preu, ja que per dia només has de pagar 80 NAD (uns 5 euros) preu pel turista i una taxa de circulació del teu cotxe si vols conduir-lo per dins de 10 NAD per dia. Aquests permisos es paguen a la cabanya que hi ha junt a la porta d’entrada que decideixis passar. Allà haureu d’emplenar un paper amb les dades personals i del vehicle i pagar el preu corresponent als dies que has planificat estar-hi. Pot ser que revisin si portes algun aliment que no és permés, tingueu-ho en compte abans d’entrar al parc.
A on dormir a l’Etosha NP?
Hi ha 4 campaments base al parc d’Etosha gestionats per NWR i cadascun d’ells té les seves facilitats i serveis que cal tenir en compte a l’hora de planificar la ruta. Podeu fer la reserva d’aquests campaments clicant aquí. Aquests són:
CAMPAMENT D’OKAUKUEJO: És el campament proper a l’entrada de Galton Gate. És el campament més gran de tots i el que normalment és més visitat per turistes que venen directes de Windhoek. Té restaurant, botiga, piscina i una petita gasolinera. Té una gran oferta d’allotjament: s’hi pot acampar (416 NAD/2021) o bé, es poden reservar habitacions dobles, xalets i cases de luxe. Disposa d’un “Waterhole” a prop del campament on sempre s’hi poden veure animals que hi van a beure aigua, sobretot a l’alba i al vespre.
CAMPAMENT DE HALALI: és un campament situat entre Okaukuejo i Namutoni. Té restaurant, botiga, piscina i una petita gasolinera. Té una gran oferta d’allotjament: s’hi pot acampar o bé, es poden reservar habitacions dobles i xalets. En el seu “waterhole” o bassa d’aigua, s’hi poden arribar a veure rinoceronts, elefants i algun guepard. Diuen que és millor que el de Okaukuejo, nosaltres no ens hi vam poder allotjar perquè tot i reservar-ho 4 mesos abans, aquest campament ja estava ple. El campament disposa de més ombra que l’anterior. El preu d’acampada és de 416 NAD/persona, el 2021.
CAMPAMENT DE NAMUTONI: és l’altre campament famós i a prop de l’altra porta d’entrada que té més concurrència: la Von Lindequist Gate. És un fort construit el 1905 d’origen alemany. Ofereix places d’acampada, habitacions dobles i xalets. Hi ha piscina, botiga, restaurants i una petita gasolinera. El waterhole que té també val molt la pena.
CAMPAMENT D’OLIFANTRUS: És el campament més nou que s’ha construit al parc, situat a la zona oest del parc, la menys visitada. Disposa només de places d’acampada amb zona de lavabo i una botigueta amb begudes i snacks. Té un bonic mirador on es veu el waterhole, freqüentat per molts elefants i ramats d’impales, oryx, etc.
ALTRES: CAMPAMENTS DE DOLOMITE i ONKOSHI: Són dos campaments de luxe i ecològics, on normalment hi ha pensió completa. Són més cars que els anteriors.
Aquí teniu un quadre de les distàncies entre campaments, perquè així pogueu planificar més bé la ruta:
Quina va ser la nostra ruta?
Planning de 3 dies creuant el parc:
DIA 1: La nostra ruta va consistir en entrar per la porta de l’oest del parc, Galton Gate, visitar tota la zona oest, passant per la carretera dels waterholes Jakkalswater, Duikerdrink i Okawao. Posteriorment vam arribar al campament de Olifantrus on vam fer parada i estirar una mica les cames. Aquest campament consta d’un mirador on es pot veure la bassa que rep el mateix nom, Olifantsrus i que és molt bonica.
Posteriorment, vam dirigir-nos a Okaukuejo on vam fer nit, parant a diferents basses del camí. Un cop a la nit, visiteu la bassa del campament, val molt la pena! Nosaltres vam poder observar un festival d’animals que anaven i venien!
DIA 2: Vam realitzar el trajecte entre Okaukuejo a Namutoni, parant a Halali (on no vam trobar plaça quan reservàvem). Durant aquest trajecte, vam parar a waterholes importants com Okondeka, Nebrowni, Goas, Moringa Rietfontein i Kalkheuwel. Vam dormir a una plaça d’acampada de Namutoni, també gaudint de la fantàstica bassa d’aigua a la nit i dels animals que hi havia.
DIA 3: Ens vam aixecar ben d’hora i vam visitar els waterholes pròxims a Namutoni: Klein Namutoni,Chudob, Koinachas. Vam creuar el Fischer’s Pan i ens vam dirigir cap a la zona nord el parc, sortint per la porta King Nehale Gate.
Creiem que el parc Natural d’Etosha és un bon parc pels principiants en safaris on es poden veure molts animals amb facilitat. A la vegada, està molt bé de preu i és fàcil conduir per dins del parc. Si no has anat a fer cap safari, i vols provar de fer-ne un per tu sol, comença per Etosha, és una molt bona opció! També és una bona opció per famílies amb nens, ja que permet fer parades molt sovint i pots triar itineraris de ruta amb cotxe bastant curts que no es facin pesats pels infants.
0 Comments