La reserva de Mlilwane, també coneguda com el paradís exterior d’Eswatini, és un espai de conservació de 4.560 hectàrees que es troba situada a la vall d’Ezulwini. El nom Mlilwane vol dir petit foc en la llengua local, i el nom va sorgir a partir dels nombrosos incendis iniciats pels llamps al turó de Mlilwane, però que ara té un altre significat més important: el petit foc que va encendre el moviment de conservació a Swazilàndia.
Durant la primera meitat del segle XX, el país d’Eswatini estava poblat d’animals. Tanmateix, la caça furtiva i les diferents plagues agrícoles van provocar la desaparició de molts d’aquests. Ted Reilly, era un jove swazi de 21 anys, que veia com els animals que ell estava acostumat a veure de petit desapareixien; i, per això, va decidir anar a veure al rei Sobhuza II per demanar-li si podia emportar-se els pocs animals a la seva granja per cuidar-los i protegir-los. I, així va ser, com, després d’obtenir l’aprovació del rei, Reilly va començar a plantar arbres, a construir basses i a contractar guàrdies per tal de lluitar contra la caça furtiva. Aquesta granja, actualment, es coneix com la reserva de Mlilwane i es va obrir oficialment al 1964.
Avui en dia, és un espai de conservació amb moltes espècies d’herbívors i ocells que habiten tranquil·lament a la reserva ja que no tenen depredadors. L’entorn és espectacular, amb boscos i prats que cohabiten harmoniosament amb els animals; i diferents recorreguts per a fer a peu, amb bicicleta, amb cavall o amb el teu propi vehicle. Està rodejat per muntanyes icòniques com l’Execution Rock, on la llegenda diu que portaven els presos i els obligaven a saltar des d’allà; i diferents miradors on podràs gaudir d’unes fantàstiques vistes.
La seva visita és molt recomanable per tal de promocionar un espai de conservació que està molt ben cuidat, i veure diferents animals des d’una altra perspectiva. Situat a la vall d’Ezulwini, també coneguda com la vall del cel, és una de les activitats principals a fer si estàs per la zona (si vols saber altres coses a fer a la vall d’Ezulwini, pots clicar aquí). Fins que no hi vagis, no entendràs el perquè de la seva bellesa i perquè aquesta reserva també és coneguda com Mlilwane Wildlife Sanctuary.
Com arribar-hi?
La reserva de Mlilwane té un centre de recepció que es troba a la part sud de la reserva i a on trobaràs els diferents allotjaments, el restaurant, les diferents facilitats i el punt de partida de totes les activitats. Per arribar allà, primer t’hauràs de registrar a la porta d’entrada que es troba a pocs quilòmetres de Lobamba i que es diu Mlilwane Sangweni Gate.
Si vens de Manzini, hauràs de seguir per l’autovia MR3 fins a la sortida de Lobamba/Elangeni/Mlilwane Wildlife Sanctuary. Un cop arribis a Lobamba, a la rotonda hauràs d’anar cap a l’esquerra. Allà, la carretera passa pel mig del museu nacional i del parlament (a la teva esquerra) i el King Sobhuza II Memorial Park (a la teva dreta). Hauràs de seguir per aquesta carretera, passar per una gasolinera Caltex, la residència dels reis i just després, trobaràs un cartell que t’indicarà Mlilwane Wildlife Sanctuary a la teva dreta. Agafa aquest camí durant aproximadament tres quilòmetres fins que arribis a la porta d’entrada.
Si vens de Mbabane, hauràs de fer el mateix recorregut, però pensa que vindràs en sentit contrari per la MR3. Trenca igualment a la sortida de Lobamba/Elangeni/Mlilwane Wildlife Sanctuary; i després segueix les mateixes indicacions del paràgraf anterior.
Permisos i preus
Mlilwane Wildlife Sanctuary és una reserva que es pot visitar durant el dia (entrar i sortir); o si es vol, també hi ha l’opció de quedar-se a dormir dins la pròpia reserva. La porta d’entrada principal (Mlilwane Sangweni Gate) obre i tanca seguint la sortida del sol i la posta de sol.
Per entrar a la Reserva de Mlilwane s’ha de pagar una entrada de 70 rands per persona i dia. Aquesta entrada la podràs pagar a la recepció d’entrada en efectiu o en targeta de crèdit. Per entrar amb el teu cotxe, no demanen cap pagament. Un cop allà, pots realitzar diferents activitats que has de reservar amb antelació a reservations@biggameparks.org El preu d’aquestes durant l’any 2021 eren:
El preu dels diferents tipus d’allotjament els indiquem a l’apartat “A on dormir a la reserva de Mlilwane?”. Big Game Parks és l’organització que gestiona la reserva. Aquests són els mateixos que gestionen el Hlane Royal National Park (si vols saber la nostra experiència allà, pots veure el següent article).
Què fer a Mlilwane Wildlife Sanctuary?
A la reserva de Mlilwane pots realitzar diferents activitats, des de l’observació d’aus i animals; fins a excursions amb bicicleta o a cavall. Aquí podràs veure totes les activitats, però nosaltres destaquem:
– Fer un safari amb el teu cotxe
Recórrer els diferents camins de la reserva mentre observes grups d’antílops, zebres, ocells i, fins i tot, cocodrils és una de les activitats que pots fer si visites la reserva de Mlilwane.
Nosaltres vam poder gaudir de zebres enmig dels camins, cudús que travessaven corrents per davant nostre, niales que ens miraven des de la distància i nyus amagats dins els boscos. El terreny és accessible per tot tipus de vehicle, tot i que si vas a la part nord de la reserva, la que dona a l’Execution Rock, necessitaràs tracció a les quatre rodes per tal de poder fer la pujada cap algun dels miradors.
Condueix a poc a poc per tal de no espantar els animals, i gaudeix dels animals mentre contemples un paisatge verd de prats i boscos molt bonic.
– Fer un safari a peu per a conèixer la fauna de més a prop
Aquesta és una de les activitats estrelles per a fer si visites la reserva de Mlilwane. Aquesta consisteix en una ruta d’aproximadament dues hores amb un guia, on aniràs caminant per la reserva i t’aniràs apropant silenciosament als animals mentre el guia t’explica les principals característiques d’aquests antílops que veuràs.
Nosaltres vam veure grans manades d’impales, zebres, nyus i, fins i tot, un cocodril que estava descansant a l’altra costat de la riba on ens trobàvem. El guia ens va explicar anècdotes del país, així com també detalls de la flora i dels ocells que converteixen aquesta activitat en una cosa imprescindible a fer si visites la Reserva.
Pensa en agafar un bon calçat i pantalons llargs ja que caminaràs enmig dels prats i, d’aquesta manera, evitaràs qualsevol picada d’insecte. Porta també crema solar i un barret per protegir-te del sol durant el temps que estiguis caminant.
– Fer un safari amb bicicleta o amb cavall
Una altra opció de recórrer la reserva de Mlilwane és amb bicicleta o amb cavall. A la recepció de la reserva (que és on hi ha el restaurant i l’allotjament), ofereixen bicicletes de lloguer i et donen un seguit de rutes per a què les puguis explorar lliurement mentre intentes descobrir on estan els animals.
A més a més, nosaltres, quan pujàvem a un dels miradors de la reserva, vam veure una parella que anava amb cavall acompanyat d’un guia. Aquesta és una altra manera ben diferent d’observar els diferents animals, la flora i el paisatge de la reserva de Mlilwane.
– Contemplar les vistes des d’algun dels miradors de la Reserva
La reserva de Mlilwane la podem dividir en dues parts: el sud, que és on es concentren la major part dels animals; i el nord, que es troba als peus del Execution Rock i des d’on es troben els principals miradors d’on obtindràs una perspectiva fantàstica de tota la reserva.
Nosaltres, amb el cotxe, vam conduir fins al primer mirador que es troba a uns deu quilòmetres de la recepció. Des d’allà, vam tenir una bona panoràmica de tota la reserva, amb un paisatge que canviava entre els verds dels prats, els arbres dels boscos, les roques de les muntanyes i els pobles del fons. Una bona manera de veure Mlilwane des d’una altra perspectiva.
– Menjar al Hippo Haunt Restaurant
A la recepció de la reserva de Mlilwane, trobaràs un restaurant que està situat al costat d’una bassa d’aigua on vam poder veure tortugues i cocodrils. Si vas a visitar la reserva durant el dia o si t’hi allotges, recomanem que facis un àpat en aquest restaurant.
Allà, nosaltres vam poder provar diferents tipus de carn d’antílops com impales i nyus, a part de gaudir d’altres plats locals que estaven molt bons. A part, el servei és excel·lent i la localització fantàstica per a descansar després d’haver visitat la reserva de Mlilwane.
A on dormir al Mlilwane Wildlife Sanctuary?
Dins la reserva de Mlilwane, trobem diferents tipus d’allotjament. Si vols, també pots accedir a la reserva durant el dia i dormir en alguns dels Lodge que es troben a la vall d’Ezulwini o a Lobamba. Nosaltres, vam decidir, dormir a dins. Alguna de les opcions que hi ha són:
– Càmping: Tots estan equipats amb un punt d’electricitat, lavabos, cuina, dutxes i espai per a fer barbacoes. La majoria de parcel·les tenen ombra i pensa que estaràs envoltat de facoquers, impales i zebres que moltes vegades pasturen per aquella zona. El preu del càmping és de 135 rands per persona i nit.
– Self-catering Lontweni Rondavels: Per aquells que no vulguin acampar, hi ha l’opció d’allotjar-se amb cabanyes equipades amb cuina, nevera, lavabos, dutxa i una zona exterior de barbacoa i taules privades per tal de gaudir amb més intimitat de la reserva de Mlilwane. Hi ha opció de cabanes dobles o triples, i els preus són de 572 Rands per persona i nit.
– Beehive Villages: Per aquells que vulguin provar una experiència tradicional, hi ha l’opció de dormir dins les cases tradicionals swazis, on totes les cases estan en rotllana simulant un poble swazi original. Allà, trobaràs habitacions dobles amb ventilador dins les cases tradicionals circulars de fang de la zona de la vall d’Ezulwini. Els preus giren al voltant de 531 rands per persona i nit.
La nostra ruta
DIA 1: Vam arribar a Mlilwane després de creuar la frontera i dinar de pícnic a les cascades Phophonyane. Teníem la sort que per visitar aquest país ens acompanyaven el pare de la Laia i la seva parella; i la Sílvia, la seva germana. Havien arribat feia poc a Johannesburg i estarien amb nosaltres durant 14 dies abans de tornar cap a Barcelona.
Vam passar d’un paisatge muntanyós de la zona de Piggs Peak, a una vall més verda com la zona d’Ezulwini i la reserva de Mlilwane. Després de formalitzar els tràmits d’entrada, vam entrar amb cotxe a la reserva on vam poder observar els primers antílops i les primeres zebres que menjaven tranquil·lament en els prats. Per elles, aquesta reserva era un paradís ja que allà no hi havia ni felins ni depredadors que se les poguessin menjar. Al cap d’una estona i després de passar pel costat d’un estany, vam arribar al nostre allotjament.
Allà, ens vam instal·lar i vam sopar a fora la cabana on dormien el pare de la Laia i la seva parella, mentre gaudíem de la bona companyia i del menjar que ens havien portat i trobàvem molt a faltar, com el pernil salat o l’embotit.
DIA 2: Al matí, ens vam aixecar envoltats d’antílops al costat de la nostra tenda. Estàvem en una reserva i els animals estaven lliures, així que era normal trobar-los menjant herba prop del càmping. Vam esmorzar, i a les 8h vam anar amb el nostre guia que havíem reservat i que ens portaria durant dues hores a fer un recorregut a peu per la reserva.
Al cap de poc de caminar, ja ens trobàvem ben a prop de diferents animals com nyus, zebres… Era impactant tenir aquests animals tan a prop! A més a més, havíem tingut sort que aquell mes era el mes que els impales donaven llum, per tant, en vam poder veure també de molt petits. A part de parlar sobre els animals, el guia també ens va explicar curiositats sobre les plantes i ens va ensenyar les primeres paraules en swazi.
Mentre anàvem caminant entre els prats i fotografiant els diferents animals, el guia ens va fer a parar. En el costat d’un petit riu que quedava a la nostra esquerra hi havia un cocodril prenent el sol! Allà vam veure que potser no era tan tranquil caminar enmig de bestioles!!!
Vam tornar després d’un recorregut molt entretingut i interessant amb el nostre guia. Vam aprofitar per llegir més sobre els animals i la història de la reserva en els planells informatius que hi havia i que eren molt pedagògics, quan de sobte vam veure una cria d’impala sola i ben espantada sota un cartell. O bé havia perdut a la mare, o bé l’estava esperant…
Vam anar a dinar al restaurant de l’allotjament on vam poder provar diferents carns d’impales i nyus mentre observàvem com els cocodrils es movien dins la bassa d’aigua que estava al nostre costat. A peu, només havíem fet una petita part de la reserva però encara ens quedava molts de camins per conèixer amb el cotxe. Així que vam començar a descobrir la reserva de Mlilwane amb cotxe.
Vam anar direcció a uns miradors que quedaven més elevats i des d’on es veia una bona perspectiva de tota la reserva. Pel camí, ens vam creuar amb un bon grup de zebres que ens barraven el pas; antílops camuflats enmig dels arbustos; i un paisatge molt bonic amb el verd dels prats, el blau del cel, el blanc dels núvols i les muntanyes del fons. Vam parar a fer unes fotos amb el cotxe, i després vam fer servir el 4×4 per arribar a un dels miradors.
Des d’allà, es veia una gran vista de tota la reserva i la vall d’Ezulwini que continuava darrere les muntanyes. Al davant teníem la Execution Rock , una muntanya on enviaven els presos i els apuntaven fins que anaven tirant enrere i queien. Diu la llegenda que només es salvaven aquells que sabien volar.
Era hora de dir adeu a Mlilwane després d’una fantàstica experiència caminant entre herbívors i antílops; i gaudint d’uns paisatges molt verds i bonics. Ara tocava anar a pocs quilòmetres més enllà, a l’altra banda de la muntanya, per a gaudir de la bellesa de la vall d’Ezulwini.
0 Comments