L’Hlane Royal National Park és el parc per excel·lència d’Eswatini. És el parc més gran de tot el país amb unes 30.000 hectàrees. Antigament el parc havia servit com a àrea privada de caça del rei fins que el rei Mswati III el va protegir. Actualment el parc el gestiona el Big Game Parks i és un dels més turístics del país.
S’hi poden veure 4 dels Big Five: els rinoceronts, els lleons, els elefants i els lleopards. Però també hi podràs veure hipopòtams, girafes, zebres, kudus, facoquers, impales, nyus, cocodrils… Destaca també la gran varietat d’ocells que hi podràs veure entre ells, una gran població de marabús que s’instal·len a un bosc d’arbres morts característic del parc.
El parc es divideix en tres zones diferents separades entre elles per tanques metàl·liques. Cada part és independent de l’altra. A la primera zona, hi ha els lleons juntament amb els elefants i alguns antílops. Aquesta zona només podràs accedir-hi amb un safari organitzat pel mateix parc i que cal reservar abans. A la segona zona hi trobaràs girafes, antílops, nyus,… tot d’animals herbívors. I finalment a la última zona hi podràs trobar rinoceronts blancs i altres herbívors. És en aquesta última on si reserves el Rhino Game Drive, podràs fer un safari i baixar una estona a peu per anar a la recerca dels famosos rinoceronts.
Una de les coses que destacaríem d’aquest parc, és la gran facilitat que vam tenir de veure rinoceronts per nosaltres mateixos amb el nostre cotxe. Aquest animal en perill d’extinció i difícil de veure als safaris, és un dels reclams d’aquest parc i realment és cert que en pots veure molts. Nosaltres en vam veure tants i de tan a prop!!
Com arribar-hi?
Hlane Royal National Park és un parc nacional que es troba al nord-est del país. Està una miqueta apartat de totes les altres atraccions turístiques però val molt la pena visitar-lo. Eswatini és un país petit, i per tant, les distàncies són relativament curtes. Nosaltres vam tardar unes 2-3 hores per anar de la vall d’Ezulwini a Hlane Royal NP.
Si vens de Manzini o Mbabane, hauràs de seguir la MR3 fins al cap de 30 quilòmetres de Manzini on, just abans de l’aeroport, t’hauràs de desviar direcció Siteki-Lomashasha. Aquesta carretera et porta direcció a Simunye. Vigila de no seguir el cartell que posa Hlane Royal residence, perquè no et portarà cap a l’entrada del parc. Després, hauràs de seguir per aquesta nova carretera durant uns 35 quilòmetres fins que trobis el trencant d’Hlane Royal NP a la teva esquerra. Condueix a poc a poc perquè en aquesta carretera poden creuar diferents animals salvatges.
Si vens de la frontera amb Moçambic o del nord, hauràs de passar la població de Simunye. Si vens de Mananga (frontera amb Sud-Àfrica), hauràs d’agafar la carretera MR24 que es troba a uns 5 quilòmetres de la frontera; i conduir uns 32 quilòmetres entre diferents plantacions de canyes de sucre. Arribaràs, llavors, al trencant de la MR3 que va a Mozambique. Allà, hauràs de girar a la dreta, passar la població de Simunye, i després girar a la dreta per arribar a la porta d’accés del Hlane Royal National Park.
Permisos i preus
Hlane Royal National Park és una reserva que es pot visitar durant el dia (entrar i sortir); o si es vol, també hi ha l’opció de quedar-se a dormir dins el propi parc, al Ndlovu Camp. La porta d’entrada principal es troba a escassos metres del camp, i des d’on hi ha també el restaurant i d’on surten totes les activitats organitzades. Aquest parc obre i tanca seguint el cicle solar, és a dir, a la sortida i a la posta de sol.
Per entrar al Hlane Royal National Park s’ha de pagar una entrada de 70 rands per persona i dia. Aquesta entrada la podràs pagar a la recepció d’entrada en efectiu o en targeta de crèdit. Pensa, però, que si tens la Wild Card de Sud-Àfrica, el preu d’aquest parc està inclòs i, per tant, seria gratuït. Per entrar amb el teu cotxe, no demanen cap pagament. Un cop allà, pots realitzar diferents activitats que has de reservar amb antelació a reservations@biggameparks.org El preu d’aquestes durant l’any 2021 eren:
El preu dels diferents tipus d’allotjament els indiquem a l’apartat “A on dormir al Hlane Royal National Park?”. Big Game Parks és l’organització que gestiona la reserva. Aquests són els mateixos que gestionen el Mlilwane Wildlife Sanctuary (si vols saber la nostra experiència allà, pots veure el següent article).
Què fer al Hlane Royal NP?
A l’Hlane Royal NP pots fer moltes activitats diferents i molt atractives. Totes elles les hauràs de reservar amb antelació des del Ndlovu Camp, ja que tots els cotxes de safari surten d’allà. Les activitats les podràs pagar amb targeta, no cal que sigui en efectiu.
– Fer un safari amb el teu cotxe o el que es coneix com a Self Drive
Aquesta és una de les activitats que ens agrada més de tots els parcs, i en aquest, també es pot fer i la recomanem molt. Conduir lliurement, anar descobrint camins i veure quins animals vas trobant és una de les coses que ens agrada més, ja que destines el temps que vols a cada animal i si fa falta, repeteixes de zona a veure si encara hi són més tard o ha canviat la situació. Pensa que necessitaràs un 4×4 per poder-ho fer.
Demana abans però, l’estat de les carreteres ja que si ha plogut els dies abans et pots quedar encallat. Nosaltres només ens vam poder moure per una zona perquè hi havia parts de terra molt tova de la pluja de la nit abans que feia possible un encallament total del cotxe.
A més a més, en alguns llocs podràs baixar del cotxe i visitar alguns dels miradors de les basses d’aigua on veuràs cocodrils i també moltes aus aquàtiques. És un bon moment per seure, descansar i contemplar les boniques vistes del Hlane Royal NP.
– Fer un safari per a veure lleons : el Sunrise o Sunset Game Drive
A l’Hlane es poden fer safaris a la sortida del sol, al migdia i també a la posta de sol. Nosaltres recomanem els de la sortida i la posta de sol que és quan els animals són més actius. Aquests safaris tenen una durada de 2 hores i mitja.
La zona per a veure els lleons és una zona que només s’hi pot accedir a través d’un Game Drive contractat del parc. Aniràs amb un cotxe de safari obert, juntament amb altres persones que heu coincidit per a fer la mateixa activitat aquell dia. Aquests safaris inclouen doncs la zona aquesta dels lleons i posteriorment les altres.
– Fer un safari a peu per a veure els rinoceronts de ben a prop: el Rhino Drive
Els altres safaris no inclouen la possibilitat de baixar del cotxe i caminar amb un rànger per acostar-se més als rinoceronts. En canvi amb el Rhino Drive, t’especialitzaràs completament amb aquests animals que només estan en una zona, i un cop el teu guia els localitzi, podràs baixar del cotxe i seguir-los una estona. Té una durada de 1hora i 30 minuts i la mínima edat per fer aquest safari és de 13 anys. Pensa que si reserves aquesta activitat no entraràs a l’àrea dels lleons.
En tot moment, recorda que són animals salvatges i que en tot moment cal seguir les indicacions del guia que tens al costat. Són animals que poden viure fins a 45 anys i que tenen molt bona oïda i olfacte. Els teus moviments doncs, aniran en funció del vent i vigilant de no fer gens de soroll. És impressionant acostar-se aquests animals gegants de ben a prop, és una experiència única!
A on dormir al Hlane Royal NP?
Dins el Hlane Royal NP, trobem el Ndlovu Camp que ofereix principalment dos tipus d’allotjament i es troba al centre del parc. Aquest és el que us recomanem que estigueu ja que està molt ben ubicat, té un encant especial i a la seva bassa d’aigua podràs veure-hi molts animals. Disposa de:
– Càmping: Disposen de cuina, lavabos i dutxes compartides i diferents parcel·les on trobaràs antílops pasturant pel teu costat. No disposa de punts d’electricitat. El preu és de 135 rands per persona i nit.
– Self-catering cottage: En aquest cas, són cabanyes que no tenen electricitat, però sí que t’ofereixen cuina de gas i llums d’oli per il·luminar-te. Podràs preparar-te el menjar o bé, anar al restaurant del camp on tenen un menú variat i acceptable. També ofereixen esmorzars. El preu de la cabanya són de 561 rands per persona i nit. Si vols wifi, en podràs obtenir pagant per aconseguir un codi a recepció. Les cabanyes són petites però molt boniques, dirigides totes cap al punt d’aigua que hi ha al camp. Allà hi podràs veure diferents animals que van a beure-hi durant el dia i alguns hipopòtams permanents molt entretinguts d’observar amb una cervesa a la mà.
A part, també hi ha el Bhubesi Camp, més allunyat (16km de Ndlovu Camp) i més tranquil, tot i que no disposa de les instal·lacions i facilitats del Ndlovu Camp. Té 6 cabanyes de pedra i també s’hi pot acampar.
La nostra ruta
DIA 1: Vam arribar a Hlane cap a les dues del migdia, després de parar a Manzini a comprar teles africanes. Ja ens trobàvem a la plana d’Eswatini, la tercera part del país que encara ens faltava descobrir després de les muntanyes de Piggs Peak i la vall d’Ezulwini.
Hlane NP és un parc nacional que disposa de tres parts principals: una que és on pots trobar els rinoceronts; una altre on pots trobar diferents herbívors i una altre especial on hi pots trobar els lleons. Per aquesta última, necessitaves accedir-hi amb un cotxe de safari del parc. Nosaltres ho teníem reservat a la tarda, així que ens vam preparar pel que seria el primer safari enmig de lleons per la Sílvia, en Xavier i l’Esther.
Ens acompanyava un guia-conductor que es va anar deixant anar cada cop més. Després de veure els primers animals com els impales i altres antílops, vam obrir la tanca on hi havia la reserva dels lleons. El dia s’estava tornant negre, i cada cop feia més vent. La pluja estava ben a prop nostre, però per sort encara vam tenir temps de veure lleons i un elefant.
Just al costat del camí, hi havia estirats dos lleons mascles i dues lleones. Déu n’hi do lo grosses que eren! Estaven descansant però de tant en tant aixecaven el cap, fent que la instantània de la fotografia en aquell moment fos molt bonica. Vam estar una estona parats, veient com el vent movia les herbes i part de les cabelleres dels lleons. Però aquests restaven immòbils…
Vam seguir per la reserva fins que vam trobar un elefant solitari que caminava de forma ràpida. El dia cada cop era més negre i semblava que en res, havia de caure un bon xàfec. El guia ens va dir que havíem de tornar, així que vam aprofitar per tornar a passar per la zona dels lleons quan van caure les primeres gotes.
Just en aquell moment, els quatre lleons es van aixecar i van anar ràpidament cap a l’interior d’unes bardisses. Nosaltres també ens vam protegir com vam poder a dins del cotxe de safari, però queia aigua per tot arreu…
Estàvem just enmig de la tempesta, era ja com si fos ben negra nit, i en va conduir ràpidament fins a la cabana on dormien en Xavier i l’Esther. Ens havia caigut el xàfec a sobre, i aquell dia semblava que la pluja no tenia aturador. Després de sopar i de fer algun joc, vam anar caminant fins a les nostres tendes enmig de grans basses d’aigua. L’endemà a les sis del dematí teníem un safari a peu amb els rinoceronts.
DIA 2: Ens vam llevar ben d’hora i, per sort, la pluja ja havia parat. Tot i així, la tenda de campanya que estava plantada a terra havia quedat ben xopa per fora. La vam intentar plegar dins el lavabo abans de trobar-nos de nou amb el nostre guia d’ahir. Aquest cop visitaríem la part on hi havia els rinoceronts, i si teníem sort podríem caminar ben a prop d’ells.
Vam començar el safari enmig de camins ben enfangats. De fet, en algun lloc quasi ens quedem encallats enmig del camí i aquell dia, la previsió per anar amb el teu propi vehicle per allà no era gaire recomanable. Vam veure diferents antílops, zebres, nyus, però els rinoceronts encara no apareixien. Quan el guia ja ens havia dit que aquell dia no havíem tingut sort, van aparèixer al mig del camí unes girafes ben maques que ens barraven el pas. Almenys havíem vist alguna cosa diferent a antílops!
De sobte, el guia va accelerar la marxa i les girafes es van apartar. Allà al fons, hi havia una mare rinoceront amb la seva cria que anaven a creuar pel camí. Vam baixar ràpidament del cotxe i sense pensar-nos-ho vam seguir el guia fins que vam arribar ben a prop dels rinoceronts. La cria es bellugava amunt i avall i era molt important no fer cap tipus de soroll per no cridar l’atenció de la mare! Era increïble veure aquells rinoceronts tan a prop nostre… Finalment, havíem tingut sort i havíem vist els rinoceronts en un safari a peu!
Un cop vam tornar al càmping, vam agafar el nostre cotxe per conduir només en els punts on ens havien marcat degut a l’estat enfangat dels altres camins. Així que vam tornar per on havíem vist els rinoceronts, i uns metres més enllà en vam veure un que descansava al costat d’un arbre. Una tortuga s’hi apropava per tal de fer la simbiosis entre aquests dos animals. Semblava ben tranquil, però aquests animals poden arribar a córrer a més de 60 quilòmetres per hora i poden ser molt perillosos. Vam seguir conduint, fins que pel davant nostre van creuar dos rinoceronts més. Avui s’havien llevat tard!
Vam anar direcció a Bhubesi Camp pel camí principal. No trobàvem gaires animals, fins que davant nostre van aparèixer quatre girafes que ens van guiar durant centenars de metres pel camí. Era increïble veure com es movien, com corrien i com miraven enrere… Un dels animals més elegants del planeta.
Vam tornar per tal de dinar a l’allotjament, però abans vam tornar a passar per on havíem trobat el rinoceront descansant al costat d’un arbre. Encara hi seria? Doncs, sí, allà estava en una altra posició ja que l’ombra també s’havia mogut. Per sort, feia sol i els camins cada cop estaven més secs. Vam continuar i just abans d’arribar ens vam trobar amb els marabús, considerat un dels cinc animals més lletjos, que buscaven insectes enmig del fang en una zona d’arbres morts molt especial.
Després de dinar, vam tornar a sortir amb el cotxe i vam veure un animal que no havíem vist mai: un kudu albí, que vam decidir anomenar-lo blanquet. Era molt curiós veure tota la família d’aquests antílops i en blanquet que destacava per sobre la resta… Vam tornar per la zona on havíem vist els rinoceronts, però aquell cop ja no n’hi havia cap. Així que vam fer una volta a la recerca de més zebres i antílops, abans de tornar cap a l’allotjament a veure la posta de sol des de la bassa d’aigua que hi havia al davant.
Allà, s’hi havien afegit uns quants impales i kudus, alguns dels quals saltaven la tanca i pasturaven pels terrenys del càmping. A més a més, a dins de l’aigua vam tenir la sort també de veure hipopòtams obrint ben intensament la boca!
La nostra estada al Hlane NP ja arribava al final. Aquest era el primer tastet abans d’endinsar-nos al Kruger, un dels safaris per excel·lència d’Àfrica. Així, doncs, com que l’endemà tocava creuar frontera cap a Sud-Àfrica de nou, ens vam poder acomiadar sense pluja d’un dels parcs més bonics d’Eswatini on havíem vist 4 lleons (entre ells, dos mascles), i havíem caminat ben a prop dels rinoceronts.
0 Comments