ESWATINI: Hlane Royal National Park

girona_1990_people

desembre 29, 2021

L’Hlane Royal National Park és el parc per excel·lència d’Eswatini. És el parc més gran de tot el país amb unes 30.000 hectàrees. Antigament el parc havia servit com a àrea privada de caça del rei fins que el rei Mswati III el va protegir. Actualment el parc el gestiona el Big Game Parks i és un dels més turístics del país.

S’hi poden veure 4 dels Big Five: els rinoceronts, els lleons, els elefants i els lleopards. Però també hi podràs veure hipopòtams, girafes, zebres, kudus, facoquers, impales, nyus, cocodrils… Destaca també la gran varietat d’ocells que hi podràs veure entre ells, una gran població de marabús que s’instal·len a un bosc d’arbres morts característic del parc.

Lleons al Hlane Royal NP.

El parc es divideix en tres zones diferents separades entre elles per tanques metàl·liques. Cada part és independent de l’altra. A la primera zona, hi ha els lleons juntament amb els elefants i alguns antílops. Aquesta zona només podràs accedir-hi amb un safari organitzat pel mateix parc i que cal reservar abans. A la segona zona hi trobaràs girafes, antílops, nyus,… tot d’animals herbívors. I finalment a la última zona hi podràs trobar rinoceronts blancs i altres herbívors. És en aquesta última on si reserves el Rhino Game Drive, podràs fer un safari i baixar una estona a peu per anar a la recerca dels famosos rinoceronts.

Una de les tanques amb el que està dividit el parc nacional.

Una de les coses que destacaríem d’aquest parc, és la gran facilitat que vam tenir de veure rinoceronts per nosaltres mateixos amb el nostre cotxe. Aquest animal en perill d’extinció i difícil de veure als safaris, és un dels reclams d’aquest parc i realment és cert que en pots veure molts. Nosaltres en vam veure tants i de tan a prop!!

Rinoceronts al Hlane NP.

Com arribar-hi?

Hlane Royal National Park és un parc nacional que es troba al nord-est del país. Està una miqueta apartat de totes les altres atraccions turístiques però val molt la pena visitar-lo. Eswatini és un país petit, i per tant, les distàncies són relativament curtes. Nosaltres vam tardar unes 2-3 hores per anar de la vall d’Ezulwini a Hlane Royal NP.

Tortuga al Hlane Royal NP. Encara que vagis a pas de tortuga, arribar al parc és relativament fàcil.

Si vens de Manzini o Mbabane, hauràs de seguir la MR3 fins al cap de 30 quilòmetres de Manzini on, just abans de l’aeroport, t’hauràs de desviar direcció Siteki-Lomashasha. Aquesta carretera et porta direcció a Simunye. Vigila de no seguir el cartell que posa Hlane Royal residence, perquè no et portarà cap a l’entrada del parc. Després, hauràs de seguir per aquesta nova carretera durant uns 35 quilòmetres fins que trobis el trencant d’Hlane Royal NP a la teva esquerra. Condueix a poc a poc perquè en aquesta carretera poden creuar diferents animals salvatges.

Si vens de la frontera amb Moçambic o del nord, hauràs de passar la població de Simunye. Si vens de Mananga (frontera amb Sud-Àfrica), hauràs d’agafar la carretera MR24 que es troba a uns 5 quilòmetres de la frontera; i conduir uns 32 quilòmetres entre diferents plantacions de canyes de sucre. Arribaràs, llavors, al trencant de la MR3 que va a Mozambique. Allà, hauràs de girar a la dreta, passar la població de Simunye, i després girar a la dreta per arribar a la porta d’accés del Hlane Royal National Park.

Porta d’entrada al Hlane Royal NP.

Permisos i preus

Hlane Royal National Park és una reserva que es pot visitar durant el dia (entrar i sortir); o si es vol, també hi ha l’opció de quedar-se a dormir dins el propi parc, al Ndlovu Camp. La porta d’entrada principal es troba a escassos metres del camp, i des d’on hi ha també el restaurant i d’on surten totes les activitats organitzades. Aquest parc obre i tanca seguint el cicle solar, és a dir, a la sortida i a la posta de sol.

Per entrar al Hlane Royal National Park s’ha de pagar una entrada de 70 rands per persona i dia. Aquesta entrada la podràs pagar a la recepció d’entrada en efectiu o en targeta de crèdit. Pensa, però, que si tens la Wild Card de Sud-Àfrica, el preu d’aquest parc està inclòs i, per tant, seria gratuït. Per entrar amb el teu cotxe, no demanen cap pagament. Un cop allà, pots realitzar diferents activitats que has de reservar amb antelació a reservations@biggameparks.org El preu d’aquestes durant l’any 2021 eren:

Preus de les activitats al Hlane Royal National Park (any 2021).

El preu dels diferents tipus d’allotjament els indiquem a l’apartat “A on dormir al Hlane Royal National Park?”. Big Game Parks és l’organització que gestiona la reserva. Aquests són els mateixos que gestionen el Mlilwane Wildlife Sanctuary (si vols saber la nostra experiència allà, pots veure el següent article).

Hlane Royal National Park amb tota la família.

Què fer al Hlane Royal NP?

A l’Hlane Royal NP pots fer moltes activitats diferents i molt atractives. Totes elles les hauràs de reservar amb antelació des del Ndlovu Camp, ja que tots els cotxes de safari surten d’allà. Les activitats les podràs pagar amb targeta, no cal que sigui en efectiu.

– Fer un safari amb el teu cotxe o el que es coneix com a Self Drive

Aquesta és una de les activitats que ens agrada més de tots els parcs, i en aquest, també es pot fer i la recomanem molt. Conduir lliurement, anar descobrint camins i veure quins animals vas trobant és una de les coses que ens agrada més, ja que destines el temps que vols a cada animal i si fa falta, repeteixes de zona a veure si encara hi són més tard o ha canviat la situació. Pensa que necessitaràs un 4×4 per poder-ho fer.

Antílops al Hlane Royal NP.

Demana abans però, l’estat de les carreteres ja que si ha plogut els dies abans et pots quedar encallat. Nosaltres només ens vam poder moure per una zona perquè hi havia parts de terra molt tova de la pluja de la nit abans que feia possible un encallament total del cotxe.

Girafes enmig del camí al Hlane Royal NP.

A més a més, en alguns llocs podràs baixar del cotxe i visitar alguns dels miradors de les basses d’aigua on veuràs cocodrils i també moltes aus aquàtiques. És un bon moment per seure, descansar i contemplar les boniques vistes del Hlane Royal NP.

Mirador a una de les basses del Hlane Royal NP.

– Fer un safari per a veure lleons : el Sunrise o Sunset Game Drive

A l’Hlane es poden fer safaris a la sortida del sol, al migdia i també a la posta de sol. Nosaltres recomanem els de la sortida i la posta de sol que és quan els animals són més actius. Aquests safaris tenen una durada de 2 hores i mitja.

Lleó mascle al Hlane Royal NP.

La zona per a veure els lleons és una zona que només s’hi pot accedir a través d’un Game Drive contractat del parc. Aniràs amb un cotxe de safari obert, juntament amb altres persones que heu coincidit per a fer la mateixa activitat aquell dia. Aquests safaris inclouen doncs la zona aquesta dels lleons i posteriorment les altres.

Cotxe de safari per anar a veure els lleons.

– Fer un safari a peu per a veure els rinoceronts de ben a prop: el Rhino Drive

Els altres safaris no inclouen la possibilitat de baixar del cotxe i caminar amb un rànger per acostar-se més als rinoceronts. En canvi amb el Rhino Drive, t’especialitzaràs completament amb aquests animals que només estan en una zona, i un cop el teu guia els localitzi, podràs baixar del cotxe i seguir-los una estona. Té una durada de 1hora i 30 minuts i la mínima edat per fer aquest safari és de 13 anys. Pensa que si reserves aquesta activitat no entraràs a l’àrea dels lleons.

Rinoceronts just davant nostre en el safari a peu.

En tot moment, recorda que són animals salvatges i que en tot moment cal seguir les indicacions del guia que tens al costat. Són animals que poden viure fins a 45 anys i que tenen molt bona oïda i olfacte. Els teus moviments doncs, aniran en funció del vent i vigilant de no fer gens de soroll. És impressionant acostar-se aquests animals gegants de ben a prop, és una experiència única!

La Laia i la Sílvia, i els rinoceronts al fons.

A on dormir al Hlane Royal NP?

Dins el Hlane Royal NP, trobem el Ndlovu Camp que ofereix principalment dos tipus d’allotjament i es troba al centre del parc. Aquest és el que us recomanem que estigueu ja que està molt ben ubicat, té un encant especial i a la seva bassa d’aigua podràs veure-hi molts animals. Disposa de:

– Càmping: Disposen de cuina, lavabos i dutxes compartides i diferents parcel·les on trobaràs antílops pasturant pel teu costat. No disposa de punts d’electricitat. El preu és de 135 rands per persona i nit.

– Self-catering cottage: En aquest cas, són cabanyes que no tenen electricitat, però sí que t’ofereixen cuina de gas i llums d’oli per il·luminar-te. Podràs preparar-te el menjar o bé, anar al restaurant del camp on tenen un menú variat i acceptable. També ofereixen esmorzars. El preu de la cabanya són de 561 rands per persona i nit. Si vols wifi, en podràs obtenir pagant per aconseguir un codi a recepció. Les cabanyes són petites però molt boniques, dirigides totes cap al punt d’aigua que hi ha al camp. Allà hi podràs veure diferents animals que van a beure-hi durant el dia i alguns hipopòtams permanents molt entretinguts d’observar amb una cervesa a la mà.

Interior d’un dels cottage del Hlane Royal NP.

A part, també hi ha el Bhubesi Camp, més allunyat (16km de Ndlovu Camp) i més tranquil, tot i que no disposa de les instal·lacions i facilitats del Ndlovu Camp. Té 6 cabanyes de pedra i també s’hi pot acampar. 

Observant la bassa d’aigua de davant l’allotjament, i descansant.

La nostra ruta

DIA 1: Vam arribar a Hlane cap a les dues del migdia, després de parar a Manzini a comprar teles africanes. Ja ens trobàvem a la plana d’Eswatini, la tercera part del país que encara ens faltava descobrir després de les muntanyes de Piggs Peak i la vall d’Ezulwini. 

Hlane NP és un parc nacional que disposa de tres parts principals: una que és on pots trobar els rinoceronts; una altre on pots trobar diferents herbívors i una altre especial on hi pots trobar els lleons. Per aquesta última, necessitaves accedir-hi amb un cotxe de safari del parc. Nosaltres ho teníem reservat a la tarda, així que ens vam preparar pel que seria el primer safari enmig de lleons per la Sílvia, en Xavier i l’Esther.

Hlane Royal NP.

Ens acompanyava un guia-conductor que es va anar deixant anar cada cop més. Després de veure els primers animals com els impales i altres antílops, vam obrir la tanca on hi havia la reserva dels lleons. El dia s’estava tornant negre, i cada cop feia més vent. La pluja estava ben a prop nostre, però per sort encara vam tenir temps de veure lleons i un elefant.

Just al costat del camí, hi havia estirats dos lleons mascles i dues lleones. Déu n’hi do lo grosses que eren! Estaven descansant però de tant en tant aixecaven el cap, fent que la instantània de la fotografia en aquell moment fos molt bonica. Vam estar una estona parats, veient com el vent movia les herbes i part de les cabelleres dels lleons. Però aquests restaven immòbils…

Lleona al Hlane Royal NP.

Vam seguir per la reserva fins que vam trobar un elefant solitari que caminava de forma ràpida. El dia cada cop era més negre i semblava que en res, havia de caure un bon xàfec. El guia ens va dir que havíem de tornar, així que vam aprofitar per tornar a passar per la zona dels lleons quan van caure les primeres gotes. 

Elefant a la zona dels lleons del Hlane Royal NP.

Just en aquell moment, els quatre lleons es van aixecar i van anar ràpidament cap a l’interior d’unes bardisses. Nosaltres també ens vam protegir com vam poder a dins del cotxe de safari, però queia aigua per tot arreu… 

Lleons al Hlane Royal NP just abans que comenci la tempesta.

Estàvem just enmig de la tempesta, era ja com si fos ben negra nit, i en va conduir ràpidament fins a la cabana on dormien en Xavier i l’Esther. Ens havia caigut el xàfec a sobre, i aquell dia semblava que la pluja no tenia aturador. Després de sopar i de fer algun joc, vam anar caminant fins a les nostres tendes enmig de grans basses d’aigua. L’endemà a les sis del dematí teníem un safari a peu amb els rinoceronts. 

Tornant cap a l’allotjament enmig de la tempesta!

DIA 2: Ens vam llevar ben d’hora i, per sort, la pluja ja havia parat. Tot i així, la tenda de campanya que estava plantada a terra havia quedat ben xopa per fora. La vam intentar plegar dins el lavabo abans de trobar-nos de nou amb el nostre guia d’ahir. Aquest cop visitaríem la part on hi havia els rinoceronts, i si teníem sort podríem caminar ben a prop d’ells.

Vam començar el safari enmig de camins ben enfangats. De fet, en algun lloc quasi ens quedem encallats enmig del camí i aquell dia, la previsió per anar amb el teu propi vehicle per allà no era gaire recomanable. Vam veure diferents antílops, zebres, nyus, però els rinoceronts encara no apareixien. Quan el guia ja ens havia dit que aquell dia no havíem tingut sort, van aparèixer al mig del camí unes girafes ben maques que ens barraven el pas. Almenys havíem vist alguna cosa diferent a antílops!

Girafa menjant al Hlane Royal NP.

De sobte, el guia va accelerar la marxa i les girafes es van apartar. Allà al fons, hi havia una mare rinoceront amb la seva cria que anaven a creuar pel camí. Vam baixar ràpidament del cotxe i sense pensar-nos-ho vam seguir el guia fins que vam arribar ben a prop dels rinoceronts. La cria es bellugava amunt i avall i era molt important no fer cap tipus de soroll per no cridar l’atenció de la mare! Era increïble veure aquells rinoceronts tan a prop nostre… Finalment, havíem tingut sort i havíem vist els rinoceronts en un safari a peu!

Rinoceronts enmig del camí al Hlane Royal NP.

Un cop vam tornar al càmping, vam agafar el nostre cotxe per conduir només en els punts on ens havien marcat degut a l’estat enfangat dels altres camins. Així que vam tornar per on havíem vist els rinoceronts, i uns metres més enllà en vam veure un que descansava al costat d’un arbre. Una tortuga s’hi apropava per tal de fer la simbiosis entre aquests dos animals. Semblava ben tranquil, però aquests animals poden arribar a córrer a més de 60 quilòmetres per hora i poden ser molt perillosos. Vam seguir conduint, fins que pel davant nostre van creuar dos rinoceronts més. Avui s’havien llevat tard!

Rinoceront descansant sota l’ombra d’un arbre al Hlane Royal NP.

Vam anar direcció a Bhubesi Camp pel camí principal. No trobàvem gaires animals, fins que davant nostre van aparèixer quatre girafes que ens van guiar durant centenars de metres pel camí. Era increïble veure com es movien, com corrien i com miraven enrere… Un dels animals més elegants del planeta. 

Girafes a la passarel·la de moda del Hlane Royal NP.

Vam tornar per tal de dinar a l’allotjament, però abans vam tornar a passar per on havíem trobat el rinoceront descansant al costat d’un arbre. Encara hi seria? Doncs, sí, allà estava en una altra posició ja que l’ombra també s’havia mogut. Per sort, feia sol i els camins cada cop estaven més secs. Vam continuar i just abans d’arribar ens vam trobar amb els marabús, considerat un dels cinc animals més lletjos, que buscaven insectes enmig del fang en una zona d’arbres morts molt especial.

Marabú volant al Hlane Royal NP.

Després de dinar, vam tornar a sortir amb el cotxe i vam veure un animal que no havíem vist mai: un kudu albí, que vam decidir anomenar-lo blanquet. Era molt curiós veure tota la família d’aquests antílops i en blanquet que destacava per sobre la resta… Vam tornar per la zona on havíem vist els rinoceronts, però aquell cop ja no n’hi havia cap. Així que vam fer una volta a la recerca de més zebres i antílops, abans de tornar cap a l’allotjament a veure la posta de sol des de la bassa d’aigua que hi havia al davant. 

En blanquet, un kudu albí del Hlane Royal NP.

Allà, s’hi havien afegit uns quants impales i kudus, alguns dels quals saltaven la tanca i pasturaven pels terrenys del càmping. A més a més, a dins de l’aigua vam tenir la sort també de veure hipopòtams obrint ben intensament la boca!

Posta de sol al Hlane Royal NP.

La nostra estada al Hlane NP ja arribava al final. Aquest era el primer tastet abans d’endinsar-nos al Kruger, un dels safaris per excel·lència d’Àfrica. Així, doncs, com que l’endemà tocava creuar frontera cap a Sud-Àfrica de nou, ens vam poder acomiadar sense pluja d’un dels parcs més bonics d’Eswatini on havíem vist 4 lleons (entre ells, dos mascles), i havíem caminat ben a prop dels rinoceronts. 

Els rinoceronts, un dels animals icònics del Hlane Royal NP.

Categories: ESWATINI
Etiquetes:
ESWATINI: Tips per a la conducció

ESWATINI: Tips per a la conducció

Aquí teniu uns quants consells que us poden ser útils per viatjar a Eswatini amb cotxe:  A Eswatini es condueix per l’esquerra, com a Anglaterra. Al principi, et sents estrany pensant que ho estàs fent malament en tot moment, però t’hi habitues fàcilment. Et caldrà...

read more
ESWATINI: Anècdotes curioses

ESWATINI: Anècdotes curioses

- Sabíeu que l'actual Eswatini abans era coneguda com Swazilandia? L'abril del 2018 Swazilandia va canviar de nom i es va passar a dir Eswatini, encara que avui en dia molta gent encara coneix aquest país com a Swazilandia. El motiu del canvi és principalment...

read more
ESWATINI: Informació pràctica i els seus imprescindibles

ESWATINI: Informació pràctica i els seus imprescindibles

Capital: Mbabane Superfície: 17.364 km2 Habitants: 1.148.130 habitants (2019) Densitat població: 66,12 habitants per km2.  Idiomes: Els idiomes oficials d'Eswatini són l'anglès i el swazi. Penseu que en aquest país, el 90% de la població pertany al mateix grup...

read more
ESWATINI: La vall d’Ezulwini

ESWATINI: La vall d’Ezulwini

La vall d’Ezulwini és un dels llocs més bonics d’Eswatini. És una parada obligatòria per a conèixer de més a fons la cultura d’un dels països més tradicionals del continent. Seu de la monarquia absoluta parlamentària, aquesta vall també és coneguda com la Vall del...

read more
ESWATINI: Mlilwane Wildlife Sanctuary

ESWATINI: Mlilwane Wildlife Sanctuary

La reserva de Mlilwane, també coneguda com el paradís exterior d’Eswatini, és un espai de conservació de 4.560 hectàrees que es troba situada a la vall d’Ezulwini. El nom Mlilwane vol dir petit foc en la llengua local, i el nom va sorgir a partir dels nombrosos...

read more
ESWATINI: Phophonyane Falls

ESWATINI: Phophonyane Falls

Aquestes cascades estan situades a dins d'una reserva privada natural petita d'unes 500 hectàrees, la reserva natural del Lodge que rep el mateix nom que les cascades: Phophonyane Falls Lodge. Aquesta reserva té paisatges fantàstics. La travessa el riu Phophonyane pel...

read more

0 Comments

Submit a Comment